По закон: Не ползваш парно, не плащаш сградна инсталация

Вече ще може да се отказва плащането за сградна инсталация, ако радиаторите са свалени. Трябва да спре доставката на комунална услуга, ако клиентът не я желае.

Обратно в новината

Коментари - По закон: Не ползваш парно, не плащаш сградна инсталация | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Използвам тръбите на Топлофъкация само за заземление на електрическата ми инсталация вкъщи! Между другото са отлична земя/маса, понеже преминават десетки километри закопани в земята и контактуват изобилно с нея...

Айде първо си вижте входовете на блоковете, осветлението им, пощенските кутии, асансьорчето, входната врата, ако още ги има и после си помислете кои сте и горди ли сте от себе си. После ми се правете на топлоинженери.

А ти какво, живееш в Рая? Или Рая сам го сътвори - с двете си ръце? Цървул прповдигнат...

Добър си ни е входа. С PVC дограма на стълбището,PVC входна врата с вградени пощенски кутии,боядисан,чист.Асансьорът за сега се държи прилично. Чак горди не сме ,но и не се срамуваме от входа на панелката си. Това достатъчно ли е за да имаме право да не плащаме това което не ползуваме?

Направо ми иде да .......... и на ред. Дълги години бях Председател на домсъвета (голяма фирма - бедно положение). В началото, ние в блока разпределяхме, по водомерите разбира се, и събирахме парите за топлата вода, няма да казвам какви изпълнения имаше, но беше по-справедливо, по евтино и адски гадно. Решения приемахме, водомерите извън апартамента, едни го направиха, други не. Решението е само едно и проЗЗЗЗЗто. Всички водомери, топломери и други мери извън жилището. Следващо - никаква сградна инсталация, топлофикациите си я прекарват през стълбището и който иска той се включва. Само така ще има смисъл да се прави изолация, кое е по-евтино, климатик, на ток, на газ и т.н, всичко друго е лижем да те мажем. Ама ..... няма да стане, защото топлофикацията и е по-изгодно да произвежда ток отколкото топло. И тогава ще изплува, че и Белен е нужна, че и Южен поток има смисъл и още ред други неща. А тука с това топло е такава далавера......, как може да съществува фирма с милиони лв не събрани .... няма как, но топлото е така, работи на загуба, но работи - магьосници...

Дискусията е интересна, а решението е простичко. Всеки който не желае да ползва отопление и писмено е го е заявил, както и демонтирал собствените си радиатори! и представил съответен протокол за това, не дължи нищо на топлофикация. Ако топлофикация има претенции за резходи на топлинна енергия в сградни инсталации, да изпратят теххници и да направят топлинна изолация на тръбната мрежа в съответното жилище или сградни части. Топлината енергия е тяхна и проблема за съхранение е техен т.е. това не е мое/наше задължение и грижа. Лек ден.

А как ще се разбере после, дали се краде бре лисугер?Щото у нас това си е вродено, особено след 1944 година, га всичко стана "общо".

И какво има да се разбира? При подозрение за кражба с прокурорска заповед се провежда съответното разследване, което доказва или отхвърля предположението, и толкова! Както със всяко друго нещо. Иначе аз като се отоплявам с ток или с печка на дърва и грея съседите през стените, те да не би да плащат такса "кабел" на електроразпределителното ми дружество или такса "комин" на Горската фея? Каква е тая сградна инсталация, какво'й туй чудо, бре?!

Не важи ли това и за мобилните услуги?

Стига сте се дърлили. Проблемът е в шмекериите на топлофикациите. Някой да е чувал за спрян радиатор в Германия? Това е най-евтиното, удобно и чисто отопление, стига да не си в България. Кой би се отказал?

Прав си, но проблемът е основно в ниските доходи. Ако бяха с 50 % по-високи нямаше да бъде толкова тежко. Парадоксът е, че разни отворковци, псевдоелит и богати тарикати крият тръби в пода или откровено си крадат енергия от комшиите и обществото.

Ти имаш топломер,отворкото не краде от твоята топлоенергия,просто дружеството ти я надписва без да се интересува дали искаш или не,затова и цените са дебели

в Германия са на камини с дърва. Някои са на нафта.

Ако сградната грее, НЕКА ВСЕКИ работещ в топлофък СИ СВАЛИ РАДИАТОРИТЕ И ДА СЕ "ГРЕЕ" КАТО ВСИЧКИ НАС неползващите!!!!! Не искате ли?? Да ама като ида на Ястребец ме посреща един ВИСОК И ШИРОК РАДИАТОР, още преди портиера! Защо???

това няма да стане НИКОГА!!!!!!! трябва да живееш в собствена къща а не в 8етажни блокове....???!!!

Разгледай внимателно Директива ЕС 2011 / 83 / ЕС от 25.10.2011г.

Отоплителната инсталация /тръбната мрежа/ в един блок е ОБЩОЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ и топлината, отдадена от нея трябва да се заплаща от съответната етажна собственост, т.е. потребител купувач в случая се явява ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ и тя трябва да подаде заявление за отказ /такова има и до момента/. Индивидуалните сметки са само разпределение на тази топлинна енергия, като ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ е възложила на ТОПЛОФИКАЦИЯТА разпределението на топлоенергията да се извършва от даден топлинен счетоводител. Ако могат и самата ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ да си извъшва разпределението - така е предвидено в закона.

Етажната собственост НЕ Е потребител, НЕ Е купувач, НЕ Е страна по договор, НЕ възлага нищо на топлофикация. Договорите са ИНДИВИДУАЛНИ. Точка.

Точно така! В Закона е дадена дефиницията на потребител, че той закупува топлинната енергия единствено са свой собствени нужди, а не за общи нужди. За отопление на домакинството си, а не за отопление на абонатни, коридори, мазета, колектори, шахти и прочие!

Е, хайде сложи истински топломери на зазиданите тръби, че да плащаме само това, което "греят" тези тръби. Само че да не се окаже, че вместо 50-60% истинската цифра е 0,3%! Че тогава ще взема не 7,62мм, а направо гаубица, с която да дойда на Ястребец да си прибера надплатеното с лихвите.

Директива ЕС2011/83/ЕС - 25.10.2011г. Ай стига стражарлък. ТрЕбЕ и четене.

ТОГАВА ДА СИ ОТРЕЖАТ ТРЪБИТЕ МИНАВАЩИ ПРЕЗ ТЕХНИЯ ИМОТ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА РАЗЛИКАТА ???? НЕКА ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА СИ ИЗТЕЛИ ДЕПОЗИТА ОТ К Т Б

Депозита отиде. Ще отиде в графата загуби, като кражбите на комшиите.

ми тези дето са се отказали да се топлят от тръбите да пакетират зградното отопление и да го върнат на топлофикация ....

По-закон сградната инсталация е собственост на входа и се води обща част. Ако някой отреже тръбите - другите могат да го осъдят да ги възстанови. А топлофикация се простира до абонатната станция.

Проблема с топлофикация е написването на едни сметки, който не е точно ясно как се изчисляват. В България парното е скъпо!!!! Има доста по-евтини алтернативи за отопление! Ако някой иска парно да си го ползва, но това как му се доставя енергията не е проблем на този, който не желае да се възползва от услугата!

у България е врата у поле. В нашия блок всеки си плаща ремонт на общ щранг щом го засяга. Затова има Директива, която да спаси неползващите дадена услуга - ЕС/2011/83/ЕС - 25.10.2011г. Само, че я има на руски и английски. Руснаците се правят на европейци за разлика от нашите руски подлизурки. Не искат да я преведат на български.

Това е пълна простотия. Ние изрядните абонати да плащаме и за топлината на тия дето са си свалили радиаторите. В един среден апартамент, който не ползва парно и не живее никой в него, когато температурата навън е -15 градуса вътре е 17 градуса. Това са 32 градуса разлика. От къде идва тази топлина ? от минаващите тръби и от съседите. И сега искат съседите да поемат този разход ??? Простотия. Който не иска да ползва парно - да се изнася от топлофицираната сграда. Аз си искам парното. Това е най-цивилизованото и ЕВТИНО отопление. Който не го вярва - да пробва алтернативите.

Когато навън е -15 ако вътре стане +15 без да пускаш ток..... е заповядай във нас, на "топло" а тръбите дето минават бих ги срязъл изолирал итн. за да не ме "топлят" и да не плащам "топло" или поне ако го плащам то нека е аз както преценя и по колко!!!

Много искам да ти стана съсед, за да ми плащаш и ти половината, а в някой блокове и над 50%, от сметката за газ, ток, дърва, пелети и прочие.

Вие не сте "изрядни абонати", защото не съществува изряден доставчик! Вие сте едни съучастници на организирана на държавно ниво престъпна група и нищо повече!! Вие сте утайката на обществото!! Ако имаш проблем със съседите си сложи изолация, така няма да се грееш от съседските климатици, газови горелки, печки, водни ризи и прочие несвързани с любимия ти монополист нагреватели. От както се отказахме от вашата фирма, в целия вход останаха много средства и когато ги вложихме в алтернативни системи за отопление, температурата на цялата сграда се повиши в 4-5 градуса, дори и на стълбището.

Искал си парното Чоко! Бо-оже помилуй! Откак си направихме с жената вътрешна изолация 10 см каменна вата и гипсокартон, и си сложихме по едно климатиче в стая, сметката за ток се вдигна с по 10-15 лв . за зимен месец, а вътре е топло като в Дядовата ръкавичка! Преди това 10 години плащахме по над 400 лв. годишно за парно (600 лв. с топлата вода) и зимата зъзнехме като мишки!

Прав си Чоко!

Tani4ka69

Ало умнико гледай си в твоето канче.Аз не искам парно.От 10 г. съм с демонтирани радиатори,длъжна ли съм да плащам на част от праното на съседите. Нямам тръби в жилището,само една половин цол в банята и за нея....90 лв. сградна инсталация.Ти добре ли си с акъла.Да плащам а това твоето парно да е по-евтино. Тогава трябва да плащам и на мобилните оператори за сигнала който не ползвам.....в магазина за стоките които гледам но не купувам.Запари ви под задниците на "изрядните абонати"...като падне сградната инсталация..плащайте си по 1000 лв парно и си трайте.

Само за информация: Вчера след като прочетох статията и звънях в топлофикация - София ми казаха, че не бил още излязъл закон и не било обнародвано и т.н. - днес отидох в топлоф.- р-н Изток и си подадох заявлението в деловодството - приеха ми го и гък не казаха, взех си и входящо номерче...

тъпанар

Tani4ka69

Ти си простак.......яд те е а.....ха ха.

Ти кой входящ номер си?

Ева, къде отиде, че съм забравил вече къде им е деловодството на ТФ "Изток"? До лудницата ли е, дето беше преди или са го преместили?

Близо е до вас. Като излезеш от лудницата, пресичаш отсреща на кръговото и си там. Остава сам да решиш екзистенциалния или по БоСтански "екзистентния" проблем дали да минеш от ляво или от дясно на кръговото, като знаеш, че дори БСП-ЛБ е дясна партия и плътно следва планът Ран-Ът, като елемент за установяването на Новия Световен Ред. :) И помни - "държавата е лош собственик", но пък за сметка на това е прекрасен мафиот и рекетьор!

за приложение на Директивата ЕС2011/83/ЕС - 25.10.2011г. Повтарям - тя е от 25.10.2011г. Крият от нас сроковете за прирожение. Не я превеждат на български. Четох я на английски и руски!!

Защо всички вие , които спорите тук, не се вдигнете и не направите една подписка за ЗАКРИВАНЕ на Топлофикация?! По сталински - няма топлофикация, няма проблем. Всеки се оправя и справя , както може.

Защото това не е наша работа. Има наужким държава, има ДКЕВР, има СОС, има МИЕ. Ако трябва ние да изземем функциите им, и това ще стане до няколко несеца, но ще пометем боклуците и мръсотията наред. Знаеш ли как народа прекрасно умее да отнема Лицензи на енергийни вампири? А смъртни актове кой ще им издаде?

Гледай си филма Топло и не спирай прогреса.

Ами защото явно и едните и другите имат полза от топлофикация - все им доплащат. защо повишиха тока , а не повишиха парното?

И да го повишат, и да го понижат - пак ще е толкова несъбираемо. А от друга страна - колкото и да го изкарват "на загуба" явно пак е на супер-печалба, щом още съществува. И как няма да е - това е ОТПАДЪЧНА ТОПЛИНА при производството на тока, т.е. разходите по образуването на тази топлина вече са включени в цената на тока! Остават само едни дребни разходи за поддържане на инфраструтурата и другоро висчко е... да! За заплатки и за пълнене на малки, големи и още по-големи джобчета и джобища - державни, политически, икономически и всякакви!

Щото тия са малцинство. И са предимно от средни апартаменти, които се отопляват от топлината на съседите и им излиза евтино да доотопляват на ток. Въобще не си дават сметка, че ако сградата не е топлофицирана сметките им за ток ще станат двойно по-големи.

Защото топлофикция е проблем на отопляващите се, но сметка плащат и тия, които нямат радиатори. Сега вече няма да е така. Първите ще си правят сметка на инсталациите.

Ей сега Топлофикация ще фалира окончателно!

Няма да фалира, защото продава тока на преференциални цени, като американските ТЕЦове. И след като тока се продава на такива цени, докато другите Кондензационни ТЕЦове извърлят парата във въздуха през охладителните кули, или греят водата в маришкия басейн, дунава, топлофикационните ТЕЦове си охлаждат парата през градските тръбни инсталации. След като всичката тази топлина е заплатена от нас в цената на тока, защо ни я продават втори път на такава адска цена? Как през СОЦа цената беше символична, колкото да се поддържат градските тръби и колектори, а сега ДЕМОНОкратичната мафия сваля по ПЕТ кожи от населението, като ни карат да плащаме ДВА ПЪТИ едно и също, пък и ТАКСА-ДАНЪК РЕКЕТ ни искат, Данък в полза на търговско дружество?!?!?!?

Тя и КТБ фалира от 6 месеца.

Смешна държава, смешен народ, смешни проблеми. Къде в Европа свалят радиатори? Къде?

ти си пълен идиот, щом това ти е смешно0. И си пример за израждането на някои българи, за които няма нито морал, нито човечност, нито елементарно състрадание към трагедията и страданаията на другите.

Отговори първо на въпроса за Европа и после се прави на страдалец. Едва ли знаеш как се пали печка, а безплатно вече няма. Отделно твоите приятели руснаците ни продават газ със 100 долара по-скъпо, защото много ни обичат, а ти си готин пич православен мъченик.

Потърсете в гугъл материала "мутрата топлофикация с нормативен монопол за грабеж" Това изчерпва темата.

Решението е както за електромерите.Тръбите да минават по стълбището,да са топлоизолирани и на всеки етаж да има по едно табло с изводи и който иска да се включва. Там да са и топломерите. Така ще се спрат и всички кражби на тарикатите които манипулират топломери,сменят радиатори и се топлят за сметка на сградната инсталация. Купихме апартамент без радиатори и след две години въведоха таксата"сградна инсталация". Не можем непрекъснато да си сменяме жилището за да угодим на топлофикация. Проблема има елементарно решение, но и топлофикация и крадците на топлоенергия не са заинтересовани от решението му.

съгласна съм напълно, ама няма да стане, за съжаление.

Има и друго решение. Променя се закона и щуротиите които ни задължиха да заплатим и сложим по радиаторите(разпределителите), да станат средство за търговско отчитане. Да подлежат на периодичен контрол (10 години), и консумираната енергия да се отчита САМО по тях. Това е най-справедливия начин за измерване при вертикално-тръбна инсталация. Тези уреди отчитат температурата на радиатора и температурата в помещението, от температурната разлика отчитат ползваната енергия. Така влиянието на сг(к)радната инсталация се елиминира напълно! Но това не се харесва на топлофикация, защото силно ограничава възможностите им за кражби и надписване на сметките.

Не сте прав частично, Тези уреди за "дялово разпределение" не са истински топломери! Това са изхвърлени от западна европа, рециклирани при нас броячи на незнайно какво, но не и на киловатчасове. Просто тези играчки следва да се подарят на детската градина да си играят децата с тях, да се упаковат в Зрънчо или да се претопят, а на тяхно място да се сложат истинските топломери. Нататък сте абсолютно прав - всеки от тях става индивидуален топломер, за всеки радиатор се открива партида след сключване на индивидуален договор за него. Топломера става Търговски уред, защото така или иначе е на границата на собствеността и само и единствено по отчетените от него изразходвани киловатчасове да става плащането съгласно директива 32/2006. Просто е и е много елементарно, но СОС, Фандъка, Топлофък ще трябва да спрат да крадат! И да признаят за "междусъседските кражби" дето всички слушаме за тях, но никой не е видял никога.

Идеята ти е нещо което съм споменавал не един път. И никой не пречи на дадени съсобственици да я реализират. Освен принципа "ама кой ще го направи, защо аз да го правя, който иска той да го прави... аз ще може би ще ползвам"

и внимавай !!! с помията която изливаш, щото канала минава през моя имот

за топлина. Изходът е изолация на тръбите.

Тук чета коментари "ами да си гледал като си купуваш жилище". Е, аз от 45 години живея в сграда с парно- няма как да съм гледала, там съм се родила. Тези, които искат парно - да вземат да ми плащат наем за тръбите, които минават през моя имот! Ясно?

А ти че ми платиш ли наем за търбите вода, дека минует през апартамента ми под твоя???? Студената вода от търбите ти ми истудява и кът пуснем старата си печка, че изгорим сградната ел.инсталация, а ти че куткудякаш на тъмно и студено.

много си тъп

Е не който смята че тръбите "топлят" да заповяда вкъщи...който смята че 120лв. на месец при свалени радиатори е нормално пак да заповяда да плати той!!! Топлофикация не подава и отчита коректно лично за мен! А това с да си ходим на село или пак да се местим какво да кажа ЕВАЛА....

Който си е купил апартамент с парно да плаща сградна инсталация,защото макар и малко има топли преминаващи тръби.Ако не иска, да се изнася на село или в сграда без парно.няма ние да им теглим вечно сметките на хитреците.

Ела си изнеси тръбите от апартамента ми! Селяк нагъл и тъп! От къде на къде ще плащам аз за твоето отопление! Ти глупако люлински, плащаш ли, че стените са ми топли и загряват и твоята кочина, а?

Явно си с обратна резба за да дразниш хората ,та дано те ...! Никой няма право да натрапва на потребителите / хората / нежелани услуги !

Тъпак. Това ли Ви остана като последния ви аргумент? Подобна глупост пишете във всеки отговор на жалба срещу вас, топлофъкатори. Ми когато топлофък се е натресла да отоплява моето жилище с локално парно, като ни наряза бойлерите и ги октрадна за скрап, и като започна да ни рекетира с данък мощност и после с данък сградна инсталация, тя е знаела, че престъпва законите на страната. Сори, ама като не и изнася, Кметицата, ТС, СОС и МС да си търсят по-бананова република и там да си предлагат "услугите" Рекет-Такси-Данъци! А на теб ако не ти изнася, че съседите няма да ти плащат половината от сметката за парното, или се изнасяй, от долната страна на тревата, или купи климатици на съседите и им плащай половината от сметките за ток! Направи го доброволно, иначе нали знаеш какво следва за майка ти и целия ти род ?!? Как пък сградната инсталация не грееше сградата, когато ни рекетирахте с данък-мощност?!? Тогава нямаше такса сградна инсталация, нали? Тоест реално сте знаели, че тръбите зазидани с изолиращ хоросан не могат да греят нищо освен 1 см радиус. Но с времето станахте твърде нагли и започнахте да изопачавате и крадете. Ако сградната грее, СВАЛИ СИ РАДИАТОРИТЕ И СЕ ГРЕЙ КАТО ВСИЧКИ НАС!!!!! Не искаш ли?????? Мамицата ви, ченгета мръляви!

Много искам да ти стана съсед, за да ми плащаш и ти половината, а в някой блокове и над 50%, от сметката за газ, ток, дърва, пелети и прочие.

ЕС директивата спасява от малоумщини.

аа казвате на който не му изнася да се изнесе и отиде в не топлофицирана сграда. ЧУДНО ЧУДНО ами кабелната, ами интернет, газ , вода, а? те следващите ли са? ще има ли такса налягане за водата? минало нещо през водомера не минало ТАКСА? А КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ топлофикация да се изнесе като не и изнася и отоплява само сгради, в които всички искат и са топлофицирани

Тогава и задължителните удръжките за здравни осигуровки да отпаднат.Аз когато ходя на доктор си плащам изследванията нищо, че съм здравно осигурена!!!!

Разбира се, не може за едно и също нещо да се плаща два пъти. Същото се наблюдава с винетните такси, същото е и с билетите за градски транспорт, защото 90% от последния се плаща от ПА-МДТ, тоест от нашите данъци. Примери много, но робите дали умеят да мислят достатъчно?

Не мога да разбера защо всички се джафкате тука...... Вместо единни да се изправим срещу монополиста, се разделяме на лагерчета. Изхода е ясен отдавна-Топлофикация е отживелица и е на доизживяване. Нооо, докато приключи бая още рекет ще има. Затова единственото спасение е гражданско неподчинение-неплащане масово на сметките за парно ( това е законно, пише го в конституцията ) Давам и време на Топлорекетьора максимум 4-5 месеца и е фалирала.... :-) Но се искат здрави топки за такова решение, и се сьмнявам силно че е приложимо....

Подозирам, че манипулираш хората, за да си създаваш работа, адвокатче хитро.

Подозирам, че манипулираш хората, за да си създаваш работа, началник в топлофикация взимащ проценти от външни фирми.

кое ли е вярното мнение, може би и двете А ДАЛИ СА ЕДИНСТВЕНИ

Виждам доста тъпи коментари!Ами-то си е просто!Който ползва-плаща!Който се отказва-както иска така да се топли!Край на монополиста-Топлограбация!!!!ААА и тръбите си дето минават през апартамента ми да си ги...нали...Аз не ги искам!Апартамента е мой.Нямат право да ми вземат от пространството-БЕЗ ДА МИ ПЛАТЯТ!!!!!!

Теб никой не те е питал, но ти къде си гледал като си купувал жилището.. Не си ли разбрал, че е с ЦЕНТРАЛНО парно, не видя ли тръбите, които минават и да не си се съгласил до го купуваш. Има сгради без тръби и можеш да поправиш грешката си. Тези тръби излъчват топлина, малко или много, така че не е съвсем без хич да ги има в жилището ти.

НЕ си прав, ама изобщо НЕ СИ ПРАВ! Когато жилището е закпувано, условията за ползване на парно са били съвсем приемливи. От един момент натам, възможността/цената да се ползува тази услуга стават неприемливи и започват да поглъщат целия месечен бюджет на много домакинства. Трябва ли те сега тепърва да започнат да си разпродават и да сменят жилищатата/домовете си си? КАТЕГОРИЧНО - НЕ! Едно преместване, без да се брои разправията около покупка и продажба е свързано с много разходи и главоболия, които особено възрастните хора, не могат да понесат.

Е не който смята че тръбите "топлят" да заповяда вкъщи...който смята че 120лв. на месец при свалени радиатори е нормално пак да заповяда да плати той!!! Топлофикация не подава и отчита коректно лично за мен! А това с да си ходим на село или пак да се местим какво да кажа ЕВАЛА....

Абе какво ги защитавате тези от топлофикация не мога да разбера. Да хванат да си съкратят разходите. Познавам хора които работят там, от 12 часа наобяд пият, вместо 1 човек, има наазначени 5ма. Да си съкратят разходите не да се чудят от къде да смучат пари, вкл и от тези които НЕПОЛЗВАТ услугите им. Сградна инсталация, дрън дрън глупости

Ти много хора познаваш и много знаеш...

Когато подкупният ДКЕВРекетиране вземе лиценза на престъпната държавна групировка Топлофикация София и глоби шапката на тази мафия, елитът наречен Кмет на столицата и принципал на Топлофикация, както и СОС Столичният общински съвет, тогава чак отново няма да заплащам ДАНЪКЪТ РЕКЕТ - сградна инсталация. Защото на престъпници съучастник не ставам. Защото утре могат да въведат и рекет улична инсталация тези СИКаджии, или данък-рекет градска инсталация!?! Смърт за Топлофикация, Кметицата, СОС за геноцида спрямо нацията и кражби в особенно големи размери!

Абе тарикати "икономисти", отопляващи и охлаждащи се на ток с климатици, имате ли идея за въздействието на този тип отопление върху здравето ви?! Надали!

и ведомства са "тарикати" на климатици.

От топлофикация по-хубаво няма и за здравето и за всичко ЗАВИСИ ОТ КОЯ СТРАНА СИ

Поредна доза популизъм. Купувайки си апартамент в топлофицирана сграда, вече сте заявили, че желаете да ползвате услугата. Ако не искате, продайте това и си купете друго жилище.

Поредната доза манипулации на топлофъкачите. Когато Топлофък се е натресла във вашия блок, тя е знаела, че няма да е вечна и че ще трябва да плаща на неползващите услугите и такса за достъп до сградната, транзитна такса за пренос, наем за абонатната станция, тока в нея, и да се съобразява с ЗЕ, ЗЗП, Конституцията, Евродирективите, като 32/2006 където се казва изрично плащане само на точно индисидуално измерени количества с истински индивидуални топломери. Да сключи както е по ЗЕ, Индивидуални договори с потребителите и да ги спазва. Тя е знаела, че ДАНЪКЪТ СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ е незаконнен данък в полза на монополно търговско дружество. Тя знае, че заради този милиарден грабеж и геноцид над милиони граждани цялото и Ръководство трябва и скоро ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството и ще бъдат разстреляни и ликвидирани по един или друг начин. Ето това е истината!

А, ако Топлофък се е натресла десетилетия след като сме си купили имотите?? Ако топлофикация не и изнася, да се изнася от тези земи към Сахара да духат топло на пясъка. Там да крадат колкото си искат пясък, че и в гробовете да си го занесат на оня свят :)

По твоята логика, след като са прекарали газ по улицата на която живея, аз трябва да ползвам услугата, или ако не я ползвам, да плащам нещо на газоснабдяване, за щото са газифицирали.... И ако не да си продам къщата и да търся нова в негазифициран район :D Или не се усещаш какви глупости говориш, или ... не ми се иска да те обидя

копуваите си котелчета /гас генератори/ на дървесен газ ,монтираите ги в мазето и пеи сърце !толкова ли не можете да дадете всеки апартамент по 200лв и 4 месеца да ви е топло ???

те топлофикация са обречени,всички полззват въглища,особенно тецовете марица.а от 201ш се забранява използването на въглища за индустрялни производства

Уважаеми редактори, бихте ли пояснили какво искате да кажете с това изречение "От сдружението заявиха, че тази година хората ще плащат с до 50% по-малко за сградна инсталация заради махането от сметката на свалените радиатори в жилищата."

Не съм съгласен с това предложение. Тръбите, които ти минават през жилището все пак топлят малко, да се прецени колко. Второ, част от съседите могат да си махнат радиаторите за пред топ.счетоводител и после пада едно дрънкане по тръбите и поставяне на такива- това как ще го контролират?

а тия дето не са съгласни тръбите да минават през домовете им? Тях как ще ги обезвъзмедиш?

Аз като съм на 1-ви етаж, какво, да им резна тръбите ли и да ги оставя нагоре без парно? Аз съм на ток, но в банята имам проходна тръба, на която и уред не може да се постави и нея ми я таксуват, като % от най-големият радиатор във входа. За нея плащам все едно цял апартамент отоплявам ама не мога да я махна, заплашиха ме със съд.

Като не са съгласни, да отидат да живеят в нетоплофицирана сграда. Сградната инсталация е изчислена при допускане, че няма свалени радиатори и тръби. А на който му е топло, може да врътне крана на радиатора и така ще има нулеви показания. Само че някои предпочитат да се топлят на аванта.

добре де, ще плащаме сградна инсталация, вие ни плащайте такса пренос

И не само. Стените, които ние сме затоплили с нашето отопление, им отдават топлина. По тяхната логика да ни плащат до 50% от разходите, които ние правим за отопление.

има много ефективни при малък обем газ-генератори на дървесен газ,които с много малко пелети или дърва могат да отплявам голяма сграда.ние в люхембург живеехме в такава сграда с локално парно на био маса и беше наи ефтиното отопление окло 200 евро за целия зимен сезон

След като сградата е проектирана и изпълнен проект с ЦПО всеки е длъжен да има топломер и ако нежелае топло да изключва радиатора.От горе съседите се отопляват отдолу също а този между тях, който е демонтирал радиаторите косвено ползва парната инсталация и реално топлата вода..Като искаш без парно ,продаваш апартамента си, купуваш друг без парно отопление и топла вода .

а ако не искам да ползвам електричество да продам ли апартамента?

Стоянчо извинявай ,но си много тъп.Електричеството минава през Електромер и не може да демонтираш уреда, защото е на ЕРП.

Ами що ти не продадеш апартамента и не отидеш някъде където всички се радват на топлофикация?

Никога няма да го позволя на моите съседи да не плащат топлото в стената им. Никога. тажната собственост и сега има възможност да се откаже от отопление. А на хитреците - приятно плащане на сметки за ел. енергия. Цената там тепърва ще расте. И четете законите, а не глупостите на някакви си сдружения.

И точно заради това е пълно с тарикати, които просто си закачат други радиатори и си се топлят пре доволно за сумата която плащат за сградна инсталация... а дори и да се осъмниш проверките са толкова трудни, че направо невъзможни!

и как ще ги принудиш да плащат нещо което не ползват?

Ето така:http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=17686400&page=1&comment=183054

локално парно на твърдо гориво в мазето на всеки блок.това е ,и които иска да ванася пари за дърва а които не иска да не внася ! плащат за дърва ползваш ! при тоя метод отоплението на месец на апартамент излиза по 100лв

не става, от 2016 се забранява отоплението на твърдо гориво... иначе добра идея :)

не си разбрала,отоплението на биомаса остава ! отпада само отоплението на въглища

Тук се говори за парното от топлофикация и проблемите с него за заплащане, за ползване и за пътя му през блока. Ако не си схванал - това само говори колко можеш да мислиш. Не знам какво искаш да кажеш, защото коментарът ти е написан много неграмотно и несмислено, но просто си извън темата.

Хора, няма смисъл да се спори. Ето има си заявление в сайта на Сдружение за правна помощ на потребителите. Попълвате го, входирате си го в 2 екземпляра срещу вх.номер, и да си гледат работата... Другите живущи не ви касаят, който иска да плаща за въздух да си плаща

Абе журналята,в бита не се ползва парно,а водно отопление,,,,как не се научихте до сега. Аз съм на локално водно,сметката ми на месец е 200 като лятото затварям една шапка пари за да има за зимата.Тия които са на централно отопление първо ползват и после плащат.И пак реват като вдовици за.....

понеже отоплението е сериозен проблем в българия,искам да ви предложа един работещ модел ако може да го приложите.в мазето се прави един парен котел на твурдо гориво,всички които желаят закупуват дърва,съмата няма да е голяма ,особенно ако се включат всички.и проблема с отоплението е решен ефиксано и ефтино !

А кой ще кладе, чисти, поддържа? По социалистически - с дежурства?!

това е модел за отопление от люксембург и германия,франция и много други европеиски страни ! там турбината е на био-палети в началото на отоплителния сезон всеки апартамент внася 200 евро за закупуване на палети и цяла зима нямат проблем с отоплението.естественно има нает човек,които се грижи за парното ! предполгам в българия винаги етажната собственност може да наеме един пенсионер да се грижи за парното за 200лв на месец

Казва се "пЕлети", а не "пАлети". Освен това явно никога през живота си не си палила и поддържала печка, не си чистила и не си плащала за комини и не си цепила дърва. така че задръж си глупавите съвети за себе си.

А каква е безопасността на такъв котел в мазето?

След като сме член на ЕС, и водещо е законодателството на ЕС, и директивата си я има от повече от 10 години.... Направо да си завеждаме исковете за платени недължими суми за 5 год. назад, И топлофикация да си ни върне парите, и да си ги търси от умниците, които до сега манипулираха топломерите, и се прехвърляха сметки на сградната инсталация да вземат да си ни върнат парите!

не само да върнат парите с задна дата ами да платят на хората такса пренос за това че им ползват тръбите ! ако не и изнася топлофикация да си прокарва алтернативни тръби ! нали това е съшто директива от еу-диверсификация ! тоест топлофикация трябва да може да си доставя услугата по повече от една тръба :))) и аз като абонат трябва да мога да избирам между повече от един доставчик :))))

А пък тези от долните етажи да махнат щранговете към горните. Така да - ако последните не са съгласни да си плащат наем. Май 'матр'яла'.....не иска да мисли за етажна собственост.

Масовия български простак не е дорасъл за парно. Той трябва да се топли с всичко друго, но не и с парно - твърдо гориво, ток (супер-глупаво, изгаряш нещо, за да направиш ток и после използваш този ток за отопление)... Аз съм доволен от това, което ползвам от Топлофикация и си плащам редовно сметките. Добре е, да могат хората по-лесно да се отказват. Но не един по един - а цялата сграда. Т.е. един да не искам - всички да се отказват. Това е "демокрация по български"

На правешкият...... можеш само да му целуваш цървулите.А,бе ти да не бачкаш в техем?

Не, само съм им клиент. И не ги одобрявам. Те са паразити...

Перничани разбраха,че топл.счетоводители са вредни и направиха ,каквото трябва.След,като не сте съгласни с тях-плащайте вместо да хленчите, като вдовици за ... паламуд.

и какво направиха???

Ох, милите социалистически чеда! Галениците на социализма - ползватели на парно, което им се плащаше от цяла България! Добре ви беше, когато плащахте 30 лв за тристаен апартамент, ходехте по потници и си отваряхте прозорците, нали. Е сега си махнете парното в целия блок. Поживейте в бетона без отопление , за да видим как ще ви измръзнат изнежените задници! Откажете се и от топлата вода, за да видите колко е евтино с бойлер. всичко , до което се докосвате, ще бъде студено. Тогава ще видим какво ще запеете, тъпунгери.

Защото ако цената на тока беше реалната, то топлофикациите щяха да бъдат затрупани от молби на желаещи за включване!

Направо си се объркал(а) от охкане вземи отиди на доктор психолог да ти обясни проблема, който не схващаш и аз го описвам сложно за твоя гениалено злобен и простоват мозък. Ние отдавна сме се отказали и от топлата вода и от парното предлагани от ТЕЦ. Това не значи ,че не се отопляваме и не ползваме топла вода както правиш ти при профилактика или ремонт на парното и топлата вода.

Ние минахме за топлата вода с бойлер и ми излиза по евтино отколкото с топлофикация, въпроса е колко се краде от топлата вода във входа, а други му плащат

да върнат парите на хората ! доста откраднаха до сега ! един общ бензиномер на бензиностанцията и имаш - нямаш кола - плащаш защото имало бензиностанция в града в който живееш

Обоснови се? Според теб трябва да се толелират крадците ли? По-скоро заради това сме на това дередже щото се кефим на крадците в парламента, че и фенове си имат даже.