Абонатите на топлофикациите в България, които не ползват топлинна енергия, но са длъжни да плащат за сградната инсталация, вече имат възможност законово да откажат да погасяват тези суми в началото на отоплителния сезон. Това заявиха в Пловдив от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Председателят на Управителния съвет на сдружението Димитър Деков съобщи, че от 25 юли тази година, въз основа на европейска директива, са в сила текстове от Закона на защита на потребителите, според които се забранява доставката на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление или цифрово съдържание срещу заплащане при условие че тези услуги не са поискани и не са ползвани от потребителя.

"И след това втората алинея - при доставка на такива стоки потребителят не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащането на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил", каза по БНР Деков.

Той уточни, че от сайта на сдружението всеки, който желае, ще може да се информира как да попълни заявлението си за отказ, което да внесе в топлофикационното или друго дружество, чийто услуги не желае да ползва. 

След като абонатите внесат декларацията, че не желаят да ползват парно отопление, оттук нататък няма да плащат за сградна инсталация, гарантираха юристите от сдружението, цитирани и от "Монитор". 

Деков изрази недоумение защо нито една институция не е информирала за тази възможност и добави, че след тези промени в Закона за защита на потребителите трябва да последват и други.
 
"Законът за енергетиката казва, че дори вие да не ползвате топлинна енергия в радиаторите, които се намират във вашите помещения, вие оставате абонат на услугата "сградна инсталация". Тя е 40% поне от цялата топлина, която влиза в сградата. Така че първо това неминуемо трябва да доведе до промяна на наредбата за топлоснабдяването, както и до общите условия на топлофикационните дружества, но въпросът е, че потребителят, независимо дали Законът за енергетиката е променен или не, потребителят има право да откаже да плати", обясни Димитър Деков.

От сдружението заявиха, че тази година хората ще плащат с до 50% по-малко за сградна инсталация заради махането от сметката на свалените радиатори в жилищата. Това е резултат на промените в Наредбата за топлоснабдяване от това лято. Само в София са демонтирани 221 хил. радиатора.