Софиянци искат паметник на Алеко, но без Бай Ганьо

72% от софиянци подкрепят издигането на паметник на Алеко Константинов на пешеходната зона на бул. "Витоша". Хората обаче не искат до него да е Бай Ганьо.

Обратно в новината

Коментари - Софиянци искат паметник на Алеко, но без Бай Ганьо | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

най-близък по външен вид до бай-ганьо е жоржи ганчев. даже фамилията му е като, че ли е син или внук на бай ви ганя.

Sm3hurk0

Паметник на Алеко е добра идея ! Всички минаващи покрай паметника ще са "Ганьовци" До това ни докараха управляващите - Сиромах човек, жив дявол!

Ами тогава Алеко да го сложат на Витоша, а пък бай Ганьо пред Парламента. Така ще бъде най-справедливо.

не пред, а в парламента...

Бай Ганьо е жив, и няма нужда от паметник.Ще го намерите там, дето е келепира.Преди стотина години обаче е бил само смешен.Сега си е направо страшен.

Е как така без бай Ганю. Самата идея на паметника се обезмисля така.

ако ще е на Витошка...то по-добре да е само паметник на Бай Ганьо. Идеално ще пасва. Особено на долната част на улицата, която още не е реновирана и прилича на битак

Ганьо не иска паметник на Ганьо ? Защото така бе Ганьо прост ? Скотовете са си скотове каквото и да правят - прости, необразовани, чалгарски скотове живеещи в панелки като животни !

Чужденци ,примерно професор Геземан,отдавна са посочили,че Алеко е написал антибългарска книга,а Бай Ганьо всъщност е положителен образ,един истински сървайвър,оцеляващ и пропериращ,така че паметник на Бай Ганьо без лузъра Алеко

Всички, които мислите, че Алеко Константинов е написал романа, защото е мислел, че всички българи са такива, сте в голяма грешка. Като всеки писател е имал за благородна задача да бичува недъзите, които забелязва в обществото. Но не би имало смисъл да го прави, ако никой няма да го разбере, нали? Най-простият пример, който мога да дам, са другите персонажи. Освен това писателят не е бил мишената при покушението, тъй че внушението, че е убит нарочно, едва ли не, понеже е заклеймил всички българи като Бай Ганьовци е неоснователно. Алеко Константинов е бил много деен общественик, каквито тогава е имало много. Едва ли би се захващал с всички тези начинания, ако е мислел, че повечето са като Бай Ганьо. По-скоро се замислете колко вредно е внушението, че открай време всички сме си такива, и кой ни вби това в главите. Не знам дали има паметник на Мери Шели и Франкенщайн, логично е да се увековечава този, който е направил нещо, достойно за подражание, този, който е за пример. Така че паметник трябва да има само на писателя, а най-хубавият му паметник ще е да не преставаме да го четем, да подновим обществената му дейност и при всяка възможност "да убиваме" Бай Ганьо, където го срещнем, дори и у нас самите. Бъдете здрави!

Да има такъв паметник на Алеко Константинов!, но без Бай Ганьо, разбира се - КРАЙНО ВРЕМЕ е българинът да започне да излиза от зловещата ганьвска сянка!!!

А може би точно такъб паметник ще помогне на съвременния софиянец да изхвърли от своето поведение байганьовщината? Напр. ако му минава през ума да се качи на трамвая и да се вози без билет, като погледне паметника на Алеко Константинов и бай Ганьо, да вземе правилно решение и си купи билет...

Уважаеми коментиращи, защо смятате, бай Ви Ганя за прост и глупав !!!Спомнете си за героя от" пази боже, сляпо да прогледа" където, случайността възпитава, образова и дава пост на героя а ТОЙ се срамува от произхода си.

Бюст на Алеко Константинов без бай Ганьо може да бъде поставен, но не на бул. Витоша, а в Борисовата градина - при бюстовете на писателите. Тук идеята е съвсем друга. Как не разбирате това??? Композицията трябва да е изградена именно на контраста, толкова характерен за България - между интелектуалеца и простака-тарикат. Тогава тя ще създава настроение, ще носи хумор, ирония и малко тъга.

Едно време бай Ганьо искаше Солунската митница.Наскоро му дадоха всички митници.

За образа на бай Ганьо много подходящ модел ще бъде Вежди Рашидов.

Друга една известна напоследък личност в България е по-подходяща за прототип на бай Ганьо, но ако напиша име не ми публикуват коментара :))). Бай Ганьо е необразован простак и тарикат с високо самочувствие... Интелигентните се сещат кой напоследък се пъне да излезе начело, като въшка на чело се казва на такива, :)))

пернишки джентълмени от небето валят!

И со паметник и без, Я съм вечно жив!

Статуя на Бай Гань ,трябва да има на летище София-терминал 2, за да видят чужденците каква държава посещават !

Дреме ми на .... за чужденците, искам някой БЪЛГАРИН да се позамисли.

Как без бай ганьо? Това ни е емлемата, визитната картичка, най-точната характеристика на българина. Ама ви е срам, нали, не го искате - а Алеко без Ганьо не може. Те са свързани

"Алеко без Ганьо не може." Много точно казано :) И двамата са за резил :) Бай Ганю е проекция на комплексара-оплювател - Алеко :)

Не дедо, не си прав. Бай ти Ганя е проекция на средния нашенец, сборен лик, да речем на родният ни депутат.

За културно историческото наследство... Представете си, че в едно семенйство дъщерята е тръгнала по лошия път и е попаднала в бардак. И сте получили снимки как практикува, както и аксесоари като прашки, употребявани презервативи и други подобни. Сега въпорсът ми е: ще ги пазите ли тези културни наследства и ще си сложите ли снимката й от червения фенер в рамка за спомен на поколенията? Предполагам, че ще го направите, само ако поддържате това поведение и морал на дъщерята. Паметниците на комунистическия цинизъм могат да останат само като кривнала дъщеря пред червения фенер - само ако цените факта, че притежава този морал и ако смятате това припитание за почтено. За да превъзпитаме поколените в ценности, различни от комунистическите, които закономерно водят до бедност, цинизми и глупост в обществата, е редно да премахнем символите на този цинизъм. Те не са добра памет в смисъла, който се опитват да вложат. Ако антикомунисти поискат да останат тези паметници, ще го възприема като повик за съхранение на памет, която да предпази от подобни пагумни залитания идните поколения. Но настоятелни са привържрниците на комунизма, които по парадоксален начин харесват онова, време, което ни докара до просешка тояга, както е нарпавило с вискчи заразени от комунизъм нации. За това категорично смятам тези фетиши за адекватни на снимка пред червения фенер, поставена в рамка и като употребени аксесоари за курвалък - политически, морален, циничен курвалък, което представлява комунизтичецкият режим в България от времето на тези символи. Те все още вредят на нацията ни, нежели да са превантивна памет за уродливостта на тези времена. По-цинична и уродлива идея от комунизма няма на света до сега. Сто милиона жертви свидетелстват за нечувани и невиждани рекорди по цинизъм и човешки разврат отвъд всяка човепка ценност.

В периода на най-голям всестранен разцвет на България (демографски, аграрен, промишлен, военен). По времето на най-големите възвисявания на българския национален дух, тоя да вземе да се рови в калта и да покаже бай Ганю - за мен е помияр или по-точно - като клошар, дето се рови в кофите!

Не е случайно, че националният предател Димитър Благоев през 1897 г. в сп. "Ново време" пръв започва с панагериките за Алеко и бай Ганю.. Не е случайно, че един традиционен враг на българщитага - Димитър Благоев така радушно хвали орезиляването на българското чрез бай Ганю. Това е отдавнашна традиция - който показва българитна като кретен, простак, егоист, низък и т.н. , той се величае и издига на пиедестал. пп. бай Ганю носи името на Саргон. Неговото име е на повече от 4500 г. Саргон ( Шар Гани Шарали e името на този акадски цар. От там Шаргани---Саргани и накрая станало Саргон )

Искате да запазим паметника на Съветската армия и да премахнем паметника "1300 години България"?!Това се нарича липса на патриотизъм. Не е ли по-добре първият паметник да носи името на Българската армия, а на мястото на втория да се издигне нов със същото име?

пред мен изплуваха героите на Чудомир - за мен той е геният в познаването и пресъздаването на българската народопсихология във всичките й аспекти. Все едно вчера го е писал.

Като не искате бай Ганьо, сложете бат Бойко - все същата работа!

В този вариант непременно трябва зад гърба на Алеко или под масата да се извае Цв.Цв. със слушалки в ушичките! :)

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ГО ИМА, ЗА ДА ВИ НАПОМНЯ КАКВИ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Най добре да не занимават с тия селтаци а да сложат паметник на 100 левова банкнота.И алеко го има.Без оня мангал.Кой не обича красивата зелена банкнотка ? :)

Ей БАй Ганьовци, що ви е срам да ви увековечат наред с писателя?!?!? Комплекси изглежда избивате, понеже се припознавате в образа на Бай Ганьо!!! Аз съм българин и не ме е срам да го призная, нито ме е срам да признач, че има мнооооого Бай Ганьовци в България!!! Той Алеко не си е измислил образа на Бай Ганьо - просто е описал отдавна съществуващи чери от характера на българина, все черти, които още съществуват у маса българи!!! Така че, айде който се припознае в образа - просто да си го признае и да се опита да се подобри !!!!!!

това е все едно да искаш автомобил без двигател.

софиянци, малко встрани от темата. Хора, разберете, че за да сте такива трябва да имате общо четирима поне предци (всички баба и дядо), които са родени в София, а аз такъв не познавам.

за какъв корен говорим? А паметникът е чудесен. Ако не ви кефи бай ви Ганя, си спомнете разказа на Елин Пелин за печената тиква.

Сигурно от скоро си в София:)

Добре де, без Бай Ганьо. Но ще сложим безлик образ на сегашните управници.

Не искате Бах Ганьо, но той вече е седнал и то не до Алеко ами на вашата маса....

"Много малко хора имат познанието за някога съществувалото в нашия град, коментира социологът. Според нея е трудно хората да поискат да се възстанови нещо, което дори не носят в своята памет." Лошо,приходящи софиянци,лошо . . . Ако не знаеш миналото, губиш причинно-следствената връзка с настоящето.

Стига сме дъвкали това "минало". Минало, заминало. Какво правим с настоящето и бъдещето, това е въпроса? Ако я караме така и последните две няма да разберем как ще станат "минало".

БългАриец

Това минало е и твое, уважаеми Хъм ! Дали и името на някой от дедите ти не е сред героите, изброени на Войнишкия паметник, за чието възстановяване става дума между другото ?

Безсмислено е само паметник на Алеко, без неговият най-известен герой бай Ганьо с който се асоциира писателя. Само една фигура каква асоциация създава ако не прочетеш кой е той. Но когато видиш бай ти Ганя и веднага ти светва за тънката ирония на Алеко по отношение на недодялания простак кариерист и килипирджия, толкова актуален днес.

А знаеш ли колко реални и велики Българи нямат дори една паметна плоча. Безмислено е да се прави паметник на една фикция, която е събирателен образ на негативното. Паметникът е за да почиташ и помниш а самооплюването е последното, от което имаме нужда сега. Самият Алеко ако знае в какво се е превърнал неговия измислен герой едва ли би бил доволен. Алеко е и до Чикаго и назад и многобройните разкази и фейлетони. Организирал първото изкачване на Витоша и т.н. значи може и сам да е на Витошка вперил поглед във Витоша. Ако искаме нещо иронично защо не направим паметник на шопските герой Пижо и Пендо и без това София си е у шопско :) Те са и чудесно пресъздадени в рисунки от Илия Бешков.

А наясно ли си, че Алеко не е искал да го свързват само с Бай Ганьо, дори силно се разграничавал от него. И ако някой иска да почете паметта на Алеко, то Бай Ганьо няма място до него. Друг е въпросът, че трябва да си имаме паметник на Бай Ганьо и то на видно място, примерно до Парламента!!!

Не искат бай Ганьо, защото повечето са точно такива и ги е яд и може би срам!

Не искам бай ганьо защото не съм такъв нито познавам такива. Ако ти и твоята фамилия сте ганьовци защо трябва да ви увековечаваме на обществено място. Направете си една снимка и готово.

Да се преброят тези, които са чели "Бай Ганьо"... Не са много... Особено в днешно време, нали?

да се махне паметника на империята на злото и да се слоби ганьо, зашото 80% от бг са такива

Да трябва да се премахне паметника на империята на злото, но ти си непоправи дебилясъл и това едва ли ще ти помогне.

Над половината искат паметника на Съветската армия да остане, по-малко от половината искат паметника 1300 г. България да остане, една трета искат паметника на 1ви и 6ти полкове с имената на над 3 хил. загинали за България и само 1 процент - паметник на Хан Аспарух..... Трагедия и срам.

Значи ако има паметник на Алеко Константинов всичко е наред, така ли? Наистина ВЕЛИК писател е и как хубавичко е описал от главата до петите българина. Така майсторски е вкарал цял народ в един човешки образ наречен Бай Ганьо, че дори и в тази анкета се чудите как да избягате от него. Да ама не можете, той е във всички нас. Добре ще е Бачо ви Ганьо, да седи на пейката и като го погледнете да не забравяте всъщност как изглеждате от страни драги сънародници. Аз поне така ще постъпя и като всеки който се оглежда в огледалото и нещо не му харесва се старее да го коригира. Ако ли пък не, поне ще си казвам " Ами, тва е положението".

Аз не съм против писателят да е заедно със своя герой. Но Бай Ганьо не трябва да има честта да сени да една маса с Великия Алеко, а да стои чинно прав пред нега. И също така да не наподобява пълен хитроват старчок-далавераджия, кокъвто бе образът на Георги Калоянчев, а да е такъв, какъвто е описан от писателя - млад, енергичен и пращящ от здраве едър българин. За бога, хора, прочетете тази книга и след това помислете, преди да коментирате. Защото предложението на тези двама изопачава и се подиграва с писателя.

Първо, не си въобразявай че си единствен прочел тази книга. Второ, когато я прочетох за първи път Калоянчев още не бе изиграл тази роля и за това образа на Бай Ганьо в главата ми е е такъв какъвто Алеко го е описал. Четвърто, не знам какво си чел но "хитрягата" и "далавераджията" са в основата на характера на героя. Разбира се този герой съвсем не е толкова прост като литературен образ и не може да се опише само с две думи. Що се отнася до Алеко Константинов, това за мен е най-добрия български писател. Спокойно бих го поставил до Марк Твен....като близнаци са.

Тези двамата - архитект Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов - със своя проект по категоричен начин доказват своята литературна неграмотност. Защото Бай Ганьо е млад, едър и червендалест мъж. Но защо да четат Великият Алеко Константинов, след като могат да пробутат идеите си на други съвременни неграмотници и да лапнат парите. По онова време Георги Калоянчев се котираше твърде добре и заслужено на българската сцена и никой не обърна внимание на идеите на Алеко Константинов. Макар, че покойният Петко Карлуковски също би изиграл достойно ролята на Бай Ганьо, а и като физически данни напълно отговаря на образа на литературния герой.

ЗАЩО БЕ, АДЖЪМ СЕ СРАМУВАТЕ ОТ БАЙ ВИ ГАНЯ!?!ТА НАЛИ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС, НОСИ ЧАСТИЦА ОТ САМИЯ НЕГО!ЗАЩО ТЕЗИ 72% НОВОСОФИАНЦИ, БЪРЗАТ ДА ЗАБРАВЯТ ОТ КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ ,КАК СА БИЛИ ГОТОВИ ДА ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ, НАТЪПКАТИ КАТО САРДЕЛИ В НЯКОЯ ДРУЖБЕНСКО -ЛЮЛИНСКА ПАНЕЛКА, САМО И САМО ДА СА В СОФИЯ ГРАДА ГОЛЯМА!КАК СА ГОТОВИ ДА РАБОТЯТ ЗА 500- 600ЛВ. И ПО СРЕДАТА НА МЕСЕЦА КАТО СВЪРШАТ ПАРИТЕ И ИЗГЛАДНЕЯТ ХУКВАТ СЪМ СЕЛО ИЛИ, СЕ ОБАЖДАТ ЗА ПРЕВОДИ!! КАТО СЕ ПРОТОЧАТ В ПЕТЪК ОНИЯ МИ ТИ КОЛИ И СЕ ВЪРНАТ НА СЕЛО, СЕ СПУКВАТ ДА ПРАЗКАЗВАТ КОЛКО МНОГО СА ПОСТИГНАЛИ, А ДЖОБОВЕТЕ СА ИМ НАТЪПКАНИ С ПРЕПРАВЕНИ ТРАНСПОРТНИ БИЛЕТИ!И КАТО ГИ ПОПИТАШ ОТ КЪДЕ СА -ОТГОВАРЯТ ГОРДО, ОТ СОФИЯ!!!АБЕ МАСКАРИ НИЕДНИ,АЗ НЕ ВИ ПИТАМ КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ А ..ОТКЪДЕ СТЕ?ЩО СЕ СРАМУВАТЕ ОТ РОДНИЯ СИ КРАЙ!??СМЯТАМ,ЧЕ НЕ ЕДИН, А 20ПАМЕНТИКА НА БАЙ ГАНЬО ТРЯБВА ДА ИМА В СОФИЯ, ПО ЕДИН ЗА ВСЕКИ КВАРТАЛ, А ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК С НАДУПЕН БАЙ ГАНЬО, С ОМАЗНЕНА ЛАЙНЯНА ХАРТИИКА В РЪКА И ДА СЕ ИЗПИШАТ ОТДОЛУ ИМЕНА НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАЛИ СТРАНАТА НИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25ГОДИНИ!!!А АЗ, КАТО ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ СОФИЯНЕЦ СМЯТАМ В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ДА ЗАМИНА НА СЕЛО, ТАМ ОТ КЪДЕТО ВСИЧКИ СМЕ ТРЪГНАЛИ, ЗАЩОТО ТОВА ВЕЧЕ, НЕ Е МОЙТА СОФИЯ...... А ЦИГАНСКО-ЕМИГРАНТСКО ГЕТО!!!И СМЯТАМ ДА ВЗЕМА АЛЕКО С МЕН!!!

Като всеки байганьовец, ти си пропуснал същественото. Въпросът не е дали, че някой е забравил откъде е тръгнал, а че байганьовците са онова, което ни дърпа надолу като народ. Алеко е достатъчно голям и без убиеца си.

ИЗВИНЯВАЙ, НО ГРЕШИШ МНОГО !!! НЕ БАЙГАНОВЩИНАТА НИ ДЪРПА НА ДОЛУ!ТЯ Е ФОРМА НА МАНТАЛИТЕТ, НАЧИН НА МИСЛЕНЕ ,БИТ,ВЪЗПИТАНИЕ, КУЛТУРА И НАЧИН ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ! ЩЕ ТЕ ВЪРНА МАЛКО НА ЗАД В ГОДИВИТЕ И ЩЕ ТИ ЗАДАМ НЯКОЛКО ВЪПРОСА: 1.КАК СЕ Е САМОСАХРАНИЛА ОСНОВНАТА МАСА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПО ВРЕМЕТО НА ОСМАНСКОТО РОБСТВО?! 2.ЗАЩО НЕ УСПЯВА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ? 3.ЗАЩО УБИВАТ СТАМБОЛОВ?! ПОМИСЛИ С ГЛАВАТА СИ И ДАЙ ПРАВИЛНИТЕ ОТГОВОРИ!.....АПРОПО ОТКЪДЕ СИ!?!?

Имам щастието в детството си да чуя думите на баба ми, която е познавала лично Алеко- той се е срамувал от Ганьовци и винаги е избягвал тяхната компания, камо ли да ги има за "приятели". Затова е бил и самотен в живота... Какво повече да Ви обяснявам?!

А.Константинов, описа бай Ганьо . Той от "благодарност," взе че уби писателя! Трябва ли да има, паметник на убития и неговия убиец? НЕ.

.... но простака е по силен от интелегентният . Доказано за съжаление.

Алековци липсват,Ганьовци колкото щеш.

Този събирателен литературен образ, изваян с такава точност от Алеко, си остава най-точната характеристика за българската простащина, наглост и далавераджийство.

От тези 400 анкетирани явно само около 50 са Столичани . Щом по-голяма та част се припознават в Алековият герой и се срамуват от факта че подобна инсталация ще лъсне в София е показателна за пройсхода им

Заради такива стереотипни неграмотници заслужавате паметник, само на бай Ганя.

По какво си приличат Санчо Панса, Швейк и бай Ганьо? По това, че са събирателни образи на хората. И поради что се срамим да ни издигнат паметник? Явно се срамуваме от нашия български събирателен образ. За това, трябва да имаме паметник на бай Ганьо, та като минат хората покрай него, да се замислят, та барем попроменят нещо в себе си.

Санчо Панса и Швейк не са гнусни като тебе; този паметник ще направи още по-популярен сред тъпото племе най-отвратителният български литературен герой. Диков, Чобанов и Чапкънов едва ли ще се откажат от тази кражба, но моят крак никога няма да стъпи на това място.

Алековият герой се обади :)

И поради что, уважаеми, ми говорите на "ти"? Познаваме ли се, та да поназнайвате дали съм гнусен или не? Или Вие, като мнозина, не търпите инакомислието и веднага скачате да се изкажете цветисто. Това, че кракът Ви няма да стъпи "там", където и да е това, може само да ме радва. Няма да Ви дишам от обогатения с кислород азот. Останете си в раковинката.

Па защо им е Бай Ганя, от тях по-големи гаьовци нема!!!

1. Бай Ганьо трябва да си има паметник, както Дон Кихот и Санчо Панса - в Мадрид. Той е гениално творение на Алеко и е нормално да са заедно. 2. Войнишкият паметник в София, който беше премахнат от мястото му, където сега е НДК, е единственият войнишки паметник в България, който не е възстановен досега и това е срам и позор за всички, които обещаваха да бъде възстановен, макар и на друго място. Това е и многоуважаемият г-н Софиянски... Всички сме в дълг пред паметта на изписаните на този паметник имена! 3. Паметникът за 1300 години е зле приет още от поставянето му, а и замисълът за паметник на съществуваща все още /слава Богу/ държава... не е нормален. Това е нещо като на комунистическия герб, където имаше годините на началото и края на българската държава: 681-1944. Някой спомня ли си това??? А че това стърчащо нещо е грозно, а вече разрушено - и много опасно, едва ли може да се оцени по друг начин, освен от "гениалния" му творец. Дано тези, които решават какво да се случва с паметниците, наистина могат да вложат разум, почтеност и благодарна памет.

След,като ги е страх да предложат за премиер хора от ранга на проф.К.Пенчев-омбудсмана,който се опитва да защитава хората и ние търпим това,значи сме още ганьовци

Мадридският крадец премести този от парламента във върховния съд, когато предстояха делата за имотите му. Като го харесваш, земи си го у вас!