РБ: Референдум да се премести паметникът на Съветската армия

Реформаторският блок обмисля да инициира местен референдум за преместване на паметника на Съветската армия. Не искаме да бъде разрушен, увериха от формацията.

Обратно в новината

Коментари - РБ: Референдум да се премести паметникът на Съветската армия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Историята ни е да строим паматник на тези, които са ни окупирали през 1944г., след като са ни обявили война на 05.09.1944г.? Гадна съветска пропаганда!!!

Паметникът на Съветската армия е едно величествено произведение на изкуството. По няколко пъти минавам покрай него и се възхищавам от този ансамбъл от ялостната архитектурна гледка около него. Освен това, той трябва да бъде запазен и като часто от българската история.

да си остане! тои е част от исторята ни *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да се маха от това място тази огромна лъжа за освобождението ни от червената армия.

Не е редно да се слагат под един знаменател двата паметника. Този пред НДК болщинството от Софиянци не знаят какво символизира и вече е по-скоро монумент на безвкусието. Паметника на Съветската армия почита хората дали живота си за нашето и на половин Европа освобождение от Хитлеризма. Не трябва да се мести, независимо какви са настроенията на някой хора в момента към Русия. Това не е паметник на Путин. Не мисля че Софиянци искат да се махне. Твърдо съм против, аргументите на РБ излизат от контекста на някакви модерни опити за антируски настроения и нямат нищо общо с идеята на паметника и възхвалата на хората за които е направен

Съветската армия ни е донесла само беди и затова не трябва да има паметник у нас! Ако трябва да се отчете победата над фашизма, нека издигнем паметник на българската армия, дала повече от 30,000 убити във войната срещу Хитлер. То бива национален нихилизъм, но този на българските русофили надминава всичко!

Аз пък искам референдум дали т. нар. реформаторски блок е законен или не!

кое наричаш реформаторски(реставраторски) блок?

Бабите и дядовците на сегашните реформатори антикомунисти разрушаваха всичко свързано с Цар Борис 3-ти . Под слънцето нищо ново.

Според независими източници, след окупацията, в България е имало около 130 000 съветски войници, които са останали поне до 1948г. Това е няколко пъти повече от обявените на Потсдамската конференция 30 000. За този период жертвите сред българското население, определени като вследствие на съветската окупация, са около 40 000 души - повече отколкото са загинали през цялата война и на фронта, вкл. партизани ятаци и т.н. В знак на "благодарност" в центъра на София се издига паметник на тази войска и разни родоотстъпници му се кланят.

Ало, тъпите руснаци. Защо не си зададете въпроса, каква е причината никой да не закача паметници, посветени на руско-турската война от 1877/78, а само паметници на съветските окупатори? Там е заровено кучето, но вие сте тъпи, за да го осъзнаете.

Много добре го съзнават, но не им изнася. Все пак Путин се опитва да възстанови съветската империя, а не руската...

След като дадохме всичко наЕС,да дадем и Паметника! Да/ЩЕ/ го монтираме на мястото на оная КРАВА пред Централата на ЕС! Ще бъде красиво! Педставете си само.....!

реформаторския блок се занимава само с тъпи проблеми ! нищо съществено не може да измисли, тръгнал да се занимава с паметници , вместо да види истинските общественни и политически трагедии на , които спешно трябва да се сложи краи, преди бг да предаде богу душица ! този паметник или други за мен е последното нещо , с което да ни занимават болните мозъци. докога в BG ще ни занимават само с простотии, или просто държим да умрем като ган6овци ???

не разбрахте ли най-после, че тия от набедения РБ просто изпълняват поръчка НА НЯКОИ МУТРИ? Целта е терена и докато не го гепят, няма да спрат. Въобще, ама въобще не им пука за препирните тук на тема хубав ли е или не този паметник. Така, че русофобите просто работят за мутрите - не е изненада за никого. НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА МЕРИ ИСТОРИЯТА С ДНЕШНИЯ ДЕН - ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ПАМЕТТА НА БЪЛГАРИЯ!

Крайно време е да се разтури туй гнусно салинистко капище!

Да се премести.... на бунището. Паметник на окупатор, със ниска художествена стойност.

кво друго може да се очаква от един педал

творяха у нас и продължават да снасят изкуство. Микеланджело ряпа да яде пред постиженията на железобетонните ни гении..

Ааа, Веждичка, грешиш. Паметници се рушат в Украйна, териториите на ИДЛ и в България. Спомниси колко много бяха откраднати и претопени от цигани и реформатори и псевдодемократи.

Българските реформатори са крило на ИД. Следващото искане ще бъде да се изхвърлят експонати от музеите.

Общонационален референдум, разбира се! Той ще отговори на много неща. Най вече какво е съотношението русофили - русофоби. Защото, струва ми се, сегашната политика на държавата не отразява това съотношение.

Тези фашистки издънки като нищо ще поискат издигане на меморял на осъдените от Нюрбернския съд, със главна фигура на Гьоринг.

хасан геновЪ иво минЖев бегееца гееца и останалата рЪждясЪло-гЪрбава ИЗМЕТ Ю Туба >>>>> изпънител Жана Бичевская русские идут Приятно слушане Помияри недодялани НПО-слуги

Кога зелените човечета ще изплуват във Варна и Бургаса? Чакаме виБРАТУШКИ!!! Ние ще ви подкрепим!!!! Никога вече Българин няма да вдигне пушка,срвщу Руснак Братушка!!! Да му мислят НПО-шерпите и жената прецидент в парламента!!!!

Такъв е и паметника. Държава, която не може да се погрижи за своето историческо наследство не може да се грижи и за себе си и следователно е обречена. Държава, която не се отнася с уважение и респект към своята история не уважава и себе си, а следователно не е уважавана и от другите народи, да не говорим за способността да извлече опита и мъдростта от историята си.

Леваците у лево. С какво този кютук пред НДК е заслужил да го именуват изкуство? То на този принцип за всяко направено нещо може да се претендира да не се премества.

Друго си е съвременното демократично изкуство нали. Влизам преди време в двора на един музей и гледам разхвърляни латексови ръкавици, хартии и още буклуци и се чудя що не са си почистили двора. После виждам плакат от който се разбира, че това е изкуство...

на Раданча нещо му убива и ще го мести в друг крачол....,е нека опита все пак е млад и зелен и нищо не знае за тези работи

Това ли е най-важният проблем на РБ? Писна ми от тези слагачи на САЩ! Паметниците са за да се помни историята, а тези мизерни лекета всячески я опитват да я променят. Аз съм твърдо за референдум! И да се почне от този за НАТо и ЕС, да се мине през заема за 16мрд и чак тогава за този паметник! И РБ да не забравят че за АЕЦ Белене хората казаха -ДА, а още не се строи!

то референдум има на всеки четири години , че и по често ! гласувай , кой ти пречи ?

не трябва да се маха съветският паметник . и руският не трябва . трябва да се махнат руснаците !като си тръгнат да си вземат и русофилите !

и ще останете само хомосексуалисти и цигани

добре че египетските пирамиди небяха построени в блгария иначе нямаше да има и помен от тях.варварски народ сме

Както се вижда, НИКОЙ няма претенции да махне паметника на Цар Освободител, защото е паметник, за паметника на съветската армия съм раздвоен и по-склонен да си е там, защото все пак той е повече на войниците, а не на пълководците им сталин и сие, а кютука пред НДК си е за местене, защото изобщо няма нищо символично в него, освен глупава мегаломания. Затова нека има референдуми.

Точно паметника на Цар Освободител се опитаха да премахнат под предлог, че ще го реставрират. Ако си спомняте, одрязаха му краката и го занесоха в двора на някаква леарна. Там престоя доста, започна обработване на общ. мнение за махането му (не връщането му). И т.н.

Не може най-високият паметник в столицата да е на чужда държава! Той стърчи над всичко, за разлика от Народното Събрание,която е най-ниската сграда в центъра. Да се махне и този скелет пред НДК! Срам ме е от чужденците. Наистина.

Да построим по-висок, или не можем, щото няма келепир-любимата дума на днешния индивид по българските земи! Не, по-лесно е да съборим високите сгради. Колко високи може да са? Не по-восоки от парламента и някои посолства! Да вземем пример от църковното строителство по турско робство...

не трябва да се маха паметника на съветската армия ! иначе как ще помним че е имало съветски съюз , крепкий и нерушимий , гробокопач на капитализма

Веждито взе да ми се вдига в очите. Още има паметник в чест на Мусолини в Рим, въпреки, че партизаните го обесиха с краката надолу . Дайте да рушим всичко, защото сега не ни харесва. А няма ли след време ще дойдат други..?? Прост, надъхан народ, оскотял от мизерията, алчен и слагач на който и да е нов управник. Нищо ново под слънцето, това се знае оше от древността. Да лапаме сега, нищо, че следващите ще ни го вземат. Платеният комсомолец П стана президент, най-младият Комунист(ББ) премиер , член на БКП на 18 г. (въпреки, че дядо му е бил уж убит- -??? -та Те нямаше да го пуснат в Симеоново дори да мие чинии) Хляб и зрелища. Животът,както каза Бай Тошо, като бивш цар, осъзнал накрая, след серия предателства преходността на битието , особено за тези от властта е "обидно кратък". Те искат да са безсмъртни.

разбира се че ще има паметник на мусолини в рим . рим е в италия , мусолини е италианец . какво е чудното ?

Ами мавзолеят не бе на Путин,също бе българсни.

Но пък си имаме паметник на американските летци бомбандирали София! Само при една от големите бомбандировки са убити около 12000 мирни жители на града и са разрушени над 2000 сгради.

Да се демонтира паметника и на негово място да се монтира паметник на американските гейове и педофили!

Другари, има лесен начин да вдигнем посещаемоста на Бузлуджа. Събираме горе на едно място Альошата и паметника на Съветската армия и ако прибавим кайма вместо леб в кибапчетата гаранция пенсиите ще ни щурмуват.

Не ни трябва този паметник който символизира една лъжа в българската история!! Те не ни освобождават, те ни окупират!! Както сега "освобождават" Крим И Донбас!! Отново съветски лъжи!!

Имаме един паметник пред Парламента , друг не ни трябва, този трябва да си върви!! Той е спорен и какво точно честваме с него?? Окупацията от СССР?? През 1944 не се се случило нищо хубаво за България!! СССР влизат в България въпреки ,че немските войски са се били вече изтеглили!! Те са влезли само за да ни окупират!! И да унищожат цвета на българския народ!!

Предлагам да се махне от София паметника на руските окупатори!! Добра идея на РБ!! На негово място паметник на Ген. Иван Колев!!

защо не и на zoro

в България има паметник на славната Българска армия!!!

там където е МОЧА (Монументът на Окупационната Червена Армия-МОЧА)

Паметник на Осми пехотен приморски полк

Паметник на Альоша в Русе и (Пловдив?)?? И те трябва да се махнат!!

Жалко, че хората не се включиха да кажат къде има такива паметници. Така щахме да научим нещо. Май само ни бива да плюем и мразим.

Аз съм на 20 год. И времето, за което тази коалиция и производните й съществуват , не чух едно градивно предложение. Само да разруши, само да се окраде. Това първо, второ. Ние нямаме ли си далеч, къде , къде , по - важни проблеми за решаване , от това да се занимаваме с паметника. Това , развитие на научно - техническия прогрес, подобряване на инфраструктурата, откриването на производствени мощности, увеличаване на износа и българските инвестиции в чужди държави, стъпването на наши корпорации в нови държави, разширяване на пазари и търсене на нови партьори за търговия и сътрудничество. На кой му е нужно всичко това. Ама, идеалист на празен стомах, не се стой. Нали мъдрим тъпите им предложения. И трето. Лоша , добра. Историята си е истории и тя не бива да се преиначава по какъвто и да било начин. А, всички опита за това , трябва да бъдат унищожавани още в зародиш.

Народ който издига паметници на поробителите си не е народ, но съм убеден ,че по - голямата част от Българите е против завоевателите си, а не като теб защитник на Руските главорези.

Не приемам съвети от човек с "никнейм". Ти, сам се сети , защо ти го казвам и с какво се свързва името Никсън. И още нещо. Напълно съм наясно , че в света няма място за две световни империи. Една от рано или късно ще рухне. Само не ми е ясно , защо и двете страни ни занимават с техните си работи ? Ако имат проблеми , да си ги решават помежду си. И да не ни занимават с простотиите си.

научи се да се издържаш сам , създай и отгледай деца , събери дом , и тогава пиши генерални програми !

свидетел на всички кражби, зад които винаги стояха комунистите и техните руски/съветски покровители

Много ти е избирателно свидетелството.

участваше лично, а сега се правиш на светена вода ненапита, господин другарю?!

Веднага се насъбраха да зарибяват момчето с омразата си. А то е казало нещо много вярно: "важна е истината в историята". И не само там. Който търси, намира.

ти си само на 20. чудесна възраст, но още по.-чудесно е това което си написъл.ти ще опиташ да постигнеш много в живота,ще се изучеш , може би ,ще градиш кариера , надявам се, но никога ама никога ме забравяй от къде си тлръгнал .опитай да събаряш стени и да градиш мостове,не обратното ,както сегашните искат да направят. помни едно, бъди признателен за всичко което си постигнал,защото все някой ще ти е помогнал.обърни се назад и виж че на всичко което съм ти написъл ни учи Историята,и ака се опитаме да я прескочим ще паднем в блатото .Историята ни учи как да творим история , и никога , ама никога не трябва да я забравяме

Благодаря за съветите. Ще се опитам да ги спазвам.

Паметниците са за това за да се помни историята не за красота.Местенето им и разрушаването е гавра и непочитане на историята.Която държава няма история или я руши нямя бъдеще.

Каква история?? Този паметник символизира една лъжа за нашата история!! Няма какво да ни напомня!! Освен съветската окупация!!

Искам Референдум , дали дедо би Петко да ма опраска таа веЧер?!!

една от най -красивите църкви,тази в град Шипка е построена в памет и в знак на признателност към Руската армия .нея ще я събаряме ли ,или ще я местим в музей.никой не може да избята от миналото си, а и не е нужно.напротив-този който няма минало ,няма нито бъдеще нито настояще-дърво без корен.а и не Ви ли се струва, че през последните двадесетина години,ако сме построили 1 сме, съборили 100

.. през Истър в земите на Империата нахлу на коне кривокрако, смрадливо , крадливо, ебливо и... 'нечестиво' племе!...

Е, в това племе има и нечестивци- и обикновено те управляват!!

Занимават ни с глупости-да се местят паметници, президентът нямало да ходи в Москва...а убиват деца. Смешници и измислени политици!

Е, като убиват деца, президентът трябва да ходи в Москва и да търпим паметници на окупатори? Логика?!

Нека се събори и на негово място от руините, да се построи паметник на безсърдечието и омразата. Това ни охарактеризира най-добре в днешния ден. А някога, ако още има българи, може да настане ден, в който хората да са обединени и да съградят нова България и нов обединяващ народа ни символ. Тогава сигурно ще съжаляват за разрушенията.

ще ни реформира,мами.цата му и драгалевски боооклук и крадец

Аз пък не съм чул в нито една нормална европейска държава да се мести паметник.Все едно да се премести Триумфалната Арка.И Полша има тъжна история,но не е преместила нито един паметник.Реформаторите нека реформират първо себе си!

Има страни в която живеят хора с национално достойнство. Унгария и Естония преместиха паметници на Червената армия но у нас при толкова безродни подлоги е трудно да стане.

Ало, българина, що ли имаш повече минуси? Ами сигурно щото си седесар смотан.....

РЪБАТИТЕ СА СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!ТОВА ЛИ НИ Е ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА?????ПОЗОР ,ПОЗОР ,ПОЗОР!!!!

Аз не зная за страна издигнала паметник на завоевателите си ,но в България това направи БКП-БСП .Защитниците на паметника не са Българи ,защото Българин няма да защищава убийците на 30000 Българи и лагерите по Сталински модел.

Болшевишки мекерета защо слагате минуси.? Стяга ви чепика безбожници, бездарници.

няма ли да подкрепи референдума? Той още през март 1991 издигна глас "Да освободим Альоша от наряд!"?

Вашта мама реформаторска...

Твойта мама бандитска, конекрадска, я млък!

леваневски е бил такава гад че и другарите му не са го изтърпели и са го "изчезнали "

Реформаторите са тези, които са за нов прочит за битките за освобождението на България, за да се харесат на НАТО. В комитета за издигане на паметник на Вейсел паша и загиналите турски войници при Руско-турската освободителна война влизат ИЗВЕСТНИ муцуни: Председател на комитета е зам.-кметът на Пловдив Здравко Зафиров. Той е бивш зам. вътрешен и зам. военен министър в правителството на Иван Костов.В комитета влизат още кметовете на Велико Търново Румен Рашев, на Плевен Найден Зеленогорски, на Шумен Веселин Златев, на Карлово Емил Кабаиванов, на Казанлък Стефан Дамянов, полковници и генерали. Наследниците на Синята коалиция приеха в 41 НС резолюция за възродителния процес като форма на ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ. Същите тези чужди слуги искат в историята на нашите деца 500 ГОДИНИ турското робство да е някакво присъствие. Заради Русия България се появява отново на световната карта, основната заслуга на Съветската армия е Европа да се освободи от нацизма. Всичко друго е ЛЪЖА.

но ти тиражираш една мустаката и брадата ЛЪЖА! Аз като българин искам да познаваме и тачим нашата, БЪЛГАРСКАТА история! Не да се "харесаме" на НАТО, но и да не продължаваме да живеем в лъжите на съветския (пък и руския) прочит на нашата история! БЪЛГАРСКАТА история трябва да се пише и изучава в България, а не в Кремъл или на Лубянка! Там, където заклеймяват български патриоти като Раковски, Стамболов, Захари Стоянов... Пък и (макар и с половин уста) Левски!?