9 души изрисували паметника на Съветската армия

9 души на възраст между 17 и 21 години, които се наричат Destructive Creation и се занимават основно с изкуство, са изрисували паметника на Съветската армия.

Обратно в новината

Коментари - 9 души изрисували паметника на Съветската армия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Готини пичове, само дето не трябваше да дават интервюта. Хората така или иначе не искат да погледнат по - далеч от носа си и дори да им го кажат в прав текст, пак не го разбират. За справка: мненията под статията.

браво на тези момчета, които показаха, че има и достоини балгари, а не само комуняшки разбоиници, родотстапници и предатели на балгарските национални интереси. тези 9 момчета се опитаха да измият срама от челото на балгария да баде васал на алкохолизираните мужици.

Абе ти що не вземеш да прочетеш статията, преди да пишеш глупости?

Отлична работа на младежите - комбинация от креативност, артистичност и отлично изпълнение. Тяхната изява осмисля паметника, който иначе не е с по-голяма стойност от паметника на "Незнайния турски войн" на изродите от Рибново...

Да ! Например един мол за правилните хора!Нали за това е цялата врява!

Днес този паметник е символ на нищо повече от края на Третата българска държава, комунистическият сталинистки режим и неговата просташка еманация герб! Какъв е смисълът да заема такова огромно и централно място в столицата ни? Мился, че има по-добри и ефективни начини за да се помни злото.

ВАНДАЛИ мислещи се за политически активни.

цялото това пънене да изкарате кича изкуство ме кара само тъжно да се усмихвам. лигльовци бояджии и тяхната шлокавица се изкарват герои... дотам, че други чекиджии правят измислени интервюта.

кво да ти кажа - искуството е ценно, когато те кара да си мислиш разни неща....като нема никой на горният етаж нема и смисъл от искуство... но пък бързината да се слагат етикети е завидна... за твое инфо - същото искуство има различни експресионни форми - понякога показва красивото в живота, понякога грозното, а понякога, представи си, иронизира същият този живот ... ти кой точно стил имаше предвид в кухият си пост ?

Всичко е много хубаво ! Но след 10 дни да бяха взели четки да търкат метала. Защото те са надраскали нещо за 30 минути, нещо което друг е правил 3 месеза образно. Защото повярвай, ако видя накой да ми драска къщата направо ще го боядисам него самия. Мразя наглеци ! И пак ще бъде изкуство !

Много ми хареса как го бяха направили.Сега е много мрачен.БРАВО

това най-вероятно не са 'героите', боядисали войнишки паметник. между другото, учудващо е как толерастираме паметник на пилотите, хвърляли бомби (и минирани детски играчки) по мирна София, и паметници на турски терористи... а не тачим войничетата, които ни оттърваха от Хитлер.

по-спокоино, формално ония с бомбите са били съюзници с "воиничетата"... именно затова партизаните даже са крили пилоти на американски бомбардировачи, които са дошли с "благородната" цел да сринат софия... ако сталин беше се съгласил втория фронт да бъде открит на балканите, както чърчил е искал, като едното чудо сега щеше да има американски паметници... но те сигурно щяха да са легитимна цел за спреиове и бои, според класовия подход...

първото е по-важно - това едва ли са истинските бояджии. просто сапунка от списание, което най-вероятно даже си е измислило интервюто. по-долу го казаха - много вЕрвате.

Я спрете с крайностите. За мен са просто млади хора с душа, с талант , с идей която са искали да ни покажат - проява на гражданско общество и отношение, а не сиви и безлични мишки. Радвах им се и продължавам да им се радвам. Дай Боже повече подобно сдружаване и заявка на позициа и идея, пък макар и да не е реализирана по перфектен начин. Така поне ще се посъбудим от летаргията в която сме потънали. Няма нищо по лошо от сивотата и безгръбначно и бизидейно намиране на кусури!!!

да ви видим кои сте - пък ще се срещнем на улицата, на барикадите и ще ви счупим главите, изроди!

някакви пишлеменца решили да се направят на интересни и да си изразят мнението - пък после се уплашили че може да им припари на задниците!?! и сега да им ръкопляскаме ли?? то много лесно така, двама да отцепят раиона и те да мажат... добър или лош паметника е там - както тези в берлин или виена, където явно младежите са по-захлупени от нашите, та не са се сетили да ги омажат... чисто комплексарска история!!

kgb777kgb

Момчета , не бъркайте Руската със съветската армия , на символите на Русия никой не е посегнал / справка - Коня и Руски паметник /. Това че го изрисувахте БРАВО , а ако някой се опита да ви притеснява или да налага глоби аз ще съм първи на протестите и живата верига и ако това не помогне от мене имате адвоката , защото първо трябва някой да ви осъди пък тогава да иска 5000 лв. глоба !!!!

Ти ще бъдеш пръв да го ду...ш

не ги бъркаме, както не бъркаме и демонтираните още миналия век паметници на Ленин с войнишкия паметник на загиналите, за да спрат Хитлер. Ако не си забравил, това го сториха точно тези хора. А не мръсната дузина или некви там еврейски 'копилита' от американските филми.

В България няма загинал нито един войник воюващ с Хитлер!

просто трябва да се разкрият - сами ще раздадем правосъдие!!!

това което се обещава, веднага ли се дава? Или да им обещаем депутати в следващия парламент.

Българските комунисти/ социалисти/ левичари/ русофили имат напълно руско самосъзнание. За тях родина е Русия, а Съветският съюз им е както Санстефанска България за българите. Те са готови във всеки един момент да продадат България заради руския интерес. В света няма друг такъв случай на подменено съзнание и сбъркано чувство за национална идентичност. Специалистите по психология трябва внимателно да изследват този уникален феномен.

Абе, господин аналитик, Санстефанска българия не ни ли я направиха Русите тогава? Че нещо не си спомням....

1. Не бъркайте Русия със Съветския съюз. 2. Санстефанска България е блъф на Руската външна политика, защото Руския император е разписал тайно споразумение с Англия и Франция преди войната от1886 г. за границите на бъдещата Българска държава а именно границита определени по-късно на Берлинския конгрес.

Браво на момчетата . Това са таланти. Перфектна организация. Просто са за награда

Браво момчета За съжаление малцина рабраха вашата идея. Много хора почнаха да носят тениски "в крак с времето", а това всъщност е тяхната карикатура за чуждопоклоничесттво.

Лелеещите по комунизЪма и деца на партийни величия и партийни недотам величия надигат яростен вой... Не познавам авторите на претворените статуи, не знам що за хора са и това няма голямо значение. Това, което направиха обаче много си го биваше! Пукнете се от яд, червени баби!:) Просто ударът беше в десетката! Живеем в свободно време и всякакви табута не издържат, всякакви догми! Та вашата ли червена митология ще пожалим!???

Правилно заяви, че не ти пука и не ги познаваш, но си и личи колко плитко гледаш на нещата, а те толкова ясно го доописаха сега и в интервю. Ти си точно като тези червени бабички, които се кланяха на комунизма, но сега си със задник обърнат в друга посока. Слава Богу аз съм добре изправен и се опитвам да вникна в смисъла и идеите на всеки и това ми дава шанс да съм човек, а не наведен индивид със летен стомашно-чревен вирус които киселините го карат да се обръща в посоката в която вече е.... за да....

Брато, дай го кратко, ясно и най-вече грамотно, защото ако не си стара червена бабичка, поне покажи малко ум и разум, въпреки че вониш на трева и алкохол. Бъди по-конкретен и стой наистина прав, защото виждам, че се "клатушкаш" между глупостта и простотията!

Много правилно

Глупави са си момчетата. Но имат талант. Първо много голяма грешка е да кажиш, че паметника е на руската армия. Той е на Съветската армия и разликата е голяма. Съветската армия - Сталин, окупации, убийства. Влиза в Б-я след като е обявил война на Б-я и я окупира. Какъв е смисъла да има такъв паметник. Защо не направим паметник на Англииската армия, Френската и прочие. Те също воюват срещу Хитлер а и не са ни обявявали война за разлика от СССР

Правилно си го казал!!Освен това е ясно за какво се е готвела съветската армия и само изпреварващия удар на Хитлер е спасил Европа от сатрапите на Сталин!

Какво не са обявявали война? ей да се върнеш в училище!!! София е БОМБАРДИРАНА именно от американската и английската армия т.е. обявена ни е война!! Глупаците да четат повече и да пишат по малко във форумите.

Ти се върни в училище не те,а ние сме обявили война на Англия с надеждата че няма да ни обърнат внимание ,пък те взеха та сринаха София :):):):):)

Жалко, че го почистиха. Много ми хареса шарен!

И на мен много ми харесва шарен с герои от комикси.

Ми що не се облечеш ти да ходиш като някой от героите. Така на всички нас ще ни харесваш ти.

Дори в списание Таймс имаше снимка и кратък коментар---за първи път от много години виждам коментар касаещ България

Само за протокола - списанието е Тайм /Time/. Иначе снимката и коментара там са хубави;)

Като чета коментарите, пък и като си спомням реакцията на огромното мнозинство от обществото ни, разбирам, че наистина много от нас не са дорасли до нивото на младите хора, извършили това дело. Те сами обясняват идеята си, която между другото са реализирали блестящо. Това наистина трябваше да се възприеме по този начин. Но, както и в други случаи (спомнете си случая с тоалетната) ние сме изключително обидчиви и чувствителни на тема гордост, вместо да седнем и да се погледнем в огледалото, за да видим какво реално представляваме. И вместо да запретнем ръкави да се променим, в края на краищата. Но, както казах и по-горе, явно още не сме дорасли!!! Жалко!

Когато правиш аналогии, е добре да виждаш приликите и разликите в тях. Случая с тоалетната няма връзка с паметника. Защото онзи творец не е дошъл в България и да е преправил България на тоалетна, а си е направил собствена композиция. Като са искали момчетата да се правят на интересни да си бяха направили паметник и да шарят по него. Преполагам, че по същия начин ще говориш ако бяха нашарили и гроба на някой твой роднина. Този паметник изразява чувства на определена прослойка от нашето общество и колкото и да ти харесва дали я има или не тази прослойка, най-малкото е християнско да се съобразиш с нейните чувства.

Това е паметник от сталински тип. Гротеска на едно мъртво време без никаква художествена стойност. Там трябва да е паметника на Крумовата войска или на Цар Асен II, Паисий, Алеко. Забравихме българските символи и герои и защитаваме чуждите.

Как само реват червенюгите за паметника ,ще кажеш,че някой е съборил Спаската кула на Кремъл...Това било посегателство на историята и бла бла.Ами той и Стамболов е историческа личност,ама защо не се питахте толкова години защо нямаше един паметник?И писателското кафене е история на културата на България,ама като го събаряха поклонниците на оня с автомата,не кудкудякахте?

О, той Стамболов е велика личност! Заради русофобията си докара изрода Фердинанд и затриха България. После синчето на кобурга ни дотърка с Хитлер.

Най-жалкото е че тези хора са се подиграли с труда на човека създал паметника!За мен тяхното "изкуство"е равнозначно с това да си оцветяваш картинки и им пожелавам искрено някои да се подиграе с работата им така както те се подиграха с чуждата.Всички пишат и говорят за паметника какво символизира и т.н ,но не и за човека създал паметника и гаврата с неговата творба!Срамно е да не не се уважава чуждата работа.

Много си далече от истината - тези млади хора по много свой си талантлив начин ни накараха да се замислим в кой свят живеем. Браво и само напред с творческите си идеи, провокиращи размисъл в тези, които искат и могат да мислят. Всичко друго е комплексарщина на дребните душици.

Защо тези не изрисуват паметник на съветските войници във Франция да се види разликата и как там ще бъдат наказани!

Във Франция се изпикаха на гроба на незнайния войн. Там непрекъснато се подиграват с подобни изпразнени от съдържание символи на някаква псевдопризнателност и раболепие!

Самото наименование Паметник на Съветската армия е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.

хаиде,хаиде.много си педантичен.това често не е от полза. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Трябва да питаме Станишев и дали униформите са изобразени правилно;)

Преди няколко дни подобни таланти в Аржентина осъвремениха по същия начин местното копие на скулптурата на Роден "Мислителят". Очаквано обаче хората на изкуството и неговите ценители в южноамериканската страна съвсем не погледнаха с добро око тази проява.

много си прав. и като друг пример, много различен ще спомена берлинската стена.да поясня - стените са две и бяха на ддр.та втората беше исрисувана. това вече беше вест берлин. това което видях през/преди/ 1989 г. бяха графити без някаква организираност в мотивите. това е бетон,стена /груб , недодялан с елементи на финес - саоблен - това е друга тема/. та там видах страхотни неща. ти си простираш чаршафите и вятара ги удря в стената. и графитите и картините/ако изобщо говорим за картини/, надписите, посланята хаотично написани приличаха на прането. тези дето направиха тази маскара с паметника не знаят това.за да се омаскариш, даже и културно не е трудна работа. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Добре че оригиналът се пази в музей ;)

Ех, тези поне могат да рисуват. А измислените журналисти не могат да смятат. 4 рисували, трима гледали за опасност. Но в заглавието излиза, че 4 + 3 е равно на 9. Нещастници.

ти пич не различаваш рисуване от боядисване. това са много различни неща. ако не правихме разлика, то в страната щяхме да има поне 1000 рембрандовци. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Истинското послание е "Деградацията на нацията" Колко ниско паднаха българите само за 20 години. Преди бяхме с истински великите, при това - наши братя. Днес - с бутафориите от комиксите, пълни с фалшиво комикс-величие, при това - от майната си. Националната гордост на руснаците идва от историята им. На янките - от фантазните им "супергерои", сътворени да помпат измислено самочувствие в излъскани мозъци.

най-добър коментар

Добре, че тези като теб с всеки ден стават по-малко. Сума хора емигрираха в деградиралите страни заради управлението, наложено ни от великите руски братя за 45 години. И още си плащаме за него, но явно сме си го заслужили, като те гледам какво пишеш.

Да. Стотици хиляди емигрираха поради "прекрасен живот" след "избухването на демокрацията". А онзи ден писаха и колко са се самоубили в резултат на нея: "Общо 11 646 българи са се самоубили или са починали от умишлено самонараняване от 2000 до 2010 г., сочи статистика на НСИ..." От държавата, построена от родителите ни за около 40 години, все още има какво да се ръфа и дъвче, макар че отвсякъде кокали се белеят. 20 години плюскащи "демократи". Остана им само БДЖ, "Български пощи" и тук-таме неизкупена официално земя. Земя! Не просто държава. Като приключат и с нея тия, на които служат такива като теб, ще се оригнат, ще дефекират и спокойно ще могат да сменят дори името на страната ни. Освен, ако не държат да си оставят малко символична екзотика.

Да не мислиш, че руснаците не са с промити мозъци. И те, и американците са един дол дренки. Само дето БВП на Русия е почти колкото това на Калифорния...нали се сещаш. И ако не бяха измислили янките интернет, сега никой нямаше да ти чете глупостите.

" и ако не бяха измислили янките Интернет..." Прав си. И няма да престана да се чудя, как хора, пишещи тук, ползващи Интернет и компютър, славословят комунизма и изповядващите го.

Какво национално величие в историята на руснаците, бе байно? Че са завладяли с огън и мче повече от 120 нации, сред кото и Волжка България. За някой руснак-националист това може да е гордост, но хора от други националности да припадат от кеф от такава агресия е диагноза.

Това се казва промит мозък и кон с капаци !

За победата!

Паметникът беше изрисуван заради гей-парада, в цветовете на дъгата, той беше крайната точка на парада, там участниците се гушкаха с изрисуваните фигури и си правеха снимки...

И чия собственост е паметникът ... ? Не е това въпросът? Не е "собствеността"... Всичко беше един цирк, а сега някакви се правят на интересни и казват "Ние бяхме." Това е някакво ШОУ, и нас ни правят на идиоти за да си чешем езиците тука (по-точно не езиците, ами чешем клавиатурата)

Нещо ще предприемете ли за установяване на лицата, извършили умишлено престъпление от общ характер?! ...Дали били те интервю пред списание "Едно" - ами я на разпити незабавно и под съд журналистите, които евентуално не предоставят данни за престъпниците!!! ..Иначе - Велчев и Цветанов на съд!

Кога научихте думичката съд? Ама май още го разбирате както разбирахте и "народния съд". Всички които не са ви по вкуса до стената. Абре "другари" воните отдалече, вашето време мина. Останаха по-умните от вас, които бързо се преориентираха и станаха капиталисти. А некадърните, освен да си изливате злобата по форумите, друго не успяхте да направите. Да-а, какви времена бяха! Толкова много народ под ваше робство, че дори и за вас имаше парче от баницата. Къде партийно секретарче в някое цехче, къде председател на АПК-то, та дори и секретарка на някой другар да си, пак имаше пари без да се работи. Пък и току се прибереш вечер след службата и съседите те гледат със страхопочитание. Абе въобще идилия!

Тук е телефонен секретар: на комуняката в клоаката.

в руся има много места с неща изрисувани като бородино, севастопол,сталинград,брест, ленинград. да вземат и да ги пратят там тези левенти, лично да се запознаят с това, какво е изкуство.и то без пари. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тези девет са една най-обикновена криминална банда, защото посягат на чужда собственост! Капитализъм е, и чуждата собственост е неприкосновена! И в Англия и в България!

....Хвала и клевета приемай равнодушно и със глупеца не спори.... От 1917 г. до сега със всички средства се води борба за съсипване на най- голямата източноправославана нация.Невежеството, към което ни тласка управлвнския елит, е трагедията на съвремнното общесто.

Прав си, бай Петко! Благодаря :) Лека вечер :)

....Хвала и клевета приемай равнодушно и със глупеца не спори.... От 1917 г. до сега със всички средства се води борба за съсипване на най- голямата източноправославана нация.Невежеството, към което ни тласка управлвнския елит, е трагедията на съвремнното общесто.

хаха! Сега прочетох и на някакъв 0007 писаниците. Ами той говори за ОМРАЗА! Е, това е то ... Жалка работа. "Българите мразели американците". Абе ДРУГАРЮ, ние сме ТОЛЕРАНТЕН народ, доказал го векове наред! Вие ли, ДРУГАРИТЕ, ще определяте кой кого мрази? Лелеееее... Повече няма да чета в такива форуми ... Лудост ... Хайде, живи и здрави :)

толерантни били българите,хахахаха,излез малко навън да опознаеш други народи и ще разбереш,че това с толерантността е един голям мит,просто по-нетолерантен от българина няма,вземи прочети например малко коментари под теми,където се споменават гърци,италианци,испанци,за цигани да не говорим,такава люта омраза и ненавист трудно ще намериш където и да е по света

Тия направо ме депресираха с таланта и творчеството си, че още съм в духовна криза и на валерян. Пабло П.

А тези хора, които реват срещу Хитлер, защо не се опълчат срещу паметника на Тодор Живков? Каква е разликата между тях? Ами Хитлер ни дава Македония и излаз на Бяло море... а бай Тошо- НИЩО! Напротив, правешкият тиквеник заяви приживе, че в Гърция НЯМА БЪЛГАРИ!!!!??? Е, .... Какво плачете? Който ви плаща да влизате и да пишете тука, дано ви отговори... Явно вие нямате мнение (говоря за "плачещите", не за другите, които си мислят, че това е "свободен" чат). Голяма работа, че надраскали един паметник, и то на армия, заради която БГ се върна години назад! Но явно има все още хора, които не правят разлика между "червения" и "кафявия" фашизъм...

ми дайте ги на ГРУ . Те знаят какво да правят

Абе надали тези са нарисували това... Подставени лица са,, както и част от хората, които пишат тука. Говорят глупости, ама да има балъци като нас, да им вярват.

абсолютно. доста миризлива партенка.

Има ги, има ги мислещите млади хора, талантливите млади хора, смелите млади хора, младите с чувство за хумор, младите с лична позиция по отношение на държавната политика. Дано тези, които заминават, да се върнат в България, имаме нужда от тях.

ЯСЕНА,СЛИВО ЗАСПАЛА.ТОВА НЕ СА ТАЛАНТИ.ТОВА СА РУШИТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ.ТАКИВА СА И ТЕЗИ КОИТО СА ИЗПОДРАСКАЛИ ЦЯЛА СОФИЯ.ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ НЕ СА ЗАБИЛИ И ЕДИН ГВОЗДЕЙ В ПОЛЗА НА ТОВА ОБЩЕСТВО.А ТАКИВА МАЛОУМНИЦИ КАТО ТЕБЕ ГИ ВЕЛИЧАЯТ.ТАЛАНТЛИВИТЕ БЯГАТ.ТУК ОСТАВАТ ПОДОБНИ ИЗМЕКЯРИ.ЖАЛКА РАБОТА

Абе надали тези са нарисували това... Подставени лица са,, както и част от хората, които пишат тука. Говорят глупости, ама да има балъци като нас, да им вярват.

Защо не боядисате газовите камери в Дахау или Треблинка или Освиенцин!?Германците така ще ви се израдват да не говорим за евреите!Вие не сте виновни но вашите родители са за лудница.

ми щото трябва да изрисуват и белене ... пък за германците не говори ..че са в пъти по добри ор ''братушките''

дали? А ти питай тези хора, на които децата или родители изгоряха в пещите. Точно това си ти - МасДоналдс тъп и шарен

Ако се основаваме на логиката каквото е било-с паметни,то къде са тези на Хитлер и Сталин или те са били в паралелна реалност

"четирима души са рисували, а трима наблюдавали за минувачи и хора," А на полицая на караулката пред Турската резиденция да не му купихте пица?

пакетче хулигански семки, че 30 минути , тая пица трябва да я яде 3 пъти

аз пожелавам на момчетата успех и ги поздравявам за остроумието, находчивостта и смелостта. вярвам че там където учат ща ги оценят, нищо че съдеики по коментарите тук, в българия никои не разбира изкуството им и не ги оценява

пожелай им утре да пробват "статуята на Свободата" в Ню Йорк (тя е натрапен френски подарък).

...натрапен. Това е подарък на една държава с частна собственост на друга държава, пак с частна собственост. Злополучният паметник в София е символ на система отнела частната собственост. Затова е и цялата дандания, хората помнят, че са ги окрали. И ти си наследник на подобни люде.

... и затвор им се полагало ? А на джигита Максим -мъмрене! ? . Е, те за това са ни освободили, да има къде да си показват превъзходителството. Впрочем,онзи мушморок, Максим ,защо ездит американски джип? "Нива"-та не го ли удолотворява ? И защо се маскира като въздържател? Кажете Енчо, кажете другарю Москов!