Превръщането на войниците от монумента в Супермен, злодея Жокер, помощника на Батман - Робин, и Дядо Коледа през юни предизвика огромен скандал. Привърженици на БСП и русофили, които веднага го почистиха, влязоха в остра полемика с поддръжници на идеята паметникът да бъде съборен. В крайна сметка общината реши това да не бъде правено. Случилото се доведе и до силно възмущение в Русия, стигна се дори до официално изявление на външното министерство в Москва.

Хората, които изрисуваха паметника, обаче останаха неизвестни и породиха редица догадки. Едва сега младежите решиха да се разкрият донякъде. Те дадоха интервю за списание "Едно", в което разказват за себе си, но не разкривата истинската си самоличност.

Единият е завършил първа година интериорен дизайн в университет в Англия, втори заминава да учи анимация в Холандия, при третия, който вече прави това. Друг от групата е завършил фотография, има и един историк, а най-малкият още е ученик, който се занимава с музика и рисуване и ще кандидатства също в чужбина.
Разказват, че четирима души са рисували, а трима наблюдавали за минувачи и хора, които можело да провалят акцията. Всичко продължило само около 30 минути.

"Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни", разкрива единият от тях какво е било посланието на инициативата, която беше наречена "В крак с времето".

Младежите казват, че за тях паметникът не е символ на комунизма.
"Избрахме този паметник, защото той се беше обезценил до голяма степен. Този паметник отдавна не символизира това, което предишните поколения свързват с него. Той отдавна е загубил значението си като символ на руската армия. Около паметника могат да се видят подпийнали младежи и всякакви други неприятни гледки, но също така той е и свърталище за младите артисти. Има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това е най-голямата глупост, която може да се направи. Нали точно това се случи с мавзолея", обясняват те.

Причината да заменяте образите на съветските войници с герои от масовата култура определят така: "Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци. Самите герои, които избрахме, са просто героите на нашето поколение и те са заместителите на героите на предишното поколение. Принципно ни провокира точно голямата палитра от мнения, които акцията можеше да предизвика".

Някои от групата признават, че малко са се притеснили, когато в медиите се заговори, че глобата е 5000 лв. и дори е възможно наказание затвор.