Александър Хайтов: Не се събарят с лека ръка монументи

„И аз участвах в конкурса за паметника на НДК, но той не стигна доникъде!...”,

Обратно в новината

Коментари - Александър Хайтов: Не се събарят с лека ръка монументи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А вие НЕ стройте с лека ръка боклуци!

Гасподине, вие както сте го подкарали ще направите склуптора на " Карлсон който живее на покрива " и ще ни убеждавате колко велик ЦАР сте направили ... за пореден път. То хонорарът ви си е сигурен !!! Откъде черпите такова вдъхновение ... за тези наши царе , да неви се привиждатна сън !?!?!

А стига бе разхайтенов! Ако това е монуменет, значи спрете да пранкяте бе хора! Такива монументи в София с лопата да ги ринеш... бетоннен неидентифициран куп насред тинтириминтиризма... монумента избран поради най-тънката си цена а не според естетическите си качества! Пранкящите да го бяха поддържали досега, както и цигарените складове etc...

на това нещо, което хората с особено задоволство назовават. Като го кажат мед им капе от устата, абе любима скулптура и това е. Но нямат право да искат да остане след като не са защитили така паметника на загиналите български чада. Не ги ли е сам и от децата си.

При социализма във всяко село имаше паметник на местния хайлазин -кокошкар, дето е ял бой в полицията. А ако селото се случеше без мутри - паметник на Ленин или Георги Димитров. Що народна пара изядоха тез "творци " за тез паметници.... На истинските склуптури хората пари дават, за да си купят твворбата им, а тази половин софия се чуди как да я махне, а те си настояват - ценна е, важна е! Важна е, щото е купила на Старчев вилата. "Др Живков, не можете да ми забраните да ви обичам".... Ох извинете, това беше един друг "народен творец"....

За българина-най-голямото благо е да хули,"царе сме на това".Не помня някой в този сайт да е похвалил някой или ръка да му е подал.Винаги си намираме оправдание да не харесаме някой или нещо.Научете се да уважавате труда на другия.Да "Петохуйника" наистина не е красив и самия Т.Живков не го е харесал,но можеше с по-евтини материари да се префасонира-не е задължително да е мрамор-има и варовик и други материали.Не умеем да пазим--знаете ли кога ми е най-грозно-пътувах с влак-заводите край Белово с изпочупените стъкла,гледат ,като мъртвец.Това е България.

Може всички софиянци да нямаме хал-хабер от авангардно, моденистично изкуство. Провинцията е още по-зле. Но достатъчно ли е подобно изкуство да е само за 50-100, дори и хиляда елитарни ценители? Смята ли тази висша каста ценители на изкуството, че бихме се превъзпитали и свикнали с подобен род изкуство. Мисля, че подигравателното название на "паметника" е отговорът.

че Александър Хайтов е кандидатствал под друго име в художествената академия.Защото всички ще кажат - баща му е такъв и затова.... Не е лесно и просто да си скулптур, не е като да нацапаш нещо и кажеш ама това е това-онова.

JMM®

Тази "творба" от самото начало не се прие от жителите на София и не случайно бе измислен прякор - седмокрилия петохуйник. Прякора много добре отразява разбирането на обикновения човек за безпътицата изразена в "паметника" на абстрактното социалистическо изкуство.

Хайтов е безспорно талантлив,но като че ли е малко особняк и чалнат(като голяма част от интелектуалците) и със шантави идеи.Светещи очи,пеещи паметници,още малко и ще ги направи да подскачат.Не е ли малко прекалено?

се пише със "З" безиЗходица...Не знае правописа, седнал да разсъждава в/у изкуството....

50 богопомазани "творци" плачат, че ще им махнат великите творения. Но няма вече - каквото каже бай Тошо и много интелектуалната му дъщеря - принцеса Людмила без това-онова - разрушават паметта на войниците защитамвали с живота си роданата. Къде бяхте тогава защитници на народната памет, защитихте ли тогава паметта на войниците, сега нямате НИКАКВО ПРАВО НА ПРОТЕСТ.

Защо да нямат, правото си е тяхно. Не ти харесва позицията им - кажи си твоята. Да това лишаване от правото на слово ти пречи на твоето мислене, не на тяхното, защото нали се сещаш, че за тях си нула.

Монумент? Петох*йник му е името за софиянци. Инак- любимо място за облегчаване за скитниците, придаващи му неповторимия аромат.

още е титулуван като и като "седмокрил"!

както и да го наричате СВЪРШИ. Вие сте емблемата за това, както казва един по-долу. Изтрепахте се за да ходите по Европата и то като действащи европейци, ха-ха, а може би Москвави плаща да лелеете за нея. Ами ходете там бе а не като синовете на Радева-втора и Корнелия-пълна в САЩ!

ако и да се наричат архитекти, професори, художници. Не може на това гъсто застроено емблематично място - едно от най-хубавите в София да се запълва с мега кичове. Знаем, че комунистите са мегаломани, но СТИГА. Ходите в Европа, учите в САЩ а си оставате комуняги - нонсенс.

С лека ръка не, но с кранове определено

РУШИ ИСТОРИЯТА НА СТРАНАТА. СТРАНА БЕЗ ИСТОРИЯ Е ОБРЕЧЕНА ДА ИЗЧЕЗНЕ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА. ТОВА ГО ПРАВЯТ ГЛУПАЦИ КОИТО МИСЛЯТ,ЧЕ ИСТОРИЯТА ЗАПОЧВА ОТ ТЯХ. КАЗАХ

Аз бях в Бейрут, когато събаряха мавзолея, и честно да ви кажа, се почувствах малко неудобно от мои приятели ливанци, които се чудеха на това, което показваха по телевизията от България. Даже ме питаха така, с един укор, знам ли кой е Георги Димитров?!..По света не се събарят с лека ръка монументи, които имат исторически характер за нацията.

Е и аз съм бил в Ливан, какво искаш да кажеш с това че си бил в Ливан? Имаха много добро отношение към нас българите, въпреки че мавзолеят ВЕЧЕ беше съборен (Слава на Бога!). Не такова беше отношението им обаче към руснаците. Странно защо, но не искаха да говорят за руснаци, не обичаха руснаци. Може би и американци, но не чак толкова като руснаците.

А, така ли било? Значи, не може така с лека ръка, а? Ами добре тогава, защо в такъв случай комунистите събориха войнишкия паметник пред НДК? Някой ще обясни ли от "умните" комунисти? Значи, може да се заличава паметта на хората, но само комунистическите паметници не можело да се събарят ей така - "с лека ръка"??? Какво, още ли витае духът на комунизма в България? Май да?

Какво ми слагате минусчета бе, да не би лъжа да казвам? Някой ще отрече ли за събарянето на войнишкия паметник? Имайте предвид, че говорим за войници, сержанти и офицери, това са българи като нас, не са нито политици, нито "фашисти" за да има съмнение. А сега предложението да го възстановят е едно много добро предложение, браво! Въпреки че и от ГЕРБ са комунисти, знам че искат да се подмазват на началниците от ЕС, но въпреки това решението е похвално.

Сравнете размерите на статуята на велик български цар ( няма и 3 м ) с паметника на съветската армия и Альоша ( наг 15 м ) и ще разберете защо едно е изкуство, другото простотия и кич !

мисли за собствените си некадърни статуи

Аман от некадърни творци! И техните изчадия...

Грешиш. Изкуството винаги е било е елитарно. Малко са хората, които познават, разбират и ценят от изкуство, искат и могат да си го купят.

САШЕ , НАПРАВИ ЕДНА БРОНЗОВА СКЛУПТУРА ЗА ПРЕД РАКОВСКА 134 ... "УМИРАЩИЯ СДС-АР" ... И ОТДОЛУ НАДПИС "ТУК ОТ 1989 ДО 2017 ГОДИНА СЕ ПОМЕЩАВАШЕ ВЕЧЕ МЪРТВИЯ СДС" ... ХЕМ ЩЕ ТИ ПОДХОЖДА НА АКЪЛА , ХЕМ НА ТАЛАНТА :))

ти си военен комунист с една опорка, хайде не заработи ли рубли за 2 живота, дай и ние да заработим малко

Намерих новата си родина България! Скоро ще им видя сметката на Паметника на БКП на в.Бузлуджа, Паметника на Съветската Армия е София, Паметника на Альоша в Пловдив! Мераклия съм и на Панорамата в Плевен.

ШИПКА ще е черешката на тортата Херострате ! .... може и Църквата в БАТАК

Нещо бъркаш исторически с идеологически паметници. Затова МОЧА и Альошите трябва да се махнат или префасонират - те НЕ са история, те промиват мозъци... Ама творците ни си мълчат за тях. Както и за името на най-големия ни Храм.

Кой не скача е червен ... Времето е ваше .... на Мястото на МОЧА - гробницата на СДС :))

разказите на николай хайтов , наред с разказите на димитър чорбаджийски са невероятни! но да си син на хайтов не е достатъчно да си творец! по добре да си беше мълчал.

тези дето са писали минуси, или не са чели хайтов и чудомир, или не са видели статуята на самуил! да наречеш статуя която е автопортрет на самуил, си е иди.отщина!

Прав си -с лека ръка не се събарят такива боклуци-САМО С ТЕЖКА ТЕХНИКА!!!! И ТИ СИ БИЛ МЕЖДУ ЛАПАЧИТЕ НА ТЛЪСТИ ПАЧКИ-ЗАТОВА РЕВЕШ И ДРЪНКАШ ЩУРОТИИ!!И РУСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ ЩЕ ВИ ПРИНУДИМЕ ДА СЪБОРИТЕ!!!!

ПАМЕТНИКА НЕ БЕШЕ "ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРАВИЛЕН" ... СИМВОЛ Е НА РАЗРУХАТА В БЪЛГАРИЯ :)) ... ТВА Е МАЛКО КАТО С БЕЗРАБОТИЦАТА : - МУТРИТЕ КАЗВАТ ЧЕ Е 6% - А ЕВРОСТАТ ЧЕ Е 31% :)))

На мен паметника на Самуил ми харесва. Очита му изразяват много. За нвго самия е било много тежко да види такава гледка - войниците си. Вероятно е имал подобен поглед - страх и ярост, тъга и гняв.. Искам да попитам някой знае ли защо нямаме алея на хановете? И паметници на другите ни големи царе?

Детето на Хайтов е некадърен... българите смятаме, че се предава наследствено, но не е така..

Кой си ти да съдиш-можеш ли по-добре да го направиш.Вместо да подкрепяте младите хора,вие ги хулите-как да останат в България,тогава."А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?"--Иисус

Aко под млади хора имаш предвид Хайтов- младши, нещо си в грешка. Човекът е около пенсионна възраст.

не е особено кадърен....Неговият цар Самуил със светещите очи си е направо кич...Е, може би трябваше очите му не само да светят, а да светкат...

Наистина, за събарянето си трябва тежка ръка. Като пипне, да не повтаря. Че я миж колко бетон са струпали на едно място пред НДК... шестоъгълният петох..ник доста ръце ще иска.

На мен ми харесва паметника на цар Самуил-разчупен е , има прилика с историческата действителност,не е скована фигура.Колкото до светещите очи-БРАВО.Иновастичен подход-не е важно на архитектите и политиците да им харесва-а на обикновения човек.Децата,като минат покрай него ще запомнят поне името на личноста,а и ако щракнат в Гутъл да разберат кой е-целта е изпълнена.Кои сте вие,че да съдите един млад творец-да не се имате за Роден.

Казва се иновативен, не иновастичен, между другото. Това, че нещо ти харесва на теб, не значи , че хубаво и задължително трябва да го харесат всички. Не става въпрос за архитектите и политиците (защо ли не скулпторите и художниците?) и аз съм обикновен човек, но не харесвам този паметник. И откъде го измисли тоя млад творец, като Хайтов е над 60 годишен?

НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК! Ето така се ражда КИЧЪТ, с такива профански заключения!!!

Първо-благодаря на всички,че сте прочели поста ми,значи ви е заинтересувал.Второ-чичо Фестър,прав си-иновативен е-но и ти да се караш с жена си 2часа и ти ще сбъркаш.Трето-да зная,че Хайтов е възрастен скулптор-мисълта ми бе,че ние българите нищо не харесваме и нямаме угода.Четвърто--на децата им харесва паметника-а те са по-важни от нас.Приятели--бъдете позитивни и оценяйте българското,дайте шанс на новото и различното.

На този тиквеник, син на правешкия трубадур, бих казал, че комунистическата мегаломания не е изкуство, а извращение. Идиотския монумент на другия комунистически трубадур Старчев, плашеше хората цели 36 години, черните демони, окачени по него всяваха ужас, а исиотските опашки и израстъци заслужиха името, което софиянци му дадога: "седмоъгулния петох.йник. За това ужасно творение, комунистическите идиоти-мегаломани похарчиха милиони грешни народни пари, същото се отнася и за мегаломанските им идиотизми-паметника на хан Аспарух в Шумен, паметниците на съветската армия окупаторка и идиотската "летяща" чиния на Бузлуджа, която Курка иска да приватизира.

Най-убави са паметниците в Скопие , защото са много , много големи. и На-най безсмислени. Нямащи нищо обшщо с истинската история на местото - Скопие.

Като глеам, тука скоро шъ съ посъберат ония 50, за които стана реч... демек, шъ има "обществено мнение"... само дето, каквито са ни паметниците, такова ни е и обществото, таквоз му е и мнението... плюй и бегай

Дир ще ми публикувате ли коментара за ''прекасното западно провокативно изкуство'' налагано по света брутално след 50те години на 20 век - което си е чиста проба порно?Проблем с гласността ли има?

Мисля че въпросът ми беше ясен.Е ще си отговоря сам.Явно не.Но това не променя факта че именно от Запад направиха така че до Кандински и Филонов да се мъдрят Уорхол и Ив Клайн.А може би за всичко е виновен Казимир Малевич(уникална фигура) въпреки че неговата провокация не може да е извинение на всеки за всяка простотия която е направил .

Абе то лъвчето на войнишкия паметник било малко... Значи, за да има стойност един паметник, трябва да е огромен, като тая чудесия, дето в момента я демонтират? Това ли е най-важното? Иначе на мен ми харесва паметникът на цар Самуил. В историята ни има много значими личности (както за нас самите, така и за цяла Европа), които заслужават да им се издигнат паметници. Нека в бъдеще да мислим за тези хора, когато някой реши да прави нов паметник някъде.

Нека си твори и тоя творец, като другия-сега му е паднало. Само после да не се сърди и той, че ще му махат творенията от обществени места. Всяко нещо- с времето си.

Някой навремето беше казал,че българите са диваци и варвари и не е сбъркал,за съжаление. Такива си останахме.

Историята се пише и съхранява в книги, книжа, свитъци, а не на паметници.

Още като го построиха всеобщото мнение беше че прилича на ,,ШЕСТОКРИЛ ПЕТОХ.ЙНИК,,.Така си остана с това прозвище,Нека другарите да си признаят и те така му викаха.

zeddd

Нация, която си събаря, а не реконструира монумента по случай 1300 години България, вече не е нация...

дрън,дрън....,че то си беше такова едно ..недоразумение. Точно този разкзпан плочник да е нашия исторически символ..айде де ,ако хякой го приематова...то аз лично го намирам за подигравка...

тъпи, България е държава а не нация! и монументи и паметници не се рекунструират! щото альоша можем да го реконструираме на Христос, примерно нали?!

Съборете и изкоренете всички паметници, всички ще мирясат, писна на хората всеки да защитава някакъв си паметник.

Но какво да правиме с Добричкото, конче? Като приближи, дете, хвърля къч, и пръдне! Цифровизирано ще е, от ЕС ли даги викаме?

българските талибани пак се усраха!!!

"- Е, то не е кой знае какъв лъв, то е едно малко лъвче, което няма и човешки ръст не знам доколко е подходящо за едно такова мащабно място, но явно те са си го решили там някои хора..." Този псевдо-творец дали е виждал някога "Русалката" в Копенхаген, паметника на Моцарт във Виена или пък случайно този Капитан Петко Войвода в Рим. Очевадно г-н Хайтов уСЕЩА, че размерът има значение...

Само да ти рекна, че у Рим има площад на име Албания с паметник на Скендербег. Бая по-внушителен е от бюста на Капитан ти Петко.

от такива некадърници като вас няма култура.

Nikoi ne pishe za hudojestvenia suvet , odobril pametnika, avtora ne e vinoven

България е управлявана в последните 30 години от КАФЯВИ "българи", затова рушат всичко българско! А ако комунистите не бяха сложили лъвът в музея, какво щяхте да сложите? ТИКВА?!

Сега ръждясалите винкели отиват в музея. Всички са ОК без Перник :) :(

тя ако се управляваше от кафяви булгари ще ше да е добре

Не сме дозрели за модернизъм,толкова сме опростели и оглупели.Сами можете да си проверите,че най-силният ни период за такъв тип изкуство е 1982-1990. Тези творци не са комунистите от соц.реализма за което плачете повечето.

Преди всичко, летвата у нас е прекалено ниска. Опит за модернизъм- да, но постижения-надали. Принципно, нашето изобразително изкуство от соца се слави най-вече с приложниците /преди всичко керамици, но също и резбари/, а също и с анимацията. Другото е въздух под налягане.

С очи, на Кумонист, нискочелия дрогар, Атанас Ивановски, така светеха, ката съгледаше трътка на, някоя, каква да е, Дрогарка! Всички му се дърпаха и накрая лудна да уволнява, най-младия началник. Пречката в любовта. И, го прогони Наско, тая Свиня! После турна Жълта вратовръзка, отметна се от Партията майната! Всеядно животно е това Свинята. Но пак не се наеба, като хората, което ми пълни с радост душата! И това: Само един път, уж да Пея, а се "провалих" с Неволна пръдня Заебах го сам да си качва кашона, 15 кг.гъби в самолета Русе-София, и подадох оставка с Песен на уста. Африка ме посрещна с топла п..ка Продължи напрет! Шефа ми каза! Карам си Фиата, боря се с живота, а той на спирката зяпа всяка жена Като не пях, живота си, пропилях!

Експесионизъм --на препилия и преял дюмбелин!:)))))))

Маломерна* кокожка, за 3.01, 3.31 лева, килограма! Ела, до мен да преядем двама Свиньо! Имам, и Ариана, 1.23, Халбето, дасенасерем отйеденье ипйенье и, Само ми кажи, щайба, Човече!