Местят паметника пред НДК в Южния парк в столицата

Паметникът пред НДК в София ще бъде преместен в Южния парк. На негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк.

Обратно в новината

Коментари - Местят паметника пред НДК в Южния парк в столицата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само аз ли смятам, че до НДК (Национален Дворец на Културата) трябва да има паметници, свързани по някакъв начин с културата? В същото време загиналите български герои трябва да бъдат почетени на по-величествени места.

Нещо грешат общинарите!!!Цялостното архитектурно решение пред НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА е свързано с 1300 годишнината на БЪЛГАРИЯ!!Да в бившите казарми имаше три стени с паметни плочи! Сега обаче целият архитектурен ансамбъл е свързан с НАЦИЯТА . За местните герои от войните място може да се намери -парка при гарнизонното стрелбище

ха ха ха, нищо от НДК не символира 1300 г. България. даже нямаме средно даровити архитекти, а след 50 год. и НДК няма да го има, ще посивее бетона, ще стане на лекета и ще се събори!

Бате, точно така разсъждаваха талибаните в Афганистан, когато взривиха едни стари Паметници, които бяха под закрилата на Юнеско (под закрила не защото са красиви, а защото напомнят за исторически събития). Та гледам тук е пълно с талибани !

Бате искам да ти кажа че в куба има същите блокове като българия (по обясними причини) и че ако ги нямаще тия блокове куба щеше да изглежда супер .А всички онези хотели които с построени преди времето на кастро с парите на американската мафия са неподържани и оставени на саморазруха въпреки че те са шедьоври .Обаче и при кубинците върви максимата "ефтини на брашното ,скъпи на триците ).

Да не би паметника да се разкраси в Южния парк? Едва ли. Но със сигурност ще загрози парка.

Абе тва е за пред хората ,нищо чудно да отиде където му е мястото на боклука .Този паметник е едибн малък символ на изминалия соцялизъм ,отбелязващо юбилеен момент .Абсолютно безмислено и безпредметно !Като повечето заводи които са построени тогава .Река няма ,мост има ,деца няма училище има ,руда няма те ти кремиковци за нищо не става но е другар те ти директор .

Където и да го сложат, все е гнусота и все ще грози.

Защо продължават да наричат паметник това грозно недоразумение и от какъв зор ще се харчат още пари за преместването му? Ние вече веднъж сме го платили скъпо и прескъпо по времето на соца. Стига толкова - нарязване за скрап и край.

Отгоре на всичко ще харчат пари да го демонтират и отново монтират.Д пуснат циганите да извадят желязото и да се свършва.Егати паметника.

Хайде сега на негово място да се сложи паметника на американските авиатори,които демократично бомбардираха София и при което демократично избиха хиляди българи.До него да залепят паметника на съветската братска армия,държала ни съвсем братски,до задушаване в прегръдката си.И за да е пълна гротеската да турнат и един барелеф на Сюлейман Великолепни.Това ако не е повод за национална гордост какво др.

Хехехе ,а може да лепнат и един на Чингиз Хан и да станеме второ Скопие :)))))))))))

В последните години в Софийска община е фуул с идиоти! Друго определение нямам! Какъв паметник е това??? развалина, свърталище н а наркомани, бездомници, сметище, писоар,... Сега и Южния ше дооклепат, некадърниците и лапачите! Качете го някоя скала ...

loyola

Долу ръцете от парка!

Монтирайте го в Банкя, бе, да живне курорта малко...

Ред е на Паметника на несъществуващата съвеЦка армия! Тази, която вероломно е нахлула в Родината ни!

Аз пък си имам едни питане.До 1989 г. "Всяка неделя" (Кеворк Кеворкян) бяха открили сметка за възстановяване на войнишките паметници. Там се бяха събрали десетки хиляди лева, имайки превид, че много крупни държавни предприятия, а и граждани превеждаха пари по тази дарителска сметка. Та, какво стана с тази сметка? Къде отидоха тези пари? Кой ги открадна???

Aко преместят кметицата и целиат и антураж някъде по-далеце от държавата или от планетата ша е наи-добре!

Кметицата ли ти пречи, посерко?! Вземи парче от "паметника"и се върни там, от където си дошъл...

аман от завоалираният начин на нашите мили управляващи да рекетират и без това мизерстващия българин ... защо не проявят малко здрав разум и да го унищожат това така наречено творение !

Да предадът скрапа, а остатъка да го нататрузят на Посрано 20.

Абе, махайте го, макар, че у нас много често се търсят варианти да се маха нещо.

Благодаря на кметството на София за това решение. А този който казва по-долу, че: Подобна композиция ще има огромно възпитателно значение за поколенията в ерата на компютрите, ще привлича туристите и ще представя България пред света, извън всякакво съмнение за непреходната си стойност. : нямам думи. Значи войниците дали живота си за България не са достойни и НЕ представят Бългрия??! а компютърджии и туристи с пари :без съмнение: ще я представят. Кажи го това на ОСТАНАЛИТЕ ДЪРЖАВИ и в Европа и по света. С какво мислиш с главата си или с компютъра си, който само след два месеца ще е остарял. А българският войник дал живота си за България ще е винаги вечен.

се е изразил достатъчно разбираемо за примитиви като теб. Освен да можеш да четеш трябва и да разбираш написаното. Искал е дакаже, тъкмо обратнотот на това, което мислиш , че разбираш.

Първото условие да си разбран пред публиката, която и да е тя, е да си ясен, достъпен за всички език на изразяване. - plain Нека да опита пак и ако е успешен, ще получи извинение. Иначе, доста от падналите войници в името на България, също са били примитивни, по компютърния критерии. Но са си свършили достойно работата. Пред чийто подвиг всички тук сме примитивни.

Ako искаха от това нещо да стане реклама на страната, столицата и тн..... можеше да се направи стена са катерене. Сигурен съм че най известната фирма в света което е българска щеше да възроди този паметник и да го превърне в едно уникално място за спорт и да се преплете с историята В този му вид е достоен единствено за надин :))

Вярно е, че паметникът изглежда огромен, груб, непроницаем и в този смисъл не е трудно да повярваме, че е правен набързо, както и самият автор признава. Цитатите, монтирани по страните на формите, не вдъхват патриотични внушения, а по-скоро проява на лош вкус. Това са ми го казвали и художници, една изобразителна творба с текст е несръчност на създателя й. Сещам се и за друго: гледан отгоре паметникът изглежда поне малко по-интересен. Това е вероятно защото с макети в малък мащаб. И когато е построен в реални размери и гледан отдолу впечатлението е коренно различно. Може би ако все пак монументът беше запазен в оригиналният си вид щеше да се прецени по-лесно. При вида на руините изниква категорично решение: да се махат! Дори ми се струва необяснимо, че инженерната мисъл от това време не е успяла да създаде по-устойчив резултат, за разлика от мавзолея, който даде сериозен отпор на разрушителите си преди да се предаде.

направете паметник на южен поток пред парламента продажници на интересите на България

Всичко грозно , комунистическо и руско след 1944г. трябва да се махне.

Да махнем теб, детенцето на комунетата :)

А не може ли да го преместим на площадката на Надин?

Всичко след 1944г. е една измишльотина на комунистическата пропаганда.И живяхме в един измислен сват.

Лека нощ рубльовци червени, дано всички окупационни руски паметници бъдат махнати и да изгрее българското.

Историческа стойност,защото е идеологически обременен. На негово място трябва да се положи непреходен символ, който недвусмислено представя България пред света и е повод за национална гордост (стената с имената на загиналите през войните не е такъв символ и мястото не й е там ). Този "паметник" трябва да се демонтира и на негово място да се постави мемориал под формата на разтворена книга, едната страница на която да изобразява кирилицата, а другата глаголицата. Под тях на постамента да се добавят , удачно оформени, прабългарският календар и други исторически символи от древната история на българите. Подобна композиция ще има огромно възпитателно значение за поколенията в ерата на компютрите, ще привлича туристите и ще представя България пред света, извън всякакво съмнение за непреходната си стойност. За построяването е съвсем уместно и нац. обединяващо да се набират средства от целия народ (доброволно), срещу някакъв символичн знак (марка или нещо подобно), което да се превърне в сем. реликва.

Не е идеологически обременен, просто е грозен и не особено смислен.

Най скъпия кенеф в София ще е в Юйния парк,най вече БЕЗПЛАТЕН. И пак ще плащаме за транспорт и позицоониране.

А кога ще махнат монумента на окупациопнната червена армия от центъра на столицата ни?

скоро

е тва отдавна не е паметник,а е нищо

Вандалът може да превърне всяко нещо в нищо!

Естествено, само че това нещо не го разрушиха вандали, а се саморазруши

Нация, издигнала в култ разрушаването и отричането, неинтересуваща се и непознаваща историята си, не умееща и нежелаеща да отстоява независимостта и суверенитета си, едва ли ще доживее времето, да чества 1400 годишнината си! Не се учудвам от коментарите на чалга поколението "да се разруши"! Това поколение не създаде нищо, а само руши, вече 25 години! За учудване ли е че сме последни в Европа! Без изгледи за подобрение! Защото, където и да отидеш в Европа, хората са съхранили създаденото преди тях и са го умножили, независимо от историческата нетърпимост към предишния строй. Само тук единствено се руши!

Тц тц тц - като те слушам ми се гади - забравяш че Войнишките плочи на Мемориала ги разруши БКП. Такива като тебе ръкопляскаха, че са разрушени стените с имената на загиналите за България над 3 000 войници и офицери!

В Южния парк при комунягите се прибира.

Това грозно нищо, творение на комуниста Старчев, трябва да бъде нарязано и продадено за скрап, а с парите да се построи паметник на жертвите на червения терор в България.

Не съм съгласен! Като е толкомва ценно, общината като собственик да го продаде на търг! Точно ще видим всички КОЛКО аджеба е ценно това художествено недоумение... опс, прощавайте, произведение, де - произведение!

Мястото на Военния паметник е във военните гробища! В градинката пред НДК си играят малки деца и не е подходящо да си играят между мемориалните плочи. Освен това, мемориалът бързо ще бъде осквернен от варварите, боядисващи със спрей и ще изглежда грозно.

децата трябва да се възпитават да уважават историята, мемориалът е от царска българия и те са българи. очаквам да махнат на съв. армия. а дано.

A да си играят под дулото на шмайзер е подходящо??? Тъпнир червен, паметните плочи нямат нарисувани скелети на тях, а само имена, освен, че са брутално осквернени и разрушени от комунистите!

От къде на къде пък в Южния парк? Все такива дивотии измислят. Да си направят един музей на абстрактното и тоталитарното изкуство и да си ги наредят там - Петохуйника, МОЧА и пр., където беловласи другари могат да си правят ленински съботници и да въздишат по Тато и СССР.

Съдбата на паметника е логичен край на умиращата ни държава, която почти няма армия,няма действащо правосъдие(корупцията е навсякъде),над 2 милиона прокудени Българи-икономически имигранти и т.н. Досега всички гости чужденци които посещаваха НДК примерно турци,американци и др.получаваха хроничен комплекс за малоценност когато им се кажеше че това творение е символ на 1300 ГОДИШНИНА от славното съществуване на нашата Родина-България. Представятели си как са се чувствали досега американск. посланник и неговите поданници със тяхната мижава 200 г. история-предполагам че като бебета в посрани памперси. Но сега вече всички антибългари могат да дерзаят. За четвърт век успяхме да сринем всичко което е градено 13 века.

Да се каже на някой, че България е на 1300 г., може и без да се показва някаква странна статуя. За 1300 г. история има поне 5 царе, които заслужават паметник, и би трябвало да имаме по-стойностен начин да си разказваме историята.

И колко милиони ще отидат за обновяването на това "произведение"?

I like to move it, move it...

си наместим паметниците и останахме без държава. Вече и в автобус в столицата пътуваш с РИСК за ЖИВОТА. Свалиха ни кредитния рейтинг и официално по S&P сме на ново боклук. Ако въобще ни дадат кредит ще е с много по голяма лихва от тази , която би бил преди половин година. Вие обаче продължавайте с паметниците.

Този "паметник" трябва да се нареже за скрап, а не да загрозява хубавия Южен парк!!

такива недоказани паметници трябва да се унищожават.

Дано го затрият някъде по пътя, дано! Не искам да ни се загрозява Южния парк - тъкмо взе да се превръща в нещо наистина приятно и красиво...

То има ли какво да се мести?Да го преместят във вторични суровини.

Помня последната стена на паметника с имената на героите, загинали за България. Премахването на войнишкия паметник от червените боклуци си беше поредното кощунство на безродници. Да махат седмокрилия петох-йник където искат - най-добре да го дадат на циганите като бонус. Но войнишкият паметник трябва да се възстанови там където му е мястото.... :)

Статуите е добре да се запазят и преместят в музея на социализма, например. Но като цяло паметникът има странна и неразбираема ... форма. Освен това с тия цитати, които личат върху него, поне на снимките, правени, когато е бил нов, прилича на повърхностна работа на някой студент я по изкуства, я по архитектура. В УАСГ има дисциплина "Моделиране", в което се правят такива причудливи форми, но те са с друга цел, а не, за да се прилагат директно в градска среда и реални обекти.

За 1400н годишнината може истински скултур да направи истински паметник. Къвто паметник направиха за 1300та годишнината комунистите, такъв им беше и целия строй - рушаща се, опасна купчина ръждиво желязо и бетон. Какъв прекрасен символ на Бай ви Тошовия строй! :D

бай Тошо се нервел на тая "творба".....явно са пропуснали да го питат за одобрение

това не е паметник а нещо построено върху разрушен паметник и не е нужно да го местят а просто да го изринат .

на мястото на ндк преди построяването имаше кучкарник на мвр. носеха месо и кучкаря си правеше купони. плочите ги махнаха 1977 г. оттам минаваха старите трамваи за лозенец и скърцаха ужасно.

имаше гарнизон с футболно и спортно игрище голяма градинка с езеро паметника който събориха лятно кино и завод ЛЕДА а по надолу беше изтрезвителното болница и пазар баба неделя и четири чешми

Голямото игрище беше по-ниско. Имаше тенис корт и маломерно игрище, на което играехме футбол на малки врати.За поддържането на комплекса се грижеше един затворник. Казваха му Доли. А в началото на пазарчето на площад "Баба Неделя", имаше павилион. В него правеха вкусни кебапчета и имаше бира "Шуменско", от 300 мл.