3-метров паметник на Васил Левски е открит в Чикаго

В присъствието на десетки българи в Чикаго официално вчера бе осветен и открит триметров паметник на Васил Левски.

Обратно в новината

Коментари - 3-метров паметник на Васил Левски е открит в Чикаго | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чудесно за българите там,но англо езичните ще го обявят за терорист.

По-добре на един истински патриот като Левски отколкото на олигарх като Путя под вида на италианец. ... извинете..... римлянин.....

И ТОВА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ЗАЩОТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА АКТИВНАТА ПАТРИОТИЧНА ДЕЙНОСТ НА ПАТРИОТИТЕ ПОЛИТИЦИ СЛЕД 1990 ГОДИНА 3,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ НАПУСНАХА РОДИНАТА СИ. УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ, В БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА ЖИВЕЯТ ОКОЛО 4.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ, ПО СВЕТА ТЕ СА ОКОЛО 8 МИЛИОНА. НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ СЕ ВЪЗДИГАТ ВИСОКО ОТ СПОРИТЕ В ЧУЖБИНА, НО НЕ И В СОБСТВЕНАТА НИ СТРАНА. ЖАЛКО. ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Я НЯМА. ИМАМЕ СИ БУЛГАРИСТАН.

А хан Аспарух защо винаги се пропуска? Все едно никога не сме основавали държава...

Интересно защо пък точно от САЩ се сетиха да ни правят паметник на нашия национален герой? За какво им е притрябвало? Какво искат от нас? Познавам американците, защото преди няколко години съседката на братовчед ми ходи до там за 2 дни командировка. Разказа ни много и за половин час научих за САЩ повече отколкото за България за всичките си 30 години! Та, те са много прагматичен и рационално-демократичен народ. За какво им е да правят паметник на нашия национален герой? Та ние сме държава, която почти я няма на картата! Интересно ... може би има неща, които не знаем...

nobody

не четеш добре май: ""Инициатор и основен дарител за паметника е 61-годишният строител от Ахелой Михаил Томов. ""

лишено от спам и изключително по темата поствование. Tова на снимката е бюст, а не паметник. Hе е възможно да е три метра освен, ако основата на пиeдeстала а на 1 м дълбочина или човекът сниман отпред e 2.50 м висок.

Васил Левски - нашата икона.

скрий са бе

Има фигури безспорни в световната история.Симон Боливар,Гарибалди,Васил Левски ... нека има техни паметници навсякъде по света ,за да показват пътя.Гордост за всеки град е да има такива паметници.

Ще вметна само нещо, казано от един американски Президент, обръщайки се към младите си съотечественици.Та, фразата е:Не питайте, какво Америка направи за вас, а какво вие направихте за Америка.Мисля, че коментара и излишен.

Ей, дирниците, яко цензура ви тресе днес.За втори път ме цензурирате.Ами то от дир-ник какво друго да очакваш.

Едни паметници на Нерон правят,други на Апостола на Свободата-гордея се че съм сънародник на вторите.

Хубаво, но това е повече проява на носталгия. Опитват се да възпроизведат части от родината си, въпреки че едва ли мислят да се връщат.

Проява на патриотизъм ще бъде,ако се завърнат в България и направят нещо както Левски

Те правят достатъчно като подпомагат близките си отдалеч.

миньор е само един от българските футболни клубове илиной

Сама по себе си идеята е хубава: българската колония в Чикаго добива тежест, демонстрира връзка със собствената си история, един вид аристократизъм, и представя един велик свой сънародник на новите си сънародници. Не че последните се интересуват от Българя и нейната история, но ще се заинтересуват от тамошните българи. Но ако аз забогатея в Америка или друга някоя страна, в която завинаги съм се заселил, бих направил паметник или нещо по-полезно за страната, в която съм се родил и израснал.

един вид вместо да прави паметници и други подобни прояви, всеки забогатял по света да праща всеки месец с банков превод 10 % (примерно) от заработеното за месеца - та да подкрепя платежния баланс на република България

Тука правим само паметници на съветски окупатори.

Човек умира 2 пъти - веднъж когато физически умре и 2 път когато някой каже името му за последно - ЛЕВСКИ Е БЕЗСМЪРТЕН!!!

А колко паметника на Левски или Ботев има в Москва и Ленинград?

Там има ли български емигранти ? В Москва има паметник на Кирил и Методий.

Вие прочетохте ли, въобще, кой е направил паметника, или четете само заглавията.

Господ здлаве да му дава на г-н Томов, че изми очите на всички българи !!!

Хубаво е да се знае, че има светли хора с национално достойнство по света. Докато в Бг. тази роля е играе една, евтина перхидролена пача дето първо серэ, а после си го ближе от паметника на альошата ....да не говорим, че за едната екскурзия до варадеро пристана на поробителят, като последният селски парцал

За първото изречение заслужаваш плюс. Но какво общо има паметникът с Волен Сидеров; той ли е единственият човек с национално достойнство в България?

Напротив, единственият е който явно никога не е имал такова и показа на всички немуподобни как се печели от това. Даже и поп кръстьо не е кярил така от поробителите.

да вземе да мацнете един паметник и на Тервел в пекин ... що за идиотщини

там в щатите има на кого да правите паметник ако сте признателни ... почетете един американец , журналист , погребан в родното си село ...показал на света турските кланета ... дължим му мн .. мн .за освобождението .на него направете паметник ... съжалявам че не му знам името

Джанюариъс Макгахан

Накрая ще се окаже, че тези, които наистина могат да се нарекат българи, няма да живеят в България.

Дано си лош пророк братко!!! Дано!!!

Е защо на Левски, нали се разбрахме , кой е преродения Левски. А? Не ви чувам бе. ВАРАДЕРО му викат в момента

Не бе, ахмак! Новия Лефски кръстиха патриотите, точно Октайчо, дингила с пищова, дето очаквал Доган , да се испусне в потурите, но те му спукаха гз от бой, ха ха хаха!

a защо миньор , а не инженер например, стига с тази раб.-селска власт и в америка селото си остава село

Това е абсурдна дискриминация спрямо 500 годишното присъствие на правоверните ни братя в Бг.!!!!!!!!! Недопустимо е да се издига паметник на някой, който е бил арестуван от полицията и съден за престъпления срещу правата и свободоте на етническите ни предци!!! Оставка на паметника, ОООоооставка, ООставкаа!!!!!!!!!

В свободните държави е така! Тук, преди да се построй дори само 30см. бюст на Левски, първо трябва да се построи 30м. паметник на някой окупатор с име от типа - Альоша...

да се построи нова джамия.............

Чудесно е това , което са направили нашите сънародници! Малко е смущаващ факта, че футболистите са се "поохарчили" доста, но нейсе, важното е , че все пак са участвали!

Но това лудо, Николчо, кога за сефте жени Ники Бареков, И двамата пияни като мотики, камбаните на пожар биеха, а, Барекич са дирьеши като един пиян заклан кузел!

"Дела трябват,а не думи" /или паметници/. От това събитие за съжаление конкретно за България нищо не произтича. Похвално за господина,че е съхранил памет за българското в себе си.Пожелавам му да съумее да предаде родолюбието си и на децата и внуците си,но съм силно скептичен.

Какви бг са тези промити мозъци натъпкани с гмо в империята на най-голямото зло?! От там където работите, живеете плащате данъци дойде злото,което уби родината ви завинаги.

коментар достоен за съжаление...... Родината ние си е убихме..... именно защото не съхранихме Левски и заветите му.... а тези които се опитват да го направят където и да е такива като тебе само злобеят по тях защото ги е срам пред себе си че не правят същото и в жалкото им съществуване само злобата им е останала.....

Защо Вежди да не Е министър ?Милионер е от продажба на собствено, произведени, скулптори . А Вие, сте МИЛИОНЕР от какво?

Моля колегите добронамерено да коментират следното: На 24 май в по-големите градове на България, в т.ч. в София имаше мало-людни "мероприятия" в чест на Славянската Писменост и на създателите ѝ. На същият ден, в големи световни градове и центрове - Лондон, Чикаго и др., по този "повод" българи откриват български училища и паметници, организират български "пикници", правят си български "хепънинги с барбекюта" и т.н., след което се "постват" и т.н. Не "осъждам" никого, особено последните, дето са се "джоинтвали" там, където са и са решили да се "инджойват" там по български. Не осъждам и тези, които са ги "пратили там", където са се озовали вторите. Защото по-голямата част са се "пратили" сами там, защото тук продължава един и същи процес - т.нар. управляващи "пращат" надареното си наследство там, за да се върне тук и да продължи да изпраща "другите" пак там. Кръговрат по български.

все пак някой цени корените си............ браво!

!!?!

В Гербовата зала на Президентството (вчера имаше свободен достъп) са портретите на онези българи от по- новата ни история, с които най-много се гордеем. Всички те (не изключвам духовникът екзарх Антим I) са праволитейни националисти- патриоти ! За повечето от нас пръв между равни е Апостолът, което е причина както за пазенето на светлата му памет и завет от едни, така и за непреставащите жалки опити да бъде омаловажен от други.

Много добре го каза Апостола е пръв между равни!!! Дори под такава тема коментарите трябва да са забранени!!!

А в руската губерния България продължават да се правят пачетници на руските лайнари и няма място за Левски.

Май паметника на руския лайнар Гурко за последно бе направен.Ей, това да четеш историята като дявола-евангелието е мнаго кофти.Що не вдигнат паметник и на майор Синклер?А???

Ми да направим паметник на Хитлер, на Чърчил, който е искал да сравни София със Земята........

за кво им е чужд герой на мериканците????? нямат ли си свои

Браво на човека. П.С. е би било лошо да се направи паметник-костница на незнайния трол. Да намесиш политика, в коментарите под подобна новина, трябва да си изрод.

И да - точно Левски доста се доближава в идеите си, до основните принципи, залегнали в констутуцията на САЩ.

Хайде да се запитаме поради каква причина са в Чикаго въпросните "българи". Първата причина е, че не понасят България. О, да, сега ще вдигнат грандиозен скандал че не понасяли разни комунисти, простаци или такива като мен, които им казват истината в очите. Но иначе били родолюбиви. И така, родолюбци от Чикаго, на коя страна плащате данъци, осигуровки и прочее? В чия икономика вливате родолюбива сила, чии работни места подкрепяте, в чии магазини пазарувате? Децата ви знаят ли дума български, ще стъпят ли някога тук, ще раждат ли тук? Иначе се вайкате по форумите за демографски кризи, но точно вие сте тези, които раждате чужди граждани а не българи. Даа, знаем колко много пари пращате на баба си тук, знаем го този лаф. Истината е, че имате носталгия по нещо, което сте заплюли и сте ни оставили тук нас, "неспособните" да кретаме, да плащаме данъци, пенсии на майките ви, да лекуваме бащите ви, а вие вдигайте паметници на Левски в уредената чужда страна на лесното. Много трогателно щеше да е ако не беше тъпо. Грандоманщина и его с поамериканчен привкус.

Единственото което разбрах е че много мразиш тези хора които мислиш за страхливци защото са избягали и не споделят твоята съдба от която си угорчен..... Това че са в чужбина не значи че не са родолюбци.... не говори наизуст и не слагай всички под общ знаменател....

Народи и страни емигранти: Великобритания, Ирландия, Германия, Скандиавските страни-в основата си нейните емигранти създадоха САЩ и Австралия. Гърция-по цял свят гръцката диаспора излъчва хора, които стават опора за гръцкото самочувствие. Всички тези народи се гордеят с емиграцията си. Но не и българските лумпенизирани роби.

В Русия няма нито един паметник на български революционер.

Това за "патриоти" като белата златка не е от значение.....

Лефски го познах, макар и З-метров на бой ! Но не виждам попа, капитан дядо Никола, а тоя дингил, до Лефски, абаут 2,50 на бой, кажете кой е той ??

ОТКОГА, заслугите и признателността, господа журналисти я мерим в метри?!!!

Кога в Русия паметник на Левски ? ТОВА Е ПРИЧИНАТА РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ ДА НЕ ВЛИЗАТ ПОД ТАЗИ СТАТИЯ.

Това показва кой е признатият от народа светец и светило в българската история. Предполагам, че заради дефицита в България на това което олицетворява Левски, много от нашите сънародници са по света.

Няма значение колко метров е, че да се акцентира в заглавието.

Напротив в България Левски заслужава паметник висок поне толкова колкото на Исус в Рио!!!

По-добре изглежда от този на Путинка дето се прави на италианец... пардон... римлянин.

тука може да преброим за кой Левски е идол и за кой Путин е идол. Правете си изводите какви сте - родолюбци, путинолюбци или обикновени сребролюбци.

Интересно, тази статия няма нито един коментар. Сигурно на ТРОЛОВЕТЕ не им плащат за сериозни неща. Чудесно е че извън България не забравяме че сме българи.

Браво на този истински българин - г-н Михаил Томов.

БРАВО!!!