Падат пенсиите с високи осигуровки преди 1997 г. и ниски след 2000 г.

Хасан Адемов предложи 3 варианта за излизане от заплетената ситуация

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Груба грешка е да се пипат некомпетентно нормите определящи социалното осигуряване. То задължително трябва да бъде стабилно и предвидимо, тъй като човек съобразява целия си живот с него. Надопустимо е в един момент да му се каже, „ти преди еди колко си години си имал това право, но от тук нататък няма да го имаш“ - подобно нещо противоречи на общите принципи на правото и на конституцията. Че утре на някои управляващи може да им хрумне да „зачеркнат“ и други периоди от трудовия живот на българина, трябва ли да им позволим? Правилното е, ако животът налага промени в осигурителните отношения, те да важат за в бъдеще, а тези, които са се осигурявали законно в миналото, да могат да избират по-благоприятния вариант. „Оправданието“ за отпадане на трите най-добри години преди 1997г. е несъстоятелно – нали по тази и други причини толкова години има таван на пенсиите, който за сега остава, неизвестно до кога. Като гледам сегашните управляващи, докато ЕС не им наложи нормативно да увеличат пенсиите на хората приблизително до тези в Европа, никога нищо няма да предприемат. Тези епизодични добавки по повод на празници, са вятър работа.

В същото време, доколкото знам нито пенсионно облагане, нито здравно облагане (сиреч постъпления в касите на НОИ и ЗДРАВНА) не постъпват за множество държавни слуги (служители) А те са онези дето ще гушнат тавана утре! Днес пъти над минималните доходи, утре пъти над минималните пенсии. Така че през 1963 година на VIII мият конгрес на БКП другаря Живков правилно предрече НИЕ ЩЕ ЖИВЕЕМ ПРИ КОМУНИЗЪМА! Вие да ами ние!?

ТРЯБВА ДА СЕ ОТИДЕ НА ВАРИАНТ ПЕНСИИТЕ ДА СЕ ИЗРАВНЯТ ПО ПРИНЦИП В ЕС! ВСИЧКИ ДРУГИ ВАРИАНТИ ИМАТ СВОИ НЕГАТИВИ И ПАК ЩЕ ИМА НЕДОВОЛНИ....

Хайде стига с тази демагогия. Само от 1996 година до 2004 година колко пъти променихте правилата за пенсиониране. Колко пъти променихте стойността на вноските по линия пенсионно, здравно. Нали ги задължавахте ЕТ тата да се осигуряват върху две минимални заплати -а после ги пинсионирахте на размера на минимална пенсия. А с коефициентите какво стана та от 1.61 коефициента при опрадаляне решението стана 1.03. Къде отидоха парите от ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯТ ПРОФЕСИОНАЛАН ПЕНСИОНЕН ФОНД! Те бяха преведени в НОИ но никой от познатите ми не е получил нито в брой нито в определяне размера на пенсиите. Преди няколко години (мисла 15 или 16 година) Директорката на НОИ ми отговори -НЯМАМЕ ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ДА ВИ ИЗПЛАТИМ СУМАТА ПО ЛИЧНА СМЕТКА! С което въпроса за четири и пет цифрени суми приключи. Днес отново бляблябля. Правителството УВЕЛИЧИЛО ДВА ПЪТИ ПЕНСИИТЕ. Даже три днес моята пенсия е с 60 лева повече от минималната при близа два пъти по -голяма даже и след намалянето на коефициента ми. Най -накрая се вземете в ръце и кажете на хората точно къде е истината. А то е ясно къде е пак "пари нема"!

Казват че съм бил млад. Но го казват все по-възрастни хора, така че явно остарявам. Спомняте ли си когато дойде Бат Бойко за първи път? Тогава имаше един длъгнест и смачкан финансов министър. И този ми ти министър в последствие се оказа, че бил племеник на когото трябва. Та този финансов минстър се яви на първата си пресконференция с една евтина пица. И заяви пред всички камери - Пицата е постна. Това беше и момента, в който разбрах, че няма никакъв смисъл от социалното осигуряване в България. Защото правилата могат да се сменят с едно щракване на пръстите на някой новоизлюпен политик. Ние, осигуряващите се, нямаме договор с държавата. Единственият ни (уж) договор е някакъв (уж) закон, който може да бъде променен за един ден с обикновенно мнозинство в парламента. И така (за един ден) ние можем да изгубим трудовия си стаж и вноските си в абсолютно произволно избран момент, по усмотрение на този, който в момента е на власт. Като забележете, че губим стаж и вноски, но никой няма да ни върне парите, които сме внесли. Те са отдавна откраднати, "усвоени" и похарчени. Важното е сега каква е сметката. За мое съжаление, животът ми се стече така, че работя винаги за чуждестранни компании, на който просто не им се занимава да поддържат двойно счетоводство. Но ако някога имам възможност бих се осигурявал на минимална работна заплата. Всичко нагоре е абсолютно излишно. Ако искате да се занимавате с благотворителност, един съвет от мен - вземете в ръка колкото искате да дарите и ги дарете лично. Или купете каквото е необходимо. Няма нужда да минавате през държавата.

В същност вие пропуснахте да споделите: ДЪРЖАВАТА НЕ ДОПУСКА ДА СЕ САМООСИГУРЯВАТЕ, предвид това че за нея Вие сте безработен! А като такъв утре и годините няма да ви стигнат за пенсиониране а не знам докато ви дойде времето каква ще е границата пенсиониране по старост. Океански риболовци попаднаха в такава ситуация и позагубиха десетина -дванадесет години; Не съм срещал Димо Чехларов да разбера дали вече получи някакво благодеяние( той и като вдовец не получава нищо, щото съпругата му почина преди да се пенсионира). Пропуснахте и факта че оня с нещото което нарече " ПИЦА " прибра близо два милиарда от пенсионните фондове и почти още толкова от здравния

Територията е ужасно място. Няма една причина да си жител там. На когото му липсва шопската салата и приятели да ходи на екскурзия да ги види в някоя кръчма. Да му обяснят колко са зле и да си ходи у дома в чужбина.

"нереално високи пенсии" - това некъв виц ли е? - а реално високи тюмбелски заплати има ли? обикновенно с 4-5-6 цифровоизражение за нищо правене?

"Той припомни, че държавата дава 10 млрд. лв. допълнително от бюджета за пенсии..." Давала била , когато си плати осигуровките на своите служители и то колкото трябва да казва че давала.

"Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила - приключваш по тях" - ФАШИЗОИДЕН ГЕРПАВ ГЕЙ ! Нали правите точно обратното и намалявате пенсиите... ... след 15 години грпаво либерастко управление докархте държавата до там, че да не може да издържа армия, полиция, болници и да не може да изплаща пенсии ! Какви пенсии - на царя-слънце от Банкя му недостига !

Бисер Петков да хваща преписките и да сяда да отпуска пенсии. Само така може да бъде наказан за всички простотии, сътворени по негово време. Ако може в някое голямо ТП на НОИ. И да си спазва сроковете, че той много държи на тези работи.

"Това е само началото.Ясно е, че постепенно пенсиите просто ще отпаднат." Това е вярно. Само вижте откога съществува т. нар пенсионно осигуряване. То няма и 150 годишна история даже. Моята прабаба по разкази на майка ми е вземала жената 5 .... лева пенсия. Давала една стая под наем за да си допълва дохода с нещо. Практически е била на издръжка на единия си син. Само че тогава хората са имали повече деца за да може някой да се погрижи за тях на старини. После пенсионното осигуряване и множество други фактори промениха нещата. Ама и на това му идва краят.

Напълно си прав,по-добре по-малкото зло, отколкото тези нагли и алчни псевдодемократи.Отивайте си със здраве, докато е време!

Четете Законите гласувани при управлението на Александър Стаболийски, БЪЛГАРИ!!!!

В млн. лв. 2018 2019 Общо приходи и трансфери 11,067.3 11,759.7 - Осигурителни 6,517.6 7,473.2 - Неданъчни 55.7 56 - Трансфер от държавния бюджет за ДОО 308.8 297.6 - Трансфер от бюджета за покриване на недостига в пенсионната система 4,186.3 3,934.1 Общо разходи 11,067.3 11,759.7 - Пенсии 9,455.9 9,989.7 - Социални помощи 1,490 1,639.8 - Служби по социално осигуряване 113.9 122.7

Срам ме е да го кажа, но не знам дали едно управление на БКП ,макар и със цената на нова национална криза , няма да поразчисти тия боклуци... Страшно звучи и грозно от страната на АНТИ-комунист като мен. БСП/БКП да са ми по-симпатични от Борисов и Герб. Смятай какво извратено управление трябва да си имал, за да накараш убедени анти-комунисти да искат да гласуват за комунистите от БСП. Защо за БСП - ами просто малките партии нямат шанс и гласовете пак ще отидат в ГЕРБ. Това е ужасно което го пиша и ме е срам от дядовците ми ...

Всичко е хубаво, ама политическата ти подготовка куца. Искаш БКП - ами, от 10г я имаш! Корнелия няма нищо общо с БКП, даже и на БСП, е член от скоро. Докато сборна формация ГЕРБ бъка от бивши членове на БКП! Спомни си кой е лидерът им ( и премиер), спомни си кой беше председател на парламента до скоро, спомни си коя и Лиляна Павлова, кой е Плевнелиев. Ако не знаеш - прочети! И, надявам се, ще останеш "удоволетворен".

Всеки, който е изпратил детето си да се обучава на Запад, като заплаща такси за обучение и детето учи без пълна стипендия, т.е. е такова което изнася пари навън, да бъде уволняван от държавна служба-министри, експерти, и други социални крадци. И ако се намери журналист, нека преди някой да си дава идеите за България, да му зададе въпроса къде е вашето дете или внуче? По това ще си проличи кой какви идеи има за България- дали да я ограбва или да я развива.

Ей така се губят избори. Удряй бедните и възрастните, Удряй бизнеса и чакай да гласуват за тебе.

Над 50 годишни болни, не виждат, с множество болести

От работа гърбав не и богати, и ни писна от психози. Квото сте решили, но предварително излишно или пред изборно. Старите не им е до избори, а до болежки. Молят се да умрат, но в гроб жив влизали се. 30 години плечкосвахте, изхвърляхте от работа стари и млади, млади не назначават, а сега жени се женят за заможни западняци-стари и всякакви, а какви са, дали са проучени.. Пенсионери са зле, големият процент, но дреме ли им на избраните от тях

Аз трябва да се пенсионирам тази година, и искам да се извиня на господата управляващи, че още съм жив! Четиридесет (40) години работих за тая държава.Строих социализма, с неговите петилетки и насрещни планове, но и с работещите заводи, пътища, пълни училища и детски градини. Мъчих се с вкусни зеленчуци, родно производство. Но оживях. След това започнах да строя "демокрацията". Пак зор! Не е лесно да съградиш една държава, ама и да я разсипеш, пак не е лесно. Е, потрудихме се! Затворихме заводите и ги нарязахме за скраб, ядем смядовски боб от Китай, за всяка отсечка асфалт чакаме европейски пари и за откриването и се събира цялото правителство, като че ли път до Луната е направило. Не ме подмина и безработицата - въпреки висшето ми , техническо образование ( истинско, а не като сегашното....) и много опит. Но, пак оживях! И дойде време да се разплатя с държавата. За 40 годишният труд положен за нея, за изгубеното здраве, за това, че я "дарих" с трима сина, възпитани и образовани (квалифицирана работна ръка),. Затова, че въпреки несгодите, които ми поднасяше през последните 30 години, аз останах тук и се трудих за нея..Но, какво научавам сега? Научавам, че тази държава иска да премахне, да обезличи 20 г от трудът ми.20 години, през които е построено всичко, що вижда човек, завъртял се на 360 градуса. И целта е по-вече от ясна - допълнително орязвяне на и без това мизерните пенсии. Как? Ами, през първите 20 г от трудовият си стаж, човек е млад, силен и здрав. Имаше работа много и всякаква.Който работеше ( то, не работещи нямаше) получаваше добри доходи, респективно високи отчисления за пенсия. Точно това притеснява сегашните управляващи, и затова искат да заличат доходите на хората, от преди 1997г. В същото време, последните години (след 2000г) , преди пенсиониране , се характеризират с напредване на възрастта, с влошаване на здравето и трудоспособността, , с ширеща се безработица, с трудно намиране на работа, особено за хора след 50-55 години. Всичко това води до влошаване на условията, при които един бъдещ (сегашен) кандидат пенсионер ще получи пенсия! И точно това е целта. Един малък, пореден, геноцид - в случая, спрямо хората над 60 години.Затова , още веднъж ви се извинявам, господа управляващи, че все още съм жив! .

От кражби на ддс изтичат над 10 милиарда годишно . За циганите се хвърлят над 3 милиарда годишно . Фалшивите телкове / отново с преобладаващо участие на смрадливите / - още толкова . От концесийте губим два вагона кинти годишно . И няма пари за пемсии , а ? !!! Липсвали за образовамие и медицинско обслужване ?! Спрете да крадете от хазната и да хрантутите разни примати ! Прекратете ограбването на еврофондовете . И спонсорирането на терористични организации . И ще има пари за всички Българи и за Родината ни . Връщайте ограбеното и се разкарайте заедно с електората си . Докато можете .... Ако не щете с мира .....

А каква е гаранцията, че след 5-10 години няма да отпаднат осигуровките и след 2000 година? Точно никакви! И тогава защо да наливаме в тази каца без дъно?!

Виждате ли какво се получава когато не плащаш Пенсионна и Здравна Осигуровка ? Идва Старостта и започвате да се чувствате изоставени от НОИ .

Виждаме, виждаме как олигархията ограбва народа.

младите. Хубаво виждат и нямат никакво доверие в никоя система, ни здравна, ни осигурителна. Виждат как родителите им работили цял живот и плащали на държавата с цел да получат нормална пенсия, накрая остават без такава. Да не говорим как се плаща в болниците за лечение. И нямат никакво желание да плащат осигуровки, още повече като знаят вече че един ден за един час могат да променят някой закон или точка от закон и да останат без пенсия. Затова си плавят други сметки и се насочват към терминал 1 и 2.

Точно обратното - виждаме как даже и да си плащаш ти казват, че няма да ти го признаем. И няма смисъл, както каза по-горе колегата да се наливат пари в каца без дъно! Разбираш ли добре?

Гласувайте за ГЕРБ. Начело с вождът Слънце. Да се свети името му.

Към всички бъдещи пенсионери : Не гласувайте ! Стойте си в къщи! Все ще се намери някой да ви реши проблемите !

"Той припомни, че държавата дава 10 млрд. лв. допълнително от бюджета за пенсии," Какви са тия лъжи за допълнителни 10 милиарда, които милостивата държава дала за пенсии, като общо за пенсии миналата година са отишли 9,5 милиарда. За сведение на неинформираните в ЕС средно отиват 10,2% от БВП, а в България този процент е 8,9., т.е държавата пести от пенсиите 1.3 милиарда.

SU-152

Е ,как да гласуваш за българските политици-убийци?!Всички са от едно котило!Отвращават ме!

вАРИАНТ: нИКОЙ НЕ ГЛАСУВА. аЗ СИ КУПУВАМ 2 /ДВА/ ГЛАСА ,И... СЪМ КЕФ ТИ ПРЕЗИДЕНТ ,КЕФ ТИ... ГОСПОД.

Настоящата тройна коалиция - ГЕРБ-ОП-ДПС (по-популярна като Буда-Иван-Сава), върна номенклатурата, привилегиите за държавни и общински чиновници, политическата полиция, цензурата и контрола върху медийте, парламента без опозиция, сега следва национализацията и лагерите. Национализацията вече започна, просто дойде ред на пенсионните спестявания на хората.

"Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега. Аргументът за отпадането на другите три е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а "СТИМУЛИТЕ" ЗА ИЗМАМА - ГОЛЕМИ. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии." "За 31% от новите пенсионери тази година "индивидуалният коефициент" ЩЕ Е ПО-НИСЪК с 8% спрямо старата формула..." "В момента тече четиримесечният срок...и тогава ЩЕ СТАНЕ ЯСНО КАКЪВ Е ПРОЦЕНТЪТ на хората с намалените пенсии" "Аз / Султанка Петрова / мисля, че... МОЖЕ БИ НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ТАЗИ ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО." Държавата не си върши работата, не хваща измамниците и наказва дисциплинираните. Дори САМО 1 човек да е ощетен от новата формула, държавата НЯМА право да го наказва. ВЧЕРА Бисер Петков каза, че " 37 % от хората ще получават по-малки пенсии"; ДНЕС спрягат 31% ОЩЕТЕНИ; А г-н Адемов обяснява, че след 4 месеца ЩЯЛО ДА СТАНЕ ЯСНО " какъв е процентът на хората с намалените пенсии"?!?!?! Зам.-министърът Султанка Петрова чак сега СЕ СЕТИЛА, ЧЕ "НАИСТИНА ТРЯБВАЛО ДА СЕ НАПРАВИ ОЦЕНКА НА ВЪЗДЕЙСТВИЕТО?!?!?! ... На всички е ясно, че Царят е Гол; На всички е ясно, че гербавите първо режат, посл мерят. ПРОБЛЕМЪТ на проблемите е, че "режат месо" от живи хора. ОСТАВКА!

Гласувайте за ГЕРБ. И ви очаква светло бъдеще. Казах.

ГЕРБ-ДПС-ОП = КРАДЦИ!

Вместо да внасям осигуровки, по-добре да си купя имот или земеделска земя, те ще ми носят повече пари от една мижава пенсия.

Джендърите от партия: Джендъри за Еврогейско Развитие на България това го могат! След като присвоиха еврофондовете, след това окрадоха парите на българина чрез различни схеми: първо лихвоточките, след това акциите от масовата приватизация, а сега пенсиите! Какво следва: имуществото на хората и техните спестявания! Гласувайте за ГЕРБ и ще ви се случи всичко това! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

ООН: БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СТОПИ ДО 3,8 МИЛИОНА ПРЕЗ 2100 Г. Видими резултати, много видими - очевадещи.

До 2100г. нищо няма да има на планетата, другарю. Само хлебарки, евентуално.

Съмнявам се, че властта на калинкообразните тиквени хлебарки ще е толкова продължителна. Намирисва ми на нов Народен съд и цветът на нацията ще прецъфтява по Белене и Скравена.

Територията е хубава, ще се населят други, не се притеснявай.

Хайде сега да погледнем реално какви са ''високите'' осигуровки преди 97 година сравнени със сегашните???? Не правете от мухата слон защото насаждания страх у хората рано или късно ще се прехвърли на вас и то заслужено че ще си изгубите далаверите...Толкова несправедливи и орязани пенсии има на хора преди тази промяна ама на никой не му пукаше от сега дето ще се пенсионират.. Колко трудов стаж се изгуби из великите далавери на приватизации прехвърляния фалити и незнам си какво та хората по съда трябваше да доказват със свидетели кога и къде са работили, ама малцина успяха защшото не бяха се местили от града където цял живот са работели и се познават.

Абсолютно правилно решение. На времето с тия трудови книжки всеки можеше да си напише каквото си иска. Освен това си спомням, че така беше и с майчинството, плащаше се 2-3 месеца безумни осигуровки и след това се получаваше безумно майчинство. Решението за тия хора е осреднена пенсия, но в никакъв случай пенсия от най високите, защото един господ знае как са се осигурявали тия хора на времето

Всички в държавния и обществения сектор, които загробиха България след 10-ти - БЕЗ ПЕНСИИ! И без право да работат на общински и държавни постове! И оттук нататък кандидати за такива длъжности да бъдат на обществени начала.

Ама нали се сещаш, че тук влизат всички дипутати, менистри и други като подобни! Кой да го гласува тва.

Тази практика - да се променят правилата по средата на играта, без предварителен анализ за въздействието, за това как реално ще се отрази на хората това решение, не е от вчера. Нещо подобно се получи с прибързаното въвеждане на делегираните бюджети в училищата - без анализ на резултатите от пробното им въвеждане. И се видя, че това не само не реши наболелите проблеми в образованието, а създаде още и по-тежки такива. И системата продължава да боксува. Сега ПАК се получава нещо подобно. Без анализ бързат да въвеждат нова формула. Убеждават ни, че това е прието още през 2015. Да, така е, само, че ТОВА, КОЕТО БЕ ПРИЕТО, Е САМО да отпадне избирането на три години, но не и да не се зачитат натрупаните години стаж преди 2000 год. при определяне на индивидуалния коефициент. Сега обаче, използвайки случая в Силистра като повод, управляващите изведнъж решават, че стажът преди 2000 г. изобщо няма да се взема предвид. Добре, понятно е, че се търси начин да се избегнат случаи като този в Силистра - ами да се хванат и накажат тарикатите и пези, които са им помагали. А и това ли е единственият начин? или просто е най-лесният? И така се получава, че съвестните ще бъдат санкционирани. Добре, търси се начин да се постави тежестта върху размера на осигуровките; ами да се въведе новата формула за тези, които са започнали трудовата си дейност след 2000 година. Проблемът е, че НОИ не може да представи нормални данни отпреди 2000 год., защото електронният им регистър съществува оттогава. Но защо хората, които са имали нещастието да започнат трудовия си път преди това, трябва да поемат тежестта и отговорността за административните несполуки на чиновниците? Значи, ако човек има 20 години стаж преди 2000 година и 10 години след това, по новата формула ще му се признават само тези 10 години стаж. И ще получава пенсия само за тях. А другите? За чест и слава и на ползу роду? Тук експертите на НОИ, а и двама министри ни убеждават чрез всички възможни медии, че ще има и хора, които ще получат по-високи пенсии по тази нова формула. Но ако срещу 35 души, които ще получат пенсии с 15-20 лв по-високи, ще стоят други 30, чиито пенсии ще са със 150 - 200 лв. по-ниски, това трябва да го наречем "справедливост"? За мен това е единствено цинизъм. От цялото умуване около начина, по който да се изчисляват новите пенсии, май ще се получи според поговорката - ще изхвърлим мръсната вода от коритото заедно с бебето. Ясно е, че държавата иска да пести. Но защо на гърба на пенсионера? какво значи "в края на годината да се направи анализ. Цяла година този човек едва це оцелява в пенсия 165 лв.! ( при издръжка на живата над 300 лв.) и в края на годината един чиновник ще каже: "Извинявайте, сбъркахме.". А може, както се случва обикновено, да се окаже, че разчетите са правилни( управлявящите никога не причнават, че са сгрешили) и нищо да не се промени - 165 лв. така и да си останат 165. Както се развиват нещата, хората пак ще опрат до Съда по правата на човека в Страсбург и най-вероятно властта ще бъде осъдена да промени формулата и да изплати пропуснати ползи на няколко хиляди души. Такъв си мисля, че ще е резултатът от неразумното или некомпетентното заиграване с формулките на нашите пишман политици, псевдоикономисти и нагаждачи статистици и анализатори. Но, вместо те лично да се бръкнат заради гафа си, ще го плащаме всички ние - и работещи, и пенсионери.

Дядо и внуче 5,555 Views aЖивееше един много стар човек. Очите му недовиждаха, краката му не държаха, ръцете му трепереха. Когато ходеше, пристъпяше едвам-едвам и се подпираше с патерица. На трапезата той разливаше чорбицата върху коленете си, преди да я поднесе до устата си. Неговата снаха веднъж рече на мъжа си: — Не мога да го търпя този старец. Не го искам на трапезата. — Той ми е баща, какво да го правя? —- Ей там под стълбата съм му постлала едно скъсано чердже. Там да яде. Синът, който беше отстъпчив човек, махна с ръка: — Прави, както знаеш. И снахата намести свекъра си под стълбището, където лежеше кучето. Блъсна напреде му една дървена копанка, изсипа му в нея яденето и му подаде лъжицата. Старецът преглътна два-три пъти и очите му се насълзиха, но нищо не каза. Внучето му видя дядовите сълзи и се замисли. Въздъхна дълбоко и излезе на двора. Намери един върбов чукан и почна да го дълбае с теслата. — Какво правиш тука? — попита го баща му. — Копаня дълбая — отвърна момчето. — Защо ти е? — За да храня в нея мама и тебе, когато остареете.

Тия всички са за Народен Съд!

Какви пенсии, роби? Я бачкайте за световния и родния капитал без много мъркане.

С такива реформи "мотивират" активно работещите да излетат през Т1 и Т2 с ускорени темпове.

Защо искате да носите такъв грях, господа управляващи?! Тежко ще е възмездието ви! Защо отнемате правата на хората?! Защо?! Толкова ли сте безмозъчни?!

Ама вие само този грях ли им признавате ???? Та те са пълни с грехове и продължават защото знаят че възмездие за тях няма да има колкото и да вярват хората..

Направо си напишете - режат и намаляват всички пенсии. Преди 1997 г. имаше работа, хората работеха, получаваха големи заплати и се осигуряваха на тях. Сега си искат пенсии за тези години. След 1997 г. се разпадна цялата държава и икономика, предпирятията фалираха и се затвориха. Хората останаха или безработни, или на минимална заплата. Затова на практика сега пенсиите им ще паднат. Насила се налаг най-неблагоприятния период за пенсиониране, вместо човек да си избере най-благоприятния. Мотивът, че виждате ли, евентуално може да има измами, е смехотворен. Според мен има големи възможности за измами в парламента - и какво- да го закрием ли. Има измами в още десетки обществени сфери - и какво -всичко да ликвидираме и закрием ли. Като има измами, си има компетентни органи - да ги разкриват и да наказват мошениците. Сега на един пенсионер, който едвам оцелява на хляб и вода, като му вземат още 30-40 лв, направо си е равносилно на смъртна присъда. На част от хората вече паднаха пенсиите заради преизчисленията в ТЕЛК, сега падат и на другите. Моя позната ме пита - Сега какво да правя, като с тези 40 лв., където ми орязаха пенсията, си купувах лекарствата. КАкво да икажа - Да мре ли ? Та това е диващина и варварство. Какъв напредък, каква демокрация, какъв хуманизъм, каква социална държава. РАботиш цял живот и накрая вместо да получиш пенсия, с твоите осигуровки издържат тълпи роми и други подобни.

Малко попрекалихте с това преди 97 година какви'' високи'' заплати са вземани явно забравяйки че през 99 стана деноминация и някой продължава да си гледа книжката с хилядите и си вярва че бърху тях ще му дадът пенсия... Работа имаше ама повечето под масата защото трябва все пак да се преживява както и сега, когато обаче и работа няма толкова а къде намериш си свеждаш глава за ''високото'' заплащане... А какво да кажат другите дето не са по здрави от телкаджиите в повечето случаи ама лев не вземат за това и пак си купуват лекарства отделяйки от яденето...

Гласувайте за ГЕРБ и котилото ДПС и т.н. Патриоти. Урааааааа.

Друго си е недвижимия имот. скокнат цените, скачат и наемите. Имота си остава имот, даже и след деноминации, инфлации, и всякакви "ации" Недвижими имоти отпреди няколко хилядолетия още имат огромна стойност, щото ги третират като археологически паметници. Бетонът си е "бетон" дето се казва !!!

Миньори , летци и други такива , работили през 90-те години ще го духат !

А не е ли редно депутатите и министрите с презумция за виновност, защото влизат в Парламента само да крадат, да нямат право на пенсии. Да харчат от откраднатото, за да им е криво!

И да се запомни! Държавният сектор произвежда дълг! БВП произвеждат работещите! Затова всичкото държавно без пенсии! Бач ди гроп!

Абе герберасти, що направо не гласувате един закон да се "приключат" всички пенсии и готово.

Стойте гладни като гласувате за ГЕРБ! Това е некадърната политика за последните десет години, провеждана от хора, които нямат акъл и образование за звеноводи в някогашните ТКЗС-та, а вие ги избрахте държавата да управляват. Докато ви лъжат с измислените 3,5% растеж нищо друго освен глад не ви очаква! Държава, в която премиер-министъра за три мандата (непълни, но това не е от значение) не може да намери грамотен, образован, знаещ и можещ финансов министър, населението е обречено на гибел! Сами си избрахте!

Гледайте сега какво ги очаква вашите родите и си правете сметката , какво ви очаква Вас. ВНИМАВАЙТЕ КАК ГЛАСУВАТЕ по време на ИЗБОРИ Ако все пак РЕШИТЕ ДА ОСТАНЕТЕ В КОЧИНАТА

нема млади, заминаха даже вече и родителите си изтеглят. не си ли забелязал какво мъртвило е по улиците

Браво на Правителството - Отстрани от Кюпа тарикати кандидат Пенсионери . Сега трябва да захапят и ТЕЛК с пълна сила . НОИ не е НОЙ .

След това и ти от глад ще умреш! Защото ако ги няма пенсионерите целия финансов ресурс на държавата или ще изнася или ще се краде след което пак ще се изнася! За теб и такива като теб ще остава от трите най-дългото!

Напротив - така всеки ще има справедливи Пенсии - това е Закон Антититапапа.