Намаляване на индивидуалния коефициент за пенсиите ще има при хора, които преди 1997 г. се се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доходи, имат периоди, в които не са се осигурявали. Това обясни председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов пред Нова телевизия.

Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат много по-малко пари при пенсионирането си.

От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година. Причината е, че т. нар. "индивидуален коефициент", който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега. Аргументът за отпадането на другите три е, че тогава не е имало максимален осигурителен доход, регистрите за този период са непълни, а "стимулите" за измама - големи. Така се стигало до случаи на нереално високи пенсии.

За 31% от новите пенсионери тази година "индивидуалният коефициент" ще е по-нисък средно с 8% спрямо старата формула, а за близо 57 на сто - ще е по-висок с около 4%.

"В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалените пенсии", поясни Адемов.

По мнението на Адемов има три варианта, за да не се стигне до намаляване на пенсиите:

"Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила - приключваш по тях. Другото решение е да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки".

Той припомни, че държавата дава 10 млрд. лв. допълнително от бюджета за пенсии, а тук разликата с новата промяна е едва 9 млн. лв.

Заместник-социалният министър Султанка Петрова подчерта, че правителството два пъти е увеличило пенсиите. Тя заяви, че най-вероятно предлаганите промени няма да бъдат приети. "Ние ще продължим да работим за това хората да получават достойни пенсии за това, което са изработили. Аз мисля, че това няма да остане в този вариант. Това ще се промени и затова има различни становища. Може би наистина трябва да се направи тази оценка на въздействието. Тя подкрепи мнението на Хасан Адемов, че не трябва правилата за пенсиониране да се променят в движение.