Кабинетът не отстъпи за болничните и отпуските

Работникът няма да получава пари за третия ден от болничните, а старите отпуски ще се чистят до края на тази година.

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът не отстъпи за болничните и отпуските | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Към Г-н Борисов - За Бога, не го правете! Нима наистина смятате, че това е единствения възможен начин да помогнете на икономиката, като национализирате труда ни. Не съм от кръшкачите, работя усърдно и съм натрупала отпуска, защото от години гледаме болен член от семейството - сега предстои аз да го гледам. Кой ще ни помогне тогава, ако отпуската ми изгори? Държавата ли, която няма пари за здравеопазване, а за гледане на болен се разрешават само 7 дни. Тогава какво ни остава - по-бърза смърт и вегетиране на останалите членове от семейството! Не, за Бога, това е геноцид! Не го правете! Ще бъде голяма грешка, за която ще платите скъпо. За такова нещо се наказва свише!

Абе вие, пишещите тук, законите познавате ли? Чели ли сте целия кодекс на труда? Там изрично е записано, че работодателят НЯМА право да не дава отпуската, а ако я бави за тая година, това става само за половината отпуска и тази половина ТРЯБВА да се даде до средата на следващата година ИЛИ да се плати. Работникът пък е ЗАДЪЛЖЕН да ползва поне половината от отпуска за текущата година като едно парче от време, а не по 2 по 3 дена, докато се свърши. Т.е. какво имаме? Имаме нарушение на закона. От чия страна - няма значение. Какви са тия натрупвания - 10 години. Това и законът май не го е предвидил... А по радиото от ония дни се обажда в ефир един служител, който каза, че имал над 60 подчинени, които са пред пенсиониране и НЕ ИСКАТ да си взимат отпуските, а настояват да им се платят. Естествено през годините, когато им е трябвал отпуск, са си уреждали болнични и това е публична тайна, дами и господа. А сега не стига, че тогава държавата се е изръсила да им плаща фалшиви болнични (които се взимаха много лесно, повярвайте ми, с подкуп в тая държава все още могат да се правят чудеса), трябва и отпуските да им плати. Е не става. А който си е траял пред частника и е лижел задник и скланял глава, на какво се надява, а? Я колко гърци цицаха работнички-шивачки и им плащаха жълти стотинки за робски труд... Това кой го е позволявал - шивачките ли, държавата ли? А гъкнеш, уволнение. Като си сложиш главата сам на дръвника, защо после сочиш пръст и викаш - тоя ме накара? ЛЪЖА! Сега всички ще търсят вината навсякъде другаде, но не и у себе си! Не народ, а мърша!

Браво! Саемо така!

ББ е фашисткия ботуш на Европа спрямо Българския народ. За такова мачкане на работническата класа не съм чувала и при най-дивия капитализъм. Докато не се разтури ЕС и всеки държавник да милее само за своите, а не да е подлога на външни агресори, така ще бъде. Робското ни търпение ще ни вкарва все по-вече и по-вече в калта и в краката на Великите сили по чиято свирка играе сегашния премиер. Ако сме като Гърците и Французите , пред нас няма да има непревзета Бастилия! Борба и само борба за човешките ни права може да ни запази като нация!

Гледам, че мамите от един популярен сайт вече обмислят идеята за протест. Нашите драги управляващи да не се чудят, ако усетят, че гражданското търпение има лимити. Този 7-милионен експеримент, траещ 10-ти месец, не може да продължи дълго.

За мамите е крайно време да започнат да си гледат децата като хората наместо по цял ден да дращят безсмислици по форумите.

Вижте сега - трябва да си признаем, колкото и да е неприятна: Бойко е прав. Положението е критично и всеки един от нас трябва да допринесе за изваждането на държавата от кризата, като затегне колана. Някои ще се лишат от отпуска или ден-два болнични, други ще преглътнат намаление на заплатите. Може дори да тръгне всенародна подписка за събиране на средства с SMS-и в полза на бюджета. Няма как, важното е държавата да тръгне отново. Вярно че не всички ще изплуват, но какво е отделната личност пред благото на държавата? Без съмнение, няма да е морално да се очаква от ръководни държавни и стопански дейци да се подлагат на същите лишения, като всички нас. Те трябва да продължат необезпокоявани да се радват на тези привилегии, които народът им е дал, като компенсация за трудната задача, с която са се нагърбили - да ни изведат от кризата. Така че - давай, Бойко, ние сме с теб!

До кога така бе , осигуровки един куп. Във фиша ми половината начислена сума от ляво е удържана от дясна и така 30 и кусур години. А сега като остаряхме и се разболяхме ще ползваме болнични без да ни се плаща. Защо не проследят колко хора се назначават и след два дни хоп в болнични, така по 5-6 месеца докато родят. Нищо против младите майки , но това е източване на НОИ. Защо не контролират докторите как издават болничните . За заболяване, което минава за 20 дни дават - 3 месеца, ама нали им падат в джобчето. Язък за истински болните - те горките не могат да се вредят от връзкари -симуланти болни и фалшиви пенсионери по болест. Пфу - егати му и държавата и чудото.

напълно съм съгласна! има толкова много симулантки, които работят минимум за 1000 лв

Не знам, как изобщо някой може да одобри решението относно неизползваните отпуски. От години работя в частни фирми. В някои от тях те задължават да си напишеш молба, че фиктивно си ползвал отпуската си , а реално си ходиш на работа и нищо в крайна сметка не ти се изплаща допълнително. Три години работих и в частна фирма, където не се пускаха фиктивни отпуски, а на всичкото отгоре успявах на два пъти в годината да си взимам максимум по 5 дни отпуска, тъй като се налагаше да работя и по 12 часа в денонощие. Често при държ.служители, поради характера на работата, не може да се ползва цялата отпуска през годината, за която се отнася и вече има натрупан солиден размер дни за ползване. Питам, как ще успеят да си вземат отпуската до края на година? В чий интерес е държавата, която и без това е в затруднено положение да изплати суми за ползването на тези отпуски през тази година, а да се наложи да плаща и заплати на допълнително наети хора, които да заместват големия брой отсъстващи? Вярвате ли, че частинците ще се съобразят с решението? Това е повече от недомислица. Считам, че предлагания вариант от синдикатите е по-удачен/до края на 2011г./. Не забравяйте, че все още за да ползваш отпуск, където и да работиш, си подаваш молба, като практиката е никога да не ти разрешат пълния размер на искания отпуск, особенно в случаите, когато няма кой да те замества. Вярвам, че повечето от хората са искали да почиват, но не са им разрешили, защото в крайна сметка, дори изплащаното при прекратяване на труд. догвор обезщетение, в никакъв случай не ти компенсира разклатеното здраве.

Предложението за отпуските е лобиско от страна на големите монополисти. Някой в министерството на финансите е взел доста пачки за да прокара това решение. Очакват се големи съкращения в ЕРП-етата, БТК, частни и държавни фирми и най-лесно е това да стане след 01.01.2011 г. Така няма да платят за неизползвани отпуски. Съкратените обаче ще легнат на гърба на държавата. По същество мярката е про-кризисна и е в ущърб на ГЕРБ. Безработицата в БГ през 2011 г. ще надхвърли 40 %.

какво е това синдикат, къде вирее, какво прави, къде беше преди година , две? колко отпуски натрупани имат синдикалните висши дейци, моля да се публикуват поименно!

Поредното безумие за болничинте.Не виждам никаква разлика 100+60160 80+80 160. И един ден ще боледуваме без да се лекуваме и храниме.Това е геноцид на тези които носят приходи на фиска.

хора стига сме си чесали езиците по разни въпроси а да се вдигнем на стачка,специално за болничните съм против по тази нова схема да се изплащат ,но мисля когато ми се разболее детето което очаквам всеки момент да ги водим при някой министър или депутат те да ги гледат на тях и без това не им трябват тези пари защото не чакат на заплата.Призовавам всички майки да се вдигнем на протест пред министерски съвет в петък

За отпуските съм съгласна, но за болничните това е просто гавра. Как не ги е срам, хората работят и плащат осигуровки за какво, за да гладуват, докато боледуват. Защо не се хванахте да пресечете фалшивите болнични и да ударите през ръцете подкупните лекари? Защото това е трудно, а на вас вие е по-лесно да се подигравате с хората, със същия тия хора, дето ви избраха и ви вярваха. Не само втори мандат няма да видите, ами и се считайте късметлии, ако изкарате този.

А това че върлуваше свински грип в началото на годината това не е ли причина за увеличението на болничните или те си мислят че обикновенния човек е долен крадец също като тях.И къде удрят сега пак по майките с малки деца ние вземаме по три дни болничен тези дето си купуват болничен не вземат по три дни вземат по три месеца и повече СКАПАНА ДЪРЖАВА НЯМА НИЩО В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТО ОТСЯКЪДЕ ТЕ МАЧКАТ И ТЪПЧАТ БЮРОКРАТИ И ИНСТИТУЦИИ.

еи няма какво друго да измислят , тия наще оправляващи , народа им гласувал доверие , те сега морят народа

ОТНОСНО БОЛНИЧНИТЕ- СЪМ ПРОТИВ. аЗ НЕ СЪМ ВЗЕМАЛА БОЛНИЧНИ С ГОДИНИ И АКО МИ СЕ НАЛОЖИ КАКВО ЩЕ МЕ ОБЯВАТ ЗА МУШЕННИК. оСИГУРОВКИТЕ СА МИ ПЛАЩАНИ РЕДОВНО И НАКРАЯ ЩЕ МЕ И НАКАЗВАТ.ДА МИ ВЪРНАТ ОСИГУРОВКИТЕ ТОГАВА КОИТО СЪМ ПЛАЩАЛА С ГОДИНИ И НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛА БОЛНИЧНИ. ОТНОСНО ОТПУСКИТЕ. СЪЩО СЪМ ПРОТИВ ЗАЩОТО В НАШАТА ФИРМА НИ ДАВАТ ЛЯТНО ВРЕМЕ САМО ПО 10 ДНИ ОТПУСК. А ДРУГИТЕ ПО 1, 2 КОГАТО МОЖЕ. ТАКА, ЧЕ ДА НЕ СИ ПОЛЗВАМ ОТПУСКАТА НЕ Е МОЕ РЕШЕНИЕ. И КАКВО ИЗЛИЗА ЗАРАДИ НЯКОИ МУШЕННИЦИ ЩЕ НАКАЗВАТ ВСИЧКИ. ИМА НАЧИНИ ДА СЕ ПРОВЕРЯТ БОЛНИЧНИТЕ, НО ТОВА Е ПО ТРУДНО И НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИМ СЕ РАЗПРАВЯ.

А учителите как да си вземат отпуските, като нямат право на такава през учебната година

Бавно и постепенно се превръщаме в авторитарна държава... Горко ни. Ето защо не ни трябва президентска република. Един ден президент ще стане някой тъпанар като Пожарникаря и ще ни .......... /вие си знаете/

Абе за отпуските са прави. Какво е това натрупване на отпуски по за 3-4 години. Ненормална работа. Няма работа, няма производство, няма работодател, който да не може да пусне работника си за 10-20 дни един или два пъти в годината. Ако не може, значи спестява от работници и издевателства над тези, които му работят или не е организиран добре. Не ми говорете глупости за непрекъсваемо производство и т.н., като че ли хората на запад дето работят в огромни заводи с поточни линии никога не почиват и не излизат отпуска? За болничните обаче е тотална глупост. Направо мирише на незаконно, защото тези пари са ти взети от заплатата, за да покриват точно такива разходи. Щом досега сме плащали тези суми, за такъв тип болнично компенсиране после, къде ще отидат тези суми сега? За запълване на дупките от крадене в НОИ, НЗОК и т.н.? Щом няма да изплащат болничните, няма да ги удържат от заплатата осигуровките за тези неплатени дни, а да ги видя.

За 7 години не съм взимала отпуска повече от 5 работни дни. Болнични за тези години съм ползвала 11 дни. И сега да загубя всичко защото този некадърник ББ е решил така. Като не може да управлява да си ходи. Лесно се печелят избори, но после ....

А защо не си вземала отпуска? Аз не казвам, че решението е добро, но помислете и така - ние, хората търпим, кой е този работодател, който е над закона, според който ти се полага отпуска и има точки в КТ, които му забраняват да ти отказва винаги. Хората не си търсят правата. Натрупват отуски, после реват. Всички трябва да си търсим правата. Същото е и с работата в съботите и неделите и т.н.

Сега ще видим синдикатите дали наистина ще ни защитят или ще клекнат на правителството както се случи с анулирането на коефициента за трудов стаж при прехвърляне от една работа на друга.... /това беше по-рано/

A майките които трябва да се върнат на работа от октомври как ще си изчистят натрупаната отпуска за двете години майчинство?Това никой не го мисли,гледат само себе си.Никога няма да се оправи тая държава.

масово в частните фирми не те допъскат на работа след маичинство,преди да си изчистиш отпъските.защото върнеш ли се и актялизират ли ти заплатата ще се овутрят ;)а с новата глъпост наи -много да ви ги вземат.то-само простотии в тази дурява.

ти се връщаш на работа през октомври и все пак има надежда да спасиш малко отуска, а аз чак през януари 2012 и ще имам натрупана за 4 години (2008,2009,2010 и 2011). какво ще стане с моята отпуска като офиса в който работех е закрит?

Съгласно действащият в момента кодекст на труда отпуските се ползват най късно до средата на следващата година ,така че натрупаните от три и повече години са в нарушение и трябва да се поемат последствията от нарушителите.

А ИНАЧЕ КОДЕКСА НА ТРУДА Е ЯСЕН ЧЛЕН 176 АЛ. 4 ГЛАСИ: Неизползуваният размер на платения годишен отпуск може да се използува от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател

Боят настана, тупкат сърца ни...

отпуските следва да се използват до края на 2011. трябва да бъдат намалени в държавната администрация, но да се въведе условието - да я взимаш без да искаш позволение-само с уведомление. много хора са прави, затова следва да се въведе правилото след 2011г. да си длъжен да си използваш отпуската в рамките на годината без да имаш право да я прехвърляш-това е решението

Ако приемем, че се осигурявам на 1000 лв всеки месец плащам на държавата: 9,46 лв осигурителен фонд общо заболяване и майчинство, 18,98 лв здравна осигуровка. Надницата ми за един 8-часов работен ден е 45,50 лв. Такааа, за една година плащам на държавата 341,28 лв само за здравето си. Направих справка-за последните три години имам един път 3 дни болнични и един път 5 дни от които два са събота и неделя. По новият закон, аз давам 341,28 лв годишно на държавата, а тя ми дава за три дни болнични 72,80 лв/един ден 100%, които са 45,50 лв и един ден 60% от надницата ми-27,30 лв/ Е, питам аз, не е ли по-добре изобщо да спра да плащам здравни осигуровки?! Да не говорим, че всяко отиване при личния лекар ми е 2,50 лв само за добър ден и още 2,50 лв за да ми напишат болничния лист.

наи-накрая!! стига вече кражби от държавата! заради тези фалшиви болнични,които не малко тарикати ползват, сега ще има санкции, и когато наистина се наложи да се ползват,пари няма да има! нека ви е крадлив и мързелив народ! нормалният човек си плаща данъците,за да могат мързеливци и цигани да си взимат фалшиви болнични!

Безобразието с неизползваните отпуски има и друго лице - нередно било да има остатък от една година за друга. А защо тогава на преподавателите през учебната година не се разрешава платен отпуск , когато се налага отсъствие по лични причини в рамките на няколко дена? Платената отпуска стои, а работодателят разрешава само НЕПЛАТЕНА в рамките на учебната година. Това означава ,че и до юли на следващата пак няма да вземеш.Може ли едно неадекватно решение на правителството да отмени Кодекса на труда?

ББ, ЦЦ, СД и С-ие, Защо не сиго кажете направо -"Ще уволняваме и не искаме да плащаме !" По -честно (макар, чекаква честност от милиционери...), направо да запишат в кодекса, че при уволнение не се дължи обещетение за неползвана отпуска, ако е за минали години.Ама не им стиска. СТРАХЛИВЦИ ! А за болнични - да се плаща 50 % от мин заплата за всеки ден от болничния. И вместо магистрали, да влагат парите в строеж на Терминал-3, летище Враждебна/София и разширение на гробищните паркове !

Не разбирам връзката между дупките в бюджета и отпуските на работещите хора.Дори и да се изплащат еднократно при определени условия ,върху тях се дължат данъци и осигуровки. Така както се коментира мярката обслужва единствено работодателя.

Аз не мога да разбера едно, ако имаш нещо да правиш към държавата всичко е в 7 дневен срок, след това глоба - Държавата като реши да реже реже до кръста, а ти си едно малко винтче в системата ....Стачка, а някой обяви стачка, центъра ще заприлича на мравуняк. Е тва решение вече ще има пагубни последстия за Правителството... май и те почват да се самозабравят .. НЕ НЕ на рекета на работещия човек !!!

Обявят ли протести се надявам да са по всички градове. Със сигурност ще протестирам. Аз и цялото ми семейство. Плащам си осигуровки и данък на пълната си заплата и ми писна. Имам хронично болно дете и често се разболява. ББ ли ще му купува лекарствата? Писна ми.

Тенденцията Българското правителство с лекота да си мачка гражданите е тревожна. Пример болничните. Най-тревожна е обаче тенденцията когато външен политик или представител каже нещо като данни, те да не се проверят, а веднага да се тръгва към мачкане на хората. Днес чета че сме пират N:1. Как никой не се сети да пита господина греманец дали 60% пиратство в 7млн. България, е по-голямо по стойност от 35 % пиратство в 81млн. Германия? И защо за България се искат да се следят потребителите след като в самата Германия конституционния съд отмени събирането дори на тарифни данни като противоконституционнно? Защо този господин не предложи това в Германия? Дори във Франция, които бяха много привърженици на закон да се спира достъпа на интернет, конституционния съд го отмени. Да не говорим, че ЕС прие директива, че интернет е основно право и никой не може да бъде лишаван от него! Писна ми да ме мачакат. Но най-много се дразня като ни мачкат по команда от вън!

Стига сте си ревали за отпуските, като сте си правили сметки да вземете пари накуп, а сте си оформяли нужните отсъствия с болнични, ползване на несъществуващи компенсации и др. Несериозно е човек, който с години не ползва отпуск да реши, че отпускът за текущата година - 1 мес. или повече, му е малко.

Много високи рейтинги държат управляващи. Бе тези хора с перце да ни галят едва ли ще държат таквис рейтинги.

Заеби отпуските ама това с болничните си е чиста гавра с народа! И както винаги потърпевш е обикновеният човек.

ми всички пред съкращение, всички на намалено работно време, да не говорим за кремиковските кадри, си взеха болнични с месец, как няма да има увеличение на средствата платени за болнични.

Ами да не вземем да изчистип правителството до края на годината че май май това ще е по-добра анти кризисна мярка

Твоето предложение е повече от едно добро предложение!Става ясно,че единствено правилната мярка е да си иде правителството. Преди да ни докара катастрофата.

Ако синдикатите са си на мястото и това безумие за отпуските се приеме, трябва да накарат всичките си членове да си вземат цялата отпуска считано от 1ви май примерно. Това ще парализира държавата за месеци наред и тиквениците дето ни управляват ще се светнат. Може ли отпуски трупани 10 г. да се изчистят за една???? Хората какво са виновни, че не са ги пускали, когато са поискали?

Ако синдикатите си бяха на мястото,това безумие с неползваните отпуски просто нямаше да го има.

Все се е случвало некадърници да ни управляват, тези обаче минават всякакви граници... от 3 месеца плямпат за антикризисни мерки... и досега няма нито една такава приета. Много работоспособни ще дойдат..... И сега са се запънали за нещо, което дори да мине, в което се съмнявам.., с нищо няма да подобри хала на икономиката... просто ще загубят още месец-два в препирни със синдикатите... А държавата си продължава на самотек...

Още малко и ще ме накарат да плащам на държавата и работодателя за да работя!Аз съм на 23 години,работя и уча и за 4 години трудов стаж съм взела всичко на всичко 13 дена отпуска и то със зор!И какво сега -ще ме накажат понеже съм работила?Ами хак ми е -така става като не си отстояващ правата!

Не разбирам защо ругаете правителството?Видимо не са подготвени за колосалната си отговорност.Но се радвахме на неформалния и на формалния. Сега приличаме на хора,които упрекват слепците,че са без зрение.Или дебилите-без ум. А те са само едно,поредно правителство.Неуспешно.

Аз се осигурявам на максимума. Плащам си като поп за риска срещу временна нетрудоспособност. Ходя на частен лекар, вкл. и за профилактика. Колко са хората, които ходят на частен зъболекар, гениколог, очен лекар и т.н.? Отговорът е: много! Реално нищо не ползвам от здравната система. И ако, не дай Боже, ми се наложи да излезна в болничен, единият ден неплатен. И откъде накъде? Що тия осигуровки не ги нарекат "данък", та барем да не чакаме възвръщаемост от тях. Дефакто на какво мога да разчитам срещу всички данъци и осигуровки, които внасям на месец? И откъде накъде ще прилагат тия простотии за отпуските. Били имали проблем с отпуските при държавните служители. Еми да им намалят полагаемите дни в държавния сектор. Защо не дойдат да видят как се излиза в отпуска в частна фирма? За последните 5 години, чак миналото лято излезнах за 10 дни наведнъж... И кои са те, та ще ми определят кога и дали да си ползвам полагаемата отпуска! Безкрайно възмутена съм!

Първият път годишно да се поема изцяло Болничният от Държавата. След това по предложената схема. - Аз не искам да плащам данък за нещо което не ползвам.

Уважавам все повече гърците.Не сме наистина народ,а долна мърша.Здрави ритници трябват по гъ....те министерски и депутатски.И в Белене-начело с Боко и физкултурника.

Аз съм счетоводител, и ми е писнало от фалшиви болнични, които здрави и прави търговци носят, за да пестят осигуровки и да печелят от болнични. Натрупани отпуски имат такива, които в работно време ходят да си вършат личните работи, затова и не им е трябвал отпуск.

Защо отпуските се коментират като голям проблем? Неизползваният отпуск се изплаща при напускане или освобождаване. Моят работодател няма тези грижи, не планираме да уволняваме никого. Според мен настоящото управление има по-належащи проблеми от неизползвания отпуск на държавните служители. Всички ли ще уволнят? Никой ли не става за работа или просто не са от ГЕРБ? Ще стане същата работа като с царя - големи надежди, последвани от голям провал. Срам ме е от правителството и всичките му членове, срам ме е от президента, срам ме е от парламента. И все по-зле ще става. Бъдете живи и здрави!

КАКВИ СА ТЕЗИ ОТПУСКИ,КАКВИ СА ТЕЗИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДНИ,ЗА ВРЕДНИ,ЗА БЕЗВРЕДНИ,ЗА НЕНОРМИРАНО РАБОТНО ВРЕМЕ-ЩОМ НЕ СА ГИ ПОЛЗВАЛИ,ЗНАЧИ СА ИМ МНОГО .НА МЕСТА ИМА ОТПУСКИ ДО 40 ДНИ,А ЗА ПРОСТИТЕ 20.КЪДЕ ГО ИМА ТОВА-В БЪЛГАРИЯ...

За простите е така и го има и в Германия и във Франция и в Белгия и дори в Гърция.

Мухобойко и неговото, ПРОТИВОНАРОДНО правителство от малоумници ще бъде изметено