Платеният годишен отпуск остава 20 работни дни

Депутатите отхвърлиха предложението за удължаване на платения годишен отпуск от 20 на 25 дни, което предизвика бурен спор в пленарна зала.

Обратно в новината

Коментари - Платеният годишен отпуск остава 20 работни дни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

симо

Е гати и БЕБЕТО/бизнес/.Стана на 25 и още е в пелени,учи се да прохожда.....Обаче кога се научи да краде....Колко ли ще краде като порасне и възмажее???И какво ли ще може да му кажем тогава????

Някои ще гледат Америка на снимка, а други ще си почиваме.

Трябва да се намаллят и отпуските на полицай и военни!Поради каква причина ще имат по 40 дни право на годишен отпуск?

Според мен не трябва да намаляваме отпуската на депутатите,а трябва да намалим техния брой на не повече от 50 човека.Мисля ,че повечето хора ще се съгласят с мен.

Депутатите имат по-дълги ваканции и от учениците. А народът - той няма нужда от почивка,той трябва да работи,за да им изкарва заплатите и да им плаща наемите на луксознити жилища.Ех,депутат да си!И както казва Бай Ганьо : "Килепир има в тая работа..."

Предложението на Кадиев е даже твърде плахо. Трябва да се премине към съвършено различен тип икономика, основан на ценността на свободното време. В този смисъл е добре да се стартира с отпуска 40 дни и 4 дневн аработна седмица. Постепенно, когато се види , че нищо страшно не се случва може още да се увеличи почивката. При голямо изпреварване на нашите отпуски спрямо света обаче трябва да се въведат мносни мита, които да компенсират евентуални негативни ефекти. Предлагам всеки да си извади списък с депутатите, гласували "против" и тия хора да гледат следващия парламент през крив макарон.

Този Кадиев ще дойде малко подличък, но и тъпичък, за да предлага подобни нелепости, с цел да се подмаже на Пролетариата... Масова сценка е, чрез разнообразни трикове работодателите да стимулират служителите си да пускат офицялно Искания за отпуск, без да го ползват, за да могат да се отчетат пред Инспекция по труда при проверка. Такъв е номерът с т.н. Индивидуално стимулиране (ИС) - при Договор на мин.заплата ти тидават 50-60 лв повече, но ако си ползваш отпуската ти плащат само върху сумата по договора... И при тези 330 лв. чисти по договор, закъсалият го служител се замисля дали да "почива от стреса" с още по-малкото пари.

ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ПРЕДИ ИЗБОРИ НАШИТЕ ИЗБРАНИЦИ СА МНОГО "ЗАГРИЖЕНИ" ЗА НАРОДА, А СЛЕД ТОВА СЕ ГРИЖАТ САМО ЗА СОБСТВЕНОТО БЛАГОПОЛУЧИЕ - ЗАПЛАТИ, ОТПУСКИ, ПОЧИВКИ . ДИМИТЪР БАЙРАКТАРОВ ОТ ПФ ТОЗИ ПЪТ МНОГО СЕ ИЗЛОЖИ . НЕЩО МНОГО ПФ ВЗЕ ДА СЕ ДОБЛИЖАВА ДО ГЕРБ.

щом ние ги избираме (ние сме им работодатели) трябва ние да им определяме запати , отпуски, почивки...

за 240 мамуни в парламента всеки работен ден е почивен. имат време да си прочетат вестниците , да си полафят , да джиткат с телефоните из нета и след натоварения ден служебната кола да ги откара в някой ресторант. ако на това се казва натоварен работен ден съм съгласен да си сменим местата - те да си почиват като мен , а аз да се мъча като тях.

Това е такава глупост,че се чудя кой ви избра за народни представители?Във всяко предприятие съобразно интензитета на труда се определя и полагаемия отпуск.Например в Народното събрание официално се почива 21 дни,но когато ги потърсиш в повечето случеи ги няма,а покрай коледните и новогодишни празници си почиваха колкото си желаеха.Абе в тях е ножа и хляба.Ако искат ще си направят по 10-000 лева заплата,а може и в евро и никой няма да им каже нищо.Просто са нагледци и всичко което правят е прах в очите на хората.

ОТ ФЕОДАЛЕН,ВЪРВИМ КЪМ РОБОВЛАДЕЛСКИ СТРОЙ!!!

Novae

Димитър Байрактаров по-всяка вероятност е специалист по въпросите на ада и рая.Изглежда е бил катаджия по пътя до ада та знае с какво е бил покрит до края си.Да е жив и здрав ама да спре с папагалщината от рода на "популизъм" и прочее тъпизми, измислени от седесарчетата.

извинете Цачева, защо днес в работен ден, след дълга Коледна ваканция, в залата са гласували само 130 депутати? Къде са другите охранени плазмодии, на които плащаме?

Може ли Цачева да покаже какво точно работят депутатите като не са в парламента? Пълен и подробен списък час по час. Все пак аз им плащам заплатите от моите данъци и както давам такъв отчет на шефа си искам и от нея такъв да се публикува. Да видим как работят точно като се разхождат депутатите по избирателнит си райони или си возят картофите и строителните материали за къщите със свръх луксозните държавни автомобили купени отново за моя сметка! Да не дойде време както са се разпасли да им излезне през носа всичкият този гуляй!

В тази дръжава нищо не е наред. Стимулират се хората да неработят. Значи аз ако ще и да си скъсам г.за и да взимам 4-5 000 заплата аз нямам изгода от това. Първо пенсията ми няма да е като вноските за тази заплата. Второ здравеопазването ще е като на малцинствата без осигуровки, а заплащането по болничен ще ми е с таван. От друга страна ако работя повече, за да изкарам повече пари, ще ми трябва и по-голяма почивка, но и това не е позволено, защото бизнеса не давал. Но ако си мърдосваш дупето като депутат и най-вече в държавната администрация ще взимаш отпуска на корем има няма 36 дена, банкети на корем, симпозиуми на корем, работният ден е тип ден да мине. Но там никой не генерира БВП. В същото време същата тази администрация си взима държавни заеми без да пита никой. Няма такава мащеха като държавата. Но ситуацията е такава само и единствено, защото умишлено е създадена от депутатите.

А НА ДЕПУТАТИТЕ,КОЛКО ИМ Е ОТПУСКАТА???И КОЛКО ДНИ В СЕДМИЦАТА РАБОТЯТ?МНОГО ПРОСТ НАРОД СМЕ БЪЛГАРИТЕ!!!

От Такива "тикви", които само си чешат езиците / и други работи/ по цял ден вече ни стигна до гушата.Те като са безделници и се чудят на кой остров да отидат,ние бачкаме и в събота ,понякога и в неделя за да посъберем кой за наеми,кой за нещо друго за да оцелее в бизнеса. Без това държавата, освен да ни цака и да им осигурява депутатски комфорт с нови автомобили и почивки на екзотични острови, нехае за условията на т.н. бизнес /колко гадно звучи тази дискредитирана дума/. Стройте си магистралите, продавайте си електроенергия, а обикновените хора да му мислят - нали те си нямат офшорки,в които да заделят печалбата. Да не дава Господ да се разболеят или да излязат в пенсия,те за почивки не меслят а как да оцелеят за пореден път.

и усвет, добре тогава 20 работни дни отпуск ипри 4 дневна работна седмица - останалото е експлоатация

И никой не си дава сметка, че така е по-лошо! Защото, който иска да си "почине", си взима болничен! И така на особено интелигентния работодател му е още по-хак! Така плаща на работника първите 3 дни от болничния, като същия така или иначе не му работи, стига се до обезщетение от НОИ, така полагаемата отпуска си стои непокътната. И, рано или късно се оказва, че за цялата работа - болничен и непокътната отсука работодателят плаща повече!Работникът си е ок и никой нищо не може да му каже. Работодателят, ако е от по-разумните, отива в НОИ да жали болничен, но ..това е глас в пустиня! От ТЕЛК проверяват само и единствено "по документи" . Естествено документите, въз основа на които болничен е издаден, са ок и така всичко приключва. Само дето работодателите не разбират за порочния кръг , в който попадат. Аз не съм убедена, че ако се мине, например на 4-дневна работна седмица, разходите за един работодател, няма да намалеят значително /с уговорката, разбира се за какво произвоство и тип работа иде на реч/! А този титан на мисълта, който изчисли, че 150 000 работни места ще бъдат съкратени на този вариант, ако може по-нагледно да обясни по какви неведоми пътища стигна до това грандиозно умозаключение!? А уважаемата Цеца да не класифицира труда според това дали си депутат или не, че и за нея нищо добро не се чува в Плевен. Не й прави чест да прави подобни изказвания. Госпожа, срамен труд няма! Че и на тебе някой ти слугува на дебелия задник, като гледам как си се накла като свиня-майка след n-то прасило!

Този Кадиев е уникаялно прост! Да го беше казал предложението за 365 дни платен отпуск, още повече идиоти щяха да му се вържат и радват на комунистическия популизъм.

Вместо Кадиев да предлага тези глупусти. Да предложи да не се отработват дните покрай празниците Рождество Христово, Великден, Гергьовден, Съединението. Така наистина ще се даде възможност на хората да си починат от стреса. И няма да се създава стрес покрай отработването. Обикновенно так се събират 4-5 почивни дни. Това ще е достатъчно заедно с 20 дни отпуска. А също да се даде възможност на служители да излизат в неплатен еднодневен отпуск 3-5 пъти в годината когато им се налага да свършат лична работа. Парламента да защити хората, които работят по 10-12 часа на ден, 6 дни в седмицата. Защото кодекса на труда не го позволява, но е масова практика в България.

Работниците имат право до 30 работни дни в годината неплатен отпуск без да им се прекъсва осигуряването. Достатъчно са.

"ще доведе до съкращаване на около 150 хиляди работни места", за пет платени дни отгоре. А тоз нашия прост народ по-високи заплати иска... Къде?

Ако двадесет дни платен отпуск са в реда на нещата, то защо депутатите си позволяват повече почивни дни от хората, които има плащат заплатите и заради които са там?

Защото са не "Не нормирано работно време" Ми че то и моят трудов договор е за Не нормирано работно време но нямам допълнителни облаги, като допълнителен платен годишен отпуск преди имахме но от години вече не. Та те са по-по-пръЦ

Тьпоумния популист Кадиев ,за да набира гласове е готов и на челна стойка да се вдигне.Той не мисли за дьржава , икономика .партия Мисли само за себе си!

...явно си работодател... Но има и други гледни точки, нали знаеш?... А може би, НЕ?!

Не е ра.ботодател - нпо/гмо трол е

Коментарите и лайковете тук МНОГО ЯСНО показват колко работлив е българинът!!! Та и аз да се обявя - търся работа!!! Заплата мин 2000 лв Отпуска 25 дена, три дена в седмицата да почивам, останалите да съм на 4 часа! Бюро, компютър, офис в центъра (до фризьорката), служебен автомобил и секретарка. Па елате ме вижте колко съм работлива!

Готоо, маце! Ще имаш и бонус от масажист(и) 2 ч. на ден + гримьор(и) 2 ч. на ден + теляк(ци) 2 ч. на ден! Нема да издържиш и седмица, вервай ми!

"Ще ти плащам само да седиш до мене по бански цял ден."

Много добре, че се отървах от (почти) всички назначени на трудов договор служители. Всичко плащам на свършена работа с фактури, а те ако искат и 250 дена отпуска да си ползват в техните фирми!

ГАДОВЕ, АЙДЕ СЕГА 20 ДЕНА ОТПУСК И ЗА ВАС!

ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ БЕШЕ БЕЗУМИЕ-ЩЯХА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕГО ХРАНТУТНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВАТА-ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ/ТЕ И БЕЗ ТОВА НИЩО НЕ РАБОТЯТ/

На който му се работи да емигрира! Ние тука искаме да си почиваме целогодишно и да прибираме помощите на циганите:)

На българина ако му разрешиш да прави каквото си поиска, той няма да прави нищо.

Искам референдум за платения годишен отпуск на депутатите: 1. 5 дни 2. 10 дни 3. 20 дни Познайте как ще гласувам, а и каква ще е избирателната активност.

Като гледам тук сме се събрали най-големите работачи. Губим си времето докато хората работят да обясняваме колко сме работни.

Това е бъдещето. Трябва не само да увеличат отпуската, но трябва да направят и работния ден 7 часов. Има и варинат да не вдигат отпуската, а да направят 4 дневна работната седмица. Очевидно е, че при навлизането на роботите хората ще бъдат измествани. Начина за увеличаване на работните места е точно намаляване на работното време и наемане на допълнително работници. Не съм съгласен, че щели фирмите да фалират. Това са глупости. Съкръщаване на работни места? Защо? За да могат т.н. работодатели да печелят повече при по-малко продукция ли? Обърнете внимание, че имаме близо 6 милиона пътувания в чужбина, като над 80% от тях са на под 10% от населението. Това са работодателите и семеъствата им. Спокойно работодателите могат да ограничат собствените разходи, ама надали ще го направят доброволно - начина е натиск от държавата. Алтернативата е вдигане на данъците за покриване на социалните разходи, които ще растат. Т.е. няма къде да се бяга от бъдещето. В някои държави поради тази причина експериментират с 4 дневна работна седмица. Неприемането само отлага неизбежното и води до социално недоволство, ама личните частни интереси очевидно надделяват.

Очаквам да внедриш тези твои прозрения, като създадеш работеща фирма в България по собствените си критерии. Моля веднага след това, да ми пишеш за да започна работа при теб. Благодаря предварително! за кореспонденция айляк[at]работномясто.ком

Що да чакаш. Ей го на широк свят можеш да ходиш да работиш в Англия или Дания, Швеция. А каква ти е квалификацията за да знам дали да те взема? Щото ако си мислиш, че работник се взима само за да си работодател нещо си объркал тотално в представите си.

Никой не те спира!!! Прави си фирма и действай! КТ не те ограничава и можеш, без да нарушаваш закона: - да даваш 5000 лв заплата - да даваш 40 дена отпуска - да минете на 4,5 или 6 часов работен ден - да минете на 4 дневна седмица Само не искай от всички това да правят!

Значи за Депутатите отпус може което виждаме около всички празници по колко време празнуват ама за Хората не може . Такава е цялата управа на ГЕРБ никава разлика от разните социалисти и комунисти ( СДС стани да седна се оказва вярено )

Като се неграмотен не очаквай голяма заплата.

През комунизма така имаше кадри на ударници, които ги награждават за преизпълнен план. Онези окъсани, опърпани, докато оялия се омбажия ги награждава. Тази Цачева точно така ми изглежда. Тя ще определя как труда на депутат бил по-тежък. Ай сиктир! никой не ви е карал на сила да седите там! Но вие дори фалшифицирате избори и купувате гласове за да си намърдате дебелите трътки отново в парламента.

Тези уж независими мотащи се в парламента съветски възпитаници, Кадиев, и онзи доносник порнограф, бивш водещ в СКАТ, най добре ще да е да се гръмнат!!!ДОКАЗАНА ПОЛУ ГРАМОТНА ШКОЛА!!!

Бил съм съвестен работник дълго време, сега съм честен собственик на дребен бизнес. Мога да правя сравнение кое е по-трудното в моя случай, особено ако играеш по правилата. Тъжното е, че повечето хора гледат силно негативно на хората, които са избрали по-трудния път на частния бизнес, а през цялото време държавата се държи като мащеха. Всеки може да си регистрира фирма и да заработи сам. Хайде всички смелчаци, да си направят собствени фирми и ако устискат 3-4 години, тогава нека честно в този форум да напишат кое е по-лесно - да си работник или да си дребен собственик на фирма. В кой случай повече е работил и повече е почивал. хайде със здраве, че имам да изкарвам за заплати, отпуски, осигуровки, здравни и т.н.

Като не можеш да се оправяш с фирмата що не фалираш и да станеш честен работник - сигурно си много кадърен и всеки ще те наеме?!

ти що не си направиш фирма, ами го караш на пролетариат, който го е страх, но за сметка на това раздава акъл ?

а да те видя- направи завод, а? Щото моята професия е в тежката индустрия. Алъш вериж и далаверки само правите!

До антибългарският парламент - Разботя в чуждестранна компания. Собственикът ни дава бонус 5 дена над официалните. Така имаме 25 дена отпуска! Доживяхме чужденците да са по-коректни към нас, от собствените ни гнусни депутати! За затвора сте алчни некадърници! Да припомням ли че ако завишеше от БГ правителство още щяхме да плащаме роуминг по 6лв на минута!

Не знам от къде господин Кадиев взима данните, но аз от доста време работя с френска фирма и отпуската при тях е както при нас - 20 работни дни. Може би отпуската за държавните служители наистина е по-голяма, но очевидно това не е задължително.

Не лъжи! Не е вярно това. Или си бил студент с 1/2 отпуска!

Френската фирма работи по българското законодателство с 20 работни дни. По желание може да ти ги увеличи, но явно няма желание.

Предполагам че това е реплика към моят пост (ако не е, извинявам се). Аз не работя за френската компания директно. Имам моя компания и "outsource-ваме за тях", но тъй като работя от дълго време с тях, ги познавам лично и тъй като трябва да си синхронизираме отпуските знам много добре колко е тяхната отпуска (включително и на шефа им е 20 дни). И още една много разпространена заблуда (поне относно французите) - че имали много повече официални празници. Уви не е така.

Реших да проверя какъв е случая с отпуската във Франция и сега говорих с шефа на французите. Официалната отпуска във Франция е 18 работни дни годишно, без националните празници. Националните им празници са 9 (но зависи как се падат) - т.е. максимално 27 дни, но в общият случай 22-25 дни. Освен това при тях не съм забелязъл да има сливане на празници с уйкенди (и отработване). Съжалявам на г-н Кадиев вероятно кара на стари данни (ако въобще си е направил труда да провери).

Работил съм в български офис, на германска фирма. Имахме календар с техните и с нашите празници. Те имат не само 2 пъти по-голяма отпуска, но и два пъти повече официални празници! Освен това не отработват никой ден за сливане на празници, а ако празник се пада в почивен ден се отпочива в работен.

пропускаш да отбележиш колко бедни нации работят за германците...

Питам самозабрваитлите се депутати знаят ли колко е отпуската в Германия на работниците и на депутатите? Знаят ли каква е заплатата там? По закон отпуската на работник е 30 дена. като стига до 40 дена от различни добавки. Депутатите нямат кой знае колко по-големи привилегии! Но туке баси анархията. Свръх скъпи депутатски коли, разплути от преяждане депутати. Направо сте за разстрел до един в този антибългарски парламент!

В САЩ знаеш ли колко е? Няма такава ... не е регламентирана от държавата ... договаря се ... обикновено от 5 до 20 дни ... и как изобщо сравняваш Германия с България не ми е ясно ...

Затова няма да видиш хамерекански туристи по световните курорти! Тръгват на почивки и пътешествия едва след пенсия и затова са толкова зомбирани - живеят за да работят, а не обратното!

Аз не живея в САЩ, а в България, намираща се в ЕВРОПА! Не ми пука в САЩ как е било!

Колега ако бяхме 52 американски щат да ги пишеш тези неща, но ни е сме в ЕС!

В Англия е 28 дни но работодателя има право да включи националните празници в тези 28 дни. Всички работодатели го правят. В Б-а националните празници са сигурно 10-12 дни.

Да се чуди човек на ингилизите от къде това свободно време да пълнят не само през лятото всички световни курорти, а на всеки мач от ЕКТ, които са през работните вторник, сряда и четвъртък феновете им пълнят трибуните, когато отборите им гостуват.... Та що ли не ти вярвам?

Щото си прост и нямаш реална преценка ... толкова е ... но празниците в UK са 2 банк холидея, коледа и великден ... толкоз!

Големи работачи се оказахте в този форум да ви е..а в работачите.

ти пък голям пролетарий се изкара ... направи си фирма и си почивай на воля по 2-3 месеца ... и майка ти и баща ти да те изхранват :)

Не се налага аз в момента съм на работа.

Оставка на целия фашизоиден парламент Няма да се подчиняваме на долнопробни правила Кой колкото може работи и се самооправя Никой няма да плаща осигуровки и данъци върху дохода който и без друго е малко Ясно ли е на парламента ,че законите не важат? Правите се на политици ама сте гола вода

Защо никой не спомена Германия, че там отпуската ни е 30дни! м? Много смешни коментари, смешни па даже и глупавеят някъде. От много ограничени хора. То бива бива тесногръдие ама...

На колко празника официално се почива в Германия? Колко съединени празници се "отработват"? Що не споменеш примерно колко е майчинството в Германия?

у нас е дело на мутренски министри, че да им пълним хотелите ама не би.

Прочети в интернет! Германия е страната с най много празници и почивни дни от празници. Има 2-3 които в една провинция се почива а в друга не...Майчинството не знам колко е...Но мисля, че е достатъчно. има ясли от няколко месечна възраст ...

По данни на ЕВРОСТАТ производителността натруда в тези държави на които постоянно завиждаме варира от 65 до 85%, а в България е 42%. При още отпуск смятайте колко още ще падне.

Това е така, защото в тази статискика се включват и държавните структури, които имат 36 дена отпуска! Но те не правят БВП! Ако се извадят само компаниите, които правят БВП, както е нормално, този процент ще е 150%

г-н неЗапознат. 1 В държавните структури не е 36 дни. Можеш да напишеш и 56 все тая. 2. Във всички държави има дъравни структури. Че от там и сметките ти са криви.

Я дай пример с прослувутия измерител "производителност на труда"? Една чистачка например в Германия чисти повече кв.м. на ден от българка, шивачка шие няколко панталона в повече, заварчик прави повече заварки или какво... А да не би да си мислиш, че бюрокрацията в ЕС е по-малка от тукашната?

Поставяш задача на работника, той половин час ти обяснява колко е трудно да се направи това нещо, колко много време ще му отнеме. И сле всичкото това мрънкане го прави за пет минути.

Към дебелогъзите мутри от парламента - Защо в Германия, Холандия, Белгия, Франция и т.н. все капиталистически държави отпуската е 30 дена по закон. +5 дена ако работят не 35, а 40 часа + 5 дена ако са над 2 години в същата компания? Така те масово си ходят на пътешествия с лодка или около светски пътешествия. Докато в западнала България, управлявана от чедата на гадните комунисти, писали се демократи след 1989г. отпуската е 20 дена. Колко дена имат депутатите, това е въпрос към самозабравилата се Цачева, която казва че не можел да се сравнява труда на депутат и работник. Да, другарко Цачева, не може, защото без депутати можем, но без работници НЕ, Цачева! Ама вие нали по комунистически го мислите!

ФЪФ Бе-ГЕТО-то ,толкова много се работи ,че държавата все надолу лети ,с всеки изминал час...