Отново изстрели между учените за т.нар. македонски език

Няма такъв език, категорично заяви БАН и предизвика остра реакция в Скопие. Има ли бъдеще съвместната комисия по спорните исторически въпроси?

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бойко магистрала до Белград не ни трябва!!!!!!! Къде ти е магистралата до Македония бе пич? Къде ти е стимула БЪЛГАРСКИ ФИРМИ ДА ИНВЕСТИРАТ В МАКЕДОНИЯ? Абе Бойко нищо не разбираш...

Няма македонски език, защото няма македонци, имало е преди повече, от 2000 г. , но са заличени , от Римските легиони. Колкото до руският език, има такъв, защото има и руснаци те нямат проблем да кажат, че руският език в основата си е старобългарски и че на този език са покръстени в Християнската вяра. Между другото когато става това, Скопие е столицата на България.

По време на голямата турска империя как Всички сме били Българи и колко голяма и обединена е била Българската екзархийска карта, призната и подписана и от самия Султан ! а, какво праввт “освободилите ни “ европейски сили ? Нацепват ни на 5 парчета и после “дръж” един срещу друг ! Едтествено че това е Техния интерес. До голяма степен постигнат. А, Нашият Интетес Е Противоположен : Обединение ! Добрият шанс аз виждам сега с обединяването в ЕС , НО и с изключително упорита , Умна и агресивна икономическа, културна , образователна и т н политикс от наша страна , защото имаме да разчистваме десетки години и няколко поколения сърбоманска политика, насилие и шивинизъм !! Не знам само гърците доколко ще са щастливи и ще ни позволят това?! Но, неведнаж сме били визснтийците защо и сега да не успеем !!

За кой ли път ми се налага да посочвам, че сме се вторачили в изкуствени проблеми и загърбваме истинските. Ще ги припомня. Нямаме свестен път до Македония и пътуваме цял ден за триста километра. Няма железопътна връзка и вагоните за Скопие трябва да минават през Ниш. Не можем да се обадим в Струмица по телефона, защото цените са космически, или бъркам, че е по-евтино да говорим с астронавтите в МКС. Македония няма търговско споразумение с ЕС. Ние нямаме и договор за защита на инвестициите с тях. Няма държавна гаранция за нашите износители в Македония. Няма стипендии за техни деца да учат в българските училища и университети. И още мога да продължавам с нямането. Обаче имаме спорове - за Гоце, Яне, езика, Самуил, Александър и за какво ли още не. Имаме спорове, ама нямаме свестен път. Път ли да строим и железница или да делим костите на предците?

БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА!

точно на сила са ги направили македонци имало 100 хиляди македонци репресирани заради българското им съзнание и в професионално и материално са разсли тези малтретиращите, тези с които преговаряме, виж какво име си е избрал човека Зоран, сърбещ се явно и родителите му се сърбеели

смърт и поэор эа родоотстъпниците.до девето коляно.

От северномакедонската академия на науките стигнали до заключение, че македонците не трябва да се къпят при никакви обстоятелства. Най-сетне и те разбрали, че е неоспорим факт, че при изкъпване на македонец се получава чист българин.

Признаваш държавна идентичност, а не признаваш нация??? Може ли това да се каже от учен! Може да не се признае етнос или националност, но хората от всички етноси, населяващи една държава формират нейната нация. Т.е. етническите българи, живущи в Македония, са част от македонската нация. Същото се отнася и за албанци, сърби, гърци, цигани и всички други! По тази причина има американска нация, австрийска нация, швейцарска и т.н.!

Пертийци, ДС-ари и академици-хрантутници. Не ги цитрайте тия!

все са еднакви.

Винаги съм го твърдял и винаги съм бил прав, че македонците ще ни дундуркат докато ги пуснем в ЕС. За НАТО вече се уредиха. След това бедна ни е фантазията какви поразии ще ни бъдат сервирани, но това е народопсихологията на живеещите в тази част на света.Ние пък ще дадем на историците нова порция национално предателство за изследване. Системното признаване на държавността им от страна на България никога не се е възприемало еднозначно като израз на добра воля в Скопие. За тях ако не врагове ние сме силна конкуренция на имащите амбиции да си играят на държавници в Северна Македония. Признаването на едни корени би им струвало оформянето на друго национално самосъзнание от формираното след 1944г., а това означава само едно-крах на изкуствено издигнатия фундамент върху който е стъпила държавността в Скопие.

Не си губете и не ни губете Времето да доказвате че Българския Език е и Македонския и трябва да го върнат във времето 1944 година ,където за 72 часа е измислен така наречения „Македонски Език “ и се приема от тогавашното Титово Ръководство на бивша Югославия ! Същия проблем е и с Украйна и Албания -измислени езици от Австро -Унгарското Имперско управление през 1905 -1906 година ! България да им го каже в прав текст на Македонците , че ще видят ЕС през крив макарон !

От както се започна тая мъка със комисиите съм на мнение че комисии не трябват . За жалост македноците няма да станат българи отново както са били дедите им . Тоя мач свърши и ние българите го изгубихме. Спечелиха сърби, гърци и руси. Македонците са най-губещи защото са една нежизнеспособна държава със самоубийствена демография ( албанците я презвемат цялата до 20 години , а след 10 само ще са на кантар) и нямат никакви приятели от всичките си съседи само варгове. Еднисвения им шанс е да се закачат за България , но все почече се превръщаме във врагове... На македноците трябва да тръшнем врата пред ЕВропа и никакви паспорти ( с който само ни играят) и толкова и после топката е в техния отбор. Останалоо е тяхна работа.

Цялата треперя и вибрирам като ранена в сърцето пантера, в неравноделно-асиметричен ритъм на ръждясало-несмазан, скърцащ метроном при прочитането на статията относно-лъжливата и шаврантийскп-джадийската позиция на БАН по отношение най-древния, музикално-песенен и естетичнo-художествен език- македонския! Позор! Никога няма да забравим и ще помним во веки веков, как БАН по времето на мракобесническо-инквизиционното, тодорживковско робство отричаше също и съществуването на благо-ибричестия, шербетяно-шекерян, най-богат в ононимно-синонимно отношение турски език!!! Позор! Препоръчвам на БАН да внимава много в картинката, за да не ядоса с плиткоумните си лъжи политическия исполин и духовно-надарения Баща на Нациите Ердоган, и да го принуди да каже истината, че българският език не съществува, а е част ор тюркско-експерименталната лингвистична плоскост, разпространен от видните прабългарски, аспарухови тюрко-монголи с конски опашки по средата на чутурите си и с о-образни крака от вечното тътрузене и подскачане върху подивелите си, разгонени си катъри с напращели духовни хоботи!!! Позор!!’

сигурно всичко това е следствие от забравения в дупето ти вибратор и липстата на мъж, че те повечето от твоя етнос обичат други мъже! И не на последно място смени дилъра, моля те !

Хаха, Мелиха е тръгнала да коментира българският език, който е много по-близък до руския, украинския, сръбския, словенския... Може би и те са част от " тюркско-експерименталната лингвистична плоскост". Нека припомним, че турският език в този си вид е създаден в началото на 20 век. Османският език преди това е 70 % арабски и персийски заемки. Турците дори пишат на латиница от 20 век насам. Моля да не се коментира езика на народ, дал писменост на 300 милиона души и то от времето, когато тюрските племена са живели в палатки.

Мелихче първата в ви столица е била в Одрин етнически населен район с българи .... че турците сте някъв сбирщайн забравил корените си е ясно ,че Омир бил Омар е ясно, ясно е че Трците ползват чуждо наследство :) половината ви думи са арарбско персиикски, нормално е друга част да с абългарски след като основния етнос около вас е бил българския и гръцкия . Ататюрк е говорил Български от детските си години , но биографията му се пази стриктно от турцските спец служби .....В смисл нормално е сбърканяк , който 100 е най вероятно с българска кръв и българска култура ,ислещ се за турчин д аподкрепя други да бъдат откъснати .... от реалността. Омир е Омар нали Мелихче

Направо съд за плагиатстване на история, език и култура

"Късно е либе за китка...." НЯМА САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА в СВЕТА ДНЕС, която да се отрече от езика си и да го обяви за общ с ДРУГА САМОСТОЯТЕЛНА ДЪРЖАВА. Просто учените от БАН отдавна са изпуснали влака и освен да си правят душевни чекии с с т. мар. "македонски език" по разни форуми и комисии нищо друго не им остава.......Все пак човек трябва да бъде поне малко и реалист за това в какво време живеем...

Северномакедонският основен език наистина не е български , а албански , за съжаление ??? Нашите "бугари" от Вардарско вече предадоха тази БЪЛГАРСКА земя на велика албания :((((

Най-добрите ни войни окапват: Ангел Джамбазки хванат да шофира пиян

турски има ли на територията? има, даже и новини предават на него. руски има ли на територията? ами има - 300 хил. джихадиста са паспорти го говорят, и утре ше искат и те "новини" е що да няма македонски, като 2 млн реално говорят на него и трябва да призная, че не го разбирам напълно и хващам смисъл на казаното по-скоро по пътя на логиката, отколкото от директно разбиране така, че езика го има и той е факт!

САЩ и Европейският съюз незабавно да се противопоставят на анексирането на Северна Македония от бившият Съветският съюз и Сърбия и моментално да задействат връщането на тези изконни нашенски земи. Ако някой се противопостави да последват драконовски санкции докато отрезнеят и се научат на добро поведение. Това ще сложи край на този абсурд. Затваряйте я тази комисия.

сащ и ес им е през оная работа.......сигурно след 74 години сега ще се сетят........само, че не обвиняваш българските власти, като русия?

Политички е точно да се зборува не на македонскиот јазик, туку на северниот македонски јазик.

Ами че то и украинският е руски и обратно, а двата са църковнославянски значи са старобългарски от 8-9 век. Утре Запада ще измисли че има шопски,добруджански,тракийски....езици- разделяй и владей.

има хора, които говорят на даден език, значи той съществува! дали ще го имаш за диалект или не , си е твоя работа, но факта, че езика го има. то и "американски" език официално няма и го водят диалект на английския, ама цял континент на него говори.

че "македонския" език не е измислен от Запада а в Масква!!!

Като говорим за език, заглавието не е ли директен превод на Американското словосъчетание "Shots fired"? На български не знам някой да се изразява така. Както и да е... Струва ми се че и двете страни се впускат в безмислени спорове за неща които нямат значение, продукт на националистическите страсти...

безмислен си ти и е безмисленно да живееш, моят съвет е да се гръмнеш

dani_sht@

Не е безмислено да живея, защото чакам с нетърпение да видя как някой македонец тебе ще гръмне. Тогава ще си умра от кеф.

се дистанцират от нас, защо масово са хукнали да искат български паспорти? И да носят от девет кладенеца вода в доказателство на това, че са от български произход! Много ми е интересно, ако ги приемат в ЕС, как ли ще се отрекат от българското си гражданство тези, които вече са го придобили!

Придобиването на българско гражданство от македонците НИЩО НЕ ОЗНАЧАВА за тях освен ЛИЧНА ИЗГОДА!

Браво на Бан, обче защо ми се струва че Сащ ще принудят всички лингвисти в България да признаят скоро време за този така наречен Македонски език, както принудиха политиците ни !!! Сащ не си поплюват, ако им е засегнат интереса и бизнеса, те не се интересуват от исторически истини-за тях това са глупости, само доларите са от значение !

Ти си тъпак, бре! Американците единствени са казали през Световната война, че в Македония се говори български, наобратно на руско-сръбската пропаганда!

това е едно от многото предателства на русофили и комунисти... Кой измисли македонската нация и подложи българския народ на гонения щото отказват да се пишат македонци?-БКП,Москва и Белград. Тяхна рожба е македонския език и нация..

Защо не обвиняваш действащото Българско правителство тогава, и Българските власти, а обвиняваш някой друг -за по удобно пак Русия ....аре бегай ве...все някой друг ни е винивен !

PEYTSCH

Няма смисъл да сме заедно в ЕС след като сте отделно///Има ли шотландски език? Щото и Шотландия иска независимост...Има ли молдавски език ? Искате да сте бамбъшка? Бъдете, но без нас.

на всеки тъпунгер от РСМ мечтата му е да се докопа до "бугарски пасаш" , тоест лична карта и да стане "бугарин". След това се прави фирма с 2 лева капитал в Благоевград, Кюстендил или Петрич, купува се някакъв ТИР и се отправят да серат по цяла Европа, не по зле от циганите, но се представят за "бугари" . И не на последно място това данъци, осигуровки и т.н са им последна грижа..........Шибаняци! Тези наистина трябва да вземат "Стоп" за всичко и ЕС през крив макарон! Ако искат да се вразумяват и да разбират какъв народ са и на какъв език говорят! Много са тъпи и страхливи, но изклюително подли, коварни и упорити в създаването на ползи за себе си, без оглед на средствата за постигането им! Тези по скоро на гърци ми бият:)))))))

Значи само на македонците са им промивали мозъците, на българите хич, хахахаха....

По принцип всяка истроия е промиване на мозъци , но българската история е най-истинска от всички на балканите и доколкото и да е фалшива изкривяваният аи не са в полза на нашите национални цели ... Историята на гърци, сърби, румънци са измишльотини и героика, просто митология без почти никаква историческа база .

тия дя стявят шиптъри и да се сваршва.

Да се пита цар Душан с 3/4 българска кръв ли е или с 3/4 македонска кръв....или там ще кажат че с чиста сръбска кръв, и че сина му също е чиста сръбска кръв или със 7/8 българска или македонска?

Както са казали историците: Македонския език е български език, писан на сръбска пишеща машина.

Срам. Вие прочетохте ли един езиков аргумент в статията. И десет пъти да я прочетете няма да откриете и ред езикознание. Никакъв план на изложението, никакво поставяне на критерии за разграничаване на различни езици и конкретен анализ. Под нивото на ученическо съчинение Само безразборно подхвърляне на факти обвинения , както и всеизвестни компромати за другата страна , как е създаден езика, като се изпуска, че това става с българско участие , а насаждането на македонска идентичност е политика и на българските правителства след 1944. Че и откровени лъжи , че никога не е искана самостоятелна македонска държава. Ето декларацията на Великия македонски събор от февруари 1933г , за да не съм голословен: "И най-същественото условие за премахването на враждите и недоверието между балканските народи е обособяването на Македония, която днес е разпокъсана между трите държави Югославия, Гърция и България, в една самостоятелна политическа единица в нейните естествени географски граници. Идеалът е „Македония за македонците!“... С прискърбие съборът констатира, че рушители и престъпници спрямо македонското дело намират подкрепа и съдействие в българските официални политически кръгове" Явно ни имат за идиоти , които никога няма да отворят исторически документ или пък самите наши академици са идиоти и не всяват с какво се занимават , като македонските си колеги.

Ето ти сега мненията: Становище КМНЦ: https://tinyurl.com/wp7qq4u Становище ИБЕ: https://tinyurl.com/tycqsmw Становище ИИстИ: https://tinyurl.com/wrwezah Чети и сеограмотявай, кратумо фиромска!

На кой му пука какво мислят в Македония и защо трябва да се заниамваме с тях?

Да си бъдат каквито искат и точка на въпроса. Нас,историята никой не може да ни я вземе. Те,така или иначе стават малцинство в голямото албанско обединение,Албания Косово Северна Македония или Илирия след някоя година

Както се казва - има да откраднат, има и да остане.

Няма такъв език и няма такава държава. Македонски език!? купих си в Охрид Новият завет на "македонски" имам библия на български превод от 19в.- същият език църковнославянски и български и кирилица, за историята от 8-9 век насам да не говорим. Проблема е в геополитиката и "разделяй и владей" от римско време та чак до берлинският договор от 1879г. и образуването на ЮгоСлавия след 1913-14г. Решението е вече късно защото Европата,САЩ и дори русия няма да позволят една южнославянска федерация на Балканите, нещо като Бисмаркова Германия, ако щете и Шотландия в т.н. ОК. При нас- един език,една източно православна религия, един етнос с различни диалекти, едно турско робство и т.н. А т.н. македонци са си запазили по-добре от нас чистият български език от време оно с мого сърбизми от 19-20век. Тито и Г.Димитров бяха за федерация, Тито се усети и не отиде в москва като го покани Сталин, Г.Димитров отиде и се върна тържествено в ковчег.

Между другото македонците романа "Под игото" ще го прочетат без проблеми и без да имат нужда от превод-

Език с декрети и закони се е приемал в много държави,например в русия сащ Австралия. Това не значи,че такъв език няма. Има и на него се е развила литература,фолклор и творчество. Комисията е напълно безполезна,полезна е само за членовете й които взимат по 800 лева плюс командировъчни,естествено взимат си и редовните заплати.

Твърди се в учебниците ИМ, че българите нямали ни държава, ни царство, нито нация и били едно нищо. И че царете Самуил, Калоян, Йоан Асен и другите там били царе на македонско царство. И как точно "македонските царе" са накарали населението от Черно море до Охрид да говори майчин език БЪЛГАРСКИ ? Как става тая работа, с декрет ли, насилствено ли са заставили населението да говори майчин български език?

Една македонка изчезнала за 3-4 от къщи ,накрая се прибрала . Дека оди,ма Танаске? я пита мъжът и. -Е па во Бугарско бех ,во София . Е шо има по Бугарско?? -Мани Орце ,голема беля ми дойде на главата, бех во един Мол на шопинг,па като ме фати еден убав,убав бугарин ,па три дена во един хотел ме скина от ебен...ие. -Леле ,ке те уморат бугарите ма,Танаске,шо му не кажа да спре. Е..... па да му кажам,да му кажам Орце,ама като не разбирам бугарски!

Време е за мъжко поведение, а не за дипломация. Македонците след сръбското "ограмотяване" трудно ще преклонят глави пред фактите. Щом не разбират от факти време е да разберат от "тояга".

Ако приемем ,че няма македонски език, тогава трябва да приемем,че няма и руски език. Аналогично е, но не отърва да си разваляме достолука с Русия, пък и е опасно.Някой може да похапне Новичок....мдаа..

Няма македонски език, защото няма македонци, имало е преди повече, от 2000 г. , но са заличени , от Римските легиони. Колкото до руският има такъв език, защото има и руснаци те нямат проблем да кажат, че руският в основата си е старобългарски и че на този език са покръстени в Християнската вяра. Между другото когато в 988 г. става това Скопие е столицата на България

Простотия и злоба = много лоша комбинация. "Македонскиот язик" с бързи темпове ще бъде заменен от "албанскиот язик", на на македонците България им е трън в г'щите. Ами заслужават си поалбанчването.

Зоран Заев пред скопска медия,че вярвал че България ще признае македонския език??????? Това че вие си мълчите,не значи че други медии не са го написали.

Такъв език няма и не може и да има от къде. Вече има руски езиковеди признаващи, че руския и сръбския език са производни от българския-В румънския има 40 процента славянски думи-Питам ги румънците какви славянски руски ли, а не мрън мрън , казвам ви може да са руски, но има един проблем малък --- когато руското царство се създава българскито с българския език вече има 230 годишна история, и азбуката на руснаците е нашата азбука, и първите им книги са на старобългарски- Проблемът е малък им казвам, но думите не са руски-

в румънския език не са "славянски", а са си чисто български.Всички знаем, че в Румъния се е използвала кирилицата/българица според мен/ почти до края на 19 век. Ама нали да не би случайно да обидим "братята" руснаци продължаваме с това църковнославянски/български/, славянски думи /вместо български/ и т.н.

Тия академици мълчаха, когато един доцент (сега чл. кор. НА бан) побърза да "УВЕКОВЕЧИ" т. нар. македонски език!!!

в историята трябва да влзе и акта че им ацензус за сърби, гръци, власи, турци,алабанци и няма единствено за Българи ....че цар Душан който е имал столица в скопие е бил 3/4 българин по произход, и че симна му бил 7/8 по произход българин и че са били сръбски крале

Когато светът признае австрийския език за самостоятелен, тогава и ...

в учебниците трябва да влезе и това че всеки който се индетифицирал за българин го е грозял 10 години затвор

Не мога да разбера нас какво ни интересува северномакедонците на какъв език си мислят , че говорят. Това е една държава без корени , която гледа да се закрепи на географската карта със всички сили без да отчита демографската си обреченост.

В Банско македоните и местните банскалии мелят на един и същи език по кръчмите. Не мож разбра кой е македон и кой банскалия. Аз като се напия до козирката също мелям на македонски език. Никой нищо не ми разбира.

При борбата с пожара на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", който беше обект на ремонт в пристанището в Мурманск, са пострадали общо десет души, като двама от тях са военнослужещи, съобщиха от пресслужбата на Северния флот на Руската федерация, предава РИА Новости. Двамата военни са получили изгарияния на дихателните пътища. Няма заплаха за живота им. Пожарът е започнал в 10:16 часа московско време (9:16 българско време), докато са се извършвали ремонтни дейности и заварявания по самолетоносача. "На борда на кораба е се провеждаше заменяне на енергийното оборудване, в резултат на заваряване искра е паднала в трюмното пространство, където е имало разлято гориво. Избухнал е пожар", заяви Алексей Рахманов, ръководител на Обединената корабостроителна корпорация.

Они макетата са убави ора, ма са малко прости, дрЪвени глави.