Отбелязваме Бабинден - ден за равносметка и благодарност (снимки)

Този ден е и повод да се обърне внимание на сериозния недостиг на акушери, заради който болници отказват да поддържат акушеро-гинекологично отделение

Обратно в новината

Коментари - Отбелязваме Бабинден - ден за равносметка и благодарност (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ден на родилната помощ и Бабин ден не е един и същи празник. Всеки един средно грамотен гражданин знае това. А ако един журналист не го знае, няма проблем да го научи. Има достатъчно информация по въпроса. Бабин ден е традиционен народен празник, а Денят на родилната помощ е измислен и въведен от комунистическата власт за всяване на смут и объркване сред населението с ясна крайна цел - да се премахнат религиозните празници и да се укрепи атеизмът чрез държавната политика. Именно с тази цел беше променен и църковният календар, въпреки че в СССР остана непроменен. Интересен е друг факт, който беше споменат в гръцките медии, но у нас никой не го споменава и анализира. В репортажи на гръцките медии беше споменато, че празникът Бабин ден се възражда на територията на днешна Гърция. Дотук добре. Не е нещо странно, все пак сме два съседни народа. Обаче гърците не дадоха много гласност на това кой възражда Бабин ден /на 8-ми януари/ в Гърция. Оказва се, че го възраждат не гърци, а потомци на вече асимилирани /погърчени/ албанци-християни, които след 1922 г. са били изселени от Турция в Гърция въз основа на двустранния гръцко-турски договор за размяна на населението. Такива албанци има основно днес главно в Северна Гърция, една част са в района на гр.Орестиада, други в област Серес, зависи кой къде е бил настанен. В същото време празникът Бабин ден не е познат сред гърците в Тракия. В действителност празникът е български, а албанците /самите те преселени навремето от Албания в Тракия/ са го заимствали от своите съседи българи в Одринска Тракия. Друг любопитен факт е, че не само празникът Бабин ден е български. Български са били и нароните носии и хората на албанците, дори имената, песните на тракийските албанци са изцяло български по звучене, с тази разлика, че се пеят на албански език. Въпросните тракийски албанци с огромен ентусиазъм посрещат като освободители през 1912 година българските войски и по-късно, заради подкрепата си към българите, са били подложени на геноцид наред с българите през 1913 година. След Първата световна война България изгубва интерес към тези хора, които впоследствие биват прогонени от Източна Тракия в Гърция и там са подложени на погърчване.

сталин заповядва този ден да се счита така.Иначе, в същност да се празнува смъртта на Ленин На този ден преди 39 години зам.- районният прокурор Калева вняса ио.скова молба в съда в Свищов с настояване за заличаване на вписвеното като юридеческо лице-нищожност на устав и на управителен съвет. Приложи се закон от 1933 г., приет в чест на Адолф Хитлер-20 април 1933 г. като окончателна гаранция за окончателната забрана на БКП. ...днешната бкп беше фашистка, неостаринистка- погнаха ни както тях са погвали тия хайвани.