На 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ

На този ден се почитат всички специалисти, които помагат на новия живот да се появи на бял свят - акушерки, акушер-гинеколози, неонатолози и др. Професионалистите в родилната помощ си правят равносметка, а родилките им изказват благодарност и признание за проявените грижи и всеотдайност. В АГ отделенията се извършва ритуал по измиване ръцете на акуширащите специалисти, като им се дарява сапун и кърпа.  

Снимки от Бабинден в село Узунджово и село Изгрев ВИЖТЕ ТУК >>> 

Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на тази дата, а по нов - на 8 януари.

Прочутото Бабино хоро се играе днес във всички населени места в община Разлог. 166 "бабинчета", родени през 2023 г., биват задянати в цедилките на своите баби, които облечени в носии извиват традиционното Бабино хоро във всички населени места от общината. Този празник е един от най-големите за местните жители. Бабиното хора на централния площад в Разлог започна в 14:30 часа. 

В Белица то се изви на централния площад в 10.30 ч. Бе показан и ритуал по поливане на ръцете на бабите, както и най-очакваният ритуал, характерен за Белица - "даване име на дете". Той се извършва в ритуалната зала на Общината. Тази година на ритуала своето име получават 43 деца, родени през изминалата година - 21-о момчета и 22-е момичета.

Денят обаче е повод да се обърне внимание и на проблемите, свързани с родилната помощ у нас и липсата на достатъчно на брой кадри. За недостига на акушери алармират от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в поздравителния си адрес до специалистите, публикуван на сайта на организацията.

Бабинден в село Изгрев

Снимка: БТА

Акушерките в България са два пъти по-малко от нуждите на българската здравна система. Средната възраст на работещите акушерки е 49 години. Има и работещи пенсионирани акушерки. Недостигът е "толкова осезаем", че някои болници се отказват да поддържат акушеро-гинекологично отделение, отбелязват още от Асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Бабинден в село Узунджово

Снимка: Булфото