От сръбската сливовица до франзелата - новите кандидатури за списъка на ЮНЕСКО
Приета през 2003 г., Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство насърчава опазването на знанията и уменията, необходими за традиционното занаятчийство
Обратно в новинатаКоментари - От сръбската сливовица до франзелата - новите кандидатури за списъка на ЮНЕСКО | Днес.dir.bg
Коментари
Сливовицата въобще не е сръбска а е Българска - Троянска Сливова/Сливовица. След като научиха СеверноМакедонците да ни крадът Историята, сега сърбите ще ни откраднат и запазената Марка: Троянска Сливовица.
пичове от ЮНЕСКО правят яки пари просто като разкриват и обясняват на целия свят откъде произлизат тия хрени, ония напитки, тези традиции или онези забрани. Типично за нищоправеща организация, по традиция ситуирана в Цвейцария - типичната нищоправеща нация. Какъв по-голям кеф от това да накараме съседни народи (които общо-взето навремето са били една държава), да спорят за насъщната велика ракийка, за сиренцето, особено за киселото мляко... Мама му стара, докога от специфичната природа и живущите там бактерии (Лактобацилус булгарикус) ще се прави геополитика? Поне киселото мляко си е наше, бах мааму, всички учени в темата още не са се отказали от класификацията му!!! След някое време (дано не е скоро) - да не се окаже, че следващото поколение няма да има познания как се прави сирене, кашкавал, мътеница, кво остава за ракийка, винце и подобни? Забележете - само у нас, в България имаме два термина за почти едно и също нещо - СИРЕНЕ и КАШКВАЛ! Останалите ЕС нации не осъзнават тънката биохимическа разлика... Май ще дойде това време, и явно просто ще обърнем календара на земните цивилизации с лист напред - към почващите от нулата...
взеха ни бялото саламурено сирене, сега и сливовата ракия
Юнеско не патентова напитки или храни, а специфичен начин на правене. Сливовицата не се патентова като сръбска напитка, а се патентова начин по който се прави в регион. Написано е за подобно положение с рома: "В случая със светлия ром ще бъде взето предвид знанията и уменията на неговите майстори в Куба, а не самата напитка."