Честваме 137 години от Освобождението на България

Днес е националният празник на страната, в който България чества 137 години от Освобождението от турско робство.

Обратно в новината

Коментари - Честваме 137 години от Освобождението на България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За роптаещите срещу празника - извадка от любимата им уикипедия. "Известия за търговия на роби и робини от българските земи на о. Крит. Покупко-продажбите са регистрирани в нотариалната книга на венецианския нотариус Антонио Брешияно на остров Крит. В нея са вписани имената на робите, техният род, т. е. етническият им произход, и селищата, в които са живели в България. Прави впечатление, че продаваните в Крит роби от български род - мъже и жени, произхождат от селища в различни региони на българските земи Търново, Воден, Костур, София, Мелник, Прилеп, Варна, Преспа и др. Очевидно робската им съдба, довела ги до о. Крит, се дължи на разорителните набези на османските дружини във всички български области." Заключение: българи са били поробвани от турците, продавани като роби от турците и картотекирани като такива. Айде със здраве и да не забравяте да казвате на децата си какво е било със зъбен данък и кръвен данък!

Аман от тъпоупои бокогъзолизни тролове от младежкото ГРОБ. Стриктно и безмозъчно се придържат към опорните точки дадени им от американското посолство. Пишат глупости и простотии. Наистина е неграмотно младото поколение

Идват ли руснаците? Идват. След тях има ли робство ? Няма. За мен това е достатъчно да съм им благодарна и признателна ( без да подценявам и българското участие).

прави почти същото както Ботев и Левски или ако щеш обратното. А руснаците правят прецедент в историята, защото не печелят почти нищо от тази война, това е и доказателството , че е направено честно и с достойнство.

Как така този празник сме го чествали 137 години, но последните 25 всячески се явяват продажници, които искат да го провалят?

ако не се зачитат такива дати, значи се обезличваме, а който няма минало няма и бъдеще! Въпросът е в днешно време с коя дата ще се похвалим?

ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година.

не може да бъде коментирано така административно.Почти е сигурно че сме една от последните цивилизации на древността и днешното развитие започва от нашата земя към Изтока, а не обратното.

Извинявай, но не само от 25 години се чества 3-ти март. Точно поради тъпите политически причини и склонноста да се забравя и изопачава историята, започна да се популяризират други уж по-важни дати - всички празници са важни и поклон пред героите! 3-ти март е дата на признаването на БЪЛГАРИЯ след 500 години робство( не османско присъствие). Една от най-великите дати за България!

ДАЛИ СМЕ СВОБОДНИ.........НЕ ЗНАМ?!? СЛЕД САНСТЕФАНО,БЪЛГАРИЯ ИЗЖИВЯВА НОВИ ТЕЖКИ ИЗПИТАНИЯ!БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР,ПЪРВА И ВТОРА НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ПРОФАШИСТКИ ВОЕНЕН РЕЖИМ! КАТО ФЕНИКС ТЯ СЕ Е ПРЕРАЖДАЛА,НЕЗАВИСИМО ОТ ПРЕВРАТНОСТИТЕ НА СЪДБАТА!НЯМА ДРУГА СТРАНА,КОЯТО ДА Е БИЛА 500ГОДИНИ ПОРОБЕНА, А СЛЕД ТОВА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 66ГОДИНИ ДА БЪДЕ МАЧКАНА,УНИЗЯВАНА,ПОРУГАВАНА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И НАШИТЕ ЧИНОВНИЦИ И ЧОРБАДЖИИ-ФЕОДАЛИ,САМО ЗАЩОТО СЕ Е ОСМЕЛИЛА ДА ИЗПРАВИ ГЛАВА И Е ИСКАЛА ДА ЗАЕМЕ СВОЕТО ДОСТОЙНО МЯСТО В ЕВРОПА!Е БЪЛГАРИЯ ОЦЕЛЯ, НО СЛЕДВАШЕ ДА ПЛАТИ НОВА ЖЕСТОКА ЦЕНА!45ГОД. КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР И 25ГОД БЕЗПЪТИЦА, НИ ВЪРНАХА ТАМ ОТКЪДЕТО БЯХМЕ ТРЪГНАЛИ-САНСТЕФАТНО!КАКВО БИХА СИ КАЗАЛИ ДНЕС БОТЕВ ,ЛЕВСКИ,СТЕФАН КАРАДЖА...ПЕТКО ВОЙВОДА!????ДАЛИ СМЕ СВОБОДНИ ....АЗ СЪС СИГУРНОСТ НЕ СЪМ!!!ДАНО МЛАДИТЕ,КОИТО ИДВАТ СЛЕД НАС,НОСЯТ СВОБОДАТА В СЕБЕ СИ!СВОБОДА, НО НЕ СВОБОДИЯ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ!!!

А, най-сетне да прочета, че сме се освободили от турско робство!Вчера никой не посмя да го спомене по телевизията, празнуваме освобождение и до там, а от какво от извънземните ли? Някой май беше дал разпореждане, щом вчера някакъв идиот, уж професор, каза по тв-то, че робство не е имало, а само дискриминация, работата е ясна.

Ама разбира се, че не е имало робство. Сега има: радио на турски, телевизия на турски и данъци, които многократно превишават "десятъка", по причина на който "робите" са въставали. Или на това му се вика "свобода"?

мноооого благодарни на румънците винаги за това, че са ни разделяли от мужишката империя като граница, иначе сега нямаше да празнуваме 3 март, а само 9 май

България не е била под чуждо управление, а под турско робство, през което българите са плащали кръвен данък, убивали са ги само защото не са гледали покорно, изнасилвали са българските жени само защото не са мюсюлманки, който не си сменявал вярата е заминавал директно на дръвника. Сега за едни заробващи 4 + 16 милиарда лева Боко да лиже турски задници не е мъжка постъпка. Алчността ще го погуби - не може той да гепи парите, а народа да му плаща тъпотиите. Ако държавата ще фалира от това, че е в ЕС и НАТО и неможе да функционира без заробващ заем от същите ни тези приятели от ЕС и НАТО то по-добре да се смени политиката. Приятелите по това ще ги познаеш - в трудни времена ти помагат без да ти искат пари, докато другите ти отпускат заеми и те правят техен роб до гроб.

България е имала един шанс да се освободи сама, организирайки си собствена национална революция - Априлското въстание. Обаче се е намерил предател, дето е издал всичко на турците. Така де - ние никога не сме в състояние да се освободим сами, защото сме вътрешно несвободен народ. Трябва да се слагаме на някого, за да ни хареса - турци, руснаци, американци, пимбилистанци...И затова винаги ни трябва някой да ни "освобождава" и "оправя".

Абе то е трябвало да направят България само по паланките дето са се вдигнали ... един сегашен окръг.

Грешно разсъждение .България не е имала шанс да се освободи сама, шепа хора не могат да спрат армия след откриването на пушката, даже и историята с Леонид малко е преувеличена.Народа ни си е много добре , но много хора тука сега както и преди генетично не са българи, затова има и предатели.Идеята да се предизвика т други по-силни от нас в този конфликт е гениална.Безумството на храбрите е мъдростта на живота!

няма кво да чества,вцичко е политика междъ ото фон бисмарк и ръся освободени сте по волята на александар всичко е платено от германя.от вас нищо нестава освен да пиете ракя и да сте пяни унаци. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Сус,бе,кьопек! Потурнаците няма да ми давате акъл за какво ставам и за какво-не.

За това само 36 години след Априлското въстания, независими военни експерти от Франция и Англия, вкл. военни министри, нарекоха ТОГАВАШНАТА българска армия - НАЙ-ДОБРАТА В СВЕТА. Но това простите кратуни няма как да го разберат.

Да,историята трябва да се помни,да се знае,да се почита и да не се повтарят грешките.Да,но ние живеем тук и сега и тук и сега не виждам много поводи да се гордея с държавата си и националността си...да имали сме Велика България,но вече я няма,да имали сме военни победи,вече нямаме армия,да имали сме много неща,а какво имаме сега?

Ма много почтителен си бе, слончо!

"Ние не сме народ,а мърша..." Защо ли ми звучи съвременно? Това,което Хитлер на успя да направи с оръжие сега е почти осъществено и то без един изстрел...ние,както и страните от бившия соц.лагер-Унгария,Полша и др.сме иконимически роби и работим не за собствените си държави,а за нещо наречено европейски съюз.Уравлява ни уж избрана от нас администрация,но с пари от ЕС,спазаваме уж наши закони,но се съобразяваме винаги с директиви от ЕС.Това ли е свободата,това ли е демокрацията,това ли е "чистата и свята република".... не,не е това...германците и англичаните ни наричат "новия свят" на Европа визирайки че тук има нови пазари и народ който е толкова гладен и беден,че става само за едно -да изпълнява слугински функции на богатите си "съюзници" от ЕС...тъжно,но факт.Честит Празник!ДАТГОНЧУКМЕВЗЮЕвДЕБЛЯЗДНИК Това последното се разира но не се транслитерира...

Да е честит праздника ни на ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ОСМАНСКО РОБСТВО ! Всички честни и приэнателни българи да се молим за загиналите руски войници и български опълченци ! Слава на Русия-защитница на справидливоста и славянските народи !!! Зпадните велики сили не ни признават в продължение на 35 г.след освобождението.Благодарение на Русия ни има сега,това не трябва да го забравяме никога.Предатели има сред всички народи.Лошото при нас е че почти винаги си избираме такива да ни управляват !!!!

Вечна благодарност на героите починали за освобождението на България. Ако не беше Цар Освободител, а социалистически другар, като нищо вместо да ни освободят щяха да ни анексират.

Първото изречение е похвално!Следващото е уливане,безсмислено!

...И ТАКА ДО КОГА. КАТО СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ЕДНО ИГО , ДРУГИ НИ ПОРОБВАТ. СЕГА ОТ АМЕРИКАНСКОТО Е ЕВРОПЕЙСКОТО ИГО САМИ ЛИ ЩЕ СЕ ОСВОБОДИМ ИЛИ ДРУГИ ЩЕ НИ ОСВОБОДЯТ. А ДАНО РАЗБЕРЕМ , ЧЕ ТРЯБВА НАЙ-НАПРЕД ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ, ДА СЕ ОБЕДИНИМ ,ПА ДАНО ЗАЖИВЕЕМ КАТО ХОРА.

...19 февруари по стар стил)......

Успяхте да опорочите и празника в политкоректното си слагачество. Заслужавате си съдбата. Учете турски и вадете потурите.

В санстефанския договор , който по недоразумение е национален празник думата България не се споменава- говори се за Балканска област. Нито един Българин не е присъствал на подписването му. На Берлинския конрес за първи път се появява понятието България, колкото и да не ви харесва това...

Няма как да е присъствал българин,след като България не е съществувала тогава!Били сме както знаеш част от Османската империя и войната е между двете империи,но в наша полза!

Имало е поне 5 милиона Българи и никой не ги епитал какво искат....Съединението е Българско дело и начало на Нова България, не таз измислена дата

ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година.

Аман от тъпоупои бокогъзолизни тролове от младежкото ГРОБ. Стриктно и безмозъчно се придържат към опорните точки дадени им от американското посолство. Пишат глупости и простотии. Наистина е неграмотно младото поколение Прочетете малко история преди да плещите простотии

А сега от еврейско -американско робство кой ще ни избави.

Според логиката, че историята се повтаря, но като фарс - ТУРЦИЯ.

Само да вметнем за невежите, Договорът от Сан Стефано те е подписан от Русия и Турсия, а от Русия и Отоманската империя. Има ОГРОМНА разлика. А на Воленчо относно изцепките за ЕС и "освобождаването" можем само да се усмихнем. Ако той си мисли, че тогавашна Великобритания не си е казала думата - жестоко се лъже...

Аз си мислех че договора е подписан от Руската империя не от Русия ама карай ще го преживеем това ама със вметката за Великобритания много се излагаш. Прочети и виж точно по какъв начин са си казали думата последните. Ако знаеше надали би ги споменавал.

като добре познаващо историята лице, но в същност само доказваш че не знаеш обеткивната истина запечатена в доокументите за историческите факти и собственото си невежество, в което обвиняваш другите, го поставш над истинските исторически факти.

Аман от тъпоупои бокогъзолизни тролове от младежкото ГРОБ. Стриктно и безмозъчно се придържат към опорните точки дадени им от американското посолство. Пишат глупости и простотии. Наистина е неграмотно младото поколение

От турско иго ни освободи Русия. От руско иго ни освободиха САЩ. Сега кой ще ни освободи от американско иго? А, стига вече сме скачали от иго на иго!

Американците са ни освободили от турско робство, а Русия само е минала след тях и е обрала лаврите (Елена Петрова бивша учителка и бивша депутатка от НДСВ, цитирано от в. Нова зора 3.06.2003 г.).

Аме какво да я коментираш - "политкоректна" е женицата... Така се прави кариера в Булгаристан

възраждането на България е през турско ! през турско всеки българин е можел да пътува , живее и работи и търгува от периж до багдат и оттатък ! след освобождението е трябвал открит лист да напуснеш селото си . а след второто освобождение , крепостните са ни освободили и от имотите ни !

"Но нека ви разкажа за Батак: Няма нещо казано за турците, което да не вярвам сега. Нищо не би могло да се каже за тях, което аз да не сметна за вероятно и правдоподобно. Човек би помислил, че съществува известна граница за жестокостите, за които всяка дискриминация е невъзможна, където обикновеното сравнение, пресмятане и мярка са поставени извън всякакъв въпрос. Но тази граница турците са вече преминали"

Като искаш свобода ходи в Анадола.

"He Турско робство a Османското 03.03.2015 16:31 ( нерегистриран ) Именно затова съм споменал че е трябвало да се настрои народът към завоевателната Балканска война и по този повод решили да нарекат Османското владичество - Турско робство - елементарна манипулация за простолюдието. Дотогава българският народ е бил особено благодарен на владетелите затова че обединили и съхранили България през мрачното и зловещо Средновековие" от тенденциозното, преднамерено изкривяващото истината и не достоверно направено твърдение окончателно ми става ясна "национално отговорната" политическа позиция на ДПС и основната част от нейния електорат. Няма нужда от повече обяснения и коментари за тези открити врагове на България!

Ако си учил грам история ще знаеш, че Отоманската империя и Турция са две съвсем различни неща и че бащата на съвременна Турция е бил доста по-голям европеец, демократ и интелигент от голяма част от руснаците, взети заедно. Има десетки исторически документи доказващи колко е изкривена историята... Някой просто трябва да ги прочете. Лошото е, че българите не обичат да четат.

Сравняваш една личност с цял народ ? Доста нелепо нещо да кажеш за анадолци и те ли са европейци???

През 971 руските орди разрушават Плиска и България пада под Византийско иго. През 1552 Иван Грозни разрушава Казан и Волжка България. Във войните си с Турция руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме и войната 1877/78 с 32 тона злато. Против Съединението е и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира Батенберг, искащ независима България. Напада ни през 1916 и е бита. Организира метежа от септ. 1923 и плаща взрива през април 1925. След 1944 избива елита и прави от България коцлагер.

татарите и циганите

Мрази си ги. На кой му пука от това?

Аиде сега като я мразиш толкова да посочиш и източниците на информация.Точно! иначе си ЛЪЖЕЦ! Посочваш заглавие,автор,страница. Иначе си ЛЪЖЕЦ!

А ти си НЕГРАМОТНИК, щом не знаеш всички тия истини! А колко има още! Но най-трудно е с невежите фанатици чуждопоклонници без значение на изток или на запад!

Какви са тия фантастики, слънце?

НЕ ПРИЕМАЙТЕ БУКВАЛНО МЕТАФОРАТА НА ВАЗОВ! НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НИКОГА НЕ Е БИЛ РОБ!!! ДА НЕ СЕ САМОУНИЖАВАМЕ.

Писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Л. Каравелов: "Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй, то аз с тия моите две кунки ще ви отрежа чепките." В. Лъвский

плюхте Раковски, плюхте Стамболов, плюхте Захария Стоянова... Хайде, почвайте и Левски! То Граф Игнатиев е имал заслуги за обесването му, така че само ще продължите славната руска традиция.

И да сведем чела за загиналите за свободата на Отечеството ни !

Докато Русия воюва за освобождението на България, англичанина сенклер начело на бандата си джагали безчинства в Родопите. Толкоз за великите сили.

"Били ни освободили руснаците,и УКРАИНЦИТЕ и финландците,и естонците и поляците,и ..." според BTV,Nova и Пинокио.Такива долни платени мошеници не са се раждали досега.

веднага да допълнят заглавието с ОТ ТУРСКО РОБСТВО иначе са лизачи и подлоги!

Честит празник на всички българи, където и да се намират по света!

Гледайте Нюз 7!Заслужава си!

По-добре отколкото антибългарските ТВЕвропа,БТВ,Нова,ТВ+ и подобните им.

Днес 10000 души са били на Шипка при ужасно време. Още стотици хиляди хора са празнували ГОРДО по родните си места и паметници. Тук някакви смешни провокатори се опитват да вкарат този народ в калта :). Смешници. Един народ умира тогава когато се предаде, а българите ,форумни плюнки, НЕ се предават! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!

В чест на 3 ти март и Освобождението с безценната помощ на руската армия, ви поздравявам с една любима руска песен, която можете да свалите на тези линкове, които ще работят само една седмица: link link

За съжаление явно е забранено да се слагат линкове, но за всеки случай пробвам още един път: link/download/471538/MujskoyhorAleksandr_Nevskiy-Polyushko-pole.mp3 link/download/131256/Polyushko-pole.mp3

И КОЙ Ви принуждава да Ни поздравявате с руски песни, Колега ?! ... Е, Ако СТЕ Русский - ... (Нейсе !)

А теб кой те принуждава да си олигофрен ???

Аз празнувам че бая руснаци са умрели на Шипка....ама пак нямат свършване.

Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата опора, тя е нашта висота! Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот ще избавят от неволя наший падналий народ.

Честит празник ,българи !Поклон и слава на героизма на падналите за свободата ни от турско иго български опълченци и руски войни !

Да, и нашите българи се биха и дадоха свидни жертви, но единствено Русия от великите държави ни се притече на помощ и ни помогна и освободи. Сега нещо като е истина си е истина.

която заедно с Българското опълчение, с цената на много пролята кръв, смаза тиквата на османската змия и даде свобода на Родината, колкото това да не се харесва на сегашната псевдоуправляваща пасмина.

ЧЕСТИ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ НА 3-ти МАРТ 1878 г,БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОСВОБОДЕНА ОТ ТУРСКО-ОСМАНСКО-АГАЛАРСКО-.....РОБСТВО! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ ЗА НАШАТА СВОБОДА! ПОКЛОН ПРЕД РУСКИЯТ НАРОД!

Британската измет и австроунгарците от страх да не се превземе османската столица изпращат войски и флота в мраморно море!Тази сган е трябвало да бъде избита до крак!А след освобождението България не е имала право да сложи свой хора да управляват страната?Западна измет!!!

АКО санстефанският договор беше влязъл в законна сила, АКО беше окончателн, а не предварителен договор, БЪЛГАРИЯ МОЖЕШЕ В ПОСЛЕДСТВИЕ ДА ОСЪЩЕСТВИ СЪЕДИНЕНИЕ МЕЖДУ САНСТЕФАНСКА БЪЛГАРИЯ И БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ- ГЮМЮРЖДИНА, ДЕДЕАГАЧ, КЕШАН , ЕНОС!

Да не си правнучка на някоя като Добра от "Илинден" на Талев - прадядо ти в четата на Яне, а прабаба ти с някой турчин, че много си падаш по тях.

Ти пак ли изпълзя отнякъде ма, урод грозен!!!

И не съм "западна измет" - когато твоите деди са били роби, моите са търгували с Виена и Италия, понял?

Сигурно са били поданици на друга държава, която тогава не е била под робство!? И като свободни търговци, с фесове и потури, са ходили до споменатите страни с турски тескерета, нали? Ами то е ясно откога генетично ти е заложено да облизваш задни части, за да живуркаш жалкото си еснафско животче!

Британската измет и австроунгарците от страх да не се превземе османската столица изпращат войски и флота в мраморно море!Тази сган е трябвало да бъде избита до крак!А след освобождението България не е имала право да сложи свой хора да управляват страната?Западна измет!!!

И сега какво тия двамата педали дето задръстват форума с анти-руска пропаганда да не мислят че ще променят мението на нарора :) А що се отнася до вас недлагодарни и лизгави същества само да ви напомня че никой на тоя свят не обища предателите и хората работещи против собственият си народ. Отидете и положете едно цвете на паметника а не леите помия на тая светла дата !!!

Момент ! ---> Празникът Е Български, Колега !!! ----- А понеже Не се доизяснихте Защо сте Си наумили че Тук има Дори-наноединица антиРусия - позволете да СМЕ Тотално Откровени - ха Стига с тез опити за 'шайба у ворот противника' ! (, зер Казвате че Сте gatekeeper...демек Goal-Lie ;-)

Яхък ! - Празникът НЕ е Български ?! ---> мммОре, 'наште' !!!

Ейвала шопе.Те османлиите ги пазиха векове но европейците ще ги заличат...

Ако не бяха ни освободили (1878-1944) руснаците сега щяхме да сме просперираща държава, но понеже те ни освободиха сме най бедни:( Ей Руснаци, България е независима държава, член на НАТО и ЕС! Разкарайте си гнусните и омазани с кръв и петрол ръце!

Няма страшно, чадо. Нато вече е в БГ. Вземи си квартира до някой команден център, че да спреш да трепериш.

да си взима квартира е по-добре да се набута в леглото на някой западняк натовец, та така по-добре ще усеща как пазят натовците и любимите запаняци.

Част от Османската империя,богати щастливи и с имена като Мехмет,Азис и прочие.Ти въобще с коя част на тялото си мислиш

Че какъв е проблемът? Те и сега БГ селяндурите ДОБРОВОЛНО си кръщават децата с имена от турските сапунки