Растат възраст и осигуровки за пенсия

Нова схема за изчисляване на пенсиите гласува МС. Повишават се възраст и стаж за пенсиониране. Повишават се и осигуровките. Предлага се и по-ранно пенсиониране.

Обратно в новината

Коментари - Растат възраст и осигуровки за пенсия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И нищо не са казали за пари и колко ще стане тавана на пенсиите и защо се мисли чак през 2017 година,а 2016 пак нищо но от сърце.

Държавните служители трябва да имат същите удръжки, както и работниците на трудов договор. През 1999 г. моя колежка се пенсионира на 55 г. и аз заех нейното място. Сега трябва да се пенсионирам на 65. Ей бате Бойкоооо, къде ти е акъла. Ти и Калфин и на 100 години да се пенсионирате пак ще драпате за власт. Народа ни не е тъп, не е рая, а е безсилен срещу наглостта. Ако има Бог нито един няма да остане в парламента и управлението на държавата, всички кьорави да тръгнат, децата им за кора хляба да се молят, майките им да няма кой да погребе, амин! Ама те знаят, че няма Бог да ги накаже, нищо че бате Бойко само се кръсти, те това всички го умеят да свеждат глави, да гледат смирено, да целуват ръка на поповете, а в гадните им мозъци само смятат как да докарат народа до самоубийство. Дано ви хване проказата, гадове мръсни!

държавата да увеличи приходите от вноските за пенсии,а в същото време да намали разходите за изплащаните пенсии,тоест идеята е хората като волът Белчо да падат и умират във браздата докато орат нивата.......иначе за управляващите на най-бедната държава в ЕС се полага най-добрия доход спрямо стандарта и автопарк от най-престижните автомобили.Но това е съвсем естествено тъй като тяхното управление е най-трудното....всеки може да управлява просперираща държава,я нека дойдат германските политици в България да ги видим как ще се оправят с "лошия матриал"

Много искам да ги видя тези да карат само на ЕДНА пенсия и то определена от тях!!!!!!!!!!!!

Къде в Конституцията или друг закон е записано за солидарност в пенсионния фонд?защо трябва да работя и да се осигурявам и заради тези, които не работят.Не съм поемала и не съм сключвала договор с държавата за солидарна отговорност ,заради неработещите роми и други безделници в т.ч.и престъпници, които също ще получават пенсия на мой гръб.Колкото до синдикатите, те вече показах, че не мислят за хората и най-вече за работещите трета категория труд-ние сме трета ръка хора.Безхаберници!Я вижте една съседна Турция, която изисква само отработени години трудов стаж и без значение на навършената възраст те се пенсионират.Там младите пенсионери не работят, а си гледат внуците, защото са на на 50-55 години, та дори и по-млади, и по тази причина раждаемостта там е по-голяма.Те не говорят за застаряващо население.

ай-страшният проблем за осигурителната система остава сивият трудов пазар.

Колко е страшно и срамно.Аз в момента имам прослужени 37 години трудов стаж, без прекъсване и през м.август ще навърша 60 години.Ще следва да работя още една година, за да мога да се пенсионирам, ако съм жива и здрава през м.юли 2016 г.Защо по това правило, което са измислили, аз ще трябва да работя още една година.Тук няма покритие между трудов стаж и навършена възраст.Кое от двете обстоятелства има важното значение?Иначе реформата да работим до 65 години е заради държавните служители.Тази сутрин прочетох в пресата, че директор на дирекция в Министерство ще получава по 4500 лв.Те ще оживеят,ако останат и до 80 години и няма да се срамуват от тази голяма заплата.Статистиката сочи, че средната продължителност на живота в страната ни е около 74 годишна възраст.Ей, господа, я се вземете в ръцете.Значи ще работя по-вече от 40 години, за да получавам в най-добрия случай при тази продължителност на живота не по-вече от 14 години пенсия.Спрете се с тази солидарност в пенсионната реформа.Пенсия за прослужени години и трудов стаж от общественото осигуряване фонд "Пенсии" ще получават тези които са работили и са се осигурявали.Социалните пенсии трябва да бъдат извън фонд Пенсии, защото те се дават на хора, които не са работили и нямат осигурителен и трудов стаж.Инвалидните пенсии също ще следва да се извадят от фонд Пенсии, защото те имат социален характер, а не пенсионен.Предложение: всички държавни служители да заемат държавна длъжност до 50 годишна възраст, след което да преминат на трудов договор на друга длъжност по-ниско платена, а техните места да се заемат от млади и образови българчета!!Щом държавните служители мислят, че могт да работят до 65 години да сменят работата си, но по трудов договор и на по-ниско възнаграждение-да карат с по-малко пари и по-спокойно.Да се лишат от привилегиите на служебни автомобили, служебни телефони, евтини почивки, скъпи командировки, луксозни почивни бази

ЗА ГОСПОДАТА ОТ СИНДИКАТИТЕ: КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ КАТО ОСТАНАТ САМО ЦИГАНИТЕ,ЩЕ ЗАБРАВИТЕ ЗА ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА.ТОГАВА ЩЕ НАСТЪПИ КОМУНИЗМА.НА ЦИГНИТЕ И ПЕНСИИ ЩЕ ИМ ПЛАЩАТЕ,И ЩЕ ГИ ЛЕКУВАТЕ БЕЗ ПАРИ, ТОК,ПАРНО ВОДА ЩЕ СА ИМ БЕЗПЛАТНИ.АКО ДО ТОГАВА НАРОДА ВИ ИЗТЪРПИ И НЕ ВИ ИЗНЕСЕ НА СТАДИОНА ПРЕД НАРОДЕН СЪД.

Основното за пенсионната система е да се върне доверието в нея и обикновените хора да почнат да се осигуряват на действителните си доходи. Вдигането на възрастта и осигурителния стаж за трета категория има точно обратния ефект. Второ частните пенсионни фондове са една голяма мафия. Взимат по 5% от парите ми, за това че ми ги обслужват и отделно имат отрицателен прираст, просто нямам думи. Никой не говори за средна продължителност на получаваната пенсия. Просто трябва да се премахнат отделните категории труд за пенсиониране!!! Да се върне възрастта за пенсиониране на нивата от 2000 год. Само така ще се повиши доверието в пенсионната система.

Раскатаха ли ви фамилиите ето ви герб ,реформатори,и другите народоубийци какво още трябва да ви сторят за да се събудите!

бравос за цензурата! Истината за геноцида на управляващата мафия не трябва да бъде допускана. Трийте я старателно, дирници, нали затова ви пускат субсидии. Само дето истината не може да се скрие - има хиляди други сайтове. Хора, лъжат ви, 40% увеличение на пенсиите за 10-12 години, означават 2-3%, 5-6 лв. средногодишно. А цените какви ще са след 10 години, сещате ли се? Никаква риформа няма, само тънки сметки без кръчмаря - за днешните пенсионери - намаляване на пенсиите, а от бъдещите увеличение на вноските и работа до гроб с единствената цел управляващата мафия да открадне колкото може повече, та да си осигури веднага добри пенсии и старини. Дали ще го допуснем - зависи от нас - от българския народ.

София не е България как ще се правят тези години за пенсия като безработицата е огромна,както и тъпотията народна.Пенсия ще видите друг път,ама то от тъпотия не ви пука не ви пука и от това че ще плащате все повече и повече и повече ,но ъкълт ви няма да дойде и ще си останете най тъпия народ в целия свят.Спете и мълчете нашите политици ще ви се отблагодарят, тъпаци заспали!

че преди 1990 г жените се пенсионираха на 55 г, а мъжете на 60г. Промените в момента понасят най-вече жените, тъй-като трябва да работят още 10 г /55+10/ т.е. до 65г. Не омаловажавам труда на мъжете, не подценявам и техния принос в семейството, но жената, като по крехко същество носи голям товар и отговорност в семейството. Осем часа на работа, минимум час да пазарува и да се прибере, досадните домакински задължения - пране, готвене, чистене, гладене, деца, двор, градинка не ми се изброява повече. Господа и госпожи управляващи, най-вероятно нямате представа от битието на средностатистическата жена в РБългария /надявам се да е така/, защото мерките които предвиждате са УБИЙСТВЕНИ. Дайте възможност поне тези, които имат необходимия стаж да се пенсионират и дадат възможност на младите да започнат и те да се развиват и събират стаж, то друго не остава освен да събираш стаж, тъй-като кариера градят определена каста от обществото, но това е друга тема.

Искам да добавя още два факта: Вдига се не само пенсионната възраст, но и осигурителния стаж от 25 на 40 години за мъжете. Второ не е хубаво да се противопоставят мъже срещу жени. Мъжете живеят средно 7 години по малко от жените, а в момента трябва да работят с три години повече от тях.

Забравих да добавя, че тези промени стават след 2000 год., а не както сте написали преди 1990 г.

Реформата е така направена, че никога да не видиш пенсия - нека пресмятаме - човек завършва средно образование на 19 години + 5-6 години за висше = на 25 години започваш работа + 40 години изискуем трудов стаж - тоест на 65 години ще навъртиш необходимия за пенсия стаж при положение че нямаш празна пропусната година без работа. Е как да стане това в тази скапана държава с неработеща икономика, с огромна безработица, с бетонирани по места дъртаци които отказват да се пенсионират или работят като пенсионери? Някой нормален може ли да пресметне? На всичко отгоре ще хрантутиме цяла сурия паразитиращи полицаи,военни и държавни служители.

Господа управлявящи - ако имаме работа ще работим до гроб или докато можем!!! НО КЪДЕ ИМА РАБОТА, икономика, заводи, производство - КЪКЕ И КАКВО РАБОТИ??? БОЛЕН НАРОД, КОИТО НЯМА ПАРИ ЗА ХЛЯБ, ЗА ЗЪБОЛЕКАР И ЛЕКАР !!! ОТ ЖЕНИТЕ ИСКАТЕ РАЖДАЕМОСТ, РАБОТА И ВСИЧКО - СПРЕТЕ СЕ !!! ЖАЛКИ СИНДИКАТИ, ЗАЩИТАВАТЕ ПАРИТЕ СИ , А НЕ ХОРАТА !!! Пенсионерки на 65 години???!!! Молим се всяка сутрин на Господ да накаже всички наши управници, синдикати и всички, които ни обричат на гладна смърт !!! ГОСПОДИ ПОМОГНИ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД !!!

трябва първо сами да си помогнем. С хленчене и молба няма стане. Срещу бандитска власт трябват сопи, оръжие, бунт и възмездие. Христос е показл пътя като е изгонил търгашите от храма. А ние що ги пуснахме и ги търпим?

Защо ще трябва пак ние да плащаме за грешките на другите. Върнете парите в НОИ, които някои с лека ръка пренасочи другаде - били - надвнесени - "Дянков", пък и другите от ТАТОВО време - пари ще има достатъчно. Срамота - с памперси ще ходим на работа.

Призовавам всички работещи от трета категория труд незабавно да напуснат синдикатите и спрат да плащат членски внос. Нека синдикалните ръкововодства да получават пари само от тези, от които се интересуват и чиито интереси защитават - всички включени в ранното пенсиониране. Синдикатите не се интересуват от хората в трета категория труд

Няма нищо за сегашните пенсионери. Пенсионирах се на 66г.6м. сх43 г. трудов стаж, но не получавам по правилата за пенсиониране изчислената ми пенсия. За какво говорим-достатъчно в годините сме били социални, крайно време е и да бъдем равнопоставени, т.е. всеки му според полагащото му се. До кога ще се повтаря "едно поколение понесе несполуките в пенсионната система"

И още - Да не говорим, че има много хора, които са отработили задължителния си осигурителен стаж към тази държава, но въпреки това, поради това, че са "млади" и са имали шанса и късмета да работят, не могат да се пенсионират! Какво става с тези хора в предпенсионна възраст? Кой работодател наема такива? И тези хора, мили сънародници, въпреки отработеното, стоят без доход, защото държавата не им дава полагащото им се, а работодателят не иска да ги наема, че да им плаща и обезщетения при пенсиониране! Жалка картинка! И цялата тази гавра с всички нас, особено от масовата трета категория, е направена без да решава никакви проблеми в пенсинния фонд и без да оправи натрупалия се милиарден дефицит!

Не сме народ, а стадо! Щом след като ще ни карат да работим до гроб и всички стоим и мълчим! Какво правим бе, хора! Не виждате ли, че при тази безработица годините за пенсиониране няма да са и 65, а повече! При една проста сметка: един млад човек завършва средно образование на 19-20 години, оттам сложете 5 години висше и.....сметката показва, че един младеж с изискуем 40 годишен стаж ще се пенсионира на 64-65 години! И това, мили хора, при положение, че работи всеки един божи ден в своя живот до тази възраст! А вярвате ли, че това ще е така? Къде са младите хора, чийто живот опропастяват и ги обричат на неможещи да се пенсионират?

кога ще се усети тая реформа... след 3,4,5 или след колко години.Повече разчети , нужна е конкретика...или всичко е ала-бала..работа ( ако има) до дълбоки старини...до гроб...

Ще се усети само от малцина избрани. Ти не си сред тях.

Винаги когато ни убеждават, че нещо е добро и полезно трябва да сме сигурни че НЕ Е. Търси се отговорна сила, която да започне да руши модела, създаден в последните 25 години. Да му опонира на всички нива, във всеки детайл, по всяко време. Пенсионната реформа е най-неприемливия продукт на извратените "реформи". С пълна сигурност можем да причислим всеки, който я поддържа към не-хората, към ГМО-тата, и да се отнасяме с него както подобава. Ясно е, че всички "институции", синдикати и т.н. са плътно обрасли с ГМО-атентура и няма да си мръднат пръста за интересите на населението.

единствено суверена - българският народ, Властта произтича от народа и принадлежи на народа. В ситуация като тази от последните 25 години, когато друг изход за оцеляване на народа и държавата няма, народът трябва да управлява самостоятелно с пряко излъчени и упълномощени свои представители - най-мъдрите и най-опитните, избрани с вишегласие над 50%. Решенията на съдбата на народа и държавата могат да се взимат само след референдум. Никой няма право да налага решения от името на народа. Депутатите и управниците нямат неограничени права. Всичко е в наши ръце.

не е упълномощавал, нито избирал да решават съдбата на суверена от негово име и в свой интерес, събрали се, наговорили се, а сега трябва да гризнат дръвцето. Ако има остатъци от мъже в тая умираща държава. Тия, до един на възраст близка до пенсиониране (всички са над 50-те), пет пари не дават нито за днешните пенсионери, нито за бъдещите, освен за себе си. Е, щом така са решили, значи не трябва да стане. Няма да им работим без пари, докато умрем, няма да приемем старини до кофите за боклук - нито сега, нито после, няма да им раждаме нови роби да хрантутят тях и отроците им. Всички тия паразити просто плачат да бъдат изметени в калта и пратени на каторга да се научат да си изкарват хляба с тежък физически труд за дребни стотинки докато не станат на 80 години. Събуди се, народе, преди да се те довършили!

Pesh0

Пенсионна реформа ... Ами с тази система , да се занимават само тези които реално ще получат пенсия . Аз не вярвам да доживея 65 . Нито баба ми нито дядо ми нито майка ми нито баща ми са доживели. Още по малко вероятно ми изглежда да работя до 65 . Така че направете схема хората да се отказват . А ако искате пенсионна реформа , вместо да крадете парите на държавата , национализирайте ЕРП тата и американските централи и пари ще има за всички да се пенсионират на 50 .

Когато някой прекаляваше по телеграфа имаше напълно легален начин да му отвърнем - пращахме му ЩЩД. А предложените реформи са само ще, ще, де.

И колко държавни служители ще се съкратят че не чух?Колко,колко?Бизнеса не може да ги издържа при това положение!Нито реформи,нито дявол!Къде ви е подкрепата за малкия и средния бизнес?И колко плащат на държавата търговските вериги,големите "инвеститори"?Големи,а само смучат!Какво стана с договора с Мариците които окрадоха НЕК?Някакви минимални намаления,които изобщо не кореспондират с реалността!Кога ще се разследват подписалите този договор,защото как иначе ще се възпрепятсва нещо подобно за в бъдеще!

КАТО ОСТАНАТ САМО ЦИГАНИТЕ,ЩЕ ЗАБРАВИТЕ ЗА ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА.ТОГАВА ЩЕ НАСТЪПИ КОМУНИЗМА.ЕМ ПЕНСИИ ЩЕ ИМ ПЛАЩАТЕ,ЕМ ЩЕ ГИ ЛЕКУВАТЕ БЕЗ ПАРИ,ЕМ ТОК,ПАРНО ВОДА ЩЕ СА ИМ БЕЗПЛАТНИ.АКО ДО ТОГАВА НАРОДА ВИ ИЗТЪРПИ И НЕ ВИ ИЗНЕСЕ НА СТАДИОНА ПРЕД НАРОДЕН СЪД.

глупав/а, това не е комунизма, на това се вика демокрация. При комунизма не знам как ще бъде, щото никога не го имало, но при социализма само който работи той се храни. Който не работи няма ядене. Това е социализма - работа за всички и доходи на всекиму според способностите, на всеки според труда. Празитите нямат никакви шансове.

Една държава която разчита само на европроекти за инфраструктура и модернизация,от които има полза,но които не генерират печалба ,нямат десятък ,нито влиза ДДС,няма как да има приходи в бюджета ,само от 2 млн. работещи,а останалите разселяни извън държавата по принуда!То не може 769 100 души на държавна софра от парите на частния бизнес!Че той само осигуровките им не може да плати!Айде разкарайте се с тази администрация,стига сте торомозили хората ,че ни писна да ви търпим!

И до кога ще нарества? Ами доходи защо не нарастват? Егати... тази държава е чао. Младите не виждат смисъл да продължат своето съществуване тук. На 30 години съм и съм отчаян. Ако това беше целта ви - геноцид, честито. Постигнахте го. А сега се оправяйте сами.

ХА. ХЯ. ХА! А КОЙ изобщо ВИ е казал, че след 5 години някой в БГ ще получава пенсия?

безмислено е да се прави каквато и да е пенс. реформа поради факта че да 10 год. няма кой да внася дан. и осигуровки поради липса на работещи в реалния сектор.до 10 год. в бг остават 3 млн. пенсионери 2млн. цигани и 1 млн. с бюдж. заплати.

бюджета. От къде - от кредити. Ще работят кои - новите заселници. Както се казва незаменими хора няма. Факт е, че ви мързи да гледате, та що ли да работите като поколенията преди вас. Искате да ви капе в устенцата по много и без труд. Само че няма да стане - където и да сте гладът ще ви наложи да работите здраво каквото и да е, за да преживявате - изход нямате. Така е по законите на богаташите. Само няма да имате родина, няма да имате своя дом, своя народ, защото докато зяпате като малоумни в джиесемите България си отиде. Когато слагаш дедите ти, дето са работили по 40 години за тая държава на малоумници, дето са я бранили, за да я има и за теб, когато ги слагаш до циганите, ти също си циганин и съдбата ти ще бъде циганска. Гадно, нали, но си го написал. Вие погубвате родината ни с меките ви китки, с мързела, страха и с безразличието към нашия народ и родината. Ако не беше така мафията и престъпниците нямаше да продават България, нямаше да са живи. Запомни стария надпис на Централните софийски гробища "И ние бяхме като вас и вий ще станете като нас!" и не забравяй никога, че вие сте следващите.

моля кажете ако някой знае .... ако при навършване на 65 години имам само 18 години действителен трудов стаж / без да включвам казарма или откупено висше образование или майчинство / полага ли ми се куца пенсия или духам супата ?

Ако изобщо дотогава има и супа брато!

духаш супата при твоето положение.чакаш до 68 г. и получаваш социална пенсия 118 лв.

Нова схема за унижение на пенсионерите...

Нараства, нараства..., едва ли скоро ще достигне100г.

не е редно милиони младежи нямат работа а на скъпо платени работни места се задържат над един милион бюрократи неносещи никакви доходи на народа..

ТАКЪВ ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРИТЕ НЕ ИМАЛО ПРЕЗ НИТО ЕДНА ВОЙНА КАКТО ПРЕЗ 25 ГОДИШНИЯ ПРЕХОД И НАЙ ВЕЧЕ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ.Загиналите във Втората световна война българи са 12 587 души, а не както се твърдеше досега - близо 30 000, съобщи вчера пред журналисти доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция Архиви.КОЛКО БЪЛГАРИ БЯХА ПРЕЗ 1989ГОД.И КОЛКО СА СЕГА?КОЛКО СА САМОУБИЙСТВАТА,КОЛКО СА НАПУСНАЛИ СТРАНАТА,КОЛКО СА УБИТИ ОТ ЦИГАНСКИ БАНДИ,КОЛКО СМЯТАТ ДА СЕ ВЪРНАТ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ,ЗА 25 ГОДИНИ КОЛКО НАСЕЛЕНИЕ ОСТАНА В БЪЛГАРИЯ.

на журналисти, нито на управници или партийци. Това са добре платени лъжци.

Роб до гроб,това е системата до която ни докараха некадърните продажници.Сигурен съм,че ще дойде "Видов ден".

В тази публикация не видях как, кога и с колко пари ще се пенсионират хора като мен. На 45 години съм, никъде не съм работил и няма да работя още толкова години. Нямам трудов и осигурителен стаж. Карам "Инфинити". Не мога да си позволя по сериозна кола от тази. Моля г-н Калфин да обясни, може ли хора като мен да се песионират на 65 години. И ако не може, защо, след като са навършили такава възраст ?

нека аз, вместо Калфин, да ти кажа. Значи, навършваш 70 години и ти дават месечно 118 лева, ако изобщо тогава се дават пари за пенсия или пък купони за храна, както днес е в комунистическите хамерикански щати.

демокрадските Съединени ционстики щати. Комунизмът е толкова далеч от хамериканците както знанията и интелекта от твоята глава - т.е. нищо общо.

След 12 години предвиждат .....ама вие до тогава ли смятате да останете...Ало

Простащината няма край в България.За 2,,,3хил лева ли е проблемът на България за Хеликоптера който летя Бойко до Разград.....Ами какво да кажем за Шефа на Военото разузнаване .. .на кого е нужен ...какво възпроизвежда Ще гълта от Бюджета 10 или 20 000 лева всеки божи Месец....имал изключителен МОРАЛ......АЙ СИКТИР БЕ ...Ей къде отиват парите на Пенсионерите...

ГЕНОЦИДА НА БЪЛГАРИТЕ НЕ Е БИЛ ТАКЪВ КАКТО ПРИ ГЕРБ.България не само намалява с най-бързи темпове в света като държава, тя намалява с 10.1 промила, които се получават от разликата между раждаемост и смъртност, която е 7.2 и отрицателното миграционно салдо, което е 2.9 промила. Това заяви за Агенция Фокус акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАНИ. Той добави, че населението намалява с по думите му ужасяващи темпове. Това прави между 70 80 хиляди души на година, което е 9 души на час или 220 на ден. България намалява с 220 души на ден и 9 души на час, добави той.дОРИ ПРИ ВОЙНА ЖЕРТВИТЕ СА ПО МАЛКО.кАКВО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ МУТРИ КРАДЛИВИ,НА КОГО КАТО ДО ТОГАВА ЩЕ ОСТАНЕТЕ САМО ВИЕ И ЦИГАНИТЕ.

До сегашните партии които управляваха през 25-те години никакви ги няма , НО каде са Атака ,АБВ, РБ и синдикатите ,които пред изборно обещаваха да спрат извращенията и да има справедливи пенсии . За ограбването на държавата и офшорките всички мълчат ,но пък веднага и единодушно вдигнаха пенсионната възраст . На практика вече няма пенсии ,но и народа си го заслужава .