17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То обезлюдяването е очевидно и в София.....движейки се по улиците на София особено лятото гъстотата на хората е за град не по- голям от 100 000 - 200 000 души...много рехаво и празно откъм хора

Е кой би искал да живее в село с някое от тези имена?

Докато я има свещенната Родопа планина , ще я бъде България ! Ще се оставим ли на шепа безродни помияри да ни затрият ?!!! НЯМА ДА СТАНЕ ТЯХНАТА !!! България ще пребъде , а вие продажници сте проклети до девето коляно . Бог Българинът ни пази и има защо . Амин .

Мини вариант на това, което ще се случи с държавата България.... след време

Родопа е божествена планина..жалко за обезлюдяването..дано поме има кой да стопанисва къшите

Не виждам някаква драма в това! Повечето хора, които 'тъгуват' за обезлюдените села, дори и не са стъпвали в селска среда. Вместо да 'тъгуват' - да събират багажа и да ги съживяват.

При премиера Станишев раждаемостта растеше, но дойде гроб и вкара народа у гроб.

JMM®

"Ами докато България се обезлюдява, то нали София "Расте, но не старее" ... Нови метро лъчове, нови околовръстни шосета, нови небостъргачи, нови квартали, нови индустриални паркове и зони ... а цялото население на Северна България е около 2,5 мил. човека .... почти колкото София ..." Защо този коментар се скрит със забележка :"Коментарът е скрит, защото е извън темата или съдържа спам" ?!?!?!?!? Как ще е извън темата, като е точно по темата !!! Да не би София от 18 хил. селище през 1878 година да е станала 2 мил. само от раждаемост ?!?!? Нали заради мега идеята София се обезлюди цяла Северозападна България .... Не трийте и не цензурирайте безогледно навръх РД на ДИР-а

СтриктноКалкулативно : Ако комплексът ТроянскоКоние+"демокрация"+"бизнес"развитие който Е Целево оркестриран от Вси"наште" продължи - докъм година-две Максимум - Човек просто Няма да остане по Земите-Ни . ...т.е. Вси"наште" ще Си останат сам-саминки.

Резултат от усилията за сближаване регионите...Усилията продължават и се надграждат, а България умира :(

Не мога да разбера защо се прави драма от това дали някои села се обезлюдяват или не. Нищо не може да се прави на сила. Историята показава безкрайно много примери при които селища са се появявали и изчезвали. Това е било продиктувано от различни икономически и политически обстоятелства. Защо някой трябва да седи в дадено населено място ако е против волята му? Повечето които коментирате темата вероятно сте в градовете и не мисля, че бързате да се преместите за да спасите дадено село от нормалното му изчезване на базата на изчерпването му като населено място. Всеки човек има правото да избира къде да се премести и каква работа да работи. Смешни приказки от типа на това Държавата еди какво си са напълно безпочвени. Не е работа на държавата да ми казва къде ще живея и къде няма да живея. В Родопите в едно село в което живеят 100 души искаха да се изгради път, който струва 4,000,000 лв. Като разделим сумата на населението - това са по 40,000 лв. на човек. Това село не допринася с нищо за икономиката и данъците ако се плащат такива въобще не могат да покрият тези 4,000,000 лв в следващите 1000 години. България няма петролни кладенци като Норвегия и не е богата страна за да си позволи лукса да заделя по 40,000 лв. на човек за да прави път до село, което на практика се обитава от шепа хора. Дори и при най-оптимистичните прогнози и развитие на селски туризъм, инвестицията е отново дискусионна. По времето на соца нямаше обезлюдяване заради изкуствено наложеното жителсво. Ако хората толкова искаха да си седят по селата и малките населени места, защо въобще е трябвало тогавашната власт да въвежда жителство??? Оставете естествните процеси да си се развиват, а не налагайте и настоявайте кой къде да живее

"България няма петролни кладенци като Норвегия и не е богата страна за да си позволи лукса да заделя по 40,000 лв. на човек за да прави път до село..." За сметка на това обезлюдените села са със стадиони за милиони.

Тези стадиони са строени с европейски средства по програма за развитие на селските райони и същите пари не можеха да се използват за стадиони в градовете например. Върпеки, че това не са бюджетни пари, то определено доста от проеките бяха ненужни и трябваше да се върнат парите на ЕС вместо да се строи с тях в България. Има села, които по естествен път се разрастват и развиват, има и села които отново по естествен път изчезват. Това е нормалния процес.

Какво толкова някакво си село, нали София расте.

Скоро и София и Банкя.

За сметка на този, Западна България и не само региони "супергеополитика" Батман Бойко е силно загрижен за просперитета на Западните Балкани! То не бяха стартегии, коридори, атомни централи...Дето може да има комисионни де.... В Смолянско, какви комисионни?!

Нима това е новина,ясно е че България изчезва.

Евроатлантически ценности се оказват по-токсични дори от новичок. Затриват цели села, градове, държави.... Не ви требе нервно-паралитичен газ, поръсете с евроатлантизъм и територията се опразва...

Така е, след т.нар. "демократични" промени с антинародния проамерикански преврат на 10.11.1989г., пък и точно затова беше извършен. Всичко върви по план и не й остава много на България.

Младите, като не могат да оцеляват на село - отиват в бетонната прерия. Въпросът е защо не могат да оцеляват на село? И тук вината е споделена.

не оцелявахме, а живот си живеехме, вие сега оцелявайте

защото няма какво да правят! Да отглеждат продукти, после мутрите да минават и да купуват на безценица? Няма защита на местното производство, няма помагане на малкия и среден бизнес, няма финансиране и регионално развитие извън София и Плводив... На родопчани децата емигрират!!! На РОДОПЧАНИ!!! А какво да кажат хората от останалите части на България, цяла северна България, Странджа.... регионална катастрофа!!!! Но тиквата е доволен...

Още едно село в област Смолян е обезлюдено, сочат данни на Териториалното статистическо бюро. Без нито един жител е останало през 2017 г. село Милково, с което селата без население в областта стават общо осем И после ще се чудим за изказванията на Ердоган за Кърджали и Родопите. Ами то просто хора не останаха.

хора не останаха ,но човекоядци си имаме .

Cezarbg

MNOGO AMA MNOGO PRAV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Сорос, Жосеф Долу и ГЕР, ще организират по този случай Младежко парти с голи каки и пиение

Само да попитам "голите каки" от месното население ли ще са?

Изключително прости коментари по -долу. Да ви светна. По провинцията на дадена държава ще познаете как се развива държавата. България умира. Живях на Запад и провинцията кипи от живот. Млади и стари......В България не може да прецените реално ситуацията.Но излезете ли от София положението е трагично.

Cezarbg

MNOGO PRAV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

Не четеш добре! До 1989 г. нашата провинция кипеше от живот и благоденствие! И млади и стари също! А сега, по времето на западните либерали, като излезеш от София е трагично, верно е! Та питаме, защо тогава цъфтеше, а след 1989 г. е трагедия???

Cezarbg

DEMOKRACIQ BACE DEMOKRACIQ

Цъфтеше цяла България, но .... това беше до "демокрацията" - народът се подлъга, рипа по площадите и ей на, получи западен шут в зъбитееее. Уж чакахме да стане по-добре от соца, ма не станааааа. вместо това започна да става по-зле и по-зле и по-зле. И младите нарамиха торбичките и започнаха да напускат България - това е повелята на запада - ни един млад да не остане тука - да нема кой да се съпротивлява. А старите ---- един по един към вечните ловни полета .... Та те това е загнилия капитализъм, за който ни говереха дедовците, а ние им се подигравахме .... млади, зелени и тъпи ....

Cezarbg

IDIOT SI DEBIL KRAVARSKI IDIOT

го допуснахме. Но това е Истината. Няма какво да се добави.

Цъфтяла ти е тъпата тиква. Крепостничеството отдавна го премахнахме и младите не искат да стоят в камерна обстановка, а се изнасят по големите градове, където има мнооооооооого повече забавления. Това е така дори в най затворените страни стига да не е забранено напускането на селата. И това няма нищо общо с демокрация и социализъм.

Подлогите са с ограничен речников запас, а когато и малкия им запас не стига, включват на секундата в действие ругатни и обиди ... нали подложке на рогатия от запада?!

Е нали западняците щяха да направят живота ни рай? Каква камерна обстановка, това да не ти е зала България на Софийската филхармония? Нали в тях ни беше надеждата от "лошия" соц??? Нали България щеше да стане Швейцария на Балканите ... нещо подобно на пирожките на Майдана, ма те барем пирожки получиха, а ние и морков не фанахме.

Cezarbg

SAMO EDNO SLOVO DEBIL OT SOFIQ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

При бай Тодор имаше дори и повече забавления. Сега в областен град, който беше един от големите в бивша България например няма Бар-вариете. Закрито е. А при соца имаше и кипеше от живот, беше абсолютна класа. Имаше и много други неща, все класни и изискани, които се посещаваха от всеки. Нямаше проблем . А за децата имаше открити и закрити дискотеки в по-ранен час.

Не "демокрацията "ни разказа играта,а комунистите ненаедни всички до един милионери с кражби. Не само села и градове ще изчезнат ,защото тези алчни крадци управляващи насита нямат. Жалко наистина ,прекрасна ни е Родината ,но на управници никога не е случвала.

да бе, щото "демокрацията" май не се оказа демокрация, а чисто ограбване на държавата от сидирастите, внуците на комунистите, ама прозападно платени слуги. Е за каква демокрация говорим? Това си беше чист преврат и пладнешки западняшки обир, който не е спирал от 30 години.

Още много села ще последват Михалково. Защото сме заети със Западните Балкани. Бойко е като орлица-майка за тях, но за собствените орлета не го е еня. Държава без народ, държава ли е другарю Борисов?

А тоя прекрасен край цъфтеше при соца ... а са кажи, че "димокрацията" не ни разказа играта ...

цАфТЕШЕ на куково лето. Единствения им поминък беше тютуна. Откак Б.Б. с партийната БКП книШка взе властта, тутУн в балХар не се гледа, защото ТОЙ притежава дялове в тая промишленоЗ. А ся пак зейни, как БКП се грижи за своите.

Рокси, не знам от къде си и на колко години си, а за образованието ти не искам и да гадая, НО, по соца точно тази провинция се дотираше от държавата МНОГО ЯКО! Овчарите получаваха завидни заплати и отглеждаха по над 3000 брави овце, животните им гарантирано се изкупуваха, не стигаха за износ! Зрелият боб също, картофите бяха едни от най-вкусните и т.н. Мините работеха и нямаше безработни, а много добре платени миньори. Имаше шивашка и текстилна промишлено, чиято стока също се изнасяше за чужбина. Регионът се радваше и на раждаемост и на благодат. Образованието безплатно, лечението - безплатно. Всяка година се осигуряваха карти за отдих на море и планина на смешно ниски цени, защото държавата плащаше разликите. Еееее, девойка ли си, какво си не разбрах, но това, което разбрах е, че или не си българка или не си от умните.

А ти рокси, откъде се научи на четмо и писмо? При лошото БКП ли? Е що ривеш срещу бкп-то? Неблагодарница.

Няма да ревете! Нали видяхте какво рече ББ - че в момента еврото ни е приоритет! Той да не е тъкачка многомашинничка, че да се труди на няколко фронта?! А ма ха! Сега еврото е приоритет. Стискайте там зъби и трайте! А като дойдат избори - бегом за гъби или риба.

как да отида, дори на почивка (вила) на село? няма магазин - иди доди, токът и водата - пак иди доди, но като няма бърза помощ, а най-близкият лекар е на майната си .... за училищата да не говорим.

След като населението намалява следователно и дупетатите в НС трябва да намалеят и то драстично...максимум до 100,

у Турция с 80 милиона население имат 550 депутата, а нии с 6 милиона 240 дупетата

е един от мощните мехамнизми, който затри селото и не само него!

Признавам, че едно дете не съм направил в смолянския край.

За съжаление , в Парламента виждаме обратното , нарастване на ПИЯВИЦИТЕ , И НАРАСТВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТЧИЦИ!

Антон шайката да събере 'доказателства'' какви гешефти са правили там от БСП и за това са го затрили:))))) България зачезва ама самохвалството на властващите нараства:((((

В СЕЛОТО НЯМА НИКОЙ, ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА НА ТЕРМИНАЛ 2

Повечето са на един терминал, на чиято порта пише "Надежда всяка тука изгубете".

Абе на това село всички са на терминал Гробище

Супер! Надявам се до няколко години да няма никой по тези земи. Ше ги купим, ше направим една китайска стена и ше векувам.

Ами никой не иска да живее там. Насила да изпратим някой ли? Какво ще прави? Работа, училище за детето?

Иронията е, че ако заселят региона с мигранти, те ще се справят някак. Но ние не можем. И вината за това е ... назад в миналото и в ценностната система. Ние сме изхабен народ и много бързо се изхабихме, само за няколко поколения! А някога българинът се е славил с трудолюбие и честност!