Подем в производството и износа на спецпродукция

Специална продукция за над 640 млн. евро са продали българските фирми от отбранителната промишленост през миналата година. Износът е скочил с над 50%.

Обратно в новината

Коментари - Подем в производството и износа на спецпродукция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Без да влизам в досадни сметки , може да се изчисли , че през 2024 год 2 % от БВП ще са 1.1 милиарда евро, което представлява разходите за отбрана предвидени тогава , ако БВП нарастне 1.3 пъти и респективно износът на специална продукция 830 милиона. Това означава , че ние вече можем да снабдяваме армията си с необходимата техника продавайки наша продукция предимно боеприпаси и купувайки всичко необходимо , което не можем да произведем и дори да сме на плюс. От гледна точка на хуманизма и стремежът към свят без оръжие и насилие, можем с тъга да установим, че той в наши условия , географски , политически и икономически , никога не е бил по далеч. Ако се съобрази , че има сериозни закани от влиятелни среди сред най могъщите ядрени държави за използуване ОМП срещу страната ни без ясна мотивация , а просто така за респект, ще се установи че в какъвто и блок да сме или дори да обявим неутралитет , вероятно първи ще бъдем засегнати при една световна война. От друга страна трагични инциденти напоследък ни напомниха , че здравеопазването не е на ниво. Всичко това би трябвало да ни наведе на мисълта за развитие на гражданската ни отбрана. Бомбоубежища и противоядрени скривалища ( многобройните пещери улесняват у нас едно такова строителство ) а също така сапьорни и противопожарни части както и медицински части за указване на първа помощ и лекуване на травми и изгарйния и борба срещу химическо и друго оръжие за МП . Такива части са просто необходими и в мирни условия , както непрекъснато установяваме от хрониката на жълтата преса и средства за масова информация, когато стане дума за трагични инциденти и аварии.

Збелязани печатни грешки: указване да се чете ОКАЗВАНЕ

Да живее България, Българската войска, българската икономика и производство Долу Путя, руската агресия Да живее НАТО и ЕС

Голямо ОТБРАНЯВАНЕ ще падне. Вече сме спокойни за Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ. Само да не стане "С НАШИТЕ КАМЪНИ ПО НАШИТЕ ГЛАВИ".

очевидно е, че след наркотиците това е най-доходоносния канал на мръсни пари за правилните хора от властта!

Същите, дето пишехте с възторг и апломб, как Русия с чутовните си успехи в Сирия си е осигурила договори за продажба на оръжие за 50 милиарда долара, сега плюете по българското производство и износ. Абе нали ни уверявахте също така, че българската оръжейна индустрия е убита от демокрацията, как така производството и износът се увеличават?

То оставаше и патрони за Макаров да не межем да произведем.

Мите, Мите бедна ти е фантазията какво можем да произведем и в какви количества, патроните за Макаров ги "свиваме" в къщи!

Колко по-добре се живееше преди олимпиадата за Мир в Сочи.

ВЕЧЕ ЗВУЧИ ГОРДО,ЧЕ ПРОДАВАМЕ СМЪРТ!!!ИЗВРАТЕНО,ПРЕКАЛЕНО ИЗВРАТЕНО!!!

иска да сее смърт, ще го направи и с ножа за хляб...!

Русофил

ФИЛОСОФСКИ ПОГЛЕДНАТО СИ ПРАВ!!!НО Е ТРУДНО!!!БРОЯТ НА ЖЕРТВИТЕ ЩЕ Е МИНИМАЛЕН!!!ЦЕЛТА ЗА НАСАЖДАНЕ НА МАСОВ СТРАХ,НЯМА ДА СЕ ПОСТИГНЕ!!!

колко пъти е използвана думата "отбранителна", но така и не разбрах какво отбранително има в автоматите "Калашников", примерно...? Отбранителни са кевларената жилетка, шлема, щита...

колко разбираме от отбрана! Глупак. Като тръгнат ордите през оградата, с жилетка ли ще ги спреш бе галфон?

с квалификациите, кретен такъв!За да се определи едно оръжие като нападателно или отбранително един от критериите се нарича "далекобойност"! Освен ако "оградата" не ти се намира на 700-800 метра...!

Та ние сега продаваме точно на ордите.Те ще бъдат с нашите калашници в ръка.

Всяка държава продава оръжия ама само ние сме лошите.Баси манталитета дето го имаме

ама 95% от тук пишещите не са българи

По времето на социализма България е изнасяла оръжие за 2.5 млрд долара ,което по сегашна покупателна способност са над 5 млрд ,или близо 10 пъти повече ! Продажбите за фирми на Фашистка Америка и Саудитска арабия са отивали директно при фашистката хунта в Украйна и при главорезите от ИДИЛ в Сирия ,като България е използвана ,като прикритие !!??

Забрави да прибавиш най--фашистката и най мразената Русия.

още през 1990 год Митко Луджев (и той бивш комсомолски секретар) бидейки един от първите "демократични" министри , развали всички договори за производство и износ на оръжие от България!"Благородният" мотив беше, че така ще спрат войните! Е, те спряха, както виждаме...!

Засилената продажба на оръжия показва, че светът се е запътил към своята гибел.

Андрешновците не произвеждат боб и домати, но произвеждат бомби и оръжия за убиване, ДЕ тая мутренска псевдодържава.

из нета се въртеше песента ,за непечелившите държавни спец заводи,а сега 2 нови цеха....аз ли изглупявам или някой пропагандира ден за ден без стратегия

Нотите се свеждат до нашите кавали в последната минута,никой не ги бръсне за сливи,че да им дава информация в аванс.

Абе тупани, търговията със средства за убиване не е повод за гордост, а срам, нареждаме се сред държавите мародери, търгуващи със смърт. Срам и позор. Гледайте филма "The Lord of the War" с Никълъс Кейдж за да ви стане гадно, как се правят пари от кръвта на жертвите. Колко човешки живота ще бъдат отнети, колко кръв ще бъде пролята за да станат още по богати комунистическите изроди като Манджуков и сие, гърговци на смъртта?

Това го наследихме от комунягите. Нали се хвалите колко много сме печелили от оръжие. Хем сърби хем боли.

Значи някакви си ''наши фирми'' продават оръжие и трупа мангизи за да се избиват в арабския свят и навсякъде където американците и подлогите им искат да командват и грабят и после българите трябва да плащаме масрафа на тия дето бягат от там

Това със сигурност се прави за налагане на мир,справедливост и хуманност,за защита на еврроатлантическите ценности и като противодействие на агресивната политика на КНДР,Иран,Еквадор,ШейСелските острови и т.н

Голя ''подем'' голямо нещо а ние като цяло все затъваме а и завода в Сопот щяха да го затварят защото нямао файда???Нещо мног за балъци ни взеха след като от всякъде управляващи и подлогите им приказват как ''грее слънце'' а то такъв град повсеместно ни е ударило

собственици,като на тецовете , нашите политици и директори на предприятия са некадърни , а лошото е и ,че наследниците /синове и щерки/им са некадърни та крадът и за тях!Сега боко трупа за унуката

Bсичкото наше оръжие отива в ИДИЛ посредством посредници от САЩ,турция и саудитска арабия и с това оръжие мюсюлманите избиват християни.

Това е само съвпадение, сигурен съм, че въпросните фирми нямат нищо общо с терористите...

но нямам против,ако няколко американеца паднат жертви по нашите полигони...да има работа за бг фирмите ,че асфалт и хъбове не се ядът

Браво!

Айде , НИЦ ? За каква ''ОТБРАНА'' говорим , кой ще иска да ни напада ???? ПРОИЗВОДСТВО НЯМА ,.....поголовно се продават,...МУНИЦИИ , ОРЪЖИЕ , И КАКВО ЛИ НЕ ... И СЕ ТЕГЛЯТ ЗАЕМИ , ЗА ДА СЕ ПОКРИВАТ ВОЕННИТЕ РАЗХОДИ ,НА ---САЩ /''Уш'' НАТО/... ШМЕНТИ - КАПЕЛИНИ!

Като има конфликти ще се продават и оръжия.. Но това не е за хвалене,защото тази продукция е за убиване на хиляди хора,тя не е за добро въпреки,че е бизнес за милиарди...

Цитат:" като основните дестинации са Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ. " Много ми е интересно на къде поемат , стрелкови оръжия от САЩ,Саудитска Арабия,Афганистан ....:-)

Да е жива и здрава ИДИЛ та си пробутвате от времето на социализма оръжието.

При годишни печалби от милиарди в близкото минало, тази печалба е смешна.... Светът се готви за война, тенденцията в този бранш ще е в засилване на оборотите.

цял свят знае за каде отиват нашите бомби,за идил ,оня чичко ,дето се самовзриви с гранатомета им ги праща...

Да ама нашите войни са ,...''ХУМАННИ'' ! /САЩ/

според мен когато войната в Сирия свърши там ще се отприщи голямо строителство и възстановяване, щото Меркел ще дава луди пари да ги върне обратно И тези от нашите строители и производители които се усетят навреме ще направят келепира

Слушали сме я тая. Щяхме да възстановяваме Ирак, даже им опростихме 1,6 милиарда долара дълг, нали сме ларж. После се оказа,че американците дадоха всичко на свои фирми, а на нас,верните си помияри- нищо;-). Ти прецени дали сирийците ще искат да им строят нещо хората,които продават оръжие на терористите днес.

аз ти казвам кво ще се случи, па ти как ще си изкараш за леб и салам не е моя работа Господ дава ама в кошера не вкарва

ще е за тези, които подпалиха целия регион-САЩ. За справка погледни "възстановяването" на Ирак.

ти някой от бг университети ли промиха мозъка ти,световните бизнеси всичко е планирано и разпределено 20 години предварително!

Тъй или иначе, печалбата от продажбата на тези оръжия отива в джобовете на тези от властта, а за нас остава срама и нелицеприятния факт, че поддържаме световния тероризъм и хунтата в Украна. Ама пита ли ни някой? Дори и на изборите не ни питат, а ги скалъпват както им е угодно.

от тази снимка, дето сте я лепнали, ще рече човек, че сме продали хеликоптери и самолети! а не руски РПГ-та на 'умерените' главорези, които плащат с саудитски пари.

Абе сигурен съм, че ИДИЛ и Ан Нусра нямат нищо общо с тия оръжия......

Каква радост ги е обхванала, че търговията със смърт върви добре...

Сега, ако кажете, че и данъците от фирмите в бранша платени на хазната са се увеличили с 50% - има повод за радост, ако не - майната и на отбранителната промишленост!

Браво, сейте СМЪРТ в държавите от третия свят и се радвайте! КОПЕЛДАЦИ НЕЩАСТНИ !!! Децата ви може да загинат от същата специялна продукция, мамицата ви мръсна.....

Е, парички, няма как..Навремето борците за мир от БКП продаваха само на терористи..Ама задължително..Ако не са терористи или диктатори-тц, не продаваха..

Е да,де! Египетския президент- диктатор: не разреши на Мюсюлмански братя да ислямизират Египет и със силната армия ги издави в Нил по съкратената процедура. Гаден диктатор, ти казвам;-). Иначе ИД- сълза от сърна,знаем,знаем...

Мдам продаваме на САЩ и Саудитска арабия а те ги дават на терорягите били те умерени или неумерени... Дано не дойде ден когато ще стрелят по нас с нашите оръжия.

рано или късно...

Тея на които САЩ дава оръжия атакуват Рака, а тези на които Русия дава оръжия в момента са в Рака.

Абе САЩ имат морални скрупули разбираш ли.....

Специална продукция за над 640 млн. евро са продали българските фирми от отбранителната промишленост през миналата година. Износът е скочил с над 50% Само не знам защо и казват отбранителна промишленост, след като изнася за трети страни.

защото министерството на Войната, бе преименувано на Отбраната... по хуманно звучи... иначе вси си е война.

Подем?Що за безобразие?Веднага да идват бесепарските експерти и да прилагат тактиката на ''изгорената земя''

Пропуснали са в изброените ИДИЛ. Като се купува от агенти на САЩ и прекарва през Турция. Точно като с гръмналата минохвъргачка.

Ми не са бе, те са си казали САЩ и Саудитска арабия и после те ги препродават на терорягите или даже им ги подаряват!

Тея на които САЩ дава оръжия атакуват Рака, а тези на които Русия дава оръжия в момента са в Рака. Така че колкото и да се напъвате вие путлерастката сган, най много да напълните гащите.

САЩ са толкова добронамерени, че въобще не може да си помисли някой ,че играят двойни игри....

ДО КОМУНИСТ-МНОГО ТОЧНО СИ ГО НАПИСАЛ!САМО НЕ СИ СПОМЕНАЛ ЗА ЖЕРТВИТЕ В"АРСЕНАЛ",НО ТОЙ ПАК СИ СТОИ НА ВЪРХА-ЯВНО ДОБРЕ СЕ ОТЧИТА!!!

То си се подразбира- все пак има някаква що-годе публичност поне за взривовете с жертви. Иначе има и други производствени злополуки,причинени от бързане и работа на неквалифицирани кадри. В града всичко се знае,но хората като волове са навели глави в браздите и се радват,че имат работа. Малцина са тези,които осъзнават какво морално уродство е да създаваш тази продукция,знаейки къде отива. Народът оскотя,което беше и целта- работи за комата хляб и не мисли за последствията.

Дълбоко съм убедена, че и на тези 1.2 млрд лева и на тези 50% ръст ще намерим кусури!

дестинациите за износ наистина са прелюбопитни! Оказва се, че и ние, българите, сме "носители на мир и демокрация". Как да не се гордеем, както казва колегата в долния коментар!

В миналото парите от тези предприятия отиваха в държавата. Днес отиват в джобовете на собствениците на тези предприятия,например на другаря /г-н, мистър?/ Ибушев в Арсенал Казанлък. Ако знаете за какви жълти стотинки се продава тази продукция на фирми-посредници /американски,ако се чудите;-)/. Схемата е следната: българска компания продава на американска такава по доста "изпилени" цени, а последната продава на крайния клиент българска продукция по завишени цени. За българите остава "гордостта" от бачкането до дупка за малки заплати при съкратен щат,защото капиталиста търси "оптимизация на производството". Също така ако си мислите,че нещата,официално изнесени за САЩ, Турция, СА и другите арабски страни попадат в ръцете на "умерените терористи" от ИД, мислите правилно. С български /и не само,естествено/ оръжия избиват сирийците в родината им. Гордейте се,че сме българи,мдаа...

Ха, Ха, ХА! Уцели десетката!7

Ами живея в района, може да се каже,че се отърквам в бранша редовно;-).

Е стани и ти посредник де. К'во ти пречи? Тъп ли си? Мързелив ли си? То само с гледане в чуждо канче не става.

в търговията със смърт??? Яко! Едва ли има много кандидати за тая хуманна професия!