Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на икономиката Любен Петров, който присъства на откриването на 12-ото издание на Международната изложба за отбранителна техника "Хемус" 2016.

Министърът на отбраната Николай Ненчев откри в Пловдивския панаир 12-тото издание на форума.

Любен Петров уточни, че българските компании от този сектор на промишлеността реализират успешно навън стрелкови оръжия, резервни части, боеприпаси, като основните дестинации са Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ.

Любен Петров подчерта, че отбранителната ни промишленост в момента е в подем. Той припомни, че само преди 2 седмици са открити два нови цеха във ВМЗ "Сопот", който е от водещите ни производители в отбранителната промишленост.

За първи път оръжейни фирми от Япония и Китай се включиха в изложението за отбранителна техника „Хемус 2016".

Министър Ненчев подчерта, че в изпълнение на програмата 20/20 за развитие на отбранителните способности на българските въоръжените сили се предвижда до 2018 година бюджетът за отбрана да не се намалява под нивото на 2014 година като с плавно нарастване той трябва да достигне до 2024 година до 2% от БВП:

Според доклад на неправителствената организация „Амнести интернешънъл", обявен днес, близо половината страни от Европейския съюз, включително и България, снабдяват Египет с оръжия и полицейско оборудване. Няколко компании от общността, сред които от Германия, Италия и Великобритания, пък доставят оборудване, предназначено за разузнавателни цели.

Данните на „Амнести интернешънъл" сочат, че нашата страна е доставила на Египет 10 500 автомати, 300 леко стрелкови оръжия и 21 картечни пистолети. Международните организации обвиняват египетския президент Абдел ас-Сиси, че е въвел репресивен авторитарен режим в страната.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?