17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересно е от къде идва името на тази пътека. Кръстена е на прякорът на опитен планинар, Тарзан. Планински спасител, легендарен в Калофер и Карлово. Това било неговия път към и от върха. Голяма част от пътеката са вертикали, сега оборудвани със стоманени въжета. Една зимна нощ Тарзан тръгнал да катери върха. Здраво подпийнал. Изчезнал. Спасили го, в последствие. Но загубил крайници, от измръзване. Планината не прощава. И на най-смелите.

Не става ясно защо са сигурни, че е загинал веднага. Не пише другият слязъл ли е улея да се увери, че е мъртъв или го е отписал и се е прибрал.Може пък да е бил жив и да е можело да му се окаже помощ. Интересно какво ще покаже аутопсията за часа на смъртта.

добре , че е бил опитен, щото иначе голяма беля можеше да стане

Не е истина колко ...компетентни мила души има тук..внимавайте как плюете щото ще бъдете изпитани....

Опитен таратанци... да почива в мир, но да беше помислил за близките му, които сега страдат.

Тарзановата пътека е опасна лятото, а зимата - още повече. По това време си трябват почти алпинистка екипировка и умения. Рисково начинание, надценяване и малшанс. Жалко за човека.

мисля че се сещам в коя точно пропаст е паднал, аз като минавах от там малко ми трепереха гащите, а беше лято.

За съжаление опитните, най- добрите загиват, защото са най- смели и Тангра си ги взима. Те стават непредпазливи в един момент и пътят им се открива, защото смъртта се подчинява само на Бог.

Йоло, ти ли си бе?

Никой да не умира преди да си е изплатил задълженията към дружеството

Как не те е срам да пишеш подобни безсмислици... Доста често задълженията се трупат заради крадци и тарикати, от които най-вероятно си и ти, само че си и безскрупулен!

Опитния ,истински планинар не ходи в планината с котки ,пикел и челник ,а с по цвички,чорапогащник и мигащи,коледни рога !

беее, има капка истина, аз не че съм супер планинар, ама все пак съм ходил много много, по възможност най-дивите и непопулярни маршрути, и винаги по джапанки. просто ако не става за джапанки, значи не бива да се ходи

Аз не желая да плащам спасителните акции на тези лица !

Все още няма КПП-та по планините (а и няма достатъчно материален и човешки ресурс за това), където да се проверява за планинска застраховка, и ако нямаш да те връщат обратно. Ако загиналия е наистина опитен професионалист би трябвало да си е направил такава и да не се налага Вие да плащате.

Явно не е бил много опитен планинар, иначе щеше да бъде с котки и пикел и нямаше да се хлъзне. Мир на праха му, умрял е на хубаво място!

Явно всеки който се разхожда из баирите го пишат планинар. Иначе не мога да си го обясня...

Боян Петров беше болен от неизличима болест, и отиде да се самоубие с ясната мисъл да се приключи, а същевременно - да се прослави. Много различно от това което е направил Ботев - спасявал е други хора от османците. Впрочем Ботев е убит от Обретенов и ИКономов, защото вижда че четата ще бъде разбита, че въстание няма и иска да спаси живота на четниците, като подкара четата за Сърбия. А Обретенов и Икономов са фанатици, искат въстание до последна капка кръв и затова го убиват.

Ти това от баба си ли го чу...

Може ида не е било точно така, но Обретенов се изповядва преди да умре. А попът така и не открива на никого какви грехове е изповядал Обретенов... Можеш да са разходиш до Русе и да посетиш къщата-музей на Баба Тонка. Има интересни документи там. И в градската библиотека.

Няма никакъв Икономов,сигурно имаш предвид Георги Апостолов...Ботев е убит от Петър Спасов Симеонов-Перо Херцеговинеца,подвоевода на четата,защото е искал да дезертира без четата в Сърбия.Казва го 1927 г. пред комисия,предизвиква бурни реакции,но той е категоричен,че казва истината.Спестява името на убиеца,но логиката е тази,Перо казва:"по добре да бъдеш убит,отколкото да направиш това".Е ли възможно Ботев да е искал да изостави четата?Баща му Ботю Петков казва приживе на Иван Вазов,за сина си,че е нехранимайко и че не могат да разчитат на него да ги гледа на старини.Същото било и мнението на калоферци за Ботйова пише народният поет Вазов.

Ако Никола Обретенов беше убиеца,нямаше да приказва толкова,а и Сава Пенев,друг свидетел на гибелта на Ботев,влиза в конфликт с Обретенов в затвора Сен жен Дарк в днешна Сирия и ако Обретенов беше направил нещо укоримо,е имал повод да го разкрие, но Савата и дума те проронва за смъртта на Ботев.Претендирам да съм проучил и как точно са се развили драматичните събития,но сега нямам време за подробности.

и за този ли някоя хижа е виновна? не можете да разберете - през зимата не излизайте от дома си Климата в планината се променя за минути. Предизвиквате Бог. Чудя се на хората сравняващи и Боян Петров с Ботев. Ботев е умрял ЗА РОДИНАТА, а Боян Петров - за да си начеше егото.

УФФФФ айде и на тебе ще ти кажа: от 30 години ходиме с приятелите в планината САМО ПРЕЗ ЗИМАТА, спиме НА ОТКРИТО И БЕЗ ПАЛАТКИ. Токо че, не давай съвети за неща, ожт които не разбираш - стой си пред телевизора и си трай !

моля те не ни ангажирай с фанатичниъе си цели и покорявай и Еверест ако искаш... от психопати в Бг до гуша

Единствено мога да ти призная че си куражлия. Няма проблем ако искате и голи да ходите като онзи до Черни Връх. Може да си правите селфита и видеа колко сте яки, издръжливи, истински мъже и прочие. Но ако се случи най-лошото не очаквайте останалите хора, да се впечатлят от това. Единственното което може да очаквате в такъв случай е да ви номинират за Darwin awards. За мен истинските и опитни планинари осъзнават риска и взимат всички необходими мерки за да го намалят. Другото си е руска рулетка.

Много жалко за човека... сравненията с джендърското тичане по шорти до Черни връх без застраховка и екип са глупави. Боян Петров беше легендарен алпинист, всичко при него е било професионално!

напротив ! "джендърското" тичане до Черни връх е подвиг !

Изнервени са хората, не разбраха присмеха ти!Със здраве и за много години!Хубави ги пишеш:-))

tonk11

Боян Петров беше смехурко. За герой го обявиха хора дето не са стъпвали в планината. А онзи с шортите смятам, че трябва да бъде осъден да заплати всички разходи на псс и глоба да му друснат.

Ти с какво си известен?

аз пък считам, че ти трябва да бъдеш съден за тъпота и скудоумие.

явно ти си смехурко, и то - здраво комплексиран и злобен ! жалка мишка !

Доколкото знам разходите на ПСС са едно обаждане до стопанисващите чайната.

Човек по-добре да бъде известен с НИЩО, отколкото с ПРОСТОТИЯТА си. Този самоубиец никога не му беше достатъчно предизвикателството. Еми намери си го. Човек, който поставя хобито си пред семейството си, най-малкото не е достоен мъж, а егоист.

толко професионално че не го откриха хахах

Добре,де !След като не е намерено тялото,от къде се знае,че човекът е загинал ?

чини ми се, глупости редиш..

,що бе ? Подхлъзнал се и паднал,не означава задължителна смърт !Пристави си,че човекът лежи потрошен и чака помощ !

Ами да - или се рее в облаците и не е паднал още...

омръзна ни от измислени герои като Боян Петров които българският нещастен народ веднага обяви за герои и ПРИМЕР.. ПРИМЕР ЗА КАКВО?? за такива откачалки дето изкачват зимата по тениски ли??? не ги жаля.. НЕ ТАМ СА КАЗАЛИ СТАРИТЕ БАБИ, АЙДЕЕЕ

Добре, а Кой внуши на един весникарски редактор, журналист и гениален млад поет, че може да е командир на боен дивизион от 237 подготвени и добре въоръжени мъже? Какво е станало с градските крачета на командира, само след първите 6 /шест/ часа преход? Кой, кой подкокороса Ботйова, ЕТО ТОВА Е ВЪПРОСЪТ? Така не се създават герои, а се пръкват глупаци и самозванци с голями претенции които мислят, че от всичко разбират и могат... т.е. КАЛИНКИ!

как може дори да има подобно сравнение? Ботев отива да се бие ЗА РОДИНА. А Боян Петров, който вече бе смъртно болен - за да се прослави и да си начеше егото. Пред това време пред което спасителите търсеха смъртноболния Боян Петров, някъде може би загиваше човек който е имал повече нужда от помощ

Бойният дивизион, с всичките му организационни единици, включително и дивизионен свещенник, е сериозна военна част и е можело да обърка много сметки на враговете ни. За съжаление, тази войскова част е била тотално неутрализирана с поставянето за командир на амбициозия и честолюбив военен лаик Ботйов. Проучвайки източниците по въпроса, стигнах до извода, че набутването на Ботйов е с възможна цел да се провали освободителната кампания подета от Българите. Прочетете за чудесата които прявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция.... Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г. Гръцкия историк Трикупис пише: Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, .......................... – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.

Какъв ,,опитен" планинар е този човек?/Бог да го прости/ И той като онзи ненормалник от Черни връх тръгнал да покорява планината! Не разбраха ли,че планина не се покорява?За тези,които ще кажат,че съм поредната пишеща,дето никога не е качвала нещо повече от стълби в мола ще кажа следното:била съм и по нашите планини,и в планините на Южна Америка,и Алпите и Кавказ и ВИНАГИ съм усещала и преценявала кога трябва да се върна.От това егото ми не е страдало.Жива и здрава съм и се радвам на живота,децата си и пътешествията.И да наистина,както има закон и правила за движение по пътищата,така да се създадат и правила за ходене във високите планини.Аман от хора,за чиято глупост и безрасъдство,да се рискува живота на спасителите.

напълно съгласен съм с вас.. това стана защото побързаха да обявят Боян Петров за национален герои.. НЕ ТАМ... за казали бабите

Обосновете си минусите или цъкате е така,да не е без хич!

От паркинсона ще да е

прекалено опитен е бил, професионален алпинист, не просто планинар, имайте малко смирение, ако може

Когато мозъкът напусне главите ни, всички ставаме бабаити.

Модератора дето ми трие коментарите - шадоу бан да си имплементирате, че да не ви фащаме откачалките дето коментираме тука в прегрешения към свободата на словот. :D

Герой герой герой... паметник веднага. За такива едреналинки се харчат народна пара. голЕм човек. Пример за всички. Аман от тъпаци.

Опитният планинар не допуска безразсъдни рискове. От какъв зор сега спадителите да рискуват живота си?!?

Човекът е герой за себе си и самоубиец за останалите... Начесал си е егото! Евала! Другите да знаят, че като го последват, спасителите се качват напролет... Трябва да има закон, че такива хора НЕ СЕ СПАСЯВАТ и това, което правят е на техен риск!!!

...написа един докато покоряваше поредния ескалатор в столичен мол в търсене на билетчета за националната лотария. Fin!

Скъпи приятели,ще ви разкрия една голяма тайна. В планината се ходи само когато времето е хубаво. Освен това не е хубаво да се надлъгваме с нея, да я "покоряваме", просто е изключително глупаво , нямаме никакъв шанс. И последно - не е срамно да се върнем, ако времето се развали или нещо друго ни притеснява; напротив това е единственото разумно нещо. Въпросът е дали ние сме разумни или примитивни същества. Поздрави на тези,които обичат и уважават планината!

Драги ми непознатино, явно на планина не си се качвал.Никога.Тогава не пиши за неща, за които и представа си нямаш. С приятелите от 30 /тридесет/ години ходиме на планина само есенно-зимния сезон - от 01 октомври до края на април следващата година.Ходиме в различни планини, в интерес на истината не се качваме повече от 1500-2000 метра.Спиме на открито, без палатки.Да, без палатки.Понякога не ползваме и спални чували, а доста от нас спят в спални чували и далеч от огъня.Тях ги признавам за най-добри - аз не мога да спя далеч от огъня. С две думи - това е. И голямата ми молба - не дрънкай тук групости, не пълни със спам темата. Само чети, моля.

Браво ГРУХ, велики сте с твоите приятели! Евала, машини, вие сте богове! Ха сега се разходете следващия път голи, с разпорени кореми и влачещи се по снега черва! Ще съберете овациите на всички, ще имате и последователи! Велик пример ще сте!

и пет милиона минуса да ми сложите, пак си оставате жалка, безлична, безгръбначна, безпомощна и неспособна на нищо пасмина и сган, а ние ще продължиме да си ходиме по планините и да се веселиме по наш си начин, напук !

Абе не си баш прав. Загиналият явно е допуснал грешка, няма как да спориш по въпроса, все пак си е заминал. Разбира се, всеки може да допусне грешка, да стъпи накриво и айде ... Но, да ползваш лятна пътека през зимата не говори добре за "професионалните умения". Гледам се пишеш разбирач. Щом си жив още, значи не си си надскочил лимита. Дано така да е и в бъдеще. За твое добро де, на останалите тук им е все тази естествено. Планината трябва да се уважава, глупаво е да твърдиш обратното ... И не ми дрънкай, че си спал на открито без палатка в снежна буря ... Спал си като е било хубаво времето, точно както ти казва човекът. Никъде не е рекъл да ходиш лятото ... Не знам изобщо защо се драчиш с него - ескалатори, молове и глупости ...

Драчи се, защото само това знае, мол-овете. Както и би трябвало да знае, че огън през зимата на 1000-2000 не може да им помогне, при това 'без спални чували'. на лов за шарани е тоя.

И дървата ли си носите на 2000 метра?

Много ми е интересно какво означава понятието "опитен планинар"? Опитът не включва ли и това, да знаеш кога и накъде да тръгнеш? През зимата по лятна пътека - това си е чисто безразсъдство, за което е платил с живота си. Жалко.

Когато нарушиш правата за движение по пътищата и се движиш с по-висока скорост е сериозно нарушение и се глобява за това, а когато се качваш в екстремни условия по екстремна пътека към заснежен връх било адреналин?! Такива постъпки като на този "опитен" планинар въобще не следва да се обявяват и толерират.

сигурно ли е

Радев да си подава оставката.Откакто стана президент,държавата се срива

държавата се срива и електроните винетки не функционират

Точно.Затова вина има преЦедентът Радев

Бог да даде покой на душата му. Там само опитни планинари мрът, неопитните заобикалят зиме тарзановата пътека.

Егати приятела!

Не знам колко опитен е бил но Тарзановата пътека през лятото си е Тарзанова, а през зимата буквално трябва да бъде затворена.

Как ще я затворят, та утре ще има голи да бягат по нея! Лудите на лека дрога са по-силни от природата!

А какво друго е очаквал този опитен планинар?

Бог да го прости!!! Поне не е тичал, не е бил по къси гащи и не са уволнени хижарите нали? Щото в София, един по къси гащи тичал до Черни връх щот бил безсмъртен, който ОСТАНА жив опищя ортълъка щото не оценяваме хобито му!!!!!!! И хората го нарекоха луд, дрога и т.н.

Не луд. Безотговорен, и нагъл - все другите са му виновни. При все, че е знаел обстановката. Това е антисоциално поведение на 100%. Редно е да плати глоба за времето, отнето на ПСС точно на нова година за неговия гяволък. Тук случая е подобен, но за разлика от предния, се е случило най-лошото! На никой не го пожелавам. Мир на праха на загиналия! Дано на оня образ от Черни връх му бръмне нещо в тиквата!

Еми, не е отнел време на ПСС. Освен ако не броиш за време телефонния разговор с тях и тяхното обаждане до търтеите в заслона.

Инженерче

Нека да не изкривяваме темата. Единия човек си е заминал, другия не и търси виновни за дивотиите си. Утре може да си направи някое селфи върху електрическа мотриса и ако по някакво чудо оцелее да обвини БДЖ, че нямат достатъчно надеждни защити да спрат тока, че да не го изпържи като цаца. Щото той така е искал. Не коментирам поведението на хижарите. Доколкото разбрах, така или иначе човека е влязъл в заслона, но не са го гостили с нещо топло. Хора, които двадесет години са стопанисвали хижата. Хайде сега да търсят други, по-компетентни, защото всичко в България се разрешава с уволнение и клевети. Няма смисъл да коментираме под такава тъжна новина. Но това е един от изходите, които може да достигне ей такива смелчаци. Неподготвен през зимата в планината. Мир на праха на загиналия и нека близките преживеят по-лесно мъката.

наркотиците не прощават и не избират кой от герП кой от бсп кой питриот,утре боико може да реши че и той е беЗсмъртен и да тръгне гол към заслона

Харесвам адреналина. Уважавам хора, които се стремят да покоряват нови и нови върхове. Човек, обаче, винаги трябва да си прави сметка до къде са му възможностите. Това е все едно ей сега да тръгнеш да покоряваш Вихрен откъм казаните. За мен е недопустимо, освен ако не съм екипиран като алпинист. Жалко за загиналия. Заминал си е, практикувайки страстта си. Теглото е за близките. Мир на праха му!

Още утре Корнелия Нинова трябва да поиска оставка на Борисов за това!

От тиква - тиквенски коментар!

На Борисов и Цветанов когато и да им поискаш оставката, все ще е късно. Не, че и другите са стока де, ама нали бяха от "добрите"...