54-годишен мъж е загинал днес на път за връх Ботев, предаде БНТ. Починалият е от Карлово, бил е опитен планинар, но се е подхлъзнал и паднал в пропаст, съобщи пред "Фокус" кметът на Калофер Румен Стоянов.

Инцидентът е станал на 40 минути път от хижа "Рай", на около 2000 метра надморска височина. Загиналият и негов приятел тръгнали по т.нар. Тарзанова пътека за връх Ботев. Когато времето рязко започнало да се влошава, решили да се върнат обратно. Тогава 54-годишният се подхлъзнал и паднал в улей на много опасен терен. Другият мъж, който също имал опит в планината, е в добро състояние и той е успял да стигне до хижата обратно и да съобщи за нещастния случай. Предстои той да бъде разпитан от полицията за инцидента.

Тъй като метеорологичните условия са много лоши, тялото на загиналия се очаква да бъде свалено утре по обед в Калофер. Спасители от града обаче вече са на път за хижата, където ще пренощуват. Според тях този маршрут е изключително опасен през зимата и препоръчват лятната пътека да не се използва в този сезон.

Висока опасност от лавини в Алпите

Властите предупредиха днес за висок риск от лавини в северната част на Алпите, след като обилен снеговалеж създаде опасни условия в части от Южна Германия, Австрия и Швейцария, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двайсетгодишна скиорка загина вчера в лавина близо до австрийската граница, съобщи германската полиция.

Около 14 000 домакинства останаха временно без ток в Северна Австрия заради повредени електропроводи.

Баварските Алпи

Снимка: Shutterstock

Около 12 000 туристи бяха блокирани до днес следобед в австрийското селище Заалбах Хинтерглем, тъй като пътят до него бе затворен заради опасност от лавини. Кметът Алоис Хазенауер заяви пред ДПА, че експерти са предизвикали лавина с контролирана експлозия, за да може да бъде пуснато автомобилното движение.

В курорта Обертауерн властите казаха, че пътищата ще останат затворени до утре.