17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Задължително на обществени места трябва да стане носенете на наЧурници......

Този зумпалов гледа интереса си, ако можеше, сигурно щеше да нагъчка в своя бар 5 пъти повече места. И защо твърди, че мерките не се спазват никъде? Той навсякъде ли хвърчи, за да твърди това нещо? Вярно, не навсякъде се спазват, но това не означава, че не се спазват въобще.

Кви 50 % ,разходете се в центъра на София ,по 10 човека на маса от 20 маси 20 са пълни

е па досега требеше всички да сме умрели, нали така.

е как не се спазва.. тиквата трърди че се ???

Да опаднат бе, аз в заведения не стъпвам, тъкмо по-бързо ще достигнем стадния имунитет! Пък...който оцелее! Щом има желаещи да се набутат в заведението гъз до гъз, нека, тя еволюцията си знае работата, оцеляват само най-приспособимите!

Напълно съм съгласен! Въпроса е защо обаче цяла година вече страдам от тъпите ограничения, когато можеше още от миналата година да е така! Който го е страх да си стои вкъщи.

Мушморок

Маса народ така си стоя вкъщи, обаче се намери кой роднина да им го натресе или им се наложи да ходят по болници, където работата е почти същата. Само защото ти страдаш толкова, че живо да те ожалят.

Че не ме жалиш ми е пределно ясно. За това е нужно емпатия.

Мушморок

Не си ли виждало в речника какво означава "жив да го ожалиш"? Твоята "емпатия" май се изразява в това да караш страхуващите се за живота си да стоят вкъщи, само за да ти е възможно най-удобно, нали? Не те ли е срам бе?

Всъщност темата беше ТВОЯТА емпатия, не моята, нали? Който го е страх от високо - да не ходи на ръба на пропастта. Който го е страх от паяци - да не ходи където има паци. Който го е страх от вируси - да не ходи където има вируси. Колкото и да съчувствам на тези хора за фобиите им, аз не съм психолог. Нито ги карам да ходят някъде, но и те да не ме задължават да се трепя за тях. Няма да срина всичко което е високо, защото някой си го било страх от високо. Няма да утрепа всички паяци, защото някой си го е страх от паяци. Няма да се затворя вкъщи, защото някой си го е страх от вируси. Аз не ограничавам никой. Аз не задължавам никой. Знаеш ли, мен пък ме е страх от ваксини! Но не забранявам на всички да се ваксинират, нали? И очаквам също никой да не ме ограничава или задължава! Но затова е нужно хората да имат емпатия за мен, както аз имам за тях!

Мушморок

Т.е. ако не те е страх да шофираш със 150 в града, не искаш никой да те ограничава, а който го е страх, да не ходи по улиците? И за пушенето в ресторантите реваха такива като теб, които искат да си пушат, без никой да ги ограничава. Сигурно и на тях трябва да съчуствам, че не могат да си дръпнат един фас където и когато им е удобно? Не те ли е срам да пробутваш егоизма си като "емпатия", която другите трябвало да имат спрямо теб? Не е такава моята "емпатия". Щом си отворило приказка, интересува ме опазването на живота на всеки, нзависимо дали го е страх за него, или не. Повече от това дали някой друг изкарва пари. Въпрос на приоритети. Изглежда след година без пари си още живо и здраво, но излгежда не ти е чак толкова важно. Поне докато не загубиш някое от тях.

Ако някой тук трябва да изпитва срам, сигурно това трябва да си ти. Трябва да се научиш да правиш разлика между ЗАБРАНА и ЗАДЪЛЖЕНИЕ! Едно е да ти е забранено да вършиш това което искаш и друго е да си задължен да вършиш това което не искаш и което ти вреди. В случия с короната: Аз съм ЗАДЪЛЖЕН да не работя или да нося маска - неща които не искам! Аз нито забранявам на някого да носи маска щом иска, нито задължавам някого да носи маска, щом не иска! Това се нарича свобода, ако въобще свободата те интересува. След като разбереш това е нужно да разбереш и какво са ОСНОВНИ ПРАВА НА ЧОВЕКА. Когато аз съм ЗАДЪЛЖЕН да стоя затворен, да не работя, да нося маска или да се ваксинирам, това нарушава ОСНОВНИ ПРАВА (мога да ти цитирам хартата за правата на човека, ако си чувал за нея) и влияят негативно на здравето ми - вредат ми! Когато не караш 150 в града не губиш основни права и не се влияе негативно на здравето ти! Да ти се забрани да пушиш в самолета не влияе негативно на здравето ти! Можеш да се събереш с други пушачи да празнувате без да пускате непушачи и да си пушиш колкото си искаш! А кажи ми, аз можех ли да си отворя заведението, да се събера с други неваксинирани, без маски и да празнувам, а?

Мушморок

Г-жин :) Никой не те задължава да не работиш. Просто не искаш или такава ти е квалификацията, че не можеш да работиш друго. Трябва ли да ми е жал за теб? Поне е ясно, че финансовият ти интерес е над всичко останало. Предполагам да си отвориш заведението е право, записано в конституцията, затова е толкова основно, нали? Ако се събирахте на групички винаги едни и същи, не ви трябва заведение. Само че проблемът е там, че искате да се събирате не само на една група, ами всеки от вас да се събира в няколко различни такива групи и ефективно да повишавате коефициента на предаване, без да си давате сметка, че така вдигате прага за груповия имунитет.

КосъмЪ пусна ли заповед кога да подмиваме кафевия коридор?

Тия с баровете и чалготеките просто да затворят. Това е. Всяка пандемия има живот, в несвързаният век е било 3 години, сега ще е минимум 5. След това ще изчезне. Освен ако не е лабораторно пипнат, към което клонят последните разследвания. Каквото и да е, забравете за кръчмарския и клубния бизнес. Умре тая хава.

Ако има ограничения по-същия начин може и 10 години да е. Колкото повече ограничения, толкова по-дълго ще трае.

Мушморок

Това как го изчлисли?

Колективният имунитет има още имена като обществен имунитет, общностен имунитет, стаден имунитет и така нататък. Смееха се на Мангъров за стаден имунитет, а то си е медицинско понятие. Ползваха го и американците за ковида.

Колкото и имена да има, желанието да се разболеят масово всички преди да има лекарство или ваксина е престъпление. Плюс това обществен имунитет при коефициент на възпроизводство 3 има съвсем различна стойност от обществен имунитет при коефициент на възпроизводство 2. И плюс това има много голямо значение при каква текуща заболеваемост е достигнат той. 70% с 200 болни означава, че епидемията ще затихва, но преди края ще се разболеят още 200 души. А 70% с 500 000 болни означава, че епидемията ще затихва, но преди края ще се разболеят още 300 000 души. И това го искаше Мангъров. Въобще не е смешно, ами е демонстрация на грубо незнание.

"Престъпление" било!? Аз пък искам да си го изкарам и не искам никой да ми пречи! Статистически на 80% нищо им няма! А който е страхлив да си стои вкъщи!

Мушморок

А като го изкарваш, тогава при мама и тате, които си стоят вкъщи, ще ходиш ли? Кой ти пречи? Искаш ли и те да го изкарат, защото иначе много страдаш? За добро или за зло, социопатията все още не е възприета като норма.

Няма по-голяма социопатия от това да затвориш ближния ти насила в дома му, да му забраниш да си изкарва хляба и да му сложиш маска на лицето или да го ваксинираш задължително. Социопатията е възприета норма и затова са виновни други. Мерките ми вредят! И който налага и подкрепя мерките ми вреди! Изпитваш ли вина, че подкрепяш мерки, които ми вредят?

Мушморок

Г-жин :), Кажи си, че мерките са те ударили финансово и нямаш достатъчен шанс да изкарваш пари, които определено с апо-ценни от здравето на околните. Направо жив да те ожаля. Предполагам вече провери в речника какво означава това.

Означава че не ти пука за мен. Това означава. Липса на каквато и да е емпатия.

Мушморок

На мен не ми пука чак толкова дали изкарваш пари, или не. Ако си живо, здраво и нахранено, няма какво чак толкова да ми пука. Но на теб не ти пука за болните от диабет, хипертония или бъбречна ндостатъчност. Искаш да се затворят вкъщи и дори на доктор да не ходят, за да, видиш ли, да не ги заразиш, понеже ги било страх за живота им. Допускаш ли, че имат основания за своя страх? А може би въпреки страха, да са смели и да ходят на доктор. И до магазина. Да, за твое най-голямо учудване, разсъдливете смели също ги е страх, но си дават сметка, че ползите са по-големи и се стараят да намалят риска. А ти искаш да ги вкарваш в излишен риск. Само безразсъдните искат да се заразят само защото искат да се заразят. А ти даваш ли си сметка какво означава това? Ясно е че в ресторантите от едната алчност нямате желание да пазите клиентите си, че току виж ви спаднали заплатите.

"Ако си живо, здраво и нахранено, няма какво чак толкова да ми пука." Сега почваш да лицемерничиш. По същата логика на мен не трябва да ми пука за "болните от диабет, хипертония или бъбречна недостатъчност", защото са живи, здрави и нахранени и не ходят по ресторанти, защото ги е страх от вируса. Значи те да ме вкарват ненужно в риска да нося маска, да се ваксинирам, да не работя или да нямам свобода? Пак казвам: ТЕ МЕ ЗАДЪЛЖАВАТ! ТЕ МИ ВРЕДЯТ! Аз не ги задължавам! Техният страх не е основание да ме поробват! А това за "безрасъдните" е невярно изказване. Хората - и особено младите - имат позитивен ефект от заразяване и прекарване на болестти. Това го казвам като човек, който има понятие от медицина. Всеки лекар, който е внимавал в университета ще каже същото. Това е като да прекараш имунната си система на най-новата версия на софтуера. Изолацията и спирането на контакта на имунната система с патогени, са фактори, които я отслабват и правят човека болен. Да ме обвиняваш в алчност е неуместно и нещо за което би трябвало да се срамуваш. Ако съм алчен за нещо, алчен съм за свобода!

Мушморок

Г-жин :), Първо цитирам: "По същата логика на мен не трябва да ми пука за болните от диабет, хипертония или бъбречна недостатъчност", защото са живи, здрави и нахранени Ти нормално ли си бе? Да ти имам и логиката. Не те ли е срам да твърдиш, че не трябвало болните да те интересуват, защото са здрави? Май не ги мислиш нещата, преди да ги пишеш? Полза имали да преболедуват. Като умрат от това, голямата полза ще получат. Ти като си младо и здраво, ти е лесно, защото двете ги имаш за даденост и ще ги оцениш чак тогава, когато загубиш някое.

Стига с този колективен имунитет. Колективен имунитет има, когато не можеш да се заразиш и да заразиш друг и това е така при 75-80% от хората за вирус с коеф. на предаване 3-4. Първо нито ваксините нито преболедуването сира повторно заразяване, второ коефициентът на предаване на този вирус е бая над 4 ако не се вземат никакви мерки. За колективен имунитет се говореше преди година, когато се считаше, че мутация в спайк протеина е почти невъзможна. Вече имаме над 2400 такива мутации. Имаме си нов вирус, така ще си живеем. Време е хората да си опичат акъла индивидуално, а не държавата да им бере гайлето.

Демек няма да отпадне никога.

Ми то аз не съм видял някъде да се спазва това ограничение...