Коментари - От какво се страхуват гърците? | Днес.dir.bg

От какво се страхуват гърците?

Най-тесният и най-мрачен ъгъл на човешкото съзнание се нарича фанатизъм.

Обратно в новината

Коментари - От какво се страхуват гърците? | Днес.dir.bg

Коментари

Всичкият гръцки национализъм и активизъм е за изнудване на богатите държави за пари. В случая ще търгуват признаването на Македония по пътя и за Европа срещу опрощаване на дългове, които пак не плащат и се трупат . От 40 години се препитават като дирижирано изнудват и крадат Нато и Европа. Освен това е шанс за напълно деградиралата и компроментирана класа да си върне позиции с популистки национализъм и поободри унилите от проблеми гърци.Нас ни пуснаха в Европа срещу монопол въху водите на Места , където с нашите води си построха най-големия язовир и Вец на Балканите.

Най-после що-годе нормална статия по въпроса. Поздравления на автора и дир. И какво като в Гърция има област с това име? Може да има няколко. Гърция на Балканите ли е? Защо са взели името на нашия Балкан? Въобще гръцките доводи са такава шизофрения която доказва че те са изгубили напълно връзка с доброто от античното минало. Останало е само лошото.

Нашият Балкан е особено име , от което всеки бяга и не иска да му го залепят, не поради природата , а заради обитателите му. Дори когато са сходни по нрав с обитетелите му всички гледат да отлепят от "високия му престиж" .

Минчев, запознат ли си, че три политико-административни области в Гърция също носят името Македония, a населението им се определя и самоопределя като македонци? И понеже става една каша от гръко-македонци, славо-македонци, древни македонци, сигурно и извънземни такива може да се явят, а налице има тенденция за смесване на истории за древни държави и провинции с бивши и настоящи държави, исторически райони с реални области със самоуправление, гърците искат да се сложи един ред. Пък било то и от страх. Виж сега конституцията на БЮРМ, чл.49: "Републиката се грижи за положбата и правата на припадниците на македонскиот народ во соседните земји и за иселениците од Македонија, го помага нивниот културен развој и ги унапредува врските со нив. Републиката се грижи за културните, економските и социјалните права на граѓаните на Републиката во странство."...

(продължение от по-горе) Я дефинирай сега ти кой е тоз македонски народ? Тази "грижа" дето ще се полага за него какви размери може да добие след време, знае ли се? Щото ако стане една държавна граница от двете страни на която живеят установени македонци "от двата вида" и още неизвестно колко такива "в странство", пак от двата вида на двете територии (нас не ни слагам, ние сме се самоизключили), тия дето сега имат 2 танка и се водят мирни и претендиращи само за името и историята като влязат в НАТО може други мераци да проимат. А гърците помнят Кипър, минали са и през итало-гръцката война (когато някакви "етнически изселници" са били употребени като претекст) и не искат да си залагат бомба с часовников механизъм. Затова искат да се добави изрично към този 49. член следната добавка: "без да се намесва в суверенните права на другите държави или в техните вътрешни работи." Защо не подпишат това БЮРМ-ците, а? Защо в шеста част, отн. международните връзки в чл. 119 не приемат искането на гърците да се запише изрично, че нямат териториални претенции към НИКОЯ съседна държава? Ние може да имаме договорче за приятелство и сътрудничество, но гърците като по-бъзливи дето викаш си връзват гащите и искат ПЪРВО да се промени конституцията на БЮРМ в тези (и няколко други) параграфа, за да се тръгне ПОСЛЕ към постигане на съгласие за името. А иначе откъм метафори, епитети и аргументи от типа що да е можело преди, пък сега да не може статията стои добре.

конституцията на БЮРМ, чл.49: "Републиката се грижи за положбата и правата на припадниците на македонскиот народ во соседните земји и за иселениците од Македонија, го помага нивниот културен развој и ги унапредува врските со нив." Бих искал нещо подобно да има и в българската Конституция. А ти? Впрочем ние криво-ляво го правим - подкрепяме училища, приемаме с предимство в ВУЗове и т.н.

Тъпи Гъгрици...

Тъп си ти че си се надупил да те клецът-злобар.

Всичко което правят гърците е за финикийски знаци. Чудят се как да изкрънкат някой и друг милиард, а от ЕС, я от американците. В това за задружни, а иначе могат да се сбият помежду си за пет долара.

Колкото и да не са ми симпатични гърците, в случая са прави.Те не скачат за територията на Вардар. Скачат за открадната идентичност на историята им.Аз елинът Алексанъдър.Така се е определял самият той.Умрете бугари и бугари татари - този рефрен го повтарят не други, а именно хората, чийто прадядовци се определяха като българи и вдигнаха Илинденско Преображенското въстание.България е в деликатно положение. От една страна ние нямаме проблем с името на държавата, но както гръцката история е е открадната, то десет пъти повече е открадната нашата.Не трябваше да признаваме Македония като държава с това име. Ние си мислехме, че признаваме онази възрожденската Македония, която роди толкова много възрожденски българи. Но тази Македония я няма.Признахме държава, която от всичките си съседи най много мрази българите.Македонецът когато иска да се идентифицира казва първо. Яз не сум бугарин.

този дето е писал статията няма и хабер от реалноста. гърците се опасяват от настроенята и мераците на американците,да създадат нова страна,да стъпят много здраво на балканите и да управляват всичко. утре ще говорят за уединение на родопите.

От картата изготвена от западни, руски, турски и гръцки експерти за Цариградската конференция.Сан-Стефанският договор стъпва върху тази карта. Намерете я и ще видите че Македония е засерена от българи приоритетно. Неслучайно въстанията се наричат български в световната преса.Страхуват се и от Османския архив- Навсякъде пише МИЛЛЕТ БУЛГАР/народ български/ та чак и Лариса с езерото/Костурско/

Съществували са древна Атина, Спарта ,Итака и пр. ,но не и Гърция. Филип ги превзема и ги нарича Македония. Езикът е бил гръцки, както и във Византия. На тази основа гърчолята приватизират световна история и я обявяват за Гръцка

Нещо здраво бъркаш понятията. Бъркаш градове-държави с националност. Уредбата на древните Елини е била в градове-държави. Това не ги прави чужди едни на други. Не случайно и древногръцкият език им е общ. Все едно Варна и Добрич да седнеш да твърдиш, че нямат общо.

Много голяма глупост си написал.... Май си бягал от часовете по история и литература .... И изобщо не си чел антична история .... Гръцките полиси(градове държави) ги обединява цар Агамемнон и ги повежда в знаменитата битка срещу град Троя .... много столетия преди да се появи Александър Велики (Македонски) и да основе Империята си.

Македония е географско понятие и не може да бъде име на държава. Ние сме БЪЛГАРИЯ а не Тракия,Мизия и т.н. Гърците са абсолютно прави и ние трябва да признаем това право.

гърците са нарицателно име за хора, които не се страхуват!

Страшно ми харесва това, което правят гърците. Работят за България. Години наред раздухваният и подкрепян от сърби, руснаци и всякакви други комунисти и сталинисти македонизъм винаги е бил против нас. Като не можеха да понесат, че живеещите в Македония са българи ги насъскаха с македонски шовинизъм. Сега им се връща - и на гърците и на сърбите. За съжаление и на сънародниците ни в Македония.

НЯМА македонски език, НЯМА македонски народ, НЯМА македонска нация, НЯМА и мекедонска държава и НИКОГА НЕ Е ИМАЛО .... Едно име на област или провинция ИЗОБЩО НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЖИВЕЕ ЕДНОИМЕННО МЕСТНО ПЛЕМЕ .... Примери има много .... Древната империя е известна под името ИМПЕРИЯ НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ (МАКЕДОНСКИ), А НЕ МАКЕДОНСКА ИМПЕРИЯ ..... ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ НЕ СА БИЛИ МАКЕДОНЦИ ...... НЯМА НИКАКВО ИСТОРИЧЕСКО ОСНОВАНИЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ДНЕС ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ ..... Гърците са си прави за себе си. Въпроса е къде спим ние от 1989г. насам през тези 29 години и не си искаме това, което ни принадлежи по право, а именно територията на днешна република македония (бюрм) е изконна българска територия, която ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ В ГРАНИЦИТЕ НИ ....

Много точно казано: Т.е. - това, което пречи на Теодоракис Со. не е името на малката република около Вардар, а нейната независимост от Белград. Браво г-н Минчев!

Смотаните гърци къде бяха последните 25г. Македония съществува от 1993г под това име, макар и с наименованието Бивша Югославска Република Македония. Сега се сетили да протестират, и да казват, че била тяхна. Ами нека видим, ако един грък отиде в Македония може ли да разбере какво говорят македонците? Няма да може, но един българин ще си общува почти свободно, понеже говорим един език.

Мисля, от 1991 г датира общото политическо споразумение на всички партии в гръцкия политически живот да не се съгласяват за името Република Македония и разни производни. Провери. А като казваш, че говорим един език, той какъв е, македонски или български?

От нищо не се страхуват, дори и от Меркел:)) Просто са мързеливи лумпени, които обичат постоянно да крякат за нещо по площадите, само и само да не работят!

от каквото и руснаците и българите - от германия ..

От древна Елада е останал само езикът, донякъде. Историческият шанс на сегашните гърци е, че през Ренесанса и последвалия период на Романтизма в западноевропейската култура, европейците обръщат поглед към античността. И понеже много им се е искало да има потомци на живялите преди хилядолетия елини, решават че това трябва да са тогавашните туземци от южната част на Балканския полуостров. Затова и личности като Байрон тръгват към тези земи. Пак през този период европейските историци дават името Византия на Източната Римска империя векове след нейния край. Съвременните гърци имат наглостта и да претендират, че са единствени наследници на византийското наследство.

Storen

"Съвременните гърци имат наглостта и да претендират, че са единствени наследници на византийското наследство." Според мен още по-нагло е това че претендират да са единствените наследници на елинската култура която е обхващала над 200! независими и разнообразни държави (с различни езици, култура и раса и етноси) разположени по бреговете на цяла Европа - от днешна Португалия и Испания до Украйна. В действителност са наследници на малка част от източните римски колонии. Всъщност точно римляните им дават името "гърци".

бе философе дървен? да хванат и да си разпуснат държавата и кой каквото успее да докачи, така ли? От Португалия, та чак до Украйна са били именно колонии основани от гърците, не от Сульо и Пульо. Днешна Одеса е също била колония основана от гърците и името и е гръцко чак до днес. Още един псевдоисторик, мамка му.

Не че са ми много драги византйците, но виждам как дружно и за сетен път показват нагледно на света, че няма да позволят никому да краде от историята им. Паисий го написа: "история има и става народ". Псевдомекедонците нямат своя история или по-точно не искат за да я приемат, предпочитат да се измислят. Това обаче в днешни дни не може да стане. Как ще измислиш история 2000 години? Значи е най-лесно и сигурно да откраднеш. Ето това не им дават да направят гърците.

da preimenuvat darzavata si na republika zapadna balgaria,e nai-kompromisnia variant.

"...От какво се страхуват гърците? От похищение на античната си история?..." Не се страхуваме, дразнем се. А вие (за похищенията върху вашата история)? И щом става дума за фанатизъм, какво друго освен такъв е осеяният с антични паметници център на Скопие? Ако има някакъв страх, това е страхът от ненормалността - някои съседи, които знаят какви са, но се правят убедено на други.

Storen

"А вие (за похищенията върху вашата история)?" Как точно похищават историята на Гърция? В миналото Македония е владяла елинските държави. До колкото ми е известно нито една елинска държава не е владяла Македония. Да не говорим че по това време Гърция се е намирала на територията на днешна Италия. Ако можем да се върнем назад във времето и наречем един атинянин "грък" най-вероятно ще се засегне. Всъщност съвременния гръцки национализъм не е много по-различен от македонския по отношение на изопачаване на историческите факти за днешни политически нужди.

Чуй се: Вършим ти мръсната работа, като казваме това което е (те са славяни), и това което не е (не са потомци на древните македонци), а ти пращаш Гърция в Италия. Драсканици...

Не, няма да се засегне примерно Спартанецът ако го наречеш елинас, на него му е ясно, ще се сърди, ако го наречеш Атинеец. И до ден днешен си тачат родното място, но по никакъв начин не отричат факта, че са Елини. Пиши го спор тип Левски-ЦСКА базиран на география вместо футбол. Така, че стига дрънка глупости. Македонците са също Елини, древните естествено, не днешните. Един поглед върху древната македонска писменост и сравнението с древния гръцки е повече от достатъчен да видиш, че са почти идентични. Авторката Калина е написала баят щуротии, но след като обвинява гърците, които все пак е нормално да реагират така, Александър Македонски не е като да не е от най-почитаните от тях, защо не зададе същите въпроси за макетата? До оня ден ги нямаше никакви, създадоха ги изкуствено, що толкова се зорат за името? Да си измислят ново, какво им пречи? Трябва да е непременно Македония, понеже били географски в част от някогашната Македония? Ние трябва ли да се пишем тогава Обединени Мизия, Тракия и Ко? Ако гърците глупаво се инатят за името, то макетата поне петкратно по-глупаво се инатят и те. Добави и идиотското настроение срещу нас, с които са идентични както древногръцки и древномакедонски, и мисля, че макетата почват да водят по идиотия с много дължини вече....

ИНФО, ПИШЕШ МНОГО ТОЧНО ЗА ПРОБЛЕИТЕ НА НАШЕТО ВРЕМЕ. СПОРЕД МЕН ОТИВАШ ПРЕКАЛЕНО ДЪРБОКО В НЕРЕШЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ИСТОРИЯТА. НИЕ САМИТЕ НЕ ЗНАЕМ ТОЧНО КОИ СМЕ, АМА ПЪК ИСКАВЕ МАКЕДОНЦИТЕ ДА СА КАТО НАС. НАШАТА ПОЛИТИКА КЪМ МАКЕДОНИЕ Е ТАКАВА, КАКТО СЕ ОТНАСЯ ПО ГОЛЕМ И УМЕН БРАТ КЪМ ГЛУПОСТИТЕ НА ПО МЛАДИЯТ БРАТ. БЪЛГАРИН В МАКЕДОНИЯ СЕ ЧУВСТВА КАТО У ДОМА СИ И ОБРАТНО - ВСЕКИ МАКЕДОНЕЦ Е ДОБРЕ ДОШЕЛ В БЪЛГАРИЯ. МНОГО МИ Е ПРИЯТНО КОГАТО НАБЛИЖИ ПРАЗНИК ИЛИ ПОВЕЧЕ СВОБОДНИ ДНИ, КАК БЪЛГАРИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ В ГЪРЦИЯ, ВСЕ ЕДНО ЧЕ ОТИВАТ НА СЕЛО НА ГОСТИ НА РОДНИНИ. ВСИЧКО ТОВА Е ТОЛКОВА ХУБАВО, НЕКА МУ СЕ РАДВАМЕ. НЕКА НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, КОЛКО КРАТЪК Е ЖИВОТА.

Абе аз като съм ходил в Македония по работа много пъти НЕ МЕ ПУСКАХА ДА СИ ТРЪГНА! Караха ме да ме оженят там и там да живея:) Като отидех в командировка и влезех в местната кръчма все едно си влизах в кварталната - от няколко маси ме викаха и ми проъчваха питиета... Да обяснявам ли на какъв език си говорехме и от кои земи бил дошъл...?

"Византийски" им номера!

Това с името въобще не е наша работа .То си е между Македония и Гърция и ние не бива да се вкарваме в приключения .

Македонците всъщност са наши хора, ние сме едно, те са ние, но малко по-сбъркани и малко по-назад, колкото и невероятно да звучи, че има някой и зад нас...И с НАШИТЕ ПОРОЦИ И СЛАБОСТИ, вкл. раздуването и неграмотността и полуграмотността, и манипулираното от пропагандата, СРЪБСКАТА ПРОПАГАНДА ПРЕЗ ДЕСЕТИЛЕТИЯТА!!! Рано или късно всичко ще си дойде на местата... Само че ние не трябва да ги форсираме - те трябва да пораснат и вденат, а това иска време! Те да се осъзнаят и да поискат ... каквото трябва и намерят за редно, когато поумнеят:) И ТОЧНО ТАМ Е ГОЛЯМАТА БОЛКА НА ОНЕЗИ, КОИТО ПРОВОКИРАТ ТЕЗИ ПРОТЕСТИ НА ГЪРЦИТЕ, ТЕ ОТЛИЧНО ГО ЗНАЯТ, ЗАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЯ СА НИ Е.АВАЛИ!

Така че всъщност е И наша работа, И ТО МНОГО СИЛНО НАША РАБОТА, но трябва да сме много умни, дискретни, внимателни и прагматични и много внимателно да наблюдаваме развоя на събитията и този път да сме наистина рационални и ефективни ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА НИ, а не както винаги досега в историята ни заради продажните ни и безхаберни политици и управници! Борисов дава сериозни надежди в това отношение, според мен, за това единствено - браво (на него и тези зад него)!

Нали ние първи им признахме името благодарение на президента Желев,

абе нещо всички на балканите отворихме усти за земя...

Да бе това е така, ама уважаеми ми авторе много добре знаете че всички съседи на ,,Македония" се дразнят от това че те безкомпромисно крадът историята на съседите си, а не разкват своя. И е ясно защо, защото нямат такава.

Българи не се ли уморихте да се занимавате с нашата история която е видно не познавате защото четете това което вашите историци искат да имат.но истината е че нямате. .огледаите се и вижте каква държава живеете и че сте в задния двор в Европа.както и да нарекат бюром тя никога няма да бъде истинската Македония защото тя е Гърция и Елада .

Да кажеш че сегашна Гърция и Елада е едно и също, е като да смяташ Перу за империя на инките. Да не казвам, че и Турция могат да претендират.

Щом се исцвъка и Америка за България, тогава ке го опрайме. Голем страх за Англо - саксонците. Е, идва новият световен ред. Но вече от тях нищо няма да зависи.

Между другото аз винаги съм бил убеден, че всъщност най-големите комунисти и социалисти (но прикрити) на Балканите са точно гърците! И дори и преди 1989 година... Не случайно точно Гърция бе любима дестинация още от време оно за пране на пари на руското КГБ и българското ДС...вкл. с някои мастити гръцки олигарси и милиардери!

направи справка и тогава говори. не само на кгб е любима деспинациия. красива страна, добри хора и много слънце привлича като магнит

Гърците се страхуват преди всичко от своята собствена идентичност! Не от историята на предците си, нито от тази на съседите им, вкл. в Македония, България и Турция, НЕ! А от тяхната собствена идентичност и история, на самите хора ТУК И СЕГА! Защото много дълги години живяха и като народ, и като правителство в ЛЪЖА, В ОГРОМНА ЛЪЖА, и надуваха самочувствието си изкуствено с такива теми като история и величие!!! И все някой друг им беше и е виновен! Но това, лъжата Е ДО ВРЕМЕ! Можеш да излъжеш един човек един път, втори път, можеш да го лъжеш и цял живот! Можеш да излъжеш и всички един или два пъти! НО НЕ МОЖЕШ ДА (СЕ) ЛЪЖЕШ ВСИЧКИ ВИНАГИ!!! Гърците сега си учат урока, и то по много болезнен, но напълно заслужен начин, и самозалъгването им с истерита за името на Македония няма да им помогне особено (а само за момента, на "правителствено организирано опиянение", което така или иначе по-скоро по-рано, отколкото по-късно ще приключи и ще трябва да се изправят лице в лице със суровата им истина!) И да се научат, че не са нито най-умните, нито най-хитрите, да не лъжат и да не нападат другите в гръб...

Подмолвно досега,но вече явно ,защото нервите не им издържат, е вечният пъклен съюз между Сърбия и Гърция против България, с едничка цел ,смачкване на всичко българско и обща граница между двете ,даже и карта начертаха !!!! Вековна мръсотия ....!

Каква помия и омраза се изливаше срещу нас, срешу българите ГОДИНИ И ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД, от гърци и сърби, и то СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО, ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ВНИМАТЕЛНО ОРГАНИЗИРАНА, КУЛТИВИРАНА И ОТГЛЕЖДАНА КАТО ПРАВИТЕЛСТВЕНА ПОЛИТИКА, и естествено провокирана и изисквана от "братушките", от "братята ни славяни" от Москва!!! Как ни се подиграваха, как се гавреха с нас, как ни преследваха (българите там) и ги репресираха, мачкаха избиваха и асимилираха, САМО ЗАТОВА, ЧЕ СА БЪЛГАРИ!!! Да не говорим как ни нападнаха в гръб в онази война... И това пред погледа и с МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ И ДОРИ СЪДЕЙСТВИЕ И НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ - ДУПЕДАВЦИ И "ПАТРИОТИЧНИТЕ" НИ СЛУЖБИ, ДС!!! Е не мога да им съчувства, ДА ГО ДУХАТ!

Коментари - От какво се страхуват гърците? | Днес.dir.bg

От какво се страхуват гърците?

Най-тесният и най-мрачен ъгъл на човешкото съзнание се нарича фанатизъм.

Обратно в новината

Коментари - От какво се страхуват гърците? | Днес.dir.bg

Коментари

Всичкият гръцки национализъм и активизъм е за изнудване на богатите държави за пари. В случая ще търгуват признаването на Македония по пътя и за Европа срещу опрощаване на дългове, които пак не плащат и се трупат . От 40 години се препитават като дирижирано изнудват и крадат Нато и Европа. Освен това е шанс за напълно деградиралата и компроментирана класа да си върне позиции с популистки национализъм и поободри унилите от проблеми гърци.Нас ни пуснаха в Европа срещу монопол въху водите на Места , където с нашите води си построха най-големия язовир и Вец на Балканите.

Най-после що-годе нормална статия по въпроса. Поздравления на автора и дир. И какво като в Гърция има област с това име? Може да има няколко. Гърция на Балканите ли е? Защо са взели името на нашия Балкан? Въобще гръцките доводи са такава шизофрения която доказва че те са изгубили напълно връзка с доброто от античното минало. Останало е само лошото.

Нашият Балкан е особено име , от което всеки бяга и не иска да му го залепят, не поради природата , а заради обитателите му. Дори когато са сходни по нрав с обитетелите му всички гледат да отлепят от "високия му престиж" .

Минчев, запознат ли си, че три политико-административни области в Гърция също носят името Македония, a населението им се определя и самоопределя като македонци? И понеже става една каша от гръко-македонци, славо-македонци, древни македонци, сигурно и извънземни такива може да се явят, а налице има тенденция за смесване на истории за древни държави и провинции с бивши и настоящи държави, исторически райони с реални области със самоуправление, гърците искат да се сложи един ред. Пък било то и от страх. Виж сега конституцията на БЮРМ, чл.49: "Републиката се грижи за положбата и правата на припадниците на македонскиот народ во соседните земји и за иселениците од Македонија, го помага нивниот културен развој и ги унапредува врските со нив. Републиката се грижи за културните, економските и социјалните права на граѓаните на Републиката во странство."...

(продължение от по-горе) Я дефинирай сега ти кой е тоз македонски народ? Тази "грижа" дето ще се полага за него какви размери може да добие след време, знае ли се? Щото ако стане една държавна граница от двете страни на която живеят установени македонци "от двата вида" и още неизвестно колко такива "в странство", пак от двата вида на двете територии (нас не ни слагам, ние сме се самоизключили), тия дето сега имат 2 танка и се водят мирни и претендиращи само за името и историята като влязат в НАТО може други мераци да проимат. А гърците помнят Кипър, минали са и през итало-гръцката война (когато някакви "етнически изселници" са били употребени като претекст) и не искат да си залагат бомба с часовников механизъм. Затова искат да се добави изрично към този 49. член следната добавка: "без да се намесва в суверенните права на другите държави или в техните вътрешни работи." Защо не подпишат това БЮРМ-ците, а? Защо в шеста част, отн. международните връзки в чл. 119 не приемат искането на гърците да се запише изрично, че нямат териториални претенции към НИКОЯ съседна държава? Ние може да имаме договорче за приятелство и сътрудничество, но гърците като по-бъзливи дето викаш си връзват гащите и искат ПЪРВО да се промени конституцията на БЮРМ в тези (и няколко други) параграфа, за да се тръгне ПОСЛЕ към постигане на съгласие за името. А иначе откъм метафори, епитети и аргументи от типа що да е можело преди, пък сега да не може статията стои добре.

конституцията на БЮРМ, чл.49: "Републиката се грижи за положбата и правата на припадниците на македонскиот народ во соседните земји и за иселениците од Македонија, го помага нивниот културен развој и ги унапредува врските со нив." Бих искал нещо подобно да има и в българската Конституция. А ти? Впрочем ние криво-ляво го правим - подкрепяме училища, приемаме с предимство в ВУЗове и т.н.

Тъпи Гъгрици...

Тъп си ти че си се надупил да те клецът-злобар.

Всичко което правят гърците е за финикийски знаци. Чудят се как да изкрънкат някой и друг милиард, а от ЕС, я от американците. В това за задружни, а иначе могат да се сбият помежду си за пет долара.

Колкото и да не са ми симпатични гърците, в случая са прави.Те не скачат за територията на Вардар. Скачат за открадната идентичност на историята им.Аз елинът Алексанъдър.Така се е определял самият той.Умрете бугари и бугари татари - този рефрен го повтарят не други, а именно хората, чийто прадядовци се определяха като българи и вдигнаха Илинденско Преображенското въстание.България е в деликатно положение. От една страна ние нямаме проблем с името на държавата, но както гръцката история е е открадната, то десет пъти повече е открадната нашата.Не трябваше да признаваме Македония като държава с това име. Ние си мислехме, че признаваме онази възрожденската Македония, която роди толкова много възрожденски българи. Но тази Македония я няма.Признахме държава, която от всичките си съседи най много мрази българите.Македонецът когато иска да се идентифицира казва първо. Яз не сум бугарин.

този дето е писал статията няма и хабер от реалноста. гърците се опасяват от настроенята и мераците на американците,да създадат нова страна,да стъпят много здраво на балканите и да управляват всичко. утре ще говорят за уединение на родопите.

От картата изготвена от западни, руски, турски и гръцки експерти за Цариградската конференция.Сан-Стефанският договор стъпва върху тази карта. Намерете я и ще видите че Македония е засерена от българи приоритетно. Неслучайно въстанията се наричат български в световната преса.Страхуват се и от Османския архив- Навсякъде пише МИЛЛЕТ БУЛГАР/народ български/ та чак и Лариса с езерото/Костурско/

Съществували са древна Атина, Спарта ,Итака и пр. ,но не и Гърция. Филип ги превзема и ги нарича Македония. Езикът е бил гръцки, както и във Византия. На тази основа гърчолята приватизират световна история и я обявяват за Гръцка

Нещо здраво бъркаш понятията. Бъркаш градове-държави с националност. Уредбата на древните Елини е била в градове-държави. Това не ги прави чужди едни на други. Не случайно и древногръцкият език им е общ. Все едно Варна и Добрич да седнеш да твърдиш, че нямат общо.

Много голяма глупост си написал.... Май си бягал от часовете по история и литература .... И изобщо не си чел антична история .... Гръцките полиси(градове държави) ги обединява цар Агамемнон и ги повежда в знаменитата битка срещу град Троя .... много столетия преди да се появи Александър Велики (Македонски) и да основе Империята си.

Македония е географско понятие и не може да бъде име на държава. Ние сме БЪЛГАРИЯ а не Тракия,Мизия и т.н. Гърците са абсолютно прави и ние трябва да признаем това право.

гърците са нарицателно име за хора, които не се страхуват!

Страшно ми харесва това, което правят гърците. Работят за България. Години наред раздухваният и подкрепян от сърби, руснаци и всякакви други комунисти и сталинисти македонизъм винаги е бил против нас. Като не можеха да понесат, че живеещите в Македония са българи ги насъскаха с македонски шовинизъм. Сега им се връща - и на гърците и на сърбите. За съжаление и на сънародниците ни в Македония.

НЯМА македонски език, НЯМА македонски народ, НЯМА македонска нация, НЯМА и мекедонска държава и НИКОГА НЕ Е ИМАЛО .... Едно име на област или провинция ИЗОБЩО НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЖИВЕЕ ЕДНОИМЕННО МЕСТНО ПЛЕМЕ .... Примери има много .... Древната империя е известна под името ИМПЕРИЯ НА АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ (МАКЕДОНСКИ), А НЕ МАКЕДОНСКА ИМПЕРИЯ ..... ФИЛИП И АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ НЕ СА БИЛИ МАКЕДОНЦИ ...... НЯМА НИКАКВО ИСТОРИЧЕСКО ОСНОВАНИЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ДНЕС ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ ..... Гърците са си прави за себе си. Въпроса е къде спим ние от 1989г. насам през тези 29 години и не си искаме това, което ни принадлежи по право, а именно територията на днешна република македония (бюрм) е изконна българска територия, която ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ В ГРАНИЦИТЕ НИ ....

Много точно казано: Т.е. - това, което пречи на Теодоракис Со. не е името на малката република около Вардар, а нейната независимост от Белград. Браво г-н Минчев!

Смотаните гърци къде бяха последните 25г. Македония съществува от 1993г под това име, макар и с наименованието Бивша Югославска Република Македония. Сега се сетили да протестират, и да казват, че била тяхна. Ами нека видим, ако един грък отиде в Македония може ли да разбере какво говорят македонците? Няма да може, но един българин ще си общува почти свободно, понеже говорим един език.

Мисля, от 1991 г датира общото политическо споразумение на всички партии в гръцкия политически живот да не се съгласяват за името Република Македония и разни производни. Провери. А като казваш, че говорим един език, той какъв е, македонски или български?

От нищо не се страхуват, дори и от Меркел:)) Просто са мързеливи лумпени, които обичат постоянно да крякат за нещо по площадите, само и само да не работят!

от каквото и руснаците и българите - от германия ..

От древна Елада е останал само езикът, донякъде. Историческият шанс на сегашните гърци е, че през Ренесанса и последвалия период на Романтизма в западноевропейската култура, европейците обръщат поглед към античността. И понеже много им се е искало да има потомци на живялите преди хилядолетия елини, решават че това трябва да са тогавашните туземци от южната част на Балканския полуостров. Затова и личности като Байрон тръгват към тези земи. Пак през този период европейските историци дават името Византия на Източната Римска империя векове след нейния край. Съвременните гърци имат наглостта и да претендират, че са единствени наследници на византийското наследство.

Storen

"Съвременните гърци имат наглостта и да претендират, че са единствени наследници на византийското наследство." Според мен още по-нагло е това че претендират да са единствените наследници на елинската култура която е обхващала над 200! независими и разнообразни държави (с различни езици, култура и раса и етноси) разположени по бреговете на цяла Европа - от днешна Португалия и Испания до Украйна. В действителност са наследници на малка част от източните римски колонии. Всъщност точно римляните им дават името "гърци".

бе философе дървен? да хванат и да си разпуснат държавата и кой каквото успее да докачи, така ли? От Португалия, та чак до Украйна са били именно колонии основани от гърците, не от Сульо и Пульо. Днешна Одеса е също била колония основана от гърците и името и е гръцко чак до днес. Още един псевдоисторик, мамка му.

Не че са ми много драги византйците, но виждам как дружно и за сетен път показват нагледно на света, че няма да позволят никому да краде от историята им. Паисий го написа: "история има и става народ". Псевдомекедонците нямат своя история или по-точно не искат за да я приемат, предпочитат да се измислят. Това обаче в днешни дни не може да стане. Как ще измислиш история 2000 години? Значи е най-лесно и сигурно да откраднеш. Ето това не им дават да направят гърците.

da preimenuvat darzavata si na republika zapadna balgaria,e nai-kompromisnia variant.

"...От какво се страхуват гърците? От похищение на античната си история?..." Не се страхуваме, дразнем се. А вие (за похищенията върху вашата история)? И щом става дума за фанатизъм, какво друго освен такъв е осеяният с антични паметници център на Скопие? Ако има някакъв страх, това е страхът от ненормалността - някои съседи, които знаят какви са, но се правят убедено на други.

Storen

"А вие (за похищенията върху вашата история)?" Как точно похищават историята на Гърция? В миналото Македония е владяла елинските държави. До колкото ми е известно нито една елинска държава не е владяла Македония. Да не говорим че по това време Гърция се е намирала на територията на днешна Италия. Ако можем да се върнем назад във времето и наречем един атинянин "грък" най-вероятно ще се засегне. Всъщност съвременния гръцки национализъм не е много по-различен от македонския по отношение на изопачаване на историческите факти за днешни политически нужди.

Чуй се: Вършим ти мръсната работа, като казваме това което е (те са славяни), и това което не е (не са потомци на древните македонци), а ти пращаш Гърция в Италия. Драсканици...

Не, няма да се засегне примерно Спартанецът ако го наречеш елинас, на него му е ясно, ще се сърди, ако го наречеш Атинеец. И до ден днешен си тачат родното място, но по никакъв начин не отричат факта, че са Елини. Пиши го спор тип Левски-ЦСКА базиран на география вместо футбол. Така, че стига дрънка глупости. Македонците са също Елини, древните естествено, не днешните. Един поглед върху древната македонска писменост и сравнението с древния гръцки е повече от достатъчен да видиш, че са почти идентични. Авторката Калина е написала баят щуротии, но след като обвинява гърците, които все пак е нормално да реагират така, Александър Македонски не е като да не е от най-почитаните от тях, защо не зададе същите въпроси за макетата? До оня ден ги нямаше никакви, създадоха ги изкуствено, що толкова се зорат за името? Да си измислят ново, какво им пречи? Трябва да е непременно Македония, понеже били географски в част от някогашната Македония? Ние трябва ли да се пишем тогава Обединени Мизия, Тракия и Ко? Ако гърците глупаво се инатят за името, то макетата поне петкратно по-глупаво се инатят и те. Добави и идиотското настроение срещу нас, с които са идентични както древногръцки и древномакедонски, и мисля, че макетата почват да водят по идиотия с много дължини вече....

ИНФО, ПИШЕШ МНОГО ТОЧНО ЗА ПРОБЛЕИТЕ НА НАШЕТО ВРЕМЕ. СПОРЕД МЕН ОТИВАШ ПРЕКАЛЕНО ДЪРБОКО В НЕРЕШЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ИСТОРИЯТА. НИЕ САМИТЕ НЕ ЗНАЕМ ТОЧНО КОИ СМЕ, АМА ПЪК ИСКАВЕ МАКЕДОНЦИТЕ ДА СА КАТО НАС. НАШАТА ПОЛИТИКА КЪМ МАКЕДОНИЕ Е ТАКАВА, КАКТО СЕ ОТНАСЯ ПО ГОЛЕМ И УМЕН БРАТ КЪМ ГЛУПОСТИТЕ НА ПО МЛАДИЯТ БРАТ. БЪЛГАРИН В МАКЕДОНИЯ СЕ ЧУВСТВА КАТО У ДОМА СИ И ОБРАТНО - ВСЕКИ МАКЕДОНЕЦ Е ДОБРЕ ДОШЕЛ В БЪЛГАРИЯ. МНОГО МИ Е ПРИЯТНО КОГАТО НАБЛИЖИ ПРАЗНИК ИЛИ ПОВЕЧЕ СВОБОДНИ ДНИ, КАК БЪЛГАРИТЕ СЕ ИЗНАСЯТ В ГЪРЦИЯ, ВСЕ ЕДНО ЧЕ ОТИВАТ НА СЕЛО НА ГОСТИ НА РОДНИНИ. ВСИЧКО ТОВА Е ТОЛКОВА ХУБАВО, НЕКА МУ СЕ РАДВАМЕ. НЕКА НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, КОЛКО КРАТЪК Е ЖИВОТА.

Абе аз като съм ходил в Македония по работа много пъти НЕ МЕ ПУСКАХА ДА СИ ТРЪГНА! Караха ме да ме оженят там и там да живея:) Като отидех в командировка и влезех в местната кръчма все едно си влизах в кварталната - от няколко маси ме викаха и ми проъчваха питиета... Да обяснявам ли на какъв език си говорехме и от кои земи бил дошъл...?

"Византийски" им номера!

Това с името въобще не е наша работа .То си е между Македония и Гърция и ние не бива да се вкарваме в приключения .

Македонците всъщност са наши хора, ние сме едно, те са ние, но малко по-сбъркани и малко по-назад, колкото и невероятно да звучи, че има някой и зад нас...И с НАШИТЕ ПОРОЦИ И СЛАБОСТИ, вкл. раздуването и неграмотността и полуграмотността, и манипулираното от пропагандата, СРЪБСКАТА ПРОПАГАНДА ПРЕЗ ДЕСЕТИЛЕТИЯТА!!! Рано или късно всичко ще си дойде на местата... Само че ние не трябва да ги форсираме - те трябва да пораснат и вденат, а това иска време! Те да се осъзнаят и да поискат ... каквото трябва и намерят за редно, когато поумнеят:) И ТОЧНО ТАМ Е ГОЛЯМАТА БОЛКА НА ОНЕЗИ, КОИТО ПРОВОКИРАТ ТЕЗИ ПРОТЕСТИ НА ГЪРЦИТЕ, ТЕ ОТЛИЧНО ГО ЗНАЯТ, ЗАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЯ СА НИ Е.АВАЛИ!

Така че всъщност е И наша работа, И ТО МНОГО СИЛНО НАША РАБОТА, но трябва да сме много умни, дискретни, внимателни и прагматични и много внимателно да наблюдаваме развоя на събитията и този път да сме наистина рационални и ефективни ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА НИ, а не както винаги досега в историята ни заради продажните ни и безхаберни политици и управници! Борисов дава сериозни надежди в това отношение, според мен, за това единствено - браво (на него и тези зад него)!

Нали ние първи им признахме името благодарение на президента Желев,

абе нещо всички на балканите отворихме усти за земя...

Да бе това е така, ама уважаеми ми авторе много добре знаете че всички съседи на ,,Македония" се дразнят от това че те безкомпромисно крадът историята на съседите си, а не разкват своя. И е ясно защо, защото нямат такава.

Българи не се ли уморихте да се занимавате с нашата история която е видно не познавате защото четете това което вашите историци искат да имат.но истината е че нямате. .огледаите се и вижте каква държава живеете и че сте в задния двор в Европа.както и да нарекат бюром тя никога няма да бъде истинската Македония защото тя е Гърция и Елада .

Да кажеш че сегашна Гърция и Елада е едно и също, е като да смяташ Перу за империя на инките. Да не казвам, че и Турция могат да претендират.

Щом се исцвъка и Америка за България, тогава ке го опрайме. Голем страх за Англо - саксонците. Е, идва новият световен ред. Но вече от тях нищо няма да зависи.

Между другото аз винаги съм бил убеден, че всъщност най-големите комунисти и социалисти (но прикрити) на Балканите са точно гърците! И дори и преди 1989 година... Не случайно точно Гърция бе любима дестинация още от време оно за пране на пари на руското КГБ и българското ДС...вкл. с някои мастити гръцки олигарси и милиардери!

направи справка и тогава говори. не само на кгб е любима деспинациия. красива страна, добри хора и много слънце привлича като магнит

Гърците се страхуват преди всичко от своята собствена идентичност! Не от историята на предците си, нито от тази на съседите им, вкл. в Македония, България и Турция, НЕ! А от тяхната собствена идентичност и история, на самите хора ТУК И СЕГА! Защото много дълги години живяха и като народ, и като правителство в ЛЪЖА, В ОГРОМНА ЛЪЖА, и надуваха самочувствието си изкуствено с такива теми като история и величие!!! И все някой друг им беше и е виновен! Но това, лъжата Е ДО ВРЕМЕ! Можеш да излъжеш един човек един път, втори път, можеш да го лъжеш и цял живот! Можеш да излъжеш и всички един или два пъти! НО НЕ МОЖЕШ ДА (СЕ) ЛЪЖЕШ ВСИЧКИ ВИНАГИ!!! Гърците сега си учат урока, и то по много болезнен, но напълно заслужен начин, и самозалъгването им с истерита за името на Македония няма да им помогне особено (а само за момента, на "правителствено организирано опиянение", което така или иначе по-скоро по-рано, отколкото по-късно ще приключи и ще трябва да се изправят лице в лице със суровата им истина!) И да се научат, че не са нито най-умните, нито най-хитрите, да не лъжат и да не нападат другите в гръб...

Подмолвно досега,но вече явно ,защото нервите не им издържат, е вечният пъклен съюз между Сърбия и Гърция против България, с едничка цел ,смачкване на всичко българско и обща граница между двете ,даже и карта начертаха !!!! Вековна мръсотия ....!

Каква помия и омраза се изливаше срещу нас, срешу българите ГОДИНИ И ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД, от гърци и сърби, и то СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО, ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ВНИМАТЕЛНО ОРГАНИЗИРАНА, КУЛТИВИРАНА И ОТГЛЕЖДАНА КАТО ПРАВИТЕЛСТВЕНА ПОЛИТИКА, и естествено провокирана и изисквана от "братушките", от "братята ни славяни" от Москва!!! Как ни се подиграваха, как се гавреха с нас, как ни преследваха (българите там) и ги репресираха, мачкаха избиваха и асимилираха, САМО ЗАТОВА, ЧЕ СА БЪЛГАРИ!!! Да не говорим как ни нападнаха в гръб в онази война... И това пред погледа и с МЪЛЧАЛИВОТО СЪГЛАСИЕ И ДОРИ СЪДЕЙСТВИЕ И НА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ - ДУПЕДАВЦИ И "ПАТРИОТИЧНИТЕ" НИ СЛУЖБИ, ДС!!! Е не мога да им съчувства, ДА ГО ДУХАТ!