Обявиха резулатите от матурите: 3,93 е средната оценка на изпита по БЕЛ

По-нисък резултат от предходните години. С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки - 1086 зрелостници, с по две двойки са 1050 младежи

Обратно в новината

Коментари - Обявиха резулатите от матурите: 3,93 е средната оценка на изпита по БЕЛ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Стига с това увеличение на заплата на учителите!,Не заслужават!,Само ваканция, патронен празник,спортен празник са им в главите!Най- важното е да се лекува тяхната злоба към учениците!

1050 бъдещи политици !

Който не е бил скоро в училище, моля да не коментира! И недейте ми казва, че системата не е виновна. Именно тя е виновна, защото в момента училището образно казано си е просто един разграден двор. Учениците - мразят те, псуват те без да се крият директно в лицето ти, а ти и забележка не смееш да им пишеш, че после родителите ще се оплачат от теб и най-много от утре да си без работа. Ето това е самата истина и до там доведе разграждането на двора. Не че е късно нещата да се променят. Но трябва да има желание за това. От всички засегнати страни. Та така... Даже оценката от тоя среден успех в случая е похвална... Защото продължаваме ли така, след още една две години най-много да се изтипанчим с успех 2,50. А учителят трябва не само да иска увеличение на заплатата, ами двойно, че и тройно такова, защото все още успява, със сетни сили да удържи фронта. Който си мисли, че ние нищо не правим - моля, да заповяда да преподава само един месец в училище на мое място! Е, ако тогава успее все пак да образова учениците си и да не избяга без писъци, то тогава значи аз съм в грешка, а онези които коментират, че учителите нищо не правят и на нищо не учат децата, са прави. Съответно и ще си скъсам дипломата.

Родителите получават такава образователна система, каквато искат и каквато заслужават чрез отношението си към училището като институция - забавачка за децата им, докато са на работа. Нищо повече! Преди години назначихме млада колега, която беше писала в мотивационното си писмо, че обича децата и от малка мечтае да стане учителка. Напусна след три дни, крещейки по коридора, че повече никога няма да работи като учителка!

Направо да не ги карат да ходят на училище бедните дечица, че са се преучили. Трагедия.

ебати тъпите копелета :)))

Това е випуск учил почти две години онлайн. Сега се вижда и резултата.

Дали? Защото другите години са все отличници? Хахахах

Това за онлайн обучението вжи повече за другите предмети, не и за БЕЛ. Все пак не говорим за петокалсници , които е трябвал ода научат разликата между нареие и прилагателно, а за зрелостници!

не че нещо ... тука гледам всякакви коментари ... но като човек ,който видя матурата "от първа ръка" бих казал ,че беше доста трудна тази матура ... доста по-трудна от предни матури ... рязко е вдигнато нивото (което все някога трябваше да се случи ) и резултатите го показват ... така че недейте да храните ту учениците -ту учителите ... това е системен проблем ... и за него не са виновни нито учителите нито учениците

На Тъпака ВИНАГИ " систеата " му е виновна - Ганьовска мъдрост !!

Вярно е ,че сте "гост" в българския език...

много прости и нещастни коментаторчета ,които дори не са отворили матурата ... и напълно неподготвени хора ,които не разбират за какво иде реч

Тежко Ви - По-хубаво не може и да бъде !!

Ааааа, може, може.... Сега сме на дъното.... Ама ако решат и вземат та раздадат кирки те да почнем да копаме.. . Ще стигнем и нови дълбини.... Та така ш знайш

Завърших 2008-ма с 5.25.... Бях един от последните във випуска.... Положението е леш.

Я не се бъзикайте така с децата, мола, мола..... А на всичко отгоре сте им дали да пишат на чист северно македонски. Ей милост Нема у тия даскали бре..

Направо е НЕвероятно.... Произвели сме 1050 абсолютно неграмотни индивида,които обаче са СТИГНАЛИ даже и до матура..? Напред,науката е Бизнес....

И на фона на това, даскалите искат все по-високи заплати... Само не мога да разбера на какво отгоре...

Еха, все даскалите виновни! А родителите? А делегираните бюджети?

За пореден път да кажа - дали ще пишеш какво я вълнувало лудата Дубарова и как ще го тълкува някой полуизнервен даскал проверяващ няма значение за живота ти оттук нататък. Иначе е добре да имаш грамотност над средната.

200 думи речник са ти много, даже. А Петя Дубарова е Недостижима за Лумпенпролетариата.

Кирил и Методий и брат им са доволни.

Добрата новина е, че все още сме малко над нивото на Благо Джизъса и Божинката. Има все още надежда. Малко.

Забележете, че в булгаристан най-много пари се дават на онези, които нищо не произвеждат или пък произвеждат скапан, дефектен продукт: - на даскалите - учениците им функционално неграмотни(в 6-ти клас още сричат - на докторята - ония от некадърност и алчност убиват пациентите си - на съдии и прокурори в съдебната система - ония пък вкарват невинни зад решетките(Иванчева и Петрова), а пускат убийци на свобода - Йоан Матев, убиецът на Алекс, докторът застрелял Жоро плъха... - на тъпите ченгета - по цял ден нищо не правят, нито произвеждат някакъв полезен продукт, само си разкарват напред-назад дебелите шкембета... Ония, които рутят и развращават най-много устоите на обществото са най-добре платените... Случайност?! Едва ли! Не вярвам в случайности! Всичко това е преднамерено!

Само дето даскалите горките едвам вързват двата края. Шофьор в градския транспорт в Шопия взема повече от тях. А шофьора е тъп като галош. Едвам си пише името.

Стани даскал, неуважаемий, и получавай висока заплата. Опитай се да налееш в кухите кратуни на невъзпитани, глупави и разглезени троглодитчета каквито и да било знания. Занимавай се с простите им родители, които смятат, че отрочетата им са центъра на вселената и трябва да получават всичко наготово. Бори се с малоумните изисквания на всякакви чиновници от министерството. На третия сен ще избягаш с писъци.

Нещо нормално. На България и трябват работници в производството, където се творят материалните блага - дом,храна,обзавеждане и т.н. А не празнодумци,философи ,като политиците,половината от които,не могат да си сменят крушката.

Стават да пишат по медиите.

Не се косете! Всичко това бе посято през 90-те години и сега просто жънем резултатите. Тогава си спомням, че старците много се дразнеха: ех, тия отгоре нищо не мислят, като ние си отидем, ще стане много зле! И така стана. Отидоха си инженерите и специалистите и нови не се родиха. Това са откърмените поколения на мутризацията, чалгата, проституцията, наркоманията и т.н. Не можем да виним и родителите им: те бяха твърде заети да оцелеят.

Аман от нихилисти. Не се ли усещаш, че в новините повече се "продават" лошите новини? Не само преписвачи и чалгари има сред младите, но както пише в първото изречение, това е положението. И то е така навсякъде по света.

Нищо не помниш! За да може нещо да е било посято 90-те е трябвало да има семена от някъде?!?! И тук започва да не ви изнася че всъщност нещата са посяти 44-та!!! Още през 60-те един известен преподавател заявява: Като знам какви инженери подготвяме ме е страх да отида на лекар!!!!!!!!! 60-те! Ама иначе уж много помниш ама само каквото ти изнася!

Такива резултати ли имахме през 1988 и '89 години? За един приятел питам....

Проблемът не есамо в оценката. А оценката съпоставена с многократно лекотения изпитен формат....

Даже и по-лоши! Както казва един преподавател във ВУЗ! Като знам какви инженери подготвяме ме е страх да отида на лекар!!!!!!!!! 60-те! И те така!

'60та още нямаш ядрена централа за ток, нямаш телевизия, какво сравняваш??? '87 завод за компактдискове, завод за компютри, кой е работил там?

"При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, ...." И под изучени творби се разбира назубрено заглавие. На това ли ги учим? Да зазубрят едни имена и да ги свържат механично с произведения? Това ли е езикова компетентност? За къв чеп им е това зазубряне? Ще подреждат книги в книжарница ли? Четене с разбиране - йок Интерпретация - още по-зле Прилагане на научени знания - нулево Те това е!

Попитах един университетски преподавател: няма ли блестящи изключения, които да потвърждават правилото? Все пак не може всички да са тъпи. Би трябвало да има и няколко златни деца като изключение. Отговори ми: има 1 на 500. Много по-малко от 1%. И всички преподаватели се борели за този 1 да им стане асистент. Та правете си сметката.

Но разпознах че си нямаш хабер от последното ти заявление. "Всички преподаватели се борят този 1% да им стане асистент" - това е толкова далече от реалността, че даже не можеш да предположиш колко.

Умишлено не споменах за кой факултет става дума. Знаех, че хиляда многознайковци във форума ще започнат да ми се обясняват ;)

Познавам цялата система, барабар с КИ-то на обитателите й. Ако ри намеря 10 по-умни от теб, ще изриташ ли малко номенклатурчици, за да ги направишп асистенти?

Вдигайте веднага заплатите на учителите !

това може да сработи, защото високите заплати ще създадат конкуренция. Но засъжаление, това е невъзможн ода стане за масовия даскал. Колегията е голяма. На запад го постигат с частни скъпи училища. Там даскалите вземат 10 пъти повече.

Стига с този запад, че "благодарение" на идиотското копиране и налагане от тях си съсипахме много доброто средно образование и не толкова добрата бърза помощ ( която все пак имахме).

Не само по БЕЛ е така. Учителите по математика са в потрес. Вече им носят задачи, решени от изкуствен интелект, на които не могат да обяснят решението. Всички искат да стават айтита, а нямат базови знания по математика.

Чул си и ти за ИТ бизнеса. Евентуално за програмисти които се занимават с алгоритми ще им трябва математика. Но ИТ не е само програмисти! Хиляди пъти по-добре е от основното да програмират или да учат техника вместо десетки абсолютно безполезни предмети още от яслата! От наученото в училище ползвам само четене и писане! Както искаш така го разбирай! Всичко останало съм научил покрай баща ми, и всъщност станах специалист с много широк профил! Вече 11 г средно ( от ясла), и още 4-5 висше образование това са 15-16 г. чиста загуба на време. И резултатите от безполезните изпити по безполезните предмети го доказват! Следващата стъпка е от кърмачета да ходят на ясла и да ги изпитват, и да държат изпити!

Дори не се опитвай да ме просвещаваш по темата, като не знаеш с кого говориш.

Ами то няма какво много да се коментира. Утешителното е, че не само в БГ нещата са зле. От десетилетия по-нормалните хора из Свободния свят алармират, че младите поколения оглупяват. Но очевидно това е и целта на занятието. Не знам само как стоят нещата на изток и на юг. Дано да са по същия начин, че иначе жална ни майка на Свободния свят.

Резултата от 33 години "Демокрация" и демократични "ценности". Това са новите евроатлантически отпадъци. Функционално неграмотни дебили, мажещи цял ден по телефоните и цитирайки някакви джендърски права.

Чак и плюсове са ви сложили! Това се казва глупащина! Вие господа горди СОЦ образовани създадохте тази псевдо демокрация и си съсипахте децата в малоумната си образователна система! Факт! И сега някой друг ви е виновен!

Да се повтаря годината докато средната оценка не е над 5. Няма не искам, писна ми от младежи без грам мозък и образование

леко да копираме САТ. 1. Задължителната матура НЕ може да е само БЕЛ! 50% БЕЛ 50% математика и 50% допълнителен модул по избор на зрелостника. (Да, 150 % ставатм защото и без трети модул може да се завърши) И този трети модул дори трябва да е най-важен при кандидатстване в елитн испециалности. Не ни трябват 2 или 3 матури, а една многокомпонентна! 2. Езиковата част не бива да е зубрене на автори и още по-малко зубрене на чужди анализи на произведения. А трябва да е фокусирана директно върху езиковите способности на зрелостника. Пада се (казват ти предварително) кой автор ще се падни и вече си "гений"? Е това е абсурд! Четенето на автори помага много, но не бива оценката да опира до познаването на конкретно произведение. Освен ако не е оценка на изпит спец. БФ по литература. За 90% от учениците часовете по БЕЛ са безсмислени, а оценяването неадекватно.

И сега приблизително 152 български висши училища и университети, равномерно розположени на територията ни, очакват с нетърпение кандидат-студентите ни. Изпитните въпроси ще са : "Колко прави 7+3 - 4", както и да познаят какво е "Ботев" - футболен клуб или национал-революционер и поет. Очаква се Софийският университет да записва за студенти, който желае. Иначе няма субсидии.

Това ще е тенденцията за съжаление. Тодор Колев беше изпял как ще ги стигнем американците: "А гледах напред надалече,..."

затъпяването е под 10% спрямо миналата година

Поредното потвърждение за "качеството" на днешното образование в България. Питам се как тези "космически" резултати кореспондират на исканията за поредно увеличаване на заплатите на учителите!? Явно няма връзка между заплащане и качество на крайния продукт. Да не споменавам и факта, че няма ученик, който да не ходи на частни уроци на баснословни цени.

че този комичен резултат е САМО по БЕЛ! Почти всичк идруги резултати са прилични.

Какво означава "прилични"!? И не е ли някакъв нон сенс, че българските ученици имат слаб успех по родния си, майчин език!? Това е повече от обидно за нас, като народ.

А е диагноза за състоянието на преподаването и оценяването по БЕЛ! А прилични означава - видимо по-високи от 3.93, например.

При положение, че куп деца започват частните уроци още от 1ви клас, представети си какви пари отиват до заветната матура ...

Лошо. Явно нямат време да учат и да четат.

То това с ниския успех е в целия свят. Поколението родени след края на 90те навсякъде са най-депресираните, неграмотни и на това отгоре, въпреки очакването като живеещи с компютър и телефон да са на ти с техниката, са невероятно зле с работата с компютър и примерно обяснението какво е файл и как да напишеш документ в Word и да го пратиш по мейл ги вкарва в див потрес. Просто животът в игри и социални мрежи няма нищо общо с реалния и не значи познаване на техниката. Всъщност това поколение е основния подръжник на LBTQ(по-известно като "джендър") и някак си много странно в САЩ едно 20ина % се определят като другия пол и купища от тях си правят операции. Ако човек потърси в интернет, може да го изненада и какви ги вършат с влизане на тумби да обират магазини(Има закони до $5000 да не може да бъдат пипани и от вчера- закон в Калифорния, който забранява на работещи в магазини да опитват да спират обири.), като пътьом и направо разхвърлят стоката, трошат витрини и т.н. да борели "лошите капиталисти". Даже сами си публикуват подвизите в социалните мрежи. Покрай прайд месеца по училищата има drag шоута(травестити правят стрийптиз пред малки деца) и даже близките дни на няколко пъти групи родители са се били с ANTIFA в опит да протестират да се спре с това(В Грийнсдейл група бащи протестират и са нападнати, в друг град група мосюлмани, протестиращи пред училище, са били пред бой...). Лекарите и правителството дотолкова улесняват операциите и терапиите с хормони за смяна на пола на деца, че за лека депресия или просто да кажеш, че искаш да си смениш пола, отнема към 20 минути да ти издадат документи за одобрение(Мат Уолш вчера пусна разследване за това.). Годишно броят операции е няколко хиляди и постоянно расте. Същото това поколение промотира педофилия покрай ранното си сексуално съзряване- има скандал от вчера с откритие, че в instagram при търсене на определени тагове веднага почват да ти се промотират педофилско съдържание и оферти за наемане на 12 годишни. Между другото, откакто Мъск отблокира акаунти, twitter дава бая новини, които не се виждат по медиите и другите сайтове, където върлува цензурата. Абе, бая проблеми ще си имаме с младите. Просто не искат ни да учат, ни да работят, и всеки от тях мисли, че точно той е най-уникалното нещо на света, съответно заслужава пари и всичко останало без грам работа. Разбира се, единствената смислена цел на живота според тях е промотирането на някоя идея(т.е. да си инфлуенсър) и да пускаш клипове от яхта на Карибите или каране на ски в Алпите. Работа, учение и подобни са за нисшите, а и всичко се намира в гугъл така или иначе. И да почнат работа, ще решат, че знаят всичко след гледане на 2-3 видеа по 10 минути, ще се чустват постоянно тормозени и неоценени, не можеш да ги накараш да свършат нещо, вместо да висят във фейса или да си зяпат телефоните...

Предметът спокойно може да се прекръсти на разтягане на локуми по усмотрение на проверяващия. Докато можете все пак да нацелите предпочитанията на даскалицата ви с годините то с неизвестен проверяващ става като спорт-тото - дращиш едно, после се оказва че проверяващият е очаквал друго да чете и ко - 3 до 4. Оказва се, че трябва да си чел всичките бльоканици на някакви литературни критици по избор на проверяващия, щото колкото критици толкоз и и мнения и просто да възпроизведеш нещо из безкрайните им пледоарии. Аз като седна да чета литературен анализ и ми се доспива - тъпо, скучно, мисъл няма, не е ясно за какъв дявол му е трябвало на автора да надращи всичкото това ... освен за хонорар. Така че предлагам матурата да се измести към естествените науки, примерно биология - полова система на човека, там оценка под 5 няма да има - гаранция

Поколение от абсолютни неграмотници. Е, никаква изненада. Това е резултатът от 32 години властване на просташката чалга, тъпите мутри, неглижирането на учителите и глупавото либерално възпитание.

Само да напомня, че "либералното" идва точно от възпитаници на Народната Република, и по статистика - най-голям брой технически неграмотни хора са точно от кохортите родени преди 1989. Моля, образовайте се допълнително. Приятен ден!

Глупости. Ти май нямаш никакво понятие за образованието преди 1989. Знаеш ли с какъв бал се влизаше във ВУЗ през 70те години. И не дрънкай глупости като нямаш понятие.

Браво, добър резултат! В смисъл - Добър (3.93)!

Зубрачи!

Слаба работа, въпреки частните уроци за милиони левове!Но, ако не бяха и те,резултатите щяха да са трагически!Гербаджийска история! Ще понесели някой отговорност за това?

Ако на нас (децата на 70-те), ни бяха дали подобен тест за ДЗИ, не знам дали и 2 щяхме да хванем.

Има още мноооооооооооого до 2.00.

Ако приложим западната скала на езиковия тест, това 3.93 много лесно ще се трансформира с 2.95....

Най-смешни са синковците, които не са написали и 1 ред от писмените задачи, но са преписали стихотворението :) Явно са свикнали да получават оценки за нещо надраскано, без значение какво.

Изключително трагичен среден резултат. Това е така, защото всякакви чужди НПО обикалят из министерството на образованието и провалят отличната ни образователна система. Е беше отлична, вече е на дъното

Резултатите са такива, заради формата на изпита. Разгледайте го, решето го и ще разберете какво имам предвид.

Какво за формата? Изпитът е елементарен!

Сега българистите ще кажат, че проблемът е в това, че матурата по БЕЛ е задължителна, а втората задължителна матура била за "по-мотивирани". Ето ви аргументи против това оправдание: 1. Изпита по БЕЛ отразява базово умение, без което е невъзможно да бъдат постигнати академични резултати. Езиковите умения са свързани с всяка наука. Ако всичко свързано с програмите, преподаването и тестовете е адекватно, няма как да иумате дбър историк (например) с нисък резултат по БЕЛ. 2. В някои елитни училища 95% от децата се явяват и на английски и на български. Резултатите по БЕЛ са над единица по-ниски. Защо? 3. Много от учителите по история, география, философия и пр. имат в пъти по-малко часове и подготвят учениците си в рамките на 1-2 години. По БЕЛ се зубри 12 години. И не, изпитът не е по-труден по дефиниция. И все пак по БЕЛ резултатите са най-зле. Защо? Не бъразайте с отговорите. Анализирайте!

"Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93" С НАЙ-ВИСОК среден РЕЗУЛТАТ са ЧУЖДИТЕ езици... ..ПО-НИСКИ РЕЗУЛТАТИ са регистрирани по МАТЕМАТИКА, география и икономика, философия." ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИТЕ растат от година на година. :( А ОБРАЗОВАНИЕТО уж е ПРИОРИТЕТ на всяка власт. КАК ученици, които НЕ ВЛАДЕЯТ РОДНИЯ си език, ВЛАДЕЯТ ЧУЖДИ езици?! Просто по ЧУЖДИ езици се явяват ПО-МАЛКО / ПО-ПОДГОТВЕНИ ученици.

и това, но матурата по английски е най-лесна от всички.

С тези резултати, не всички учители заслужават увеличение на работните заплати. Същите следва да наведат глава и да замълчат!

Чета само заключения, но не и предложения.

Трагедия! Иначе ревем за заплати !

Заплата за перфектен български де дават? Че те пукнем на което и да е стуктурирано състезание по БЕЛ!

А по четене с разбиране ?

Може да го повтраряме колкото пъти искате даже Ще залагам 1 кът 10, докато не ви ошушкам.

трагедията е че не разбираш че средната оценка е 4 .. ако всичко е наред ... ти колко искаш да е 6+?

Децата са интелигентни. резултатите на матурите са прилични. Изключение прави този един единствен резултат, считан за най-важен - по БЕЛ!

Ивинете ме, но резултатът по БЕЛ е трагикомичен! При положение, че с малко затворени въпроси тип "АБВ" се връзва 4.25, това 3.93 е някакъв ужас. Разбирам ситото да е сериозно и тестът да е сложен, ама то не така! Скалата е щадяща, въпросите са елементарни, имаше и есе за опция..... Сядайте и променяйте прогкрами, преподаване,м планове и прочее по БЕЛ. Нищо не е както трябва там явно.

Знаеш ли кое не е както трябва - оценяването. Малкият е пети клас. Има САМО петици и шестици, а по половината предмети НИЩО не знае. Като го накарам да учи, той се дърпа, защото бил отличник. Учителката по история на родителската среща ни заяви, че "децата ви всичка са умни и не се притеснявайте за оценките". Отделно до четвърти клас учеше с две деца, които бяха емигрирали с родителите още преди нова година. И на двете им дадоха свидетелства за завършване - всичко оценки петици.

Напълно е възможно и това да е един от проблемите. Разминаването между текущо оценяване и матури трявба да бъде анализирано!

Не, не е трагикомичен. Вие имате 3 правописни грешки и 1 пунктуационна в коментар САМО(!) от 67 думи. По примерна скала, близка до матурата, вашата оценка за този коментар би била около 4,25. Приятен ден!