Кабинетът осигури договори за обсерваторията в Рожен

Националната обсерватория в Рожен ще работи по проекти на министерствата на земеделието и на околната среда, срещу което ще получи средства, необходими за оцеляването й до края на годината.

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът осигури договори за обсерваторията в Рожен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато в края на август Министерският съвет отпусна допълнителни 18 милиона лева от МВР - извън бюджета им, за да си плати просрочените задължения, не чухме министър-председателят да поиска срещу това да се повиши например разкриваемостта по обирите на трезори, офиси и банки, където има не повече от 2-3 разкрити, в това число и оня на учителката с китайския пластмасов пистолет. Или да вкарат в затвора поне един телефонен измамник - с годни доказателства за пред съда, разбира се. Или поне да ги задължат да научат един чужд език, като удостоверяват всяка година степента, в която го владеят. Защото от астрономите се искат два, нищо, че започват с близо 370 лева стартова заплата, а полицаите - с около 600.

Накратко, това е абсурдно което другаря Бонев го е казал. Той трябва да се радва че са отпуснати пари да си играят "учените" с играчката си. Наука -- какви научни открития са направени от НАО Рожен досега? След като открият нещо, а може би са открили все пак (не няква екзопланета) какви са импликациите и кога във времето върху живота тук? Можете да си представите колко други по-реалистични проекта има които са недофинансирани. Няма да споменавам колко е важно това което вършат щом не могат да си намерят научно финансиране. Все пак не е нужно и да е от България. Аре

Поредният жест на несравнимо благородство от страна на министър-председателя Бойко Борисов! Дано мързеливците от Рожен си вземат поука и се сетят и да свършат нещо полезно за България, вместо само да си клатят краката и да чакат заплати, както са ги научили предишните комунистически управления!

Общо взето - типична българска простотия - и от двете страни на казуса !!

Сега ще се сформира една алтернативна футболна лига, в която ще членуват всички отбори, които искат да играят с Бистришките Тигри. Явно след като имаш отбор, получаваш пари. Не казвам, че не е трябвало да се дадат пари на обсерваторията, но е абсурдно по този начин. Да се реши искаме ли като държава да имаме такава обсерватория или не. След това ако искаме да се сметне колко й трябват за поддръжка и да й се осигури бюджет. Такова раздаване на калпак е изцяло популистко. Сякаш бащицата си бърка в джоба и вади собствени пари.

Ей т'ва е - имаш телескоп за наблюдение на звездите, веднага му намираме по-практично приложение: 1. За земеделието и горите - обръщаме телескопа към гората и гледаме кой бере незаконно ;) 2. Ще пазим околната среда - завъртаме телескопа и гледаме някой да не обсере околната среда и да не пикае във водите. Браво тиквуни, машалах! Ей големи умници се извъдихте!

И за кво му е на правителството обсерватория?!? Те и без нея добре си обсраха нещата! :-)

А от здравното министерство да им платят, за да намерят достатъчно далечно място, където да пратим тиквата, защото тукашните лудници не го искат!

Поздравления за НАО Рожен!!! Печели този, който добре си отстоява правата! В случая и ние печелим заедно с тях! Поздравления и за Борисов, че се намеси като държавник! Осигури им договори, но и изиска да работят и по пряката си работа! Проблема с финансирането на НАО Рожен е решен засега. Догодина дали ще бъдем свидетели на същото?

За всяка ли направена грешка ББ ще се прави на герой и "ще излиза в бяло на фона на л...та които е разсипал" преди това???

Dobromir Dimitrow

боко направи немалко гафове! Но мисля, че отстъпва на предишните по кражби! И никой не може да оправи всичко в България за кратко време!!! А НАО Рожен не е под прякото ръководство на правителството, а на БАН, нали? Вярно, че са намалени парите, но те навсякъде са намалени. Не защитавам боко, герб и сие са ми противни, защото съм работил и с тях и против тях, и ги познавам добре! Но в случая смятам, че боко възстанови справедливостта и подкрепи БГ-науката!

Мутрогерберите, прочетат ли Станишев веднага реагират като бик на червено. Все Станишката им е в устата, както и на Рапоня. Явно голям страх ги тресе от този Станишев. Сигурно и децата си плашат с него, вместо с караканджоли и със сашо йорданов.

Тактиката на МутроПредседателя е проста: в БАН има два вида представители - учени които си гледат науката и не подлежат на манипулации и плазмодии, интриганти, готови да близнат всяка част на Мутрата само и само да докачат някоя мръвка. И директорите в БАН са два вида - учени и плазмодии. Учените никога за нищо не се молят, те се борят за това което им се полага. Плазмодиите ближат. А Мутрата орязва бюджета и започва да подхвърля мръвки: учените се отвращават и се извръщат а плазмодиите скачат с оплезен език. Така в някои институти учените остават без средства а в други получават и с телескопи наблюдават семената или превеждат формуляри за стрес тестове, или се правят на заварчици или искат да правят цехове за медицински радиоизотопи. И така, правиш наука - стоиш без пари, целуваш ръка - получаваш дарения. И за всяка стока си има клиент!

"... два допълнителни договора възлагаме им работа, за да могат да си изкарат парите..." Абе д-р Борисов, нали това е БАН - БЪЛГАРСКА Академия на науките!!! Защо правителството не й възлага за решаване текущи задачи? Или е по-изгодно да се купува в пъти по-скъпа екипировка от чужди фирми, за да се получават комисионни и да има разходки (командировки) за избрани лица???

КОГАТО ЧОВЕК ИСКА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПАРИ (А ТЕ СА ТАКИВА ЩОМ БАН НЕ ИМ ГИ ДАВА) ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОРАБОТИ ДОПЪЛНИТЕЛНО

ето така се става БАЩИЦА. Някой който има някакъв авторитет ПЪРВО го притиснеш към стената и за гърлото ПОСЛЕ великодушно го пускаш и му даваш апарат за дишане, че и на богат обед го каниш мило и любезно, за своя сметка. Той хем изплашен хем благодарен. А ти разбираш, че трябва да се послушен и тичаш да се купиш наколенки.

Шахматисти, две вечери се качвахме специално до обсерваторията в Белоградчик, след уверение на човек от обсерваторията, че ще можем да дойдем вечерта и да направим наблюдение. Нищо само си изгубихме времето, и двете вечери "астронома", го няма едната вечер играел шах в града, другата вечер, нямаше и обяснение. Обърнали са обсерваторията там в "пивница". Кадрите от БАН го раздават съвсем буквално: "-Те се правят, че ми плащат, ние се правим, че работиме" Радвам се, че тук мога да си кажа за случая, тогава бяхме 7 човека, и бяхме много ядосани и разочаровани.

Може така да е било в обсерваторията в Белоградчик,но ходили ли сте на Рожен? Не слагайте под общ знаменател всички астрономи и научни работници.Скоро бях на Рожен и посетих обсерваторията.Има си ред за записвания и посещения в сраницата им в интернет.Колкото и сранно да звучи хората там работят с хъс, въпреки трудностите.Имахме късмет с времето ,нямаше облаци и научихме и видяхне много.Съжалявам,че са ви скъсали нервите в Белоградчик, но направете си труда и се качете на Рожен и после ,ако можете ,спокойно четете и слушайте глупави коментари и изявления.

хахахах - може да бъде пропуснат някой астероид, който след десетина години ще удари земята...... ИЗХОДА ОТ СИТУАЦИЯТА АКО НЕ ПРОПУСНЕМ АСТЕРОИДА, ЩЕ Е РАЗЛИЧЕН ЛИ ОТ ТОЗИ АКО ГО ПРОПУСНЕМ! --- Иначе съм за наблюдение на астероидите и дълбок поклон пред научната дейност на астрономите от Рожен, но е смешно да се искат пари щото след 10 години ще ни удари астероид , който така или иначе ще ни удари ако въобще го има този астероид без значение дали ще го пропуснем или не в Рожен

ББ ще го напляска и астероида ще си тръгне обратно, достатъчно е само да му дойде на една ръка разтояние!

И естествено целия свят разчита точно на обсерваторията в Рожен да го открие тоя астероид. На тия май не им хареса да трябва да работят нещо, за да си изкарат парите. Не са свикнали по този начин.

Всъщност, не е така. Има десетки методи за отклоняването на астероид, в случай, че бъде открит навреме. Това което сте гледали по филмите - атомни бомби на/под повърхността на астероида е постижимо, макар и не винаги ефективно. Препоръчвам малко търсене в чичо гуугъл за разработените мерки в тази насока. Това, че България няма да е страната, която ще отклони астероида, не значи, че не можем да помогнем чрез ранното му засичане. Колкото по-рано се открие, толкова повече време за подготовка. Някои от методите за превенция са евтини и гениално прости, ако се направят навреме (малки отклонения за дълъг период се натрупват).

Мен ли ще плашиш ти с астероид бе?

Цървули нямаме, гайда искаме...При наличието на огромни комплекси, финансирани от мощни световни програми е излишен лукс да поддържаме подобно съоръжение.

Егаси ГЕРБ-ерската логика извади! Еми по тази логика що да се учим да четем, като все някой друг ще ни прочете, това което ни трябва?!

Дянков казал че нямал пари и щял да затваря. По това изказване искам да питам Дянков какво той е направил за да има право да затваря? И като за нищо не може да намери пари, защо седи на този пост? Никой не го задължава!

Айде пак Дянков. Дянков е дал пари на БАН. Като им е толкова критична астрономията, да си разпределят по-добре парите. Ама не става, щото в София трябва да си вземат заплатите, а Рожен е "чак" в Родопите...

Не се нервирайте! Нещата са- отиде коня в ряката!Пълна обърквация.

"Националната обсерватория в Рожен ще работи по проекти на министерствата на земеделието и на околната среда, срещу което ще получи средства, необходими за ОЦЕЛЯВАНЕТО й до КРАЯ на годината" ВОЖДА ПРЕДВИДЛИВО Е ОТПУСНАЛ СРЕДСТВАТА ДО КРАЯ НА ТАЗИ ГОДИНА, ЗАЩОТО СЛЕДВАЩА НЯМА ДА ИМА. Съобразил се е календара на маите, че свършека ще настъпи в края на 2012 година. УМЕН И ПРЕДВИЗЛИВ Е ВОЖДА НИ. ОТ ВСИЧКО РАЗБИРА. Не е разбрал само, че в отвъдното нищо не се носи и милиардите които той и кака му Цветелина трупат в другото измерение не се ценят.

Фокуса на дискусията е изместен. предлагам няколко въпроса: 1. Кой прави бюджета на обсерваторията? 2. Има ли нарушения при изпълнение на бюджета? Ако някой не си е свършил работата - защо държавата да плаща за това? Защо на останалите институти в БАН тази година им стигат парите? Значи ли това, че умишлено е орязан бюджета на обсерваторията, за да стане обществен калабалък и всички да викнат "Дайте им пари!".

Попитай също актуализиран ли е бюджета на БАН с повишените цени на тока, горивата и т.н. Защото по-големия бюджет от този на БАН - НА БНТ, е актуализиран. И двете са на държавната ясла. За актуализираните заплати на дупетатите, държавните служители и т.н. да говорим ли?

Не им стигат и на тях. Ама нямат обсерватория на към 2000м ж планината, та да я спасяватот разруха. Но, много от тях стоят също без заплати, в неплатен отпуск. Това нормално ли е?!

Астроном е моят татко, астроном ще съм и аз, еь, само да порасна пък вижте ме тогаз. Лузната аз ще гледам през голямата тръба (Роженската) и парички от бюджета ще получавам за това. Изводите си правете сами ужаваеми данъкоплатци(бюджетаджиите не са данъкоплатци, те имат други задачи, справка виж по-горе)

Е гаси

Пак "бащицата "да помогне.Цирка е тотален.Ах дано , дано дано до всяко добро същесво..........и да ги бутнеме.ДСБ е единственната ми надежда.

да не застраши националната ни сигурност, че бадева ще отидат 100-те милиона за подслушване.

Това е пълна глупост от страна на правителството, ако отклонът пари от министерството на земеделието и на екологията за някакви имагинерни учени от БАН.В света съществуват такива колосални обсерватории, че е напълно излишна нашата, освен да се използва като ,,Луна парк".Но старите комунистически мекерета, набутани навремето в БАН и сега навъртат кормилото на управляващите, че пак ще отпуснат парички за да си напълнят кисийките некадърните и с мухлясъли идеи старчоци академици.Бъдете сигурни млади момчета, които сте в обсерваторията, че крупнити суми ще ги вземат старчите от София.

:-))))))) (ама наистина много-голяма Дир.бг . Браво !) ------------------- Абре Симеоне ! - гледам си вдянал, че Проблематиката е баш БАН(кянска или зянска ?) - Вспомогна ли да Тръгнат нещата с NASA Technology Transfer Ctr. ?!

подигравателния тон с който говореше за науката Астрономия и загрижеността на хората ,да не се повреди едно от малкото налично и работещо оборудване.Това говори че един прост човек се е домогнал до позиции ,където може да направи големи золуми.Келфайда че догодина ще си го получиш с лихвите.

Сменете заглавието бе простаци

УНИКАЛНИ ПРОСТОТИИ!

Тези ГОЛЕМИ,ГОЛЕМИ учени от Рожен сигурно са видели с телескопите си,че идва края на света през Декември и са казали на Бойко-Ей Бойко - дай някой лев да поживеем,че края се вижда и той нали е човек разбиращ им е дал.

Вчера форумец писа, че дават 2 млн лева на Соломон Паси за да направи закон за космическото право. Като царски външен министър той е сведуш по въпроса за правото, а и за горите на царя. Явно дадените пари за дърветата на обсерваторията са да се търсят горите му в космоса!!!

Ако видите разпределението на бюджета на БАН ще разберете защо няма пари за Рожен. Потърсете го навсякъде и като го намерите (бюджета)ми се обадете(по водосточната тръба). Докато една публична институция разпределя пари по усмотрение на 10-20 дедовци крадливи , така ще е.

е достатъчен за 10 месеца и това го знае всеки.За съжаление оборудването в обсерваторията не може да се консервира и там е необходим както подходящ микроклимат през ноември и декември,така и хора,които да го подаржат.Що не стоиш ти без заплата 2 месеца бе тарикат и подлога на тоя чукундур,мислещ се за Наполеон.

Колета, аз съм на 10 заплати също(разбирай неплатен отпуск по принуда).Ти си клакьор от Позитано, а ако си научен работник с този правопис, ето къде са ми двете заплатки.

Ами да, би трябвало държавата да дава пари за това. От нашите данъци. Ясно е. Кой бизнесмен би плащал за изследвания на небесния свод и звездите? Да затъпяваме ли трябва, да не се развиваме? Така се върви към гибел - за всяка нация е ясно. Вижте историята.

Колко приказки се изприказваха за тия пари...сега дават пари и пак приказки...българина не обича да работи, а да приказва...дой ме от пусто в празно да налива...ако не дават пари - що не дават...ако дадат пари - що дават...да си българин си е направо диагноза

Дадени по този ехидно -подигравателен начин парите горчат,това е неуважението на един самозабравил се новоизлюпен и прост Диктатор.Но може би ние сме простите ,защото още го търпим...

Ако парите ви горчат - върнете ги. Толкова е просто. Да гълтате 'горчиви' пари докато пляскате по форумите можете, а да върнете парите - не можете.

Ти дали си се кандидатирал за управленец? Ако не си - не говори защо "още го търпим", а се пробвай. На маса и аз разбирам от футбол - а и какъв юнак съм да знайш...

Кой казва,че няма колегиалност между футболистите.Уважаеми ДОКТОРИ/учили най много и продължаващи да учите/,направете си футболен отбор и обявете среща с отбора на Борисов.Това е начина да получите нормални заплати и останете на работа в БГ.

Бате Бойко, гоУем си ! Некои хора срещу тебе да тичак пак не моат да та стигнат !

Гоуем,гоуем,колко гоуем ? Вече към 140 кила,гоуем ?

Този дето дава парите явно не знае за какво се използва телескопа на Рожен.той действа на принципа "щом не знам за какво служи значи е непотребно.На Дянков трябва под страх от среща с Вожда всякакви публични изяви и особено да си отваря устата освен за ядене и пиене.Зер идат избори а с тоз тертип прави ложа услуга на партията си.

Орязваме бюджетът на БАН,а след това Бащицата дава пари от своя личен джоб!!! Най-големият Мерзавец за последните 100 години е този мафиот борисов!

Големи малоумници сте бе! Айде да дойде Станишката или Кунишката та да Ви видим що ще цапотите.

Та управлението на БСП+ си е едно успешно управление . Освен ако ГЕРБотелевизиите не са ви изпили мозъка ! Спомнете си как се развиваше България при тях, и какво апетитно наследство от 8 400 000 000 лв. оставиха те на крадливите прости Мутри-ГЕРБ ! И сравнете със свинското блато в което мутрите набутаха БГ ! Ако БСП са способни да отърват България от тази грабителска,проста напаст ,гласувам за тях. Ако Сините се съберат ,или Кунева може или......който и да е ,само не престъпните ГЕРБ !!!!

Тоя хер Флиг много ме дразни!

с кометите и метеоритните дъждове. Да не прелеят в нЕкое землище.

Колко пари са отпуснати за реконструкция на обсерваторията, обаче не се казва. Като гледам купола освен да търсят гори на царя по луната, марс и т.н. кьораво дърво не се вижда! Ако ще търсят с телескопа бракониери по околните баири, вместо да преустройват купола е по-евтино да назначат още двама-трима горски. И това е изказване на човек, който пише научна степен във визитката си!!! Ако пътувате към първото кино арена, в двора на пожарната ще видите една футболна топка. Това е практическата част на неговата дисертация, от времето когато ПУЦА на МВР правеше хабилитирани лица на килограм, за да стане академия.

Ако е комунистически номер да се дават пари за наука, то аз съм комунист. Абсолютна подигравка е да се карат астрономи да се занимават с програми за екология и дърводобив, за да не замръзнат телескопите им и за да имат заплати. Всъщност Рожен ще излезе на печалба, ако стане чеверме център.

Абсолютно прав си -комунистите строиха -тия разрушават,строиха хората и се радваха ,защото и ние даваме нещо на света -сега е пълна разруха и циганизация,но всяко начало има и край.

Нека да познаем, лошия Дянков се стиска а бащата на народа Борисов с блага длан раздава от собствения си залък

Проследете изказа на Бащицата,дори някои от клошарите говорят по -смислено,обидно е да четеш и слушаш такива тъпизми и хаотични непремерени изрази.Сламувам се за нашите учени,за младото поколение ,срамувам се и за себе си ...

Вече 4 години клоуните от ГЕРБ , играят с народа си на Лошо Ченге дянкофф,и добро Ченге Боко ! ........ А България Загива с дни ! Раждаемост през 2008=81 000 деца. раждаемост 2012 = 40 000 деца !! и познайте кой е спрял да ражда , и кой Никога Няма да спре да произвежда деца !?

При мен все още е 14-ти ноември 2012. Ти как ги предсказа тези 40000 деца за ЦЯЛАТА 2012? Айде да не се правиш на тъп.

Aми да, за 45 дни ще наваксаме 41000 деца.Няма проблем изобщо.

Изчислено е през Октомври,че тренда е до края на декември ще са 40 000 . +-няколкостотин раждания НЕ Променят тенденцията : При ГЕРБ България Загива !!!

Той преди месец и половина е гледал последната излязла статистика за тримесечие, а тя е до юни.

споко боко ще почне да разжда *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Добре, че баща ти е имал голям телескоп та да те направи.

знаех си, че суперман ще намери, смяяяях, сигурно се е уплашил от мечките.

Мутра се изказва компетентно по астрономически въпроси.

Еееей, браво! Бащицата великодушно помилва по соломоновски обсерваторията! Пък защити достойно и Дянков! Само си мисля, дали "тигрите" не се уплашиха от "мечките", та намериха веднага изход от идиотската ситуация или доста недоволство се натрупа по въпроса, та се сетиха, че скоро ще има избори..... - кой знае!?