Образованието - стратегическият приоритет в борбата с дезинформацията

ЕК и българският еврокомисар Мария Габриел със специален фокус върху обучението на преподаватели и създаването на учебни програми за цифрова грамотност и борба с фалшивите новини

Обратно в новината

Коментари - Образованието - стратегическият приоритет в борбата с дезинформацията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кой ще определя какво е информация и дезинформация ? На учителите кои ще им нарежда какво е информация и дезинформация ? Ако родителят не е съгласен детето му да го " насочва" някой в посока х у z ,какво става ?

С други думи: образованието дотолкова промива мозъците на децата, че те гужят способността да мислят самостоятелно и вярват на всичко, казано от медиите

Гьобелс, ти ли си?

"В 21-ви век, когато Поколението Z на практика прекарва ежедневието си онлайн и си набавя новини и информация главно чрез социалните мрежи, тази тенденция е повече от притеснителна." Ми той отговора в изречението - "набавя новини и информация чрез сициалните мрежи" :) Мрежата може д абъде и капан, за улов на риби, наричаме ги още БАЛЪЦИ !? :) Личи целенасочеността, младите да бъда оглупявани и развращавани, за д аможе лесно да бъдат управлявани ! Или греша!?

разбира се че грешиш малките оглупяват най-вече гледайки простотията на родителите си другите си роднини! И понеже българина тотално се е отказал да си гледа децата а ако може ще ги даде на ясла, градина, зип, сип, мип, джип и тн от рождането! И не само това ами гледа по едно максимум две деца!!!! Пълен смех, комунизЪма СЪСИПА тази даржава както и турците не успяха!

И кой не е съгласен с това? Можи би някой на който не му изнася че децата му стават същите като него?

Фалшини новини е всичко, окето не устройва елита. Искат ранно проминане на мозъците, за да имат послушни роботи. А иначе ни наричат useless eaters. На теория звучи готино - критично мислене. Твърдението е абсолютно вярно, но няма да се реализира. Ще се приложи критичността на Франкфуртската школа, която критикува всяко утвърдено нещо докато не стане обратното. Другата нео-марксистка простотия в обучението е SEL, по която нашите патки учителки, които най-обичат да мърсуват по спа басейни след конференциите, лапат така, както лапат и други работи. Така че мили родители, ако сте способни на това - учете децата си на истинско критично мислене. Учете ги как да мислят, не какво да мислят. Образованието никога няма им го даде това. Все пак никой не учи населението на нещо, което ще го свали от власт.

Те ги дават от раждането в яслата че те не знаели как да се грижат за тях а там били специалистите. Ти разправяш да ги учат на критично мислене???!?!?! Е как да стане като и те не могат да мислят критично????

Тази оправи иновациите и се захвана с образованието и пропагандата. Не ми звучи добре.

Ама най-много фалшиви новини създава самата Габриел. Нищо от това което е обещала не се е салучило, само парите са изхарчени

Следващата стъпка ще е Министерство на Истината

Да го турам на даскалИцата от снимката да го турам!

Образованието, за съжаление, може да се превърне и в основния инструмент за дезинформация. Примери: робство - присъствие, освободители-окупатори, нацисти -патриоти и т.н. Зависи от целта на пропагандата и нагласите на властимащите.

прекрасно! само дето ефекта, ако го има, и е този който се очаква , ще е след пет- шест петилетки, а за тогава и прогнози не могат да се направят какво ще е, и къде ще е ония свят който не започва сега да ги измисля тия приоритети! навремето и сендов ги редеше почти същите, пък кво стана???

г-жо Габриел ,кой ще спаси децата от фалшивите новини ,манипулиране,изопачаване на историята които ни се набива и на възрастните по платените медии ,от политици ,парламент , ЕС и ,,евроатлантиците”.Определено и доказано в исторически аспект е ,че фалшивите новини и изопачаване на фактите зависят към коя политическа система си т.е. нашата независимост се свежда до факта ,че от нас и България нищо независи.Вярвам в бългаския учител и дано не ви слушка за да учат децата да различават истината от лъжата ,манипулирането на исторически факти и реалността.

историята не можеш да я изопачиш, човече! историята не се пише само от тебе, а и от всички около тебе! тъй че онова дето го учат в нашите училища вече 60 години не е истината, а това което се иска от нашите управляващи! историята не се пише от победителите , ще знаеш! историята са обективни факти които са се случили и са засегнали милиони хора, за това не можеш да я редактираш както си искаш! вече информацията е навсякъде, всеки има достъп до нея, и ония приказки от вестник дело и глас вече не са меродавни

добре де, ти си лъжи че си на 38, ма всички виждат че си на 52!

Точно историята е най-често изопачавана и изкривявана

Само дето , освен цифрова грамотност, друга не се постига., не се и учи. Децата са чудовищно грамотни дигитално, компютърно или както искате го кажете. И страховито неграмотни по всичко друго. Не , не започвайте да ни плюете. Елате да попреподавате малко и всичко ще ви се изясни. Нито един даскал няма права да наложи това, което знае, че е полезно и правилно. Но, от друга страна, освен за дигитализация, за платформи и за обучения на даскалите как да ползват поредната нова платформа, не се говори. И не се убедихте дори по време на онлайн обучението, че и най-лошия учител, по-добър и по-малко врден и от най- хубавия компютър

функционално! децата сега знаят какво ли не, но са функционално неграмотни!

Децата са дигитално неграмотни ! Стига само да ги накарате да потърсят нещо нестандартно е резултата ! Те не умеят да ползват търсачки и ако трябва подготвят някакво домашно и информацията е има в интернет не могат да я намерят !

Децата са такива каквито са и родителите! А родителите си оставиха децата на СИСТЕМАТА СРЕЩУ КОЯТО ПЛЮЯТ ПО ЦЯЛ ДЕН ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯХ! Това е българска логика!

Само хипотеза. Точно образованието е в основата на партийната пропаганда. Милият ни МОН няма никакво желание да представи нещо обективно. Само за великата България и за великите българи се учи. Всичко различно е анатема. Все едно сме в секта, а дали не сме?

Само че , в същото време, ни се натрапва зверски английската и американската гледна точка за нашата история. Погледни кой да е учебник по английски.

и що ти трябва "учителю" да гледаш кой да е учебник по английски? ми гледай си учебниците по български бе!!!

Какъв български, децата учат много повече английски, отколкото български. Резултатите ги знаем.

кой решава кое е информация и кое дезинформация бе уйно? Аре марш..

ми да ти обясня като за тебе, а?? информация е, че путин затваря границата на рассия, и рассияните вече не могат да бягат а дезинформация е, че рассия е все по добре въпреки санкциите които и са наложени! информация е, че хиляди бежанци минават нашата граница! дезинформация е, че служебните ни правителства се борят с този проблем! информация е, че стоките поскъпват вече 22 месеца, дезинформация е, че ръста на инфлацията се снижава!информация е, че в зимните ни курорти няма условия за ски, дезинформация е, че скиорите са повече от лани! информация е, че радев иска президентска република, дезинформация е, че вицето му иска парлментарна република!информачия е, че турската лира е 9 стотинки, дезинформация е, че ердоган ще я върне на 1.12 лв. колкото беше преди него! информация е, че бвп преди борисов беще 50 860 000 000 долара, а на края на мандата му беше 84 230 000 000 долара! информация е, че курнелия продаваше оръжие на украина, дезинформация е, че нивга не го е правила! такива ми ти неща с информацията и дезинформацията! и едното и другото го правят хора, според интереса си в момента!

От кога на ЦЕНЗУРАТА й казват вече ДЕЗИНФОРМАЦИЯ?

Тъпо говорене при положение, че самият ЕС във войната си срещу Русия използва дезинформация като оръжие.

Връщаме се към тоталитаризма: 45 години съветски, а от 89-та американски. Очаквам реновиране на лагера в Белене.

Белене е нов лагер при царя. Там имало десетина от които комунистите запазват твърдяха 3.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Урааа, аз съм цифрено грамотен! ;) От къде измислят тези понятия? Още повече хардуерно е съвсем различно и формално избрано за неща да се показват с числа..

Дезинформацията се храни основно от липсата на критично мислене. Критичното мислене се предпоставя от много фактори. Единият от тях е ранно научаване на понятия за света. Като решителният елемент е точно и ясни понятия! И колкото и да не се харесва на много (уж свободолюбиви) левичари не всичко в света е относително. Свободата днес е застрашена най-вече от свободията!

Образованието не е еднозначно нещо. Самата дума образ-ование идва от формирането на определен образ. Т.е създава се желания образ (мироглед) в човека от силите, които контролират образованието. Ето защо когато се говори за образование, или образовани хора, трябва да се зададе въпроса, по чий образ? А образа го определя онези, които конролират образованието. А тях ги знаем кои са, и за какво ратуват - джендърни извращения, социален инжинеринг, депопулация, медицинска тирания, цифрови концлагери. Точно според този образ господата са много загрижени да формират нашите деца, и всичко, което противоречи на желания от тях образ го наричат - фалшиви новини. Няма как фалшиви хора да се борят с фалшиви новини, защото всичко което произлиза от тях е фалшиво. Затова пъвро трябва да се дефинира, кое е истина и кое фалшиво, кое е истински образ и кое фалшив. Милиардерите дегенерати и банкерския картел (събрани в момента в Давос) ли ще ни определят кое е истина и кое лъжа?

Браво гражданино! Ще си го разпечатя това мнение. Умно написано.

100+

Това може да стане ако чипират всичко живо и санкционират за "грешна мисъл".

Трябва да мислим "правилно".

От устата на ЕС,...Дезинформация звучи като ...ще научим децата ви да вярват .....само на Западната Дезинформация . Критическо мислене,право на мнение и друга гледна точка...строго забранени!!! Произведено и гарантирано от ЕС?

Идеята е човек, имайки повече знания, да може да отсява невярната информация. Лошото е, че руските тролове действат масирано и дори образовани хора са жертва на пропагандата им.

Да, тук е пълно с анти ЕС постове. Предвид че покрай ЕС малко закрепихме положението последните години е ясно че няма кой друг освен руски тролове да досаждат постоянно. Тези както знаем са отрепки но все пак не бива да ги пренебрегваме.

Не става. Свободните медии и троловете ще измрат гладни. Ако мозъчето е гладко полирано още в училище, кого ще манипулират.

Тази от която извира водопад от дезинформация се ''загрижила'' за образованието как от ученическите години да зомбират хората... Всеки с глава на раменете в която бръмбари няма може да прецени кой лъже и дезинформира като сравни плямпането му поне от два независими източника както е задължение при журналистиката и отвори очи за реалността.

Къде се е запътил този свят! Най-големите дезинформатори да ни учат, как да се пазим от фалшиви новини! Благодаря! Ще пропусна този път.

Викаш лисицата да пази кокошките. Само като се сетя покрай ковида, колко доктори и дори човека разработил мрнк ваксините ги обявиха за фейк смятай колко им вярваме.

Навсякъде, където се споменава за дезинформация и пропаганда се подразбира руска такава. За пропаганда и дезинформация от САЩ и ЕС не може дори да се предположи. На запад има свобода на печата. Е само Джордж Сорос плаща десетки милиони долари за прокарване на определени идеи в СМИ, но това е изолирано. Америка за България също плаща у нас, но и това е изолирано явление. Има обаче доста други такива "изолирани" явления. Що се касае до образованието ние като верни следовници на САЩ достигаме тяхното образователно ниво. Данни от сериозно проучване в САЩ от 2023г. показват,че 30% от седмокласниците там са тотално неграмотни, а около 20% практически неграмотни- не разбират прочетеното, не могат да се оправят в диаграма и т.н. Под образование тук се разбира само компютърното такова и не се има предвид,че точно в интернет е най голямата дезинформация. За да се разбере лъжата и дезинформацията човек трябва да не компютърно, а хуманитарно образован- да е чел например Достоевски, Монтен, Сенека и др. непопулярни днес автори.

Самата статия е дезинформация. Внушава фалшивите новини на западната пропаганда. Уроди!

Само да отбележа, защото виждам, че само аз мога да мисля тука (за кой ли път...), че образованието не те прави умен!!!! Прави те пълен с някаква информация, от която най-често никой няма никаква нужда. Някакви си там формули, някакви си теории, които от няколко века знаем, че са грешни... Ама ти дават, видиш ли диплома, която никой не знае точно за какво ти е... Реално разбираш от едно нещо (то и това не е много сигурно...), ама всъщност нямаш никакви умения за реална работа и реално няма кой знае каква полза от тебе... Та, толкова за "образованието като инструмент срещу глупостта...".... важното е човек да умее да работи, другото няма значение... Все пак, нека не забраавяме, че Айнщайн реално никога не е учил за физик, а най-големите милиардери са напуснали училище и никога не са имали дипломи... Тъй, че не знам какво ми се хвалят хората с не знам си какви дипломи... Да си ги хвърлят в кофата, моля!

Значи ти, простият общак, си нещо повече от хората с образование?

Някакви там формули и майстора дет ми правеше банята се измъчи да изчислява разни чупки, щото не знаеше питагоровата теорема, или хората не могат да се оправят с проценти и дроби при делби на имоти... Разни си там теории и затова сега има хора дето вярват в плоската земя... Разни си там билогии и сега се появиха повече от 2 пола.... Образованието не те учи да работиш, учи те на обща култура, за да се намали вероятността да те прецакват в живота. Образованието няма да те научи да работиш, защото от фирма до фирма на една и съща позиция работния процес и знанията, които ти трябват няма да имат нищо общо, но образованието ще те научи бързо да схващаш и да се ориентираш в живота. И ако си мислиш, че след като завършиш ще спреш да учиш, жестоко се лъжеш. Най-малкото образованието ти създава навика да учиш... От там схващаш бързо, адаптираш се бързо, преквалифицираш, ако трябва и не умираш от глад :D

Сори братчето ми ама науката е в основата на появяването на повече полове, дори и в рамките на един индивид. Та нещо леко си пропуснал някой час и ти!

Образованието няма да те научи на всичко. Има за цел да те научи да можеш да мислиш. Сам да се учиш. Всяка една фирма работи по различен начин. Но ти можеш да се научиш какво ти трябва за дадена работа. Но ти трябва основа и навик. А зад тези с парите седят едни други с пари и тапии. Не може да направиш така желаните от теб пари без да знаеш елементарна математика. Няма как да се построи автомобил без математика, физика, механика, металургия, химия, текстил.... Това само за автомобила. А сега се огледай.

Добре че хирурзите не мислят като теб. Какво клане ще настане. Да не говорим за авиация.

Нека да наблегне на изучаването на историята, но не парфюмираната а истинската. Всеки, който е запознат добре с историческата фактология, бъдете сигурни, че ще се справи чудесно в отсяването на сламата от плявата в дигиталния ви свят и без вашето "обучение"!

Коя беше Габриел една дето изпраща сигнали от брюкселските молове ли?

Фалшиви новини са всички новини, идващи от гледни точки извън правилната. Език на омразата е всяко мнение различно от правилното. Европейската демокрация излъчва нонстоп фалшиви новини и омраза, но се бори с неправилните. За наше добро разбира се.

Единствената омраза и фейкове, които виждам, са от вас, руслямските копейкаджии. Царе сте на троленето.

Почти успяхте да промиете мозъчетата на учениците, както и на по-възрастните. Нали си имаме основни източници на "най-правилната", "точна" и "достоверна" информация като NOVA, BTV и BNT какво повече ви трябва.

По тия от години слушаме как се празнува трети март. Как България се освободила. Ама от какво, почти не се споменава, само се загатва. А кой ни освободил, е това въобще не се споменава. И това при 10-15 минути програма по темата. Направо изкуство.

Мария габриел щяла да ми учи децата на контрадезинформация.. тая овца май си проси нещо.

Искаш да кажеш не децата, а дебилчетата.

О-о Нексо, пуснаха ли те от ареста?

Люта еничарка. Продала се е сега иска и нас да продаде. Как се борели с фалшиви новини. Много просто. Забраниха руските медии Направиха монопол на западните източници, които са пълна ама рядко толкова пълна дезинформация, лъжа и измама. За да се произведат зомбирани затъпели овце. Щели да ползват образованието. Значи искат да хванат децата, таргет - деца. Да започнат да ги лъжат от малки и да ги форматират като послушни зомбита. На този фон, някак си наивни са действията на руснаците. Завземат украински град, няма да лъжат и мажат като западняците. В програмите на телевизията нищо не изключват. Стоят си украинските програми. Само добавят руските. Погледай после паралелно двете течения за 2, 3 седмици. И веднага ще ти ясно кой какъв е. Не случайно Демократичният и правдолюбив запад изключва и блокира руските медии и източници. Във владенията а Сатаната е така.

Демек, преподавателите да преподават "правилните" еврогейски постулати. А това е много лесно, защото днес младите мислят не с главата, а със смартфона си. Много по-трудно е да научиш някого да мисли със собствената си глава! А днешното образование не създава условия и не толерира това! Евро-атлантически ценности!

евро-бла-бла, копле....айде, да свършва този строй, че ми писна вече

Крадеца вика, дръжте крадеца... че те фалшивите новини идват най-вече от ЕС бе помияри.

"Правилното" образование..

Демек промиване на мозъци и задушаване на критичното мислене. Като часове по учене на героичната история на БКП, но по-шарено. Преди година новозеландския министър-председател беше казала, че единствената вярна информация идва от правителството. Всичко останало са фейк нюз.

дето се забради вцподкрепа на… тая ли? Подаде синоставката миналите дни.

Да се чете "пропагандата - стратегически приоритет в борбата с неудобните истини"

Масово сайтовете гъмжат от руслямски тролове. ФБ - също.

според мен гъмжат и от пеераси.. ша ги токавам в социалните мрежи..

Ти ли си такъв? Иначе браво на троловете - 17 минуса дотук. Заработвайте копейките, другари, докато можете.

Кво общо имат децата с фалшивите новини, като по принцип не четат новини???? По-скоро прилича на индоктриниране тази инициатива. Продажни сороспии.

Децата не са виновни ! Вижте родители им ! Те не могат да разпознават фалшивите новини , а вие искате децата да могат !

Т.е. промиването на мозъци да започва от ранна детска възраст,, за да не се чудят след като пораснат децата, кое е истина и кое лъжа.