Коментари - Бизнесът обеща повече стипендии за студенти | dnes.dir.bg
назад

Бизнесът обеща повече стипендии за студенти

Бизнесът предлага надграждане на стипендията на студентите от втори курс във ВУЗ. Принципът “парите следват ученика“ да бъде преразгледан.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът обеща повече стипендии за студенти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма как корпоративния данък да е 10%, образованието да е безплатно или в най-добрия случай оскъдно финансирано и да има бол специалисти, които да си наемат на по 500лв заплата. Някой трябва да плаща. Образованието е много ценна стока и е скъпа. Бизнеса да се научи да плаща данъци като в Германия и Франция или да си плаща за обучение на кадри. Друг път няма. Поне откакто го няма кльона и 10км гранична зона.

Бизес ТЪПКО, да знаеш, че работих с индийци. И те заминаха. Само на БЪЛГАРИ можете да разчитате и то ако ги субсидирате още в университетите с дългосрочни договори. Това е начинът на запад. Няма от къде да ви идват работници.

БГ бизнеса упорито отказва да инвестира в човешки потенциал. Да си наемат тогава хора от Англия, Америка, Австралия, Германия.. Там е пълно с добри кадри.

Цитат: ".... Трябва да се върви към споразумение с трети страни за внос на работници каза Велев..." Тия страни ще да са нещо от рода на Сомалия и подобни за да дойде някой от някъде за да робува на на подобни тиквеници за пари които малко по-назапад ще взима в пъти повече :) а бе верно тия от Парламента и тъй наречения " Бизнес " взеха да гледат много отвисоко към ниско към всички останали. Човек трябва да е много ТъП за да приема подобни статии и казаното в тях на сериозно. Мистър очиларко си е за в-к " Стършел" :) щял да внася хахахах смешник

Велев, а разберете се с твоя приятел Боко! Той ни прати да пасем овце за Катарските клиенти, ти сега плачеш за работници!

набързо скриха статията,която си беше чиста реклама на работодателските организации.

Обещаването не е като даването ,а "честните частници" са предимно по обещаването.

..."Миньор е моят татко,миньор ще съм и аз. Ех,само да порасна,пък вижде ме тогаз"....

И като внесеш работници ще цъфнеш и вържеш?! Ами нали и те ще избягат с писъци като разберат колко сте "склонни" да им плащате;) Ако не вярваш на другите партийци, виж поне какво казва твоят съпартиец Жаблянов - за увеличената двойно производителност на труда и за "изоставащите спрямо нея заплати на работниците"! Да не се е объркАл нещо другарят ти или си говори предизборно само?;))

Съпартийци на Велев в момента са Боко Ивеститора и Цецка Проевропейката.

Браво другарю младши лейтенант, браво. Дето се казва най-накрая стопли, че за 420лв. на месец, няма да намери бизнеса, работници. Че, то всеки, който изкара средното си образование с тия перспективи, които получава от тиквите, които представляваш, веднага хуква на Запад. Направо, да ви кажа, този специалист винаги ми е бил на сърцето, номер едно. Втората ми клапа се затиска от другия специалист Божидар Данев-човека беше казал: работника да плаща неустойки на работодателя като напуска, че онзи го обучавал.. и третия специалист, на който му викат Фродо-е той като ме погледне с ония неистов поглед се чувствам като Орк пред Елф.

"Работете като германците и ще зимате техните заплати!"

Туй пред бизнесмените ли е казано? То те са май калпавите.

Ами ние това правим. В Германия.

Преди 1989 г.всички завършили висше образование ги пращаха по разпределение по селата за три години и на минимални заплати като млади обучаващи се специалисти.Е,дъшеричките и синчетата на "татовците" ги настаняваха още млади на синекурни длъжности.Нищо ново под слънцето.Пак ангария на комунистите,под друга форма.Този на снимката да си избърше изпотените очила и да съзре реалността.Има балабурници,ама много малко останаха.

Не съвсем. Ако някой си намереше работа сам си отиваше да работи с едно писмо от предприятието. Освен това заплата, дори и минимална за образователната степен стигаше. Имаше и други ограничения. Абе сега е по-кофти. На този бивш офицер от строителни войски трябва да му се подрежат крилата. Той е свикнал само да се разпорежда с цигани, дето бяха задължени да работят по закон. Сега иска да приравни и образованите с циганите.

Този г-н Велев вместо всеки път да ръси "умнотии" по-добре бизнесът да вдигнат заплатите на хората и да дадат работа на младите. Защото когато няма работа, то скоро няма да има кой да работи за бизнеса. Ако може въобще да не плащат и да им се работи за без пари.

Някой направи ли проучване какъв процент от учениците искат да стават работници? А направи ли някой изследване какъв процент от родителите искат техните деца да стават работници? За да създава образователната система работници първо трябва родителите и децата ДА ИСКАТ ДА СТАВАТ ТАКИВА. Не може да научиш на занаят някой, който не иска това нещо да го работи. Е тоя от снимката да ми обясни как се мотивира 14 годишен младеж да стане примерно шивач? Какво точно ще го накара да гледа сериозно на обучението?

Бизнесът е като сватбарите - само обещават, а като дойде време за даване не са разбрали.

Отношенията на "бизнеса" със образованието трябва да се регламентират и да не се допускат никакви обвързващи договори. Ако плащаха достатъчно щеше да имат достатъчно работници и щеше да има достатъчно бебета.

Със сигурност пак кадри няма да има.Защото студенти много ,но...преподавателите са вече ЕТ.Плащаш и си копуваш изпита.А това ,че нищо не си научил са подробности.Започва се още от началното училище.Сега боко като им увеличи и заплатите на база отрицателни резултати ,въобще не ги търси.Ех тази Я.Такева от нея започна всичко порочно в ОБРАЗОВАНИЕТО.За това за което се бореше -постигна го.

син на ген. Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски. На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.) Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв. След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк.

Точно! И за да няма някой илюзията как точно се "случи демокрацията", нека допълним, че още през лятото на 1989 г. "хвърковати комсомолски чети" начело с такива като този, минаха по градове и села и поизпразниха сметките на "творческите колективи" на ТНТМ-то;)) После с тези пари, които бяха сериозно за времето си количество, се пръкнаха и първите "комсомолски фирми";))

Айдеее Дир прати статията в шеста глуха що така от нещо ли се уплашихте ?

След като младежите могат да отидат в чужбина и да си намерят работа, значи не образованието е калпаво а фирмите, които не могат да ги наемат за толкова колкото струват. Целта на фирмите е да печелят. И ако искат да си имат квалифицирани работници да си ги наемат и да си ги обучат. Ако искат мургави, ако искат белички, ако искат и пембени. И ако плащат по 200 евро за някой който струва 2000, ще получат някой пълен некадърник. Хайде некадърни фирмаджии, дето не успяхте да вдигнете заплатите толкова години, махайте се с вашите скапани бизнеси.

Този червен комсомолски секретар който ограби милионите от ТНТМ и стана предния ЧЕРВЕН КАПИТАЛИСТ ли е "бизнеса" в България ???

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ... най-голямата истина е Терминал 2 след 27 г. псевдодемокрация и пазарна икономика,създадена от бивши ченгета,партийци и комсомолци от БКП и техните производни партии.

комсомолец,в системата на ТНТМ/по старите знаят какво значи това съкращение/ е решил със трици маймуни да лови.С милионите които окрадоха от ТНТМ-то отидоха за създаването на веригата от ресторанти,пицарии, заведения за бързо хранене наречени "ХЕПИ".

Щом бизнеса ще реформира образованието, пиши го бегал. В Швеция вече го реформираха. В държавните училища (дето единствено ги хваща реформата) основното е учениците от 5 годинки нагоре да стоят по 8 часа в класната стая за да свикнели да работят. И напълването на главите им с глупости, че на 10 годинки да не могат да кажат дали са момче или момиче. Ако някое много му се иска да играе го слагат на хапчета. И като пораснат жените отиват в мургавите квартали да ги заплодят и да вземат държавната субсидия за майка, не че са много майки. Не могат да намерят будали шведи за бащи, защото ще трябва да плаща цял живот. Фирмите плащат за да имат послушни зомбита. Частните училища са си нормални, но много скъпи, могат да си ги позволят около 10% от хората.

да ги изкарат и длъжници по договорите и да ги съдят.В България всичко което се предлага е криминално заченато.

"Честните" български бизнесмени,начело със Васил Велев ЗАРИБЯВАТ студентите да им работят като завршат за жълти стотинки.Тези стипендии ще им излязат през носа на студентите.

Фирмите не са банки за да отпускат заеми на частни лица. Единственото разрешено отношение на фирмите с частни лица, при което фирмата плаща трябва да бъде трудовия договор. След като се наемат ученици, фирмите трябва да ги наемат с нормални трудови договори, като задължението на работника е да се учи. Ако не си върши работата или не учи могат да го "уволнят" като му махнат степендията. Ученика-работник също може да прекъсне договора, както се прекъсва трудов договор. Не може да има поробване, задължение за живеене на определо место или подобни. Не може да има никакво обвързване по-голямо от това, което има при нормален трудов договор. В частност не може да има клаузи, обвързащи след спиране на договора и изискващи плащане. И не може да има връщане на пари за вече заработени заплати. Ако нещо не се прави така, то противоречи на европейското законодателство и си е за Страсбург.

"Бизнесът обеща повече стипендии на студенти" Чета е не мога да повярвам какво чета.Най-стиснатите хора щели да дават повече стипендии за студентите,а за своите настоящи работници и 10% увеличение не искат да дадат. "Основната пречка за бизнеса е недостигът на човешки ресурси" Всъщност пречката е че работниците не работят извънредно и на по-малки заплати(ако можеше да плащат те за да работят щеше да е най-добре).

Индивидът на снимката - Васил Велев, преди няколко дни го слушам да говори, че щели да вдигнат заплатите, защото нямало достатъчно кандидати за работа, а пазарното правило било - щом има недостиг на работна ръка и цената на труда скачала. А, аз искам да го попитам - абе, аланкоолу , какво ви пречеше досега да вдигнете заплатите, че чакахте да избягат хората навън, та тогава да се сетите?

Тъй бе основния проблем пред "капиталистите" бил липсата на кадри въх ти да видиш ! А същите "честни частници " не са съгласни със заплата дори от 460 лв и я атакуват в съда !? Наемете си работници от други страни от ЕС и да ви свалят кожите от изисквания ха тогава дайте на тях 230 евро заплата, те даже няма и от дивана да станат за толкова !!!

ще го развият капиталовия обаче ако ще е за ДЦК тогава зорлем ще трябва да се пласират ДЦК за да може тарикатите да правят гуши а зарад тях да задлъжняваме.

Професионалните гимназии.За повечето от тях се кандидатсташе след завършено основно.Обаче основно ще се взема по рано и така отпада професионалното.Кунева Кунева....

що лъжете хората бе бизнесмените,ако давахте пари като хората нямаше да има недостиг на хора за работа,ай сиктер оттука

много правилно казано. а този комсомолец не е ли мандатен?

Пожизнен е!