Парламентът реши да има нова образователна система

Въвежда се нова образователна структура на обучение, според която обучение вкъщи, частните училища и градини също ще получават държавни пари, решиха депутатите.

Обратно в новината

Коментари - Парламентът реши да има нова образователна система | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не съм съгласна с това ученичите от втори до четвърти клас да не бъдат оценявани. По този начин децата губят мотивацията за учение, а точно в този етап тя трябва да е най-силна.

Безобразие е да се финансират частните училища, които фактически са фирми , регистрирани за да печелят. Децата, които учат в тях са от по- богати семейства и родителите им трябва да плащат обучението им. Това е несправедлив и лобистки закон! Вместо да се дадат повече пари за по- бедните деца.

Това къде го има по света държавата да налива пари в частни училища?Хем учениците си плащат и то не малко,хем и държавата налива пари.Голям смях.Явно има някаква нова далавера с парите от Брюксел.Нищо не става от този народ щом си мълчат като ги ограбват.Как за толкова години не дойдоха на власт по честни хора,които освен за себе си да помислят за страната и народа,както е в другите европейски държави.

Но даже да си затворим очите за 2-те безобразия/частните училища и сбърканата структура/,проблемите със сложните учебници,слабото финансиране и ниските заплати на учителите,както и тяхната квалификация като най-важните за качеството остават.Учителите се превърнаха в информатори и екзаминатори-не обясняват добре учебния материал и затова вървят масово частните уроци/паралелно училище/.Децата не разбират това сложно учебно съдържание,а това обезсмисля всички разговори за финансиране,,структура,външно оценяване т.е. качеството на подбор и подготовка на учителите следва да бъде в началото на този диспут.Уверявам ви,от нивото на 40-годишния си педагогически стаж,че ако учителят е слаб нищо не помага-това е бедствие.Трябва да се тръгне от висшето образование,което сега бълва посредствени учители.А може би и самото то е посредствено.

Каквото и да си говорим, става дума за пари! Поредното източване на държавата продължава при борисов2! Мислете му, като направите мутрата президент!

Само да предупредя, да не стане както желаното от определени кръгове за интернет "общество" на две скорости! Щото тежко ви! Бъзикът с образованието е като бъзика с Природата - Не Прощава.

Предлаганата от четворната коалиция начело с Герб,, Нова образователна система" и приета с техните гласове на първо четене е ПЪЛЕН НЕОБРАЗОВАТЕЛЕН БУЛАМАЧ.Този неграмотно скалъпен образователен буламач имитиращ реформа,не е съгласуван с родителите и с българските учители.Последиците от 25 годишното разрушаване на българското образование и традициите му са трагични днес и ощи по-тежки ще бъдат в бъдеще.Това безумие трябва да се отложи и всеки проект за образованието трябва да бъде обсъждан от родители, учители и др.специалисти ,преди да се внесе и разглежда от всезнайковците лобисти в парламента/т.н.депутати/.

Подкрепям мнението Ви. Истината е, че в резултат на всички проведени досега реформи в образователната система от 1989г насам, качеството на образованието намалява. Децата не искат да ходят на училище. Много от учителите също. Родителите, поели образованието на децата си в къщи, паралелно с официалното образование също виждат безмислието на двойна работа. Училището все повече се превръща в: Лектори изнасят лекции по време на час, учи се в къщи по материали, различни от официалните учебници. Училището е място за изпитване чрез тестове, много от които са на основата на въпроси, изискващи знанието на никому ненужна фактология. Оттук идва и зубренето, преписването. Много от хората виждат ясно, че голяма част от въпросите са просто свързани със знание на дати, имена, събития, количествени данни, куп енциклопедични подробности, никому ненужни, които така или иначе биват забравяни, веднага след теста или изпита. Стига се до куриозна ситуация - родителите и учителите приемат преписването, разбирайки, че при подобни тестове, учебници и изисквания - то се превръща в ... вариант. Факт е че, добрите преподаватели са си изработили собствена система на преподаване и конкуренцията за техните класове е голяма. Факт е, че родителите учат заедно с децата си в къщи, за да компенсират пропуските в с-мата за да се покрият нормативите, както и да положат нормални основи за по-нататъшно обучение. В помощ им са частни школи, частни уроци, приятели, ентусиасти учители. Ако още има успехи - основно те се дължат на ЦЕННИ УЧИТЕЛИ.

Учебниците са написани на несъобразен с целевата аудитория език. За да успяват децата с материала, трябва някой да го преработва и да им го дообяснява. Ако в къщи не се работи с тях, те губят нишката и желание. Колкото по-отдалечен става материала от тяхното ниво, интерес и разбиране, толкова по-голямо е нежеланието им. --- Ползотворно е законът за образованието да бъде дискутиран в общественото пространство от СПЕЦИАЛИСТИ в различни области, УЧИТЕЛИ, ДИРЕКТОРИ, родители и т.н. преди да бъде приет... Да бъдат дискутирани и всички учебници един по един!

Голям зор, докато българчетата стават все по-неграмотни. И как така е вредно да учат от един учебник. Изпитите и критериите са едни и същи. Е явно и от тук се точат пари.От Борисов 1 до сега зорът е да се дават пари и за частните училища и университети. То се навъдиха професори на кило. Абе то кандидат студенти няма вече и за училища и униварситети, но вие си крадете едни пари, едни страшни програми, изобщо....ВЪПРЕКИ реформите, някои деца успяват да се образоват и заминават в чужбина. И тук провеждате едни програми, едни срещи за връзка с чужди учебни заведения, за да изхарчите едни пари пак. Ако мислите, че кадърните деца на вас разчитат. Явно сте решили да правите от Родината ни територия.

Дамянова ,даси го прибираш този боклук и заедно с него-марш от НС!

Този закон няма да проработи в полза на народаVТой е дискриминационен и антидемократичен!Колко деца на бедни хора ще завършат 11 и 12 клас и след това университет-николко!Колко деца след 7 клас ще останат в т.нар. "обединени"училища?Николко!Какъв норматив ще правят учителите до 7 клас тогава и какво качество да се очаква!?Изобщо цялата структура е нереалистична,кабинестна и безсмислена.В Германия свалят висшето на 3 години,както и средното,а ние вдигаме...Колко деца на цигани,турци,бедни работници ще преминат по цялата тази недомислена структура!?Да не говорим,че системата не отговаря на никакви психологически и педагогически изисквания,че финансирането е бедняшко.....

Образованието беше останало последното българско "нящо", което не беше приватизирано. Сега вече сме спокойни. Дано им "легне сърце на място", се казва в една поговорка.

от тази любопитна към живота м. дамянова. Ще и берем плодовете, но ще е късно. Това недоразумение на природата ще унищожи и малкото останало хубаво и работещо в образованието. Да беше поне работила като учителка, че да реформира, а то...

Те да се погрижат да разкарат телевизорите и плазмите от детските градини, че само зомбират децата и изнудват родителите за пари.

Как може да има телевизори в детските градини!!! За какво са !!!!!!!

За да може лелките да си почиват, а не да се занимават с децата.

ЧУДО! ТЕЗИ ДЕТО ИЗМИСЛЯТ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ, УМНИ ЛИ СА? ОБРАЗОВАНИ ЛИ СА? Я, ДА ВИДИМ, ТЕ ПО КОЯ СИСТЕМА СА СЕ ОБРАЗОВАЛИ ТА СА СТАНАЛИ ТАКИВА СПЕЦИАЛИСТИ!?

Е те сега сичкото мангал ще учи вкъщи, и после съвсем законно ще искат дипломи! А дали знае нещо, след като и родителите му са напълно неграмотни - това не е интересно. А пък брадатият козел, като се е загрижил толкова за тъмнозелените, да се бръкне в джоба и да им построи детски градини - дпс има достатъчно пари, за да го направи. Тъкмо ще докаже, че наистина е причастен към проблема, а не е поредното му заиграване с циганите! Макар че най-малкото той има интерес те да са грамотни...

Циганизацията на България продължава с пълна пара! Б.Б и измислената му политгрупировка прилежно изпълняват директивите на "нашите партньори" мистерия никаква, дори не се крият.

Опорните точки ги мислите в реално време вече

Стягайте дисциплината,а не образованието,там е ключа от бараката!И хиляда системи да въведете,всеки хъшлак като знае ,че няма вече задължително записване в друго училище след изключване,а директно 10 месеца трудов стаж за да се запише догодина ,много добре ще си направи сметката! Махнете разните психолози,психотерапевти,психо .... и намалете рязко феминизацията!

На всякъде образованието е с цел дресиране и създаване на послушен матрЯл... Говорим за псевдоразвитите страни, в неразвитите, дечурлигата работят в мините, шивашките цехове и във всякакви условия за няколко долара на ден... Ако се опиташ да спреш детето си от училище могат да ти го отнемат, да те съдят и да те смачкат във всяка една страна, но няма алтернатива или по скоро се представя друга форма на дресировка, като алтернатива... Натъпкват им главите с ненужни и доста често неверни данни и изискват абсурдно наизустяване на данни, но не се учат да мислят, да създават или да са щастливи... Биват смачквани, деФормирани и натъпкани в модел създаден да служат до смъртта си, като дребни частички от машината... и да се стремят да се издигат в нея машина... Може би преди 50 години този модел е имал смисъл до някъде, от доста години се движи по инерция или се поддържа съвсем съзнателно обучението в послушание, зазубряне и моделиране в машината... Някога Пинк Флойд бяха пели за това... но си е все същото.. маршируващите чукове... и малките чукчета добре моделирани

А по време на твоята образователна система са те учили да мислиш, а не да зубриш!?!?!?! Всичко зависи от матрЯла!!! Ама родителския!!!!!

БРАВО!!! За макар и малката крачка напред по отношение на възможността родителите да избират дали да обучават детето си вкъщи! Дано такива назадничави бабички като Янка Такева не застанат за пореден път на пътя на новото и прогресивното!!! Такива като нея очевидно не са и чували за хора като Айнщайн, камо ли да знаят, че "образование е това, което остава, след като сме забравили какво сме учили в училище"... За такива като нея- нищо!

Защо ще получават пари от държавата? Не са ли частни по произхода и собствеността на капитала? По програми те трябва да отговарят на единните държавни изисквания за програми на министерството на образованието. Очевидно е, че се върви към унищожаване на сънанието на българската нация, а с това и заличаване на българската история и култура. Какво ще правим ние българите тук и нашите деца? ......................................!!!!!

"единните държавни изисквания" - наричат се акредитация и се прави за всички училища и университети.. Така е по целия свят!

С това разводняване, разтягане и раздуване на образователната система некадърните, но пошли политици не просто убиват качественото образование, ами и унищожават нормалното израстване на децата.

това е далавера....

Малко след обявяването от Буш, на новия световен ред и се заговори за промяна на образованиети - да е повече индивидуално и с "отдалечен достъп". Явно заръката на световната Партия се изпълнява от нашите деПУТАТИ усърдно.

Политизираха и образованието .. Политиците НИ ,ще освинят и образованието ,което и без това е : Всеки 2-ри ,...НЕГРАМОТЕН . Борбата и напъните са : Не всеки 2-ри ,а всеки 1-ви ---НЕГРАМОТЕН ....

Ясно е че тази система е конструирана така че да отглежда бройлери на конвеер. Първо защото не виждам никаква логика частните училища да получават пари от държавата. Така се създава зависимост, което е много лошо. При финансова намеса държавата има право да се бърка в учебният план на частните училища и да проверява дали водят политически коректна политика и имат "правилна" образователна система. Второ защо предучилищната ще е задължителна. Тогава децата формират представите си за света и не е работа на държавата да го прави вместо родителите. Ясно е че тази тенденция е световна и произлиза от ООН инициативите за образование, които са в противоречие с божият закон и скритата цел е промиване на мозъци и "правилно " обучение за поддръжка на системата.

Когато държавата започне твърде много да се меси в живота на хората и да отнема възможности и свободи на гражданите започва силна да прилича на диктатура. НЕ мисля че гласувалите закона осъзнават какво вършат , а някой от тях си затварят очите като зависими хора.

Е сега вече набаха образованието,защото до този момент беше пре*ано!!!

Тези нямат мира- и сравнително по-добрата ни останала образ.с-ма от миналото е нея ще ликвидират. Частни у-ща и т.н.- това значи различни учебници- ще ги пренапишат по новият "идеологически ред", то и досега училището беше платено, сега вече ще бъде подкупено и затрито. ДПС се въздържали- значи гласували ЗА- още мюсюлмавнски частни у-ще с пари от САрабия и фундаменталистки източници, и сега ги има, но разцвета предстои, хуманитарните дисциплини + християнството и православието на боклука,историята също, те и сега седмокласниците не знаят кой е цар Самуил,Борис 1, Паисий Х и който си изберете. За възрожденците от 19в. нула и цензурирано, сигурно ще пише колко толерантни са били османците и как Русия е вечният агресор.

Нека г-жа Дамянова да обясни как по-точно финансирането с държавни средства(пари) "ще се разшири достъпът до образование, от една страна, и ще се повиши конкуренцията между образователните институции, от друга"? Това по- скоро ми намирисва на лобистки закон.

Щом се дават държавни средства няма конкуренция, а далавера.

Те се дават и на държавните училища.

Гербаджиите до кво се допрат,всичко провалят.

най-вече бсп и дпс

глупако, тук става дума за закон предложен от ГЕРБ, а не от тези за които пишеш. Този закон критикуват хората.

Що за глупост е това?!? Нали, дежурното оправдание за състоянието на образователната система е, че НЯМА ПАРИ. А сега, ще дават дотации на частните училища?!? Аз съм твърдо тези пари да се добавят към парите на държавните училища! Тия дупетати определено работят против България - искат да затрият всичко що е по-умно. Тоя трик го знаем от комунистите и народния съд през 1945+ год.

Не искам да се плаща на частни училища с моите данъци! Не искам да се плаща на частни болници с моите данъци!

А аз искам с мойте.

Значи поредния начин да се дават пари на циганите без да правят нищо :) Няма да ходят на училище и затова ще им се дават пари под предлог че щели да си "учат в къщи".

прочети закона първо

Идиотски програми..Побъркахте децата !!Само и само да лапат някой центрове за частни уроци,езици и обучения..Оценки от 3 клас ??...КЪДЕ ГО ИМА ТОВА?Искате да демотивирате децата и да ви станат роби..

Оценки и бележници имат от 2-ри клас.

ами започнаха да пресъхват , местата от където лапат и сега видяха, друга ниша - и дай сега ще доушушкаме държавата с частни училища- просто са нещастничи който разбиват и развалят всичко

Добре де, не си ли научиха урока - вижте какво става с висшето образование и нароилите се т.н. "университети". Ей сега това чудо искат и в средното училище да го направят. ЗАКРИВАЙ!!!!!!

Виж кво става с унсс, мрънкало. На бас, че ще са на много по-добро ниво от държавните.

Ами докато си беше ВИИ нямаше проблеми, като стана УНСС (как звучи само) и почнаха белите.

Някой от промените са много смислени без значение какво "мислите" задръстеняците.

Например чрез дуалната система и благородното "натрупване на опит" , нашенските работодатели ще се уредят с евтина работна ръка без да плащат осигуровки защото лицата ще са все още деца и учат следователно държавата им поема осигуряването?????

Най-добро е създаването на конкуренция. Държавните училища ще трябва да заприличат на такива, а не на ТВУта както са сега, ако искат да привлечат ученици.

Да, правилно е субсидии и за частните училищ а, защото субсидията е на дете и всяко бг дете има право на нея. Но учебниците трябва да са само по един отново,защото децата на България са равноправни. А майчин език категорично трябва да отпадне. Ако трябва да се проведе референдум

Нова система- тиквена...Децата ще изучават мемоарите и автобиографичните книги на Брендо и Черния Роди, чиито портрети ще бъдат поставени в училищата до портретите на великия Вожд, Пръв партиен и Държавен Ръководител- Бойко Банкянски, инженер Доган, Местан, вместо цар Симеон Велики- плешивият господин 800 дни, Дебелян Пеевски, Христо Бисеров и други партийни и държавни ръководители !

кога ще станем и ще запалим парламента???? само това искам да знам!

ААА...Парламента- не...после пак ние ще трябва да плащаме за възстановяване на сградата- от немай къде....Търтеите, търтеите в Парламента трябва да запалим... Народните изедници в парламента са за бесилото.

Е къде се чуло и видяло частен сктор да се субсидира от държавата??? Искаш да правиш частно, правиш го както можеш. Май пак угодихме на някой... и друго, след 25 години връщят УПК в училищата, като беше и разбира се, беше премахнато като несполучливо. Но, какво да се прави, 25 години вече си играем на иноватори. И тези като онези...

Пич, вземай си хапчетата редовно и тогава светът около теб ще изглежда по друг начин!

Значи чайветата ги пишем за домашно обучение и ще получават парите за училищата вместо самите училища.

Сумата,която държавата отпуска на ученик е 1440 лв за 2015 година. Таксата е частно училище е средно 3500 лв. С една дума остава една сума от 2060 лв която родителите трябва да заплатят разделена на 12 месеца излиза по 171 лв . Частните училища ще направят разсрочени плащания и сигурно след 5-7 години ще "убият" държавните от към талантливи ученици. В държавните ще остане контингента на Места Ага.

Местаня вече определено е цигански барон.Но искам да пиша за друго..Това ,че няма да се повтаря до 4 -ти клас,ще доведе до още по-голямо пропадане на образованието .Имам поглед върху тази система и представяте ли си как се обучава ученик в 8,9 ...и т.н.клас ,който не знае да пише,не знае да смята,не знае елементарни неща.Той е пропускан от системата да 4-ти клас безотговорно .В случая не визирам циганите.Университетите вече приемат с диплома 2,5-3.Това на практика е човек ,който не знае нищо и просто е ПРЕСТОЯЛ В УЧИЛИЩЕ ОПРЕДЕЛЕНОТО ВРЕМЕ.Какви специалисти очаквате да излязат от такива мързели.Не отричам,че има прекеасни млади и ученолюбиви младежи ,но те не са чак толкова много.

А на прекрасните млади и ученолюбиви младежи куфарите са стегнати и се търси най-доброто според възможностите на родителите обучение в чужбина. Представете си кои остават да ни лекуват да проектират, да ни съдят и т. н в България.

Богатите - в частните училища, като затворят помощните училища всички деца с умерена и тежка степен на умствена изостаналост ще влязат в масовите училища и ще настане един учебен предмет за чудо и приказ. Жалко за умните, но бедни деца...

Това с частните училища и градини най-накрая лобистите успяха да си го прокарат. После ходи разправяй, че няма лобита в парламента. Та вместо да се вдигнат малко парите на даскалите в държавните училища, за да могат и хората без особени възможности да се възползват от някакво дори и базово образование сега тези пари ще минат в частните. Което съответно какво ще направи с държавните всеки може да си отговори сам. След като парите ще следват детето, то да почнат да дават детски на всички без значение от дохода. Явно по този начин е най-прецакана така наречената средна класа. Хем не получават детски, хем и децата им не учат в частни субсидирани училища. Да са ни живи и здрави управниците, че иначе без тях да сме дръпнали рязко нагоре.

Абсолютно те подкрепям !

Какво основно и средно образование коментираме бе хора!? Това си е празна загуба на време да се ходи на училище! Задължително за всички 1 клас да ПОЗНАВАТ буквите и цифрите, а тези които искат повече задължително изучаване на английски, руски и китайски до трети клас! Когато някой от младежите реши, че иска да учи вишУ, се явява на тест и ако покрие повече от 1% получава диплом за желаната специалност На ЕС не им трябват учени българи - те си имат свои! Трябва им САМО пушечно месо за контингентите на НАТО и общи работници

И КАТО ОСИГУРЯТ НА ЦИГАНКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В КВАРТАЛИТЕ ИМ, ТЕ СПОКОЙНО ЩЕ СЕ ОТДАДАТ НА НАЙ-СТАРИТЕ И ДОХОДНИ ПРОФЕСИИ : ДЖЕБЧИЙСТВО И ПРОСТИТУЦИЯ ! ДА НЕ ЗАБРАВИМ И ПРОДАЖБАТА НА ЦИГАРИ БЕЗ БАНДЕРОЛИ - НЕ ТОЛКОВА СТАР,НО ПЪК МНОГО ДОХОДЕН БИЗНЕС !!! КАКТО И НА ТЕХНИЯТ ПОСТОЯНЕН БИЗНЕС ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ - ИЗТОЧВАНЕ НА ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА, ПОРАДИ КОЕТО ИМ Е НЕОБХОДИМО ОЩЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ,ДА НАПРАВЯТ НОВИ МУРГАВИ"БЪЛГАРЧЕТА", С КОЕТО ЕДНОВРЕМЕННО И ЩЕ ПОДОБРЯТ ГЕНОФОНДА НА НАЦИЯТА !!!

Щом вие герберите подхващате и образованието можем спокойно да го отпишем.

Найдобре да се въведе един учебник по всеки предмет, тогава разни там "учени" ще престанат дасе упражняват в творчество, крайновреме е да се направят разбираеми за възрастта на детето учебниции да се спре търговията с учебници на гърба на населението.

Различните учебници ще останат. Освен това сега ще има и различни училища, за по-бедни и по-богати. Причината за това разнообразие се нарича ПАРИ.

Причината за това разнообразие се нарича ДУПЕТАТИ.

А защо да е един? Та всички еднакво да затъпяват? Или да не се преуморят с мислене?