Данев: Финансират се ненужни специалисти

Държавата не трябва да финансира специалности, които не са й нужни. Тя отчита основно това, което могат да подготвят университетите, а не това, което е нужно на пазара.

Обратно в новината

Коментари - Данев: Финансират се ненужни специалисти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Новите хорбаджии изедници като г-н Данев освен за своето си благосъстояние е за друго не мислят. СМЪРТ ЗА НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ.

Високо квалифицирани специалисти ще внесем от университетите в Кения, Сомалия, Танзания, Чад а някои от Колумбия, Коста Рика и Тринидат и Тобаго. Ако някой види какви са университетите в тези страни, свят ще му се завие. У нас ще подготвяме: -Квалифицирани строителни лаботници на магистрали -Квалифицирани селскостопански работници за растениевъдството и животновъдството -Квалифицирани работници за събиране и преработка на битови и строителни отпадъци -Други подобни

Не може цялата държава да бъдем само бармани, сервитьори, магазинери и камериерки. Идиотите трябва да развият промишлеността, а не само да се консумира.

Половината завършили техническите университети нямат работа по специалността и не могат да си намерят. Те са завършили като IT или ел.инженери а ги наемат на работа с 500 -600 лв. заплати и то като търговци на компютърна или ел.техника. Прекалено високи изисквания имат прословутите работодатели Инженер - - Отговаряте за цялостната дейност, свързана с изграждането и развитието на пазара на продуктите на компанията Нашите изисквания към Вас са: - Минимум 2 години опит в сферата на продажбите - Техническо образование (електротехника, автоматика или др.) и компютърни умения - Много добро владеене на немски език, владеенето на втори чужд език ще се счита за предимство - Проактивност, динамичност и аналитично мислене - Презентационни умения и умения за водене на преговори - Организираност и гъвкавост при изпълняване на поставените задачи - Желание за развитие и висока лична мотивация - Шофьорска книжка и желание за пътувания в страната

Много точно.

Как ще има глад за ИТ специалисти, когато бат Боко ги прати да стават овчари вместо да се чудят къде да работят, а докторите изпрати да работят в Германия ??? Тука трабват само асфалтаджии и жени с леко поведение да обслужват туристите по черноморието.

Да попитам че не разбирам.Значи орязваме парите на държавните университети , но откриваме нови частни и ги гпонсорираме и от държавата ??? Аман от гробаджииски изцепки.

Хайде да си го кажем направо: Колкото и необходими специалисти да се обучат за държавна сметка в България - всичките ще избягат на запад, защото там получават повече. Не, че се финансират ненужни специалности, а просто нужните специалисти бягат, защото могат, там където ще получат най-много. Защото всички български данъкоплатци да спонсорират западните демокрации, вместо такива като Данев да сключват договор с някой кандидат-студент и да спонсорират обучението му, а той след това да работи за тях да кажем 5 години? Така и безработицата сред младите хора ще е по-малка, защото ще имат осигурени работни места.

г-н Данев в другите държави от Европа,Саш и т.н. работодателите финансират подготовката на специалистите,които са им потребни,а не карат държавата и не искат тя да спре да финансира специалности,които според теб не са нужни.

Държавата си има държавна политика и финансира специалности,които са й или ще й бъдат потребни.Държавата мисли дългосрочно,а не само за днес!Г-н Данев да си върне държавната диплома и парите,които държавата е похарчила за него,защото неговата специалност е от тези,които според него не са потребни на държавата и да учи за медицинска сестра,учител или нещо др. от изброените потребни спациалности и да остане да работа в България за парите,които плащат за тези специалности.И още нещо-държавната оръчка е за децата отличници,които са основно от бедни семейства и те имат право на избор на специалност,а другите като г-н Данев и тем подобни и без това купуват депломите на мързеливите си и меко казано неграмотни деца,които за съжаление обаче в последствие стават началници и т.н.

твърде късно е да се прави промяня - в момента властва т.н. "услужлива" или "слугуваща" каста - сферата на услугите. природните науки ги затириха в девета глуха за сметка на езици, география, история с които се кандидатства в т.нар. служещи специалности. образованието ни роди една извратеност която наложи непродуктивни специалности да бъдат наи-предпочитаните от децата, но за сметка на това пък наи-далавераджииските. само че сметките са сбъркани - има развити услуги там където има и развита икономика - производство на стоки, земеделие и животновъдство. всеки които си мисли че може да изгради държава, която да се самоиздържа единствено от услуги е глупак.

За това в напредналите страни има министър на индустрията и професионалното обучение и иновациите. В България има мин. на икономиката и отделномин. на образованието. Образованието като цяло не може да бъде сложено под една шапка, защото отдавна минаха годините на килийното обучение в първоначална грамотност. Те и тогава майсторите са си обучавали калфите на професионализъм, а не учителите от училищата. Така че, докато историци и математици предопределят образованието в България, ще има не само разминаване, а фатално за страната ни разминаване между нуждата от специалисти за реалната икономика и и ндустрия от една страна и онова, което дава професионалното образование от друга. Последното ще произвежда специалисти, каквито може, а не каквито трябват.

Много обичам да плащам 20% ДДС и още 10% данък за обучението на специалисти по дървена философия. Особено в БАН.

Данев не е в час, частните унивирситети у нас са пирамидки и лапат пари без да дават обучение, НБУ, БСУ, ВСУ изобщо не стават. АУБ горе долу върви, но обучава само хуманитари. И в държавните положението не е розово, 4-5 стават донякъде, другото са пирамидки...

КАТО НЕ ПЛАЩАТ НА ИСТИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ БЪЛГАРСКИТЕ НЕГРАМОТНИ РОБОВЛАДЕЛЦИ, ФИНАНСИРАЙТЕ СИ ИЗМИСЛЕНИТЕ И НИКОМУ НЕНУЖНИТЕ "СПЕЦИАЛИСТИ"! А ВИЕ УВАЖАЕМИ Г-Н ДАНЕВ ДА БЯХТЕ ВЪВЕЛИ РЕД В КОЧИНАТА СИ ОТ РОБОВЛАДЕЛЦИ!

Прав е човекът - трябва да се спрат безумните ненужни харчове, за да има повече пари за кадърните и нужни специалисти. Сега държавните университети бълват никому ненужни "специалисти" по какво ли не, за което се трошат пари на данъкоплатците, а в същото време няма пари за качествено здравеопазване.

Я да попитам този умник, незнайно как станал председател, на още по незнайно създадената БСК, та с какво ще задържиш един добър специалист в България? Насила? С мизерни заплати и липса на осигуровки? С нулево бъдеще за пенсия, здравеопазване и образование за децата ?

Все пак, "да намали хората, които са на ....." звучи малко гадничко. Въпросът е как всеки да е полезен.

господин данов стига с тия лекари вече се влиза с 3 в дипломата и 3 на изпитите

Няма никаква гаранция, че студент, завършил по държавна поръчка, ще остане да работи в България. Няма гаранция също, че ако студентът изцяло си плаща следването, ще избере да следва в България. Работете за хората, а не против тях. Само така ще спечелим всички и държавата ще има бъдеще.

Драги г-н Данев,жалко е че заемате такава длъжност,а не знаете че в България има пре-достатъчно кадърни инженери и специалисти в областите за които говорите.Само че един кадърен специалист няма да Ви пълни гушата срещу мизерните Ви 1000-2000 лв. заплата,а ще отиде там където работодателите имат необходимия образователен ценз и ще му заплащат нормална заплата от 10000 или 15000 евро (не BGN).Не може Вие да определяте в коя област човек е най кадърен и още нещо ние не сме Ваши роби или закрепостени служители.

Това за 10-15000 евро е легенда. Има и такива заплати, но те се получават от единици, които могат много повече от това, което е във възможностите на повечето наши специалисти (имам предвид преди всичко инженерите).

... мокри сънища

Заплата от 100,000+ долара е нормална за IT специалист в САЩ. Ако заема и мениджърска позиция може и да е по 2 и по 3. За Европа повече от 8,000 евро обикновен IT трудно ще вземе. Трябва да се има и предвид, че за горницата над 6,300 на месец, в Европа се плаща 45% данък, така че това с 15 К си е утопия. Въобще, на заплата над 5,000 евро в цяла Европа се гледа като на добра заплата. Та така. Не си мисли, че на запад метат за нас. Да, има възможности, но се иска МНОГО труд, здарви нерви и нагласа за дълъг и тежък адаптационен период. И накрая, чужбината не е за всеки. Виждал съм хора, които на края на първата година просто се скършват психически и се прибират като развалини в България. Имай го предвид, като говориш за чужбина.

1015000е получават главни механици и капитани на кораби, пилоти в авиацията, инжинери в нефтодобива, че дори и повече. за работещите на сушата ако не са на много висока позиция или свързани с научни програми само единици са тези които получават такива заплати "T". недеи пуска фитили на бленуващите.

Вички медии трябва да знаят,че Б-я е малка държава и мног охора ги познаваме ако не лично,то чрез техни познати т.е имаме информация от първа ръка.Не се учудвам на репликитекъм Данев,който си е стар номенклатурчик. Кога ще дадете път на младите?Нека да чуем тяхното мнение.

Отначало ли е нищо - и нататък нищо. Всичко само се изменя и нищо не се губи. На бедните хора не им достига много, на алчните - всичко. Каквото не знаем, не го и желаем. Няма значение кой за какво Ви говори, накрая винаги става въпрос само за ПАРИ! Лошо живеят тези, които смятат, че ще живеят винаги. Луд умора няма! Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава! Има избори, от Вас се изисква само едно - ДАЙТЕ БАНИЦАТА! Един човек не е човек. Навикът и обичаят имат силата на закон. Утре, утре, винаги утре и така минава животът за теб. Всичко зависи от ВАС, но нищо не зависи от ТЕБ! Променете СИСТЕМАТА сега, защото утре тя ще промени ВАС!

kgb777kgb

Така наречената БТПП / или каквото там я кръстиха последно / е едно нненужно , скъпо и крадливо образувание в тази бедна държава ! Смешници като този , трябва да бъдат осъдени за каквото и да е / винаги има за какво / ! А проблема с образованието е съвсем друг ! Цялото образование трябва да стане платено , само определени бройки ИЗКЛЮЧИТЕЛНО малко да се финансират от държавата и то САМО след покриване на тест за интелигентност на МЕНСА / а не от някое гейско списание или вестник / ! Така селяните с измислени дипломи ще отпаднат или ще си плащат и всичко ще си дойде на мястото !!!

Всички знаят че университетите ТОЧАТ бюджета с хиляди измислени специалности Маха се държавната поръчка за всички и се въвежда кредитиране за желаещите Така ще учат само мотивираните и ще съществуват само добрите ВУЗ Това не изнася на мързеливите рушветчии в сегашната система, но те са лапачи на пари и тяхното мнение не трябва да интересува никого

А пък чичко който е милионер каза чъ шмуй по ефтину ми купи ун'верситето вместо са мотамо там .И пуслии с дипломтъ кат станем шефчету ела глеееей.

Данев е поредния комунистически боклук изживяващ се за бизнесмен, обвиняващ това, което е останало от държавата, че не му доставя роби по поръчка. Данеееев, данев заради такива, като теб и онова мекере Дянков дето вика на БАН феодални старци ни напуснаха и напускат цвета на науката и технологиите. Такива, като теб и оня шеф на съюза за стопанска инициатива, сега кандидат за президент сте раковото образувание, което съсипа и бизнес и държава.

Не съм фен на г-н Данев, но не съм фен и на такива като Вас, за които БАН е върхът на науката и техниката. И един въпрос, кой завършил току що е специалист годен за работа? Ако искаш профилиран специалист ще трябва да се потрудиш да го обучиш. За това трябва да си квалифициран работодател. И кой технически вуз в момента има преподаватели " в крак с времето"? Проблемите с техническото образование са много края им не се вижда. А дали да се плаща или не - защо "тъпите" немци образоват и свои и чужди почти без пари???

На Данев точно, нищо не му е необходимо! Омръзна ни да му гледаме мутрата по всички вестници и телевизии с безкрайните му претенции и желания. Държавата трябва да финансира учебните заведения и институти спрямо необходимостта от кадри, но когато има точно, национално обсъдено виждане, какво ще развиваме. Така беше преди, имаше дългосрочни прогнози, приоритети за развитие, анализи на бъдещите пазари. Сега какво има - даневци. Искам, но нямам пари да плащам. За това държавата трябва да финансира много специалисти, за да им поставям условия. Каква е периспективата за български специалист - работи колкото можеш, ще получаваш колкото ни се откъсне от сърцето. Дори двойно да работиш, най-много потупване по рамото. Няма да има български бизнес скоро, защото пазарът не търпи подобни безграмотни индивиди. За това кадърните бягат, а останалите не се напрягат. Затова младите искат да са със свободни професии и да не зависят от "елита".

Естественно, че ще има недостиг на лекари, медицински сестри, и инженери.Докато един редови полицай взима 700-800 лв, 20 брутни заплати при пенсиониране на около 45 години, ефтини разговори по телефона, почети безплатни почивки по ведомствените хотели и т.н., ще е така.В България или трябва да си бюджетен служител или да имигрираш.Другото е да си прецакаш живота.Айде посочете колоко е средната заплата на медицинските сестри, лекарите и средностатическите инжинери (без тези в държавния НЕК ?

Европейският пазар на труда е отворен за българските специалисти, както и бъларският за европейските. Какво му пречи на Данев да наемат хора от Чехия, Румъния, Гърция, Великобритания, Франиця, Италия, Германия, Испания .... или бъларския безнес пак е тръгнал на лов за маймуни с трици?

Ти въобще виждаш ли какво пишеш! Че те ако условията бяха добри нашите специалисти въобще нямаше да напуснат работата си тук и да ходят да работят в чужбина! Пък и се съмнявам някой чужденец да дойде да мизерства тук! Мисли като пишеш, полезно е!

То за "морал" не се дава заплата, а като гледам колко си грамотен - само мога да гадая колко си необучен. За каква заплата крещиш като си толкова необучен, приятел????

Помощ за бедния Данев,няма пари да си обучи специалисти,няма пари за заплати...и чии спестявания растат,моля? Всички в тая измислена камара сте стари другари от соцвремето,далеч в надпенсионна възраст и само лапате...Хайде поне си спестете съветите,че има Бог-щом ви липсва морал.

Господин Данев, Какви заплати предлагат работодателите на инженерните специалисти-имам предвид машинни инженери? Как искате специалисти срещу 300 лв. заплата?

Един труд струва толкова, за колкото намериш будала да го работи. В България има предостатъчно "кадри", с хомота на жилищните кредити на шията, които ще са съгласни да го работят за 300 лева поне още 30 години.

Държавата няма нужда от никакви специалисти! С изключение на съдии и полиция! Всичко останало е нужно на бизнеса, при условие, че не е с по-дълъг трудов стаж. :)

И армия.

И армия. Извинете! :) Забравих, защото армията ни, някак си, все се движи по чужди земи.

Явява се един, казва аз съм хидролог и взима за една година 2 милиона лева хонорар за Цанков камък. А тия, дето са учили за хидролози - нищо. Е това ги демотивира хидролозите да учат. Поука: В България пари се правят с политика, а не с инженерство.

Абе ти майтапиш ли се? Както го казваш излиза, че Доганчо е ПРОЕКТИРАЛ обекта и взел милионите. Той само е КОНСУЛТИРАЛ и то насън, не наяве!

Но наяве взел парите!

За този няма ли пенсия. Омръзна ми да го гледам и слушам едно и също да говори. В България учебните заведения служат да създават работа на самите преподаватели, а не да готвят кадри. Погледнете рекламата на Висшето транспортно училище. Просто без коментар.

Всъщност, Данев, Държавата не знае какви специалисти са необходими. Защото няма Държава. Запътили - не, затичали сме се по стъпките на Сомалия. Със страшна сила се разпадаме като Държава и се превръщаме тайно и полека на Територия. Не мисля, че това е била целта на никого - просто нещата така се случват неусетно, докато изтече мандатът на Този или на Онзи. Поколенията се сменят, кадърните или умират, или бягат, остават некадърните, заблудените и онези, в които тлее искрата на потенциала, но които никога няма да могат да го възпламенят този потенциал. Защото няма кой да ги обучи. Това, Данев, е истинският проблем: няма кой да ни ги "направи" специалистите вече.

Дълбоко уважаваният от мен г-н Данев е в оромна заблуда за медицинските сестри и лекарите. Там има много ограничено множество от ученици, които са годни да стант лекари. Около 30% от тях заминават директно да учат в чужбина. Останалите се насочват към друи специалности. Медицина учат предимно посредствени студенти. Само 1 на 10 става за лекар, но от тези 10% 2/3 емигрират преди специлизация, а от специлизантите половината след като завъшат. От тази проста сметка илиза, че ефективността на образованието по медицина е около 1,5%. При такава статистика ще трябва да приемат по 1000 студента на година за да прозведат 15 специалиста за 10 години. Това за мен е пълен абсурд. Много по-добре е парите за образование на останалите 985 студенти да бъдат дадени за заплати и по този начин да се стимулират студентите да учат. В момента заплатата на специализант е по-ниска от на лелката дето ни замита офиса, така че специлизират или пълни некадърници или такива дето мама и тати могат да ги издържат до 35 години.

Имам въпрс: ОТКЪДЕ СЕ ФИНАНСИРА "работодателската" организация, оглавявана от господина Данев?

Стига сте се правили на ощипани ученички. Държавате НЕ Е длъжна да ви снабдява вас от частният бизнес със специалисти. Намерете си подходящи кандидати, обучете си ги и си ги ползвайте със здраве. Престанете да изсмуквате държавата по всеки възможен начин, а после да се пъчите какви велики бизнесмени сте. Държавата може да финансира специалисти, каквито и колкото са и нужни на нея, но само толкова. Другото е с пари и на който му трябва да си плаща. Хайде да не започваме да си обясняваме основни принципи на пазарната икономика!

А какво според Вас трябва да прави държавата? Да обучава специалисти, които нямат реализация и да пълни армията от безработни? Огледай се и се ослушай! По света университетите работят в тесен синхрон с бизнеса.

Другарят отгоре явно мисли, че университетите следва да обучават хора само, за да не работят

Това, което казвате, не противоречи на казаното от мен.

След като си плащат данъците,бизнеса има право да пита какво се получава като услуга.След като държавата е поела ангажимента да осигурява образование,то трябва да е качествено и полезно.Каква е ползата като бълваш инженери,химици и биолози със знания непролижими в България.Или отиват в чужбина или се занимават с нещо друго и се учат наново.Прахосано време и пари на данъкоплатците.В нормалните държави ректорите на университетите не се държат като надути пуяци и не изнудват държавата,а се интересуват от пазара на труда,съобразяват учебната си програма с работодателите и произвеждат вишисти,които имат голям шанс да се реализират в област, в която са обучавани.Дали ме разбра?

Оффф тия що се правят на луди, не ги знам! Медицински специалисти има, ама отидоха в чужбина, като всички умни и учени хора, който просто искат по-висок стандарт на живот за тях и семействата им! Голяма новина, няма що!

Ами именно това казва и човекът. Щом много медици са заминали за чужбина и следователно ги няма у нас, затова има и дефицит.

Безплатен съвет към Данев, като представител на работодателите: вдигнете заплатите на дефицитните за вас специалисти! Като им вдигнете доходите, ще се повиши интересът към тези специалности, ще се увеличи напливът на кандидат-студенти, ще се засили конкуренцията и ще се вдигне нивото на подготовка. Аз работя с инженери. Много инженери. Единици от тях знаят какво е това логаритъм. Никой от тях не знае каква е връзката между 380 и 220 V. Малцина правят разлика между килограм и килограм-сила. Един ме убеждава как покрай Слънчевата система щяло да мине парче от взривена звезда. Същото и за лекари, учители и квито се сетите. Данев да си изясни, че в близките 100 год. единствената област за добре заплатена работа за физици-теоретици в България е б.а.н.кирането! Същото важи за почти всички науки, определяни като фундаментални, в противовес на приложните. Само че няма добре развита държава, със заможен народ, която да не развива фундаментална наука. Пък на нашия "бизнес" фундаменталисти не му трябват. Демек - държавата трябва да стимулира това, което води до прогрес, а не това, което е изгодно са бизнеса. Двете понякога съвпадат, но не винаги.

Напълно си прав, Мизантропе. Връзката между поколенията е прекъсната. Вече няма да има инжинери, няма да има и научни работници. Въпрос на време е язовирната стена на язовир "Искър" да се спука, защото "спицялистити" ще са такива, че да го допуснат това нещо. Вече виждаме - лекари не останаха, инжинери все по-малко остават (говорим за кадърни), накрая ще се напълним с миски, сервитьорки, проститутки и продавачи. А "цветът" на нацията - тези, с най-многото акъл ще бъдат автомонтьорите (без обида към професията) и "гумаджиите". Но както обичам да казвам - който сее вятър - жъне бури.

Чакай сега, не бъркай акъла с висшето образование! Едното ако не си се родил с него, няма и да го дочакаш, докато другото може и да го купиш! Доказано е че цвета на една нация е не повече от 8-10% от численоста и! че то ако всички са умни, кой ще върши простата работа???

Данев, прочете ли това? А разбра ли го? Ако си го разбрал, ще знаеш колко глупсти има в онова, което си изговорил по темата преди това.

Не го знам този, тъп ли е, остър ли е, но е прав! Дъщеря ми тази година кандидатства и се загледах по справочниците! Мале какви професии са измислили университетие, нямам идея завършилите къде ще се реализират! И това е защото университетите са на принципа че колкото е по голяма бройката, толкова са повече държавните субсидии, а инжинерните специалности не можеш да си ги изсмучиш от пръста! И не опира до заплатите, един строителен инженер взима повече от филолог, ама се учи много по трудно и кандидатите са малко!

Ако казваме, че демокрацията е право на собствен избор, то този господин би възвеличал народния съд като избеси излишните специалисти. А и като има толкова нужда от медицински сестри защо не говори за по високи заплати в тези сектори дето няма специалисти?

Ти луд ли си?Виж горе пише РаботоДател,не пише ПариДател,за пари се обърни към банката

НЕ ЗНАМ КОЙ Е ЛУД НО СВЕСТНИ ХОРА ЗА РАБОТА НЯМА И ВСЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ НЯМА ВСЛЕДСТВИЕ НА ЛОГИКАТА КОЯТО ИЗПОВЯДВАШ.ПРАВИЛНО СИ СЕ КРЪСТИЛ РАБОТОДАТЕЛ.ЗАПОМНИ ЕДНО ПРИРОДНО ПРАВИЛО "РАБОТОДАТЕЛЮ" - КОЛКОТО ПАРИ ДАДЕШ ТОЛКОВА РАБОТА ЩЕ ТИ СЕ СВЪРШИ.ТОВА ГОРНОТО В НАЙ - ДОБРИЯТ СЛУЧАЙ.ОБИКНОВЕНО ПО - МАЛКО.ИДИОТИ КАТО ТЕБ СИ МИСЛЯТ ЧЕ МОЖЕ ДА Е НА ОБРАТНО.ДА АМА НЕ.20 ГОДИНИ МАЧКАТЕ ЗНАЕЩИТЕ И МОЖЕЩИ ХОРА.ДНЕС КАТО НЯМА ВЕЧЕ ТАКИВА ГОЛЯМ РЕВ ЗА СОБСТВЕНОТО ВИ СЛАБОУМИЕ.НАКРАЯ ЩЕ КАЖА ЧЕ В ПРИРОДАТА НЕЩАТА СЛЕДВАТ СВОЯ ЕСТЕСТВЕН ХОД - КАТО ПОСЯХТЕ ВЕТРОВЕ НЕ ПЛАЧЕТЕ ЧЕ СЕГА ЖЪНЕТЕ БУРИ.

След,като не си ПариДател - свърши си работата сам. Ама си тъп и не можеш да работиш. Научиха ви само да крадете труда на знаещите.

Ма да бе, Данев ! Ма да и това си е ! ... Че и Вие сте баш-такъв "специалист", барабар с цялата-Ви тумба лапачи на данъкоплатска пара . ------ ( Симеоне -- още ли не им е спряно наистина финансирането ?! )