Обиди ли са ”мангал” и ”харле” спориха в парламента

Скандал се разрази в парламента при дебатите по приемането на нов правилник за работа на депутатите. Те спориха обидни ли са думите "мангал" и "харле".

Обратно в новината

Коментари - Обиди ли са ”мангал” и ”харле” спориха в парламента | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Думата не е "харле", а "хърле" /в множествено число/ и означава сополи.

От "хЪрле" едва ли ще се обиди някой, но ако му кажеш "хЪрлю" /сополанко/ ще е малко по-различно.

В чужбина като ме нарекат,че съм българин аз не се обиждам,понеже съм си и такъв :). Защо тогава циганите се обиждат,като им кажат,че са такива? Нека направят,така че да се гордеят,че са магнали,ама едва ли.Къде е по-лесно да крадеш и лъжеш.

А ако ги нарека всичките 240 индивида в тази сграда "тъпанари" дали ще мога да кажа после, че съм имал предвид, че свирят на тъпан?

Мен много повече ме вълнува обидна дума ли е "овчар", ама явно не ще да е, щото довчерашните овчари са се подслонили в голямата бяла сграда пред Коня с са "видимо доволни". А Анна Баракова обидно име ли е? А Волен?

До разстрелите остават две години. Разправата с опозицията е похват на еврейската пасмина от 1918 година в Русия.

Мая Манолова, ти си много примитивна и голяма скандалжийка. До сега освен разправии от устата ти не излезна една полезна дума. На всичко отгоре си нахална. Парламента не е място да се карате и обиждате като махленски клюкарки, а да предлагате и да вземате по най-бърз начин решения. Няма време за обиди! Майо, не мога да те гледам! Кой ти каза, че ставаш за депутатка? Ако си отидеш в Кюстендил да гледаш кюстендилски сливи, по ще бъдеш полезна.

Циганин не е обидна дума,в цял свят ги наричат така и те не се сърдят.В много песни те самите се назовават така.Не зная кой замени тази дума с "ром",това е пълна глупост.Но ако му кажеш" мангал"-това вече е обидно.Все пак и той е човек,а не неодушевен предмет.В подобен случай всеки ще се засегне.Но някой неща се преиграват,какъвто е случаят с "негър".Така и творбите на Марк Твен бяха критикувани. На някой силен на деня нещо му хрумне и изопачава нещата, пълна глупост!!!

ами да ви кажа: циганин не е обидна дума, нито негър. мангал също не е обидна дума. обидни думи са ги направили онез, които чрез поведението и действията си са ги направили обидни. т.е. те се явяват като начин на поведение. ако човекът има такова обидно поведение към останалите, то определението чрез дума не е обидно, а по-скоро заслужено. така че, работете така, че да не ни се налага да ги ползваме за вас и всичко е наред.

Ако ми кажат "бял" да се обиждам ли? Или циганин и българин , не е ли определение за етнос? И ние им плащаме на тези идиотоподобни!

точно това казах, че думата е станала обидна от точно определени поведения на тези групи от хора. скоро ще бъде валидна и "обидата" катаджия, политик, банкер, юнкер... и др..: "кажи му катаджия или милициунер и не го псувай повече". мен и да ме нарекат циганин -просто няма от какво да се обидя.

Сега вече разбирам откъде идва името на квартала Харлем в Ню Йорк - то било от родопското харле...сопол,де!

То май е по-добре да се наричате -ББ,ЦЦ,ДП,РК.и т.н.Уренгели сте си и така и иначе!

ако на някой в родопите му кажеш харле , нищо не му казваш .

А мутри обида ли е,или тиква проста?!Борисов ти нали си демократ и си за свобода на словото,а май си тъпа мутра деспотична!Честита ви демокрация по комунистически стил!Тъпунгерия се наречете вие които избрахте тия диктатори да са на власт!

Да Ви кажа , не знам дали виждате, но 1.Българските деца се кефят на Криско и Мара 2. Боко пак е на власт.3. Опулев ни направи за посмешище пред целия свят.4. ТРАВЕСТИТ от ромски произход представя България на конкурс за Мисис Свят.5. Циганите в България са 2 милиона , но това е тайна.6. Турците са 1.2 милиона , но това е тайна. 7.Барак Обама ни се кефи , че приемаме бежанци .8. ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ИЗПРОСТЕЯТ МАКСИМАЛНО НАЙ - КЪСНО ДО 2020.ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД! ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД! ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД!

Кой е престъпник определя само съдът. А педседателят на бсп не е съд. При тази неграмотност от юрист и никаква култура на поведение, изказване, неуважение към колегите си, към Българския народ, ви трябват първите седем години от живота и много,много от следващите. Погледнете се какъв срам за БЪЛГАРИЯ сте! Започвам да си мисля, че тези, които си мълчат са по-възпитани. Тях просто ги е срам от другите. Може ли една партия столетница да има едно кречетало, което винаги и по всички въпроси се изказва? Няма ли други достойни,възпитани депутати? Само Стефан Данаилов ли е? Или атакистите? Само сидеров и още един- двама като пуячета. Деница вече я няма, говорете нормално. И герберчетата си имат цветчета, но засега имат друго поведение,Велчев владее положението - со кротце и со благо... Дано новите депутати -реформатори, патриоти и абевейците да не паднат на маяманоловото ниво!Амин!

Наричайте се сульо и пульо, но правете справедливи закони, а не да ми се лигавите и да творите недоносчета!

Смятам, че в настоящата българска действителност - депутат, е най-обидната дума!

ivo10

Мангал не е обидна дума. На турски означава барбекю. Като си купиш от магазина барбекю турско производство на кашона пише: Супер турбо мангал.

ми то и педал не е обидна ! означава приспособление за натискане с крак . и кучка не е , то си е женско куче . и боклук не е , просто е смет .

Значи тогава: Турско барбекю = Супер Тубо Мангал Амбриаж = Долен Ляв Педал Това ме развесели ...

Аре бе, връщайте член 1 от конституцията за ръководната роля на ГЕРБ и лидера и ББ. Че да е ясно за какво иде реч. До кога ще го увъртате.

"Чай шукариееее ,ма пирурде палермандеее ...чайееееее" Да живей България ;-)))

Четворната коалиция от Буда, РъБовете, Гоце и ПроФундерите ,само за 20 дена стана за смях и на децата.Да не говорим за парламентарното мнозенство ,което е напълно неадекватно, за днешните и бъдещите приоритетите на България.Цвъцка Цачева днес се назначи за оберфюрер и каза на слисаните депутати, че ножа и сиренето са в нейните ръце.Освен това взе ролята на следствие,, прокурор и съдия за 240-те тунеядци в НС като оповести ,че и без тях т.е.без кворум Народното събрание може да работи стига да е на трибуната Цвъцка Цачева Да Ге.

- днес в Германия се обсъждат нови финансови мерки за подкрепа на икономиката - днес в Русия се обсъждат нови инициативи за развитие на далечния Изток - днес в САЩ се обсъждат мерки в подкрепа на средната класа ..... - днес в България се обсъжда дали "мангал" и "сопол" са обиди Все още да има неразбрали защо сме най-бедната и отчаяна държава?

За това което е в парламента нито мангал нито сопол са обиди. И педал не е. А партиец си е комплимент.

Как могат тези екскременти, които не се трогват от нищо освен конвертируемото да определят какво е обида?

Тая, купешката дума, дето си я написал, лайна ли означаваше.

Когато в Парламента ни влизат хора, на които има нужда да се обяснява какво е възпитание, обноски, достойнство и норми на обществено поведение, ще е съвсем нормално да има нужда и от правилник! Всъщност този Правилник е персонално срещу Атака, които минават всечки норми дори на лошия вкус, не само на добрия. Подобни постъпки рушат и малкото останала вяра в институцията, а това крепи държавата, не бялата маса, под която се криеше Сидеров от народната любов!

у леката

ти си пряко доказателство че е прав

А "тиква" обидна дума ли е?

Кюмюри, брикети, антрацити, абисинци обидно ли е или напълно прост ром по малко обидно ли е , нещата са относителни според Айнщай, но няма кой да отнесе на друга планета по тъмните българчета.

амуджа

Тъкмо търсих синоними на "циганин" "мн. цигани, м. 1. Лице, което принадлежи към скитническа народностна група с индийски произход, живееща в различни страни. 2. Прен. Пренебр. Лъжлив, беден или мръсен човек. прил. цигански, циганска, циганско, мн. цигански. Като циганин. 1. (Лъжа) Много. 2. (Ходя) Нечист, окъсан. Циганска любов. Вид печка от тънка ламарина, която гори буйно, но лесно изстива. Циганско лято. Последните топли дни на есента. Циганско петле. Папуняк."

То май е по-добре да се наричате -ББ,ЦЦ,ДП,РК.и т.н.Уренгели сте си и така и иначе!Добре де,какво обидно има в циганин,те са си от Индия и са мръсни и гладни!Обидно е да казваш на някой нещо,което не е!Значи не можеш да наречеш лъжеца,лъжец за дане го обидиш!Затова в България са на почит крадците,лъжците и убийците!Сепер демократична страна!

biblio bg/Българско-цигански-речник/Цветан-Василев/9789548729394-30020?type=2

Как да не им се радва човек, решиха всички проблеми на държавата и от нямане какво да се прави, с такива глупости започнаха да се занимават.

В Атака сите са фесове и мангали, ама да не вземат сега да се обидят, ей!

хахаха тези започнаха със сатиричния театър хахаха

Мангали долни..стегнете се ж парламента, щото сме ви приготвили тоягите..............престъпници долни

Ами Фикус и Капут измислени от Боко Тиквата не са ли обиди а? а Боко Умното обида ли е?

Не са обиди ,а истината. Все едно на фикуса да му кажеш ибрик

Многото 24000 обиди в българския език са недостатъчно за характеризиране на Бойко Борисов и престъпната му организация ГЕРБ. Опитват се даже на народните представители да забранят да говорят. Искат гражданска война.

Обиди ли са мангал и харле спориха в парламента Не знам дали е обида , но съвсем скоро ще станат болшинство- и от двата вида.

'харле" е яко. Не бях го чувал. Явно съм изостанал. Мислех депутатите за по-задръстени, а те са по-напред от мене с жаргона.

Диалектът не е жаргон.

Българският провинциалист няма равен на себе си по простотия. Само сърбите ни бият с техните псувни. Та нашите селски чада поради занижените изисквания на българската политическа класа напълниха държавния апарат, недомства и НС. Носят със себе си ограничения си ум, мълчат като риби, крадат яко, разоряват държавата с показен разкош, невъзпитани са и не владеят елементарния протокол... Жалка история. В жалка държава. Вече 25 години и края не се вижда.

За Мангал,могат само към Костов да се обръщат.

Да, но бг не са расисти и гласуваха за този сопол с дълбок слънчев тен. Но той не се оказа достоен за доверието и жеста им. Оказа се точно това мангуста.

За ПЕДАЛ само към ГейСтанишев могат да сеобръщат в парламента.

Не знам кой е Харле и кой Мангал във Парламента,но знам че всички на крадци и измамници включително и Президента Плевнелиев и Фъндъкова кметицата ни,всичките крадат до един.

А, още ли няма министерство на обидите в България?:))) Да се създаде веднага едно такова, с цел регистриране и дефиниране на обидите които депутати и др. политици могат или трябва да употребяват, къде, колко често да се употребят и т.н.

И полиция по обидите. Да има още дармоеди, които да се хранят. Не са достатъчни многото ченгета, доносници, катажии и всякакви паразити, но сега и за обиди.