Всеки десети българин прецакан с неизползван отпуск

Десет на сто от работниците не могат да вземат полагащото им се обезщетение за неизползван отпуск след прекратяване на договора, пише "Монитор" днес.

Обратно в новината

Коментари - Всеки десети българин прецакан с неизползван отпуск | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да живее и преуспява българския бизнес.....Ура!!!ааааа!!

Май и аз съм така...

В ресторантьорския бизнес никой не ползва отпуск платен, нито по болест.

Мале, това не е възможно! Да има хора, които да ПРИНУДЯТ да работят целогодишно?! При положение, че в провинцията работата е постоянно кът, а софия се опразва няколко пъти годишно, а лятото почти изфирясват за 2-3 месеца. Да кажеш, че в София става тая работа, ама нали лятото е мъртвило - за кого ще работят, като буквално няма кого да обслужиш?

Затова в потайна доба с крак по огледалата на колата на шефа и да върви да доказва той после.

Е аз като осъдих работодателя си все едно взех нещо. Фирмата източена и прехвърлена на човек, който може и да не знае, че има фирма. Пих студена вода.

Ощетени са не само работниците , но и цялата държава. В тези неизплатени заплате има и 20% ДДС , който всеки от нас дава когато реализира заплатата си в магазина. така че замислете се господа съдии защото в ДДС то са вашите заплати

Ощетени са и работодателите, защото дадените пари ще се върнат при тях под формата на приходи. Сега това няма да се случи и работодателите ще се оплакват от липса на приходи после и криза.

Имал съм такъв казус. Работодател ми отказа обезщетение. Отделих 30 мин да ида да си пусна една жалба в съда, напълно безплатно. След месец работодателя сам ми се обади да моли за извън съдебно споразумение

Работодателят ти е бил случаен мишкар. Пробвай със същия успех, някой с връзки в съда да видиш каква мъка е. Един пример Ренус България.

Не е точна информацията в статията и ме дразни. Право на обезщетение има все работник, независимо от стажа. Стажа от 8 месеца е нужен за реалното ползване на отпуската. И може да е придобит отпреди, не е задължително да е същата фирма.

loyola

то хората у нас заплатите си не могат да получат, какво остава за отпуската...

И като осъдят работодателя,та какво? Ще му треснат една глоба, в най добрия случай и нищо повече. Крайно време е за неспазване на Кодекса на труда, както и за мерките по Охрана на труда да се лежи в затвора. Никакви глоби и актове! Защото глобите работодателя заплаща не от джоба си и в крайна сметка пак се ощетяват работниците и служителите.

Съдиш работодателя, получаваш изпълнителен лист, даваш го на съдия изпълнител и той ти носи парите

Моя позната постъпи така, работодателят й дължеше някакви суми по трудово правоотношение. Решението на съда беше в нейна полза и взе изпълнителен лист. Но междувременно работодателят беше прехвърлил фирмените активи в нов стопански субект и така съдия-изпълнителят просто нямаше какво да му вземе, освен малка сума, която се беше появила в сметката от някакво закъсняло плащане. И още не си е получила всичките пари. Но е вярно, че колкото повече хора си търсят правата, толкова по-дисциплинирани ще стават и работодателите. Които от тях нямат морал да се издължат - нека плащат поне съдебните разноски.

хахаха давайте прецакайте хората вий сте нащи спасители...... а на прецаканите да им кажа -догодина да внимавате че пак хръц отпусчицата... и на мен много ми е кеф като ме прецакат с отпуската мммм страотно

тъпk!

Като си мълчат и не притискат работодателя съдебно,като са като овце той ще си прави каквото иска.И следващия им работодател така,като не искат да защитават правата си да не мрънкат.Роби искат да са и да работят ангария.Ако някой работодател го осъдят 10 работника той ще се замисли,защото освен това което трябва да плати на тях,ще плати и хонорара на адвоката и съдебните такси и хонорара на своя адвокат и стават много мангизи.Това което плашливите бачкатори не знаят,а трябва да знаят е,че за тях съдебното производство е безплатно от към такси,а хонорара на адвоката им ще го плаща работодателя и да съдят смело иначе ще си останат мишки.

Големи глупости...Изобщо не са виновни хората, нямаме съдебна система, на която да разчитаме, съдиите винаги ще отсъдят в полза на богатия работодател. А и няма нищо безплатно в съдебното проидводство. Най-простото, което може да се направи да се премахне този анти-хуманен закон...

Като не си запознат защо коментираш?

Пробвайте я тази съдебна система да видим дали ще отсъдят в полза на работодателя.Аз съм разплакал много робовладелци..даже са ме поръчвали да ме бият,но с неуспех....поради определени мои субективни причини....но системата си работи,но ако чакате съдията да дойде и да каже дай да те спася....той да не е светец да ви знае кои сте на зор.

Уж адвоката ще бъде платен от работодателя, но не съм сигурен кой адвокат ще се съгласи да работи без да си вземе хонорара от работника /на практика/ и ще чака да си получи хонорара от работодателя. Това елементарно дело ще струва минимум 400 лева на работника според мен.

Осъждаш работодаля. Адвокатът се прибира хонорара. Ти пиеш студена вода, защото съдия изпълнителя установява, че фирмата фалирала. Нищо, че същият собственик с друга фирма оперира и купува и продава народ и родина.

Да, наистина е много тежко "прехода" между социалистическото равенство или лапачката от общия казан и капиталистическото гладуване. От ден на ден се увеличават клошарите по кофите но нали знаете, световната резервна валута е долара а не българския лев а вие спадате към третия свят. Това е истината драги ми демократи. А и другарят Сорос пукна и няма кой да ви отпуска по някой долар с онова оченце дето ви гледа отгоре.

Всички изроди досега в т . н Народно Събрание, гласуват закони само в полза на Комунистическите робовладетели

6 от 10, преЕбани нещастници с мизерни пенции, до 100 еври!

Първо-използвайте си отпуската на всяка цена. Второ-съдете наглите крадци и за 20 лева-парите са ваши.

Пробвай се да осъдиш някой с повече пари и връзки от теб някога... Виж, че съдът е най-нереформираната и корумпираната система и у нас.

А има фирми, които ти взимат от платената годишна отпуска за официалните празници. Например взимат ти от отпуската за 25 декември, дават ти да подпишеш , че си бил в отпуска уж на друга дата, например на 18 декември или подписваш или напускаш. Иначе от началото ти казват колко са точни, а на 1-вия или 2- рия месец разбираш каква е реалността. И така за година от 20 дни платен отпуск като извадим официалните празници остават 9-10 дни реални дни платен годишен отпуск и работиш почти за минималната заплата.

и ти подписваш и после мрънкаш,докато сте с робска психика ще е така имате права използвайте ги.Кодекса на труда все още е ориентиран към работника и ограничава своеволията на работодателя търсете си правата.

Сутринта даваха по една тв , за % за допълнително възнаграждение на депутатите и президента. Стана ми интересно , че те получават пълния % = 1 , а масовата практика е 0,6% където ги дават . Също така когато преди преди година си смених работата се установи , че тези % се дават за работа в една и съща фирма и независимо , че беше точно по притежаваната от мен квалификация и това бях работил досега , започнах с 0%. Чудно ми е как президента ще получи 35% добавка , като това му е първото президентстване. Наистина живеем в 2 Българии и законите важат само за избраните и държавните служители!!!!, и в масовия случай бизнесмените четат законите , като дявола евангелието. Най точното е въвеждане на почасовото заплащане, защото сега с променяната на минималната заплата ,тези които получават над нея не получават увеличение и де факто са ощетени и нямат мотивация за повишаване на квалификация и тн..

Както неведнъж съм цитирал един наш политик - Искахте капитализъм, на ви капитализъм. Ама той капитализма не е такъв, ей на Запад не е така. Не е, ама преди 100 г. какъв беше, ами мафиите през 30-те в САЩ, а после след освобождаване на колониите. Ние тия процеси за 100 г. искаме да ги минем за 10, е няма как да стане.

"слаб-2" на профсъюзите. За какво тогава са ни изобщо?

ДС-араските профсъюзи са за да тушират стачни намерения в зародиш!

Защото рабитника трябва да си потърси правата! Профсъюзите нямат кристална топка, и докато прецаканите си мълчат, няма кой да им помогне.

Ами проблемът е и в корупцията и братчедите. Аз имам проблем с един такъв, на който жена му е в СГС е как да го осъдиш такъв боклук?