НЗОК може да плаща стотици милиони, ако загуби дела с болниците

Спорът, стигнал до съд, е за неплатена надлимитна дейност, извършена от лечебните заведения

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

... да започне от заплатите и бонусите на чиновниците в НЗОК и МЗ. Безобразие е там да работят хора с присъди за източване на здравни осигуровски и без квалификация да са на такива длъжности, пенсионирани и с фалшиви ТЕЛК-ове.

По вярно и реално ще е ако напишете че българите отново ще плащат за безумията на властващите както много пъти до сега...

Изобщо не трябва да се преговаря с Касата. Да намерят начин да изплатят на болниците надлимитната дейност. Нали не трябва да се връщат пациенти. А когато пък излязат повече - няма да ви платим. Да не се финансират частните болници, които никнат като гъби. Щом имат пари да вдигнат 6 и повече етажни сгради, ще намерят начин да се издържат. Те източват веднъж Касата, веднъж взимат кеш от пациентите. Отделно хората плащат някакви суми без да им се издадат документи и това минава за дарение. Но пък в Касата взимат доста добри заплати и всевъзможни бонуси за "добре" свършена работа. Най-добре е Касата да бъде закрита.

Много съм ЗА, но сами си избрахме системата, а тя така работи.

Когато Държавата губи съдебни дела заради некомпетентността на чиновниците си,трябва да плаща ВЕДНАГА,ИЗЦЯЛО и с ЛИХВИТЕ,а към виновните длъжностни лица да се прилагат администратини и наказетелни мерки с регресен иск!Иначе ще продължаваме един да се разполага ,а друг да плаща парсата!

Няма да плаща НЗОК, а ще плащаме всички ние, с нашите здравни вноски. Вместо да отиват за реално лечение, тези милиони ще отидат ей така, яко дим... и никаква отговорност за служителите в НЗОК, разбира се.

Да се спре финансирането на 400-те частни болници ! Щом са частни само на свободният пазар ! Докторите да не работят в държавните и да си препращат пациенти в частните ! Има нещо сбъркано , депутатите да се отърсят от лобитата и оправят нещата ! ДА СЕ СПАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА относно здравеопазването , а не да събираме капачки ! НЗОК какво стана с фармацевтите и докторите дето ВИ/НИ източиха с милиарди , покрихте ли ги , или върнаха парите в което се съмнявам ?

Едни лекари получават 1000, други 10 000 а трети 100000, но това далеч не е според заслуги а един господ знае по какви неведоми пътища и пътеки.

НЗОК, да си оправи нормативната база, пък нека ги съдят болниците. Пълен хаус цари там.

За щяло и не щяло не трябва да се пращат хора в болниците каквато е практиката но това е ужасно.

И ако НЗОК загуби делата,кой ще плаща???Дянков ли дето щеше да напляска руснаците,а отиде да работи там 5 години след постното му министерство? или Бати Бойко дето поиска от него да има един милиард лева на негово разпореждане и той да коазва как да се харчат???Та дали болниците ще спечелят:(((

Да няправят всички болници държавни към здравната каса парите са от народа Да не слагат некадърни управници на Болниците

НА ДУМИ: "...Кирил Ананиев заяви, че от 1 юни ЩЕ СЕ ПОВИШАВАТ цените на клиничните ПЪТЕКИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ на майчиното и детско здравеопазване. Той изтъкна, че повишаването на цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване е приоритет, но ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки." НА ДЕЛА: "...(НЗОК) загуби съдебните дела ЗА НЕИЗПЛАТЕНА на болниците надлимитна дейност... ще трябва да плати 155 млн. лв. без лихвите." Болниците в РБ са ЕДИНСТВЕНИТЕ болници в света - ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА. А НЗОК е цирей. Гербавите окрадоха АБСОЛЮТНО БЕЗНАКАЗНО 2 млрд. лв. от НЗОК, а Касата от своя страна не плаща на болниците... Държавата няма пари за държавните болници и училища, но позволява да я източват частните болници и училища... Омагьосан кръг...

Не е задължително Бацето да бъде сменен именно от Корни,но вероятно има поне 10-на други кадърни хора за тази работа.Нервирам се,защото за едно пикливо перде на очото ми искат 1300 лв,щото не се покривало от НЗОК...... и това е официална цена в държавна болница.Аз да не съм евродепутат, откъде тия кинти?

захърче, 1300 лв днес са две заплати! от най мижавите 1300 лв струваше първия телевизор който си купих сам- рубин ц 202 преди 35 години

Колко му е 7 пенсии без да ядеш и си готов нали ....

Няма по-голям кръпопиец от НЗОК - още от датата на нейното създаване. В тази връзка някой лежи ли в затвора за похарчените за НИЩО милиони за пръстовите отпечатъци ?????...а можеха да се дадат за нещо много по-належащо

Пари има за всичко просто трябва да се разпределят справедливо. Не може някои кардиолози да взимат по 1500 лв на процедура и да правят по 10 на ден без лимин и не винаги наложителни, а други лекари - хематолози, пулмолози, нефролози за взимат по толкова на месец.

аааа, и санитарите! те работят най много и вдигат най тежко! и те трябва да взимат колкото някои кардиолози! най важно е справедливото разпределение- на всички по равно

И това е вярно, но трябва да е в комбинация с това всички да почнат да плащат.

Здравната каса по-добре да я закриват. И без това от вече две десетилетия бива източвана от частни болници близки до този, който е на власт.

Към 31 май т.г. " спестените" от правителството разходи са 2млрд и 980 млн. лв- за сметка на планирани ,но ненаправени разходи. Понеже са много талантливи и обичащи народа си спестяват за сметка на здравето, на гробищата ред не можеш да хванеш за опяване-/ който не вярва да отиде на Централни , а не да ми плещи партиини простотии/ и след това тия милиарди- само за 5-те месеца, ТОЙ решава на кого да даде.Затова всички са си плюли на достойнството и вдигат плакати да ги приемел премиера, та да им решал проблема.Такова чудо няма и по Сомалия!

Здравната каса може да бъде разпадната. Нали там беше онази дебелата чиновничка с 9000лв заплата за месец?

Ниски цени на клиничните пътеки /никъде по света не можете да получите медицинска помощ на тези цени /но за сметка на това не са изплатени на болниците респективно са платени от лекарите.И чакайте добро отношение!!! ПП АМА ТЕ СА ДЛЙЖНИ БЕЕ!!!

България е Държава с НАЙ-ВИСОКИТЕ Цени на Клинични Пътеки в ЕС и респективно в Света .В Онкологията е в Пъти повече .

И твоето твърдение е на базата на???? ЕКК - една комшийка каза....Абсолютна лъжа.

Това да се спори за парите за здраве на хората и управляващи и прокуратура да гледат безучастно, и да харчат за апартаментите си милиони е престъпление срещу народа!

На тиквата партията........

ето как се формират преизпълнение на бюджета и финансови излишъци, които могат по кефа на шефа да се платят там където той сам реши...... Накратко....Планират се разходи за нещо...в случая за надлимитна дейност...това не е нещо неочаквано като метеорит например.. размера е относително еднакъв всяка година. И правилно се залагат пари, за да се разплати...Финансовия министър не ги разплаща...В отчета за годината, тъй като е заложен разход, но не е направен, вече се явява в плюс...икономия един вид..те го наричат излишък...нищо че е фиктивен..все едно някога ще трябва да се изплати...НООО... в това някога. А сега можем да се тупаме че сме на излишък...и забележете...щом бюджета е на излишък, то този излишък не е под контрола на парламента, а на лицето Борисов...Той гордо раздава този излишък на разни приятни за него лично , впоследствие благодарни, персони..било болници, попове и прочие...Ноо дълговете не изчезват...и се тегли тихомълком поредния кредит....А вие лапате мухи...И Борисич нищо лошо не е направил...той пак нищо не е разбрал...подвели са го други

.тъй, я да видим. !ако нзок загуби, ние плащаме 200 000 000 лв! !ако нзок спечели ние плащаме 200 000 000 лв! ? ее, за що ги водим тия дела? .направо да си плащаме .

И откъде НЗОК ще вземе милионите за глобата?

Трябва ДАНС да се заеме с НЗОК , но няма как само ДАНС да се справи с този РАК . Тук Борисов трябва да покани , заедно с Радев - ЦРУ , ФСБ , и Мосад и ИДИЛ .

ти явно не си много на ясно с положението бих рекъл изобщо не си наясно! работата на нзок е да пази нашите парички от крадливите рачички на медиците от държавни, общински и частни лечебни заведения! нашите парички

Да,пази ги за да могат най-вече циганите да ги лекуват за наша сметка,никой не говори за лични партиди защото!!!!!

еее, тъй де!! опозицията що протестира за щяло и нещяло, а не протестира за лични партиди? знаеш ли?? ми защото като не беше опозиция, точно те измислиха тая система взаимната! тая взаимна система е мнооого социална! аз плащам, ти плащаш, а пет хасана, заедно с тридесетте си джавета я ползват взаимно заедно с нас двамата!

Пази, събира за да може някое герберче като Дянков да ги открадне на куп. Кретен.

... е солидарна. И е въведена от правителството на Костов 1998 г. със Закона за здравно осигуряване. НЗОК е създадена преди 20 години, на 15 март 1999 г. Принципът на солидарност е здравни вноски да плащат всички, а ползва този, който има нужда. Проблемът е, че на този принцип работят много европейски здравни системи, но в България прочутото "побългаряване" създава нови вместо да подобри и реши проблемите. "Побългаряване" напр. е 9 групи привилигировани потребители в здравната ни система, които не плащат, дори и да са многократно по-заплатени и/или с по-високи доходи над средните за икономиката ни. За тях УЖ държавата плаща, но половин вноска и то със закъснение. Абсурдното е, че законът задължава реално безработните да плащат здравните си вноски!!! 9-те групи са: пенсионери, деца, студенти, включително чуждестранни, бежанци и чуждестранни граждани без гражданство, но с разрешение за пребиваване у нас, задържаните и затворниците, социално слабите, които са регистрирани, прокурори и разследващи съдебни, военни, пол,ицаи, депутати, администрация, общински съветници, посланици, всички на държавни длъжности. Хайде, сега, си представете, че на лекарите в "Бърза помощ"/спешните кабинети, в родилните отделения, които са държавни и общински, не се позволява дискриминация на тези, които не са си платили здравните вноски. И на всички останали медицински специалисти също са задължени да лекуват и оперират пациенти, за които УЖ държавата плаща, но парите не стигат за елементарни мед. манипулации по клиничните пътеки. Е, в коя професия някой е задължен да си върши работата, без значение дали ще или няма да получи възнаграждение?! А, и още нещо: в коя професия има лимити за изпълнена дейност и работи или не работи, получава приходи само до определен лимит пари?! В коя здравна система в ЕС близо 1/4 от потребителите плащат за всичките останали? И то, за иновативни терапии и такива в чужбина, т.е. скъпи и недоказано ефикасни?! В коя европейска здравна система парите на потребителите, т.е. тези в НЗОК са одържавени, т.е. държавата решава как и къде и по колко да се преразпределят? И разни потребителски организации, финансирани от търговците на скъпите иновативни терапии?! В Надзорният съвет на НЗОК има 9-ма представители: 4 - ма от държавата, един от които е от НАП; 2-ма представителя на работодатели, включително и от фармамафията например; 2-ма предтсаявителя на профсъюзите уж като защитници на работещите; 1 представител на пациентска организация. А Надзорният съвет се председателства от зам. здравния министър, т.е. този, който прави здравната политика с привилигированите групи потребители, определя лекарите да работят с лимити, но без реално остойностяване, няма личен ангажимент и финансов принос, защото е на държавна издръжка, но определя как да разпределя нашите пари и тези на докторите в държавни и общински болници.