Ако Националната здравносигурителна каса (НЗОК) загуби съдебните дела за неизплатена на болниците надлимитна дейност за периода 2015-2018 г., ще трябва да плати 155 млн. лв. без лихвите. Това е казал управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев (на снимката) по време на заседание на Надзорния съвет на 8 май, чиято стенограма е публикувана на интернет страницата на НЗОК, предаде БТА.

Сумата би била над 200 млн.лв, смята Григор Димитров, представител на работодателите в Надзорния съвет на Здравната каса.

По време на заседанието членовете на Надзорния съвет са обсъждали откъде би могло да се вземат тези средства, за да се платят на болниците, ако съдът отсъди решениeто си в тяхна полза.

Иван Кокалов, представител на КНСБ, е предложил да се водят преговори с болниците, спечелили делата и да се преговаря НЗОК да им изплати дължимото разсрочено. Кокалов предлага още между първа и втора съдебна инстанция юристи да консултират НЗОК дали делото трябва да се води до края или Касата да започне да преговаря с лечебното заведение.

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява надлимитната дейност за отминали години да се плаща не с допълнителни средства, а с икономия на пари, ако има такава, и то пропорционално.

Точно преди месец, на 3 май, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че от 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване. Той изтъкна, че повишаването на цените на клиничните пътеки за детско и майчино здравеопазване е приоритет, но ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки.

БЛС заявиха тогава, че  цените на клиничните пътеки трябва да се повишават по законовия път - през НЗОК.

Междувременно Министерството на здравеопазването преведе на МБАЛ "Христо Ботев" АД във Враца авансова субсидия по реда на Наредба 3/2019 г. за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които МЗ субсидира лечебни заведения и за критериите и реда за субсидиране на лечебни заведения, съобщиха от ведомството.

С предоставените финансови средства болницата ще бъде в състояние да изплати възнагражденията на работещите в лечебното заведение за месец април и аванс за месец май.

В Министерството на здравеопазването продължават преговорите с кредиторите на болницата, с цел договаряне на разсрочване на задълженията.