Няма кой да работи в България, над 18 хиляди са свободните места

В Пловдив има недостиг на учители, няма мераклии дори за управител на бензиностанция

Обратно в новината

Коментари - Няма кой да работи в България, над 18 хиляди са свободните места | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След отмяната на безплатния обяд, дойде време и за отмяната на безплатния труд.

Държавата определя минималната ставка, и узаконява експлоатацията! В нормалните държави часовата ставка е 8 евро, в България 2.50 лв.

проблемът е в съотношението на цените- дори и 2.50 да е, но цените да са в съотношение както при тях- при ставка 8 евро

На много места има между работодателите ( обществена тайна е ) т.н. ;картелни споразумения ; да има горна граница на заплатите (таван ) . На много места , под натиска на метни бизнесмени ( феодали ) , КМЕТОВЕТЕ умишлено не допускат инвестиращи фирми за да няма конкуренция на ; работна ръка ; и заплати ! Резултатът от тази извратена система , води до обезлюдяване на цели села и градове. НО ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ПИШЕ И ГОВОРИ....

то хубаво да има горна, ама няма долна- долната е под дъното...

НСИ очаква населението на България да е под 7 милиона души през 2021 г.

"икономика" - за нищо не става! Като чуя "инвеститор" в бг се чудя за какви ли щуротии иде реч!

Никой не иска да работи за корумпирани и мошеници! Да си съсипваш живота и да губиш себеуважение!

Причините са : 1.Демографската криза /или ако щете-катастрофа/, като тя е в основата на редица други последици. 2.Емиграцията на хора в трудоспособна възраст навсякъде по света/но да е далече от България/ 3.Никой не иска да "работи" на граждански договори/без трудови права,без осигуровки и т.н./ 4.Търсят се т.нар. "бачкатори" , тоест основно неквалифициран труд,който изисква средно или по - ниско образование/да не говорим ,че за да си общ работник не е нужно никакво образование/. 5.Ромите с многодетните семейства получават повече соц. помощи само поради този факт, отколкото биха получили ако работеха някъде.Те и без това биха намерили някаква работа без договор и то на МРЗ/минималната работна заплата/.Защо да го правят ,като могат да "направят" една дузина деца/които после ще изгонят на улицата/,но ще взимат детски надбавки и соц. помощи за тях. 6.Да не пренебрегваме и още един феномен.Все повече са тези , които не искат да предлагат труда си и да работят за т.нар. "криминални герои на прехода", които в голяма степен са днешните работодатели.Този преход тежи в много аспекти на цялото българско общество, като започнем от мутрите ,завладели черноморието и стигнем до по-високо... 7.Висококвалифицираните специалисти не получават в България адекватни оферти съобразени с нивото на тяхната квалификация. 8.Много работодатели търсят "хора с опит" дори сред младите кандидати за работа, което е житейски несериозно.Няма откъде един младеж или девойка на 18-19 години да си го измислят този опит.

"Демографската криза /или ако щете-катастрофа/" е сред българите в България и е следствие от невъзможността да си изучат и направят човеци децата в България. Българските граждани в България .... циганите се увеличават с 4 броя на час българите намаляват с 13 човека на час и като резултат гражданите на България намаляват средно с 9 на час

Измират от глад и болести глупаците, които работят без пари. На привършване са вече. Дарвин го е обяснил. Често работниците са и по-умни и по-можещи и по образовани от тарикатяета фирмаджии. А тъпите "работодатели" нямат компетентност да им ползват уменията и не искат да им дават полагащите се пари и да внасят осигуровки. Доста фирмаджии трябва да си закрият фирмичките и да се хванат за пазачи или да си работят сами и колкото изкарат........

международните компании в БГ по-лесно си намират кадри.... за малко пари работете си сами - правете си семеини фирми с тъщата ! за квалифицирани работници ще плащате ! Може и повече от вас самите да получават щом искате да ви работят квалифицирани. А маргинали и местни и вносни има много, но те и без пари да ви работят пак назад ще ви карат.

Докато така наречените " работодатели" не започнат да плащат както трябва желаещи няма да има да им работят за нищожните пари които дават за сметка на техните набъбващи с часове банкови сметки.А и аз лично съм толкова много разочарован от повечето "КОМПЕТЕНТНИ менаджери".Научил един език долу горе и сложили сопуланкото да върти бизнеса на някой пишман работодател който незнайно откъде (КАТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ОТ КЪДЕ СА) изкарал някакви пари и закупил примерно шивашка фабрика.Лично моят менаджер постоянно си бъркаше в носа и си правеше топчета.Но какво да се прави това са отрочетата които наследиха заделеното от тези които ни управляваха дълги години.А и собственика си назначи чужденец с европейска заплата за производствен директор,а всички ние с висше образование и практика 25-30 години отидохме на борсата.А после плачат,че нямало кадри..Всичко е пунтове да мине периода на подписания приватизационен договор и да разпродадат закупените имущества и сгради на апетитни места на безценица за милиони евра.А всичко това е строено с парите на народа.

ЗАПЛАТИТЕ ГЛУПАЦИ ЗАПЛАТИ И ПАК ЗАПЛАТИ ТОЛКОЗ ЛИ СТЕ ТЪПИ

Така е - да!!! За 200 евро няма кой да работи цял месец.

Трябва задължително към всяка обява за работа да се обявява публично каква е предлаганата заплата. Това ще реши много от проблемите и оплакванията. Така е по цял свят! Иначе "шефовете" нека сами да си работят, ограничение няма да има, нито за събота и неделя, празници и почивни дни, нито откъм пари, в смисъл. че шефът ако ще си работи сам, може да си самоплаща и отрицателна заплата. Това нас не ни вълнува, защото отдавна така или иначе се практикува от всички. Между другото това много силно повишава техническите умения, морала, духовността, и цялостното израстване на личността. Аз също го практикувам редовно.

да си върнем комунистите на власт, тогава заплатите ще станат като в европа.. само бсп ще ни оправи.. корнелия и сергей..

И по-зле ще става. Аргатите намаляват.

Каква изненада?! Искат да работиш 12-14 часа, и да ти платят колкото да изкараш 1 седмица. Нямало кадри, нямало работници. Ми няма. Няма и да има. Аман.

Агенцията по заетостта е неработеща институция... а В Бюро по труда седиш максимум една година... 90% от хората спират да си поддържат регистрацията след като им прекратят помощите... На безработни с висока квалификация не се предлагат свободни работни места... Изобщо системата на регистрация и поддържане на регистъра за безработни е под всякаква критика... затова се и отчитат ниски нива на безработица... отделно е и проблемът с ниските заплати...

абсолютни ЛЪЖИ! когато човек от борсата отиде за работа по обявата, на която са го изпратили, се оказва че там са вече 20 души, или най-често че такава обява няма. И щом няма кой да работи като шлосер/стругар, означава, че в последните 20 години не са подготвяни такива специалисти; щом няма кой да работи като пазач/ на бензиностанция, означава че заплатата няма да му стигне и за 1 седмица. Всякакви глупости от името на АЗ България

Още едно бюро пълно с хрантутници :)

Няма кой да работи за 300Евро.

НЯМА И НЯМА ДА ИМА , ЗАЩОТО ТИ ДАВАТ 1000 лв НО ТИ ГИ ИЗКАРВАТ ПРЕЗ НОСА А,ТЕ ОСИГУРЯВАТ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА, А ВРЕМЕТО СЕ ВЪРТИ И ПЕНСИЯТА ЩЕ Е МИЗЕРНА , КОЙТО ДОЖИВЕ ДО НЕЯ ! РАБОТОДАТЕЛИТЕ МОШЕНИЦИ ДА СИ РАБОТЯТ, ДАНО ДА СИ ЗАСИТЯТ АЛЧНИТЕ ГЪЗОВЕ !

А случайно някое местенце за депутат да има обявено на борсата?

На всеки четири години , ЗАПОВЯДАЙТЕ !

Що за сбъркан коментар: имало свободни 750 , а пък официално са 18 936 !!!! Този който е написал това нещо го хапе щъркела!

Глупавите които слугуват за жълти стотинки намаляват и ще продължат да намаляват , с 230Е МРЗ ще продължават да търсят работници. Я направи 1000 лв МРЗ да видим дали ще има безработица , няма да остане незаето работно място.

Тия 1000 трябва да ги изработиш, това да не са ти плодове, от небето да падат...

Щом 1000 лв.ти се виждат много,значи си пишман "бизнесмен".

Надмогна си на харчовете народа , защо да работи ? От пиле мляко има по магазините ! Прекрасен се оказа капитализма ! Умни и красиви хора се грижат за щастливия народ ! Ще работят машините , а ние ще пишем стихове и песни ! Свободни граждани на света сме ! Дъртите комунисти измряха , а заедно с тях и България !

Комунисти и България.....Що ли не просъществува социализъма....?Защото облагите на соца бяха за партийните другари...

Прави ми впечатление, че още битува необходимостта от "мой човек" за да се реши какъвто и да било проблем, та не виждам каква е разликата от преди 20 -30 години, освен "лачени" витрини и гаврошчета от всички възрастови групи.

Вдигнали учителските заплати.....Ама така ги вдигнали,че свят да му се завие на човек.....Че чак нямало мераклии за работа в училище....Ама щели след Нова година да ги вдигат...То, дотогава цени и всичко ще е вдигнато,ама нейсе...Даскалите пак последна дупка.......

затова като отидеш да търсиш работа и ти искат 2 висши и 3-4 езика да знаеш... + поне 10 години трудов стаж по специалността, ако може...

е как, кранистите трябва да са с висше и езици...

Сега е моментът, нашите чудесни работодатели да привлекат работници от Германия, Холандия, Франция...

именно, и да им плащат по 270€/месец

жалка история. В Китай средната работна заплата е двойна на тая в България. За специалист много повече. Ние още лапаме мухите с идеите за евтината работна ръка в Китай. В Индия средната заплата е 660$. В Индия! Алооо!

Вдигнаха минималната заплата и всеки новозабогатял работодател/робовладелец/ плаща на работника/роба/ върху нея. Всичко се вдига ежедневно а заплатата 500 лева, че как мислят тези хора, нима може да се живее с тези стотинки. Докато не оправят доходите на хората според цените на бита и услугите, докато не изнудват хората да им работят по 14 часа за мижавите заплати, просто ще останете да си работятите вие робовладелци. Друг начин няма. Да, може да си чистач, гледач, или на социална помощ в чужбина, но ти дават достатъчно за да живееш нормално, не богато и охолно, но да се храниш, квартира, тонсумативи - имаш възможност да ги плащаш. Затова младите бягат, не че не им се иска да се развиват в България, не че не им е мъчно за Родината, близките,приятелите... просто нямат избор. Или си тук и оскотяваш или си там и можеш да си покриваш разходите че и да изпращаш от време на време помощи на роднините. А за младото поколение какво да кажа, както го е имало има го и ще го има -мърши във всяко стадо, но и отговорни и добри деца имаме. Нинова и другите се дърляват за глупости в парламента кой е по-по-най, хората измират, нямаме раждаемост защото е невъзможно да гледаш дете в тази скъпотия и немотия, младите бягат и останалото население застарява с космически темпове. Оправия няма и хората се объркаха накъде да гледат, на кого да вярват. Всички са един дол дренки.

Нинова е седесарка, костовистка, като орешарски.

Как така, има недостиг на работна ръка? Я идете в столипиново и факултета, за да видите колко много и то високо квалифицирана работна ръка има там!

те там са все меринджеи... не може да говори с тях току тъй.

Ще дойде време тези хора от Столипиново и Факултето да влезнат в кабинета на работодателя и да си пойскат заплатата,за която въобще не са работили.И ще им я дадат,защото за тези 30 години унищожиха българите,които бяха готови да работят.

Свършиха се баламите вече, няма кой да работи безпари ;)) Даже най-убитите селяндури заминаха по Англия и Франция, тук никой не остана да гърби за 400 лева, т.е. за 20 килА салам..

Да само че всики дето са по англия и франция чистят тоалетни, мият чинии, гледат бабички и 90% от тях си мечтаят да се приберат. Затова сега когато няма работници си искайте своето! Работодателите могат да плащат и двойни и тройни заплати, само че този от среща не трябва да се съгласява на парички в пликче, лиспа на отпуска и ниска заплата. Всичко започва да с идва на мястото, просто няма как да стане изведнъж. Бизнесменчетата ще мрънкат и накрая ще кандисат щото няма къде да ходят, иначе ще трябва и те да се откажат от бизнеса и да ходят да бачкат за по 600лв някъде :)

истина е, че голяма част от "бизнесмените" нямат и понятие от това, което правят, но това е само част. Другата е, че без да натрупаш опит ще правиш грешки и то много. И третата част е, че ако ги няма тея дребните бизнесмени, макар и в кавички всички ще трябва да работят в големи държавни предприятия, които знаем как се управляват.

Ами затова бягат в чужбина хората, щото там с чистене на кенефи и миене на чинии си покриваш поне наем, пътни и храна. В България като инженер пърдиш гладен. Не искат много пари хората, искат толкова колкото да живеят нормално.

Аз живея в чужбина, работя по специалността си след суп перипетии и яко доучване на езици...нямам придстава от къде са Ви впечатленияна, но тук трудът във всичките му форми / говоря за честен труд/ се уважава изключително, както и полагащите го. Чистачи, санитари, сервитьори..повече уважение отколкото висшисти в България. Връщат се хора, които не желаят или не умеят да се адаптират

Въпрос. Защо журналята се опитват да изкарат наличието на свободни работни места лоша новина?! Това е начина да се подобрят условията за труд и заплатите! След като никой не се навива на 600лв ще седи обявата, ще вдигнат на 800 ако и за толкова няма ще вдигнат още и така. Разбира се и хората не трябва да се съгласяват да работят на ниски заплати! Искайте си парите за които ще сте доволни да работите!

защото в белите страни незаетите работни места СА лоша новина. И затова баба ви Меркел кани разни елементи дето карат хер фюрера да се върти в гроба за ужас на всички негови малоумни последователи. Незаетите работни места са пропуснати ползи както за работодателя, така и за държавата - не платени данъци, такси, здравни вноски и т.н.

те елементите точно затова отиват ори баба ти - да се скъсат от бачкане! Айде у лево...

Да не забравяме достоверността на информация от "Агенцията по заетостта", която като всяка държавна служба се подмазва на властимащите. Някакво чиновниче което не вдига нищо по-тежко от химикалка е събрало едни числа и хоп - кабинетната статистика е готова.

Наскоро писаха, че заплатите в БГ са нй- ниски не заради ниската производителност на труда, а заради високата норма на печалба, която имат бизнесмените в БГ - готови да одерат кожата на народа, за да се награбят.

и вместо всички ганьовци да станата бизнесмени и да се нагушат като за последно седат пред социалното министерство и квичат по сигнал я на синдикати, я на другарката нинова.

Ами нали вече почти 30 години управляващите правят само едно - да затрият всякакво производство в БГ, да унищожат каквото имаше построено и работещо, да оставят народа без работа и препитани. И да плючт непрекъснато върху това, което е било, върху хората, които са живели в това време. Обезверихте и отвратихте хората от собствената им Родина,. А сега с младите жънете плодовете на своя труд и усилия за всички тези години - готованци, използвачи, изучили се в БГ и - дим да ги няма. Проклет да е костов и тези политици, социолози, историци и медии, дето ден след ден унищожаваха систематично България.

ти какво искаш? От една срана всичко било унищожено, а от друга "готованци" били се изучили и избягали - ми като няма работа тук да седят и солидарно да попържят СДС-то ли, че съсипало било всичко??? Ти две тухли една връз друга сложил(а) ли си някога? Щото аз през социализъма едно предприятие не видях да работи. Всичките само имитираха дейност. Като започнеш от АПК-тата на село до фабриките в градовете. Ако не бях отишъл командировка в чужда държава (не от СССР-ският блок) ей така щях да си умра без да видя що е то индустриално производство.

Koйто работи и плаща данъци и осигуровки, издържа и поддържа най-големия терорист (вносните са без значимост) - самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

За без пари. Търсят се роби.

Ами да дават нормални заплати ще намерят и нормални хора. Сега позицията се казва да речем - охранител ,ама той е и чистач, и шофьор, и параджия, и още ред измислени неща ....

Ми нали си отглеждате електората, той да ви работи. Упс той за работа не става. За нищо не става в края на крайщата.

Ако ги впрегнем в ТЕЦ-овете, знаеш ли колко години ще ни топлят?

Точно 18 месеца. С един приятел го сметнахме веднъж. ;-)))

Сетила се Мара да се побара....

Не може с трици маймуни да ловиш ! Всички работодатели се оплакват от липса на квалифицирана работна ръка, но предлагат заплати, колкото взема чистачка в Англия ! И аз работя високо квалифицирана работа, но ми плащат едва 25% от заплащането на аналогичен специалист в Германия или други дестинации на ЕС. Владея 4 чужди езика, но искам да работя в България и да помогна държавата ни да се оправи. Целта на мафията е България да се обезлюди, за да продадем земята и жилищата ни на безценица, а след това мафията да богатее !

Явно е щом си добър с езиците си слаб с математиката. Ако България се обезлюди и мафията изкупи на безценица всички имоти - какво ще правят те, че да богатеят?

Ще ги продават на чужденците скъпо?

Работа има. Но за тези заплати не си струва да се работи. Милите родни работодатели така и не разбраха едно - вече 10 години сме част от ЕС. Което означава освен лапаницата покрай еврофондовете, също така и конкуренция на пазара на труда, т.е. нашите бизнесмени ще трябва да се конкурират с бизнеса от други страни за работниците. И който предложи по-добри условия, при него ще отидат човечетата и ще му върви бизнеса. Но като че на инат милите ни работодатели искат да плащат заплати по български цени, но да продават услугите и стоките по европейски цени. И да задържат разликата, разбира се. Е, няма как да стане. Обърнете внимание в статията се казва, че се търсели електрокаристи, кранисти и други оператори на машини в леката индустрия. За тези професии в Западна Европа часовата ставка започва (повтарям - започва) от 10 Евро/час, които след данъците стават около 6-7. При 12 лева/час това прави 100лева/ден или над 2000 лев/месец. Цените на храните са почти изравнени, ако не и малко по-ниски. Режиините разходи (ток, вода, интернет, телефон) са напълно съизмерими. Проблемът е наемът, който започва от 150-200 Евро/месец, при взимане на обща квартира от 2-3 човека. Или на кратко, на един мотокарист в Западна Европа му остават ок. 500 Евро в края на месеца, а тук - нищо. После нека бизнесменито се чудят къде са им мотокаристите. От друга страна е истина, че никой човек не би оставил дом и семейство за 20% отгоре на заплатата. Т.е. ако работодателите предложат 20-25% по ниска заплата от тази в Западна Европа, никой няма да напуска. Но за съжаление разликите са в пъти.

Е, кой да работи за 450 лв. нетни пари. Това е пълна подигравка.

Ето така ще се вдигнат заплатите. Това вече е нормално - при ниски заплати да няма желаещи. А не да рабитят за 300лв и да недоволстват. Който бизнес не може да си позволи нормални заплати закономерно трябва да загине

В развития капитализъм никой няма да работи ! Всички са богати рентиери ,собственици на ценни книжа , наследници и т.н. ! Ще се занимават с грижи за животните , екология , изкуство и политика ! Всички . ще са красиви и умни !

Може да се каже и по-правелно: Няма желаещи да работят за малки заплати.....и това явно е проблем за работодателите. Всъщност, защо ги наричат работодатели а не заплатонедаващи?

Грешно заглавие! Вярното е, не щат да плащат нормални и реални заплати, затова не могат да си намерят кадри!!!!!!!!!!!!

То кадри вече и няма... Да не мислиш, че образователната система произвежда такива?

А задавате ли въпроса колко квалифицирани българи работят в чужбина? И защо? Защото вие мутри-капиталисти не им плащате достойно вложения труд! Защото искате да им одерете кожата и лежите на Бахамите! Увеличавате доходите с 2-3%, а цените с 30-40 и повече%. Кой ще ви работи така, мръсни експлоататори? Колко милиона работят у нас и колко в чужбина? Май тези в чужбина са повече...

младите се оказаха по-умни от нас и рано разбраха че от работа се става гърбав, а не...

БЕЗ , ПО-ТОЧНО С УВРЕДЕНА ЦЕННОСТНА СИСТЕМА, И ТО НАРОЧНО, НАСИЛСТВЕНО ПОСТИГНАТО ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ИДИОТИ НА ПРЕХОДА ( КАКВО ГАДНО ЗВУЧЕНЕ САМО !). СЕГА НАГУШИЛИЯТ СЕ ВЕЧЕ "БИЗНЕС" , ПОИЗЧИСТИЛ ПАРДЕСЮТАТА ОТ КРЪВТА НА МИНАЛИ СЪБИТИЯ, ВЕЧЕ ИСКА КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ !!!!!!!!!!!! ???????????????????????????????????????????????????????? ОТ КЪДЕ БЕ ИДИОТИ С ИДИОТИТЕ ?! ОТ КЪДЕ ДА СЕ ПОЯВЯТ !??? В СЪЩОТО ВРЕМЕ НАРОДЪТ Е НАТИКАН В ЪГЪЛА, УНИЗЕН ОТ ПОДКРЕПАТА, КОЯТО ВЛАСТТА ДАВА НА НЕУКИ, МЪРЗЕЛИВИ И КРИМИНАЛНИ ЕТНИЧЕСКИ ТИПОВЕ. ДЕМОГРАФСКИ ВЕЧЕ СМЕ МЪРТЪВЦИ, А БАНДАТА БИЗНЕС-ГУРУТА ИСКА РАБОТНИЦИ !!!!!!!!!!!

Няма, да. Ще дам един лек пример - сегашните "родители" нямат никакъв контрол над селяците си - нито са им дали морални ценности и възпитание, нито са им развили мозъка и налице има множество генерации с недоразвити мозъци (1990-200X). За капак на това - купуват им Народни коли, плащат им бензина, наема, пращат им буркани за плюскане, дават им още пари, които да дават на селските кобили срещу ебане. Каква мотивация да работят има тия селяци, след като всичко им се поднася на тепсия? В една нормална страна кранчето спира, щом направиш 18 години. Изучаваш се, работиш, може да живееш при родителите си, но им плащаш наем - така научаваш що е отговорност и цената на парите. А тук какво - разни разлигавени селски дебили и селски курви, цял живот взимащи пари и буркани от родата. Кой да работи?

Я посочи в коя страна масово децата плащат наем на родителите си? Защото единични случаи сигурно има във всяка страна. По твоята логика, твоите деца, които очевидно още ги нямаш, ще искат да им плащаш, за да те гледат, когато започнеш да се изпускаш или се разболееш. Ама ти си мислиш, че този период никога не идва, нали?

Какво ми се измъкваш "майсторски" от темата? Каква връзка има между гледането и паразитирането на чужд гръб? Какви са фактите? А те са едни - в другите страни младите хора си работят, самостоятелни са, а тук - висят на родителите си сума ти и време.

На много места е така по света . Прав е човека , и няма смисъл да се заяждаш за глупости ! Това че ти и повечето хора се интересувате само от колко е зплатата тук или там , и нищо друго от системата на живот , съсвсем не означабва , че някой който знае те лъже !!! Това дето в една къща или апартамент живеят по 3 поколения , е само при нас и в Анадола !!!

Какви глупости говориш? Да се дели наем и сметки ок, ама да караш детето си да ти плаща наем за собствено жилище е пълен дебилизъм по американски.

С тая разлика, че американският дебилизъм си има икономика, а тук "умните" киснат по кръчмите и реват, че няма работа и пари. Идеята е, че след пълнолетие ти не си длъжен да му даваш нищо, че е време да се поеме собствен път, а не да паразитираш върху родителите, както е прието у нас. Но за да се осъзне това, е нужно малко повече мозъчно в-во и култура или другояче казано - нов чип.

Преди около месец двама световни експерти участваха в някакъв форум за нивото на доходите. Единия каза, че заплатите в България са по-ниски от заплатите в градските части на Китай, което било много лош индикатор!

Сравненията с Китай са смешни.В момента и Америка им диша праха.Който е бил на юг ще разбере за какво говоря.Такива пари се въртят тук ...Цените на някои хотелски комплекси и увеселителни територий по празниците достигат 1000 долара за Ден и няма място....стотици хиляди поток за ден ,а цените не са по малки от бг...и т.н