Новият здравноосигурителен модел отново е на дневен ред

Здравноосигурените ще могат да избират между частен здравен фонд или НЗОК. Здравната вноска остава 8 на сто

Обратно в новината

Коментари - Новият здравноосигурителен модел отново е на дневен ред | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Българина първо трябва да разбере, здравият плаща за болния. В всяка една система на осигуряване. След това има си статистика за всяка болест колко човека на 100 000 се разболяват. После се знае горе долу колко струва лечението на един пациент, от определена болест. После може точно да се сметне колко пари трябват за здравеопазване. И после да решим искаме ли да имаме система изобщо. Според мен ние здравна система не искаме. След това няма да има държавна система, ще има застраховки за богатите, защото ще се плаща около 1500лв на месец. И така. В половината свят е така, почти всички страни в Африка, половината Азия и по голямата част от Америка е точно така. И после ще се спре рева ама аз плащам по 10лв на месец, и после трябва да си плащам.

А за фиктивния болин пак ли трябва да плаща здравия?

...в която 1/4 плащат за всички останали?! А има ли здравна система, в която лицензираните болнични заведения и аптеки да са толкова много на брой спрямо средностатистическия потребител?! И при такава диспропорция на разпределение столица и няколко големи града срещу провинция? Има ли някъде здравна система, в която пациентите нямат електронна здравна карта?! България още ли е рекордьор на най-висок процент на стентове средностатистически на пациент?! Здравната ни система стимулира свръххоспитализация и свръхдиагностика, като в същото време се влива физиологичен разтвор на онкоболни, за да се изнасят изписаните за тях медикаменти зад граница. И това не се санкционира, нито контролира от здравните ни власти, а го рабираме от контрола зад граница.

Прекомерното диагностициране, го има навсякъде. Причината е ясна, никой не може да каже със сигурност, кой точно изследвания са нужни. Здравната система винаги е един компромис със смъртта. Това трябва хората да го схванат, на мен майка ми си отиде от рак. От личен опит ви говоря. Има два модела на здравни системи, солидарна и не солидарна. Трябва да изберем коя искаме. В момената България има не солидарна система, но на хората се казва че е солидарна, т.е. хората са лъгани. Солидарната система всеки плаща относително малко, всички се ползват, когато имат нужда. Не солидарната система, се плаща много, и ако веднъж се разболееш, системата те изхвърля, защото се превръщаш в товар, и те го знаят.

БРЦК

Солидарна система не значи да се лекуват безплатно индивиди които отказват да плащат здравни вноски, а си купуват кафе, цигари и алкохол. Нали така? И горното не се отнася за 1-2 изключения, а за 50% от 'електората'. Нали така?

Дали ще дадеш 10 лева или 10 000 лева. Все тая ще спечели а) Фонда; б) Тариката; в) който НЕ си плаща; г) Който си взема отпуск по "БОЛЕСТ" за да бере гъби!; д) "Доктор ОХ-боли" и тези като него доста позаспали медицински кадри които с нищо НЕ са ми помогнали досега понеже АЗ винаги си плащам!; е) Ще спечелят и ГРОБАРИТЕ щотно много хора ще бъдат уморени поради ЛЕКАРСКИ грешки: - "ми тя операцияата от 100 000 лв беше твърде рискована и затова пациента взе че умря...." естествено парите си остават за нас!!!?????

Имам допълнително здравно осигуряване в един фонд. Като реша да не разчитам за направление, отивам и си плащам на касата на здравното заведение. После е ходене по мъките да си получа парите обратно от фонда!!! Чудят се какво и как да измислят, само да не ми върнат парите, които вече съм дал! И не ходят да питат лекарят защо е назначил изследванията, а питат мен и не искат да ми възстановят парите! Какво излиза - никакъв контрол за болницата, аз плащам по 3 пъти, че и повече!

Без въобще да си давам труда да проверявам в какво се състои поредната им реформа, усещам как се задава здравноосигурителен вариант на системата фалос-малус, или както там я кръстиха последно. Т.е. плащащите здравни осигуровки ще получават точно същата като досега нулева възвращаемост като им се наложи да ползват медицинска помощ, само че ще плащат повече.

Това ще се запише в историята като реформата на дебилите.

При близо 1 600 000 платци на здравни осигуровки колко частни фонда ще имат лиценз при положение, че условието е да имат минимум 1 млн. осигурени? Това може да означава, че частните фондове ще имат осигурени, които са привилигировани от държавния закон да не плащат здравни осигуровки, но за които будалите платци ще плащат! И при фалит на частните фондове отново будалите ще плащат. Будалите ще плащат и на ошфорки, и на бивши ДС-ченгета като Мими виткова, и на тези от Сараите, които ще получат политкоретен лиценз. Хайде, честито на будалите! Да пием по една студена вода и да не си позволяваме да се разболяваме, че няма кой да плаща на тарикатите.

Е как в Германия има фондове от по 500човека, а в България трябват 1 000 000. Може ли някой това да го обясни? А за пенсионерите кой ще плаща?като те скоро 50% от населенито ще станат. Проблемите са толкова дълбоки че с тази косметична реформа не могад да се решат.

Този министър да каже той и неговите заместници колко лева внасят месечно към здравната каса? Май нищо не внасят, защото са държавни служители. И така още много калинки и бръмбари, вкл военни, полицаи, съдии и т.н И ако държавата в момента не внася както би трябвало в НЗОК, дали държавата няма да бъде редовен платец в ‘нашия’ фонд?

БРЦК

Пари в системата има, ма не се харчат справедливо и много се краде. Откъде накъде ще лекуваме безплатно здравно неосигурени индивиди в разцвета на силите си? Да си ги лекуват от ХелЗинския комитет.

Ето, това е: “При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса.” Т.е да преведа: събират се едни пари от около 1 000 000, харчат се за джипове, апартаменти с асансьори, разходки до Марс и т.н Разбира се, фондът фалира и 1 000 000 отиват отново на ръцете и бюджета на НЗОК... Добре измислено

1. Поредната схема за лъжи, измами и манипулации. ЧАСТНИЯ ФОНД НЕ Е БОЛНИЦА!!! ТОВА Е ФОНДАЦИЯ ЗА ЛЪГАНЕ, КРАДЕНЕ, ИЗМАМИ, ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЗТОЧВАНИЯ И ПРЕТОЧВАНИЯ НА СРЕДСТВА. Тези фондювци нямат нищо общо нито с болници, нито с пациенти, нито с лечение, те са крайно НЕЗДРАВОСЛОВНИ. 2. Който желае лечение на частно - ПЪЛНО Е С БОЛНИЦИ. Плащаш и се лекуваш. 3. Има частни болници, които предлагат комбинирано лечение(с доплащане) и от здравната каса. 4. Ако толкова някой иска, качествено лечение и има средства - НЕ МУ ТРЯБВА ФОНД. Лекува се в ЧУЖБИНА. 5. Този "министър" както и другите преди него все още (ОТ 20 ГОДИНИ) НЕ СА РЕГЛАМЕНТИРАЛИ, Какво ОЗНАЧАВА ПОНЯТИЕТО МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕД: А) ИНФОРМАЦИЯ И ДОКУМЕНТАЦИЯ за пациента. Да се принтира (струва 10 стотинки листчето) всичко за съответното заболяване тип, анатомична схема. Да се принтират всички процедури, изисквания и методи за избор на лечение. Включително при постъпване в болницата какво да носите и като ви изписват какво да им давате! Б) Повечето лекари нямат нищо подготвено в компютрите (някои нямат и компютри) си - нито каква вода да пиеш, каква храна (Диета № - принтира се), нито обяснение на заболяването (пхринтире се), нито референтни стойности от прегледите (дават ви данните, а няма съпоставка каква е НОРМАТА ЗА МЪЖЕ, ЗА ЖЕНИ, ЗА ДЕЦА съответно по години) - тоесто всичко е ЕДНА ГОЛЯМА МЪГЛА. В) ПИСМЕНО ДОКУМЕНТИРАНЕ НА оплакванията на пациента. Боли те корем, но те ти лекуват стомах Г) Технологична обезпеченост на прегледа! Засега прегледа е само приказки и мерене на кръвно. Нямат ехографи, скенери, НИЩО само ИСКАТ ТАКСИ за предполагаеми???? Д) ДОКУМЕНТАЛНА Възможност да се оспори "ПРЕГЛЕДА" в друга болница и при други лекари.

ПАК ДИВОТИИ. АМАН ОТ ТОЗИ ДЪРТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪПАНАР СЛОЖЕН ЗА ЗДРАВЕН МИНИСТЪР. БИВА ГО САМО СМЕТКИ ДА ПРАВИ И ХАБЕР СИ НЯМА ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. ДА СЕМАХА ОТ ТАМ, ДА СЕ ПЕНСИОНИРА И ДА ХОДИ ДА СИ БАВИ ВНУЧЕТАТА АКО ГИ ИМА.

Много ми е интересно как здравните фондове ще наберат 1 000 000 осигурени, като в България се осигуряват 2 000 000 души, от тях обаче част са наминимална заплата и частните фондове няма да ги искат. Това автоматично означава, че ще има 1 или 0 частни фонда на пазара.

Осигурявам се от над 10 години и когато ми се наложи да ползвам здравни услуги платих сума с която можех да си купя гарсониера. Къде отидоха парите които внесох и защо платих 95% от услугите и лекарствата никой не може да каже. Реформа и индивидуална здравна полица над минималният пакет

За 10г. с индивидуалната ти вноска не можеш да си покриеш дори една операция на херния ако е добре остойностена !

Така ли? Аз смятам че съм внесъл малко над 7300 лв и от тях съм ползвал под 300. Ще ми даде ли някой отчет за разликата?

Добре остойностена операция на херния надхвърля 10хиляди лв !!

3евзек

До за реформата: В някой бъдещ период от 10 години разликата ще е наопаки - ще си дал 10 000 лв, а ще си ползвал 17 000. Здравните осигуровки не са лични като пенсионните.

Защо толкова години нищо не се направи по въпроса с електронния здравен картон? Отговора е прост - защото ако мога по всяко време за 10-15 минути да си проверя досието, много бързо ще лъснат 90% от далаверите на болниците. Ще видя как без да ми е стъпвал крака, някой "точи" парите ми по здравни пътеки. И когато завалят оплаквания, ще трябва да се затвори кранчето. Може дори някой да полежи на топло. Но това е изгодно единствено на осигуряващите се. На работещите в системата изобщо не им изнася, а точно те са хората, които трябва да направят промяната. Колко хора режат клона на който седят?

То и сега можеш чрез УКД да влезеш в интернет и да си видиш досието и не ти трябват разни карти и картони още да носиш !! Трябва да се подават сигнали а не да се плашат хората от последствията , но като подадеш сигнал после ти се чувстваш като престъпник ..нарочно е такава политиката !

Електронен картон вече има, но няма кой да се поинтересува как да го погледне. Този, който вече толкова години не е направил нищо за него изглежда седи зад клавиатурата ти.

Искам да се извиня! Преди много години, когато излезе новина че е направен електронния здравен картон, направих няколко опита да вляза в системата но бяха неуспешни. Признавам, че после не съм правил нови опити, но и никой не се е опитал да информира хората, че системата вече работи. За 5 минути днес с електронния подпис разгледах всичко, което има за мен. Не са ме използвали за източване на здравната система. Добре би било да се направи информационна кампания и хората да се научат да боравят с информационната система. Аз вече редовно ще си проверявам здравния картон

Частни фондчета на наши хора,нали!? Отново ще се пълнят гушките на крадците,това е! Сега просто за да не спрат кражбите в Здравеопазването ще ги узаконят чрез частни фондове и готово,мишлетата после да му мислят...

Много е просто. Управляващата партия споделя мнението че всичко що е електронно е подложено на гарантиран риск от манипулация. Нали затова отменят машинното гласуване. Затова се мотаят и с електронния здравен картон

НЗОК трябва да бъде закрита. Не е работа на държавата да се занимава със застрахователен бизнес. Бюджета поема сираци, инвалиди и психично болни. Всички останали поемат сами грижата за собственото си здраве - дали, кога и за колко да се осигуряват. Частните застрахователни фондове ще имат възможността за избор с кои болници да работят, какви здравни услуги да покриват, пакети за бедни, за богати, за болни, за здрави и т.н. Това ще накара болниците да повишат качеството си на работа за да привлекат финанси. Излишните болници с недобра база, персонал и локация ще бъдат отсети по естествен начин. Повече свобода е нужна на системата.. Разбира се, за да няма катаклизми, нещата трябва да се случват поетапно, чрез плавно включване на новопостъпващите на трудовия пазар, докато старата система остане на доизживяване докато все още има живи участници в нея. Говоря за един 30-40 годишен период..

Абе ти да не си новозабогатяло селянче което се изживява като велик фирмаджия ? Маика ти и бащати които са на възраст кой застраховател ще ги приеме само да му харчат печалбата ?? Аман от тъпанари !

Те американците така си го нахакаха точно с тоя частносигурителен модел, че здравеопазването им е едно от най-скъпите и недостъпни за повечето граждани, че се чудят как да се оттърват от него.

европейски град и Ананиев не може да се справи! За какво я ползвате тая държавна администрация бе????? Освен да гласува за вас,само за тролене в работно време ли я ползвате??????

Умишлено не се упражнява контрол за да се дадат парите на частен фонд! Ако решат да те смачкат то чрез държавата това става най-лесно !! но само по поръчка !

С тези частни фондове да не се окажат после пирамиди,които да ни откраднат парите,че тук на никого вяра човек не може да има! Да не говорим,че частно ли е нещо,то ще гледа да те обере до шушка и пари да не ти даде!

Такива неща по-принцип се случват в разградени държави пред разпад, които нямат работещи правоохранителни органи - полиция, прокуратура, съд и т.н, така че проблема не е в частното, а в Министерски съвет..

АКО ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ СИ ПЛАЩАХА КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ 8% ВЪРХУ ПОЛУЧАВАНОТО НЯМАШЕ ДА ИМА НЕДОСТИГ В ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Плащат като не им ги дават а после да ги вземат ! Директно би трябвало държавата да им ги превежда в НОЙ без да им ги дава а после да ги взема ! АКО НАЙСТИНА ГО ПРАВИ ОБАЧЕ !

Ее,то и ако не се крадеше пари щеше да има бол,ама уви...

След подобни опасни за здравето на народа идеи ако някой от тия в парламента не поиска оставката на Ананиев значи сме загаснали като държава. При 5-6 милиона население с отрицателен приръст (повече хора умират отколкото се раждат) да създават няколко здравни каси и да не можеш да спреш източването на Касата си е за Оставка

Напротив, Ананиев е единственият министър с прагматичен поглед над системата и визия за реформи. В този си вид системата устройва само една крадлива паралелна структура в НЗОК и Болниците

БОКО ,МАХАЙ ГО ТОЯ ИДИОТ И ИДИ НА НЯКОЯ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ДА ЗАРЕДИШ ДЖИПКАТА- ТАМ МОЖЕ ДА СРУЩНУШ НЯКОЯ КОШНИЦА ЗА НОВ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР...

пак ще е картел между застрахавателните дрежества и между тях и болниците. така е много по- лесно вместо реално да лекуваш някого

Ако частна каса фалира......пациентите да преминават към НЗОК...... Че това е рай за частниците....

Сега в НЗОК РЗОК подмолно действуват влиятелни лица назначени на значими длъжности които теоретично подготвят грабежа на здравните вноски ! След Демонополизацията те ще се озоват на отсрещния бряг и ще печелят от предателството си !

интересно е дали измежду тия влиятелни лица има хора на ДПС , защото е непонятно как фесовете са за демонополизацията на НЗОК. Герберите са ясно...там всичко е на принципа важна е идеята а не дали ще свърши някаква работа

Вижте кои са директорите и по - важно е да се обърне внимание на заместник директорите които в сянка командват деиствията на директорите !!

Преминаването в частни ръце на обществен ресурс няма да доведе до нищо добро за пациента а ще облагодетелствува застрахователите и лекарите които ще формират картел по нов модел ! Досега умишлено не е упражняван контрол или е потискан опита за контрол само и само да се източи този данък здраве от частника !!

отпуските се предлага нещо жизнено важно за всички българи..... Опитват се да го прокарат по търлъци. Сложете новината на челно място,не я крийте по кюшетата!

Абе тия не виждат ли какво става с частните пенсионни фондове, а искат да играят същия филм и в здравеопазването ? Не могат да контролират една каса, а как ще контролират няколко ? Говори ми за "публичен контрол" - поредната глупост. Този е по-опасен от онзи другия, как му беше името....с пръстовите отпечатъци..... Мошеници, които изобщо не се интересуват от обикновените хора, а гледат единствено собствения си интерес !

И какво става с пенсионните фондове? Засега най-голямата заплаха за тях е да не ги национализират и занулят.

Какво става ли....35 % от вноските ми към частния фонд отиват за неговата издръжка.... от останалите пари ще получа някаква мизерна пенсийка - ако фонда не фалира дотогава...

3евзек

Гарване, определено нямаш докторска степен по финанси. Следващия път, когато си купуваш айфон, беемве, кока-кола или лекарство от аптеката, трябва да имаш предвид, че е много вероятно чрез пенсионния ти фонд да се явяваш акционер в тях. Докато има кой да им купува продукцията, пенсията ти едва ли ще фалира.

Цитат: "...Целта е да се намали делът на нерегламентираните разходи в системата, да се подобри контролът в системата, .. " Поредната идиотщина?! Значи Държавата в лицето на Анани и МЗ признават че немогат да се справят с измамите и източването на НЗОК и затова са решили да прехвърлят топката на съмнителни частни застрахователни фондове т.е Обществени средства в частни ръце! Браво Анани Ти си гениален. Целта на тия Гербери е да вкарат застраховането навсякъде от където може да се пълни партийната каса на ГРОБ. Така се прави когато виждаш че населението е изпаднало в дълбока кома и колкото и да му удряш машари то пак ще продължи да спи

На практика никой не го е еня за държавните пари.

не ни "лекували" още......

Това е една част от мъката а другата е че явно никой не го е еня за здравето на хората. Сега с това масово източване на НЗОК положението е трагично а после като почнат да потъват парите из през съмнителни частни фондове положението ще стане още по трагично

3евзек

Към момента парите потъваят към съмнителни частни болници. И затова никой не го е еня. Но ако ти си застраховател, ще спреш да работиш с тях, защото иначе там ще потъват твои пари. А те ще получат отлив на пациенти, защото няма да разполагат с толкова дойни крави, осигурени към НЗОК. Освен това монополът е сигурен път към безхаберието, а държавният - още повече.

до Таласъм: А какво правим ако частните болници и тези фондове си направят трапезна оговорка за източването на тези средства? В България никой не е в състояние да докаже картел , просто защото всички играят заинтересовани от източването на една маса. Да си чул за докзан картел при горивата ? Да си чул за доказан картел при пазара на ток ? Нещо за картел при вноса на лекарства и медицински изделия ? Въпроса е , защо НЗОК отпуска финансов ресусрс на частни болници докато общинското и областното здравеопзване е в колапс

3евзек

Това е същото като да си направите трапезна уговорка със съседа да му подариш 1000 лева. Частният субект ще се лиши от печалба в полза на друг. Знаеш ли кога?

Без да чета "новината" ми е ясно, че се подготвя новата балтия. Защо просто не вдигнат процента на данък здраве, а ще измислят допълнителни нещица? Заради изборите наесен? Надали! Явно така са ги "консултирали" ОТГОРЕ.

Частните здравни каси от какво ще печелят? От здравните вноски. Значи вместо парите за здраве да стават повече,от същите вноски ще се издържа още администрация,ще се формира печалба и ще пълни частни джобове!

Частните здравни каси ще печелят от нулевите нива на източване.

Кой честник и как печели от това?????? Я дай пример!

Понеже съм добър, ще ти обясня. Държавният монопол е път към кражбите и мизерията. Всеки докопал се до обществен ресурс гледа да го завлече за себе си. Кой с фиктивен болничен престой, кой с фиктивна продажба на лекарства... Сравни една държавна и една частна болница. И в двете се плаща допълнително, а разликата е огромна. Още от началното отношение към пациента се усеща.

ще ти кажа че у нас обществения ресурс се източва по еднакъв начин,както от държавните така и от частните субекти. Корена на това е първо в контрола...и второ в безобразно големия брой на частни болници......Само честните каси ни бяха кусур..... още по болни и умиращи ще ставаме.

3евзек

Ох, милият! На държавното свикнал и не може да си го представи иначе. Обществен ресурс се източва по еднакъв начин, но когато никой няма финансов интерес да го управлява добре, тогава е лесно, а когато интерес има застраховател, тогава е по-добре да ходиш с охрана и пак успехът не е сигурен.

Отивам в частна болница за колоноскопия........те напират да ми правят и гастроскопия.... Не искам бе! Ама защо не искаш като си под пълна упойка? Ами защото проблема ми е отдолу а не отгоре! Да не говоря че за една скопия се лежи в болница 3 дни??????!!!!! Плаща се като на хотел!

3евзек

Напират да правят гастроскопия, която НЗОК ще плати, но застрахователят - не.