Нова фишинг измама набира популярност в интернет

Хакери източват банкови карти на хора, които продават ненужни вещи в интернет

Обратно в новината

Коментари - Нова фишинг измама набира популярност в интернет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Продавах нещо в олх и някъв Христо Георгиев ми прати линк на Еконт от Вайбър откъдето да си взема парите, после ми поиска номер на карта и данните, и се опита да ми вземе парите.

Лятото някаква "варненска украинка" ми писа във Вайбър че иска да купи нещо и предварително да ми преведяла пари. Предложих и през офис или куриер, не можела да се занимава че нямала време от много работа. Усетих че има нещо и умишлено я замотах и човека отсреща се изнерви и започна да пише малко грубо и в стил "ти в крайна сметка искаш ли да продаваш или не"... само това ми трябваше за начало на веселбата. Явно отсреща беше не толкова печен измамник.

Виждам, че темата се разви. По надолу съм писал точната схема на измама, който има желание ще я намери. Искам и да ви напиша начини за предпазване. Който прочете и разбере, Ок. Първо и най важно нещо, никога не използвайте пластюасова банкова карта за плащане в интернет!!! Използвайте картата дадена ви от банката само за плащане на терминал и банкомат. Изтрите, номера за потърждение на плащането в интернет от картата (става с остро ножче). Създайте си виртуален портфейл, където има сейф за разделяне на сумите. Използвайте виртуална карта, която можете бързо да смените. Използвайте карта за еднократно плащане (карта която си сменя номера всеки път след плащане), така ще се предпазите от скрити абонаментни услуги. Дръжте картите замразени ако не ги ползвате в момента. Не дръжте големи суми в разполагаемост на картата. Общо взето е това, пожелавам ви успех в опазването на вашите пари :).

Колко прост трябва да си,че да си вкарваш данните от картата...... Пари се превеждат чрез IBAN номер!!! С карта само се теглят!

Истинска история.Пише ми в тиндър японка.Вика аз бях в София преди 2 дни обаче се наложи да си ходя.После иска Уотсап почва диалог и уж си пада по теб.След това почва да ти обяснява колко много изкарвала от трейдинг и трябвало и аз да пробвам баща и бил професор по икономика.И тука аз вече се усещам за какво става въпрос и и викам аз няма да ти дам нищо и съответно че блокира.

същия случай имах и аз, но с китайка трейдърка на злато

Тревата има свойството да расте и затова се налага да бъде стригана!

На мен също ми се случи, но се усетих. Използваха логото на Еконт във измислен сайт и за да съм 100% ходих до Еконт да ги питам - потвърдиха, че е измама.

То нема смисъл да ходиш до там в адресната лента се вижда, че адреса сочи друг сайт!

И на дъртия му прайха тоя номер, ама я да не падам от Марс вчера? Она ми вика ей ти линк там ще ти платим. Ази ке ти го пратим с еконтя и с наложен платеж, она искам да платя с карта. Викам и и кво ти пречи да платиш со картя у еконтя? Она не моело. Викам и кво не мое, мое си ощи как!!! Тъй поръчвам и получаам кво ли не... Она пущи линка и там ке ти платим, викам и фани ме за кура с тоя линк. Еконтя и наложен платеж, ако щеш! Она се необади повече... Ай сиктир и чвор неокастрен.....

която набира популярност е: Спира те непознат/непозната на улицата, казва ти: "Дай ми чантата си с парите!", ти му я даваш, той/тя изчезва и... след малко ти разбираш, че си измамен/а! Историята, за която пишете, звучи по подобен начин...

пише ли ти и говори ли ти някой на развален български - заеби! 99% е измама!

Нещо не мога да разбера: те какъв номер са дали? Номер на банкова карта?! Ако искаш някой да преведе пари на теб, не му даваш номера на картата си, а номер на сметка. Какъв дебил трябва да си, за да не го знаеш?!

Видях няколко подобни фишинг сайта имитиращи плащания в олх. Интересно е колко нагли стават измамниците, ушким им продаваш нещо пък в същото време в тези фейк сайтове искат банковата ти сметка цвв че на някой от сайтовете питат колко пари има в сметката

ама мисловните ти процеси, ако са функциониращи ще се усетиш! Жалка картинка са хората на тази територия! Тотална липса на финансова култура. Дори елементарна!

Я пак чети! "Изпраща ми линк, започвам да си въвеждам банковата сметка и нещо не се получи. ..."

Трябва да си един от 80 те процента . Които май стремглаво нарастват напоследък.

само идиот може да се върже на това.... тва бюро да не е било от 18ти век? идваш, даваш пари и си го взимаш... кой идиот може да очаква някой да почне да му превежда 50 лева през банка за старо бюро...

Пейпала да не са го забранили, та плащаш на ръка ?

А бе МОЗЪК, ми ако ти продаваш неква измислена стока и ти преведа парите напред, после баба ти ли ша дира да ми я даде? Навсякъде по света, се плаща когато получиш стоката, твоя ПеуПал си го заври отзад. Тъпак

Аз не знам дали ще си завирам пейпала отзад, ама тебе скоро ще те четем как се оплакваш, че пак ти източили пари от банката. Само в бананови републики се плаща на ръка при получаване, белия свят си плаща по електронен начин, ако не си доволен си оспорваш плащането и готово.

"Навсякъде по света се плаща когато получиш стоката на ръка" - хаха, цял свят си купува от Амазон, ибей, плаща си с Пейпал само Ганю още не е чувал за тия работи и си вярва в "сухото" и "на ръка" бахти неандерталеца прост си, затова те ебат с 200 всякакви скамъри.

Оспорваш плащането смех!!! Ти ме разсмя човече! Пускам на пейпал проследяващ номер на който пише деливеред и чакай да си земеш парите!

Хора, четете статията, никъде не е казано ,че е дала само номер на сметка. Идеята на измамата е следната, насочват те към сайт за онлайн плащане. За да получиш в него пари , трябва да си създадеш профил. Този тип сайтове изискват всички данни на дебитната ти карта , за да можеш освен да получаваш и да изпращаш пари. В последствие се оказва , че или сайта е фалшив или линка който са ти дали те насочва към имитация на истински сайт за онлайн плащане. И така .....губиш пари те си.

Se taia

Дори и така да е, аз не бих се регистрирал някъде за да получавам пари. Давам си айбана и този, който има да плаща да се оправя. Ако не получа парите по сметката, няма сделка - просто е.

За съжаление , не всички са като теб . Някой или от наивност или от непознаване на елементарни онлайн правила ,правят грешки.Да се надяваме , че статията ще помогне на други да не сгрешат. Лошото е , че механизма на схемата не е описан ясно.

От първо лице: Опит неуспешен, пишат на вайбър или др. програма. Питат за стоката, след това казват ок ще го купя! Нататък, продължава може ли да ползваме новата услуга за сигурно плащане в Olx. Чудиш се ти каква е тая услуга, той kазва ще ти пратя линк и получаваш фалшив линк 100% копие на сайта. И почваш да вувеждаш! Там номер на карта, код всичко даже заобикалят и кода за потвърждение, ще поташ как? Много е хитро! Въвеждаш телефон после даните и като дадеш изпрати на данните и чакаш смс с кода за потвърждение на регисърацията уж и трябва да го напишеш във формата! Абе схемата е измислена, не си мислете че не е! Докато ти чакаш кода, те нареждат парите, банката ви праща кода, вие го пишете във формата пращате и те получават кода и чао пари! Тоя които се опитаха да го врътнат ми звани и ме пита,, Кой смс код трябва да въведа в олх, викам му спри се това е измама, той ми вика да бе,,! Е това е схемата, не си мислете че смс кода ви предпазва :).

Хитро, благодаря за подробното обяснение, дано повече хора да го прочетат!

Благодаря за уточнението. Полезно е!

Ще ти напиша и схемата в пейпал. Пак от първо лице :). Поръчваш си нещо от някой, примерно в ибей. Продавача вижда 2 поръчки от България и праща стоката само ма единия и пише просшедяващия номер на теб в пейпал. Ти разбира се не получаваш нищо!!! Жалваш в пейпал но от там ти отговарят, че продавача е предоставил прпследяващ номер и стоката е получена! Пожелавам ти успех да обясниш, че в същност тоя проследяващ номер е на друг и ти не си получил нищо и съответно няма да си получиш парите!

Особено, ако пазаруваш през посредник, както правят повечето от България! Там адреса е еднакъв и направо гориш като факла! :)

Много лесно можеш да не се съгласиш да ползваш техния начин на плащане, ама първо трябва да имаш ясна идея как искаш да получиш парите.

Запознайте се с плащане чрез PayPal. Там това няма да се случини такива като „украинката“ не искат плащания по тази система...

Случва се!

Въвеждали банковата сметка и им изпразнили картата. Айде няма нужда, Каменов!

Как по всяка тема има невероятни тъпанари, които много ги “разбират нещата”?! Затова тази пасмина от орки скоро ще изчезне. Жалко, защото преди имаше много интелигентни българи, а сега са простак до простака, и ти малоумнико си в първите редици!

Se taia

Ами това остана в тези ширини. Кадърните и успешните се изнесоха... Какво очакваш да остане?

Аз съм си още тука и ти давам гаранция, че знам за какво става въпрос!

В момента, в който отвориш линк, който някой ти праща, че те и кара да си въвеждаш данните на картата (?!!!), за да ПОЛУЧИШ (!!!) пари, и го направиш, доказваш, че си мега тъп и си заслужаваш да бъдеш измамен.

например на мен постояно някой ми захранва сметката с огромни суми пари и едвам успявам да ги изхарча до следващия транш.Незнам към кой да се обърна за помощ. Може би към психиатър знам ли

Лаком г-з , глава затрива. Докато има балъци, ще има и тарикати.

Изобщо не е нова схема...

Някой да ми обясни следната схема. Получавам смс на арабски и някакви цифри - вероятно код. След това звъни телефона от номер с +44. Звъни четири пъти преди да се докопам да го блокирам (не вдигам много ясно). Включвам интернета и получавам съобщение от whatsapp, че нещо съм искала да сменям - явно кода, който съм получила е за да потвърдя заявката към whatsapp. Та! Пита се - каква е целта на цялата схема?

целта е да те намерят , изнасилят и убият .Бягай в гората

Много смешно! Ако се случи на дъщеря ти?

Как само с IBAN-а ще изтеглят пари от сметката ми? НЯМА НАЧИН! Искали са нещо друго, вероятно, номер на кредитна карта И ПИН, и ако има толкова малоумни хора, които да дадат тази информация на непознат човек, е, заслужават си напълно съдбата…

В британската ми банка още когато подавах документи за да открия сметка ми казаха, че имам право да предява претенции за анулиране на плащане и преводи в рамките на 30 дни. Попълваш онлайн формуляр и предоставяш документи. Банката евентуално изисква още, според случая и взема решение. Защо в БГ това е невъзможно е цяла мистерия! Но, да колака, в която измамите са национален спорт няма как да има усет за превенция :) Когато ви превежда пари не е нужно да си въвеждате данните. Малко финансова и компютърна грамотност са нужни все пак ;) Един Револют би ви свършил чудесна работа при подобни "сделки".

Хахаха ... единственото предимство на Револют-а са по-ниските такси. Пък ти си превеждай на твои близки суми от Британия и те да чакат 30 дни, за да ги получат....

Точно революта ще свърши работа, ама и за него трябва да имаш акъл! Там е истината!

Поредният, който идея си няма за какво говори, но хайде да се направим на интересни! Еми, такива като теб са проблема на тази държава! Самонадеяни нищознаещи! Стой си на дебитната карта и плюнчи по форуми! Профан!

Въвежда се номера на картата по нея се идентифицира банковата и толказ , никакви кодове повече, често ми правят така плащанията

Верно ли? Дай тогава номера да ти пусна едни пари!

Точно така ще ти изтеглят най-лесно парите. Този, който ти превежда пари, знае какво е взел, ама ти не знаеш.

Тъжно е, че сме бедни, но още по тъжно, че сме глупави.

Бедността е най справедливото наказание за глупостта.

Докато има глупа.ци ще има и тарикати.. Сега нали въвеждаха банкова сметка, е как картата си е въвеждала? Сто процента и контролния номер е въвела-- Абе тези хора тия карти е са ли ги ползвали, щом ти искат контролния номер става дума за плащане, а не за получаване на пари.. Картовият номер също няма никаква логическа връзка с номер на сметка... Класическа измама за глупави хора...

Що за малоущина?! Откога да си поръчаш нещо в olx трябва да си въвеждаш карта или банкова сметка?! Това в Бг, където 95% от плащанията са с наложен платеж...

Пускат ти линк, който зарежда точно копие на олх и ти иска номер на карта за сигурно получаване на пари.

И с изборните машини е така...

Не знам... Колко трябва да ти е акъла, когато някой иска да ти плати, ти да си въвеждаш данните на картата?!?!?! Той ти плаща, а не ти... Мислете с тия глави!

Абе друго си е да си пльосне човек голия задник в интернет.

3 проблема: Най-малкият проблем са патките шматки, без грам финансова култура. Вторият проблем е в некомпетентността на отдела за риск на банката. Напишети името на банката, да предпазите и други шматки. Третият и най-серозен проблем май си има име и отговорности, които за него са трудни и бавни за изпълнение В една нормална държава парите на патките ще бъдат върнати на момента, банката глобена за безхаберие, а на който не му се работи, ще го отстранят!

Ама досега банка виновна Няма.Ктб я източиха ,народа я плати и виновни нямааа.Що за уродливи закони винаги да печелят банковите измамници

Не разбрах с какво банката е виновна, че някой си предоставил данните на картата в интернет сайт?

В моята банка (твърдят, че е най-голямата в България) транзакциите минават след 2-3 дни, дотогава парите са в stand-by и нито са мои, нито са в търговеца. Така че може и тази шматка да се е усетила на 15-я ден и банката да не е виновна. Да е внимавала, за да ти преведат пари се дава или само IBAN, или с наложен платеж, толкова е просто!

Това само показва , че не на всеки трябва да се дава в ръцете интернет и смарт у-ва !

Дай на прост човек кредитна карта и му гледай резила! Дай на народа да гласува с машинки и да са им е честити Киро Ментата и Гнусен Гадев!

На дебилите машини и пак щд ни натресът ,,спасителя измамник,,само за 800дни се оправиха ,ама банковата им сметка.Бтк,Ерпета вичко разпродаде и ние пак бедни.

Докато има телета ,ще има и касапи. Който продава да действа с Еконт или Спиди. Купувайте в магазините . Не онлайн . Хакери правят копия на сайтовете и така балъците се хващат.

Плащам с еднократна карта!

HeMa napu...

Браво на тарикатите. Като има телета. ще има и касапи

Само искам да ми обяснят защо като продават нещо, си вкарват да ните на картата в някакъв сайт? Нали продават, а не купуват?

Защото масата хора в милата ни родина нямат елементарна компютърна грамотност, здравна култура или там каквото се сетите, а акулите такива ги ядат за закуска, а после следва рев.

Предполага са искали парите по сметката си, но защо и ПИН кода са си дали - нямам идея.

Аз затова си блокирам всички карти и преди да ми се наложи да ги ползвам ги отблокирам за малко. Риби много, акули малко, но са жадни и изобретателни, затова човек трябва да внимава.

А увинаш ли ги във алум фолио преди да ги сложиш в буркана за съхранение?

Опит за ирония, неуместен. Не е необходимо, както казах, блокирани са.

А във връзка с алуминия, продават се сертифицирани RFID Shield портофейли, дето да си държиш картите, за буркани не съм чувал :-). Обаче в предвид на факта, че в днешно време да си блокираш и отблокираш картата е минутна операция в електронното приложение на телефона ти, е за предпочитане.

Тая глупачка поне да ни беше разказала тъпата постъпка.

Човешката глупост и алчност са безгранични! Докато има глупави хора като тия кифли ще има и измамници...

С напредване ваксинацията на населението, IQ-то прогресивно спада...

Не е от ваксинацията, а от това че ви мързи да учите! Напълниха ви главите с глупости как от блогарство и връткане ще станете милионери и не ви трябва образование. Ваксините нямат нищо общо, освен че простият човек не се ваксинира, щото си мисли че искат да го прецакат.

като филии с мас!

Кви са теа одЕотки? Даваш си айбана, както се публикуват сметки за помощи и всеки може да преведе пари по сметката ако иска. Но не може да тегли!

да се уверят по трудния начин, че Кьорав карти не играе! и За "ощастливено" дупе цяр няма!

Трябва да се ваксиниран с две дози за да си дадеш данните на банковата карта и секретен номер при положение че очакваш на теб да ти платят а не ти да платиш.

забравяш бустерната доза, и това, че трябва да си фен на кунчо!

Аз съм с две дози. И съм счетоводител. Дали заради ваксината ще успеят да ме вържат в тоя номер?

Ти си бил с IQ 120 преди ваксинирането, и сега ти е спаднало до 100, ама те, миличките, са тръгнали от 60 надолу, и след двете дози...

Чакай ти! Не знам какъв ви е проблема с проклетото ваксиниране! Само човек с IQ под 50 може да си вярва, че от ваксините се затъпява. Както се казва - простият не знае колко е прост и затова се има за умен.

Ами просто племе... Трябва са си адски тъп, че да не знаеш каква е разликата между банкова сметка и номер на кредитна карта.

Пак не сте го обяснили добре... няма как да ск вкараш айбана и да ти преточат картата... Това са много ниско ниво измами. Всъщност не знам кой нормален човек ще си даде в някакъв си сайт данните от своята кредитна карта, про положение, че именно на него трябва да му превеждат пари... интересно ч винаги може да ги хванат ако са поръчвали нещо зашото не ьнам как може да изтеглят онлайн пари от карта (осве ако не са си дали и паролите йаха)

как решихте, че е кредитна карта?!

Уж те ще продават бюрото, пък си въвеждат банковите сметки и всички данни и пароли на сайт за плащания?! За да ти платят е необходимо да предоставиш на някого само IBAN и нищо друго! Тия са някакви, пили белина или препарат за почистване на вани...