Нов скандал с руска изложба у нас: Кирил и Методий - "реформатори на славянската азбука"

През културно-информационния център в София са изложени ръкописи, които проследяват историята на писмеността ни, без никъде да се споменава приносът на България

Обратно в новината

Коментари - Нов скандал с руска изложба у нас: Кирил и Методий - "реформатори на славянската азбука" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който и да питаш в Русия кой е създал кирилицата, неизменният отговор ще бъде - товарищ Ленин.Така им е набивано в кухите пияндурски кратуни от десетилетия насам!Кво си знае баба това си бае! Да й ба ватниците ви да й ба!

Какво се чудите? Нашите пишман историци вече четири века търкалят руските лъжи!

Явно Путин и организиралите изложбата са пропуснали часовете по история. Може би нашето Външно трябва да постне, че руснаците използват българската азбука и ще сме квит.

Русофилството (каквото и да означава то), си има граници. Изложбата е уродливо начининание на нарастващото имперско псевдо-самочувствие на севери-източните ни съседи. Същото важи и за други наши такива - югоизточни ( т.е Турция). Ами няма съществена разлика м/у тях, все се връщат към миналото си и търся

и търсят оправдание за вътрешно-политическите си проблеми

Русофилството (каквото и да означава то), си има граници. Изложбата е уродливо начининание на нарастващото имперско псевдо-самочувствие на севери-източните ни съседи. Същото важи и за други наши такива - югоизточни ( т.е Турция). Ами няма съществена разлика м/у тях, все се връщат към миналото си и търся

До скоро ги учеха, че Ленин сътворил азбуката. Тоя дето свързва съкровището от Малая Перщепина с КУбрат изчезнал към Сибир. Сега разни свободни съчинения от типа : Еруски - били руски...

Руския окупатор отново показа грозната си паст! Гласувате срешу Бойко - получавате Копейкин и другите комунистически метастази!

Бате ти Боко малко дребен изглежда на този фон.

Остава сега и Киприян Киевски митрополит и на цяла Русия да го обявят за руснак или македонец... Некадърна им е политиката щото ако някъде има симпатии към руснаците то е в България. Навсякъде другаде откровено ги мразят в Източна Европа, а тук народа е положително настроен и не само заради туризма. Сърбите им се подиграваха на руснаците през комунизма, че и на нас и си ядяха тоблерона и хич не им пукаше, а сега се заиграха нещо. Жалко за тази простотия, но сърби , руснаци и англичани си се подкрепят донякъде, а нашите немски съюзници хич не ни подкрепят...

Какво очаквате? Русия да си признае истината. Тези с ватенките винаги са били срещу една силна и голяма България на Балканите. Не случайно в доктрината ни за национална сигурност Русия е враг номер едно.

малко инфо или кой е в центъра на скандала. Българският писател и журналист Огнян Стамболиев e обвини. Русия, че" пренебрегва " ролята на българите в просветата на славяните и създаването на руската литература. Той е изразил мнението си в блога си на портала Fakti.bg. Стамболиев твърди относно изложбата на Руския културно-информационен център в София, посветена на деня на славянската писменост и култура, че не бил споменат "фактът, че българите от векове играят важна роля в Просвещението"." По този начин Русия официално зачеркна България от историята на писмеността, създадена от светите братя Кирил и Методий...", е заявил журналистът.Според него в Русия, "вместо да благодарят" на българите, крият и дори напълно отричат тяхната роля и значение в кръщението на Русия и в създаването на нейната литература. " Те дори се опитаха да присвоят кирилицата и да я направят своя азбука", e добавил писателят. Кратко СV: Огнян Стамболиев е роден през 1947 г. в Русе. Завършил е българска и италианска филология в Софийския университет. Специализирал е румънски език в Букурещкия университет. Критик, журналист, преводач. Автор е на монографиите: "Несравнимият Кирил Кръстев", "Слънчевият тенор Николай Здравков", "Нова книга за операта" в два тома, "Книга за оперетата и мюзикъла". Издал е много книги с преводи на проицведения на Йон Лука Караджале, Никита Станеску, Григоре Виеру, Захария Станку, Емил Чоран, Жан-Пол Сартр, Мирча Динеску и др. Сътрудничи активно на големите периодични и ежедневни издания у нас. Член на СПБ. Носител на награди от Съюза на преводачите в България, ф-я "Сорос", Министерство на културата на България, Министерство на културата на Румъния, Съюза на румънските писатели, Румънската академия и др. Със сигурност е писал тук, злобният дедик на хранилка, за да допълни към пенсията си - щото кой издава днес преводи от румънски?

Смърдиш на Бояршник, гнидо московитска

Ех, бедна, бедна россия, защо не умря при Волоколамск!

Е, и? На празника ... Добре, че се научихте да четете и пишете, че никой никога нямаше да ви прочете простотиите. С какво сте по-българи, от тези на които въобще не им пука каквон пишат руснаците или американците? Ааааас, разбрах, искате да сте като суперчовеците македонци.

За сравнение на гръцки алфавит и сходните букви от българска азбука,както и типичните българските букви коренно различни от гръцките Αα,Εε,Ρρ,Ττ,Γγ,Χχ,Οο,Ππ,Λλ ---- Бб,Яя,Юю,Ъъ,Ьь,Цц,Жж,Дд,Щщ,Шш,Ии,Йй,Зз,Чч,Сс,Уу

Гледам info доста се е запенил. Много набляга на израза "македонски земи" и вече ми писна от тази спекулация. Само да цитирам няколко исторически факта, че Македония е имало още пр.н.е., дето пишат накратко, имало я е и ще я има. Зависи обаче, кой какво разбира под това. Въобще не правя аналогия със Северна Македония като държавно образувание, да е ясно. А info все това се опитва да внушава, за да заформи скандал, който всъщност не съществува. Проверяваме какво е Македония - историко-географска област на Балканския полуостров с площ около 69 000 км² и население около 5 000 000 души. Разположена е на басейните на реките Бистрица, Вардар, Струма, Места, Колудей и отчасти Черни Дрин. Съвременни държави, върху терирориите на които е тази географска област - Гърция, С. Македония, България, Сърбия, Албания, Косово. Македония е била римска провинция, от където идва името на V-ти Македонски легион, седмократно верен и предан . Прескачам доста, да не ставам досаден и ви напомням за съществуването на ВМРО - организация с 99.99% български членове, действаща на територията на географската област Македония. Освен това, книжовната школа в Охрид е по-продуктивна и много по-дълго съществувала от Преславската книжовна школа. От 893 до 910 година в Охридската книжовна школа работи дошлият от Преслав Наум Преславски. Къде е създадена Кирилицата, кой би определил точно? Няма запазени оригинални ръкописи от Преславската школа, нали? Едните твърдят едно, другите друго - ама истината явно е някъде по средата. Така, че моля да се изпусне парата и да се занимаваме с истински важни неща, а не да се вадят думи от контекста и да се излива помия върху тях.

Понеже ме цитираш мен, да ти отговоря - от уважение към форума, към темата и към теб (въпреки, че не се познаваме). Първо - ти си с доста сбъркано мислене, и ту ми слагаш думи и помисли, които нямам и не съм излагал, ту спорейки с мен всъщност ме доказваш, но не го и вдяваш. "Гледам info доста се е запенил. Много набляга на израза "македонски земи" и вече ми писна от тази спекулация. Само да цитирам няколко исторически факта, че Македония е имало още пр.н.е., дето пишат накратко, имало я е и ще я има. Зависи обаче, кой какво разбира под това. Въобще не правя аналогия със Северна Македония като държавно образувание, да е ясно. А info все това се опитва да внушава, за да заформи скандал, който всъщност не съществува...." Не съм се запенил, но на мен всъщност ми писна от глупаци и спекулации. Македония я е имало от много години, НО НЕ И КАТО ДЪРЖАВА, и НЕ КАТО "ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ", а като - да те цитирам и теб, и Путин - "МАКЕДОНСКИ ЗЕМИ". Каквито земи е имало много, и то с НАИМЕНОВАНИЯ, по онова време!!! И като не правиш аналогия със Северна Македония, тогава за какво точно говориш, бе! Или искаш да кажеш, че между някогашните територии, наименовани Македония, и сегашната току що обособена държава с толкова спорно име (и не толкова за нас, да ти напомня, а например за Гърция!!!) няма абсолчтно нищо общо? И ми плачеш, че ти писнало от спекулации! И още нещо - скандалът със Северна Македония (вкл. и с името ) не само че го има, но и е всеизвествен, вкл. и с Гърция, и с несполучливите опити на комисията за общ достоверен и обективен прочит на историята, базиран само и единствено на историческите факти. Но независимо дали на теб ти харесва или не, този скандал е ФАКТ, и на мен не ми харесва, между другото, но още повече не ми харесва да се крадат и преиначават исконни исторически български факти, събития и личности! Кое точно тук не ти е ясно и не разбираш? Най-добронамерено те съветвам да вземеш най-напред да подредиш мислите и понятията си в главата, и тогава да коментираш, а още по-малко да се пениш! Като например можеш да започнеш с прочита и осмислянето на понятието, на дефиницията за ДЪРЖАВА! Ако искаш, мога и аз да ти я дам и да ти я поясня, няма проблем!

Човече, за последен път - "македонски земи" е географско понятие! Колкото и да го сучеш ,това е така. И във фразата, която толкова те дразни, е употребено правилно. Как да го каже по-точно, описателно и кратко, визирайки онези времена? Ама щото го е казал Путин - не коментираш достоверността на казаното/ има място за спор/, а търсш задължитерно конфликт. И историци обясниха, ти продължаваш. А конфликта около името на държавата запад-югозападно от нас си няма нищо общо с този конфликт, който тук се раздухва. И то умишлено, по поръчка. Тя, С.Македония е изкуствено, коминтерновско образувание. Ама нали се сещаш, че точно САЩ и отделят ролята на буре с барут на Балканите, наедно с Косово. Предитова го правеше СССР, сега - САЩ. Големите никога не са играли за нас и няма да го направят. Ако го беше казал така, евала. Ама ти наблягаш едностранно на проблема, а това не е истината. Та затова казах, че си се запенил и от 10 дерета вода се опитваш да донесеш.

Македонците са ни братя, кръвни братя! Те бяха част от нас, от българския народ и история! Другите НЕ са ни братя! Сърби, гърци, турци, румънци, руснаци, англичани, германци, американци, канадци,... те не са ни братя! Някои от тях са ни приятели, други са ни били врагове, водели сме и войни с тях и са ни нападали и поробвали! НО...! Насила хубост не става! Ако брат ти иска да се дистанцира от теб, не иска повече да ти е брат и иска да се делите и разделите, например защото някой много дълго време го е настройвал срещу теб и те е клеветял (всички знаем, че в основата на политиката на Белград и бивша Югославия, твърдо подкрепян от Москва бе яростният антибългаризъм!), ами не може и не бива да то насилваш - негова воля! Един ден евентуално ще прогледне и разбере истината!

И азбуката и християнството са били дадени на Русия от България. Това, че те не го признават не променя историята. Киприян е превел църковните им книги от старогръцки, а той е бил на българска църковна служба. Нихилисти, които се смятат за велика нация, а въсщност са генетична каша от азиатски диваци - това са руснаците.Тази паплач няма място в Европа. Академик Дмитрий Лихачов бе истиснки учен, който прокламираше голямата роля на България като просветителка на славянския свят. В Загреб има грамадна катлическа катедрала, която носи името на Кирил и Методии. На Карловия мост в Прага е изигнат голям техен паметник. Учениците им са почитани като светии в целия славяснки свят, без Русия. Това показва колко жалки са руснаците.

И само да напомня - и това е абсолютно доказана и от никого сериозно оспорена историческа истина и ФАКТ, че Сталин е наредил и искал освен Македония, в и от България да се обособят и още няколко други държавици! И безродният престъпник и инсталиран от него начело на т.н. Комунистически Интернационал - всъщност терористична организация с доказано наети срещу заплащане (налице са, има ги и документите и разплащателните разписки и изплатените им суми,...) за “износ на революция по света” - Георги Димитров и останалите руски мекерета безпрекословно са изпълнявали пъклените намерения на диктатора и империята в Москва! И така се залагат проблеми и раздори, които виждате, че продължават и до ден днешен, вкл.и с нашите братя македонци (на които също проруски Белград с антибългарската политика десетилетия промива мозъците им с антибългарска пропаганда и гонения и преследване на българите и българщината) и с “МАКЕДОНСКИЯ ЕЗИК”!!!

Руснаците винаги са доказвали, че са най-големите фалшификатори на историята. За съжаление в България има немалко хора, които са готови да целуват задниците на руснаците, вместо да им забият силен шут.

И тук още веднъж ще попитам - за стотен път, още веднъж ще напомня: Защо все още Москва ни задържа - абсолютно неправомерно и против всякаква логика и писани и неписани норми, тоновете български архиви - тонове оригинални автентични български документи, събирани и изнасяни от страната ни години наред с вагони, и ги крие и не ни ги връща?!? Тези документи са исконна българска собственост, неизменна част от нашата история, тоест от нашата национална идентичност, гордост и самочувствие, следователно и от нашата национална сигурност и суверенитет?!?!? И защо нашите правителства и президенти не направиха необходимото нашите архиви да бъдат върнати където им е мястото - в България? Те не разбират и не оценяват ли значението им?

Проблемът в отношенията ни с Русия - и той е от много дълго време, от десетилетия, е че Москва винаги е гледала на България като на нейна територия, като нейна губерния, като на васал, и защото дълго време е било така, но в Москва с голямата си арогантност и имперска надменност всъщност не го и крият и често “се изпускат”! Може и със САЩ (и някои други държави сато Термания например) нашите управления да са ни поставили в подобни васални отношения, които не ми импонират, но те поне не претендират и не ти демонстрират непрекъснато, дразнещо и провокиращо! Замислете се за момент от друга гледна точка - за чий му е на Путин например, да прави изявление че българският ни език идвал, и то точно от македонските земи, при съвременната обстановка и крамоли със статута и името на Македония и при положение, че идеята за обособяването й като държава е на Сталин, наложил половинвековно робство в България! И при положение, че това все още е кървяща рана в историческата памет на България! Защо изобщо им е на някои - на Москва и векеретата й, да рони в раните ни, един хубав и светъл български празник си имаме, който обединява всички българи, и те и на него посягат! Добре бе, дори и да приемем, че родният ни уникален български език не е български, а македонски, гръцки, руски, занзибарски или извънземен - ко ако сте ни наистина братя спорили чий е езикът ни и не ни оставите да му се зарадваме и да го чувстваме и празнуваме! И сега ли е моментът пак да си изложите вагариите и характера и злобата?!?

НИКАКВИ "БРАТЯ" ! ТОВА Е КЛИШЕ, НАЛОЖЕНО СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ

Разбира се, че е така! Веднъж като ми писна реших да обясня на едно такова полуграмотно мекере да не се опитва той на мен (на нас) да ви обяснява кой ми е брат и кой не! Защото аз имам отлична родова памет и познания и знам например кой и кои са и братята и сестрите ми, и тези на моите родители и техните родители И СРЕД ТЯХ РУСНАК НЯМА!! Най обичам глупаци да ме учат на акъл, простаци - на маниери, и някой отвън да ми обяснява кой кой е в къщи! Самозабравили се тъпи идиоти и долнопробни лъжци и манипулатори! И забележи - аз не казвам (и нямам) нищо лошо против руснаците, особено “обикновените” руснаци, дори напротив! А само ЗНАМ СОИ са братята ми и че сред тях няма руснаци (също американци, немци, англичани, французи,..., славяни), а само българи!

Е ТЕХНИКА НА МЕКАТА СИЛА НА ЧЕКИСТИТЕ ОТ ЛЮБЯНКА! СТИГА С ТИЯ "БРАТЯ" И "СЕСТРИ" ... БРАТЯ И СЕСТРИ ИМАШ САМО АКО МАЙКА ТИ И БАЩАТИ СА РАБОТИЛИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС!

ИМ Е АЗБУКАТА, ЗАЩОТО Е ЕДИН ОТ ЖАЛОНИТЕ НА "ВЕЛИКОДЪРЖАВИЕТО" НА КОЧИНАТА, ВЪЗНИКНАЛА ПРЕЗ 15-И ВЕК. КАК ДА СА "ВЕЛИКА" РАБОТА, КАТО ПИШАТ С БУКВИТЕ НА ЕДНА МАЛКА /КЪМ МОМЕНТА/ СТРАНА, КОЯТО НА ВСИЧКО ОТГОРЕ БИЛИ АСВАБАДИЛИ, ДОКАТО ИСКАЛИ ДА ДОКОПАТ БОСФОРА. БЕЗ ДА ПРИВАТИЗИРАТ АЗБУКАТА И БЕЗ ДА ПРИВАТИЗИРАТ ИСТОРИЧЕСКИ КИЕВ / А МОСКАЛА НЯМА НИЩО ОБЩО С КИЕВСКАТА РУС/, ТЕ ПРОСТО УВИСВАТ ИСТОРИЧЕСКИ ВЪВ ВЪЗДУХА ... , ПОЯВЯВАЙКИ СЕ ОТ НИЩОТО, ПРИ ТОВА ДОСТА КЪСНО НА ИСТОРИЧЕСКАТА СЦЕНА. ИМА ЗА ТЯХНО СЪЖАЛЕНИЕ, БЪЛГАРИЯ Я ИМА ПРЕДИ ТЯХ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА ... И ЩЕ Я ИМА И СЛЕД ТЯХ ... НО ТЯХ НЯМА ДА ГИ ИМА !!

Мирко яхай болшой страпонь и газ,не ни занимавай със колхозните си комплекси за малоценост.

2020-05-25 14:59:00 Мирко (нерегистриран) Тя знаели ли са че е "български език", при положение че никога не са идвали в България, а са изпратени (от византийски император чиято поръчение изпълняват) във Великоморавия? --- Е СЪЗДАДЕНА 855 Т ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕВЕЖДА И ЗАПИСВА ГРЪЦКИ ТЕКСТ НА БЪЛГАРСКИ СЛЕД ИДВАНЕТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ В БЪГАРИЯ, ТЕХНИТЕ БЪЛГАРСКИ УЧЕНИЦИ - КЛИМЕНТ, НАУМ ПРЕРАБОТВАТ ГЛАГОЛИЦААТ В КИРИЛИЦА, НАРЕЧЕНА НА ИМАТО НА КИРИЛ КАКВА РАССИЯ, КАКВА "СЛЯВАНСКА" АЗБУКА, КВИ 5 ЛЕВА ? РАССИЯ ПИШЕ С БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА /КИРИЛИЦАТА/. КАКВО ПОСЛЕ СА ДОБАВЯЛИ КАТО НОВИ БУКВИ, НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ! АЗБУКАНА НЕ Е ТЯХНА И ТЕ ПИШАН С БУКВИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ!„ УМРЕТЕ ОТ ЯД , МИРИЗЛИВИ АЛКОХЛИЦИ! И БУКВИТЕ НЕ СА ВАШИ ... КАКТО И АВТОМАТА И ПИСТОЛЕТА !

Най-важното, което всеки българин трябва да знае, според мен, е следното: България има над 1300 (1399) години славна история, наситена с трагични събития, премеждия, възходи и падения, но история, която си е наша и ние трябва да се гордеем с нея и с нашите предци, но затова трябва и е толкова ЖИЗНЕНО важно да я знаем и познаваме - но не изкривена и манипулирана, както ни е представяна вече толкова десетилетия от хора, кръгове и държави с нелегитимни скрити или не мотиви и/или неграмотност! Всъщност още със създаването на българската държава в онази далечна 681 година историята й е БОРБА за оцеляване, за установяване, стабилизиране и усъвършенстване, за осъществяване на ЖЕЛАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ - на нашите предци, за СВОБОДА и НЕЗАВИСИМОСТ - вкл. за независими държава, институции и църква - независими от Рим, Сонстантинопол, Солун, от влиянието им, вкл. чрез гръцкия и латинския езици (и респ. култури и влияние и доминация)! България е преминавала през огромни изпитания и страдания, но е имала и своите исторически звездни моменти на голям възход и прогрес. Същевременно е и понасяла страдания и унижения, знаем за периодите ни на византийско, турско и руско робство в България и само неимоверното ни желание за свобода, независимост, национална идентичност и достойнство на предците ни са ни извадили от тези робства (и съответните геополитически обстоятелства и интереси на великите сили, разбира се)! Именно затова въпросът за свободата и независимостта ни, за официалното ни признание като народ и култура, АЗБУКА е ЕЗИК, които са неразделна част от националната ни идентичност, държавност и суверенитет са толкова важни, са ЖИЗНЕНО важни за нас и затова всяко посегателство или дори опит за такова или дори само подозрение за него провокира силна реакция сред интелигентните и по-будни и образовани българи! Честит празник, българи Това е най-българският ни, може би най-хубавият ни празник, и винаги ще бъде такъв!

В Кюрбисария всичко е възможно Кюрбис-крю начело със Али Боко Баба Еничара "историчката" Захариева и евнусите Роско-чехълчето,Мони-пасатора,Радь-дълбокать верни на османоислямските соросоидни подлоги,всеки върти и суче иаторията ни както му оттърва нищо че има архиви в Българска православна църква, Гръцка православна църква,Рим и архивите на римокатолическата църква,исторически факти и археоологически артефакти по цял свят, дето се вика българска история и на запад и на север и на изток и на юг и да въртят и сучат трътките все изкача Тракия и България.И НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЧУСТВАМЕ ЕДВА ЛИ НЕ ВИНОВНИ ЗАРАДИ ИСТОРИЯТА НИ?????КОЛОНИСТИ ЛИ СМЕ БИЛИ,РОБОВЛАДЕЛЦИ ЛИ СМЕ БИЛИ,ИНКВИЗИТОРИ ЛИ СМЕ БИЛИ ИЛИ ОСМАНОИСЛЯМСКИ ФАШИСТИ ЛИ???НИЕ ЛИ ВОДИМ ПРОПАГАНДА ОТНОСНО ИСТОРИЯТА???НЕ, Е КВО ОЩЕ ИСКАТЕ БЕ ИЗРОДИ????

И какво общо има твоето писание с руското издевателство над историческата истина? АБСОЛЮТНО НИЩО! А пък Президента бил казал на Путин и Си Дзи Пин по време на ланския сняг, пък ите са си го преместили от единия крачол в другия. Накратко- като нямаш какво да кажеш- по-добре замълчи!

Има общо,ама реотана като не загрява.Янко,Янко спиш моето момче спиш,събуди се.Тая вода дето я сурнеш през девет дерета у десетото е мръсна и кисела и всичко що полеш гние.

НАЦ. ПРАЗНИК НА 24 МАЙ! ИНАЧЕ СЛЕД ОЩЕ НЯКОЯ ГОДИНА, БЛЯДОВЕТЕ, КОИТО НИЩО НЕ СА СЪЗДАЛИ, И КОИТО ФАКТИЧЕСКИ СЪЩЕСТУВВАТ ПОД ТОВА ИМЕ ЕДВА ОТ 16-И ВЕК, ЩЕ ПРИВАТИЗИРАТ И КИРИЛ И МЕТОДИЙ, И КЛИМЕНТ , НАУМ И АНГЕЛАРИЙ......

Развалили отношенията си с Русия - трета сила в света, окончательно и бесповоротно.При това в оскорбителна форма.Имам предвид безобразното изказване на куклата Захариева за ВОВ Тази война за Русия е свещена с толкова загубени живота - повечето от тях мирни хора.Такава гавра не се прощава.В нашето семейство има загинал в тази война летец лейтенант на 23 години направил таран,когато останал без боеприпаси А тази никаквица ще се гаври над паметта ми и над живота му и над паметта на всеки руснак.Всеки носи в сърцето си тази памет. Защо говоря за това? Напразно БГ изплю в този кладенец, от който може да черпи вода.БГ малка, слаба, бедна и фактически беззащитна.Да не се надява тя ,че в екстремната ситуация ще бъде подпомогната от САЩ или от ЕС.Видяхте как при пандемията подличко крали един от друг предпазни средства и как по-братски затваряли граници и как всеки се спасявал сам. А как НАТО показала гръб на Турция когато след сваления руски самолет тя хукна да търси защита при евентуален отговор от Русия.А как НАТО помогна на Гърция с Кипър? В Русия винаги обичали български народ, но както се оказа напразно. На Путин западен журналист зададе въпрос: каква грешка според него той направил в своята дейност. И той отговори - грешката му, че той повярвал на Запада. Подобното бил отговорил и на бг-журналист. Не сте осъзнали още, но сте останали сами,Но има време и ще го усетите върху гърба си. Дано...

Най-хубавото за Бьлгария ще е изобщо да няма никакви отношения с Русия! Вашата мечта е изобщо да ни няма, а ако все пак съществуваме да сме малки, слаби, бедни и най-вече зависими от вас! Стига толкова! Вие не ни трябват е! Вие сте най-лошото, което ни се се случвало в цялата ни история! Знам, че мразите истината и още повече някой да ви я казва, но ще ви се наложи да свикнете! Тепьрва ще се получите заслуженото за цялото зло, което сте причинили на човечеството! Вече сте никой!

Русия бълха я ухапала да бъде чувствителна към вас.Там за вас забравили отдавна.Не сте значителни за да бъдете интересни,АКО ВЪОБЩЕ СТЕ ИНТЕРЕСТИ ЗА НЯКОЙ. От вас като от прасе козина Но тук Русия се обсъжда активно Всеки ден и по всеки повод.Дори,ако вятър духне в друга посока.Що така? .Ако някой се сети за вас това са хора,които имат лични човешки отношения.

“ Развалили отношенията си с Русия - трета сила в света, окончательно и бесповоротно.” Едни отношения, изобщо нещо не може да се развали, ако е ... вече развалено! Едни отношения, които по начало са “развалени”, тоест поставени на неравностойна основа и незачитане на правата, интересите и мнението на “по-слабия”, на “по-малкия”, но ПРЕТЕНДИРАЩИ публично, че НЕ Е ТАКА, едни отношения неизградени на истински принципни основи - когато те се променят всъщност не може да се квалифицират кат развалени, а като начало на процес на оправянето им, на коригирането им и превинаването им на друго, по-високо ниво и на ясни принципни основи при взаимно зачитане на интересите и суверинитета на другия! Такова нещо всички отлично знаем, че никога досега не се е случвало специално в отношенията ни с Москва! Кое точно тук не е пределно ясно?

Размечтал се.Равни отношения.С кого сте в равни отношения? Ало! С САЩ ли? В васални отношения. С ЕС ли? Там сте последни по всички показатели и съответно на тази почит.Там въобще новоприетите държави ги държат като втора ръка хора. Свести се, ако не си идиот и можеш да оценяваш нещата адекватно и разбираш в какъв циничен свят живееш. Сигурно си голямо “момче”, ако не одъртял съвсем.

Третата сила в какво, дорогой? "Куклата" Захариева, заедно с много други представители на свободни народи, публично заяви нещо, което е публична тайна - ВИЕ СТЕ ОКУПАТОРИ! Това, че младия лейтенант е загинал, докато се е сражавал с друг окупатор не ви прави светци. България е "малка и беззащитна" заради вас и имперската ви политика. Любовта ви е подкрепена окупационни корпуси в Задунайская Губерния и платена със злато, уран и болгарский перец. А и какво търсиш в малката и беззащитна България? Какво не ти хареса в голямата и защитена Россия?

Изкуствено направен и очевидно поръчков скандал по грант от САЩ. Методий и Кирил са прославени като равноапостолни просветители в Христа на славяните. И тъй като именно общият език култура и вяра ни обединяват нашите врагове я използват за да засеят раздори и ни покорят чрез политиката си "разделяй и владей". Във всички стари текстове пише "език словянь" така се нарича и днес "църковно славянски". Другото са редакции: Българска, Руска, Сръбска и т.н. Този език (църковнославянския и до днес се използва) е уникално богатство и ценност, това което ни прави единна силна общност срещу която враждебния Запад не би могъл да се справи - представете си какво би означавало едно обединение: не само бившия СССР ами целия Балкански полуостров, цяла Украйна... Трудна работа... Затова разделяй и влайдей.. не и без наша помощ

Ето ви го и тропара на светите братя, няма етнофилетизъм, напротив (на църковнославянски с гражданския за да улеснение на несвикналите): Яко апостолом единонравнии и словенских стран учителие, Кирилле и Мефодие богомудрии, Владыку всех молите, вся языки словенския утвердити в православии и единомыслии, умирити мир и спасти душы наша.

По времето на Кирил и Методий не е имало "славяни". Хиляда години след тях пак не е имало "славяни". И "църковно славянски" не е имало. После са ги измислили. А какво е имало? Български? Ми защо не казваме тогава Българска азбука? На кого пречи? И азбуката, на която пишем и която сме дали на други, по-млади народи, е дело на св. Климент Охридски /който не е от Охрид, знаеш?/, не на св.св. Кирил и Методий. Руснаците, като кацнаха на Луната, що не казаха - славяните кацнаха на Луната?

“ Нов скандал с руска изложба у нас: Кирил и Методий - "реформатори на славянската азбука" Няма славянска азбука! В бившия СССР в учебниците по история пише, че братята Кирил и Методий са ... РУСНАЦИ?!?! и че те били създали РУСКАТА азбука! Сега нова удобно се забравя, и се лансират нови опорки и внушения - че азбуката “идвала от македонските земи” (само дето Македония не е съществувала тогава, и така е чак докато Сталин се разпорежда да се създаде, дотогава тя е била област, а не държава...)че била гръцка?!?! (защото Кирил и Методий били ... гърци) и прочие скандални исторически изкривявания и долни манипулации с историческата истина! А основният въпрос е и защо им е толкова важно на някои да прикриват и подменят историмеската истина с такава посветеност и постоянство! Ави защото когато на един народ се заличи историческата памет и наследство се руши националната му идентичност и самочувствие и по-лесно се разделя, обърква и дезориентира, конфронтира и контролира и манипулира! Русия по онова време - на Кирил и Методи, я населяват Нора и народи, които НЕ СА СЛАВЯНИ и НЕ СА ХРИСТИЯНИ Москва получава писмеността си от Киив, но дотогава и Киевска Рус няма писменост и е езическа!!! Едва през 11 век, тоест цели 2 века след братята Кирил и Методи тя е покръстена и получава БЪЛГАРСКИ книги!!! С БЪЛГАРСКА АЗБУКА, която НЕ Е глаголицата, създадена от братята!!! На БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!!! Не на “църковно славянски”, просто защото такова животно НЯМА и НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!!! И това са безспорните факти и историческата истина, без никакво значение дали на някого им изнасят или не и колко силни и влиятелни са те!

Тя знаели ли са че е "български език", при положение че никога не са идвали в България, а са изпратени (от византийски император чиято поръчение изпълняват) във Великоморавия?

Това, че ти не знаеш, че си идиот и (прост трол) не означава, че не си! И всъщност по-скоро го потвърждава и доказва! Или и това ти е неразбираемо и трудно за схващане? Не ми досаждай!

За Руската сволач е важно само ВОДКАТА. Другото е ала бала.

Наглост.

Глаго̀лицата е първата българска азбука създадена от Кирил и Методий в периода от 855 г. до 862 г. за превод на църковна литература от гръцки на български език. Това е и първата позната славянска азбука. На глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които св. Кирил и св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век. На глаголица са били написани и първите български оригинални произведения. Този ранен период се отразява например от Киевските листове, в които се откриват фонетични промени и думи, характерни за езика на западните славяни. Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа(Преславската книжовна школа е първата книжовна школа в България, основана от княз Борис I през 885 или 886 в столицата Плиска. В нея е създадена Кирилицата. Средище на старобългарската литература.в края на IX или началото на X век).Сред най-ранните писмени паметници на кирилица е двуезичен надпис с гръцко и кирилско писмо на керамична ваза от Преслав, датирана към 931 г. Традиционно кирилицата е приписвана на Климент Охридски, а името ѝ – в чест на св. Кирил – Константин Философ, на когото Климент Охридски е ученик. Кирилицата заменя глаголицата, създадена по-рано от Константин Философ-Кирил, съгласно византийската външна политика през IX век с цел славянските народи да не възприемат християнството от Рим. Подобно на латиницата, за основа на кирилицата е използвана гръцката азбука, Солунските братя Константин Философ (Кирил) и Методий въвеждат глаголицата първоначално във Великоморавия, където са изпратени през 862 г. да разпространяват християнството на славянски език. Тогавашният владетел на Великоморавия – княз Ростислав, търси съдействие от византийския император Михаил III и за да отслаби влиянието на Източнофранкското кралство, чиито свещеници проповядват на латински език.РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТВОРЦИ,СЪЗДАТЕЛИ И РЕФОРМАТОРИ ЗА НЕДОРАЗБРАЛИТЕ ЗОМБИРАНИ БОЛШЕВИКОКОМУНОШИЗОИДИ ЯСНА ЛИ Е ИЛИ НЕ???

Аз по принцип смятам Радев за ограничен военен без много интелект. В същото време той беше човекът, който се издърви на руския патриарх, който се опита да омаловажи българското опълченско и друго неруско участие в Освободителната ( за нас) война, Радев взима отношение и по въпроса за писмеността . Това не ми променя мнението за него, но се питам А КАКВИ БОКЛУЦИ СА ТИЯ В ПРАВИТЕЛСТВОТО ДЕТО СИ МЪЛЧАТ ?!!!!

В год 6393 (885). Послал (Олег) к радимичам, спрашивая: «Кому даете дань?». Они же ответили: «Хазарам». И сказал им Олег: «Не давайте хазарам, но платите мне». така започва руската история, после дошли монголците и така до Петър І който ги направил холандци и само защото взели българския език, букви и религия сега има Русия

Русия се разпада

Този халтурно дезинформационен център да бъде закрит и ако ние имаме подобен в муууусква също да бъде закрит. Във века на интернет няма нужда от подобни инициативи, като ме интересува нещо, влизам в нета и .... за какво ми е да ходя руския център?!!! Загуба на време!

След като не признават приноса на България за христианизацията и произхода на кирилицата и карат по старата болшевикокомуно шизоидна пропаганда относно историята ни сами са си виновни че отрязват тотално общото културноистористорическо наследство,предложението за въвеждане на патентно право върху кирилицата е добра идея да минават тогава болшевиките на латински или китайски.

Вече кирилицата е европейска азбука от която се възползвали руснаци и монголци

Охи-ахи за разлика от руската колхозна провинция вкл и към ден днешен в българските села има читалища и училища и интернет и до ден днешен хотата в тези провинции считат че Ленин и Сталин са създали азбуката,а относно книгите по лавиците пленуми на цк на кпсс...

До Охи-ахи,когато е съществувала Тракийската цивилизация и тракийските народи описани подробно от древногръцките автори които нямат нищо общо със "славяните"обитателите на териториите одвъд Черно Море единствената реч която е звучала там е била нещо от сорта Уу-уу-ааа Мъъъъъ Ъъъъ Ооооо Матааа и тем подобни звукосъчетания по това време.Н ито един древногръцки автор не е писал за "славяни" велика руска цивилизация,руска писменост,"алфавит"????? Защо ли????

скоро да приватизирате кирилицата като българска интелектуална собственост и да забраните на останалите държави да я ползват. освен това очаквам да забраните на останалите държави в техни културни учреждения да отдават почит на Кирил и Методи, понеже те държат правата на българската интелектуална собственост - кирилицата. има и друг вариант - за да няма повече скандали очаквам БАН да реализира подзетата преди години точно от юзъри кампания да се премине на латиница, понеже имаха проблеми с инсталирането на този шрифт и вместо ш пишха 6, вместо ч - 4 и т.н. Началото вече е положено с издаването на Под игото на латиница. Само че трябваше да бъде прекръстено на По време на присъствието.

понеже НЕ те притежеват правата...

Кирил и Методий не са създали Кирилицата, а Климент, Наум, Ангеларий и Симеон. За разлика от Климент, Симеон е завършил Мангаурската школа - единственият университет тогава и е владеел, освен български и Атически гръцки и Класически латински. Това допринася до добълнително лексикално и граматическо усложняване на българският език, което не е съществувало по времето на Кирил. По негово време се създават Три Преславски школи-2 едноерови(ь, Ъ) и една двуерова(ь, ьI), които отразяват развитието на българските диалекти по онова време. За разлика от Преславските школи,в които глаголицата не се ползва, в Охридската книжовна школа, която е създадена и значително по късно от Климент , глаголицата продължава да се използва с кирилицата за доста продължителен период. Това ме навежда на мисълта, че Кирилицата е Симеоново умотворения.

Вижте хубаво какво представляват комунистите!!! А вижте и по долу коментарите и на нашите комунисти, готови да убият и децата си, само и само да наплюят славната ни и вековна история.

Руснаците кога не са крали чужда история?

Ами като нямат с какво да се гордеят в своята! Какво друго им остава, освен да крадат чуждата и да фалшифицират! Как иначе да градят имидж на велика сила, каквато не са! Нямат собствена писменост, език, култура, всичко им е привнесено отвън!

Просто трябва да помним че Русия смятя земите до Дарданелите за руски. Така е заведено още откакто Петър пърби слага сърбина Сава Владиславович за свий съветник по балканските въпроси. От тогава още официалната им позиция е че съюзник може да им е Сърбия, а България е недоразумение, което трябва да изчезне от историята. Друг е въпроса доколко сърбите реално могат да са им съюзници, имайки предвид че девиза на сърбина-пацифист и до днес е "Сърбия до Пацифика"...

Когда славяне жили уже крещеными, князья их Ростислав, Святополк и Коцел послали к царю Михаилу, говоря: «Земля наша крещена, но нет у нас учителя, который бы нас наставил и поучал нас и объяснил святые книги. Ведь не знаем мы ни греческого языка, ни латинского; одни учат нас так, а другие иначе, от этого не знаем мы ни начертания букв, ни их значения. И пошлите нам учителей, которые бы могли нам истолковать слова книжные и смысл их». Услышав это, царь Михаил созвал всех философов и передал им все сказанное славянскими князьями. И сказали философы: «В Селуни есть муж, именем Лев. Имеет он сыновей, знающих славянский язык; два сына у него искусные философы». Услышав об этом, царь послал за ними ко Льву в Селунь, со словами: «Пошли к нам без промедления своих сыновей Мефодия и Константина». Услышав об этом, Лев вскоре же послал их, и пришли они к царю, и сказал он им: «Вот, прислала послов ко мне Славянская земля, прося себе учителя, который мог бы им истолковать священные книги, ибо этого они хотят». И уговорил их царь, и послал их в Славянскую землю к Ростиславу, Святополку и Коцелу. Когда же (братья эти) пришли, – начали они составлять славянскую азбуку и перевели Апостол и Евангелие. И рады были славяне, что услышали они о величии Божьем на своем языке. Затем перевели Псалтырь и Октоих и другие книги. Некие же стали хулить славянские книги, говоря, что «ни одному народу не следует иметь свою азбуку, кроме евреев, греков и латинян, согласно надписи Пилата, который на кресте Господнем написал (только на этих языках)». Услышав об этом, папа римский осудил тех, кто хулит славянские книги, сказав так: «Да исполнится слово Писания: «Пусть восхвалят Бога все народы», и другое: «Пусть все народы восхвалят величие Божие, поскольку дух святой дал им говорить». Если же кто бранит славянскую грамоту, да будет отлучен от церкви, пока не исправится; это волки, а не овцы, их следует узнавать по поступкам их и беречься их. Вы же, чада, послушайте божественного учения и не отвергните церковного поучения, которое дал вам наставник ваш Мефодий». Константин же вернулся назад и отправился учить болгарский народ, а Мефодий остался в Моравии. Затем князь Коцел поставил Мефодия епископом в Паннонии на столе святого апостола Андроника, одного из семидесяти, ученика святого апостола Павла. Мефодий же посадил двух попов, хороших скорописцев, и перевел все книги полностью с греческого языка на славянский за шесть месяцев, начав в марте, а закончив в 26 день октября месяца. Закончив же, воздал достойную хвалу и славу Богу, давшему такую благодать епископу Мефодию, преемнику Андроника; ибо учитель славянскому народу – апостол Андроник. К моравам же ходил и апостол Павел и учил там; там же находится и Иллирия, до которой доходил апостол Павел и где первоначально жили славяне. Поэтому учитель славян – апостол Павел, из тех же славян – и мы, русь; поэтому и нам, руси, учитель Павел, так как учил славянский народ и поставил по себе у славян епископом и наместником Андроника. А славянский народ и русский един, от варягов ведь прозвались русью, а прежде были славяне; хоть и полянами назывались, но речь была славянской. Полянами прозваны были потому, что сидели в поле, а язык был им общий – славянский. „Повесть временых лет” - първата руска летопис -13 век

Пропусна най важното Кирил и Методий са етнически българи,дядо им е болярин който се жени за българка от семейство на преселници,български монаси са се образовали в Солун,Константинопол вкли и в Рим,това че са живеели извън територията на тогавашна България е било напълно нормално.

точно тъй, и ей сега ще излезе и някой който да каже че са били и етнически македонци...лично си ги познавал види се, и даже и дядо им си знаел... ама драскай в същия дух, важното е да си вярваш

Константин вернулся из мертвих ....... хахахаха абе прабългарчета , автора е смесил Кирил с Климент, толкова ли сте тъпи ?

С тая повест си избърши задника! Отдавна е доказано, че тя е ФАЛШИФИКАТ!

В год 6360 (852), индикта 15, когда начал царствовать Михаил, стала прозываться Русская земля. Узнали мы об этом потому, что при этом царе приходила Русь на Царьград, как пишется об этом в летописании греческом. В год 6393 (885). Послал (Олег) к радимичам, спрашивая: «Кому даете дань?». Они же ответили: «Хазарам». И сказал им Олег: «Не давайте хазарам, но платите мне».

С тая повест си избърши задника! Отдавна е доказано, че тя е ФАЛШИФИКАТ!

Всяка година по поръчка започвате да плюете Руското посолство и да ближете краварското:(((( Да ви имам тоя ''принос'' дето все го изтиквате напред по простата причина че няма с какво да проумеете казаното, написаното, показаното, реалността..

в Йоакимовата летопис (XVII в.), където в разказа за покръстването на русите при Владимир се посочва, че българският цар Симеон изпратил високообразован свщеник (йерей) и много книги [17]. Е. Михайлов има основна заслуга за изясняването на това според него „много ценно и пряко, но труднообяснимо сведение” за проникването на българската писменост и книжнина в Русия през X в. Поради своя анахронизъм мнозина учени са се отнесли скептично и резервирано към него, а други са приели само факта за разпространението на българска книжнина. Всъщност Е. Михалов успя да го изясни, изхождайки от мястото, което е заемала Симеонова България в „Повесть временых лет”. Според него въпросното свидетелство в Йоакимовата летопис трябва да се приема в смисъл, че „християнска, Симеонова България, чийто най-виден владетел бил Симеон и по времето на когото славянобългарската книжнина преживяла своя най-висок разцвет, и при когото България се наредила между първите европейски държави, дала на руския народ първите негови наставници в християнското учение, както и книгите, на които той се научил да чете и пише”

Называя буквы азбуки, мы говорим сейчас: «а», «бэ», «вэ» и так далее. Лет сто назад еще заучивали славянские их названия: «аз, буки, веди, глаголь…» Тот, кто не знал ни аза, не знал или не смыслил решительно ничего, даже самого начала науки. В таком значении слова эти живут и по сей день.

Значи Ленин е премахнал аз буки веди и сложил а Бе ве ге

А,Бе,Ве мозги не еби, ето латинский-немецкий ваша граматика повлияна от немецкая, А,Бь,Вь,Гь и так далееее....ето по болгарский

29 января 1710 года, 309 лет назад, Петр I, посетив Печатный двор, принял решение об изменении алфавита на гражданский шрифт. Руснаците да си празнува 24 май на 29 януари - стига са крали българска цивилизация

Те дори казват на азбуката алфавит от гръцката азбука

А а ти даваш ли си сметка че точна тази азбука използваш и е която и викаш кирилица... Отвори някоя книга на църковнославянски и виж колко ще ти е лесно да се оправиш

"Свети Кирил, по прозвище Философ (827-869) и неговият брат Методий Моравски - родени в гръцкия град Солун, реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия". Забележете: "...първи разпрстранители на грамотността и просветата в Русия". Това е опашата лъжа. Когато азбуката е дошла по тогавашните руски земи Кирил и Методий отдавна са били покойници. Цялата изложба на руския културен център е една умишлена манипулация и изкривяване на историческите факти.

Руския цар Петър I е унищожил кирилицата и я нарекъл Амстердамска азбука - от тук насетне кирилица в Русия просто няма. В България все още наричаме азбуката си Кирилица и сме единственат държава която я нрича така. За това Европейския съюз прие Кирилицата за официална азбука донесена в съюа от България.

Я виж това: Ћирилица је писмо које користи осам словенских језика: белоруски, бугарски, македонски, руски, српски (користи азбуку – која се разликује од других ћириличких писама) и украјински, као и већи број других језика бившег Совјетског Савеза, Азије и источне Европе. Дунгани, исламизовани Кинези из Казахстана који говоре једним дијалектом мандаринског кинеског, такође користе ћирилицу као стандардни писани систем. Дунгански дијалект је једини из кинеске групе језика који не користи кинеске карактере и једини језик синотибетске породице који користи ћирилицу као стандардни писани систем. Ознака савремене ћирилице према ISO 15924 је Cyrl 220, а њене старословенске варијанте Cyrs 221. в превод Ćirilica je pismo koje koristi osam slovenskih jezika: beloruski, bugarski, makedonski, ruski, srpski (koristi azbuku – koja se razlikuje od drugih ćiriličkih pisama) i ukrajinski, kao i veći broj drugih jezika bivšeg Sovjetskog Saveza, Azije i istočne Evrope. Dungani, islamizovani Kinezi iz Kazahstana koji govore jednim dijalektom mandarinskog kineskog, takođe koriste ćirilicu kao standardni pisani sistem. Dunganski dijalekt je jedini iz kineske grupe jezika koji ne koristi kineske karaktere i jedini jezik sinotibetske porodice koji koristi ćirilicu kao standardni pisani sistem. Oznaka savremene ćirilice prema ISO 15924 je Cyrl 220, a njene staroslovenske varijante Cyrs 221. N Показване на още 685/5000 Кирилицата е азбука, използвана в осем славянски езика: беларуски, български, македонски, руски, сръбски (използват се и букви, които се различават от другите букви на кирилица) и украински, както и редица други езици на бившия Съветски съюз, Азия и Източна Европа. Дунганците, ислямизирани китайци от Казахстан, които говорят един диалект на мандарински китайски, също използват кирилицата като стандартна система за писане. Дунганският диалект е единственият от китайската група езици, който не използва китайски букви и е единственият език от семейство Синотибет, който използва кирилицата като стандартна писмена система. Обозначението на съвременната кирилица в съответствие с ISO 15924 е Cyrl 220, а нейните старославянски варианти са Cyrs.

която също се ползва от сърбите.

втория текст отговаря на твоя въпрос - "И защо реши така"

В България все още наричаме азбуката си Кирилица и сме единственат държава която я нрича така. руски: кириллица английски: Cyrillic белоруски: кірыліца унгарски: Cirill гръцки: κυριλλικό испански: alfabeto cirílico италиански: cirillico казашки: кириллица латвийски: kirilicas има ли смисъл да продължавам?

В момента пишем на руска шльоковица от руска клавиатура, но Европейския съюз официално призна тази азбука за Българска