Норвегия въведе задължителна военна служба за жените

Закон за въвеждането на задължителна военна повинност за жените бе приет днес в норвежкия парламент.

Обратно в новината

Коментари - Норвегия въведе задължителна военна служба за жените | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредното оперетно решение на оперетна министърка в оперетна държавица!!! Тия травеститчета ще попречат на Русия ,ако реши нещо!

Този коментар е по друга тема за което се извинявам Моля помогнете, Търся тема за ползата от ремонта на Лъвов мост. Ако няма такава кажете ми и как може да се започне нова тема. Аз не мисля че от този грандиозен ремонт има някакъв смисъл предвид това, че светофарите преди и след това не са пипнати и задръстванията стават именно там. Искам да се оплача някъде в общината, но предполагам, че повече хора трябва да споделят това становище, за да може някой да ни обърне внимание.

Между другото след такива гръмки и заучени фрази и цитати от Сун Дзъ да питам дали познавате българската армия и военщина отблизо.

залегни как ще ми изпълнят тези девойки ми е интересно? На гръб с вдигнати крачета? :)

Тъп коментар на тъп балкански мачо...

Ей, как не се сетих аз за това!

Казармата в Норвегия или САЩ съвсем не е мизерия, а храната и обсъановката е идеална.

Вече очаквам ..." Някоя си европейска страна " да въведе задължително раждане за мъжете ... спрете се бе хора - изкуственото приравняване на половете е против природата на човечеството. Съществуваме от хиляди години .... но сега сме на път да се затрием от простотия !!!

Откога жените не са равни с мъжете, че вече се обърках?

А,какво значи равни ... природата ни е създала различни, за да оцеляваме като цяло .

"Равни" не значи че са еднакви. И сега, тъй-като жените примерно живеят по-дълго от мъжете, ти какво предлагаш за да постигнем равенство - да почнем да уморяваме жените отрано ли? Или да не ги пенсионираме преди мъжете? Може би наистина трябва да ги пенсионираме по-късно, да ги пратим на фронта да мрат и да губят ръце и крака, да ги пратим за патрулни полицаи, да ги пратим в тежките индустрии с най-многото злополуки и инциденти, с цел да се изравнят с мъжете и да не живеят по-дълго? Ти може би предлагаш и да се забранят черните спринтьори, защото са по-бързи от белите, тоест не са "равни"?

Е то е ясно - всеки войник ще ходи с майка си в казармата, за да има кой да му бърше д*цето на маминото. Проблема е, а ко има няколко сина, с кого по-напред да ходи в казармата. Не е зле и бащите им да ходят, щото има опасни неща - оръжия, учения - детенцето да не се повреди нещо.

Само не разбирам този коментар какво общо има с темата за жените в армията в Норвегия! И обикновено жените са тези, които бършат дупета.

Нормално. С оглед на руските простотии в последно време...

Казваш с голи гърди ще бранят родината си от руските главорези! Мдааа, с оглед на българската простотия - далеч няма да стигнем. То бива да си безмозъчен, ама чак толкова не бива. Между другото, в Израел жените отдавна подлежат на задължителна военна служба, нищо, че не са заплашени от "руски простотии". Или греша?

А кога Норвегия ще въведе задължителна домакинска служба за мъжете/т.е. до печката и мивката в кухнята/? Така матриархатът законово ще е установен в държавата, в която в училище децата четат приказки как принца се жени за принца. Не ми се ще чак толкова да напредваме.

Това на снимката от кой пол е?

Споко, има топки!

норвегия граничи и с русия , и са само три , четири милиона . та за това им се налага .

На гол тумбак чифте пищови.

По тази логика дай да намалим още средствата за и без това катастрофиралите образование и здравеопазване, за да има за армията. В задачата се пита обаче, кого ще пази тази армия. Българите продължават да бягат от тук и да търсят по добър живот някъде другаде.

Някои тук явно мислят казармата за нещо много яко. Аз моите деца не бих ги пуснал там. По добре да получат добро образование и да се реализират в живота, без значение дали тук или в чужбина, вместо да си пропилеят 1 или 2 години за нищо.

Прав си , "мъШки" . Изучи момченцата си , прати ги в европата , . Те там ще се уредят . Ще се омъжат за негри или араби . Ще си живеят с кеф .

От наборници не може да се очаква нищо. За справка украйна. Зле обучени и крайно немотивирани младежи, които мрат като мухи. Човек трябва да е доста глупав, за да си помисли, че тук би било по различно. На практика издържането на наборна армия, ако искаме да е добре въоръжена и подготвена, излиза по скъпо от професионалната армия. Ако на някой му липсва казармата, нищо не му пречи да се запише като професионален войник. Единствения ефект от моята служба беше, че тотално намразих военщината.

в професионалната армия са наемници и се бият за пари. Ако имаш да им плащаш -Ок. Обаче ако нямаш или другия има повече от теб си загубил.

Ама ти сериозно ли мислиш че издръжката на 80 000 наборна армия би излязло по евтино. Пак уточнявам. Това при положение че тези наборници искаш да са добре обучени да стрелят и да боравят с бойната техника, а не просто да мерят широчината на стаите с клечка за зъби.

Войните винаги са се водели за пари. Всъщност в стари времена така са мотивирали мъжете да участват. За справка напр. Александър Македонски. Сега простолюдието се бие някои други печелят. Ако ме накарат да отида в армията ще направя всичко възможно да се скатая.

НЯКОЙ ТУК СЕ ОПИТВАТ ДА ТЕРСЯТ НЯКАКЪВ ЗАМИСЪЛ НА ТОВА РЕШЕНИЕ? АКО СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ТЕЗИ СТРАНИ ,ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ СЕ ОПИТВАТ НАПЪЛНО ДА ПРИРАВНЯТ ЖЕНАТА С МЪЖА НА РАБОТНОТО МЯСТО И ВЕЧЕ ИЗИСКВАТ РАВЕН БРОЙ МЪЖЕ И ЖЕНИ НЕЗАВИСИМО ЗА КАКВА РАБОТА СТАВА ВЪПРОС ,А НЕ ЗАЩОТО НЯКОЙ ГИ ЗАПЛАШВА ,КАКТО Е СЛУЧЕЯ С ИЗРАЕЛ ! АКО ПОГЛЕДНЕТЕ САМАТА СНИМКА ТРЯБВА ДА ВИ ПОДСКАЖЕ ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ Е МЪЖ И КОЙ ЖЕНА ,А ВСИЧКИ ДА СЕ КЛАНЯТ НА РОГАТИЯ !

Това е така, вече дори от детските градини се обработват децата, че човек не се ражда с определен пол, а сам си го избира (става въпрос за Швеция). Приятелски съвет: вземи, та си смени ника, че не ти подхожда.

Уплашиха се от мусюлманската помия която ги залива!!! мусюлманите вярват че ако жена убие мусюлманин то той отива във АДА. Браво на правителството на Норвегия!!! Нека сега някой умник соросоид тука от Българските про марихуански отрепки плюе че навремето в България служехме по 2 години и ставахме истински МЪЖЕ а не като днес педалчета на всяка крачка!!!

умни са норвежците. Страната е малка, но много богата на нефт. Като виждат как една по една демократизират страните с нефт им става ясно, че се нуждаят от защита. Рано или късно ще дойде и техния ред при тези огромни запаси и трябва да са готови.

Те са страна членка на НАТО. Би трябвало да не се прителняват от външна агресия. ;)

то и Гърция е от НАТО, но неможа да ни опази от Турция..също от НАТО. Чакай ти НАТО да ти свърши работа. На вълка врата му е здрав защото сам си върши работата.

ТОВА СЪЩО Е ЗАМИСЛЕНО ОТ САТАНАТА ! ДА НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ Е МЪЖ И КОЙ ЖЕНА ,ВСИЧКИ ДА БЪДАТ ОБЛАДАНИ ОТ ДЯВОЛА И ДА СЕ КЛАНЯТ НА РОГАТИЯ !

И дявола е нищо пред О9А. Ако знаеш какво е О9А де...

Наборната служба си е загуба на време. Момчетата ставали били мъже. Хайде стига глупости. Тези които си бяха л преди това, такива си бяха и след това. Вътре придобих ценните умения да мета и да рина сняг по плаца. Да стъргам сапун на пружината и да правя сапунка. Да си оправям леглото без гънка. Да се примирявам с тоталната мизерия и яденето на боклуци. Мишките и плъховете в спални, миялно, артелна и кухня. Липсата на елементарни хигиенни условия. Миенето и отпушването на кенефи. Да не забравяме и даването на наряди до пълно побъркване. Изпълняването на малоумни заповеди на комплексирани и алкохолизирани военни. Айде нема нужда. Сегашните момчета и момичета не са изпуснали нищо важно и смислено.

Абсолютно съм съгласен с теб. Мъж и жена се става чрез ясно поемане на отговорности. Но трябва да се осъзнават, а не само да се философства. Да построиш една къща тухла по тухла със собствени ръце, те прави повече мъж от колкото глупавата казарма. Казармата не те учи дори с проблеми да се справяш. Просто загубено време...

При една реална война мизерията може да е в пъти по-голяма ,а боклуците, които си ял само да сънуваш! За да издържиш на такива неща се иска тренинг. Аз като гледам днешните лигли от неясния пол една нощ на остров с комари не могат да изкарат камо ли за война да говорим. Това, което си виждал в българска казарма е нищо, сравнено с това което минават сериозните армии по света. Колко метра ще издържиш да тичаш ако ти се наложи, ей така както си в тази форма в момента? А като ти се наложи да бягаш километри с 20-30 -40 кг на теб? Дане говорим за други по сериозни неща ,които дори не се сещаш.

Предполагам правиш разлика между наборната служба в тогавашна и бивша соц държава като България и наборната служба в страни като Норвегия? Едното си го видял, другото е като лагер. И в Aвстрия и в Швейцария имат задължителна наборна служба. Да си ги чул да реват ?

Ние си мислим, че военната служба навсякъде по света е като в бившата българска казарма! Простотия и губи време! А при умни и прогресиращи народи, това е начин за възпитание на здраво и патриотично поколение!

Не си прав. Наборната казарма е на всякъде една и съща. Във вишите военни подразделения и колежи обучението, дисциплината, респекта е на съвсем друго ниво. Там всеки знае за какво е влезнал. Казармата си е насаждане на страх у хората. За това ефективна казарма има само когато е професионална.

За съжаление много умения и качества се постигат чрез специални тренировки/ СТАВА ВЪПРОС ЗА ВОЕННИ/. Често с гадни и силови методи! А опитай да станеш "тюлен" самостоятелно!?

Била еднаква навсякъде. Аре стига глупости. Беше еднаква в страните от Варшавския договор.

то не е наша работа защо и как.... Но е добре в армиите да има ВОЙНИЧКИ , защо ни? В Израел ги има вече отдавна.

Еврейките са най-качествените жени на света, тъй-като са хем войници, хем имат много деца. Виж в Европа, нито жени, нито мъже има, има само трети пол, и затова едни мангали ще ви наследят :)

magit@abv.bg

хахахахаха

Само да не ги вкарват в общи спани помещения и бани с мъжете, че ще има бейби-бум

Ми то това е целта :)))) Да не мислиш, че ще ходят да се тепат.

Ако погледнем към нещата сериозно,и без да анализираме подбудите на норвежците за това решение,всъщност има полза!! В Израел,всеки знае как са нещата... Освен това,в почти всички армии в света,има жени на кариера(офицери,командоси,пилоти)които много добре се справят,и не отстъпват на мъжете!! В Гърция,се мисли от 5 години,дали да не се предприеме същата мярка... Дотогава,жените в граничните райони,от възраст на 18,до 50 години,участват в така наречена "всенародна отбрана"!! Почти всяка Събота и Неделя-наравно с мъжете-се обучават в реални условия,и много често участват с Националната гвардия и с армията на маневри....Тяхната роля е,до половин час след сигнала на тревогата,80% от тях,да са заели предопределени позиции!! Освобождават армейски персонал за боевете,като пазят складове,пътни артерии,летища,второстепени територии където може да има инвазия.... А,и са готови,да помогнат на армейски части,които изпитват затруднения с врага!! Частите,не са изцяло женски или мъжки,а смесени!1 Всеки си държи оръжие,униформа и дажби за 3 дни в къщи. Също така,и 40 патрона(запечатани в специални кутии,и ако се открие неоправдано отваряне-тежко и горко...)и 5 пълнители за автомата.

Под "гранични райони",да се разбира границата с Турция,и отчасти с Албания!! Те-и САМО ТЕ....

За война с кого смяташ да готвиш цялото население, барабар с жените, старши??

Една жена няма значение дали е добър войник или не. При нея други неща имат значение. Тъкмо за това, най-популярното име сред новородените в Осло е Мохамед.

ТОР вече с поличка и бюстие ли ще го рисуват, а Валхала пълна с моми в доспехи? Че да пасне на новата научна мисъл, според която във викингската митология войните са били жени, а готвачите - мъже? Как пък ни една жена не е акустирала тук, докато викингите са се били като наемници за Византия? Политкоректност - хубаво, но историческата истина не я пипайте, молим!

Важното е уменията за оцеляване, които ще придобият за тези 18 месеца. Умения, които в най-скоро време със сигурност ще им потрябват. Останалото е плява.

Предпочитам историческата тема пред актуалността. По-интересна ми е. Умения - хубаво. Тук нали се радвахме че няма казарма и който заговори за задължителна такава го обявяваха за ретроград?

kikuno

Преди всичко нормалните българи трябва да почнат да правят повече деца а и навреме а не когато майките са на края на фертилната си възраст и голяма част от родените деца са с увреждания.Докато ни управляват турци и ренегати никога не ще ни оставят да имаме отново наборна армия .Няма нищо лошо в това и момичетата да изкарат по някой месец служба колкото да се отучат да пищят и стрелят със затворени очи .Няма вредно познание а в армията могат да се научат много полезни неща които остават за цял живот .При една добра обучителна програма прекараното време няма да е загубено

Все по-късно ще раждат. От кога дърсят методи за износване на късни бремоности. Дали е политика - не знам, тенденция такава -има...

Браво на Норвегия! Казармата е школа за възпитание и в цивилизована държава изпълнява точно тази функция. За съжаление в България това не може да се случи.

Не си разбрал темата, или се правиш на разсеян за да си прокараш гледната точка?Ако е второто - браво. Но ако не е - нищо общо няма това което ти искаш и това което Норвегия е въвела. :)

А, тези кюрдите отдавна ги изпревариха: в тяхната армия 40% от бойците са жени вече и влизат в стълкновения с Ислямска държава.

Евала на мен,батковци и какички!! Намерих решение за отбраната!! Непробиваема,и почти без пари!!! От армейски части,съставени от жени-и то,от част от тях...... При чужда агресия,Фидосова атакува челно(в минижуп)ревейки:-"мъже,мъже"!!(Ако атакуват женски части от Норвегия,ще и помага Калайджиев,и ще викат:-"я елате пиленца......") В гръб,ще напада кака "Пъстра",и ще минира полетата(за да спре отстъплението)след консумация на обилно количество бобец!! Ще напада по монокини!!Врагът,ще се разболее!!Ще повръщат с дни!! П.П. Ако има нужда от подкрепления,аз съм насреща!! Гърция е неизчерпаем източник на каки с такива размери!! Комшии сме-ще помогнем!!!

с изути гащи ще сее мини

войната в Ливан започва, след като там навлизат танкове от женския корпус на чуждестранния легион. Не са имали никаква съпротива.

Вникни в коментара!!! Ще видиш,че въобще не се смея......

Еманципация в Гейропа означава равни права, но и задължения .... лошото е, че скоро май и мъжете им ще трябва да раждат.

Де ги виждаш тези мъже?Виж гейове наспорил господ.

Гейовете не ги е "наспорил господ", а отгоре е решено да се пропагандира този тип поведение. И си има определена причина за това.

Тези не са у ред! Не мога да повярвам, че една европейска, богата, уж цивилизована държава праща жените си в армията! Жените имат друго призвание и други функции. Да вземат да приемат закон за задължителна бременност за мъжете, тези откачалки! И смахнатата им министърка решила да се гордее... ужас!805

Викингите имат исторически опит. Жените воини там са били на голяма почит!!! А и там равноправието между мъжа и жената е основна ценност и никога не е било поставяно под съмнение!!!

няма значение кой отгоре, кой отдолу. Виж ако бяха само мъже щеше да има значение!

Това че са феминизирани сега е вярно. Но не разбрах на какво основание твърдите, че жените им са били войни, или че жените-войни са били някакъв еталон? Исторически сведения ли имате, или сте запознат с викингската митология> Щото тя за разлика от съвременността им звучи супер маскулинно - повечко от нашата. Но все пак аз не съм тесен специалист по техния фолклор, все още. макар че назнайвам това-онова.

Въпроса за образованието и осведомеността на човека винаги е бил личен избор за индивида или избор на родителите му!!! В този случай не мога да се произнеса каква е причината за Вашите пропуски по темата!!! Но няма как да не Ви окуража да продължите по пътя на познанието!!!

Скоро ще задължат мъжете пък да раждат. Света полудя.

Ти си луд, моето момче. Жените са също толкова ценни, кадри, колкото и мъжете. И издържат повече на болка. Освен това, багодарение на мисогенисти като теб са много по-податливи на дисциплина и не им пука къде точно стрелят, стига д е в целта. Това, че мамини синчета като теб ги е страх от една (равноправна) армия... ми знаеш къде да се скриеш - при полата на МАМА

То няма да е зле да върнат задължителната служба в БГ поне за мъжете до колкото са останали такива.....

Дудука обеща! И после се покри. Чу ли бе Дудук!

Не се чувствам особено мъжки когато по-глупави хора от мен командват.

То за армията акъл не се иска.

Какво ли ще стане ако пусна една жалба срещу дир бг? Ама не в български съд .... естествено ;)

Защо го пишеш това? Помощ ли ти трябва, какво ли?

Всички български сайтове имат предупреждение за използване на "бисквитки", само дир.бг няма. Как става тоя номер беее, дира?

Що бе,кое му е лошото. В един кашишки полк от 1 500 войника да няма каки за обслужване ли???:))) Знаеш ли как ми се миеха 3 000 чинии когато си работно в столовата.....всяка сутрин нова якичка кой да я зашие:)))) Като напращиш кой да те улаби:))

а ние мразим армията!

Аз се гордея, че 2,3 години съм пазил страната си и съм се клел пред знамето!

я питай някой сополанко дали иска да служи със задължителна повинност (та дори и доброволно)

С какво точно се гордееш? Че си чистил тоалетна с бръснарско ножче и четка за зъби може би? Че си стъргал сапун на пружина и после цяла нощ си търкал сапунки? Извращения. С кое от тях си допринесъл нещо за държавата? 2.3 години безполезно загубени.

Закон за въвеждането на задължителна военна повинност за жените бе приет днес в норвежкия парламент. В строя , норвежките ще бъдат едни"гърди" пред своите колеги.

Интересно разбиране за демокрация. Такива решения може би трябва да се взимат с референдум, все пак. Някой решил - и година и половина от живота ти отива зад решетките - без питане и без вина. Не се ли надживя вече това малоумие.

Що бе, страх те е да не би някоя норвежка, да се окаже по-мъж от теб ли ? Или на теб не ти пука, колко си мъж ? Смешко!

То и нашето приемане в ЕС и НАТО май трябваше да е с референдум ама.....демокрация...

глупости кого цитирате какви са тези лъжи

Да живей феминизма - на ви сега и военна служба!

На 25 май 2011 Европейският съюз въведе изискването всички уебсайтове, опериращи на територията му, да търсят съгласието на потребителите си да инсталират бисквитки. Аргументите в полза на решението бяха, че те представляват потенциален риск при управлението на личните данни на гражданите на ЕС и застрашават тяхната неприкосновеност.

ЕС не знаят явно какво са бисквитки. Изискването е абсурдно и неосъществимо. А паниката от бисквитките, е паника за незнаещи балъци. Ауууу бисквика! Колко е страшно! ;)

Жените ще служат в хоризонталния батальон!

Ама мо ляви престане те да коментира те от мое име! Ще дой да и ще ви стъж ня жи вота!