Една или две пенсии

B пocлeднo вpeмe ce зacили диcĸycиятa oĸoлo тoвa - ĸoя пeнcия e пo-изгoднa – caмo дъpжaвнaтa или дъpжaвнa + чacтнa oт пeнcиoнeн фoнд.

Обратно в новината

Коментари - Една или две пенсии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Втора пенсия няма. Има втори стълб, който ако искаш го взимаш като пенсия, ако искаш на куп, ако искаш децата ти.

Решението на проблема е Основен Базов Доход за всички.

Чл. 131, ал. 2 от КСО Втора пенсия - не Пенсия от НОИ в размер (-5%) Та, така...............

Парите от ДЗПО , трябва да се прехвърлят в НОИ. КОЙТО ИСКА ДА СЕ ОСИГУРЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНО, ДА ГО ПРАВИ в капиталовите фондове ,но след като си плати осигуровката за пенсия в НОИ. Всички плащания за пенсии ,които не са обвързани с платени реално вноски (инвалидни пенсии , доплащане до минималната пенсия ) и др., да се изплащат от социалното подпомагане.Когато това се направи ,ще се облекчи бюджетът на НОИ и ако и тогава се появи дефицит ,заради демографската криза , да се премине към увеличаване на вноската за пенсия.

Дефицира ще изчезне заради увеличаване на годините за пенсия -> по-малко хора ще може да се пенсионират.

1. ОСИГУРОВКИ над 14.8% водят до НАД-осигуряване, плащат се повече от колкото ще се получи. 2. Входните потоци с пари трябва да се въждат в детайли в статистиката за да се вижда точко от къде идва дефицита. И всяка "категория (труд)" да е с отделно перо "приходи / разходи" 3 .т.е. -> ДЕФИЦИРА ТРЯБВА ДА СЕ ПОКРИЕ ПО ДРУГ НАЧИН а не с увеличаване на осигуровките.

Бих искал упрвиците да дават правилните статистики: - колко души имат право да се пенсионират през 2016 с втора пенсия и колко от тях са избрали да се пенсионират с НОИ вместо ПОД.

Ами питай НОИ или НСИ. Имаш право да изискаш такива данни по закона за достъп до обществена информация.

Управниците трябва да ги показват а не НАСИЛА НЯКОИ ДА ГИ ПИТА...

при 19.8% осигирителна вноска се спестяват за 12 г. пенсии /65% заместване/ 65г пенсиониране, живот: 71 мъже, 74 жени = 6г НАД осигуряване за мъже и 3г НАД осигуряване за жени.

И какво? Да се увеличи или да не се увеличи до 19.8% вноската?

Тя вноската вече е 19.8%(с закъснение във времето), според решенията на Бойко. - Вноската трябва да е 14.8% и вторият стълб трябва да е доброволен (защото не ГАРАНТИРА НИЩО)!

след 40 г 1000 лв пенсия е като днес 200лв ПУ Ако има как ИЗОБЩО НЕ ЖЕЛАЯ ДА ВНАСЯМ и издържам депутати цитани и сие ИСКАМ ИНДЍИВИДУАЛНА ПАРТИДА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! както е в нормалните държави които все са ни сочени за пример

Аз не искам индивидуална партида защото ще я ОТКРАДНАТ. Аз искам да не ми вземат % от заплатата и да махнат задължителният втори СТЪЛБ, които не ГАРАНТИРА НИЩО.... / КТБ /

Всички така говорещи, като дойде време за пенсии ще реват, щото ни пари ще имат собствено спестени, нито някой ще го е грижа. Както се казва - средностатистически гласоподавател.

С пари за пенсия не се издържат депутати, те се издържат от данъците. А за циганите отиват в инвалидните пенсии. Но за индивидуалните партиди си прав.

държавата доплаща 4 млд...лъжа...това са парите на военни,полиция,държавни служители които не внасят осигурителни вноски,а получават наѝ-големите пенсии...как без да внасяш,получаваш наѝ-много

200 000 държавен апарат, не може да има 4млрд вноски. Парите дошли от държавата са от ДДС и акциз.

Не лъжете хората с тази втора пенсия. Няма никаква гаранция за нея, а в същото време ощетяват сегашните пенсионери с 26% от пенсиите им.

Ти май за наложения от държавата таван върху "гарантираните" държавните пенсии май не си чувал, а?

Добре е че подчертаваш ГАРАНТИРАН, защтото втория СТЪЛБ е НЕ-ГАРАНТИРАН... / т.е. КТБ и парите ги няма... /

Ал

Аз пък мисля, че трябва държавната пенсия да гарантира ЕДИНСТВЕНО минималния жизнен стандарт - пенсионерите да не умират глад. Който иска и може повече - да си спестява повече. Негова си работа. Който не може - не може. Затова всички трябва да плащат еднакви, доста по-ниски, вноски докато работят и впоследствие да получават еднакви държавни пенсии. Така, и само така, ще отпадне грабежа на осигурителната ни система: 1. Към момента един среден пенсионер 3-та категория взима като пенсия около 1/6 от средствата, които е внесъл докато е работел; 2. Държавата ще спре да провежда "социална" политика с парите за нашите пенсии - ще спре да отглежда цигани, полицаи, военни и псевдоинвалиди. Знаете ли, че на един полицай се дават около 14 пъти повече средства за пенсия, отколкото за един обикновен човек 3-та категория?

Точно за това ДЪРЖАВАТА трябва да премахне ВТОРИЯ СТЪЛБ / тя не гарантира ДОХОДНОСТ и няма ЗАЩИТА за средствата там/: - т.е АКО ИСКАШ сам може да спестяваш или да избереш 3-тия СТЪЛБ доброволно!!!

Който разчита на пенсия, по-добре да се обеси...

а защо тогава да ми удържат от парите ?!?!?!

Голяма част ще няма да доживеят до пенсия. Другите я имат 40г. Трудов стаж я не. Така че високите пенсии са за държавната хранилка.

Защо не ми пускате коментарите

В пенсионнят фонд от преватизацията е трябвало да влязат 30милиярда ,а са влезли 3милиярда и виновни няма,затова сме ощетени и много бедни и никой няма да ни защити

ПРИ ТАЗИ СИСТЕМА ХИЧ НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НВА ПЕНСИИ!!!СПАСЯВАЙТЕ СЕ ПО ЕДИНИЧНО!!!

Първо единият процент се явява реално увеличение на внесените пари от 5,6%, а освен това се увеличава и мин. база - мин. раб. заплата, а заложеното увеличение на пенсиите е нищожно. Освен това прокламираното от всички, че пенсиите са 55-60% от заплатата, значи, че при мин. заплата от 460 лв. мин. пенсия трябва да бъде 253 лв. от където прогресивно да започне изчисляването според приноса на всеки.

1. Годишно Частни Пенсионни дружества печелят стотици милиони от втория стълб. Лобито им е достатъчно силно да спре всяка законодателна инициатива за промяна на статуквото 2. Такските на ПОД в България са най-високи в ЦЕЛИЯТ СВЯТ / не само в Европа / 3. Капиталовият принцип на инвестиции НЕ ГАРАНТИРА нищо освен, че ПОД играе с парите ви на Борсата. Ако "Пазара" загуби и парите ви може да ИЗЧЕЗНАТ - както КТБ.....

Кой те кара да инвестираш в каквото и да е? Разчитай си на държавата да ти дава пенсия, тя нееднократно е показвала какъв живот осигурява на ония, дето цял живот са ѝ бачкали. А, и принципно не се занимавам да светкам балъци, но за теб ми стана жал, като си представих бъдещето ти: да знаеш, че в държавния пенсионен фонд парите също се инвестират, за да могат да покриват инфлацията, а не си седят натрупани на бали и заключени в склад. Поне на теория, де. Държавата в момента с твоите осигуровки не осигурява твоята пенсия, а на настоящите пенсионери, и изобщо не крие този факт, но това теб явно не те притеснява. Това - първо. Второ - ако си мислиш, че държавата ти гарантира пенсия повече от частния фонд - забрави. Сещаш ли се как има таван на пенсиите в момента? Това значи, че държавата едностранно е решила и ти е гепнала пари, които си си изработвал цял живот, и никой копче не може да ѝ каже. Ако утре пък ѝ скимне да ти отмени пенсията, щото вече няма достатъчно работещи да внасят осигуровки или просто за кеф, ще можеш ли да я осъдиш, както можеш евентуално да направиш с фонда си? Или пък като умреш и са ти останали пари, ще ти ги наследят ли децата? Щото остатъкът от държавната ти пенсия, дето ти си я избачкал, си остава за държавата за мезе към взиманите цял живот данъци, а частната пенсия - на който ти се пада наследник или си посочил в договора. Не, не, не ми отговаряй, виждам, че ти си един от типичните ганьовски доморасли инвестиционни експерти със сляпа вяра в държавата напук на реалностите, така че приятно ровене по кофите!

Май не си забелязъл че втория стълб е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН.... / по добре да не ми ги вземат осигуровките от заплатата и да го няма въобще....