НОИ предлага 2 варианта за увеличаване на пенсионната възраст

Два варианта за увеличение на възрастта за пенсиониране предлага Осигурителният институт. Според първия увеличението ще започне от 2016 г., а според втория - първо ще се изравни пенсионната възраст за мъже и за жени, а след това ще започне да расте спрямо това колко дълго живеят.

Обратно в новината

Коментари - НОИ предлага 2 варианта за увеличаване на пенсионната възраст | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как се отчита продължителността на живота? статистически? Ами ако тя намалее как ще намалеят годините за пенсиониране?

НОИ да спре да предлага варианти за увеличаване на пенсионната възраст, на 63+ години с патерици и памперси ли ще ходим на работа?

не става хора на 60 години да работят. те са враждебни и не могат да схващат промените и често допускат грешки

Една муцуна вече пробва да увеличи възрастта. Замина си. Комундетата ще я последват, заедно с ЕК и всякакви глобализирани кръвосмучещи структури. Най-чисто е да се разтури солидарната система, и без това тя не може да работи при наличие на много индоевропейци. Да се върне традиционния капитализъм, свободната конкуренция и свещенната частна собственост. Личните осигурителните партиди също са такава. Корпоративен данък от 40 % е подходящ, за да може да се финансира голяма непроизводствена сфера, която да поеме безработните. И отказ от отворената икономика, мита на всяка гайка, преминаваща границите. "Пенсионната възраст" трябва да отиде в историята - когато си искаш се пенсионирай, правиш си сам сметката колко пари имаш. За по-голям ефект може да въведем и златен стандарт /ако тутакси не ни бомбардират за това де :)/

а 102 вариянта да измислите пари няма да има.Тези които получават заплати държавата ги осигурява а тези които са на часно - я работодателя ще сменят я той няма да ги осигурява и т.н.Така че след 10-ина год. пенсии- НЯМА Кой взел -взел Останалите - или бачкат или мрат.Политика на РБ - кво да правиш

А младите кога ще работят?При това положение българите не могат и едно дете да отгледат.

Няма чадо мама и тати всинцата ще ви храни.Защо не кажат средната продължителност на живот.В другите държави колко години я получават пенсията. Насила ще изгодят в трудосособна възраст населението ни.

Псалми 90:10 Дните на живота ни са естествено седемдесет години И малко сметка: - 40 годни ДОД на 300 лв = 401230= 14400 лв - 40 години данък ДДС = 0,2(4012300) = 28800 лв - 40 години данък жилище = 40100 лв= 4000 лв - 40 години данък автомобил = 4050лв = 2000 лв - 40 години ДДС и акциз на един пакет цигари( 1 лв), един литър бензин ( 1 лв) и една бира (0,20 лв), един салам ( 0,5 лв), едно кисело мляко ( 0,15 лв), един хляб ( 0,10 лв) и една дъвка ( 0,05лв) без да боледуваш и ден = 403653 = 43800 лв - 70 години ДДС месечно на 10 Кв ток ( 2 лв) и на един кубик вода ( 0,10 лв)= 40 122,1 = 1008 лв Всичко до 70 год = 94008 лв Пенсионираш се ако си жив, на 67, за минимална заплата минимална пенсия 136, 08 лв ако доживееш 80 год = 13 12136, 08 = 21228, 47 И така кръвопийци, за вас остават 72779, 52 лв малко ли са ви ???? Не искам да кълна, но ако може да сте живи като се пенсионират децата ви ще е добре.

Защо бе идиоти недни не забремените задължително всички жени над 55 да ви отгледат и по едно дете???

че няма въобще да намерят млади хора за работа. А възрастните ще се пенсионират по болест, защото ще са без работа.

а бе тези луди ли са? сега сам на з5 ако сам зива до ш5 трябва да ходя с памперс на работа . *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Аз пък не знам какво се кахърите да се възмущавате под тази и онази новина. Да не би да очаквате някой да дойде и да ви оправи? Ама те са тук и ви оправят от много години вече.

моето поколение на 60 и 70-те години измира от 45 до 58 години максимум, болно и смачкано, нелекувано. Уроди, унищожихте до тук 4 поколения и продължавате с подигравките и наглостта. Да живеят ромите, вашите "избиратели". Хора, саграждани, като искате търпете уродите и оставете отново 80 годишните да решават съдбата на родината. Ще излизат възрастните от празнество в партийния дом и ще се смеят ехидно, с палци надолу, въпреки че знаят, че не урода гейски сергей им плаща пенсиите, а всички ние. Трагично е и жалко. Днес като пътувах, една жена сама си говореше в рейса и крещеше нейстово за работата си, за ангажиментитеи задълженията, за закъснялия транспорт, ей ще почнем да се самоубиваме масово. УРОДИТЕ НАГЛИ ЩЕ СИ ЖИВУРКАТ ЩАСТЛИВО И ЩЕ СЕ ХИЛЯТ ЕХИДНО, подкрепяни от излъгни старци. Ей, гей смачкан не се ли срамуваш от белите коси на хората.

Каквото и да правиш - в дългосрочен план инфлацията е равна на лихвите. Ако някой мноог кадърен управлява тези фондове, той също трябва да получи адекват възнаграждение. Т.е. трябва да се предвидят и разходи за управление на цялата система. В крайна сметка дори и да получиш повече пари, те няма да имат по-голяма покупателна способност. Без реален икономически растеж, лихвите само раздуват инфлацията.

Прес -релийз от БСП: Граждани и селяни, не се вълнувайте! Предлагаме възрастта за пенсиониране да се фиксира на 123 г. ! След като партията-кърмилница може да я доживее, значи и вие трябва да можете! Живейте бре!

Ами то сега е ТОЧНО така - 10% + 7.5% като 10% отиват в държавния фонд (НОИ), а 7.5% отиват в частния ти личен фонд. Като се пенсионираш можеш да си изтеглиш частния капитал, който си натрупал наведнъж. Ако искаш да не го теглиш - ще ти плащат от него пенсия докато си жив (според статистиката за продължителност на живота). Проблемът е в това, че 10% са твърде много за парите, които след това държавата ти дава като пенсия.

Не ми увеличавайте пенсионната възраст, а гледайте трудовият стаж! Не искам да работя 42-43 години, вместо 37. Така се получава, сега съм на 51 с 30 г. стаж, а на 63 г. ще имам 42, ако съм жива. Тези, които са работили непрекъснато, не бива да се сравняват с тези без трудов стаж. Работещите хора се изхабяват по-бързо. Никой не говори за това!

Такава е политиката в Бг ,на всички правителства ! А защо да няма ПОВЕЧЕ КИНТИ,.. ЗА ПОЛИТИЦИТЕ И РОМИТЕ ?

ЗАЩО СЕ РАЗРЕШАВА ДА СЕ ПОЛУЧАВА И ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА ЕДНОВРЕМЕННО??? И ДОКОГА ХОРА,НАВЪРШИЛИ ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ , ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ? ДО КОГА МЛАДИТЕ ЩЕ СА БЕЗ РАБОТА?

А как сладко само гукат всички, когато са в упозиция аааа???? ТОГАВА ВСИЧКО МОЖЕ, САМО, ЧЕ ТЕЗИ НА ВЛАСТ НЕ ИСКАТ ДА ГО ВЪВЕДАТ, А КОГАТО ДОЙДЕМЕ НИЕ ПОЧВАМЕ ДА ПЕЕМЕ ВСЕ СЪЩАТА ПЕСЕН, ЧЕ НЕМА ПАРИ. Ами нема да има докато има толкова много бозайници в тази държава, няма да има пари за пенсии. Само едно евала ще им направя, ако успеят да удължат живота на хората до 100 години, да се работи до 95 и да има още фондове за крадене. Паразити с паразити. Измет мръсна ....

Четейки статия като тази, ми се иска да започна да живея здравословно и да живея поне 50 години като пенсионер. Както се осигурявам на максималния доход, искам 50 години да муфтя държавата, задето са ме карали да работя до 70 години.

Колега, общо взето така правят,че никога да не вземаш пенсия. Изобщо не разсъждават какво и как човек на 70 години ще работи! Друг е въпроса, че колкото и да ни се иска и за съжаление... или не, ние няма да доживеем годините на бабите и дядовците си. Като гледам на къде са тръгнали нещата ще се радваме ако доживеем до 60.

Работещите от трета категория, няма да се прнсионират, за да могат да внасят осигуровки за военните и полицаите.Тези същите(военните и полицаите) и без това са свикнали да живеят на гърба на народа...

Ранното пенсиониране на най-излишното и мързеливо съсловие-военните, е най- голямото безобразие на постсоциалистическата система! Разбираемо е да се пенсионират по-рано например учителите поради естеството на работата им, но военните??!

АЗ НЕ ЗНАМ КВО СИ ИГРАЯТ ТИЯ. ДА Я НАПРТАВЯТ 105 години и 75 годити стаж. ЕТО ТИ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА

Средната продължителност на живота в България за мъже е 60г., а за жени е 63г. трябва да се увеличи пенсионната възраст,за да НЕ могат да си ползват пенсиите.Все пак има и други нуждаещи се....

НОИ предлага 2 варианта за увеличаване на пенсионната възраст През 2059 г. по прогнози ще има около 5 мил. българи и от тях пенсионерите ще бъдат мнозинство. Така че третият вариант е пенсионеране на 100 години.

Ако възрастта за пенсиониране започне да се мени според продължителността на живота, то тогава тя незабавно трябва да започне да се намалява, и то с много бързи темпове, защото хората вече мрат като мухи а раковите заболявания и инсултите на толкова много млади хора (заради стреса и ГМО-боклуците с които ни тровят) са вече като грипна епидемия!!!!!!!!!!!!!!!!

Тройната коалиция при съставянето на вариантите за пенсиониране, са приложили хипотезата че през 2059 г. българина ще стане безсмъртен , както Луцифер , когато е бил еди от най-близките архангели на бога.

През последните 15-17 години нямам посещение при лекар. Та сега отивам при лич.док.,който ме уведомява,че трябва да отида при специалист.Чудесно,казвам си.После припадам- ми тонямало направления и трябвало да си платя и прегледа и изследвания и т.н. И сега питам, като съм имал добри осгуровки и като не съм ползувал здравна помощ, какви са ми привилегиите. Абе, същото и като за пенсиите- НЯМА

Индивидуални партиди за здравноосигурителни вноски с натрупване на средствата.Всеки да отива при нужният му специалист с картата си и да плаща за извършената дейност през ПОС автомат.Така ще има стимул всеки да си плаща за здравеопазване и ще полуава нужното внимание

Ама така няма да има възможност за точене и държавния апарат + лекарското лоби ще са против.

Здравната каса трябва да има само контролна функция за здравното обслужване.Парите ни в собствени партиди с натрупване.При нужда ползвай собствените си пари.Така няма да се краде!Това е валидно за пенсиите.А не някой да ти казва кога да се разболяваш,кога да се лекуваш или пенсионираш и колко пенсия да взимаш!

По този начин ще се подобри генофонда на държавата и няма да има нужда да се плаща за скъпоструващо лечение. И в крайна сметка всичко ще бъде в ръцете на естествения подбор.

Ами така е в демокрацията. Привилегии имат само по-равните.

Бла бла....каквото и да измислите, някой трябва да работи за да има пари за пенсии....С тази ниска раждаемост, много скоро (не че сега има достатъчно) няма да има пари за никакви пенсии.....А иначе е ясна работата......колкото може по-малко пенсионери, а ако случайно доживеят до пенсия - да не я взимат много дълго.....От години водената политика е срещу пенсионерите!!!! То пък и "големите пенсии".......за 40 и отгоре години труд, 200 и няколко лева пенсия! Срам и позор!!!! Окрадоха фондовете от Тошово време, после двойните счетоводств и нереални осигуровки.......Най-накрая получаваш една здрава тесла и толкоз, ако искаш......ти си виновния за всичко. Това не е държава, нищо и никъде не е наред и няма да се оправи.....

Кога да очакваме да споделиш тази обществена тайна отново? На всички им е ясно, че това не е държава и че никога няма да се оправи, но си го повтарят ежедневно като развалени грамофони. И каква е целта? Евентуално някой да дойде и да ви оправи.

.. комунистите от Тошовото ви време окрадоха пенсионните фондове създадени по време на истинската българска държава съществувала до 1944 г. и унищожена от комунистите... и Тошо... Бог да ги съди!

Ти да не страдаш от душевна диария? Къде видя да съм се сравнявал с каквото и да било? А не виждам нищо лошо нещата да се променят и развиват към по-добро, но не и да упадат към по-лошо. Може да се гледат други строеве/държави и да се взима най-доброто. А ти си мислиш кога ще се пенсионираш.

Дядови чукундурчета,какво се вайкате?Вземете Правото в ръцете си и кой какво е надробил за 24г.да си го сърба!Какво дремете?Мас от прасе и власт от комуне,севзима само с дране!!!

Да започнем от там, че 2059 вероятно ти няма да си жив. Каква е целта на твоите коментари? Пиши де, пиши, той живота е много кратък. Ама има време да го осъзнаеш евентуално преди края.

Пишете си другари, на никого не пречите, още по-малко не политиците. И до 101 ще стигне пенсионирането, тоест няма да се пенсионирате, директно от работното място в сутерена на някоя болница. А спомняте ли си колко беше възрастта за пенсиониране през лошия социализъм? А дали тогава коментирахте теми за плащане на сметки, глад, мизерия и подобни? Не? Продължавайте да скачате тогава.

Другари ,ние само ---ОБЕЩАХМЕ !

Дами и Гаспода не се вживявайте толкова много нали знаете, че законите търпят поправки при всяко првителство по няколко пъти.След като от стола стане Г-н АДЕМОВ разпорежданията ще са други.

изобщо не губете време да се занимавате с увеличаване на възрастта за пенсиониране. достатъчно е, че се иска 37 години трудов стаж за жените. При масовата продължителна безработица пенсионирането става непостижимо. Евро чиновниците да дойдат да поживеят тук с нашите заплати, с нашине работодатели, с нашите синдикати и с нашите проблеми и послебихме могли да радзискваме по темата за ранното пенсиониране, продължителността на живота и някои добри практики в общността, но не и в България.

Ако възрастта за пенсиониране се върже с продължителността на живота, може ли да се очаква и намаляването и. Доста познати преминаха в отвъдното между 63 и 70 год.

Защо в Бг ,Бг-СЪДИИ ВЗЕМАТ ПЕНСИИ ,НАД ТАВАНА ,..от 700 лЪвЪ?? Някой ще уТГОВОРИ ЛИ ?

Точната сума ,която взема едни Бг-пенсионер ,от СЪД.СИСТЕАМА Е: ---1600 леФчета ,за 1 месец

Да се издирят,да им се помогне бързо преселение в Рая с почести и НОЙ ще живне!

към Андрешко-г-не сметките Ви са грешно направени ,в провинцията слагам една заплата от 590.00 лева, на тази заплата удръждите за фонд пенсии са лична вноска 56.89 за работодател 73.90 ОБЩО СТАВАТ 130.79 ЗА ФОНД ПЕНСИИ НА МЕСЕЦ И ИМАЙТЕ В ПРЕДВИД ,ЧЕ НИЕ РОДЕНИТЕ ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ ИМАМЕ ВЕЧЕ НАД 30 ГОД. ТРУДОВ СТАЖ .АКО НЯКОЙ ПОЧИНЕ ПАРИТЕ ВНЕСЕНИ ВЪВ ТОЗИ ФОНД НЕ СЕ ДАВАТ НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПОЧИНАЛИЯ ТЕ ПРОСТО ПОТЪВАТ ЗА БОГ ДА ПРОСТИ И НИЩО ,ЧЕ АЗ ИМАМ НАД 30 И КОСУР ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ

Аз имам по-конструктивно предложение от това на НОИ. Въобще не чакайте да се пенсионирате в България, иначе сте обречени. То и в момента средната продължителност на живота в България е горе-долу колкото възрастта за пенсиониране, дори по-ниска.

Странна работа. Около мен забелязвам ужасна тенденция хора да умират още преди да стигнат 50г. възраст - предимно от онкологични заболявания и инфаркти. Струва ми се, че след някоя година като "изпратим" старите пенсионери от татово време ще се наложи да се намалява възрастта за пенсиониране щом ще зависи от продължителността на живота...

ДА БЕ ТЪПАЦИ - ХОРАТА УМИРАТ КАТ СВЕЩИ, А ТЕ ОЩЕ И ОЩЕ ЩЕ ВДИГАТ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ. НИЕ СМЕ НАЙ СМАЗАНИЯ ФИЗИЧЕСКИ И ПСИХИЧЕСКИ НАРОД, КОЙТО Е ЖЕРТВА НА "ДЕМОКРАЦИЯТА" И ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ КЪМ ЕС. ЗАЩО НАШИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СЕ ИЗРАВНЯТ С ТЕЗИ НА ЕВРО СТРАНИТЕ, КОИТО СА КРИТЕРИЙ ЗА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ????????? МЛАДИТЕ КОГА ЩЕ ТРУПАТ СТАЖ, СЛЕД КАТО НИЕ ЩЕ РАБОТИМ НАСИРАЙКИ СЕ И НАПИКАВАЙКИ СЕ ОТ СТАРОСТ, НО ДА РАБОТИМ, ЗАЩОТО ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ГО ИЗИСКВА - ЩО ЗА ПРОСТОТИИ НА ИДИОТА ДЯНКОФФФФФ И СИЕ? ЗАЩО НЕ НИ ИЗРАВНИТЕ С ТУРЦИЯ, КОЯТО Е УВАЖАВАНА СТРАНА ОТ ЕС - 20 Г. ТР. СТАЖ И 40 Г. ВЪЗРАСТ, А ПЕНСИИТЕ НАД 1 000 ЛВ.??? ДО ПЕНСИЯ ЩЕ ДОСТИГНАТ МНОГО МАЛКО ХОРА, А ПЕНСИОННИЯ ФОНД Е ОКРАДЕН ОТ ГЕНОЦИДНОТО ГЕРБЕРСКО ПЛЕМЕ И ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ПАРИ НЯМАААА - ПЕНСИОННИЯТ ФОНД, ЗА КОЙТО ВНАСЯХМЕ ГОДИНИ НАРЕД ОТИДЕ ЗА ЛУКСОЗНИТЕ ИМ ПАЛАТИ И КОЛИ, МНОГОБРОЙНИ ЛЕКИ ЖЕНИ И СКЪПИ ЕКСКУРЗИИ.

След като ще се обвързва пенсионната възраст с продължителността на живот защо мъжете да не се пенсионират по-рано от по-дълго живеещите жени, а се правят разни аритметики кога щели да се изравнят?

И до там ще стигнат, нали първо трябва да ги изравнят :)

Мишока Янаки Стоилов какво обеща - възможност за по-ранно пенсиониране...ДА ама НАДАЛИ . Пак гласувайте за тях

Ник`ва пенсия, до 120 години БАЧКАНЕ след това почивката!!!!!!!!!!!!

И това ми било загриженост за младато поколение/което сега не се интересува от пенсия/ , както и за възрастните,които работят цял живот за такива като тях и дори средства за лекарства нямат. Безработни инженери по на 48 год.възраст не могат да си намерят работа,защото.......са възрастни! Трагедия! Щели да слушат ЕС, а не поглеждат действителността! Все още сме суверенна държава/или не/

не коментирам правителствата - все едни и същи говеда са начело, така че махам политиката от поста си. Да се замислим каква е реалността към момента - хора, бачкащи на някакви пари, които в масовата си част се осигуряват на минимална или изобщо не се осигуряват, искащи да работят по 20-25 години, да се пенсионират на 50 и да получват пенсии по 700 кинта, щото "така било в европа". И не, не говоря за тунеядците от милицията или за шопарите във войската. не говоря дори за клатик.рниците на държавна служба, не, говоря за средностатистическия бг индивид, който има много стройното мислене тип "бал съм га у дръжавата" , докато се сиак от него да плаща данъци, но след това има още по-стройното построеното мислене тип "ама аз нали съм плащал данъци, къде е държавата"? Нека се позамислим лекинко - при средна работна заплата за страната около 800 лева, удръжките за държавна пенсия са 45 лв. Средната продължителност на живота (като тук включваме всички, а не само тези, които са доживели за пенсия) е 74 години (и за двата пола, усреднено), а се пенсионират на 62 (пак усреднено), т.е. пенсия се взема поне 12 години. Ако се внася 36 години по 45 кинта, както показват усредените данни, то колко се получава уважаеми? Ами около 140 кинта трябва да е средната пенсия към момента - е, колко трябва да са пенсиите според вас? Та хайде преди да ревем, да си погледнем собствената кочинка, току-виж и там излязло нещичко, дето трябва да се попочисти...

Каква е ''ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА''??? В Бг ВСИЧКО Е ПОЛИТИЗИРАНО ,..И ЗАТОВА НИЩО НЕ СТАВА ! Със всяко идване на ''НОВА-СТАРА''власт ,се НАЗНАЧАВАТ ---НАШИТЕ ,А ВАШИТЕ СИ ЗАМИНАВАТ ---ОТ 1944г.,ДО ДНЕС !

Има и едно понятие доходност, което минимум ако предположим, че е 5% за 40г са 200% грубо. Та не 140, а 420 лв средна пенсия.

имам 38години има ли значение на колко години сам сигурно не сам на 30 40 дори и на 50 а и на още нещо!!!

А КЪДЕ СА ----КНСБ и ПуТКРЕПъ???

Между другото, трябва да стане като в Германия: 2 години преди пенсия никой не може да те уволни, но после ВЕДНАГА освобождаваш мястото в държавния сектор и даващ път на младите. Тук никой ( Костов, ГЕРБ, БСП ) не иска да стане така и после защо имало висока безработица.

Най-големия проблем в българската пенсионна система е ранното пенсиониране на полица и военни / изклюючвам пилотите /, не може някой , който е бил в канцелария яна КАТ или на пътя като такъв или пък на някое бюро , да се пенсионира на 45 години , да продължава да работи и да получава пенсия, а младите да стоят без работа. Като гледам по филмите интересно на колко се пинсионират техните полицаи, действащи на терен на не по малко от 60 години...

За НОИ едно предложение - Махате пенсионирането и от работа на катафалката и айде.....

Другари ,обещаваме ,..всеки Бг-гражданин да надживее ---150 годишна възраст!