Последният наследник на османската династия почина в Ню Йорк

Осман Баязид Османоглу, който би станал султан, ако Османската империя беше възстановена, е починал в петък на 92-годишна възраст в Ню Йорк.

Обратно в новината

Коментари - Последният наследник на османската династия почина в Ню Йорк | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние всички,все някога ще умрем,защото сме обикновени хора. Само Путин ще живее вечно.

Това е отговор на турко-османо-филите, писали по-долу: Една година бях на екскурзия в Будапеща. Екскурзоводката, знаейки че сме българи, непрекъснато повтаряше - това тук е турска баня, това тук е турска джамия, турска баня, турска джамия и т.н. и т.н. Попитахме - нещо друго освен бани и джамии оставили ли са турците след два века господство в Будапеща? - отговорът беше - майче не. По-късно разгледахме една голяма католическа църква - мисля, че се казва Сент Ендре /Свети Андрей/. В средата на църквата имаше надпис на няколко езика - тук се е намирал гробът на еди кой си унгарски крал, ограбен и осквернен от турците. Колко ли такива надписи трябва да сложим ние в България? А само преди няколко години по най-варварски начин един величествен християнски храм - Света София в Трабзон /Трапезунд/, построен през 1250 година беше превърнат в джамия /в 21 век!!!/, защото в града вече нямало християни, като част от стенописите и други декоративни елементи са били унищожени.

В разказите си османските хронисти силно акцентират върху конфликтите му с християнските владетели на съседни крепости за да го представят като газия, водач на борци за всемирната победа на исляма. Те обаче трудно обясняват как и защо той завладява мюсюлманския бейлик Кареси. Някога този бейлик приел воденото от баща му племе и му предоставил за пасища граничните си територии. срещу задължението да осигурява тяхната охрана (удж). След тези неясни събития полуплеменното, полудържавно владение на Осман получава признанието на другите подобни формации, но остава без съществена роля в изпълнената с конфликти и противоречия политическа сцена в почти изцяло тюркизираната Мала Азия, която вече се нарича Анадола. То обаче притежава територия с прекрасно стратегическо положение в най-северозападната част на полуострова по крайбрежието на Черно море и в близост до последните големи византийски крепости в региона Бруса, Никея и Никомидия. Важният успех на Орхан, синът на Осман е превземането на Бурса (Бруса) в 1326 г. Градът става първата османска столица, а в подвластните територии се преселват все повече от номадстващите тюрки. Доброто географско положение осигурява историческия шанс на османците - договорът им с Йоан Кантакузин и прехвърлянето на техните отряди през Проливите на Балканите, в Европа.. Плячката, която влачат от Тракия бързо увеличава авторитета им и привлича интереса на бейовете на различни племена, изиграли съществена роля в османската експанзия на Балканите и в Мала Азия. Приели лидерската позиция на османския бейлик тези туркменски племена се оказват не пресъхващ резерв на бойна сила. Османските хроники често говорят за рейдове на стохилядни армии. Цифрите безспорно са преувеличени, но те показват изключителна за времето численост на въоръжения им контингент.

И историческите извори, и съвременната историография представят за първосъздател на османската държава Осман, син на Ертогрул (1299 -1326). Той е почти митичната личност, която създава началната политическа формация, от която след столетие и половина се изгражда Османската империя. Реалното му съществуване се доказва само от една запазена монета с надпис отсечена от Осман, син на Ертогрул Историческият разказ на много по-късните османски хроники го представя като създател на бейлик, полуплеменна, полудържавна формация, чиито демографско ядро било част от тюркското племе Кая. То пасяло стадата си в крайния северозапад на Мала Азия около течението на р. Сакария в граничните владения на бейлика Кареси. По правилата на тюркската политическа традиция името на вожда Осман се пренесло върху създадения от него бейлик и чрез нея върху империята и върху династията, която я управлява шест столетия. Всички 36 османски султани сядат на трона защото са биологични наследници на Осман, син на Ертогрул. Османските хроники свързват неговата фамилия с митичния Огуз, древния родоначалника на тюрките и с последния селджукски владетел Алаеддин Кейкубад (1219 1236) за да легитимират исторически своята държава. Те съобщават, че след като убива своя чичо, и така нарушава племенните правила при наследяването на властта, Осман организира собствена военна дружина като обединява номадското опълчение в два специализирани отряда пехотен (яя) и конен (мюселем). Първите му нападения над съседни крепости и територии имат определено грабителски характер.

На 8 февруари 1919 г. в Истанбул тържествено влизат френски войски начело с генерал Франше дЕспре, яхнал бял кон. Символиката на тази манифестация, повтаряща влизането на султан Мехмед ІІ Завоевателя при завладяването на Константинопол в 1453 г. е повече от ясна. Османската империя е мъртва. С договора от Север в 1920 г. държавите победителки от Антантата просто преразпределят нейното наследство, което те виждат единствено в териториалното му изражение. Оказва се обаче, че европейските политици, много десетилетия центрирали своето внимание върху своите планове и реформи, предопределяни от собствените им интереси са пропуснали да забележат създаването на турската нация. За нея победителите са само окупатори. Тази историческа промяна разбира и оценява генерал Мустафа Кемал, който сам ще се нарече Атататюрк (баща на турците). С малък екип от съратници той организира сънародниците си в повсеместна военна съпротива, чиито успехи са повече от безспорни. След двегодишна борба наложените от победителите условия са отхвърлени. Договорът от Лозана, подписан на 23 юли 1923 г. легитимира в международен аспект дългоочаквания край на Османската империя и създаването на република Турция. Няколко месеца по-рано на 1 ноември 1922 г. Великото народно събрание в Анкара гласува премахването на султанската институция. Последният султан Мехмед VІ Вахидеддин (1918-1922) тайно напуска страната. Шествековната империя, чието начало поставя Осман, син на Ертогрул изчезва от политическата карта на света.

При тази обществена атмосфера водещата идея за войната като пряка цел и исторически смисъл на оманската държава непоклатимо потвърждава нейната експанзионистична политика през цялото ХVІІто столетие. От изключителното разширение на териториите й следва увеличаване броят на нейните политически и религиозни врагове. От 1569 г., когато султан Селим ІІ (1566 1574) предприема мащабна военна акция срещу Русия за да завладее Астрахан до 1699 г., когато Мустафа ІІ (1695 1703) трябва да подпише Карловацкия мирен договор с държавите от Свещената лига империята води двадесет войни. Четири от тях са с Иран, нейният единствен, но традиционен мюсюлмански противник. Всички останали са срещу християнските й съседи. Към старите врагове Австрия и Венеция се включват Испания, Полша, Русия. Някои от тези войни са относителни кратки - по една или две години като тези с Полша в 1633-1634 и Трансилвания в 1636-1637 г. Други продължават повече от десет години като военните конфликти с Австрия през 1593-1606 г и Иран през 1602-1618 г.

Според клаузите на договора тя трябва да отстъпи Унгария, Трансилвания, Словения на Австрийската империя. Полша получава Подолието и османските владения в Украйна. Целият полуостров Пелопонес се предава на Венеция. Според подписания на 15 юли 1700 г. договор с Русия османската държава губи украинските земи до р. Днепър и признава руското владение на крепостта Азов заедно с няколко километрова крайбрежна ивица.. Международно признатият руски излаз на Черно море означава край на османския монопол над някогашното й вътрешно езеро и неговите крайбрежни зони. Договорът дава право на цар Петър І Велики (1672-1725 ) да има свои посланик в Цариград. Сега историографията оценява двата договора като начало на османското отстъпление от Европа. Тогавашното османско общество оценява победата на християнския съюз като катастрофа. Реакцията му следва отдавна утвърдения модел: еничарски бунт, към който се присъединяват огромен брой градски жители, убийство на великия везир и шейх юл-исляма и детрониране на управляващия султан Мустафа ІІ. Неговият наследник Ахмед ІІІ (1703 -1730) внася нови тенденции в политическия живот, обусловени от променената международна ситуация и мястото на османската държава в нея. Във вътрешната си политика и той следва утвърдените правила. Ръководителите на еничарския бунт, който го е поставил на трона са убити, а в следващите години са уволнени и екзекутирани всички заподозрени в организирането на метежа.

В 1686 г. австрийците превземат Буда, а на следващата 1689 година отново при Мохач османската армия търпи знаково поражение. В края на 80-те години християнските армии настъпват по всички фронтове. В 1688 г. австрийците завладяват Белград, а на следващата години Видин и Скопие. Венецианците превземат Пелопонес и Атина. Поляците настъпват в Подолието, а руснаците завладяват черноморската крепост Азов. В Цариград следва нова експлозия на политическия хаос, който завършва с детронирането на султан Мехмед ІV. Броженията на балканското население прерастват във въстания, които обхващат Банат, Хърватска, Босна, Сърбия, България. Австрийските войски овладяват Скопие и Призрен, а авангардните им части достигат до покрайнините на София. При тази ситуация кралят слънце Луи ХІV (1669 -1684) настъпват в австрийските територии по р. Рейн. Австрийците се оттеглят от Османските Балкани, в които империята се опитва да въведе ред с татарски наказателни отряди и финансови отстъпки на християнското население за да спре масовото му бягство с отстъпващата австрийска войска. В следващите години връщането на Белград, на Атина, на остров Хиос възвръща и османските надежди за победен край на изтощителната война. Погромът в битката при Зента в 1696 г., в която заеднос великия везир загиват 30000 войници, а султан Мустафа ІІ (1695 1703) спасява живота си с бягство, слага край на всякакви илюзии. С посредничеството на Англия и Холандия започват преговори за мир. Те завършват на 26 януари 1699 г. с подписването на Карловацкия мирен договор между Османската империя и християнската Свещена лига. Той международно санкционира превръщането на османската държава във второстепенна политическа сила и категорично показва, че нейното класическо време на величие и мощ безвъзвратно е отминало

Осман Баязид Османоглу - последният наследник от дълга династия на престъпници

А вие знаете ли какво значи османец? Осман е бил гръцки разбойник, произхождащ от останалите без работа акрити. Толкова намразен от християнското население, че е прогонен и е потърсил убежище при турците. Това са истинските османци. Сбирщайн от всякаква престъпна измет, приела исляма и обявила газават. Те дори не могат да се нарекат турци. А пък специялно на султаните, майките им от 15ти до 19ти век са отвлечени християнки, конвертирани в ислама и отведени в харема. Туркините са си малко грозни.

конвертирани (?), ислАма, специЯлно.... Разбираемо е желанието ти да пиеш, обаче преди човек да се заеме с наука, трябва да научи езика си.

Ами дано с него умрат и турските амбиции за велика Турция!

Те ще умрат с Ердоган.

Преди години, оня циганин Рашидов, когато беше изявен въртигъзник из "Мултигруп", твърдеше например, че самия той бил пряк потомък на турския султански род в България!?Значи е лъжел, долнопробния му циганин с циганин!?

Кой може да каже кога и как се е ляло султанското семе в продължение на 5-600 години?

И какво от това? Тази новина я пускайте в Турция.

Дреме ми.... И аз щях да съм седнал на трона, защото съм 113-ият пряк наследник на Алцек на Апенините, ама дойде Мусолини и ...... бахти тъпата Република дето спретна!!! .......................................... На Кой му дреме за тоя Тъпанар, че го драскате в новините?

Мъдър човек, Аллах рахмет ейлесин. Но Осман е оставил достатъчно наследство. Култура, език, морал, мироглед на три континента. Последните години Турция и турците започват отново да са горди с наследството и скоро ще започнем отново да обогатяваме непросветените и варварски народи, както наскоро спасихме сирийците. Скоро ще освободим пак много близки народи. Търпение, скоро иншаллах.

ей как ме разсмя - каква култура и наследство точно е оставила османската империя ? беше създадена от и ръководена от безродни племена-номади и като такива си отидоха. не бъркай факта, че империята е била разположена върху земите с най-древнята история, с това, каква култура всъщност е открила империята. Само виж Константинопол - някога един от най-красивите градове на Света е превърнат в гигантска чаршия от схлупени и намацани къщички.

И кое ти е толкова смешно? Кой е този град константинопол? Аз живях 2 години в Истанбул. Като са били много напреднала култура константиновата, защо не са си опазили града, от едни "номади"? Спрете да мечтаете. Само байраците да свалите ще ви трябват десетилетия. Но няма да успеете, защото чупят ръце за това.

Всъщност династията(нещо,което се знае и премълчава)е Византийска.Узурпирайки властта и сменяйки религията в Източно-Римската Империя(за втори път след Константин)те печелят мощната подкрепа на арабският свят,носител по негово време на науката и прогреса.

тр, и мен ме разсмя! наистина, никаква култвра не сте имали за да оставите. и само сте рушили с варварските си набези. вие себе си не можете да спасите от такива тапунгери като тебе, та камо ли други народи. но не, ти си много по-начетен от поне 80% от твоите турски санародници понеже ти пишеш на български език а те не могат да пишат и на родня си турски. ако не си ме разбрал, ето ти обобщение: аи сиктир!

Тези твърдения доста бързо могат да бъдат проверени. Дори и само на територията на БЪлгария: например: - от времето преди траките(повече от 2-3 000 г. пр. н.е.), по нашите зами има останали селища и обработвано злато. - от времето на траките има селища, градове, култови комплекси, надгробни могили, злато, митология и какво ли още не; - от времето на римското владичество има градове, селища, бани, стадиони, изкуство, крепости, злато, монети, мозайки ....; - от времето на българските царе има градове, села, книжнина, култура, религия, манастири, изкуство, живот! А от времето на турското робство има само разруха, унищожение, смърт, мъка, тъжни песни и скръб по цяла България! И неистово желание за МЪСТ!!!! ... тук там се е запазило и по някое минаре или баня... това е. На друго турците не са били способни, дори и след като завладели Константинопол - най-развития град в света, през 14 век. Ама дори и тогава, чужденец им направил голямото оръдие, за да стрелят по града ..... турците не можели!

Може и така да е, но кажи колко неща от българските тъй наречени първо и второ царство има в археологическите музеи?! И защо същия в София се помещава в джамия?!

И какво има от траките? На Божо някоя изфабрикувана разкопка? Или на Сердика строежа с червените тухлички? Айде малко по-реално. Никой не е целял унищожение. Ако беше, май 5 века щяха да са му предостатъчни. Минарета били оставили, и бани. Еми 14 век, ти какво искаш да оставят? Молове ли. Нещо за първата жп линия на територията да знаеш? Строена от султана. да не си е взел после? Промили са ви мозъците тези комунисти. Отидете до една Македония. Македонците са горди с османското си наследство и обичат турците .

Не съм чула за македонец, който да се е похвалил с турско наследство или че обича турците, македонците обичат само и единствено всичко, което е македонско, а всичко хубаво според тях по презумция е измислено в Македония. Второ Истанбул винаги ще се помни като Константинопол - градът на Константин, значи всеки Ахмед, Мохамед и т.н, който е вървял по древните му улици се забравя, ще се помни само името на император Константин. Когато турските орди го превземат освен с лъскави възглавници, минарета и полумесецът с друго не са допринесли за културата на този град. Византийските мозайки, Света София, Златния Рог, всичко е византийско наследство, дори най - уникалната атракция на този град - Йеребатан е построена от император Юстинян. За твоя голяма жалост по цял свят историята говори само за две велики империи - Византийската и Римската, турците винаги се споменават като някакъв халифат и нашественици...И трето нормалните хора не мразят турците като цяло, защото и там както на всяко друго място има и добри и лоши хора. Омразни настроения всяват ксенофоби като теб и лунатичката Мелиха.

Вижда се, че не познаваш историята на Османската империя. По-добре я прочети, защото тя е много интересна. Военните победи срещу слаби противници не означава бляскаво управление и култура. За самия Осман не е останало нищо а има само противоречиви сведения. Този с който съвременните турци могат да се гордеят не е султан или велик везир а Кемал Ататюрк. Защото той въвежда съвременна писменност, държавност и управление. Създава съвременна държава, която обединява създадената от различни народи, предимно населявали Мала Азия през последните столетия турска нация.

Stanimir Jekov

Да не забравяме че Кемал Ататюрк е българомохамеданин и родното му село в Албания все още съществува и хората си говорят на много добър български език.

Една година бях на екскурзия в Будапеща. Екскурзоводката, знаейки че сме българи, непрекъснато повтаряше - това тук е турска баня, това тук е турска джамия, турска баня, турска джамия и т.н. и т.н. Попитахме - нещо друго освен бани и джамии оставили ли са турците след два века господство в Будапеща? - отговорът беше - майче не. По-късно разгледахме една голяма католическа църква - мисля, че се казва Сент Ендре /Свети Андрей/. В средата на църквата имаше надпис на няколко езика - тук се е намирал гробът на еди кой си унгарски крал, ограбен и осквернен от турците. Колко ли такива надписи трябва да сложим ние в България? А само преди няколко години по най-варварски начин един величествен християнски храм - Света София в Трабзон /Трапезунд/, построен през 1250 година беше превърнат в джамия /в 21 век!!!/, защото в града вече нямало християни, като част от стенописите и други декоративни елементи са били унищожени.

Не се палете излишно....Човека е от династично семейство и може да назове предците си 1000 години назад.99 % от вас,палячовци,не знаете името на прадядо си....Не лош матрял,живи цървули сте....

Може... Ама май само по мъжка линия може да назове. По женска не може или по-точно не иска, че ще се наложи да открие християнски произход. Ти 300г поне назад можеш ли да си проследиш рода? Или си долен цървул (по-точно напикан фес)?

Нормално е да може, все пак е от владетелски род. Както знаеш на тях им правят родословно дърво, за да си следят кой кого да убие та да седне на трона. На обикновеният човек такова "знание" му е ненужно. Пък и се съмнявам, че някой го е грижа за родословието му. Умрял е като редови гражданин в САЩ. Може и да е бил свестен човека, защото не съм му чувал името досега. Явно не е имал претенции към трон и власт. Лека му пръст. Османската империя е част от историята и нека си остане там.

Никой не може да помни произхода си ако няма писмен регистър.

Брей! При толкова големи родове, с хареми и с толкова наследници, линията да свърши... Стига глупости!

Кюрдите са последния народ който не се е освободил от Османско робство. Турция като наследник на Османската империя им дължи свободата. Добър повод да го направят.

Ау, каква супер и свръхважна новина!Що не вземем да обявим национален траур по тоя случай. Впрочем тоя дето я е изтипосал на първа страница с турско етническо самосъзнание ли е, или обикновена българска мижитурка без какъвто и да е гръбнак?

Сега вече оня келеш и катил, дето си е оставил място за мустак под носа, но само на "разсад" ще си навири резето до небето. Белким го забележи алаха му и го земе курбан за невинните му жертви ...

Османската империя е в историята. Задава се Ердоганската империя.

Край на династиите, други времена са .

Всички знаят, че следващия султан ще бъде Реджеп Таип Ердоган!

Ако западът не беше помагал на османската империя да съществува, Руската Империя щеше да я унищожи.

Де да беше вярно.Ако Сталин не беше помогнал на Ататюрk сега Турция можеше и да я няма:)

Двата ви поста ярко отразяват двете страни на едно и също формирование. За съжаление и двамата не го разбирате обаче.

Аз се смея на нашите, че си носят глупостите от онова време, а видиш ли по света имало и други такива. Ако... цапа гащите и мирише! Щял бил да бъде.... дрън дрън

Тоя що не се кандидатира я за президент, я за министър-председател, па да си вземе някоя друга горичка, вилички.

Не е последният, а първият, роден в изгнание. При десетки жени и деца сигурно има стотици живи и здрави, към които да премине това право на трона.

Има над 70 живи османци ! Споко

Както е тръгнало, скоро и друг един наследник на Османската империя ще си отиде - Турция.

Сега останаха Ердоганя и Путляркин да се борят за османския престол.

До 1889 г. руските императори са имали претенции за константинополския престол. Но 1917, когато унищожават династията, вече няма кой да претендира.

Паисий

"До 1889 г. руските императори са имали претенции за константинопол" Не, до Първата световна са имали. Чети какво пишат по онова време....

Хадидже пусни ми же...

Впечатление прави единомислието на турчеещите се и на неодемократи - русофоби . Изводите си правете сами .

Абе ей жидски подлоги такива, дирници недоклатени, защо ме триете бе?!

Хм-1! Ми, като си "незабележим"?!

Аз ли?! Де да бях незабележим.

Някой разправяше, че Ганьовците не били антисемити. Хахаха! :)

Никой не е вечен ... Пък и тази " новина " безкрайно не ни интересува . Само двама -трима залухави трола леят безумни простотии за по някой шекел . Не са хабете , фекалки ! Българите никога няма да станем фенове на главорезите . На целия прекрасен Балкански полуостров орките имат само врагове . Вековни ! П.С. Айде , трий хасане , ако това ще ти осмисли деня :)))))))

Старанна работа. Хем не те интересува, хем си писал отдолу. Не е задължително да пишеш под всички теми.

Новината не ме касае и не я коментирам, ама льохманите на надница - оркофилите , леко ме напрегнаха . Съвсем лекичко , фатме ;))))

С други думи излиза, че официално се признава, че османска империя и турска империя е едно и също, т.е. няма разлика дали ще казваме, че сме били под османско робство или под турско робство. Казвам го, защото някои се опитват да твърдят, че днешна Турция нямала нищо общо с Турската (Османската) империя, която ни държа 5 века в робство.

Държа ни, щото сме много умни! Както сега, бе!!?

йок проблем! имаме си Ердоган Първи, Аллах да умножи дните му!

Ах, каква тъжна новина ;

Османското управление по нашите земи! Когато фактите говорят и боговете мълчат! Ако турците ни бяха управлявали зле и ни бяха клали и насилвали, както клеветят московските шпиони у нас, тогава... още

Османе, до тука - добре! Сега го дай по-кротко!?

И там ги разправяй тия .... бързо ще ти охладят ентусиазма.

Нашите туркофили и русофоби , това не ги интересува дайте им нещо за Султан Ердоган и везирът му Ербокан, първи българомразци.

Не ги обичаш но благодарение на тях през 14 ти век разпокъсана българия е обединена в пределите на Османската империя и векове защитавана безплатно и съхранена чак до днес че да има къде да дишаш

Прав си .По същия начин в момента Турция обединява и защитава кюрдите.

"защитавана безплатно и съхранена чак до днес" прав си... еничарите са били безплатни, само че вземани от българския народ, а той е лежал, докато турците са го хранели наготово.

Това ли е най-важното? Да не се разпокъсва България? По важно е да еволюираме. Аспарух ако не си беше бил шута от Мала Азия щяхме да сме там а не тук и ако първата маймуна не беше станала човек пак нямаше да сме това което сме. Та много благодаря за 500 години застой. Време което няма как да се върне. Поне последните 150 години отново се движим.

Научете си историята, бе! Аспарух никога не е бил в Мала Азия :)

в цяла Европа е имало подобна феодална разпокъсаност. Имало е и в България по това време, с три различни български царства. След като турците идват, нито едно от тях не е останало да съществува. Чудя се как така Европа изпуска такъв велик шанс, да бъде "обединена" под чалмата на султана а вместо това воюва срещу турската напаст.. Все едно ти и брат ти живеете отделно, не се виждате често но аз да дойда и да избия и тебе и брат ти, да ви хвърля в един трап и да кажа "Ето, сдобрих ги, вече са заедно!" Кьопек турски!

По това време българските царства да били две, плюс още две или три деспотства ... т.е. държавата е била разделена на 5 части! За пръв път в историята ни, царят разделя държавата между двамата си сина!!!! ... вероятно заради майката - Сара. Дори и при това положение, на турците им трябват около 80 години за да завладеят София, а между последната и предпоследната атака минават 27. Явно добре са ги треснали нашите преди това, та 27 години им е държало влага. Представяте ли си ако бяха дошли при Иван Асен II какво щеше да се случи ? Или при друг силен цар с обединена държава.....

Дали Английската кралица ще се зарадва , ако се възстанови Руската Империя и Османската Империя??!

Защо -НЕ, след като вече отсреща стои ЕВРОГЕЙСКИ съюз?

Прочетох част от коментарите и се уплаших.Наистина заслужаваме съдбата си.Пълно е с националпредатели, забравили род и родина изопачаващи очевадни исторически истини. Няма как да се сърдим на политиците от Нас почва всичко.

Щом си гост, баби, голем залък лапни, юнашка глътка преглътни и .. голема дума не казвай!

бабо Вуно стой си в курника там османлиите няма да те закачат

Като си се уплашил..защо продължи да драскаш?...и тоо -писателски...

?? По добре 16 губерния на Русия, отколкото заден двор за отпадъци на ЕС, както в момента е България. Но това е въпрос на вкус. Честити Ви реформи Българи. С това само се започва. Идете пак гласувайте за тия българоубийци.

Ко му е по-хубавото?

"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби..

Май Западът ни освободи от комунизма..

Западът практически експериментира обществено-еволюционните и революционни "полюции" върху нас и най-вече върху мужиците , и каза - НЕ става!?

Патриотизъм и патриотарство са две различни неща... тук само патриотари... :)))))))))))))))))) Колко по-неграмотни, толкоз по-големи! :))))))))))))))))))))

Бай Ганьо Балкански вилнее из форума :)

Робът никога не може да мисли свободно!Лъжци и комплексари! Не знам защо се сърдите...

Спрете с омраза и почвайте с работа. Всичко друго са глупости. Иванчо-Вазовото заглавие на мирен поданик Под игото, с което пет поколения българи са били мамени, докато шестото узнае как са подлъгвани предишните

Apollony

Лелеееееее, колко си тъп!

Най-важната новина на столетието,да си посипем главите с пепел.Абе дирници ма Вие наистина сте дирници.

А след него и остъците на османската империя. А не е имал деца, защото като малък е имал ибрикчия...

Голямото Европейско Разграбване на България .... Кеф ми е да гледам и слушам как за 20. години жалка некадърност и...

Трябва да признаем все пак рьководните качества на Османската империя.Как са успели в продьлюение на 500години да управляват Африка,Балканите,Кавказ,и арабския полуостров.Ако беше с крьв и орьжието сега има много по модерно,ако беше с пари то сега има много повечена балканите нито една велика сила не може да се задьржи повече от 25-30 години

Османската империя се държи единствено на военната сила. Можем да считаме, че става империя някъде след превземането на Константинопол през 1453 година. След 1700 година започва агонията, която приключва през 1920 година. За да се признае за успешна в много отношения империя, като Египетската, Римската и други, трябва да просъществува поне 1000 години и да остави значително наследство.