Да се обърнеш към нестинарството - да се обърнеш към вярата

Ако не вярваш силно, не можеш да нагазиш с боси крака в жарта, казва нестинарят Горан Стефанов от Ямбол.

Обратно в новината

Коментари - Да се обърнеш към нестинарството - да се обърнеш към вярата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сигурно по-лесно се ходи по жарава, отколкото по разбитите софийски тротоари...

Какво казва Църквата ни по този въпрос, как гледа на езическите обреди от дълбокото минало и дали в такъв случай свме християни в пълна мяра, или само на книга? Ами курбаните, вързани с някой празник на светец? Все същото - канонът забранява това категорично. Иначе е интересно като ритуал и нека си остане атракция за чужденците. Все едно индиански шаман да танцува пред амвона, не дай Бог.

а какво казва БПЦ за всички заемки от езичеството,които е направила сама?

не бъркаите езичеството с вярата

А ако вярата ни е езическа?

тогава живейте според вярата си, старайте се да бъдете добри, само вие сами може да вземете решение в какво да вярвате, но имайте превид че истината ви е казана и че всичката информация е достъпна, a накрая ще се разбере окончателно кой е прав и кой не. ето какво казва Христос в този случай: Йоан12.47. "И ако някой чуе думите Ми, и не повярва, Аз няма да го съдя, защото не дойдох да съдя света, а да спася света."

На гръцки същата дума е АНАСТЕНАРИС от глагола АНАСТЕНАЗО който означава ПЪШКАМ-ВЪЗДЪХВАМ.стара гръка традиция,упражнява се на много места в гърция. малко истина сред много пропаганда .

за коя вяра става въпрос, ти /автора/ обръна ле се

Езически обичай. Мажат петите си със специална смес, за да могат спокойно да минават по огъня. Отдавна известни трикове от Средновековието, практикувано от множество илюзионисти. Няма нищо общо с православието, не заблуждавайте хората!

И коя е тази специална смес, та да изолира близо 600-те градуса на жаравата? Да вземем да я намерим, та да я дадем на асфалтаджиите, да тъпчат направо с крака сместа!Все пак там е около 150 градуса!

Това са нанотехнологии, ние нищо не разбираме от тях. Средновековните факири са разбирали от нанотехнологии ... едва ли не ;-)

кое верно, кое лъжа...

Древен е нашият род Български . Колкото и да се мъчат да изопачават и унищожават историята ни , Истината си пробива път . Няма кой да я спре ! Два големи днк -проекта доказват недвусмислено , че Българите сме преки наследници на траките . Който са стигнали и до испания и до шотландия , и не само . Оттам са и гайдите и нестинарството в тези страни . Шевиците и напевите .Потърсете келтски песни , много са сходни с родопските. И още много , много факти .... Които злоумишлено не се публикуват мащабно , но който търси намира . Запазили сме традициите си през вековете , а те са коренчето на всяка нация . Което редовно трябва да поливаме с вяра и любов. Затова България ще пребъде ! Във всеки Българин има частица от древния дух . Със здраве : ) PS: Специално за нпо- троловете : Нали знаете , шломовци , че е Господ е Българин : )))

Страхотен коментар... Без никакви аргументи и без никава информация, достатъчни са няколко приказки за величие и хората радостно зацъкват плюсове... Така без никакво усилие от тяхна страна, те стават част от нещо велико и не просто велико а явно най/великото... И дори не трябва да плащат за тази слава, тя просто извира нейде от гените и древността... Не дай си Боже някой да седне и да се замисли... Абе кат сме толкоз велики защо сме на туй дередже ( отговора е защото световната конспирация, Сорос, Ран и Ът са решили да ни унищожат а света е срещу нас щото сме готини и велики) .. Или що политиците са ни такава мафиотска пасмина а аз съм такава овца, че даже не гласува, ( отговора е, че аз не гласувам щото няма смисъл, гласуват циганите щото им дават кебапи и съм зает ) Важното е да не се задават въпроси... Важното е да поддържаш един футболен отбор и когато спечели ( смешната) слава, че една топка е минала през три греди е и твоя слава, сякаш нещо си направил а не си се напивал с бира пред телевизора... Много ме кефят такива коментари

Знаеш си , че ще клъвне някой нпо-червей : ))))) Днк-проектите са факт , мога да ти изпиша две страници с библиография на научни анализи , предимно на чужди историци . Вярно е , че сега сме на дъното и това е защото в управлението на страната има едва 15-20% Българи. Като коригираме тоя абсурд тръгваме напред и нагоре. Прав и затова , че трябва да се замислим .... Всъщност ние не сме просто древен народ . Ние сме най - древният и сме в основата на настоящата цивилизация.

Какво цъкате с възмущение като преди 150 години нашите баби са се почвали като сегашните циганки на 13 и са раждали по 10 и нагоре деца. Почти винаги в паланки (сегашни села)В градовете обикновенно са живяли турци, евреи, гърци, арменци и чат пат някой пишман българин който обаче си е говорил гръцки или западен език плюс турски.

Не се пъни, смени си ника и публикувай нещо, което да казва, че величието на българина е непреходно, че и той е дал нещо на света ( бацилкус булгарикус примерно, сякаш един бацил дето се разхожда по света от няколко милиона години...ама не ми се влиза в спорове ) и кажи как сме били велики завоеватели ( т.е. когато сме убивали сме били велики а когато са ни клали е било гадна постъпка ) и ти гарантирам плюсове...

Малко допълнение - нестинарството се е практикувало и в историческото село Маджура, останало 1913 г в пределите на днешна Турция и опожарено напълно от тях. Наследник съм на бежанци от това село и мога да ви уверя, че прадедите ми са православни християни както и ние - техните наследници. Наследените традиции ,може би от траките, не пречат на добродетелите християнски! Това, все пак , е частица от историята по тези земи и като такова е безценно.

Много ми е интересно, може ли да обменим някак информация, защото и моят дядо е оттам, но знаех много малко. Буквално докато не прочетох твоя пост никога не съм знаела, че селото се казва Маджура и оттам ни казваха 'Маджурски род'. В последните години се вълнувам все повече от темата, явно тези древни наши корени са програмирани да се пробудят.

дай инфо за връзка. Аз живея в София. През всичките тези години спомените от тези измъчени, но мноооого горди хора, не са ме напускали. И макар, че те не говореха много за Ада, през който са минали с невръстните си деца за да оцелеят, и за мъката по родното и изоставените си родители, които никога не са видели повече,за глада и мизерията, които са ги "посрещнали" в Родината - те не загубиха спомена си за Тракия. Баба ми/била е на 3 годинки/ ми казваше -" Помни, баба, че сме тракийци"! Поклон, поклон, поклон!!!

Писах ти реплика, но до този момент не е публикувана. Ако знаеш повече бих искала да обменим информация, тъй като много се интересувам от корените си.

Бахти промития мозък! Нали знаеш, прекаления светец...

Колкото до слънцето, Исус Христос казва че той е светлината на света, така че който го почита него почита и слънцето а и всяка светлина.Тоест доброто което е било във слънчевите култове е част и от християнството, имам предвид добрите идеи и всичко добро.

нестинарството е интересен и мистичен обичай, но не е религия, религия е връзката с Бог, а никаде няма свидетелства от самия Бог за нестинарството, няма и пророци в нестинарството, няма мъченици,няма светии, няма Бог който умира на кръста и понася греховете на всички. А слънчевите култове въпреки че твърдят че почитат светлината и духовността често това си остава само на теория, на практика са далече от това и дори имат много ритуали които са кървави и гнусни. Едно е да каже човек аз почитам светлината, слънцето и искам да съм добър, но да го изпълни е друго заради покварената ни природа, злото е дълбоко вкоренено в нас и първосигнално ние сме зли и действаме лошо, точно затова е и помощта от Господ в лицето на Исус Христос и светиите. Слънчевите култове в далечното минало може и да са имали нещо полезно, но след контакта на Бог с хората чрез пророците от стария завет и после и чрез идването му на земята като Исус Христос, слънчевите култове остават много назад и са вредни ако отвличат вниманието от християнството, където светлината най-пълно се въплъщава.

Нестинарството е чиста лъжа!Ето и отговора-Винаги е вечер,за да светят изгорелите въглени,но върху тях има пепел за да не изгаря кожата на тоя дето ходи и се прави на бабаит и лъже хората,че това му е дадено свишше!Въпрос на здрава кожа!

Твоята фактология относно начина по който деистват нестинарите ,е много близо до истината......да допълня само,че краката се изпотяват достатъчно,за да се охлаждат и да създатат тънък слой втърдена пепел на ходилото-така че,когато настинарят ходи с определено темпо-да не си изгаря краката.... И ВСЕ ПАК-пробвай да го направиш.......

Някой път, ако гледаш нестинарство на живо, опитай да се приближиш на по-малко от два метра от вече разстелената жар! Аз съм опитвал. Появиха ми се мехури по прасците на краката и по лицето САМО като се приближих на около метър! Така, че бая здрава кожа трябва да имат тия!

Не е част от православния канон, но може да се запази като хубав обичай останал от древните.

кои древни?

УниА тамЕ......

дивашки ритуали и простотия на кубик, скапани примати...

...каза г-н младият меринджей....забравил от кое село са и как са живели родителите му!

защото на всички родителите им трябва да са от на село, като твоите нали !? ако простотията не ви правеше толкова жалки, щяхте да сте смешни

какво значи думата нестинар? какво означава?от къде произлиза?

Има да варианта... 1)От българските думи-НЕ ИЗТИВА,поради факта,че в жарта температурата приближава 400 градуса... 2)На гръцки същата дума е АНАСТЕНАРИС от глагола АНАСТЕНАЗО който означава ПЪШКАМ-ВЪЗДЪХВАМ и се вярва,че може да се нарича така,защото за да влезнеш бос в жарта,трябва да носиш със себе си бремето и нещастието на целия народ(в смисъл да си измъчван,добродушен и силно вярващ)или защото ако стъпи в жарта невярващ човек,ще почне да въздъхва и да пъшка от болка защото ще си изгори петите.....

ти какво мислиш по въпроса? къде е истината?

ВЪХ НЕДЕЙ , ЧЕ ХРИСТИЯНСТВОТО И БОГ ВИНАГИ СЕ Е СВЪРЗВАЛО СЪС СЛЪНЦЕТО , СВЕТЛИНАТА И ДУХОВНОТО ПРОЧИСТВАНЕ .... ПЪК НЕСТИНАРИТЕ ТРАКИ СА ПОЧИТАЛИ ТИЯ РАБОТИ ДОСТА ПРЕДИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ - А ПЪК ЕНЬОВДЕН - РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ПЪРВИЯ БРАТОВЧЕД НА ИЦЕ-ТО СИ Е БАШ ЕДИН ПРАЗНИК :)))

Добре, съгласни сме, че да спазваш 10-те божи заповеди, е дело богоугодно. Но е и вярно, че религията е опора на дясната власт. Средство за държане на масите под контрол на поповете, тоест, на властта. Че е опасен опиум, средство за разделението на нациите и накрая - за война между тях. Справка- христианството и екстремистите с чалми. Пита се - във века на техниката, науката, комуникациите, следва ли да се уповаваме на облаците? Няма ли други идеали, реални и смислени, правдиви и материални, акнивни и резултатни? Как да приемем работата на поповете - разнасящи разни вещи, мънкащи и блеещи, неправещи и едно усилие, едно движение, от което да се изпотят? Кога ще ги видим с кирка и лопата, или с каквото и да е, но РАБОТЕЩИ? Нали всички човеци се раждаме равноправни, както е и в американската конституция? Ние се трепем от работа, а духовниците тръшкат - нахално, с аргументи и ненаказуемо.

Познавах един селски поп с мотика, но ще е много дълго да ви разправям за него. Той беше живо опровержение на общоприетия попски образ. Лошото е, че изключенията само потвърждават правилото - попщината си е измама и обирджийство.

Излиза, че скачането с бънджи, и гмуркането, и рафтинга, и Формула 1, и Рали Дакар, и летенето, и шофирането, и колоезденето, и овчарския скок, и танците, и секса, и всички подобни източници на адреналин - всичко това са религии?

ЛИЧНО МНЕНИЕ : НЕСТИНАРСТВОТО СИ Е ВИД МЕДИТАЦИЯ ПОДПОМОГНАТА ОТ МУЗИКА , ..СКЛОНЕН СЪМ ДА ВЯРВАМ ЧЕ КОРЕНИТЕ СА В ТРАКИЙСКИТЕ МИСТЕРИИ САМАТА МУЗИКА ДОСТА СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ МУЗИКАТА НА РЪЧЕНИЦАТА , КОЯТО СПОРЕД МЕН ПЪК Е БИЛА БОЙНАТА ПОДГОТОВКА НА ТРАКИТЕ В СЪПРОВОД С МУЗИКА .... ТАКТА НА РЪЧЕНИЦАТА Е МНОГО СПЕЦИФИЧЕНИ ИМА ЕДНО ХАРАКТЕРНО НАТЪРТВАНЕ КОЕТО МНОГО НАПОМНЯ ЗА МО0МЕНТА КОГАТО УДРЯШ С МЕЧ ..

Да сте чували, че дървесната пепел е сред най-добрите топлоизолатори? Я ги пуснете нестинарчетата по една нагорещена тенекия да видите колко им струва вярата, ще има да точат сополи после.

Па те затуй ходят върху жаравата по-тъмно, хем няма жив огън хем изглежда страшно. Ама па има едни в Тихия оеан дето ходят по горещи камъни...

Политик-нестинар ?! ;-]

Аха, вярата, религията...Давайте, вярвайте, докато простите фокусници ви показват трикове с въгленчета, другите илюзионисти (попове, политици, журналисти...) ви опразват джобчетата. Нали знаете - кмета, попа и клисаря.

Ясно, това била религията на Бог Въглен.

показа ми съученик-Иван,така че ,приятелю ,ако си ти съученикът Иван от5-та Варненска гимназия,много, много ти благодаря и за това, че тогава преборих огрооомен страх ....ит.н. Който не е опитал няма право да се изпростачва по темата

Ами като ходят по въгленчета, по скара могат ли? Скара като тази на кръчметата, скара-бира. Ако им е силна вярата може и да сядат, ама после ще има срало куче и квичало.

Дали се облизват канибалите около огъня от миризмата на опечени мръсни крака?..ха..ха

Ще изразя едно непопулярно мнение... После ще го обоснова... После вие ще ме заплюете или ще се заядете с роднините ми или правописа ми... Значи, народите по света ги манипулират здрвата за да се чувстват над другите народи... Няма да навлизаме в темата Защо... А българина е от най/манипулираните и най/му се ще да вярва, че е избран, че е велик, че гените му са уникални, че той е бъдещето на света, че е най/красив, голям и има най голямата мишка...п Истината, както и за нестинарствотое, че няма нищо уникално и нищо българско а е почти на всякъде... както и гайдата... Малък пример... ето какво казва BBC за нестинарството но в Испания... Напишете в фугъла andar descalzo sobre fuego и първия резултат е една голяма статия в BBC на испански за трдаиционния испански обичай за ходене върху жарава... ако не ви се копира и превежда .. снимките са достатъчни... Та така... здравата ви плацикат на национално самочувствие... успиват ви и ви пеят нощни песнички, колко сте велики, уникални и невероятни.. А Защо го правят, ще трябва да се замислите вие

Имало е някакви остроготи, перифразирани от немците в остготи, а те са си гети, острогети. Та тези готи, които са тракийци се живели на днешната територия на Испания. И сградите които са строяли от каменни квадри са готски, или готически стил. Гайдата в Испания е наричана гайта. Ето и ходенето по жарава. Не станаха ли много съвпаденията. А някъде там, в съседство, в Шотландия, ползват гайди, които са от плат, а не от козя кожа, както в България и Испания. Но там са били Муртаг и Борискос, а жителите на Уелс са кимбри, също траки. Е това вече е прекалено за водещата западна култура и няма да го допусне.

Ето това имах в предвид, уникалния българин които е дал всичко и на всякъде... Ама, че освен на Балканите гайда има и в Испания, Британия, Унгария, Италия, Швейцария, Швеция, Германия, Иран и Пакиста... Ние сме я отнесли... А, че в Древния Египет има запазени рисунки с гайда,,, вероятно някъде отзад е седял българин ама не е стигнала стената да го дорисуват Ама, че ходене по жарава има и в Аржентина и в много страни в Азия и къде ли не... пак сме ние.. Уникалното на българина е, че знае, че е уникален... Май друго уникално няма... Всичко по света

А бе Иване ако ба ба Нуна ти е род , ква ти е баба Вуна бре ?

А докато газят из хладната водица, не им ли се привижда и изстудена ракийка, или ракийката си я пийват преди да нагазят, да ги омотае малко? Брей много сте все още любителите на евтини фокуси, има още хляб за циркаджиите.

Стилът ти на писане е като на комунистически трол. Дори без съдържанието да е политизирано си личи по манталитета, втъкан в думите ти. Личите си от далеч! Замърсихте и българкия интенет.

Нестинерството няма нищо общо с траките. В началото на на 20 в. М.Арнаудов прави специлно изследване на нестинарството и самите български нестинари са му казали че са заели този обичай от съседните гръцки села Кости Бродилова, като въпросните гърци не са местни, а са потомци на преселници от Мала Азия дошли в Странджа през 17-18 в. Това са добре известни факти, а фактът, че изследването на М.Арнаудов се цитира от В.Фол, която уж доказва тракийския произход, но малоазиатския гръцки произход даже не се и коментира, е твърде показателен за това колко олъжлива и спекулативна наука е тракологията.

ТРАКИТЕ СА СИ ЖИВЕЕЛИ ЖИВОТА ПО НАЧИН ПО КОЙТО ТИ НИКОГА НЯМА ДА ЖИВЕЕШ ... ИМАМ ЕДНО МЯСТО В ПЛАНИНАТА КЪДЕТО В РАДИУС 3 КИЛОМЕТРА ИМА ТРАКИЙСКА КРЕПОСТ, КАМЪНИ ЗА ПРАВЕНЕ НА ВИНО , ТРАКИЙСКО ГРОБИЩЕ И ЗЛАТЕН РУДНИК :)) ... НЕ САМО СА БИЛО ПРАКТИЧНИ , ВЪОБЩЕ БИЛИ СА БОГАТИ АЛКОХОЛИЦИ :)

От къде са дошли гърците или както са наричани, данайците. Казваш Мала Азия? По-точно? Та самият Херодот пише, че гърците са пришълци, дошли от Африка, от Етиопия. Те са семити по произход, сродни на евреи и араби. Такива обичаи не са наблюдавани в тези култури. Вероятно, ако са практикувани в "гръцки" села, то хората нямат гръцки произход а се гърчеят. Сравнете "гърците" живеещи в Ставрополска област на Русия и тези от Гърция. В тези от Русия са видими негроидните черти, докато тези от Гърция са с по-голямо преобладаване на тракийски ген. Същото е и с населението от Европейска Турция и не само там.

ПОТОПА Е БИЛ В ЧЕРНО МОРЕ, ТАМ Е БИЛА И РАЙСКАТА ГРАДИНА , А НОЙ Е ПЪРВИЯ ТРАКИЕЦ :))) КАТО СТАВА ПОТОКА И ВСИЧКИ ОЦЕЛЕЛИ СА СЕ РАЗБЯГАЛИ :)

Въпросът изобщо не опира само пдо вяра. Понавам хора, които са го правили същото, без да са вярващи. Просто си има технология.

Ако, глупако беше се пообразовал малко и ако си посетил Странджа, щеше да си поне малко наясно с този феномен. ѝз съм наследник на най-старата нестинарка от Българи баба Нуна.И сега леля ми Деспина и други от рода ми са автентични нестинари.Извинявай за обръщението, но не измислих по-меко.

Нищо православно няма в тая глупост - абсолютни езически ритуали и магии. А че носят и икони го праят още по-гнусно и сатанинско! Кой е глупакът всеки сам да си прави изводите.

Няма религия, няма вяра, няма феноменалност. Иска се кураж за първото "нагазване", съчетно с техника на стъпването в жарта. Лично аз, гледайки нестинарите, реших да се пробвам. Вслушах се в съветите на хора от публиката, които ми обясниха да си свивам пръстите на краката, за да не попадне жар между тях и проблеми няма да имам. Така и направих - минах през жарта няколко пъти и нямах никакъв проблем. Вероятно, ходилото спира достъпа на кислород,и топлината за момента се потушава,и затова не се усеща парене. Тези, които имат възможност да пробват и сами ще се убедят, че няма никакво тайнство, а се иска малко кураж.

Да бе! По-ефтини, повърхностни призиви не можете да измислите. Защо не призовавате най-напред към очистец? Май защото не са винаучили на тази дума. Ами към морал? И тази дума е изпразнена от смисъл. Да скачат по въглените ... и всичко ще е наред.

Нестинарството е пълна простотия, ама щом им харесва на туристите, карай да върви. От какъв зор ще гази някой разумен човек с боси крака жарта? Малоумниците нямат свършване, така и в Индия се събират да зяпат факирите с плоските им номера.

Яко хейтене.Айде бързо да си пийнеш хапченцата и в леглото.Айде

Защо трябва да сипете тези грозни думи за нещо което е невероятно. Малко ли е лошотията която ни се сипе върху главите и плещите ни. Ами хайде стъпете в жаравата и останете невредим и тогава говорете.

човече, си един пълен завършен боклук.

Опитай се да проумееш че нестинарите нямат рани по краката си, температурата е над 1000 градуса. Гореща жарава. Помисли малко, дали това е простотия или е една уникална традиция, която в скоро време ще изчезне. Това не е туристическа атракция и не е замислена като такава. Лично познавам истински нестинари и ако чуеш какво казват, какво чувстват когато го правят ще си промениш мението. Те не усещат болка, изпадат в транс и единственото, което усещат е все едно са нагазили в река с хладка вода. Това е наистина уникално и неизследвано. По дискавъри изследват всякакви простотии и правят филми с милиони гледания а ти ако смяташ че това е простотия, ходи гледай тъпотиите по дискавъри и си мисли че там всичко е истинско.

Свят голям - хора всякакви. Повечето не виждаме по-далеч от носа си.

В едно от филмчетата по канала на Дисни, едно нюйоркчанче от индийски произход се хвали, че неговите предци спяли върху пирони и ходели по въглени.