Непълнолетни навън след 22 часа само с придружител и с декларация от родител

Промените в закона предвиждат глобата за родители да е до 500 лева, а за заведенията - до 5000 лева

Обратно в новината

Коментари - Непълнолетни навън след 22 часа само с придружител и с декларация от родител | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не са фашисти, само така изглежда от страни !

Ако е вярно, че не може да излиза от къщата си, то това си е като казарма. Само където няма коменданти, защото авторите на закона ги мързи и ги е страх да назначат такива. Едно е да не може да ходи по заведения, но да се разхожда не може да бъде спирано, противоконституционно е. Сегрегация. Но може и авторът, по навик, да не е обърнал внимание на подробностите.

А пълнолетните след 23:00 часа да не излизат, особено ако не са въоръжени, нале?!

Ново мото сред подрастващите " Всяка чичка с ученичка"!

млади котета с тесни пи4ета .

А бе то и досега беше така. Но кръчмарите си затварят очите. Парите са по-важни.

Поредна мярка, която няма да се приложи и контролира.

Радвам се, че сега съм на 41 години, а не под 18. Когато аз бях под 18 (преди 2000-та година), такива тъпотии нямаше. Не им завиждам на хлапетиите.

И аз се радвам.Сега ще ходя на дискотека с внука,че бабата не ме пускаше сам.

Понеже родителите не си знаят децата къде са, та това е първата стъпка към спасението на това провалящо се общество пълно с родители имитиращи родителско присъствие и изпадащи в откачени крайности по отношение на маркови парцали и вещи, но нямат никаква идея как се изгражда връзка и авторитет, какво е правилно възпитание и какво е отговорно родителство.

От собствен опит ли говориш? Това, че ти не можеш да изградиш връзка с детето си и му нямаш доверие не означава, че и останалите родители са така.

тва е то бугаристан сър

Имам голема и твърда паламарка която троши маси..

Много от тях и не се интересуват къде са...

Както винаги не е доизмислено. Едно е дете на 14 години, друго е млади хора на 17 години. И ако децата имат нужда от придружители и до 12 години дори не могат да остават в къщи сами през деня според закона (не че някой следи за това и че е драма, ако едно дете на 10-12 години си стои само у дома да си пише домашното), то 17 годишните вече имат нужда от друг опит. Че то през лятото в 22 часа е още светло. Те имат нужда от самостоятелност и да се научат да носят отговорност за действието си. Не може да ги държим под похлупак и на 18 години да ги пуснем да се оправят сами. Моя приятелка през 90-те години имаше вечерен час 22 часа, докато не завърши училище и я държаха много строго. Е, няма да ви казвам как избухна ( в лошия смисъл на думата) след като вече беше студентка и нямаше вечерен час. Тъй че ограниченията никога не са довели до нищо добро.

Добре, че отраснах през 90те. Каква е тази тоталитарщина?!! На колко години трябва да стане човек, за да почне да се учи на отговорност за постъпките си? Това, кога едно дете ще излиа го определя семейството. Не е работа на държавата да се меси в семейните ни отношения. Утре какво, ще ми казват колко пъти в месеца мога да спя с жена ми и колко пъти на ден мога да пикая ли? Значи, ако детето направи някаква простотия си има процедури и наказания, както за него така и за родителите. Дайте утре да спрем колите да се движат, та да не стават катастрофи.

Малеее неадекватник!?Ми катастрофите ги правят, предимно, неадекватни тинейджъри....

Ако имаше адекватни наказания, а не 'година условно', тогава хората щяха да внимават повече. Или за родителите, които дават на 10 годишни деца да карат по околовръстното на София - да го вкарат в затвора за година и да послужи за пример. Не може ти да вменяваш колективна отговорност на всички и превантивно да ги ограничаваш 'за тяхно добро' - това е тоталитаризъм. Това, което работи е - адекватни и неизбежни наказания за този, които се издъни.

или пияни селяндури и други с много специале режим на движение

И тука са налазили!?!?!?Чак за соца . говорят!?

Я, си спомнете вие на 17 години в 12 клас дали се прибирахте в петък и събота преди 22 часа? Защото, синът ми тази година завърши 12 клас 5 дни преди да стане на 18 години. И за да си празнува бала и след ресторанта да отиде на клуб трябваше да попълня декларация, че негов съученик му е придружител. След това мрънкаме, че няма мъже, като трябва разрешение от мама на почти 18 години да отиде на клуб.

У кого трябва да са презервативите?

То по соца, по който не спираш да въздишаш, такива глупости като презервативи нямаше, или мнооогоооо трудно се намираха с позната аптекарка ....

Намираха се без проблем. Само трябваше да знаеш, което за теб не е вярно, думата "презерватив". Иначе им викахме "капут".

на безмозъчни бюрократи! Работата на ресторантите е да хранят и поят хората. Не да проверяват възрастта им и да им искат някакви фалшиви декларации. В нощни заведения може да има контрол на входа, но всичко това е една голяма глупост и измама! По закон лични документи могат да изискват и проверяват определен кръг служебни лица в точно регламентирани случаи. Няма как да показваме лични карти на сервитьора в закусвалнята.....Смях!

SS-Nebel

Убав закой, ама кой ще го налага? Бай Уй!

Абе ще ревете за СОЦА ей готини години на свободна воля радост и ейййй сърце

Вечерният час е измислен по време на соца.

Измислен е на запад много преди соца.

Ти ще ревеш!!!!Защото тогава си имал ерекция!!!

Винаги съм се питал, нашите управляващи като не знаят как се прави, просто защо не ползват чужд опит или закон. В почти цяла Западна Европа и Америка принципът е само един - ако няма лична карта, значи е дете и няма право да се движи без родител, а не измишльотината "придтужител'

Между 14 и 18 години децата имат лична карта

И в Америка показваш лична карта и там пише датата на навършване 21 г., и ако не си - шут и обратно. /Просто защото в заведението се сервира алкохол, не че си малък/.

Какви са тези главанаци без коса на снимката?

Провинциална мода от години

Съдейки по факта, че освен прическите - и облеклото им е като копирано - явно си прав.

Пак недомислица. Ако детето е с родител защо е нужна декларация?!

С родител не трябва декларация, а с придружител. Ти тъп ли си бе?

SS-Nebel

Ти въобще прочете ли поне заглавието?

Най-после нещо смислено..

То и сега има някаква наредба в този дух,. До 14 г, навън до 20 ч сами. До 18 - до 22 ч.

Да, но тези под 18 винаги са с някой "придружител". А сега ще трябва да са с ПРИДРУЖИТЕЛ, на който родителите имат доверие. Бе преди и сутеньора можеше да е придружител на някоя 16-17, ако ме разбираш.

Едно време, разбирай 91-96-та, докато бях в гимназията, сме излизали и ходили където си искаме и нямахме телефони нашите да питат "Мами, къде си, кога ще се пребираш?". Когато тогава. Съвсем ги осакатихте последните поколения. После що стоели при мама до 30 - 30 и нещо, а после излиза от вкъщи социопат.

ПрЕбираш? Затова нищо не е станало от теб, защото едно време си се "прЕбирал" и си правил каквоти си искаш, а не каквото трябва. Те родителите ти са за бой.

А ти не си "правил каквотИ си искаш" ? Жал ми е за теб!

То после защо България е такъв кенеф от над 30 години.... Хората са проблем

Народният съд който унищожи интелигенцията!!!

"от 14 до 18-годишна". Как стои въпросът за по-малките от 14 години?

Другите могат спокойно да си джиткат след 22.00. Тия между 14-18 трябва да опазим. Ко прайм с родителите от ромски произход? Там целия род трябва да присъства, като се има предвид че стават родители на 15 години.

Въпросът с тия до 14 отдавна е решен и ясен - по закон нямат право да остават сами без придружител дори и вкъщи. Явно не сте го знаели

Като гледам коментиращите....има огромна групичка която е против този закон... Така..значи вие искате непълнолетни деца през нощите ..... мирише ми на педофилия в тоя сайт.

Проткв съм. Онсче то има право да си смени пола, а няма право дс излиза. То е все еьно да нямаш право да каташ велосипед но да ти дадат да караш трамвай.

Няма такъв закон. Опитаха се в сащ да направят това но и там не им се получи освен в един два щата.. ПРОПАГАНДАТА ТИ НЕ ВЪРВИ

Добре ся, ако е на 9, но се възприема като 20 годишен/шна, няма ли да му огранича правото на самоопределение?

А България... Промито мозъче глупаво

Да си сменят пола, с радикални операции, без съгласие на родителите може, но за разходки, декларации са нужни!

Не е позволено...тука не е Сащ(макар че и там до година ще го забранят)

Аз сега къту съм майка на 14, ще мога ли да предружавам чавето, шот съм му майка или и бабата трябва да пресааства?

Само ако бабата е на 18

При бай Тошо по време на диско ерата, правеха дискотеки в двора на училището, и в Маймунарника в парка. И музика си гърмеше до късно, но нямаше пиене и дрога. И младежите си ходеха на лятното кино до Витошка и в парка на вечерна прожекция и никой никого не глобяваше.

Защо лъжеш...каква е целта. По Бай тошово време имаше час за деца.

Точно нямаше вечерен час от 1970 насам. Като повтаряш неистини по няколко пъти, не стават истина. “Една лъжа повторена сто пъти (не) става истина’.

Ами оставате си децата да обикалят през нощите ... Такава ше е.. Но вие обвинявайте другите...поне в това сте най добри ганьовците

Отраснах при бай ви Тошо и не съм имал вечерен час. Ай чакайте да измрем всички дето помним и се надлъгвайте тогава.

Оо верно ..забравих че и комунизъм не е имало нали? НИЩО ЧЕ БКП ЗНАЧИ БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.. ВЕРНО...НИЕ ЛЪЖЕМ

Имаше, само че не го спазвахме.

Това като "ония:" закон за пушенето в заведенията хахахахахахахаххахахахахаха !

Абе вие давате ли си сметка, че човек на 11-12г. вече е в репродуктивна възраст? И това го е решила природата, не някой друг. Кой си ти, да го ограничаваш?

.

А честито ма всички дето ми харесаха трапчинките и гласуваха за мен и К о к о р чо. Сега ще ги заключа в къщи до следващите избори. А са мръднали навън или с коли в центъра, а глоба. Инснега нямаше да видят да се заяждат с красивия кмет и родата му. Слушкане му е майката.

щом сме имали вечерен час. В Русия където има и в момента вечерен час за непълнолетни....и там явно е фашизъм според вашата логика а?

Русия е енциклопедичен пример за фашизъм. Впрочем разликата между фашизъм и комунизъм е чисто семантична.

Сега ако искам да остана на вечеря с децата след 22.00 ще трябва винаги да нося декларация за тях в джоба, така ли? Идиотщина пълна… прехвърлят отговорността върху МВР, а не върху родителите. Сякаш и родителите не могат да упражняват контрол над децата си. Така изглежда.

СЛЕД 22 ЧАСА С ПРИДРУЖИТЕЛ ....ИЛИ ДЕКЛАРАЦИЯ.. ЕБИ МУ МАЙКАТА...ВЕЧЕ ДОРИ ВИ МЪРЗИ ДА ЧЕТЕТЕ....НО ДА ПЛЯСКАТЕ МАЛОУМНИ КОМЕНТАРИ НЕ ВИ МЪРЗИ А?

Я ти чети! И как доказвам, че съм родител 1? Трябва да нося акт за раждане на детето и международен паспорт? Бих могъл да дам няколко хипотези, а МВР да искат да доказват какъв се падам на детето!

Че детето е твое... Иначе като нищо може да си и педофил. Стига бе човек..мисли малко

Вече трябва да доказвам на вечеря с децата ми след 22.00, че не съм педофил? Сериозно ли? Да влача с мен куп бонащина при всяко излизане! И ако в нямам в себе ди, да търча вкъщи най късно до 22.00. Тива си е терор върху родителите!

ква вечеря в 22 бе балалайко смотана ? тва, което можеш да направиш е да почнеш да готвиш барем 1 път в седмицата и да ги научиш, да не вечерят след 20 часа

Абе льохман прост беден, има хора които сядат на вечеря в 20.00 и си тръгват от заведението след 23.00.

Разрешавам на синовете си да растат свободни достойни мъже, да се научат да носят отговорност за постъпките си, да опознават света и да се научат да правят разлика между добро и зло, свобода и тирания. И винаги да защитават свободата си на каквато и да е цена, защото на тоя свят няма нищо по-ценно от нея, дори и живота.

поемаш пълна отговорност за тпва че си си пуснал 14 годишните деца през нощите... Това не е свобода....а идиотщина

Твойте си ги дръж заключени до 60 ако искаш.

Наркомани и проститутки.... не се чуди..

гледай като го пускаш след 22, да не ходи по 'детските' клубове сам . гледам ги как отиват потготвени (защото вътре е яко скъпотия, по-скъпо от нормалните барове) и отиват само за да се маризят пред клуба (от вътре ги гонят)

Света през нощта не е само барове и клубове, а онези, които визираш и денем са подготвени.

Чета коментарите и падам. Абе вие наистина ли мислите, че е добре 14-15 годишни да са без надзор след 22 часа? Супер е идеята!

До тук добре. Сега и на жените да забранят.

И мюсюлмани

Ама за всички ли ще важи, или само за евреите, като по време на хитлеризма?

Поредния малоумен коментар. Пич....пиян ли си или надрусан?

Отказвам да съсипвам живота на тийнейджърите си и да ги уча, че подобен фашизъм е нормален. Ако трябва, ще сме в съседни килии за това "престъпление", но лично аз ще ги окуражавам да излизат вечер. Иначе няма как да опознаят света от телевизора.

Значи казваш че по времето на Бай Тошо в България е било фашизъм ли? Обвиняваш Русия във фашизъм а? Хахахахахах

Израстнал съм по времето на бай ти тошо и никога не съм спазвал подобни забрани. Тези, които ги спазваха си бяхи и все още са потомствени роби. Да ти кажа, добре се оправих в живота и то без да съм престъпник. Те още искат позволение да отидат до тоалетна и като видят някой големец стават да му козируват.

Понеже за вас закони не важат. После как искаш да се оправим цял живот като сте идиоти. Оо да ...ще обвиняваме Сащ че преди 40 години вие ганьовците сте решили да не спазвате законите ..

Ама аз съм се оправил бе. Ти се оправи послушко раболепен!

Ти мислиш за себе си... Затова сте малоумни ганьовци.. Какво си се оправил...с вибратор в гъза си се оправил сигурно.. .тъпанар Жалък престъпник, за жалост много от ганьовците са такива жалкари

Не се притеснявай, че ще съсипеш живота на тийнейджърите. А по-скоро помисли какво ще стане с твоя живот ако недай си боже нещо се случи с твоите деца заради такава 'псевдосвобода'?

Идеята е супер, но в България това е невъзможно. Тази територия вече е загубена, това са последните конвулсии... Тепърва ще гледаме дрифтове пред А.Невски и много други простотии.

Цялата работа е за извличане на вниманието от скандала с БТР-те. Толкова са жалки и прозрачни! ДОЛЕН ПРОДАЖЕН СЛУГИНАЖ !!!

Хахаха Яко са ви промили мозъчетата. Но това сте платените олигофрени в тоя сайт...за жалост няма отърване от вас.

Браво! Отдавна трябваше да се направи!

Те някои изобщо не трябва да са навън,пречат много.

Ще ми е интересно да видя глобен циганин по този закон! НО НЯМА ДА ГО ВИДЯ. Както не съм видял такъв глобен в градския транспорт.

Аре се Аман от групички 13-14 годишни в градския транспорт дето пречат на останалите с викове псувни имитации на бой и т.н. обарващи пиклитр дето се кефвт че са им купили Хелл

Ти какво си правил на 13г.? Четял си Ницше по цели нощи и си завиждал на тези в градския транспорт? Виж, като не си си го изживял, как още те преследва. Поне една кола да си беше купил от толкова четене!

На тебе проблем са ти децата по градския транспорт а? Моля ти се...стой далеч от деца и не прави никога деца. Няма нужда от поредния ганьо който прави дете и го оставя само да се оправя

Дядо ми на 16 е издържал (5 сестри и един брат) семейството си и е бил мъжът в къщата. На 18 е отишъл на фронта. Правнуците му още няма да виждали светулки на тази възраст.

Принципно си прав. И аз давам примери на моят син с дядо му и прадядо му, но виждам и друго - когато аз бях дете и растяхме всички хлапета в махалата по игри и закачки всеки от съседите и родителите на всяко от децата /а бяхме много/ можеше и ни правеше забележки като направим беля и ние не смеехме да кажем вкъщи, че са ни направили забележка, защото още по-лошо за нас. Сега говоря със сина ми показвайки му поведението на едно хлапе на неговите години и му казвам "ето ти явен пример как не се прави", а бащата на другото ми скача и вика "нямаш право да говориш на сина ми, нямаш право да му правиш забележка". Ето това е съществената разлика

Долу сглобката !! Долу сглобката! Пълни поми.яри!!

Този дето ми сложи минус е иди.от!!

Хахахах

Ескимосите живеят средно по 27-30г. и половината година е нощ. Представи си 16-17 годишен затворен в иглуто. Създаваме поколение неспособно да живее, без да държи тати за ръчичка и мама за роклята.

Това е най простия коментар който прочитам за сега. Надявам се колегите ти малоумници да са писали още по големи простотии на долу