ЕРП-тата оправдаха прихващането на суми за НЕК

Прихващането на суми при взаимни задължения между две компании е легитимна търговска практика, която не се забранява от нито един български закон.

Обратно в новината

Коментари - ЕРП-тата оправдаха прихващането на суми за НЕК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Напълно съм съгласна с "ПИЧ". Много ясно и точно казва всичко. Хора, хвърлят ви прах в очите, че всичко идва от ЕРП-тата. За всичко са виновни тези, които ние си избираме. И как да няма свободен пазар. Има и други търговци ама иди при тях де - да ти отрежат главата. Никой никого не спира. Тока ни бил скъп. Заплатите са ни малки. Окрадоха народа, такива като Пеевски, Бисеров и други там от компанията. И кой ще плаща после милиярди, като им отнемат лицензите. За ЕРП-тата е най-лесно да се махнат и да си вземат парите от неустойките по договорите а после питам аззз??? Ние обикновените хората ще плащаме плащаме и няма да се оправим още 100години. Все едно и също си говорим и пишем а разни министърчета говорят ГЛУПОСТИ!!!

Не знам кои са на хранилка при ЕРП, но ако пак пипнат цената на тока са пътници.

Единствения начин тази каша да се оправи е пълна либерализация на цените, отпадане на всякакви префернци и премахване на минимални изисквания за достравка. ЕРП трябва да възтановят собственоста на преносната мрежа и да допуснат с закон други доставчици до мрежите им. Потози начин ВЕЙ няма да извиват ръце и няма да искат по високи цени от пазарните

Цените на ВЕИ ги определя същата тази ДКЕВР драги :-) Докато се обясняват кой на кого дължи пари ние с вас плащаме в крайна сметка "зелена енергия" на цени 6-7 пъти по-високи от норманото. Без значение кой на кого какво дължи. Хвърлят прах в очите на хората за да замажат ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ: Тези въпросни 300 милиона са пари които ние ще надплатим за вятърни мелници и солари.

Не само цената на ВЕИ е висока а на зелената енергия е тройно по висока същите искат за кратък период да си върнат вложените суми и да имат големи печалби...Най-евтина енергия е атомната затова и Турция ще построй и ще ни продава след това..А ние умните си затваряме атомните мощности ...За това са против Белене...Акъл море глава шамандура ...

Кое е законно и кое не - постановява Съдът! Представяте ли си колко са се самозабравили ЕРП-тата, Софийска вода, че те да си определят кое е законно и кое не, как е законно и как не! Само за шоуто да си кажат кой е при тях на хранилките от нашите любими властници трябва да бъдат с отнети лицензи в случй, че са нарушили буквата или духа на Закона!!!

тц, не е законно, я прочетете ЗДДС И НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ХАМАВИ

Какво общо пък има Закона за ДДС с тая история? Да не би да говорите за ЗЗД?

Ако нещата изглеждат много сложни, има лесен начин да се ориентираш в обстановката. БСП винаги ще доведе нещата до фалит. Правила го е успешно 70г и продължава да го прави.

ИСКАМ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ ДА СИ ОБЯВЯТ ПРОДАЖНИТЕ ЦЕНИ, ПРЕНОСНАТА МРЕЖА СЪЩО, А АЗ ДА СИ ИЗБИРАМ ОТ КОГО ДА КУПУВАМ!!! Или казано по друг начин - ПАЗАРЕН ПРИНЦИП ПО ЦЯЛАТА ВЕРИГА.

Ти ли ще си опънеш жиците до АЕЦ-а (неговия ток е най-евтин и сигурно него ще избереш) или ще ползваш БДЖ-то да ти го доставя в цистерни? А всъщност защо не си сложиш една перка на покрива и не им бръкнеш отзад на всички по веригата? Умно, а?

Pesh0

Според законите , в европа 50 % могат капацитета , трябва да е запазен за други оператори. В германия има 18 оператора , не че сменяш жиците , те са си едни и същи.

Pesh0

отделно далекопроводите са собственост на нек , сако набелите ниско напрежение мисля са на Енерго дружествата . Които ми смениха електромера , нез да ме питат дали съм съгласен и ползват таблото във входа , без да плащат наем . Да платят , на всеки българин за изпроводяк наем да възстановят всичко и да си ходят.

Господа, на българския народ не са нужни ни ЕРП, ни "зелена" енергия. Нужна му е държава, която да служи нему, а не на "зелени" енергетици и не на ЕРП - препродавачи му енергията, която той произвежда с електроцентрали, които той е построил и кото работят с горивата, които той или произвежда или е платил. Стига лъжи и стига грабежи! Всекиму своето! Стига са препродавали нашето нам, стига и държавата да ни налага цени - не на тях, а на нас и по които да им плащаме своето.

Абе "социалистчета-комунистчета" не слушате ли монистъра-фантазйор Стойнев, който ви каза, че задълженията на НЕК към ЕРПтата са по-големи отколкото обратното??? И да ви припомня, че за ЕРП е по изгодно да им отнемат лиценза по смехотворен повод и да осъдят страната да им плати. Тогава обаче фантазйора трйбва да си понесе последствията и да го вкарат в затвора за дълго!!!

Уважаеми 973, напомнете ни и кои държавници - управнци договориха тези условия от името на народа и държавата "му"? Напомнете, че тези договори са в "конфликт на интереси", изнудване, между подставени лица - определение за социалистическо договаряне? Като при предишния социализъм - планът за работа е за толкова лева, а "колективът" се договаря с работодателя за насрещен план с държавата - той да изработва повече, но при непроменено заплащане при повече труд. Между другото, Стойнев е от соцправителство и естествено служи на грабителите, както и правителството. Разиграваното сега е социалистически "насрещен план"! И както ни обещават - ще има скорошно поскъпване на енергията - не за износ, а на вътрешния пазар... Стига социализъм!

То при тея рекетьори всичко е законно...

Те пишат законите, а партийните представители - наречени "народни", ги гласуват. "Демокрация" не е народна власт, а власт от името на народа. Т.е., имате ли пари, някой се упълномощава от Ваше име да ги употреби без да Ви пита, а Вие се надявайте се да е Ваша полза. Има забавна книга за такива надяващи се - "Демокрацията - провалилият се бог". От тази година е, авторът не е от Изтока, а както безусловно разбирате от заглавието, е антисоциалист... Станишев таквиз не чете.

Мъча се да си спомня - колко хора скочиха срещу енергото, което отряза тока в циганската махала на Самоков (освен самите цигани)? Май николко, всички ръкопляскаха и викаха "Браво, щом не плащат и крадат ток - да ги режат!" Сега същото енерго било крадец, щото си искало парите от държавата? Обърках се тотално...

Pesh0

ЕРП тата , както и нефто завода , са обречени винаги да работят на загуба :) На нула бачкат , Телевизиите и мобилните оператори.

steltian

В това правителство всичките министри са "експерти".Тока се намаля цените на въглищата растат.Растат и заплатите на миньорите.И колкото се намаля цената на тока толкова растат загубите на НЕК и БЕХ.И това даване на прокурор на ЕРП-тата е последното което ще забави увеличението на цената преди евровота.И след като загубят комунистите ще предадат властта заради невъзможността да се удържа това ниво на цените на тока.

Почти същата пиеса я играхме и при тройната ламя, ама хората забравиха... После и при мухобойко я играхме - задържаха, задържаха цените на тока, докато вече не можеха да ги задържат и цените скочиха с 13%, след което скочиха и хората... Но същите хора са склонни пак да се задържат и дори намаляват ценита на тока без основателни причини, а с решение на Политбюро... Подобна дебилна късопаметност заслужава паметник, честно...

Верно са сериозни "експерти" от горе до долу (мен лично най ме изкефи зам. министъра на инвестиционното проектиране - кинезитерапевт:))))) Е как да плащаш на ВЕИ по 70ст. и да продаваш по 20ст. на народа? Естествено че някой друг ще е виновен. ЕРП-та, ББ, ЦЦ. факт: дължат се едни пари за ВЕИ факт: ще ги платим всички ние - дали от сметките си за ток или от бюджета (спасявайки НЕК и БЕХ) е без значение. Но сие друго да си правиш евтин ПР с "намаляне" на цените и обвинения на "гадните капиталисти" докато другарчетата ти си тъпчат джобовете.

Всички разплащания стават чрез преводи Само тез прихващат

Питам така, че да ме разбереш: Ако ти ми дължиш пет лева за цигарите от вчера, а аз ти дължа пет лева за ракийката от оня ден - кой на кото ще дава петолевки? Отговора е - никой, така пише и в закона!

ra6oo

къде го пише г. Пич, в кой закон, че нещо що не намирам Закон за прихващането.

ВЕИ та във семейството вън от парламента,поради конфликт на интереси!!!!!!!

Бре какви добри хора?! На загуба с милиони, но въпреки това самоотвержено продължават да работят... само и само на нас да ни е добре и концесията разбира се изпълнят.Браво!!!Хвала!!!

Динков, турил си си сурата тука, протоколи даваш за пример, а Закона за задълженията и договорите можеш ли да отвориш и да прочетеш чл.103-104, а? А като ги прочетеш - можеш ли да ги разбириш или ще искаш да ти ги нарисуват с водни боички?

А ако вземанията са просрочени? Какво правим с претенциите на едната страна за лихви, които при тези суми хич не са малки.

Честито борци за ниски цени на електроенергията!Да ви са сладки миналогодишните демонстрации,самозапалвания и надежди че ще надвиете енергийната мафия на ЕРП-тата!Тази наивност на българина че живее в справедливо общество ще му струва още много!Живеем в"свободно общество на пазарна икономика",глупаци! Друг е въпросът колко е свободно и колко пазарно?Това за което трябва да се борим е не срещу непрекъснато растящите убийствени цени,защото инфлацията е вродената болест на капитализма и е не премахваема!Трябва да се борим срещу убийствените ниски заплати с които ни тормозят нашите така наречени "работодатели" които са просто озверели от алчност и безсъвесност изроди!

А кой е този строй дето инфлацията не съществува!!!! Само не давайте за пример комунизма, че там цените се повишаваха от днес за утре с 30% а не постепенно с решение на политбюро " За все по пълното задоволяване на потребностите на населението".

Мдааа, президента задава смислен въпрос (прочетете го в статията) - няма кой да го чуе! Разни психари, говорители от името на "народа" са се нахъсали тука, защото друго освен името на доставчика си на ток (защото е написано във фактурата им) не могат нито да разберат, нито да обяснят... Някакъв дажи еска списък на собствениците на ВЕИ - защо ти е бе, сельо, ще ги национализираш ли, що ли?

Бре много прости хора, никой не иска скъпи сметки,но без пари ли да ни продават ерп-тата.Тях ги задължават да плащат скъпо на веи,намаляват цените на ел.ен. по политически презупции и пак те виновни, що не ходите да копате и да продавате без пари.

Чичо ЧЕЗ,скоро няма да ме имаш.Хващай си пътя,да не хванеш нещо друго.

И аз четох за такава заплата в ЧЕС -60 000 ЕВРО. На фона на 200 лв. пенсии и 500 лв. заплата това е престъпление . Тези пари ги вземат от същите пенсии и заплати . Вън от България !!!!

Каква заплата д авзима работника (дори да е CEO) решава собственика на компанията... и последното от което зависи е колко са пенсиите на бабите! Между другото, можеш ли да сметнеш с данъците от тази заплата колко пенсии се плащат или нямаш достатъчно мозък за това?

Дрън дрън, вън ти и всички прости хора от Б я, нямате елементарна култура и тъпчете като галфони едно и също.

ВЕИ-тата са виновни , и продължават да се множат . Ще ползваме ток който е по-евтин !!! Искам списък на всикчи собственици на ВЕИ-та !! Да ги видим тия мошеници , дето смучат от бедните хора

Като ги видиш,ми се обади!Докато не ги четем на некролог,няма да ги разберем.

Вземи списъка на депутатите най-вече от БСП+Атака ето ти списъка.

Решението на проблема е: премахване на преференциалните цени по който се изкупува тока от ВЕИ МАФИЯТА! Всички ние сега плащаме на въпросната ВЕИ МАФИЯ по 750 000 000 лв. годишно само за 3 % от произведния ток !?!?!?!?!?

+++++++++++++++++++++++

Всъщност от много време не са 3%, но наистина проблемите тръгна от тях и по-точно от ФтЕЦ, построени през 2012, до тогава системата можеше да ги поеме.

Какво бе гербери , вие ЕРП-тата ли защитавате сега :)Срещу народа ли тръгнахте ?

Оффшорко Плевелиев е ходил до Австрия да лобира за EVN вместо да защитава българските интереси ,потвърди се вече и кафенцето на Боко което са обсъждали коалиция ГРОБ-ДПС

И под 30 ника да пишеш - пак си си ти. Трол. Кажи на онези от Пазитано да върнат ТЕЦ Марица, да открият нарочно закритите реактори на Козлодуй, да си разрушат соларките - и ще стане!

с опорните точки: Защо в България никой не иска да инвестира при толкова ниски данъци и толкова нископлатени роби на труда?

Плевника защитава грабителите ! Да излезем да ги изринем !!!!Както февруари

Кръчмарски революционер

Ти гледай като вдигнат тока , какви изпълнения ще станат , миналите протести ще ти се сторят като вечерна разходка ...А лакея -пезидент ще си го получи . Хората изнемогват , те милиарди крадат

Защо плевнелиев взима страната на ЕРП-тата ? Защо те са по-важни за него от народа ? Те ли го избраха за президент ? С това действие комсомолецът плевнелиев демонстрира брутално незачитане на общественият интерес ! Грозно и непростимо ! Какви са енергийните интереси на плевнелиев ?

Приятелчето му Прокопиев държи по-голямата част от този бизнес.

мисля че президента този пат надскочи даже самия себе си.това лакеиство това близане на чужди задници до такава степен го вманячи че свиркажията 3 пат за 10 дена поставя на колене не друг а своя народ. господин подлога на нас ни ртрябва даржавен глава които да пази народа си от разни пиявици дето искат да му смакнат и последната кожа от гарба.ако не можете да ни защитавате омитаите се

ЕРП не искат да си търсят парите, както всички останали, а си действат, както винаги - като монополист, само дето този път номерата не ги прилагат на хорицата, а на голяма компания!

Само аз ли разбирам, че между българските граждани и държавните доставчици на ток са се настанили часни моноплисти, които събират парите и ако решът, плащат. ВЪН от БГ за ЧЕЗ, ИВН и ЧЕЗ2/енерго про/.

Вън мръсниците!Никой да не си мисли,че ще ни дере вечно!

с измислени скандали БСП се мъчи да прикрие фалита на енергетиката и тоталната си некадърност.

Ей наистина ли никой не разбра, че НЕК вдигна сметките януари и че ни краде безнаказано и до дупка, ДА НЕК и подобните държавни структури. Не виждате ли целия фарс с тоя ток и факта, че други чужди братски интереси си искат сектора. Стига с тия овчи коментари.

Точно този протокол им липсва на ЕРП-тата и от там е цялата дандания, вземанията се водят неплатени!

"Прихващането на суми при взаимни задължения между две компании е легитимна търговска практика, която не се забранява от нито един български закон" Само дето се изисква съгласието на двете страни!!! Ако някой задържи пари, без значение дали аз му дължа или не, то той ме ограбва, тук въпроса е чие задължение е първо и кой по какъв начин си го е поискал!

Тогава ЕРП-ата да не плащат на централите и централите(зелени и оранжеви) да си търсят парите от НЕК!

Има и този вариант, централите си търсят парите от длъжниците на ЕРП-тата, но за това си има законов ред и трябва да се случат много неща.

Къде си ги учил тези. Такъв ред първо,второ няма. Това не е обяд ,а задължения. Или има ,или няма. А на кого са по-стари е ясно.

Точно така другарю! Заеми четири опорни точки и стой стабилно!

ДЪРЖАВАТА ТОВА СА ХОРАТА! ТЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ, ОРГАНИЗИРАТ СИ ЖИВОТА И ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ СЕ НАРИЧА ДЪРЖАВА. КОГАТО ЕДНА ДЪРЖАВА СЕ ПОДЧИНИ НА ЕДНА КОМПАНИЯ С ЕДИН ИЛИ НЯКОЛКО СОБСТВЕНИКА ТОВА Е РАВНОСИЛНО НА ДИКТАТУРА. ДЪРЖАВАТА, ТОЕСТ ОБЩЕСТВОТО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА Е ПО-ВИСОКО ОТ ЧАСТНИТЕ КОРПОРАЦИИ, ЗАЩОТО ТЕ МИСЛЯТ САМО ЗА ПЕЧАЛБА НА ОТДЕЛНИ ХОРА, А НЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯТ ИНТЕРЕС.

Дрън дрън ерина.Цялата работа е как да изгоним сички и да могат рускити кавали да земат де що е останало.

Вън мръсните кожодери!Не на EVN,не на такса електромер

Ако всички,на които им се дължат пари за заплати започнат да си прихващат от имуществото на работодателити им,какво ще стане ?

В посочения от тебе случай задължението е еднопосочно. Тук задължения имат и двете страни. И ако всичко е коректно все едно днес единия ще плати "Х"сума и утре другия трябва да му я върне. Т.е. това е равно на прихващане и няма нужда от банкови операция. Но явно НЕК не искат да плащат и това е проблема. Това е извиване на ръце от позиция на силата. Това нещо държавата с нейния апарат прави с хората ежедневно.

Едва ли държавата не знае,какво точно прави в момента.Едва ли юристите са некомпетентни.

Дали един министър може да си подаде оставката, като сам признае некомпетентността си? В България, не.

Изгонване на ненаситните крадци веднага и разследване на всички крадливи българи работили като ръководители в тези компании.

Особено на тия ,които искат и данък електромер!Вън мръсници!

Това което ЕРП-тата са направили е най обикновена кражба! За да плати на ВЕИ МАФИЯТА, ЕРП-тата крадът от държавната НЕК! ЕРП-тата и ВЕИ МАФИЯТА действат като организирана престъпна група на изхода на държавната НЕК (както мутрите през 90-те години на 20 век)! Изхода е да се отнеме правото на ЕРП-тата да прибират парите от фирмите и населението! Парите за потребения ток да се превеждат в банкови сметки, които да се управляват от ДКЕВР! Те да разпределят парите?!?!?!?

Идеята ви е невероятна! Има една дребна пречка - Законът... Ама ще я отстраним още на следващото заседание!

Махни Е-то от ника. Не ти трябва в Азия. Прочети поста на Вътю-това е истинската схема.

Важно е да удържим до изборите! След това друг ще му мисли. Партията е обещала на хората ниски цени, а на ЕРП-тата и ТЕЦ-овете гарантирани печалби и понеже това не е обикновена партия, а ПАРТИЯТА - ще изпълни и двете обещания! Борисов после да му мисли как да връща дълговете и да плаща сметките - вече веднъж го яде този сандвич и много му хареса!

Комунистическата логика е по различна. Ако аз ти дължа девет лева, а ти ми дължиш десесет на практика се оказва, че всъщност само аз ти дължа и не мога да си ги удържа. Трябва да ти ги върна пък ти може би ще ми върнеш моите, но някой друг път.

В крайна сметка ще се строи ли АЕЦ-Белене!??? Нищо не разбирам! Имаше референдум, който беше инициран от БСП и те дойдоха с това предизборно обещание на власт!!!

Само като си представя как ще ни одрънкат на арбитража. Тогава ще трябва поне с още 20% да вдигнат цените за да платим неустойките. За това сега албанците се молят на колене на ЧЕЗ да спре арбитражното дело.

На всички ни е ясно,че крадците от сорта на ЧЕЗ,ЕНЕРГОПРО,канадските крадци и подобни първо се подсигуряват чрез корумпираните съдилища и тогава купуват на безценица.Единственият лек за западните компании е Путин и ядрения му арсенал и е време да бъдат излекувани.

че не го мислиш сериозно. В противен случай си за Карлуково.

В БГ в момента има значителен излишък на производство на ток. Логично е тогава, при нормален пазар, цената да се намали и то значително. Но според ЕРП-тата трябва да се увеличи, защото те са се нагласили, че тук е Африка.

Сигурно австрийците и чехите са приели законите в българския парламент? А, че депутатите ни и за Африка не стават съм съгласен

Не е нужно да си ел.техник,да разбереш.че трябва да се изкупува най-евтината енергия.Да на АЕЦ,не на кожодерите

Това се случва в комунистическата държава. Първо-приемаш закон, който дава неограничено право за изграждане на ВЕИ. Второ-приемаш /ДКЕВР/ изключително атрактивни цени за изкупуване на зелена енергия, защото не си си направил труда да провериш реалните разходи по изграждането на ВЕИ. Държавния чиновник никога не си мърда гъза, той работи по фактури. Трето-със закон задължаваш ЕРП да плащат на производителите 100% произведената зелена енергия . Четвърто-решаваш да възстановяваш сумите на ЕРП когато и колкото ти поискаш. Пето-когато ЕРП си поискат парите да ги обвиниш, че за твоята некадърност са виновни те! Комунизъм, братче!

Другарю, вие сте доловили и показали същината на социалистическата доктрина на Партията по неповторим начин!

Прекрасно обобщено! Поздравления! И една малка добавка - позволяваш на частни компании да изкупуват евтината енергия от АЕЦ, за да я изнасят, а скъпата ел.енергия оставяш за вътрешния пазар...

Само не ми казвай, че ЕРП-тата са се издължили на доставчиците. Те такова животно у БГ нема. Мога да се ловя на бас, без да съм в час със енергетиката, че ЕРП-тата висят на доставчиците минимум 3 месеца.

Не беше ли г-н Плевнелиев този, който най-много подкрепяше мошениците със "зелената" енергия? Сега да ходи и да я плаща на ЕРП-тата, а те ако не желаят да се издължат на НЕК - да им взимат лицензите! И как ще е законно прихващането на суми между компании без да има съгласие между тях, още повече когато пък има и заведени дела?

ТВА МОНИКА КОГА ТИ ГО ДАДЕ

РОСЕН

за Великден са те пуснали от психото???????

Абсолютно никакво доверие на алчните и крадливи ЕРП-та ! Отнемането на лиценза също не е забранено със закон ! Най-после някой да се изправи срещу тези гнусни монополисти !

Никакви метани на ЕРП-тата - или плащат или вън! Точка по въпроса! И стига с приказките колко малко зависи от тях и как са едва ли не на загуба - да си направят публични заплатите и тогава ще ги питаме как с толкова ниски печалби дават такива заплати и то точно в БГ.