Това заяви Калина Трифонова, член на УС на ЕВН при изслушването на представителите на ЕРП в комисията по енергетика в парламента, предаде БТА.

По нейните думи взетите напоследък регулаторни мерки могат да имат непредвидими последствия.

На 19 март ДКВЕР откри процедура по отнемане на лицензите на ЕВН, "Енерго-Про" и ЧЕЗ заради дължими 318 млн. лв. на НЕК (прихванати суми от задължения на НЕК към ЕРП-тата за изкупуване на зелена енергия) и им даде седем дни срок да преустановят нарушенията. Този срок изтича на 27 март.

Трифонова добави, че начинът да се заздрави финансовата стабилност на НЕК не би трябвало да бъде за сметка на крайните снабдители и на сигурността на регионалното снабдяване с електроенергия.

По думите й само с удължаването на ценовия и регулаторен период миналата година с един месец за "ЕВН България" това довело до допълнителни разходи в размер на 28 милиона лева.

"Започнахме да правим периодични прихващания в момента, в който се установи, че или трябваше да обявим несъстоятелност, или да направим така, че да поддържаме дружеството във финансово състояние, което позволява работата му”, обясни още Трифонова.

Стефан Абаджиев от "Енерго-Про" заяви, че от гледна точка на дружеството прихващанията на суми, които НЕК дължи за зелена енергия, са абсолютно закономерно действие.

Той обясни, че към края на 2013 г. дружеството "Енерго-Про Продажби" е работело на оперативна загуба от 15 млн. лв. и са стояли под въпрос финансовата стабилност и изпълняването на лицензионните му задължения.

Кремена Стоянова, мениджър в ЧЕЗ, заяви, че дружеството многократно е информирало НЕК и ДКЕВР за дължимите суми за зелена енергия.
Дружеството е искало да финансира тези разходи чрез кредит, но той не е бил разрешен от регулатора.

В комисията стана ясно, че ЕВН и "Енерго-Про" не са завели нови дела в
Арбитражния съд. Те са направили постъпления пред арбитража във Вашингтон миналото лято заради невъзстановените суми за изкупуване на зелена енергия.

Междувременно НЕК сезира прокуратурата за прихващанията, извършвани от ЕРП-тата.

АНКЕТА: Одобрявате ли отнемане на лицензите на ЕРП-тата?