Коментари - Науката не е БАНица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вие от дир ако сте баничари, ние не сме.

Да го закрият този БАН и да оставят само нужните неща. Кога е било последното научно откритие от БАН, или от български учени? Само се наливат пари, вместо да се помогне на пенсионерите или на болците и училищата.

Ит" со изи! Простите хора са бъдешето! Т"ва е решено! Ма трябва и да намалеят наполовина!

БАН трябва да бъде закрит. Толкова търтеи са там. Направо е плашещо колко нискоинтелигентни са т.нар.учени.

не се притеснявай, "този БАН" ще го закрият, но няма да помогнат на никой !

Бюджетът на БАН е 119 милиона лева. Преди месеци един човек изнесе 60 милиона лева, дадени му от правителството на ГЕРБ, в сакове от банката! .........но колко пари потънаха във Фонд научни изследвания и каква научна стойност натвориха?....колко значими патента има България за 30 г? Научните кадри, верно ли с наука се занимават?........ "научните" трудовете на поне 80% или са безумни писания или преписани..... Трудно може да се намерят и 15 стойностни доктората, от хилядите и хиляди драсканици на т.н "доктУри на нЕуките" .....

Пореден неуспешен напън! "Какво са произвели учените"? Не идва от това, че хората са "всезнайковци", а от това, че научните среди са затворени и няма никаква информация КАКВО ПРАВЯТ И КАКВИ СА ИМ ПОСТИЖЕНИЯТА! Липсата на маркетинг в тези среди е потресаваща! Занимавам се с наука и ако не си купя някоя монография на някой професор идея нама да имам какво се случва в БАН в моята област! НИКАККВА! И щом хората плащат с данъците си за да ги има БАН-аджиите е съвсем в реда на нещата да питат за какво плащат! Проблема е в БАН-аджиите, не в хората!

Наука се прави с пари. С МНОГО пари! Имам познати, които работеха в БАН и напуснаха. Отидоха да работят в чужди научни институти и да правят открития за тях. Та от тези хора знам какво е финансовото дередже, колко много техника и консумативи са необходими, за да може да се работи нормално. Неща, които тук никой не може да им осигури, за жалост. А има талантливи хора, знаеши и можещи, и искащи да постигнат нещо. Само че в България науката, образованието, културата не са на почит. И колкото по- безпросветни ставаме, толкова и по- бедни ще ставаме. Само че това голяма част от хората не могат или не искат да го осъзнаят.

Ха. Навремето имаше такъв лаф. Който може нещо - работи. Който знае нещо - преподава. Който не може и не знае нищо - отива в БАН.

Тая трактология на балканистиката да вземе да прекопа некоя градина, че креативност не се яде!

Тогава защо от БАН всяка година питат "Ще яде ли хАсан баница?"

Глупости на търкалета.......Абсолютно няма смисъл от БАН.Тези старчоци са написали по един ,два ,,труда,,които потъват в прах от поне 40 год.и нямат никакво,ама абсолютно никакво приложение.Единствена цел,титли,пари докато са живи и това е.Ако са толкова добри,защо всеки университет не отвори катедра за тях и там да творят,а не с държавни средства?Както е в цял свят.....Имаш идея,търсиш спонсор и ако има приложение,реализираш я?Имаме доста случаи вече с некадърните ,,учени,,отБАН.Като почнеш с учебници написани с правописни и времеви грешки....Да не изброявам.Съсипани млади хора,само зашото са по добри от старчоците и могат и им седнат на столчетата.Така,че тази структора трябва да се закрие и да спре да смуче държавата.Да не пропусна и некомпетентното управление и стопанисване на стотиците имоти с които разполагат , облагодетелстване на близки,роднини и познати с цел лична облага.Написано от средно статистически човек,не претендирам за титла ,,умница,,но претендирам за мислещ човек.

"О, свещена простота." Напоследък обаче се замислям дали наистина простотата е свещена... Имам достъп до среди на хора, работещи в БАН, свежи и интелигентни личности, които ме зареждат за седмици напред, след като ги видя. Да, не всички от тях са такива, има и "феодални старчета", но по-добре да запазим и малкото хубаво, което е останало.

Насекомо АД ,черните войнишки мухи и белите брашняни червеи.......наука ли е?..... да купиш мега супер гига комп, и да няма софтуер за него наука ли е?.....и т н

Работих в БАН преди 20 години. Всички бяха търтеи - от долу до горе. Всеки закъсняваше, идваха на работа, за да пият кафе и да се поприказват. Напуснах защото нямаше как да се развивам в такава обстановка.

Много право е момчето. Хвърлят се повече пари за нови коли, мутреси и чалга в България отколкото за наука. Прекрасни учени, носители на патенти, трябваше да си тръгнат , защото няма база , няма пари. Затриха се великолепни екипи и институти ! Космическия институт, институтът по генетика, биотехнологиите ! Тракилогия и балканска история, мига да продължавам ! Дано момче някой наистина те чуе ! Същото е и в културата. Колко от вас знаят коя е Соня Йовчева примерно ?

Работих в БАН преди 20 години. Всички бяха търтеи - от долу до горе. Всеки закъсняваше, идваха на работа, за да пият кафе и да се поприказват. Напуснах защото нямаше как да се развивам в такава обстановка. Да се закрие и да се почне отначало. Без старите търтеи!

ПроВиотик от кокичета в сок от моркови.....наука ли е......зеолит в кисело зеле наука ли е ?.......

Дай, дай, а кой да дава?!

Всяка институция в тая държава, която не е свързана с болници, училища, полицията, съдилищата и армията да се закрие ако не може да се издържа сама.

И как ревалски мълчеше и прикриваше в съучастие тогава като се източиха над 10 милиона лева през ядрения институт уж под предтекст, че щели да строят циклотронен център ...сега нито циклотронен център, нито радиофармацевтици, милионите източени през банката....а ревалски както траеше като риба пред въпросите на Анита Чиликова,сега зина с цяло гърло , че искал още милиони, малко му били от бюджета....

Не само БАНаджиите, но и западните "учени" са търтеи - тунеядци. Съвременна наука НЯМА. В момента изтупваме брашняния чувал от науката на 20ти век, и превръщаме каквото може в технологии. Инженери способни все още има, но учени - НЕ. Нещо повече - американския либераски рак и 50те пола ги измислиха точно съвременни "учени" , медицинския фашизъм който съсипа западните държави се въведе точно заради такива "учени", като Фаучи. Айде стига с тая "наука",свърши се науката.

И как ревалски мълчеше и прикриваше в съучастие тогава като се източиха над 10 милиона лева през ядрения институт уж под предтекст, че щели да строят циклотронен център ...сега нито циклотронен център, нито радиофармацевтици, милионите източени през банката....а ревалски както траеше като риба пред въпросите на Анита Чиликова,сега зина с цяло гърло , че искал още милиони, малко му били от бюджета....

В момента работя във ВУЗ (на основен договор) и БАН (на 4-часов договор). Така че, виждам какво е и на двете места. Какво да ви кажа... Истината е, че има много некадърни, мързеливи и крадливи "учени". Повечето са такива. Дори да не почват като такива, системата ги превръща. И, умишлено или не, те пречат на малкото способни, имащи потенциал. Поддържат се в своята некадърност и правят сечено. Особено във ВУЗ това явление е много разпространено, защото там има повече пари... И, не може да се отсеят способните от некадърните. Или, което е по-лошо - ще изгорят способните, ще бъдат изкарани "некадърни". Защото, те трудно печелят и реализират проекти (пречи им се), не получават възможност за изследвания, често биват товарени с административна работа и т.н. Ако започне да се гледа публикационната активност - обикновено, точно некадърните са с повече активи - те се включват и цитират едни други. Единственият вариант е да се направят контролни изпити в съответната област, но и там може да се направи някоя шашма. Защото, в момента, се случва доцент да учи студентите на студена обработка без да е направил и една стружка през живота си. Въобще - примери много. И, понеже повечето некадърници са достатъчно честни пред себе си и разбират, че са такива, те се опасяват за позициите си и здраво са се окопали. Просто няма изход от ситуацията, колкото и пари да се наливат във ВУЗ и БАН. Трябва да се изисква тези организации да се самофинансират до голяма степен и да пласират научна продукция. Така че, науката наистина да действа за благото на хората, при това - съвсем явно.

Изключително посредствен текст със смехотворен наставнически тон. Въпросният експерт по балканистика има да натрупа още много житейски опит и знания, преди да се опитва да укорява и насочва общественото мнение. И защо заема такова централно място в сайта? Да не праска някоя редакторка от дир-а?

То науката наистина не е баница, но доста професори блажат от тавата ежедневно ...

БАН не е и наука. Там хората ходят на работа. Те не работят. И напишете отдолу, че е платена публикация, пък била тя и ниско платена.

Благодарение на Балканистики - Тинтириминтиристики до къде я докарахме с Македония ! Докарахме я някакви измекяри да решават проблема ! А отговорът ни е ясен !!!!

"и да видим дали най-добрите ни умове ще отичат в частни компании и чужбина" Хахахахаахахахахаха!!! Бантускотовете не знаят даже къде се намират! Главният им "прокурор" е корумпирано гомно, останалите са същата помия, 3/4 от съдиите им трябва да са в пандиза, 12 година си избират слабоумна еднокнижна Тиква... но заплатата щяла да спре някой си да търпи 80-те % по-иво-христов???? ХАХАХАХА Вие вече не знаете къде се намирате бе паплач!

Защо мълчахте последните години и сега надигнахте вой? От тази година ли взимате малко?

Навсякъде има хора, на които им пука и искат да постигнат нещо и такива, които са попаднали по грешка. Само че ако наистина се осигуряваха средства за нещо стойностно, както и достойно заплащане, критериите за избор щяха да са други, контролът щеше да е друг и хората, които щяха да се стремят да отидат там, щяха да са различни. Така че те нещата пряко или косвено са свързани!На сегашните условия- сегашните кадри! Сигурна съм че сред тях има идеалисти, които въпреки това влагат усилия, просто са малко, а с времето най- вероятно и те ще се демотивират.

Хора , що е то науката?!? Науката е нещото което в МОМЕНТА си мислим че знаем за света около нас! Науката се е сменяла постоянно от както съществува. Всяка година нещата които знаем се сменят. Науката днес не е същата като науката преди 20 години, 100 години или 1000 години. Т.е. няма как да разчитаме на нея като абсолютна или като някаква константна. Колкото и да си мислим че разбираме живота , законите и механизмите около нас , това винаги ще е една капка в морето и ще бъде променлива. Така че науката е ок за да се забавляваме ама не и да я взимаме насериозно. Тъй като науката е базирана на физическото и на видимото а то е песачинка в пустиня в сравнение с това което е извън нашите 5 сетива!!!

поредното просто и необразовато същество компетентно в областа на 'всичкознанието'.

Разбирам тезата и съм напълно съгласен. Винаги съм казвал отделете малко пари за умника, който ще каже какво да се прави, защото всичко ще става по-добре. Мъск дава 100 милиона за решение на въглеродния проблем. И вече има работещи решения. Вярно е, че трябва да има и институти натоварени с всекидневната наука. Вярно е, че щедро трябва да се подкрепи това, защото е нужно. Но институтите не са само синодални старчета, те са и младежи скрити на социално подпомагане, но без стигмата за непълноценност. И ... историята никога не помни колектива, помни личността, което означава, че повратните научни достижения не са колективно дело. Не към науката трябва да се насочват средства, защото тя нито е баница, нито е индустрия. Трябва да има конкуренция. Не да отплющим едни пари за екология примерно, не. Държавата иска да се реши проблема с фините прахови частици. Иска да се направи евтин воден филтър за ауспуха на всяко превозно средство. Наградата е 100 милиона. Другите стотици милиони ще изхарчи за филтри, центрове за поставяне, а не за хиляди уж научни страници и накрая ученически софтуер за проверка на замърсяването на кола по номера й. Ще следим кой замърсява вместо да премахнем замърсяването. Срам за БАН и науката! Първото е, както пише в библията словото преди създаването. Да бъде светлина. Ясно е какво се иска, после се намират начини. В България всичко е баница и следователно извън баничарниците е пълна бутафория.

Самофинансиране? Найс! Филолозите ще отворят бюра за превод и езикови курсове за гастарбайтери, богословите - 2-3 погребални агенции на етаж + консултации по брачно право, археолозите - курсове за работа с металотърсач. Може и онези със стружките да отворят 2-3 цеха за ковано желязо, огради, порти. Всичко това в извънработно време, разбира се.

Болшинството преподаватели са роднини или любовници ....кадърните се държат настрана, всичко - наука, публикации, цитирания е проформа в списания без импакт фактор и със самоцитирания....такива са 2/3 от сегашните доценти и професори....специалисти,избутани на аднинистриративни позиции са с повече цитирания ( и то цитирания, не самоцитирания) от доцентите в катедрите , затова и не се допускат до преподавателска работа ...обаче акредитациите на университетите си вървят, докторантурите масово без научна стойност и плагиатствани, си вървят, щот в МОН в отдел Наука са назначени хора, които нямат идея какво е наука ....и те така ...Бил Гейтс ще ни казва занапред, кое е наука и кое не, вЕрвайте му, а нашите роднински навързани учЕни само ще гледат, преживят и серат от изплюскваните, източвани нАучни проекти с пари от МОН и фондовете за научни изследвания..

Аууу, какъв гнусен мазньоч с имитиращ продукт с палмова мазнина....

Списвача иска от БАНицата да направи БАНаница и ние да му платим сметката! Закривай!

Ходя на обяд в едно кръчме, в което ходят и тези от БАНицата. Неволно съм се заслушвал в разговорите им и съм потресен от нивото им на некадърност и клатик.рщина. Не искам да коментирам, че много от тях в напреднала предпенсионна възраст си пият без проблем по една, че и повече големи ракии за обяд. Аз работя в частния бизнес и не си позволявам да пия през работно време, най-малкото ако реша да пия шефа ще ме е изритал още като ме види. Иначе сигурно има и кадърни, млади и напористи учени, но при такава среда или ще трябва да напуснат и да си търсят късмета по света или ще трябва да преглътнат частта с кадърните и напористи. Та тази академия си плаче за основен ремонт, както е и в почти всяка част на публичния сектор.

Науката не е БАНица, а в БАН наука няма...... Дайте пример за 5 значими научни постижения за 30 години ?.....3 дайте !

Единствената цел на науката е да произвежда знание и разбиране. Единствената цел на знанието и разбирането е да произвеждат по-добри и интелигентни хора. Единствената цел на по-добрите и интелигентни хора е да произвеждат по-добра среда на живот. и какво са подобрили в среда на живот за останалите хора ? за тях е ясно вземат едни пари и се правят , че правят наука. поне тези от точните науки, за хуманитарните не зная там е по абстрактно

Дирове пак ли пишете неща, коит не са верни? нИЩО ОТ ТОВА, КОЕТО СТЕ НАПИСАЛИ няма резон. Я кажете ЗАЩО проектите в България за милиони левове се оценяват без peer review процес и как това нещо в България не само че никой не знае какво е, но тези от бан гледат да го замаскират. Давате ли си сметка що за учени работят в БАН. ОТ ПОТЪРПЕВШ. Случайно познавам нещата от кухнята. И ако искате имена - да ги напишем, а ?

Арогантна статия. Очевидно автора не познава нашите “учени” и техните постижения. Като работил с тях и все още добър познат на директора им -Ревалаки, мога да кажа само, че и това, което им се отпуска се краде и срещу него не се произвежда “научен” продукт. Специализираха се в писане на европроекти за закупуване на скъпа техника, на която после вършат частни задачи, без полза за институтите си. Имат (все още) закупен суперкомпютър, чието най-голямо постижение беше отдаването му на Явор Колев да чупи скайп пароли. За сметка на това правим втори в Тех-парка - отново под “научен” претекст. А да - продават се и докторантури срещу заплащане. В науката трябва да се влагат пари безспорно - но научна организация ли е една административна структура без постижения и патенти? Каква е ползата на държавата, а и бизнеса от нея? Не трябва ли да създава конкурентно предимство на икономиката ни? Отговорете си сами, опитвайки се да си спомните с какво бяхме известни преди и с какво известни сега (преди - космически храни, собствени породи животни, собствени хибриди плодове и зеленчуци, сега - мрънкане за пари и никакви постижения).

За тези, които опитват да боравят с думата Наука, да не забравят, че науката се води за точна наука, но в много случаи не е до доказване на противното! За това има много случаи както и при открия например за развитието на човешката цивилизация. По същия начин науката винаги може да се оборва, до доказване на противното. Давам директен пример за по-горе пишещия да се замисли дълбоко върху думите си! - Един от най-добрите бг физици е направил със своя екип лабораторни изследвания на всички ваксини в Кеймбридж университета и са устнатовили, че всички те водят до различна степен в изменение на човешкото ДНК, което в дългосрочен или краткосрочен план води до фатален край или тежки заболявания. Самия екип не смее да оповести данните, тъй като става въпрос за световната сигурност и дестабилизация на човешката цивилизация и безредици. Първо се опитайте да достигнете до директни ресурси, а не просто научни статии, тъй като фармацията е много агресивна и чессто успява да манипулира хората, чрез различни способи.

Български научни открития - Уикипедия ???????... В списъка на най-значимите български научни открития, изобретения и постижения колко са от последните 30 г. ????..

Да се закрият и всичко да идва от кил геноцидис и платените му учЕни, които могат да докажат, че целта гарите са полезни дори за вашето здраве

Мога да потвърдя - също от личен опит.

От БАН-аджия съм чул много неща, но едно много ме впечатли. Лазерен нож благодарение на който се правят всякакви операции днес, е бил патентован от учен от бан. След като му казват че това изобретение е безперспективно, човека продава патента за милиони в Австралия и въобще не му дреме.

Автора на статията е (не)осъзнат комуняга, поне да се беше научил да лъже като хората.

Има нещо вярно в написаното... Българина е простичък човек, все още гледа само да задоволи първичните нужди за подслон и храна ... Ще минат 30тина години, ще почнат да мислят и за по-възвишени неща ... А относно образованието - хората в БГ бъркат вземането на тапия с образоваността. Много хора в БГ имат по 2-3 тапии, и нищо между ушите ... А за науката - наука не се прави само в името на комерисалните резултати. Относно заплатите - този проблем го има по цял свят - аз познавам хора от Оксфорд, които отиват в индустрията, защото 50к заплата годишно не храни семейство в УК ... Не е само БГ ...