Европейско удостоверение за наследници влиза в сила догодина

Наследниците на българи, които живеят извън страната и имат имот там, ще трябва да си изваждат европейско удостоверение за наследство.

Обратно в новината

Коментари - Европейско удостоверение за наследници влиза в сила догодина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тук си саществуват плановете и на хартия, незнам какви ги измислят в бг

РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 650/2012 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 4 юли 2012 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство ГЛАВА IIКОМПЕТЕНТНОСТ Член 4 Обща компетентност Съдилищата на държавата членка на обичайното местопребиваване на починалия към момента на смъртта му са компетентни да се произнасят по въпроси, свързани с наследяването на имуществото на починалия като цяло.

Браво, това е регламентът, даже сте го намерил на български

анонимен

Ужас! ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ГО ИМА НА БГ. ЕЗИК В ОФИЦИАЛЕН ВЕСТНИК НА ЕС, ЗАЩОТО БГ. РЗИК Е ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В ЕС! ВИЕ НЕ СТЕ ЕС ГРАЖДАНИН, НЕ СТЕ И ЕС ЮРИСТ! Не манипулирайте повече бг. граждани с коментарите си!

анонимен

27.7.2012 г. BG Официален вестник на Европейския съюз L 201/107 РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 650/2012 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 4 юли 2012 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно създаването на европейско удостоверение за наследство

Баща ми почина 2008 във Варна,немски гражданин.Прибраха му немския паспорт и не ни издадоха документ за наследници.Нямаме право на такъв,защото не е български гражданин.И тогава бяхме в EU.

Вместо да си стискате еврото и да искате "компетентни правни БЕЗПЛАТНИ съвети" в неюридически форум, посетихте ли АДВОКАТ, който да Ви даде компетентен правен съвет или си казахте:" А- ние всичко си знаем- защо да "пълним гушата" на бг. адвокат- сами ще си решим проблема"? В Германия германските граждани плащат ли си без "ама, не ама" законният хонорар на германските адвокати? Да! Тогава?

" За това услугата е с 30 на сто по-евтина. " Алоо, списващите, научете се кога се пише "затова" = поради това, поради тази причина и "за това" = за тази вещ, за този предмет.

lu4ka

В проекта на закона няма акцент за ЕУН. Това го чета за първи път, в тази новина. Смисълът на закона е съвсем друг, но в Бг отново се приготвят да дерат кожи ... според мен в разрез с Европейското законодателство. Как само това успяхте да напишете, а същественото, че наследството ще се дели по законите на страната в която се намира, нещо ви бяга???

За българския проектозакон не мога да коментирам, но Регламентът на ЕС всъщност улеснява наследниците, това е идеята. Естествено, той може да се приложи само ако страните се доверяват на данните и юридическите документи от друга страна-членка. При корупцията и невежеството които царят в България е малко трудно да се предположи, че един германец (напр.) ще реши да си издаде ЕУН в България, макар и трайно да е пребивавал в страната. Нито пък, че наследниците му ще изберат за приложимо право законодателството на България. Така, че имайки предвид само Регламента, не знам за какво 'дране на кожи' се опасявате ...

анонимен

"...че един германец (напр.) ще реши да си издаде ЕУН в България, макар и трайно да е пребивавал в страната..." Айде стига глупости! АКО германецът - т.е. лице с германско гражданство - е в кръга на законните наследници на бг. гражданин, починал в България,естествено, че ще иска ЕУН- именно то указва, че лицето с германско гражданство е законен наследник на ПОЧИНАЛО ЛИЦЕ- БГ. ГРАЖДАНИН В БЪЛГАРИЯ.Оставете наследственото право на нас-юристите, а Вие си гледайте Вашият бизнес!

Добре де - не може ли , като се въведе тази общо европейка форма нашите да отменят дисегашната и да не се налагат вадене на два или повече документа за сноби също нещо ?

МНОГО ИНТЕРЕСНО КАК ЩЕ ОТМЕНЯТ ХАГСКАТА КОНВЕНЦИЯ :)))) Апостилът (на френски: apostille) е специално удостоверение с печат за заверка (легализиране) на документ от държавата, в която документът е издаден. Притежаващите апостил документи се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 г.

с консулска конвенция както е с Франция в момента))))

Тук не става дума за отменяне на Хагската конвенция за легализация чрез апостил... Въвежда се възможност за гражданите на ЕС чрез ЕУН да могат да си уреждат наследството по-лесно. Ако досега напр. дете на българин живеещ постоянно в друга страна от ЕС е трябвало да си вади удостоверение за наследник в България, да го легализира и едва тогава да може да го ползва в страната където живее, сега местният нотариус или компетентен орган ще може да издаде ЕУН. Това е улеснение за гражданите на България постоянно живеещи в друга Европейска държава.